Showing posts with label perkahwinan. Show all posts
Showing posts with label perkahwinan. Show all posts

Saturday, 19 January 2019

DAH BERIBU HABIS UNTUK RAWAT KAKAK TAPI ALLAH BELUM IZINKAN." PENDEDAHAN KISAH KAHWIN LARI DENGAN SUAMI ORANG

Ramai rakyat Malaysia yang ambik keputusan menikah di Tahiland. Tak tahu la apa alasan mereka. Tapi ada satu kisah yang dikongsikan oleh pengguna Twitter Diyana Zahari tentang pengalaman keluarganya yang berdepan dengan masalah ahli keluarga nya yang berkahwin lari dengan seorang lelaki tempatan.

Lelaki tersebut dikatakan sudah berkahwin dan mempunyai latar belakang yang mencurigakan. Kisah ni memang sedih sebab melibatkan perasan ibu dan ayah mereka. :-

Tengah malam macam ni best jugak nak taip buat thread kisah kakak aku yang kahwin lari dekat thailand.

Sampai sekarang kakak tak balik ke pangkuan keluarga dan dia merupakan kakak yang paling baik dalam family aku :') Dia kahwin lari dengan lelaki yang dia paling benci.


Benda ni awalnya terjadi beberapa tahun lepas. Waktu kakak aku mula bekerja di kedai hardware sebagai kerani & boleh dikatakan buat kerja all in 1 la.

Kakak aku ni lembut orangnya dan jenis suka pendam masalah. Dialah adik beradik paling lembut dan baik gila.

Bayangkan waktu kakak study di kolej, boleh dikatakan tiap malam call mak ucap selamat malam dan sayang.

Kalau kakak balik cuti semester, dia mesti bagi duit dekat adik-adik dia. Bagi senyap-senyap tau.

Kakak ni jenis suka bangun solat malam dan mengaji tiap kali lepas solat maghrib.

Lepas kakak habis belajar kolej, dia bekerja dekat kedai hardware. Dia memang berniat kerja situ sambil tunggu offer kerja yang lebih baik lagi.

Btw, owner kedai tu laki orang, ada 3-4 orang anak dan memang jenis jantan gatal giler.





Aku namakan lelaki owner kedai tu : Si Hitam. Sebab fizikal dia buruk sama dengan hati dia yang hitam!

Kakak aku pernah bagitahu dia nampak si hitam ni bermesej lucah dengan orang. Siap orang tu hantar gambar lucah dekat si hitam tu.

Si hitam ni memang ada banyak kes dengan perempuan lain

Si hitam ni jenis pandai bercakap manis dengan perempuan, suka pergunakan agama dan mulut dia tu aku rasa nak bagi pelempang 1000 kali je! Geram gila aku ingat balik si hitam tu!

Pernah kakak aku meluah pada kakak lain yang dia rasa dah taknak gila-gila kerja dekat kedai tu. Tapi dia terpaksa teruskan jugak sebab dia nak cari duit bayar kereta tiap bulan. Kakak aku taknak menyusahkan ma abah.

Kakak pernah cakap yang dia benci gila-gila dekat si hitam tu!

One day kakak dapat offer interview untuk kerja di satu tempat ni. Kami mintak tolong orang untuk jadi kabel dan mudahkan kakak aku diserap masuk kerja.

Si hitam tu tahu kakak aku attend interview tempat tu!

Guess what?
Padahal ada possibility kakak dapat kerja end up tak dapat :(

So..bermula la episod kakak aku jadi mangsa si hitam tu.

Makin lama kakak aku berubah perangai. Dia jenis yang suka pendam sorang diri so kami satu family tak tahu yang kakak aku ada masalah.

Macam-macam benda dah mula berlaku. Aku sambung belajar jauh dari rumah & masa ni aku tak tahu apa yang terjadi.

Tiba-tiba kakak aku bagitahu yang dia decide untuk sambung degree di uitm machang. Ma abah izinkan kakak sambung belajar.






Selepas 3 tahun belajar, kakak dah berada di sem akhir (perlu attend internship berdekatan rumah), kakak senyap dan tak pulang ke rumah! Tak silap dah 2-3 hari.

Mak mesej kakak tak reply. Call tak angkat. So, kami buat keputusan untuk buat laporan polis yang kakak hilang .

Benda ni sampai ke balai polis machang (sebab kakak study dekat sana kan). Polis sana yang call & kitorang dapat berita yang sangat menyedihkan.

Kakak bagitahu pada polis..

"Saya sekarang selamat dengan suami saya"

Satu family terkejut!
SUAMI??????????

Mak hampir pitam kot 😢

Kitorang tak boleh reach langsung akak. Sebab "suami" dia tak bagi contact kami. YaAllah, luluh hati family.

Kitorang gunakan orang tengah untuk tahu lebih lanjut soal perkahwinan kakak tu.

Banyak info yang buatkan kami rasa sedih sangat.. Kakak takkan bertindak macam ni kot :(

Kami dapat tahu kakak dah berkahwin 5-6 bulan lepas dari tarikh kakak tak balik rumah.

Tarikh tu 2-3 hari sebelum raya haji.

Waktu raya haji 2016 kakak balik beraya dekat rumah. Kitorang sambut happy2 kot! Siap tangkap gambar family ramai-ramai, bergelak ketawa 😢

Diorang kahwin lari di narathiwat. Si hitam tu dah lama plan benda ni . Lepas kejadiah ni, family kami bertindak untuk dapatkan hak kami!

Nak tahu apa lelaki tu buat?
Dia yang beri arahan pada akak yang kakak tak boleh jumpa dan contact family! Kiranya akak ni dah jadi hak dia.

Keadaan kakak macam patung :( Kakak tunggu segala perintah dari si hitam tu sebelum bertindak segala benda.

Bayangkan my sis yang lain dan abg pergi rumah si hitam tu nak pergi tengok kakak..si hitam tu bagi arahan satu persatu baru kakak bertindak buat benda. Macam orang bodoh pulak.

Ma abah pergi mahkamah syariah dan fight benda ni. Macam mana boleh kahwin senyap-senyap tanpa minta kebenaran wali?? Patutnya wali tak izin baru boleh kahwin lari??

Kitorang jugak pertikai yang sijil kahwin diorang tu sah atau tak sebab diorang tak ada sijil kahwin malaysia.

So, mahkamah jatuhkan perintah faraq (berpisah sementara). Selang beberapa hari kakak balik rumah Tapi..keadaan kakak sangat teruk dan dingin dengan family.

Bila kami cuba bercakap dengan dia, kakak akan buat muka yang menjengkelkan dan dia sengaja nak buat kami sakit hati.

Btw, berpisah sementara tu biasanya mahkamah syariah jatuhkan perintah ni untuk mengesahkan satu perkahwinan tu. Kakak dah tak boleh tinggal sebumbung dengan si hitam tu :) so, dapat la jugak kakak balik rumah awal tahun 2017.

Disebabkan kakak perlu meneruskan intern dekat office berdekatan rumah, ma abah bagi kebenaran kakak keluar intern. Ma abah yang hantar kakak pergi dan balik office. Kitorang ingatkan benda ni akan settle tapi malangnya..keadaan makin teruk!

Ma abah fikir masa depan kakak. Kalau tak intern, kakak tak dapat grad. Tapi lain pulak yang jadi..selang sebulan dua kami dapat tahu yang....

Kakak byk kali ponteng waktu intern. Ada org nampak kakak keluar dengan si hitam tu! Dia keluar berjam-jam kot, maybe bawa balik rumah.

Boleh agak tak kenapa si hitam ni bawa kakak balik rumah dia? Si hitam ni memang gila! Dah ada anak bini nafsu tetap menggila!

Aku dengan kakak lain dan ma abah bincang benda ni. Kami decide keesokkan hari kami akan sekat kakak pergi intern!

Waktu ni memang drama gila ah.

Kakak dah bersiap nak pergi office tapi mak kunci pintu tak bagi keluar dan abah ajak bincang dgn kakak isu ponteng waktu office

Waktu abah bercakap dan tegur kakak, slow-slow kakak lain datang dekat dengan kakak aku lepas tu..terus grab handbag kakak!

Waktu ni memang gila.

Sebab kakak aku ni dah macam orang gila! Dia menjerit macam orang tak betul sebab kami nak ambil handbag dia!

Serius, kakak macam orang gila.

Dia menjerit sampai kalah suara kami. Padahal dia ni jenis lembut. Nak keluar suara pun ya Ampun..lembut tau.

Masa ni kami bergelut, sampai terselak segala benda weh. Kudrat kakak kalah 2 orang yang tengah bergelut. Kuat gila dia waktu tu

Abah aku join baru la mampu nak rampas handbag dia tu.

Kami nak rampas sebab nak ambil handphone dia. Tak bagi contact si hitam tu. Sebab makin lama makin teruk keadaan kakak.

Kitorang nak usaha sembuhkan kakak :(

Serius panjang cerita ni dan sangat complicated.

Aku ada lagi cerita kejadian dekat hospital, 6 orang polis datang rumah sebab kakak, kakak mengamuk sampai aku cedera dan cerita dekat mahkamah syariah yang si hitam ni bawak lari kakak ikut pintu belakang.

Nanti aku sambung sampai habis. Pengakhiran yang sadis. :)

Btw, aku terdetik nak taip cerita ni sebab aku dapat gambar ni dlm whatsapp family.

