Skip to main content

Posts

Showing posts with the label mengandung

BERKONGSI PENGALAMAN BERSALIN DI JEPUN WANITA INI BUAT RAMAI YANG NAK BERSALIN DI JEPUN

Hi semua..

Hari ni saya terbaca pengalaman sorang wanita Malaysia yang bersalin di Jepun. Dia share rutin hari pertama selepas bersalin sampai la dia discharge. Memula baca komen ramai yang macam "wah..seronok nya bersalin di jepun..Layanan tip top gini."



Yang komen2 ni buat macam la kat Malaysia tak de layanan macam ni.Hahah.. Tapi ikutkan pengalaman saya bersalin dua kali di hospital kerajaan (Hospital Seri Manjung, Perak ) , macam ni la layanan yang nurse-nurse bagi.

Tak de beza pun. Hari-hari dia check jahitan, check kalau-kalau ada darah beku kat dalam. Nurse ajar macam mana nak menyusukan bayi. cara nak perah susu cemana, nak basuh punggung bayi cemana, Nak tukar diapers pun diajar.

Macam saya anak pertama tu dia ajar cemana nak tukar tuala wanita. saya duduk ward seminggu, 3,4 hari jugak la nurse yang tukarkan tuala wanita. Hari selebihnya saya minta nak buat sendiri sebab malu.hahah.. Nurse juga ajar kita pasal merancang keluarga,

Bab makan pun ok je..sedap2.Masakan…

8 MASALAH INI KERAP DIALAMI WANITA MENGANDUNG

Assalamualaikum..



Tahniah untuk semua kawan-kawan yang sedang hamil.Bahagia je tengok kawan2 yang hamil ni yang sentiasa update status tentang perjlaanan sepanjang kehamilan . kadang2 ianya memberi sedikit ilmu pada bakal ibu2 yang lain jugak.

Tapi orang kata, yang mengalami nya saja yang tahu.Tak semua orang mengalami pengalaman mengandung yang indah sahaja.Ada ramai wanita yang sepanjang kehamilan nya ada saja masalah Ini senarai masalah yang mungkin akan dialami dialami oleh ibu-ibu sepanjang kehamilan

1-mual dan muntah-Biasa terjadi akibat terbau sesuatu sepeti bau makanan dan bau wangi-wangian

2-Hyperemersis Gravidarum-Berbeza dengan mual dan muntah,Hyperemersis Gravidarum adalah keadaan di mana anda akan muntah sepanjang hari akibat mual yang berlebihan. keadaan ini juga menyebabkan penurunan berat badan 1-2 kg setiap bulan.

3-sembelit- Peningkatan hormon progesteron menyebabkan ibu hamil mudah mengalami sembelit.Sembelit sering terjadi pada trimester ke 3 , ketika perut semaki…