Skip to main content

Posts

Showing posts with the label perkahwinan

PERKARA YANG PERLU DIBERI PERHATIAN JIKA INGIN BERKAHWIN DENGAN ORANG KURANG UPAYA (OKU)

Cinta bukan sesuatu yang boleh dirancang. Kita tak boleh duga dimana dan bila kita akan jatuh cinta atau dengan siapa kita akan bercinta. Semua tu akan datang dengan sendiri nya. Siapa tahu suatu hari nanti kita memilih pasangan yang kurang upaya.



Perkara ni tak mustahil akan berlaku. Dan kita pun dah banyak baca tentang wanita atau lelaki yang sudi berkahwin dengan OKU. Tentu banyak yang perlu dipersiapkan sebelum kita teruskan dengan keputusan kita.

Bagi yang mungkin mempunyai perancangan mendirikan rumahtangga dengan pasangan yang kurang upaya mungkin akan menghadapi beberapa masalah namun beberapa perkara di bawah sedikit sebanyak mampu membuatkan kita lebih bersedia dari sekarang.







Kewangan
Walaupun kerajaan menggalak kan pengambilan pekerja kurang upaya namun tidak banyak syarikat yang mampu untuk mengupah pekerja Kurang Upaya memandangkan golongan ini terhad pergerakan mereka.

Jadi masalah kewangan mungkin akan sedikit sebanyak memberi kesan pada rumahtangga yang dibina. Saya ad…

BRIDESMAID DENGAN KOSTUM T-REX CURI TUMPUAN DI MAJLIS PERKAHWINAN

Anda dijemput ke majlis perkahwinan dan anda diberitahu  untuk memakai apa saja jenis pakaian yang anda suka. Jadi apa yang anda akan pakai ke majlis perkahwinan tersebut?

Cristina Meador, wanita yang menjadi viral di sosial media apabila dia memilih untuk mengenakan kostum dinosaur di sebuah majlis perkahwinan. Lebih mengejut kan dia adalah bridesmaid dalam majlis tersebut.



Setahun yang lalu Cristina menerima mesej dari kakak nya, Deanna, yang meminta agar dia menjadi bridesmaid di majlis perkahwinan yang akan berlangsung di Nebraska

Cristina terus bersetuju dan yang menjadi masalah baginya ialah dia tidak tahu pakaian yang bagaimanakah harus dipakai dimajlis itu nanti.

Tidak mahu adiknya terlalu memikirkan tentang pakaian yang akan dipakai di majlis tersebut, Deanna menjelaskan yang Cristina bebas untuk memakai apa saja pakaian yang disukai.


Dari memilih dress yang menawan dan manis di pakai Cristina sebaliknya memikirkan untuk mengenakan sesuatu yang lain dari kebiasaan. Dia memi…

TUNANG DI GODA ISTERI ORANG HINGGA AKHIRNYA TERPAKSA PUTUS KAN PERTUNANGAN

Hi semua..

Pertunangan adalah ikatan sementara untuk menuju ke alam perkahwinan. Bertunang bukan bermakna sidia adalah hak kita yang mutlak. Ianya lebih kepada fasa untuk mengenali seseorang dengan lebih dekat.



Dengan pertunangan kita akan dapat mengenali seseorang dengan lebih lagi dan inilah masa untuk mencari keserasian. Dalam tempoh bertunang akan ada ujian-ujian yang mungkin juga adalah petunjuk dari Allah bahawa sama ada sidia layak ataupun tidak untuk kita.


Ada yang dipermudahkan urusan sepanjang bertunang dan ada juga yang melalui beberapa konflik perasaan malah lebih dasyat lagi melibatkan orang ketiga.

Baru-baru ini saya dihubungi seorang pengadu  (Ira) yang meluahkan perasaan kesal dan kecewa atas sikap bekas tunang dengan seorang wanita berstatus janda yang menyebabkan hubungan pertunangan nya putus.



