Showing posts with label perfume untuk lelaki. Show all posts
Showing posts with label perfume untuk lelaki. Show all posts

Tuesday, 8 October 2019

PERTAMA KALI NAK BELI PERFUME? INI 30 PERFUME TERBAIK DI DUNIA KHAS UNTUK LELAKI

Setuju tak kalau saya kata ramai lelaki salah pilih perfume. Mereka fikir semua perfume sesuai dengan mereka. Tu yang kadang-kadang lalu sebelah lelaki tiba-tiba macam bau Kak Bedah. Hahha . Perfume lelaki berbeza dengan perfume wanita.



Kaum lelaki perlu tahu sedikit sebanyak tentang perfume yang sesuai untuk lelaki. Memilih perfume yang tepat akan menonjolkan imej dan personality lelaki tersebut. Aura seorang lelaki juga boleh terserlah dari perfume yang digunakan.

Pernah awak lalu disebelah lelaki dan terbau seperti bau yang busuk? Awak akan fikir "eii..pengotor la dia ni.."

Begitu juga jika lelaki tersebut mempunyai bau yang buat kita selesa. Pandangan kita pada lelaki tersebut pasti positif dan baik.






Saya kongsikan disini sedikit panduan bagi mereka yang ingin mencari perfume yang sesuai untuk lelaki. Posting asal adalah dari  saudara Januar Haikal . Awak boleh follow saudara Januar di laman twitter nya untuk baca posting asal nya.

1. Calvin Klein ONE or Calvin Klein BE 100 ML RM 190.



Paling basic dan classic tapi paling sedap didunia. Both Unisex tapi CK One lebih kuat dan CK Be berbau sedikit powdery.

Ketahanan: ★★★
Harga:★★

Untuk pertama kali beli? This is the best option.

2. BOSS BOTTLED #6 HUGO BOSS 100 ML RM290.


Ya Allah abang boleh cakap perfume ni Tiptop! Always my on the go Perfume. Campuran Fern, Bergamot, pineapple dan diblend sekali dengan Juniper dan geranium.

Ketahanan: ★★★★
Harga:★★★

Well establised from 1999. Kemain.

3. VERSACE EAU FRAICHE 100 ML RM 250. 




Ini, ini adalah Masterpiece. Paling Fresh didunia bila pakai. Tak tahu nak pilih yang mana? Eau Fraiche adalah pilihan yang tepat walaupon warna nya pudar pudar cinta.

Ketahanan: ★★★
Harga: ★★★

Campuran Lemon, Bergamot dan sage.

4. MONT BLANC LEGEND 100ML RM 350. 




Tak pasti samada perfume ini dibuat di Syurga ke apa sebab bau dia lazat sekali. 4 kali repeat beli dan keep using it until now sebab sedap nak mampos!

Ketahanan: ★★★★
Harga: ★★★★

Campuran Bergamot, rose, sandalwood dan oak moss.

5. CHANEL ALLURE HOMME EDITION BLANCHE 100 ML RM 550.


Gais, kalau ada duit lebih sket boleh cuba Chanel Homme penutup putih ni. Bila kau pakai ni confirm orang tertoleh toleh. Highly recommended kalau suka bau Citrus dan Fresh. Padu!

Ketahanan: ★★★★★
Harga: ★★★★★

6. GIVENCHY GENTLEMEN ONLY CASUAL CHIC 100 ML RM 400. 


One time haritu berhenti kejap beli perfume sebab tak jumpa bau yang rare & sedap until i found this germ! Ya Tuhan kalau peminat campuran Tonic of Cardamom,ginger dan birch sila beli.

Ketahanan: ★★★★★
Harga: ★★★

7. JO MALONE LIME BASIL AND MANDARIN OR ENGLISH PEAR AND FREESIA 100 ML RM 550.


First time nak beli tapi tak tahu nak beli yang mana? These are my favorite picks tapi nak cakap awal awal yang bau dia tak tahan lama sebab ia adalah COLOGNE.

