Showing posts with label luar negara. Show all posts
Showing posts with label luar negara. Show all posts

Thursday, 24 January 2019

SUKA TAYANG KEMEWAHAN , INSTAFAMOUS DITAHAN KERANA MENJUAL BEG TANGAN YANG DIBUAT DARI KULIT ULAR



Zaman sekarang ni bila kita terlalu menunjuk kan kemewahan di laman sosial, mesti apa yang kita buat, kemana kita pergi akan menjadi perhatian ramai orang. Dalam ramai-ramai tu pula bukan semuanya yang sekadar memerhati malah ada juga yang mula menyiasat latar belakang dan aktiviti kita seharian.




Nasib buruk, terdedahlah segala keburukan kita. Dan mungkin jika kita pernah melanggar undang-undang pasti ianya akan menjadi bualan hangat di sosial media.

Seperti yang berlaku pada instafamous dari London ini, Stephanie Scolaro atau lebih dikenali sebagai Rich Kids Of Instagram, beliau di tahan oleh pihak berkuasa atas dakwaan menjual bag tangan yang dibuat dari kulit ular



Stephanie Scolaro sangat popular di Instagram. Beliau memiliki lebih dari 100 ribu followers. Wanita ini diberi gelaran Rich Kids of Instagram kerana kerap mempamerkan kekayaannya.

Dipetik dari The Sun, Stephanie ditahan pihak berkuasa di rumahnya di Marylebone, London, selepas kegiatan nya mengimport barangan mewah bernilai 18 ribu poundsterling di kesan. Ketika di tahan di rumahnya pihak berkuasa menemui 35 topi dan banyak bag kulit yang kemudian nya turut di rampas.

Barang-barang mewah yang diimpor Stephanie rupanya berupa bag dan topi baseball yang diperbuat dari kulit ular. Dia menjual berbagai bag dan topi kulit ular di satu website membeli belah yang dibuatnya dan di Instagram.




Dalam online website nya dia menulis bahawa bag dan topi yang dijualnya diperbuat dari kulit ular Python. Menurut pihak berkuasa penjualan barang fashion dari kulit ular yang dilakukan Stephanie adalah sesuatu yang melanggar undang-undang .

Hakim Michael Gledhill QC menyebut instafamous tersebut sebagai penyelundup kulit ular yang ego.
Stephanie membantah kenyataan hakim tersebut dan  dia mengaku dirinya bukanlah pembunuh ular.



Stephanie menjelaskan selepas berita penahanan nya tersebar dia mula menerima kecaman dari pengikut-pengikutnya malah ada yang bertindak mengancam akan menyiram wajahnya dengan asid.

Kini Stephanie Scolaro sudah disahkan bersalah atas dakwaan penyelundupan kulit ular tanpa izin. Dia dihukum menjalani 12 bulan kerja sosial atau 160 jam bekerja tanpa dibayar.


Wednesday, 23 January 2019

BAYI 13 BULAN MAUT DI KELAR IBU KANDUNG



Tidak diketahui apa sebenarnya ada dalam fikiran seorang ibu yang berusia 36 tahun ini apabila dia ditahan polis kerana  telah mengelar leher bayi nya sendiri hingga mati.

Kejadian berlaku di Lombok Timur pada jam 4 petang waktu Indonesia tadi mengakibatkan bayi lelaki nya, Muhammad Ridwan Maulana yang berusia 13 bulan mati di tempat kejadian






kejadian tersebut turut disahkan sendiri oleh pihak polis.

"Iya benar. Kejadiannya pada hari Rabu 23 Januari 2019 sekira pukul 04.00, telah terjadi kasus pembunuhan seorang anak balita berumur 13 bulan atas nama Muhammad Ridwan Maulana. Alamat Dusun Tunjang Utara, Desa Paokmotong yang dilakukan oleh ibu kandung sendiri,"



Polis juga mendedahkan mangsa dibunuh dengan cara di pangku kemudian lehernya dikelar menggunakan sebilah parang. Selepas melakukan perbuatan kejam tersebut , suspek kemudian nya meletak kan anaknya diatas lantai di bilik bahagian tengah dan suspek terus menuju kerumah kakak nya , Johariah yang berada bersebelahan dengan rumahnya

Suspek kemudian nya memberitahu pada kakaknya bahawa dia telah mengelar leher bayinya sendiri . Johariah kemudian nya terus menuju ke lokasi kejadian dan melihat anak saudaranya berlumuran darah dan sudah meninggal dunia.






Menurut pihak polis lagi motif kejadian mungkin berkaitan dengan gangguan jiwa yang dialami oleh suspek namun siasatan masih dilakukan dan polis sedang mengambil keterangan pihak keluarga.

sumber: detik.com

Tuesday, 15 January 2019

WABAK CHIKUNGUNYA DI HATYAI, WARGA PERLIS DINASIHATKAN BERHATI-HATI




SONGKHLA: Wabak virus chikungunya, jangkitan yang biasanya berlaku di Afrika, telah dilaporkan di kesan berlaku di Hat Yai City, yang memerlukan perhatian dan penjagaan.