Kakak aku yang berdiri tengah tu. Diri dia yang dulu dah tak ada. Kami rindukan dia sangat-sangat. Tiap minggu mesti hadir dalam mimpi aku.



Okay, sorry berhenti tengah jalan cerita ni.

Lepas kitorang dah rampas handbag (ada handphone kak), laptop pun rampas, bilik kakak pun abah dah rosakkan tombol pintu (risau kakak buat hal kunci bilik je dan depression sorang diri)..bermula hidup kak yang kitaorang tak bagi keluar rumah

Kakak mula protes taknak turun tingkat bawah (rumah kami 2 tingkat) dan taknak makan. 24/7 duduk dalam bilik je. So, tiap hari, pagi tengahari malam..adik dan mak yang akan bawa makanan ke bilik kakak.

Mula-mula memang dia taknak makan. Lama-lama makan jugak sampai habis.

Kalau kitorang cuba nak borak dengan dia..memang teruk la dia menjerit marah dekat kitorang balik. Memang kakak cuba macam2 cara nak buat kitorang bencikan dia. Bayangkan dari sorang yang ada personaliti lembut dan baik tapi sekarang perangai dia berubah 360° ☹️

Ma yang dia sayang gila-gila ni pun dia boleh lawan dan bercakap kasar. Serius, personaliti dia memang berubah gila.

Tapi satu hari tu terkantoi! Laptop kakak yang rosak boleh guna balik. So, dia guna laptop nak berhubung dengan si hitam.

Ape lagi, terus kami rampas laptop tu..

Aku bukak laptop kakak & tengok history. Ada banyak gila dia hantar email dkt si hitam. Dia guna email kedai si hitam tu. Aku syak kakak masih buat kerja-kerja untuk kedai si hitam tu. Benda yang aku risau kakak ada send gambar tanpa ada subject. Aku risau kakak send gambar family

Kakak ni memang aku rasa macam..gila la! Dia memang selalu log out email kedai tu, macam selalu bersedia kalau kitorang rampas laptop tu. Tapi, dia terlupa nak log out fb sendiri..

Aku check mesej & nampak mesej si hitam tu.

"Abang tak tahan ni, abang rindu A (nama kakak)"

WTF

Aku dapat tahu jugak, kakak memang akan delete conversation di FB dengan si hitam tu. Sebab aku tengok di history banyak gila pop out mesej kakak dengan si hitam.

So mesej last yang aku baca tu mungkin kakak tak sempat delete.

Lepas rampas laptop, kakak buat hal lagi.

Senyap-senyap kakak curi phone adik lelaki. Bila tanya kakak, dia marah balik tak mengaku.

Lepas adik lelaki, adik perempuan pulak jadi mangsa handphone kena curi 🤦

Memang kakak yang curi pun. Ambil msa berbulan jumpa balik handphone

Tapi dua2 phone xboleh guna. Ada password & satu lagi tak dapat detect wifi.

Spanjang kakak ada dkt rumah, dia macam mayat hidup. Berjalan sambil termenung. Dduk dlm bilik termenung. Kitorang try borak, dia tengking kitorang balik.

Sampai la satu tahap dia macam cakap sorang diri.

Kami tak tahu apa yang dia cakap sorang2 tu. Sebab berbisik-bisik. Kitorang cuba macam-macam cara nak sembuhkan dia tapi tuhan belum izinkan lagi.

Sampai la masuk bulan ramadhan 2017. Kakak masih protes taknak turun makan tapi kami tetap bawa makanan ke bilik dia

Waktu ramadhan tu memang special gila makanan kakak. Nak beli makanan mesti ma abah akan fikir nak beli makanan special khas untuk kakak je. Sebab nak pastikan kakak makan sampai habis.

Waktu ramadhan mak memang tak putus-putus berdoa supaya kakak sembuh 😢

Satu hari tu, kakak tiba-tiba panggil mak dari tingkat atas. Mak masuk bilik kakak & terkejut banyak darah! Rupa-rupanya kakak gugur! Waktu ni bulan ramadhan lagi.

Ma abah terus bawa kakak ke hospital tapi kakak perlu dipindahkan ke hospital lain untuk cuci rahim dia.

Dari gua musang ke kuala krai. Aku yang teman kakak duduk dalam ambulan. Ma abah akan menyusul pergi ke hospital sana kejap lagi.

Waktu ni bila borak dengan kakak, dia akan balas segala pertanyaan aku dengan lembut. Aku yang tolong bawa kerusi roda kakak sepanjang berada di hospital

Aku tunggu kakak hingga waktu melawat habis. Selang beberapa minit lepas waktu berbuka puasa, ma abah tiba hospital. Kami bertiga berbuka puasa sambil minum air kotak je.

Mak pulak tengah rushing nak jumpa kakak dalam wad. Lepas settle jumpa kakak baru kami ada peluang nak makan nasi

Waktu makan, ma abah asyik cakap.. "Harap apa yang jadi ni akan sedarkan kakak dan harap dia akan berubah jadi diri yang asal".





Kitorang harap sangat dia sedar tapi, ada something yang terjadi keesokkan hari dekat wad :(

Waktu melawat, aku & ma abah yang tunggu kakak..tiba-tiba si hitam tu datang!

Dia datang dengan angkuh & cakap dengan kuat,

"A bagitahu abang..sape yang buat A jadi macam ni???" Lepas tu si hitam tu senyum sinis dekat ma abah! Satu wad dengar suara jantan gila ni

Waktu ni ma abah jadi kaku dan senyap! Aku protes keluar dari wad dan call family member lain.

Bila aku masuk balik wad, tiba-tiba satu wad kecoh ma abah gaduh dengan si hitam tu.

Jantan gila ni nak anak orang tapi layan parent orang biadap gila! Aku join buat kecoh jugak!

Si hitam ni boleh pulak dia tanya aku,

"Kau ni sape nak cakap macam tu ha??? Ni bini aku!"

Aku balas balik,

"Eh, kakak aku ni family kami. Apa hak kau senang nak ambik anak orang ni hah???"

Serius, kecoh gila dalam wad dan pak guard datang halau si hitam ni.

Aku menangis gila-gila waktu ni. Sebab aku kecewa..

Aku ingat kakak akan berubah tapi tak :(

Katil sebelah kakak aku yang bagitahu, dia bagi pinjam phone dia pada kakak. Sebab tu si hitam tu datang.

Patient katil sebelah minta maaf dengan kami sebab dia tak tahu pasal ni 😢

Oh ye, aku lupa nak cerita, ada satu kejadian selang seminggu selepas kakak aku balik rumah. Selepas mahkamah jatuhkan perintah faraq.

Si hitam tu ada datang rumah kami dan mengamuk luar rumah macam orang gila! Dia datang pukul 11 malam. Siang hari confirm takut malu dengan orang.

Bayangkan pukul11 malam, tiba-tiba satu family terkejut ada orang mengamuk dan menjerit macam orang gila depan rumah. Jiran selang 10 buah rumah pun dengar!

Dia mengamuk asyik cakap, "A tu bini aku, hak aku!"

Si hitam tu asyik ulang ayat tu je weh. Macam orang gila!

Abang aku hampir nak menumbuk tapi mak aku halang. Bila habis gaduh tu si hitam balik dan kitorang terus pergi balai polis buat laporan.

Kakak aku waktu tu masih ada handphone, dia sempat call si hitam tu cakap yang ma abah pergi balai..

Bila ma abah sampai balai, terus nampak so hitam tu dekat depan kaunter balai tu! WTF!

Kitorang nak buat report yang si hitam ni serang rumah kami tapi, pihak polis bagitahu balik..

"Kami taknak masuk campur isu family'

Si hitam ni serang rumah orang kot! Sakit hati gila!

Keesokan hari adik bongsu aku demam mengejut. Sebab dia terkejut kejadian mengamuk malam semalam. 2-3 hari jugak demam panas.

Benda ni bagi efek mental family aku kot. :(( Tak pernah jadi benda macam ni.

Panjang lagi cerita..macam-macam benda berlaku dalam masa setahun. 9 kali naik turun mahkamah syariah.

Nanti aku  sambung lagi.

Pukul2-3 petang nanti aku janji akan taip sampai habis. Sorry cerita tergantung kejap 🙏

Gais..jangan isukan pulak aku panggil "si hitam tu".

Sebab hitam bagi aku pure 100% hitam & bukan warna kulit. So, jantan tu perangai buruk dan hati hitam sebab tu kitorang panggil dia si hitam.

Hi, aku sambung balik cerita.

Isu kakak aku gugur tu memang buat kitorang rasa sakit hati gila. Sebab doktor check, kandungan kakak sebulan lebih / dua bulan.

Padahal mahkamah jatuhkan perintah faraq hampir 4 - 5 bulan. Maknanya diorang pernah bersama dalam tempoh faraq (berpisah sementara) tu!

Mana boleh brsama sebab mahkamah syariah nak sahkan dulu pernikahan diorang. Bayangkan kalau perkahwinan tak sah? Senang2 dia ajak anak orang berzina?

Ni jugak bukti yang kakak ponteng waktu kerja internship, jantan tu bawak balik rumah buat benda tak elok.

Bila kejadian ni berlaku, family bertambah strict dan makin berjaga-jaga risau ada perkara lain berlaku. Kitorang berusaha macam-macam cara nak sembuhkan kakak.