" Kisahnya bermula pada hujung bulan december 2018... Ada sorang perempuan whatsapp saya cakap dia buah hati baru tunang saya... Masa tu hnya Allah saja yang tahu perasaa…

MAJLIS PERKAHWINAN RAJA THAILAND DENGAN BEKAS PENGAWAL PERIBADI

BANGKOK, 2 Mei (Reuters) -Maharaja Thailand Vajiralongkorn melangsungkan perkahwinan dalam satu upacara di Bangkok. Upacara perkahwinan berlangsung pada minggu lalu.

Raja yang berusia 66 tahun ini berkahwin dengan timbalan komander unit pengawal peribadinya pada hari Rabu dalam satu upacara yang dianggap kejutan.

Perkahwinan ini memberikan gelaranRatu Suthida Vajiralongkorn na Ayudhaya kepada beliau



Berikut adalah beberapa fakta tentang ratu Ratu Suthida Vajiralongkorn na Ayudhaya 

-Berusia 40 tahun

- Beliau dilahirkan pada 3 Jun 1978, dikenali sebagai Suthida Tidjai.






- Beliau lulus dari Assumption University, sebuah universiti swasta di Bangkok, dengan ijazah sarjana muda dalam bidang komunikasi pada tahun 2000, - Sumber: akhbar Thai Rath.

- Beliau bekerja sebagai atendan penerbangan di Thai Airways sebelum menyertai unit perlindungan Putera Mahkota Vajiralongkorn.




-Mengkritik atau menghina raja dan permaisuri adalah satu jenayah di bawah undang-undang Thailand, yang membawa hukuman …

BEKERJA ATAU TIDAK TUGAS ISTERI HANYA UNTUK MEMBANTU SUAMI

Hi semua..

Dah hampir 14 tahun saya tinggalkan alam pekerjaan. Kadang-kadang rasa juga sedih sebab tak bekerja. Lagi-lagi cara pemikiran kebanyakan orang ni yang rasa wanita bekerja lebih baik dari yang tak bekerja.



Bila kita tak bekerja orang akan fikir yang kita cuma minta duit suami dan tak bebas nak beli apa yang kita suka. Diaorang rasa kita ada keinginan yang tak mampu kita capai hanya sebab kita tak bekerja.

Dengar pulak suami kita tu cuma kerja kilang, lagi la pandangan diaorang pada kita ni macam "alah..kesian nya hidup dia.."

Hahaha.






Sebenarnya hidup kita ni kalau fikir cakap-cakap orang memang sampai sudah pun kita tak kan bahagia.

Saya ada juga kawan-kawan yang bekerja. Ada juga yang berkongsi kisah sedih jadi wanita bekerja ni.

Orang mula fikir anak mereka tak terurus dan terabai.Kalau orang lain yang cakap macam tu , kita lantak kan je la.Tapi bila yang bercakap tu ada lah orang terdekat, contohnya keluarga mertua, adik beradik atau saudara mara , rasa sedih d…

3 SITUASI ORANG BELUM KAHWIN. ANDA YANG MANA SATU?

Hi semua..

Hari ni saya nak cerita pasal kahwin. Cerita ringkas yang ramai orang suka tentang kahwin.



Memang seronok kalau nak kahwin ni. Sementara nak menunggu hari di akad kan tu berdebar campur tak sabar campur seronok.

Boleh bayang tak rasa dia cemana?

Tumpuan pulak 100% pasal kahwin saja. masa tu kalau ada kawan nak merajuk ke, kawan tak nak ajak makan ke , lantak pi la kat dia. Yang penting aku nak kahwin.Hahahah

Itu tentang cerita orang yang sibuk nak kahwin.






Tapi ada jugak orang yang nak kahwin tapi tak tahu la dengan siapa nak kahwin nya. Tunggu punya tunggu calon tak timbul-timbul.

Tiap kali solat doa ditemukan jodoh tu mesti tak tinggal la. Kadang kesian tengok. kawan-kawan punya la ramai tapi sorang pun tak sangkut ke dia.

Crush pun hanya tinggal crush. Sabar je la ye. Belum masanya kot.