Ketahanan: ★★
Harga: ★★★★★

8. VERSACE EROS OR EROS FLAME 100 ML RM 450.



Okay bau ni antara paling kuat so far yang abang pakai. Orang Arab paling suka sebab bau dia Padu dan tahan lama. Siap keluar Eros Flame warna merah pon sedap nak mampos what is this!

Ketahanan: ★★★★★
Harga: ★★★★

9. ACQUA DI GIO GIORGIO ARMANI 100 ML RM 350. 


Kepala otak dia apebenda wangi sedap nak mampos Acqua ni. Yang tahu je tahu. Dah confuse nak beli yang mana banyak sangat perfume kan? Ambil la ini dan bawak ke kaunter dan bayar.

Ketahanan: ★★★★
Harga: ★★★

10. SAUVAGE DIOR 100 ML RM 650.


Tak perlu nak bincang kot, Pernah menang Fragrance Of the Year, Men’s Prestige. Ni kalau bonus dah keluar baru abang nasihat beli okay? Kau jangan guna duit gaji bulanan kau tu, boleh meninggal dik haha.

Ketahanan: ★★★★★
Harga: ★★★★★

11. TOM FORD VELVET ORCHID 50 ML RM 1000.




Jika member korang pakai perfume ni maka couple lah dengan beliau kerana ternyata financial nya sungguh stable dan dia memiliki taste yang terlalu tinggi. Perfume ini Dewata raya dan Topnotch!

Ketahanan:★★★★★
Harga:★★★★★


12. CAROLINA HERRRERA CHIC FOR MEN 100 ML RM 300.



Jika terjumpa perfume ini dimana mana maka beli lah terus tanpa berfikir panjang sebab Perfume ni dah takde lagi. Bau Citrus, orange dan lemon yang terlalu sedap. Sangat recommend untuk cuba.

Ketahanan: ★★★★
Harga: ★★★

13. SEAN JOHN UNFORGIVABLE 100 ML RM 190.


Antara perfume mampu milik yang bau nya terlalu syahdu dan memorable. Normally orang pakai untuk pergi ke club dan during intimacy ehem ehem dan sorry abang tak pergi club gitu kene self-explained haha.

Ketahanan:★★
Harga:★★

14. BLEU OF CHANEL 100 ML RM 550. 


The master of All. The must have in list. The Everything. Bau paling mewah anggur anggur cinta berahi dan bila pakai jalan seorang balik pasti berteman dua atau tiga todiah. Wajib beli.

Ketahanan: ★★★★★
Harga: ★★★★★

15. PRADA INFUSION D’IRIS CEDRE 100 ML RM 380. 




Kang kalau cakap sedap korang cakap abang kata semua sedap tapi dah memang best nak buat camne. Nak bau mahal dan rasa lain sket dari orang lain boleh cuba Prada. Campuran mandarin orange dan Citrus

Ketahanan: ★★★
Harga: ★★★

16. GAULTIER 2 BY JPG 100 ML RM 350. 




Perfume ni abang dapat hadiah birthday masa umur 21. Dapat je terus menangis ya syahdu sangat sebab memang teringin. Tiada lagi, kalau nampak terus sambar. Bau sedikit sarsi dan Rootbeer tapi sedap giler.

Ketahanan:★★★★
Harga: ★★★

17. DKNY BE DELICIOUS FOR MEN 100 ML RM 250.




Dan ini, ini lah dia perfume mahal yang first time abang beli. Duduk punya la lama dekat sogo dengan ibu dan finally beli yang ni. Thank you ibu sebab teman naik bas Intrakota pergi Masjid Jamek lebiuh :’)

Ketahanan: ★★
Harga: ★★

18. MOSCHINO FOREVER OR MOSCHINO SAILING 100 ML RM 300.


Kenape abang letak “OR” di situ kerana Forever tu dah babai tiada lagi. Tapi kalau korang nampak Forever tu dimana mana, korang beli dulu yang itu kerana baunya begitu MasyaAllah sekali.

Ketahanan: ★★★★
Harga: ★★★


19. WHITE MUSK FOR MEN BODY SHOP 100 ML RM 120. 


Bau dia sangat susah nak explain. Macam bau Fabrik yang dilipat dan disimpan dalam Almari kayu, very Musky dan surprisingly sangat sedap. Takde budget yang besar lagi? Boleh cuba yang ini.