Sepanjang dalam tempoh naik turun mahkamah untuk fight soal perkahwinan kakak, memang kami sekeluarga penat sangat2.

Sebab jntan tu failkan kes ni di mahkamah Kota Bharu. Kami dari gua musang ke Kota Bharu ambil masa 3-4jam!

Jantan  tak guna tu jugak sengaja failkan di mahkamah Kota Bharu

- nak menyusahkan kami sekeluarga
- nak jaga aib dia. Dia malu nama dia tercemar di gua musang. Orang business kan. So takut malu la asyik pergi turun naik mahkamah syariah di gua musang

Aku dapat tahu si hitam ni TUKAR ALAMAT IC semata-mata nak failkan kes dia di mahkamah kota bharu.

IC lama dia alamat di gua musang, dia tukar alamat baru. Aku jumpa softcopy ic lama si hitam ni dalam laptop kakak.

Menyusahkan kami tahu tak?

Aku syak dia ada member org dalam ajar

Okay, next. Benda yang unexpected berlaku. 2 kali si hitam ni datang rumah kami dengan 2 orang polis.

Dia datang dengan kereta peronda polis. WTH? Apa kaitan dengan polis?

Dia datang waktu maghrib pulak tu. Dia cakap, dia nak jumpa kakak aku. Tapi ayah aku tak bagi.

First time dia dtg rumah kami waktu maghrib tu, abah buka pintu & speechless tengok si hitam dengan polis datang rumah.

Si hitam ni tiba-tiba acah baik nak bersalaman dengan abah. Abah sambut je la salam tu macam biasa, tapi rupa-rupanya...

Ada benda.

Tak silap aku, jantan tu nak salam mungkin sebab dia nak "kirim benda" dekat abah.

Beberapa hari lepas tu, ada ustaz tegur abah..dia nampak ada "something" ikut abah.

Ustaz tu dah tolong abah buang benda tu. Mujur dapat detect awal-awal.

2nd time, jantan tu datang lagi dengan polis, waktu maghrib lagi. Kitorang pelik, asal polis ni baik hati sangat nak teman si hitam ni datang rumah kami?

Padahal sebelum ni kami report si hitam serang rumah boleh pulak polis pertikai,

"Taknak masuk campur urusan keluarga" 🤦

2nd time si hitam tu datang rumah kami waktu maghrib memang abah tak buka langsung pintu.

Kami tanya polis yang follow si hitam tu untuk tunjuk kad polis tapi diorang tak nak bagi.

Sepanjang kakak dikurung dalam rumah ni, kami bagi makan minum dia yang cukup. Every week makan sedap. Kfc, masak spaghetti special, makan kek.

Memang cukup makan. Cuma mental akak yang kurang stabil. Mak selalu cuba nak borak dgn akak, taknak dia depress. Kawan-kawan kakak pun datang lawat.

3-4 kali jugak kakak cuba untuk lari dari rumah. Kami selalu berjaga-jaga, kunci pintu 24/7.

Pisau dan benda tajam dalam rumah pun mak simpan rapi dalam laci rumah. Risau kakak bertindak benda luar akal.

Pernah aku tengah borak dengan mak dekat dapur, tiba-tiba nampak kelibat kakak..

Kakak pakai baju cantik2, bawa handbag nak keluar dari rumah! Aku dengan mak terus kejar dari belakang cepat2! Macam aksi kejar mengejar pulak. Mak menjerit-jerit dari belakang sambil kejar kakak di ruang tamu.

Aku ni berbadan gempal tau. Aku sempat peluk kakak aku dri belakang!


Kakak aku ni kurus kering berat 41kg++. Tapi dia punya kekuatan kalah aku yang badan gempal ni.

Dia sempat buka pintu tapi mujur pintu grill utama mak aku sempat kunci.

Walau pintu grill kunci, tapi masih nampak orang dekat luar rumah kan. Waktu ni malu gila. Malu sangat-sangat..

Rumah aku tepi jalan raya. Berdekatan area kedai & sekolah rendah. Waktu tengahari mesti la ramai orang sebab budak sekolahbalik.

Kakak aku tanpa segan silu, dia menjerit macam orang gila depan rumah aku.

Dia menangis menjerit smbil panggil, "Abe, tolong saya abeee!" (Abe : si hitam)

Aku sempat tutup kepala dgn towel waktu pintu terbukak. Malu gila. Semua orang berdekatan berlari ke rumah kami, nak tengok apa yang berlaku.

Mujur ada pintu grill, kalau tak..aku tak tahu apa lagi yang kakak akan bertindak macam dia dah tak waras.

Btw, waktu aku bergelut dengan kakak ni..tangan dan kaki aku cedera berdarah 😅

Awalnya aku tak perasan berdarah, ma tegur bru aku perasan. Cermin mata pun patah.

Banyak kali jugak kakak cuba nak lari rumah. Benda ni berulang-ulang. Dia akan duduk depan pintu sambil menjerit-jerit panggil, "Abe". 😢

Jiran pun dah biasa bila dengar kakak menjerit ni. Orang tengok dari jauh je macam kakak ni tak waras.

Ada satu kejadian waktu petang, kami satu keluarga pelik..kenapa kakak melawa, pakai tudung kemas-kemas macam nak keluar rumah. Kitorang berlagak macam biasa, mungkin dia nak cuba lari dari rumah lagi.

Selang beberapa min. Ada 6 ORANG POLIS DATANG RUMAH

Polis bagitahu pada family,

"Kami dapat report yang ada orang CUBA UNTUK BUNUH DIRI di rumah ni".

Serius benda ni berlaku. Aku rasa macam drama pulak.

Sebab benda ni macam tak masuk akal! Macam mana la si hitam tu terfikir untuk plan dan buat benda ni.

Satu family terkejut, siapa yang nak bunuh diri? Polis tu bagitahu nama penuh kakak aku. Padahal kakak tengah rilek je, pakai lawa-lawa macam nak keluar rumah.

Polis tak nak bagitahu siapa yang report benda ni tapi kami memang dah syak.

Si hitam ni memang betul-betul gila, dia siap pergi heboh dekat tok imam suruh datang rumah kami pergi tengok yang kakak nak bunuh diri. Bukan setakat tok imam, dia jugak contact pakcik lain.

Okay, selingan kes cubaan bunuh diri ni. Buat pengetahuan korang, kami dah rampas semua benda yang ada potensi kakak boleh contact dengan si hitam.

Yang jadi misteri, diorang ni macam contact each other? Kami buat spotcheck di bilik kakak, cari phone yang kemungkinan kakak sorok

Tapi tak jumpa apa-apa benda pun dekat bilik kakak! Aku check dekat tubuh kakak kot yang kemungkinan dia sorok dekat badan dia tapi tak jumpa.

Sampai sekarang benda ni masih jadi misteri.

Sambungan kes bunuh diri tu.. Polis yang datang rumah siap bawak bag, mungkin emergency kit untuk tangkap orang tak waras / cuba bunuh diri.

Polis yang datang semuanya baik.
Macam biasa la ada polis sokong kami dan ada polis jenis keras kepala tersengih je bila dengar cerita kami.

Polis slow talk dengan kakak. Borak dengan ma abah.

Ada polis yang sengaja tanya kakak,

"Awak nak kalau kami tangkap mak ayah awak masuk lokap?"

Kakak aku cakap, dia tak kisah polis nak tangkap pun asalkan dia dapat keluar dari rumah kami.

Polis tu tanya lagi,

"Tak kisah mak ayah gadai nyawa?"

Kakak aku berkali-kali jawab dia tak kisah langsung.

Polis tu tak expect langsung benda tu keluar dari mulut kakak aku yang luaran nampak macam budak baik 😢

Waktu polis slow talk dengan kakak, banyak benda jugak kakak tipu..

Dia bagitahu pada polis yang kami kurung dia tak bagi makan. Padahal tiap hari mak & adik bawa makanan ke bilik dia. Dia cuma makan & tinggal pinggan kotor je. Tiap minggu ada je makanan special.

Skip segala benda terjadi hampir setahun, memang penat fizikal dan mental nak fight benda ni.

Sebab kami tahu..si hitam ni bukan nak sangat kakak. Dia sengaja nak balas dendam & nak menang dalam "perang" ni je.

Aku dapat info yang si hitam ni ada perempuan lain sepanjang tempoh faraq

Kes mahkamah mengenai isu perkahwinan kakak ni, 9 kali jugak tangguh. 2 kali kawan baik kakak teman kami untuk perbicaraan di mahkamah.

Tapi, dunia kakak ni ibarat ada jantan tu sorang je. Kawan baik dia pun, dia layan kasar.

Pernah aku tengok dari jauh, kawan kakak yang jenis sabar dan lembut tu pun tak mampu nak tahan perasaan marah, dia tegur kakak aku,

"A sedar la! Jangan buat macam ni! Ingat family! Ingat tuhan!"

Tapi kakak aku marah kawan dia balik.

Mulut kakak asyik terkumat kamit macam cakap sorang-sorang, kawan dia tengok dan rasa geram gila..dia tanya kakak aku..

"A! Dah la macam tu! Awak cakap dengan sape tu??"

Tapi kakak aku tengok kawan dia dengan pandangan kosong dan senyap je, tak jawab pertanyaan tu

Pernah dekat mahkamah, kami sekeluarga tunggu turn untuk perbicaraan, tiba-tiba kakak bangun & terus jalan macam zombi. Satu family terkejut, tiba-tiba je!