Dan yang last sekali ialah orang yang langsung tak fikir pasal kahwin. Selagi belum tutup mata, kerja,kerja kerja... Katanya..

Kalau orang lain sibuk bercinta, sibuk frust, sibuk crush sa…

DAH BERIBU HABIS UNTUK RAWAT KAKAK TAPI ALLAH BELUM IZINKAN." PENDEDAHAN KISAH KAHWIN LARI DENGAN SUAMI ORANG

Ramai rakyat Malaysia yang ambik keputusan menikah di Tahiland. Tak tahu la apa alasan mereka. Tapi ada satu kisah yang dikongsikan oleh pengguna Twitter Diyana Zahari tentang pengalaman keluarganya yang berdepan dengan masalah ahli keluarga nya yang berkahwin lari dengan seorang lelaki tempatan.

Lelaki tersebut dikatakan sudah berkahwin dan mempunyai latar belakang yang mencurigakan. Kisah ni memang sedih sebab melibatkan perasan ibu dan ayah mereka. :-

Tengah malam macam ni best jugak nak taip buat thread kisah kakak aku yang kahwin lari dekat thailand.

Sampai sekarang kakak tak balik ke pangkuan keluarga dan dia merupakan kakak yang paling baik dalam family aku :') Dia kahwin lari dengan lelaki yang dia paling benci.


Benda ni awalnya terjadi beberapa tahun lepas. Waktu kakak aku mula bekerja di kedai hardware sebagai kerani & boleh dikatakan buat kerja all in 1 la.

Kakak aku ni lembut orangnya dan jenis suka pendam masalah. Dialah adik beradik paling lembut dan baik gila.

B…

18 DESIGN INAI HEENA YANG MELETOP UNTUK MAJLIS PERKAHWINAN

Hi. 
Masa kecil-kecil dulu suka betul pakai inai. Saya ingat lagi .. Di depan rumah saya ada pokok inai. Setiap petang saya kutip daun daun inai tu nak tumbuk dalam tumpurung. Tumbuk guna batu je. Lepas tu letak kat kuku.
Memang hari-hari berinai je kuku ni.hahah..
Tapi sekarang Inai dah makin mudah nak digunakan. cuma picit je dan macam-macam bentuk dan design boleh buat. Bukan je untuk kuku malah digunakan untuk mencantik kan bahagian tangan pengantin.






Hari ni saya kongsikan 18 design inai atau heena yang meletop dan sesuai untuk majlis perkahwinan anda.
Design-design ni saya dapat dari instagram  Mehendibyreshmaofficial, Pawam_mehndi , mehandiinvention, thegirlishchoice, thegiftssociety , girlyglimpses dan  Heena_fansclub .
Boleh la dijadikan rujukan untuk majlis anda nanti.





















APA PERLU BUAT KALAU SUAMI TAK BAGI SENTUH PHONE DIA

Assalamualaikum..

Cerita pasal suami suka sembunyi kan phone ni bukan nya cerita baru..kan?? Ramai je lelaki yang tak suka pasangan dia check phone atau sentuh phone dia.. Bukan semua lelaki sorok phone sebab dia curang tau.. Ada juga sebab yang lain..



Sebab utama dia sorok phone ialah kerana  dia tak percaya dengan orang sekeliling dia. Kalau dengan isteri pun dia sorok maknanya dia tak percaya kat isterinya la tu.

Isteri-isteri yang susah hati setiap hari  memikirkan masalah ni jangan risau. Pertama nya korang kena ubah pandangan dia pada korang. Korang kena lupakan sekejap pasal phone dia.Buat tak peduli je.

Ni tidak.. Pantang dia tinggal phone mula la korang nak ambik buka whatsapp dia la apa.. Dah macam lalat tau. Pantang bau belacan dia mai la.. hahahah..




Korang jangan obses sangat dengan phone dia tu.Korang pun ada phone kan? Jadi buat la macam dia buat jugak.Tidur dengan phone, pasang pasword, bawak phone masuk tandas dan bilik air...