Ketahanan:★★★
Harga: ★

20. DAVIDOFF COOL WATER 100 ML RM 250. 


Terlalu basic tapi kalau nak cuba why not. Not a fan sebab bau dia tak tahan lama tapi good review from The Fragrance Foundation dan best selling. Don’t get me wrong, mungkin bagi korang best.

Ketahanan: ★★
Harga: ★★

21. A MEN ULTRA ZEST THIERRY MUGLER 100 ML RM 1000. 



Ya diriku sangat suka Perfume yang berbau orange, Citrus, Lemon dan ini adalah epitome untuk segala galanya. Such a masterpiece. Diblend pula dengan coffee i need to get this dah habis.

Ketahanan: ★★★★★
Harga: ★★★★

22. CAROLINA HERRERA 212 VIP MEN 100 ML RM 300.


Perfume yang kalau habis je abang akan beli,habis je beli. It fits the purpose of bila kau di tempat yang ramai orang, bau sangat kuat & orang akan tanya awakkk you single i single jom lah couple.

Ketahanan: ★★★★
Harga:★★★

23. CLINIQUE HAPPY FOR MEN 100 ML RM 190.


Ya gais ini lah definasi Perfume sedap dan murah mampu beli skincare dia pon best. Kalau pakai confirm korang Happy sebab memang wangi. Bau Fresh ape lagi hahahaha. Takde budget besar? Go for this.

Ketahanan: ★★★
Harga: ★★

24. ALIEN BY THIERRY MUGLER 50 ML RM 850. 



So perfume ni bau dia pelik yang very arousing, macam sarsaparilla dan vanilla juga sedikit manis. Very confusing yet attractive. Tokti pon pakai sebab bau dia lain dari yang lain.

Ketahanan: ★★★★★
Harga: ★★★★★

25. TOM FORD MANDARINO DI AMALFI 50 ML RM 1300. 


Ya nasib diberikan sebagai hadiah. Thanks Kak kay lebiuh kalau tak, memang tak mampu nak beli. Boleh cakap bau dia sangat exquisite, subtle, so expensive dan otherworldly.

Ketahanan: ★★★★★
Harga: ★★★★★★★★★


26. ULTRA VIOLET PACO RABANNE 100 ML RM 300. 


Sejujurnya abang tak berminat dengan One in Million sebab bau dia terlalu typical. So, Ultraviolet always the best pick. Bau dia manis dan different. Boleh cuba.

Ketahanan: ★★★★
Harga:★★★

27. GIVENCHY PLAY INTENSE 100 ML RM 300. 


Ya Allah gais, perfume ni bau dia memang intense. Tak boleh nak describe, a bit of Vanilla, sweet smell tapi sangat tahan lama. One of a kind. Dan ya bener, Justin adalah face of Givenchy play ini.

Ketahanan: ★★★★
Harga: ★★★

28. DUNHILL BLUE DESIRE AND RED DESIRE 100 ML RM 250.



Okay listen gais, Dunhill ni adalah paling basic juga. Maksudnya koleksi wajib ada tapi ramai pakai so bau dia jadi dah tak exclusive. Kalau kene dengan kulit awak, dia akan emit bau yang padu.

Ketahanan: ★★★
Harga: ★★

29. CALVIN KLEIN TRUTH 100 ML RM 250. 


Ini adalah perfume kedua yang abang beli selepas DKNY. Bau dia agak aromatic, sensual, watery dan ada campuran basil dan cardamom. Not sure Truth ni ada lagi ke tak dekat Malaysia, kalau ada sila consider.

Ketahanan:★★★
Harga: ★★

30. ABERCROMBIE AND FITCH 100 ML RM 400.


The only perfume yang abang tak pernah beli lagi, pernah cuba, pernah bau dan sangat sangat suka cuma macam tak berbaloi sebab mahal nak mampos baik beli Chanel hahaha. Add this into wish list.

Ketahanan: ★★★★
Harga:★★★★


Sumber: twitter Januar Haikal