Kami berjemaah terus kejar kakak aku. Dia marah kami jangan ikut dia ke tandas.

Tapi..waktu nak ke tandas tu...

..kakak macam tengah tercari-cari benda. Aku bagi direction dia ke tandas.

Bila kakak masuk tandas, selang beberapa min.. SI HITAM TU KELUAR DARI TANDAS LELAKI sebelah!

Satu family terkejut.
Macam kakak aku ni dapat signal dia ada kat situ 😥

Si hitam tu buat muka rilek & duduk atas kerusi menunggu depan tandas perempuan.

Kami semua rasa geram gila. Aku geram nak sepak pukul je!




Serius benda ni memang pelik. Macam kakak aku ni dipanggil dan aku rasa jantan ni sengaja nak jumpa kakak sebelum perbicaraan mahkamah.

Bila kakak keluar dari tandas, automatik kakak macam orang tak waras..

Kakak terus nak pergi dekat, nak peluk si hitam buruk tu! Kami sekeluarga sempat halang.

Riuh jugak luar mahkamah. Kerani mahkamah marah kami dan si hitam ni play victim cakap kami yang serang dia.

So, perbicaraan diteruskan. Kami yang terakhir untuk naik court.

Okay, aku nak share isu mahkamah ni. Kami siasat sijil nikah narathiwat tu :

- 1 saksi orang thailand
- 1 nama saksi orang malaysia, IC DAN ALAMAT TAK WUJUD!

Kami check IC, TAK WUJUD.
Kami pergi check latar belakang alamat rumah saksi sijil nikah tu, MEREKA GUNA ALAMAT TIPU.

Alamat rumah tu milik kawan ma & abah. Walaupun tu rumah sewa tapi sebelum ni TIADA NAMA PENYEWA seperti dalam sijil nikah tu.

Dekat sijil nikah si hitam tu sengaja nak tunjuk acah banyak duit walau hutang berlambak..dia letak amount HANTARAN RM13K.

Kami tanya kakak, mana bukti RM13k tapi kakak senyap.

Tak kisah soal duit tapi soal maruah ni lebih penting! Kalau dalam sijil nikah pun boleh tipu..agak2?

So, perbicaraan mahkamah tamat.
Kerani mahkamah minta semua orang dan family berkumpul dekat satu ruangan untuk bagitahu apa keputusan mahkamah.

So, kerani mahkamah tu bagitahu..hakim dah putuskan..

PERKAHWINAN MEREKA SAH.

YaAllah .. sedih. Waktu kejadian di mahkamah ni sadis gila sebab..kami sekeluarga belum tahu keputusan tapi SI HITAM & GENG awal-awal dah tahu keputusan ni.

Diorang AWAL-AWAL DAH BAWA LARI KAKAK AKU IKUT PINTU BELAKANG MAHKAMAH!

Bayangkan waktu family tengah sibuk menunggu & nak dengar keputusan dari mahkamah..SI HITAM & GENG tu guna peluang ni untuk bawa lari kakak!

Kami tak sempat jumpa kakak lepas perbicaraan! Patutnya orang dalam mahkamah tu consider benda ni! Kenapa diorang tahu keputusan tu dulu??

Info tambahan lagi :

Sepanjang 9 kali tangguh perbicaraan mahkamah, kami ada hire peguam tapi..peguam tu blur gila! Dalam court tergagap & bila tanya soalan dia jadi macam bingung sikit. So, kami decide stop ambil peguam walau dah burn duit ribu jugak.

Padahal kami hire peguam yang orang recommend kot! Kiranya terbaik jugak :(

Isu pernikahan sah atau tak,

Pihak mahkamah cakap..kalau kahwin dekat narathiwat memang sah. Isu saksi tipu tu pihak mahkamah cakap tak apa. Asalkan ada saksi waktu mereka kahwin di masjid yang ada link / berdaftar dengan malaysia.

Waktu perbicaraan tu, si hitam bawa 3 orang saksi yang kami syak saksi tipu! Saksi tu tak ada bukti tertulis pun.

Imagine lepas habis perbicaraan, kau tengok muka si hitam ni keluar court senyum sinis gelak ketawa..waktu tu semua family rasa geram gila!

Lepas tahu keputusan mahkamah & kakak dibawa lari tu..memang semua menangis..

Perasaan kecewa, sakit hati dianiayai! Kami kehilangan family kami!

Kami fight benda ni demi masa depan kakak. Lagipun kami fight sebab si hitam ni orang jahat. Takkan ma abah nak bagi anak free-free dekat orang yang berhati setan?

Ma asyik cakap...
"Aku besarkan anak aku..aku lahirkan anak aku..tu anak aku!"

Sedih tengok mak merintih macam ni

Keesokkan hari, kami dapat tahu si hitam tu ada di gua musang.

Ma abah pergi rumah dia tanpa pengetahuan anak-anak lain.

Masa tu waktu pagi, ma abah pergi ketuk pintu dan gaduh!

Si hitam tolak ma sampai kepala ma hampir terkena simen!

Tangan abah pulak seliuh, ambil masa berminggu untuk sembuh!

Korang rasa ni jenis manusia apa ye? Sanggup buat orang tua macam ni?

Abang dan adik lelaki lain memang tunggu masa nak pergi cari gaduh tapi ma merayu pada diorang..

Ma taknak anak-anak lain cari pasal. Ma risau abang dan adik2 masih muda ada masalah lain. 😭

Benda ni terjadi around 2017 - awal tahun 2018. Sejak dari tu, kakak tak balik rumah dan tak contact family langsung.

Kakak jadi kuli kedai dia. Kalau pergi kedai tu akan jumpa kakak yang macam mayat hidup.

Kakak yang urus kedai, kakak pergi beli barang rumah sorang, kakak cari makan sorang diri.

Ada makcik yang terserempak dengan kakak, dia bercerita dekat mak sampai nak menangis sebab makcik tu cakap..dia kesian tengok keadaan kakak macam mayat hidup.

Aku pernah post cerita ni di FB sejak dari tu, ramai mula PM aku kongsi kisah dia pasal jantan ni.

1. Ada orang PM bagitahu kawan dia hampir kena rogol dengan si hitam ni.

2. Adik wife pertama dia pun hampir jadi mangsa sexual tapi family suruh senyap pasal isu ni

3. Ramai yang kena ganggu dengan jantan ni. Banyak gila orang komen di fb post yang diorang pernah kena ganggu

4. Jantan ni ada kisah lama yang dia pernah buat perempuan lain tergilakan dia

Majoriti mangsa diamkan diri.

Ada yang PM bagitahu aku..dia taknak buat report polis sebab dia takut 🤦

Oh ye, sepanjang tempoh perbicaraan mahkamah tu..hampir setahun jugak, si hitam tu ada perempuan lain. Ni pun aku dapat tahu dari orang lain.. 2-3 orang yang PM di fb cakap benda sama.

Jantan ni memang gila kan?

Kami dah berusaha nak berubat kakak. Dah beribu habis..tapi belum jumpa penawar. Orang yang pernah alami benda ni akan faham betapa susah nak cari penawar.

Ramai ustaz tak mampu nak buang "benda" kakak tu. Dah jumpa yang mahir berkaitan benda ni tapi ustaz tu dah tua & uzur :')

Ada roomate kakak PM di FB. Dia bagitahu..dia memang terkejut bila tahu cerita kakak tu.

Dia cakap..dia selalu nampak kakak menangis sorang diri waktu malam masa kakak masih belajar di uitm.

Dia tak rapat dgn kakak sebab kakak jenis pendam & pendiam.

Aku rasa si hitam psycho ni dia cuma nak kakak untuk jadi hamba dia je.

So sekarang si hitam ni dah dapat kakak jadi hak dia & sekarang kakak jadi hamba dia, free je :)

Ok. Aku stop sini je.

Sekarang kakak tinggal di daerah sama dengan kami tapi tak balik & tak contact pun kami.

Dengar cerita kakak dah beranak. Tak tahu macam mana life dia sebab si hitam tu memang nak kami putuskan terus hubungan keluarga.

Semua org nasihatkan kami utk redha.

Thursday, 1 November 2018

18 DESIGN INAI HEENA YANG MELETOP UNTUK MAJLIS PERKAHWINAN

Hi. 

Masa kecil-kecil dulu suka betul pakai inai. Saya ingat lagi .. Di depan rumah saya ada pokok inai. Setiap petang saya kutip daun daun inai tu nak tumbuk dalam tumpurung. Tumbuk guna batu je. Lepas tu letak kat kuku.

Memang hari-hari berinai je kuku ni.hahah..

Tapi sekarang Inai dah makin mudah nak digunakan. cuma picit je dan macam-macam bentuk dan design boleh buat. Bukan je untuk kuku malah digunakan untuk mencantik kan bahagian tangan pengantin.







Hari ni saya kongsikan 18 design inai atau heena yang meletop dan sesuai untuk majlis perkahwinan anda.

Design-design ni saya dapat dari instagram  Mehendibyreshmaofficial, Pawam_mehndi , mehandiinvention, thegirlishchoice, thegiftssociety , girlyglimpses dan  Heena_fansclub .

Boleh la dijadikan rujukan untuk majlis anda nanti.
