Tunjuk kan pada dia korang pun ada kehidu…

ISTERI CANTIK SEMPURNA IDAMAN SETIAP LELAKI

Perbualan sepasang suami isteri yang sudah berkahwin selama 5 tahun


Suami : U tau tak kenapa I pilih u..

Isteri : Kenapa?

Suami : Sebab U cantik.. Sempurna..U pandai berdikari. Pandai jaga hati I. Kalau masa pertama kali dulu I jumpa U tapi U ni tak cantik, jalan pun senget2 mesti I tak mau.

Isteri : Alamak.. Kalau I tau , masa tu i pura-pura cacat je. Sebab U bukan sempurna pun. Kedekut, malas tolong I kat rumah. Hal nak-anak pun tak U tak ambik tahu sangat.


____________________________________________

Zaman sekarang kebanyakan lelaki nak kan pasangan nya yang sempurna untuk melengkapi rumahtangga yang bakal dibina.

Tapi tak ramai lelaki yang nak sempurnakan diri sendiri dulu agar seimbang dengan apa yang mereka mahu. Masing-masing nak kan isteri yang mereka sendiri boleh bergantung harap.

Ada sesetengah suami tu serahkan segala urusan rumahtangga kepada si isteri sampai isteri rasa terbeban. Suaminya hanya pergi kerja dan balik kerja sahaja.

Hal anak-anak, keperluan rumahtangga da…

SEWA PELAMIN MURAH - BERENDOI, NIKAH DAN SANDING

Senarai khidmat Sewa pelamin murah di seluruh Malaysia untuk majlis nikah, sanding dan majlis berendoi  dengan harga murah dan berpatutan .

Pelamin murah mengikut trend semasa dan mengikut permintaan pelanggan terdiri daripada pelamin DIY , pelamin bajet  , pelamin mini hinggalah  pelamin eksklusif .

Jika anda ingin mendapatkan khidmat sewa pelamin mini yang murah anda boleh la menghubungi no telefon yang telah disenaraikan dibawah ini mengikut negeri tempat majlis anda berlansung.


Dibawah ini adalah senarai khidmat sewa pelamin mengikut negeri dan tempat anda tinggal.:-


SEWA PELAMIN MURAH DI PERLIS 1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-


SEWA PELAMIN MURAH DI KEDAH 1-Myrza Decoration - Pelamin.Buaian Berendoi.Photobooth. Meja Pengantin.Bilik Tidurwhatsapp/ tel : 011 28483696


2-
3-
4-
5-
6-
7-

SEWA PELAMIN MURAH DI PULAU PINANG 1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-

SEWA PELAMIN MURAH DI PERAK 1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-

SEWA PELAMIN MURAH DI SELANGOR 1- EFive Msia - Mini pelamin nikah, tunang atau berendoi yang mampu milik da…

PANDUAN TEMPOH 'IDDAH SELEPAS BERCERAI DAN KEMATIAN SUAMI

Assalamualaikum...




PANDUAN TEMPOH 'IDDAH SELEPAS BERCERAI DAN KEMATIAN SUAMI 'Iddahialah tempoh tertentu yang ditetapkan keatas seorang wanita selepas diceraikan atau selepas kematian suami. Hukum `iddah menurut syarak adalah wajib ke atas wanita yang bercerai atau kematian suami .


Firman Allah SWT dalam Surah al-Baqarah ayat 228 yang bermaksud:

Dan isteri-isteri yang diceraikan itu hendaklah menunggu dengan  menahan diri mereka (dari berkahwin) selama tiga kali suci (dari haid). Dan tidaklah halal bagi mereka menyembunyikan (tidak memberitahu tentang) anak yang dijadikan oleh Allah dalam kandungan rahim mereka, jika betul mereka beriman kepada Allah dan hari akhirat. Dan suami-suami mereka berhak mengambil kembali (rujuk akan) isteri-isteri itu dalam masa `iddah mereka jika suami-suami bertujuan hendak berdamai. Dan isteri-isteri itu mempunyai hak yang sama seperti kewajipan yang ditanggung oleh mereka (terhadap suami) dengan cara yang sepatutnya (dan tidak dilarang oleh syara…