Bagi yang nak mencuba belajar design inai boleh cuba cara yang dikongsikan oleh New_mehndi_design ni.. 


Bye..

Tuesday, 11 September 2018

APA PERLU BUAT KALAU SUAMI TAK BAGI SENTUH PHONE DIA

Assalamualaikum..

Cerita pasal suami suka sembunyi kan phone ni bukan nya cerita baru..kan?? Ramai je lelaki yang tak suka pasangan dia check phone atau sentuh phone dia.. Bukan semua lelaki sorok phone sebab dia curang tau.. Ada juga sebab yang lain..



Sebab utama dia sorok phone ialah kerana  dia tak percaya dengan orang sekeliling dia. Kalau dengan isteri pun dia sorok maknanya dia tak percaya kat isterinya la tu.

Isteri-isteri yang susah hati setiap hari  memikirkan masalah ni jangan risau. Pertama nya korang kena ubah pandangan dia pada korang. Korang kena lupakan sekejap pasal phone dia.Buat tak peduli je.

Ni tidak.. Pantang dia tinggal phone mula la korang nak ambik buka whatsapp dia la apa.. Dah macam lalat tau. Pantang bau belacan dia mai la.. hahahah..

Korang jangan obses sangat dengan phone dia tu.Korang pun ada phone kan? Jadi buat la macam dia buat jugak.Tidur dengan phone, pasang pasword, bawak phone masuk tandas dan bilik air...

Tunjuk kan pada dia korang pun ada kehidupan rahsia jugak. Tapi jangan la korang pun ikut sama pasang skandal, bela anak ayam, cari kekasih upahan ke apa tau..

Lama-lama nanti dia sendiri akan tersedar dan mula persoalkan apa yang korang buat. Masa ni baru kita bidas dia cukup2..hahahahha

Ni korang main terjah je..Mana mau nya kome wehhh!!!



Bukan lah saya nak kata suami yang sorok phone ni tak curang.memang kebanyakan nya curang la..hahah. Cumanya.. Korang sendiri kena fokus pada diri korang kalau nak tarik perhatian orang.

Percaya la , suami akan mula sedar adanya korang bila korang juga fokus pada diri sendiri berbanding asyik nak peduli hal dia je.

Berkepit dengan phone macam phone tu nyawa , baca mesej pun sorok-sorok tak bagi isteri tengok skrin, kerap dapat mesej walaupun di rumah, memang kehidupan yang tak normal walaupun benda tu ramai yang buat. 

Setiap perempuan akan ada rasa was-was tu. Kalau isteri  yang buat macm tu pun suami mesti akan nampak dan timbul rasa was-was. Jadi buat la untuk buat dia nampak kerisauan korang. Untuk buat dia  fikir macam korang fikir.

Orang lelaki ni akan sembunyikan  lebih banyak benda lagi bila mereka rasa  mereka sedang diperhatikan. 


sekian..

Tuesday, 19 June 2018

ISTERI CANTIK SEMPURNA IDAMAN SETIAP LELAKI




 Perbualan sepasang suami isteri yang sudah berkahwin selama 5 tahun


Suami : U tau tak kenapa I pilih u..

Isteri : Kenapa?

Suami : Sebab U cantik.. Sempurna..U pandai berdikari. Pandai jaga hati I. Kalau masa pertama kali dulu I jumpa U tapi U ni tak cantik, jalan pun senget2 mesti I tak mau.

Isteri : Alamak.. Kalau I tau , masa tu i pura-pura cacat je. Sebab U bukan sempurna pun. Kedekut, malas tolong I kat rumah. Hal nak-anak pun tak U tak ambik tahu sangat.


____________________________________________

Zaman sekarang kebanyakan lelaki nak kan pasangan nya yang sempurna untuk melengkapi rumahtangga yang bakal dibina.

Tapi tak ramai lelaki yang nak sempurnakan diri sendiri dulu agar seimbang dengan apa yang mereka mahu. Masing-masing nak kan isteri yang mereka sendiri boleh bergantung harap.

Ada sesetengah suami tu serahkan segala urusan rumahtangga kepada si isteri sampai isteri rasa terbeban. Suaminya hanya pergi kerja dan balik kerja sahaja.

Hal anak-anak, keperluan rumahtangga dan perasaan isteri langsung tak diambil peduli. Isteri pulak hanya pendam dalam hati sebab tak mahu keruhkan keadaan.

Bila isteri diam suami sangka semuanya ok, rumahtangga nya di sangka kan bahagia tanpa sebarang masalah. Dia berbangga-bangga di depan kawan-kawan nya kerana ada isteri yang boleh di harap.

Lama-kelamaan isteri jadi letih dan tertekan. Apa yang di pendam semakin hari semakin membebankan . Emosinya terganggu dan dia mula mencari perhatian dengan mengadu kepada orang-orang terdekat.

Kalau ada yang ambik kesempatan dalam kesulitan si isteri tu , habis musnah la rumahtangga.


sekian..

Wednesday, 31 January 2018

SEWA PELAMIN MURAH - BERENDOI, NIKAH DAN SANDING


sewa pelamin murah



Senarai khidmat Sewa pelamin murah di seluruh Malaysia untuk majlis nikah, sanding dan majlis berendoi  dengan harga murah dan berpatutan .

Pelamin murah mengikut trend semasa dan mengikut permintaan pelanggan terdiri daripada pelamin DIY , pelamin bajet  , pelamin mini hinggalah  pelamin eksklusif .

Jika anda ingin mendapatkan khidmat sewa pelamin mini yang murah anda boleh la menghubungi no telefon yang telah disenaraikan dibawah ini mengikut negeri tempat majlis anda berlansung.


Dibawah ini adalah senarai khidmat sewa pelamin mengikut negeri dan tempat anda tinggal.:-


SEWA PELAMIN MURAH DI PERLIS

1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-


SEWA PELAMIN MURAH DI KEDAH

1-Myrza Decoration - Pelamin.Buaian Berendoi.Photobooth. Meja Pengantin.Bilik Tidur whatsapp/ tel : 011 28483696


2-
3-
4-
5-
6-
7-

SEWA PELAMIN MURAH DI PULAU PINANG

1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-

SEWA PELAMIN MURAH DI PERAK

1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-

SEWA PELAMIN MURAH DI SELANGOR

1-  EFive Msia - Mini pelamin nikah, tunang atau berendoi yang mampu milik dan jimat  ; Whatsapp/ tel; 0172449719  Instagram : efive_event

2-  Madeena Creation - Pelamin berendoi, pelamin nikah, pelamin tunang dan pelamin bajet . Whatsapp /Tel : 0172247274 @ 0136850442 / Sepang, selangor

3-RusticXandida -  Pakej Buaian Berendoi Rustic. Mini Pelamin,  Photobooth  Booking  IDA 012-233479

4-
5-
6-
7-

SEWA PELAMIN MURAH DI NEGERI SEMBILAN

1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-

SEWA PELAMIN MURAH DI KUALA LUMPUR

1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-

SEWA PELAMIN MURAH DI KELANTAN

1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-

SEWA PELAMIN MURAH DI MELAKA

1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-

SEWA PELAMIN MURAH DI PAHANG

1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-

SEWA PELAMIN MURAH DI TERENGGANU

1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-

SEWA PELAMIN MURAH DI JOHOR

1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-

SEWA PELAMIN MURAH DI SABAH

1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-

SEWA PELAMIN MURAH DI SARAWAK

1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-

Senarai ini untuk memudahkan pencarian khidmat sewa pelamin murah bagi bakal pengantin dan mereka yang berminat ingin mengadakan majlis-majlis  yang memerlukan pelamin sama ada majlis perkahwinan dan majlis berendoi.

Ini juga untuk mengelak kan bakal pengantin atau yang berminat menyewa pelamin  di tipu . Zaman sekarang ramai yang mengambil kesempatan untuk menipu dengan menawarkan sewa pelamin namun hasil yang diberikan tidak setimpal.

Jadi dengan adanya senarai ini dapatlan pelanggan membuat perbandingan diantara servis yang ditawarkan supaya manjlis yang dirancang dapat berjalan dengan baik.


sekian..

Thursday, 4 January 2018

PANDUAN TEMPOH 'IDDAH SELEPAS BERCERAI DAN KEMATIAN SUAMI

Assalamualaikum...


tempoh iddah selepas bercerai dan kematian suami


PANDUAN TEMPOH 'IDDAH SELEPAS BERCERAI DAN KEMATIAN SUAMI 'Iddah ialah tempoh tertentu yang ditetapkan keatas seorang wanita selepas diceraikan atau selepas kematian suami. Hukum `iddah menurut syarak adalah wajib ke atas wanita yang bercerai atau kematian suami .


Firman Allah SWT dalam Surah al-Baqarah ayat 228 yang bermaksud:

Dan isteri-isteri yang diceraikan itu hendaklah menunggu dengan  menahan diri mereka (dari berkahwin) selama tiga kali suci (dari haid). Dan tidaklah halal bagi mereka menyembunyikan (tidak memberitahu tentang) anak yang dijadikan oleh Allah dalam kandungan rahim mereka, jika betul mereka beriman kepada Allah dan hari akhirat. Dan suami-suami mereka berhak mengambil kembali (rujuk akan) isteri-isteri itu dalam masa `iddah mereka jika suami-suami bertujuan hendak berdamai. Dan isteri-isteri itu mempunyai hak yang sama seperti kewajipan yang ditanggung oleh mereka (terhadap suami) dengan cara yang sepatutnya (dan tidak dilarang oleh syarak); dan suami mempunyai satu darjat kelebihan atas isterinya. Dan (ingatlah), Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.


Kenapa wanita perlu melalui tempoh  iddah selepas bercerai atau kematian suami


Terdapat beberapa tujuan atau  hikmah `iddah kepada wanita Islam.  Antara hikmah tersebut ialah:

- Untuk memastikan kekosongan rahim daripada benih suami terdahulu.  Ia bertujuan untuk mengelakkan percampuran benih antara suami dahulu dengan suami yang baharu dikahwininya.

- Bagi `iddah talak raj`ie, ia sebagai ruang kepada suami dan isteri untuk berfikir dan menilai semula segala tindakan dan kesilapan yang telah dilakukan termasuk kesan daripada perceraian yang berlaku.  Di samping itu, ia juga dapat memberi peluang kepada suami untuk kembali rujuk kepadaisterinya.

- Bagi perempuan yang kematian suami, tempoh `iddah juga sebagai tempoh berkabung bagi menghormati dan mengingati nikmat perkahwinan terdahulu.  Ia juga sebagai tanda menjaga hak suami dan  tanda menzahirkan kesetiaan isteri kepada suaminya.  Selain itu, berkabung juga sebagai lambang pengabdian diri terhadap perintah Allah SWT.






Secara keseluruhannya,  `iddah terbahagi kepada dua bahagian iaitu `iddah disebabkan perceraian semasa hidup dan `iddah dengan sebab kematian suami.   Setiap bahagian `iddah tersebut mempunyai pengiraan tersendiri yang akan menentukan tempoh `iddah yang perlu ditempuh sama ada panjang atau pendek.

Pengiraan `iddah terbahagi kepada tiga iaitu:

 - `Iddah dengan kiraan suci (quru’);
- `Iddah dengan kiraan bulan;
- `Iddah dengan kelahiran atau keguguran kandungan.

Bagi `iddah dengan kiraan bulan, pengiraannya adalah berdasarkan kalendar hijrah dan bukannya mengikut kalendar masihi.

Panduan mengetahui  tempoh iddah 

1- Wanita yang bercerai talak raj`ie/ba’in yang  ada haid - Tempoh Iddah nya ialah tiga kali suci .

a. Jika ditalaq semasa dalam keadaan suci, `iddahnya tamat apabila datang haid yang ketiga.
b. Jika ditalaq semasa dalam keadaan haid, `iddahnya tamat apabila datang haid yang keempat.
c. Jika ditalaq semasa dalam keadaan nifas, hendaklah menunggu sehingga tiga kali suci selepas nifas. `Iddah tamat  apabila datang haid yang keempat

2- Wanita yang bercerai  talak raj`ie/ba’in yang  Tiada haid (sama ada kerana penyakit, telah dibuang rahim, telah putus haid, belum pernah haid atau lain-lain) - tempoh iddah yang perlu dilalui ialah 3 bulan.

3- Wanita yang bercerai  talak raj`ie/ba’in yang  Sedang mengandung  - Tempoh Iddahnya ialah sehingga melahirkan anak hidup atau mati ataupun  sehingga kandungan nya gugur . Janin yang gugur adalah dalam bentuk sempurna atau pun hanya berbentuk segumpal daging.Jika gugur maka selesailah tempoh iddah wanita tersebut.

4-Bagi wanita yang bercerai  talak raj`ie/ba’in yang belum pernah disentuh sama ada  sedang dalam haid atau pun tiada haid  , tiada tempoh iddah yang perlu dilalui.

5- Wanita yang bercerai talak raj`ie/ba’in dan menghidap istihadhah dengan haid yang tidak menentu tetapi masih dapat mengetahui kebiasaan perjalanan darah haidnya , tempoh iddahnya ialah selama 3 kali suci.

Mana kala jika wanita yang bercerai talak raj'ie/ba'in yang mengidap istihadhah dengan haid tidak menentu dan tidak  mengetahui kebiasaan perjalanan haidnya atau tidak dapat membezakan antara darah haid dan istihadhah tempoh iddah yang perlu dilalui ialah selama 3 bulan

6- Wanita yang kematian suami semasa dalam tempoh Iddah talak raj'ie dan tidak mengandung ,sama ada dia ada haid atau pun tidak , tempoh iddah yang perlu dilalui ialah selama empat bulan 10 hari . Untuk kiraan tempoh `iddah tersebut ianya  bermula pada tarikh atau hari kematian suami walaupun sebelum itu `iddah isteri sama ada dengan tiga kali suci atau tiga bulan telah hampir tamat .

7-Bagi wanita yang  kematian suami semasa berada dalam tempoh `iddah talak ba’in dan tidak mengandung sama ada wanita tersebut ada haid ataupun tiada , tempoh iddah yang dilalui ialah selama tiga kali suci atau pun 3 bulan. Tempoh Iddah talak ba'in ini kekal  sama ada dengan kiraan tiga kali suci atau tiga bulan dan `iddah tidak bertukar kepada `iddah kematian suami.


tempoh iddah selepas bercerai dan kematian suami


8- Wanita yang kematian suami sama ada telah disetubuhi atau belum disetubuhi yang dalam keadaan tidak mengandung pula tempoh iddahnya ialah selama empat bulan 10 hari. tidak kira wanita tersebut ada haid atau pin tiada haid , wanita ini bukan saja wajib melalui tempoh iddah malah dia wajib berkabung

9- Tempoh iddah bagi Wanita yang kematian suami yang sedang mengandung ,dia wajib melalui tempoh iddah sehingga melahirkan anak sama ada hidup atau mati bayinya itu  atau sehingga bayinya gugur.Janin yang gugur adalah dalam bentuk sempurna atau pun hanya berbentuk segumpal daging.Jika gugur maka selesailah tempoh iddah wanita tersebut.

10- Wanita yang suaminya hilang ketika dia ada haid, tiada haid atau pun sedang menggandung pula perlu menunggu selama 4 tahun . Selepas 4 tahun  isteri  wajib pula ber`iddah dengan `iddah kematian suami selama empat bulan sepuluh hari.

Begitu lah pengiraan tempoh iddah yang telah di tetapkan bagi menjaga kebajikan dan hak-hak wanita semasa dalam tempoh perkahwinan dan sehingga lah pembubaran perkahwinan tersebut. Semasa dalam iddah kerana perceraian suami wajib menafkahi isterinya dan menyedia segala keperluan isteri.Manakala isteri pulak di tuntut berhias untuk suami sebagai dorongan untuk rujuk semula.

Semoga artikel ini dapat membantu dan memberi panduan kepada semua pasangan suami isteri yang mahu bercerai atau yang kehilangan suami.

sumber:jakim

sekian.

Wednesday, 3 January 2018

JANGAN TAYANG-TAYANG ISTERI

Assalamualaikum...

jangan tayang isteri


"Siapa tak sayang bini oi.." salah satu dialog dalam filem Madu Tiga  lakonan Tan Sri P.Ramlee. Kalau tak sayang, tak kahwin la kita..betul tak??

Tapi sayang-sayang juga, cara tu kena betul.Salah satu sikap orang kita ni cukup suka tayang apa yang dia sayang.

Bila dia terlampau sayang kan kereta , asyik la upload gambar kereta, hari ni gambar sport rim, esok gambar lampu , lusa gambar cermin.. Sayang sangat tu..

Bila sayang kan isteri , tak habis-habis tayang gambar isteri. macam-macam gaya si isteri di kongsi di laman sosial.Sampai tak de had.Dari gambar isteri pakai telekung sampai isteri pakai baju lengan pendek semua di kongsi nya.

Tak tahu apa tujuan gambar-gambar tersebut dikongsi untuk tatapan rakan-rakan lain. Yang pasti ianya untuk di lihat oleh orang lain la..kan??kalau untuk sendiri tengok simpan dalam phone je la..Mungkin juga dia nak bagitau yang dia sayang kan isterinya..Tapi , Siapa kisah ??hahahah

jangan tayang isteri


Ada banyak keburukan bila kita kongsi gambar-gambar isteri di media sosial ni.Isteri kita mungkin akan menjadi bahan fitnah orang lain.

Bayangkan jika ada lelaki yang gila di luar sana yang mampu membayangkan macam-macam dengan hanya melihat bentuk badan seorang wanita walaupun dalam keadaan berpakaian. Adakah kita sanggup menjadikan gambar isteri kita sebagai pemuas nafsu lelaki-lelaki lain?




Nak sweet2 pun tengok tempat la..kadang2 bukan sebab nak sweet2 pun tapi sebab cemburu.Kalau boleh dia nak semua orang tau itu isterinya.Ianya seolah-olah amaran pada orang lain supaya tidak mendekati isterinya.Cuma cara dia menjaga isteri nya tu salah dan dia tak tahu dia malah mendedahkan isterinya kepada umum .


Saya pernah dengar orang kata selalu nya yang tayang2 isteri  atau suami ni dia tak bahagia sebenarnya.Disebab kan tu dia nak orang fikir yang dia bahagia jadi dia tunjuk kan kebahagian palsu tu pada orang lain supaya orang tak tahu tentang kesedihan nya..

Berbeza dengan orang yang betul-betul bahagia.Dia lebih rela kebahagian tu cuma dia sendiri saja yang rasai.Tak perlu di canang dan di tayang pada umum kerana ada banyak anasir diluar yang boleh menjejaskan kebahagian rumahtangga nya.
jangan tayang isteri

Jadi sebagai ketua keluarga lindungilah isteri korang sebaik nya dengan cara yang betul.

sekian..




Wednesday, 4 October 2017

KENAPA AWAK NAK BERKAHWIN DENGAN DIA?

Assalamualaikum..



KENAPA AWAK NAK BERKAHWIN DENGAN DIA? Tak lama je lagi nak masuk musim cuti sekolah ni ramai la yang akan menamatkan zaman bujang. Seingat saya dulu saya pun pilih tarikh masa cuti sekolah untuk dirikan rumahtangga. Mudah saudara mara nak datang kalau buat majlis masa cuti sekolah .

Ceh!!!padahal bukan ramai pun jemputan nya.hahhaha

Bila ramai tetamu yang datang , yang jarang2 berjumpa tu ada la nanti yang tak senang duduk sebab akan diajukan soalan-soalan cepu emas.Soalan paling popular...

"...awak bila lagi nak naik pelamin.."

Mungkin ada yang rasa soalan macam ni biasa-biasa saja.Jawab je tak tahu ..selesai.tapi ada juga yang memang rasakan soalan ni macam duri yang menghunus tepat ke hati.hahaha.

Ye lah..Kita bukan nya tahu jodoh kita bila.Lagipun nak berkahwin ni bukan semata-mata ada cinta saja.,macam-macam perkara yang perlu diambil kira kalau nak mendirikan rumahtangga.

Masa kita tengah kemaruk bercinta memang kita rasakan yang penting kita dapat kahwin dengan sidia saja. Kita tak fikir dah perkara lain.



Bila dah kahwin, dah melalui alam berumahtangga baru lah tahu betapa susah payahnya nak menjadikan perkahwinan itu sebagai satu aras tanda kematangan dan sebagai nilai cinta yang berbaloi untuk masa depan.

Satu yang kita kena ingat..Perkahwinan adalah untuk masa depan.

Jangan sesekali fikir .."aku kahwin ni sebab nak cuba2 je .kalau tak ok..cerai je la.."

Itu lah yang kita tengok sekarang ni..Berkahwin kemudian bercerai . Alasan : tak serasi.

Sebab diaorang berkahwin bukan untuk masa depan tapi hanya semata-mata sebab cinta saja.,.Tapi kalau berkahwin sebab cinta dan  masa depan  InsyaAllah bila ada masalah kita akan berusaha untuk memperbaiki perkahwinan kita.

Kita nak capai apa yang kita impikan masa awal-awal kita buat keputusan untuk berkahwin dulu.



Cuba kita tanya pasangan yang berumahtangga .."kenapa awak nak kawen dengan dia"

Mesti ramai yang jawab.. "..sebab dia baik, dia cantik, dia ikhlas, dia tak panas baran..bla..bla..bla..."

Boleh tak lepas ni adik2 yang nak dirikan rumahtangga tu tanya diri sendiri kenapa nak kahwin dengan sidia..Dan adik-adik jawab macam ni.. ..

"..saya nak  berkahwin ni sebab  nak membina rumahtangga yang bahagia,  nak berusaha sama-sama naik kan taraf ekonomi diri , nak ada pelindung yang boleh melindungi saya dari melakukan dosa dan sebagainya...."

InsyaAllah bila kita ada hala tuju dalam perkahwinan kita akan berusaha untuk membina apa yang kita impikan..

Semoga berbahagia..


sekian..






Sunday, 17 September 2017

LELAKI THAI INI DEDAH BAGAIMANA DIA BOLEH BERKAHWIN DENGAN 120 WANITA

Assalamualaikum...


gambar sekadar hiasan

Kebanyakan wanita Malaysia tak suka kan poligami dalam rumahtangga mereka..  Dalam rumahtangga sendiri je diaorang tak suka.Diaorang tak la menentang poligami sepenuhnya.Bila tengok ada pasangan rumahtangga yang berpoligami dan hidup bahagia masing-masing ucap tahniah dan ucap selamat ..Kan??

Tapi dalam rumahtangga sendiri diaorang tak nak poligami sebab diaorang tahu kemampuan suami diaorang.Dapat pulak jenis suami yang cukup-cukup makan je, nak menyimpan pun tak mapu beratus ringgit sebulan, anak 3 je tapi dah buat macam-macam kerja..

Tak sampai hati isteri tu tengok..

Jadi tak kan lah dia nak bagi suami dia kahwin satu lagi.. Dia tahu awal-awal je suami seronok dapat isteri baru tapi dah ada anak baru tau macam mana.. dari kena buat 2 kerja terus jadi 3,4 kerja...

Jadi bila isteri tu tak bagi kahwin jangan la ingat isteri tu tak tahu agama..ok..hahahha..

Tapi kalau mampu zahir dan batin InsyaAllah isteri tu bagi kahwin..Asal jangan membelakangkan dia..Keluar deting la, balik lewat lepas tu tipu kata kerja "overtime". Duit gaji habis kat kekasih..Mana isteri tak marah..kan??

Ni ada satu kisah tentang Plogami berlaku di Thailand..




Thailand memang sebuah negara yang mengharamkan Poligami.. Tapi itu tak menghalang seorang lelaki untuk mempunyai isteri lebih dari seorang.

Bukan 1 atau dua tapi Tambon Prasert telah berkahwin dengan 120 orang wanita . Tambon Prasert adalah seorang ketua daerah Phromnee, di wilayah Nakorn Nayok, Thailand, kira-kira 90 km dari Bangkok, 

Baru-baru ini dia  terpaksa mengakui bahawa dia mempunyai  lebih dari 100 isteri, Kabar angin tersebar apabila ada pemberita  menyebarkan hal seorang  ahli politik tempatan berusia 58 tahun dan pemilik perniagaan pembinaan yang berjaya , mempunyai 100 isteri..

Tambon Prasert, baru-baru ini mengalu-alukan anggota media ke rumahnya Ditanya sama ada benar bahawa dia mempunyai lebih dari 100 isteri di seluruh negara,..

 "Saya mempunyai 120 isteri dan 28 anak lelaki dan perempuan". katanya,...


"Perkahwinan pertama saya adalah ketika berusia 17 tahun dan kami mempunyai tiga orang anak. Selepas itu saya berkahwin dengan beberapa wanita  lain. 

Kebanyakan mereka adalah wanita muda dan mereka semua berusia di bawah 20 tahun. Saya tidak suka wanita yang lebih tua - mereka terlalu banyak  mempertikai".


"saya seorang kontraktor bangunan . Di mana sahaja saya membina rumah  disitu lah saya akan berkahwin.Saya suka mereka semua dan mereka  mencintai saya.."



Praset tidak menipu isteri-isterinya..Setiap kali dia berkahwin dia akan memaklumkan kepada isteri-isterinya..22 isterinya tinggal saling berdekatan di daerah Phromnee,

Manakala yang lain tinggal diseluruh Thailand. Malah ketika di wawancara isteri nya yang berusia 27 tahun ada disebalah dan mendengar setiap pengakuan nya pada media..

Isteri-isterinya tidak pernah mempertikaikan perkahwinan nya dengan wanita lain malah perkahwinan nya dengan wanita-wanita tersebut mendapat persetujuan ibu bapa si gadis walaupun mereka tahu status perkahwinan nya,

Setiap isterinya juga mendapat keperluan yang mencukupi dengan diberikan kemudahan seperti rumah dan kenderaan supaya  isteri-isterinya hidup gembira.


sekian...

Tuesday, 18 July 2017

GAMBAR BULAN MADU PASANGAN REMAJA USIA 17 DAN ISTERINYA NENEK 71 TAHUN

Assalamualaikum..



Entah apa la ilmu Nenek pakai  sampai suaminya sayang sangat pada dia..Hahhaha..Kisah pasangan Romeo & Juliet dari seberang ni memang hangat diperkatakan di laman sosial. Setiap cerita tentang mereka berdua ni sentiasa jadi perhatian .Maklum la pengantin baru.hehheehh..Siap nak bunuh diri minum racun rumput kalau hubungan mereka di tentang. Alahai..tak tahu la ni cinta atau dusta semata..hahahahah...Dari berita yang dibaca sebelum ni Nenek Rohaya ni sebenarnya penjaga kepada Selamat. Dalam dok jaga-jaga  tu sempat lagi cinta berputik..

Sama seperti pasangan suami isteri lain yang masih dalam mood pengantin baru , remaja usia 17 tahun , Selamat Riyadi dan Nenek Rohaya 71,yang merupakan isterinya yang dinikahi pada awal bulan July yang lalu ,   baru sahaja  berbulan madu di Kota Palembang .

Perkahwinan pasangan ini menarik perhatian netizen kerana beza usia yang begitu ketara. 55 tahun  jarak usia mereka tidak menjadi penghalang untuk pasangan ini mengikat hubungan mereka dengan sebuah perkahwinan.




Bulan madu pasangan romatis ini ke Palembang turut di temani kenalan mereka .Kedua pengantin baru ini turut bergambar kenangan di Jambatan Ampera. Mereka juga sempat mengunjungi tempat-tempat menarik di sekitar Palembang.

Pasangan ini kelihatan sangat bahagia dan menikmati percutian bulan madu mereka.malah mereka tidak kekok bergambar mesra di tempat-tempat yang mereka kunjungi.

Semoga pasangan ini kekal bahagia hingga keakhirnya..

sekian..

sumber: Vemale.com

Monday, 3 April 2017

JANGAN TERUSKAN JIKA TIADA RESTU ORANG TUA

Assalamualaikum...

Dulu saya pernah tulis entry tentang hubungan tanpa restu orang tua .Sampai ada yang marah bila saya sendiri setuju kalau hubungan tanpa restu tu perlu dielak kan.Anggap saja kita tak ada jodoh.Kumbang bukan seekor, bunga bukan sekuntum.



Bagi mereka yang percaya cinta adalah segalanya , kenyataan saya memang nampak agak kejam tapi kita kena terima salah satu punca perceraian suami isteri adalah disebabkan tiada restu orang tua.Kau kahwin la walaupun mak ayah kau tak suka pada pasangan kau..Tengok selepas kahwin agak sedikit mak ayah yang boleh terima menantunya dengan lapang dada.Yang ramainya, di mulut saja kata terima tapi di hati tak sepenuhnya.Bila salah sikit terus di hina kata , tak layak jadi menantu.

Mungkin ada yang fikir.."lama-lama nanti ok la...."

Korang yakin ke semuanya akan berubah nanti?Tidak kah korang fikir di dalam hidup bakal pasangan korang nanti bukan saja ada mak dan ayah nya malah keluarga nya yang lain juga.Korang yakin boleh harungi semuanya??



Saya kongsikan 4 sebab kenapa korang tak perlu teruskan hubungan yang tiada restu orang tua.


1- Rasa tertekan jika setiap kali berdepan dengan ibu dan ayah mertua.Walaupun korang tinggal jauh dari keluarga mertua tapi ada masa-masanya korang akan bertemu juga,.Waktu itu korang akan dianggap macam tak ada saja.Lebih buruk lagi jika setiap kali bertemu hanya kata-kta yang menyakitkan hati saja yang dilemparkan pada korang.

2- Isteri/ suami boleh di cari tapi ibu bapa tak ada gantinya.Sampai satu masa nanti dia tetap akan memilih kedua ibu bapanya. Apa lagi kita ni hanya manusia biasa dan kadang-kadang kita melakukan kesilapan dalam rumahtangga.Waktu itu kesalahan kita akan dianggap sebagai satu kesilapan besar dan merasakan ibu bapa nya betul.



3- Jika di lihat dari pengalaman orang lain, berapa ramai yang bercerai dan putus cinta di sebabkan tiada restu orang tua.Di facebook sendiri kita boleh lihat kisah-kisah yang melibatkan layanan mertua yang tak boleh menerima menantunya.Agak sedikit yang pengakhiran nya , mertua menerima  dan memberi layanan baik pada nya.Ada kah korang fikir korang tergolong di dalam yang "sedikit" itu?

4- Kebanyakan kes mertua tidak merestui perkahwinan, selepas berkahwin mertua akan masuk campur dalam setiap hal rumahtangga korang terutamanya melibatkan kewangan.Tak kira la korang berkerja atau tidak,hal kewangan akan menjadi titik utama yang selalu diperkatakan oleh mertua.



Tak perlu terburu-buru mengejar cinta tanpa restu.Kita sendiri yang harus menentukan sama ada kita nak bahagia atau pun tidak.Tapi kebanyakan dari kita tak tahu nak hidup bahagia.Lebih suka mengikut perasaan sendiri sampai melukakan dan menyakiti hati sendiri.kemudian kita salahkan mertua sebab tak boleh terima kita sedangkan awal2 kita dah sedia maklum dia tak mahukan kita.Patut kah kita salahkan orang lain bila kita tak bahagia??

sekian...


Friday, 24 March 2017

JANGAN AMBIL KESEMPATAN BILA DIA SETIA DAN JUJUR

Assalamualaikum..



Saya kagum dengan mereka yang mempunyai sikap setia dan jujur pada pasangan mereka.Ianya bukan sesuatu yang mudah untuk dilakukan dalam keadaan yang mencabar sekarang ni.Apalagi kalau bab kejujuran tu, tak ada yang mampu seumur hidup berlaku jujur.Tipu lah kalau ada yang kata dia tak pernah tipu pasangan nya walaupun penipuan yang sebesar kuman.



Tapi bila kita dah ada seseorang yang mempunyai sikap jujur dan setia hargailah mereka.Orang yang jujur dan setia , mereka  mampu mencintai dan bersama kita tanpa mengharapkan apa pun.

Memang susah nak jumpa orang yang setia sekarang ni.Banyak yang kita jumpa hanya setia time senang dan sihat..Bila sakit, jatuh miskin semua cabut lari.Tak kira la lelaki atau perempuan sama saja.



Ada pulak yang bila pasangan nya dah cukup setia dan jujur, dia pulak mengambil kesempatan demi kepentingan dirinya sendiri.Mula la menipu dan menganiaya pasangan nya yang jujur setia tu.Kalau macam tu cara kita layan pasangan kita, orang paling setia kat dunia ni pun boleh cabut lari tau..hahahah..



Tapi baru-baru ni mak saudara saya cerita tentang kawan dia , si isteri tu mengidap penyakit buah pinggang , dan macam2 penyakit lagi.Isteri nya tu memang dah disahkan tak de harapan untuk sembuh.Apa yang mengkagumkan bila suaminya tu menjaga isterinya penuh dengan rasa cinta.Bukan saja sebab tanggungjwab tau..tapi sebab cinta..Sampai isterinya meninggal dia uruskan isterinya tu.Walaupun sekarang dia dah kahwin lain dan sayangkan rumahtangga baru nya tapi dia kata perkahwinan dia ni seakan menduakan isterinya..Tapi demi anak-anak yang kecil tak de sapa jaga dia kena la juga pastikan anak-anak dia ada rasa kasih sayang ibu.Alhamdulillah, berkat dia sayangkan isteri dia dulu, dia dapat isteri baru yang sangat baik, sangat setia dan jujur, dan sangat sayangkan anak-anak dia..Itu yang buat saya rasa terharu sangat..harap2 suami kita pun macam tu la..kan??hahahah..

Pernah tau saya baca kat facebook ada orang komen macam ni kat satu statu." kita orang perempuan jangan percaya sangat kat suami2 ni..bila percaya sangat, mesti diaorang ambik kesempatan menipu.."

Saya agak tak setuju dalam bersetuju jugak..hahahha..pening punya ayat!


Bagi saya tak salah kalau isteri tu nak percaya sangat-sangat pada suaminya ..Apa salahnya..kan??Kalau suaminya sendiri sangat percaya dengan kejujuran dan kesetiaan isteri , tak salah kalau kita membalas rasa yang sama pada suami kita.Cer jangan suka menghasut orang untuk berprasangka buruk dengan suami.tak baik tau..

kau tak nak percaya kat suami kau, kau buat la...Jangan anggap suami orang sama macam suami kau yang kuat kelentong tu..hahahahaha...


sekian..

Friday, 3 March 2017

JANGAN BERCERAI..KASIHAN PADA ANAK-ANAK

Assalamualaikum..


Setiap ibu bapa pasti nak kan yang terbaik untuk anak-anak.Kebahagian anak-anak adalah keutamaan.Selalu bila kita lihat ada dikalangan artis atau selebriti yang menghadapi krisis rumahtangga, akan ada yang memberi pendapat supaya jangan bercerai demi anak-anak.



Semua orang yang berlahwin tidak sesekali mengharapkan perceraian.Siapa la yang kahwin sebab nak bercerai..kan??kalau awal2 dah niat nak bercerai buang masa , buang duit je kahwin..Tapi perjalanan setiap rumahtangga tu dah tentu berbeza.Ada yang bahagia dan ada yang tidak.Ada yang kekal selamanya dan ada yang putus ditengah jalan.

Jika perceraian sahaja yang boleh buat kita bahagia, tak salah keputusan kita tu.Mungkin sampai situ saja jodoh kita.Kalau diteruskan tapi hati tak bahagia, tengok muka pasangan pun tak de selera, sikit2 nak bergaduh, makan hati sampai menjejaskan pretasi kerja dan kesihatan bukan kah perceraian saja jalan nya.?



Tak semua anak-anak yang berdepan dengan ibu bapa yang bercerai ni musnah masa depan mereka.Ada juga yang semakin bahagia dan berjaya lebih hebat dari mereka yang mempunyai keluarga yang sempurna.

Bagi saya kalau diri  kita bahagia kita akan lebih mampu untuk membahagia kan mereka yang kita sayang.Bayangkan kalau kita bersedih, emosi tak stabil macam mana kita nak jaga anak-anak kita.Macam mana kita nak pastikan mereka berjaya dalam pelajaran?Kalau siang malam tersiksa dengan sikap pasangan dah tentu anak-anak juga akan terjejas sama.



Satu bonus pada kita jika selepas berpisah hubungan kita dan bekas pasangan masih baik demi anak-anak.Soal mulut orang yang suka cakap2 buruk bila ada yang bercerai ni, itu kita tak boleh nak tutup.Tak payah la dengar dan peduli semua tu.Apa yang penting kita bahagia dan anak-anak juga bahagia.


sekian..