Dr Kriangsak Liewchanpattana berkata berpuluh-puluh pesakit telah mendapatkan rawatan dan nasihat di kliniknya di bandar tersebut yang terkenal dengan  pelancongan dan hab ekonomi di wilayah selatan.




Beliau berkata penyakit itu mula tersebar di Afrika Selatan, terutamanya di Tanzania dan Mozambique. Ia mula dikenali 65 tahun yang lalu sebagai "gungunwala". Orang yang dijangkiti penyakit ini akan mengalami simptom demam dan sakit sendi.

Penyakit ini tersebar di kalangan orang ramai yang berpunca dari gigitan nyamuk Aedes yang juga menyebabkan demam denggi.


Pesakit chikungunya dan demam denggi kedua-duanya mengalami demam tinggi, tetapi mereka yang terjejas oleh chikungunya mengalami kesakitan di pergelangan pergelangan kaki, pergelangan tangan dan jari.

Dr Kriangsak berkata cara pencegahan terbaik wabak Chikungunya ialah dengan mengawal nyamuk dan mengelakkan diri dari digigit di tempat di mana penyakit itu sedang merebak.

Langkah-langkah tersebut termasuklah  mencegah nyamuk daripada mempunyai akses kepada air dan penggunaan penghalau serangga dan kelambu.

Beliau berkata tidak ada ubat-ubatan khusus untuk merawat chikungunya. Pesakit chikungunya kebanyakan diberi ubat sakit dan demam.

Gambar: NSTP

Rakyat Malaysia di negara ini, khususnya di Perlis, dinasihatkan supaya mengurangkan aktiviti pelancongan ke Thailand, khususnya Hatyai, berikutan penularan wabak chikungunya di wilayah itu, baru-baru ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan Perlis, Teh Chai Ann berkata, pihaknya kini memantau ketat pelancong dari negara jiran itu yang memasuki negara ini.

Menurutnya, pemantauan itu ditumpukan di setiap pintu masuk sempadan Malaysia-Thailand, iaitu di Padang Besar dan Wang Kelian, selain di Jeti Kuala Perlis bagi pengunjung yang menaiki feri dari Satun, Thailand.

Katanya, pihak berkuasa, termasuk Jabatan Kesihatan negeri akan melakukan pemeriksaan di pintu masuk dan mengenal pasti individu yang berisiko membawa virus itu agar penularan wabak penyakit itu dapat dikawal di negeri ini.

“Kita khuatir jika sempadan tidak dikawal dengan baik, penyakit itu boleh merebak dengan pantas ke negara ini.




“Jadi, saya meminta supaya orang ramai dapat memberikan kerjasama kepada Jabatan Kesihatan negeri seandainya mereka perlu menjalani pemeriksaan ketika berada di pintu sempadan,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Teh berkata, pihaknya turut bekerjasama dengan pasukan keselamatan dalam memastikan langkah kawalan dan keselamatan bergerak seiring.

“Ini kerana, pintu masuk di Padang Besar menjadi pilihan utama pelancong dari Hatyai kerana jaraknya lebih dekat berbanding pintu masuk di Bukit Kayu Hitam, Kedah.

“Selain itu, kita juga sarankan pelancong dari Perlis menjalani rawatan pemeriksaan sekiranya mereka menghidap demam panas, ruam di badan dan berasa sengal sendi sejurus pulang dari Thailand,” katanya.

Semalam, media tempatan Thailand, Bangkok Post, melaporkan virus chikungunya iaitu jangkitan yang biasanya berlaku di Afrika dikesan berlaku di Hatyai.

Menurut laporan media berkenaan, berpuluh-puluh pesakit mendapatkan rawatan di klinik di bandar raya berkenaan akibat jangkitan virus berkenaan

Monday, 14 January 2019

GAMBAR AKSI PENDUDUK NEW YORK NAIK TRAIN TANPA SELUAR SEMPENA NO PANTS SUBWAY RIDE








"No Pants Subway Ride " adalah acara tahunan yang diadakan oleh Improv Everywhere setiap bulan Januari di New York City. Tarikh nya berubah dari tahun ke tahun dan diumumkan pada awal Disember. Untuk tahun ini acara diadakan pada 11/1/2019.

Acara tahunan ini awalnya bermula dengan  gurauan kecil  tujuh orang lelaki dan telah berkembang menjadi perayaan antarabangsa dengan disertai berpuluh-puluh kota di seluruh dunia yang berpartisipasi setiap tahun.

Rupanya ada jugak acaran tahunan yang tak de faedah macam ni. Saya pun kurang pasti sejarah acara ni macam mana tapi mungkin ianya hanya untuk suka-suka sahaja. 

Sejumlah penumpang keretapi bawah tanah  dilihat tidak memakai seluar sempena  'No Pants Subway Ride' di Manhattan, New York, Amerika Syarikat.   



Dalam acara  ini para penumpang yang tiba diStesyen keretapi akan berpakaian lengkap. Namun sebaik mereka tiba untuk menaiki keretapi , mereka kemudian nya akan membuaka seluar atau pun skirt dan hanya memakai seluar dalam lalu menaiki keretap bawah tanah.



Walaupun ianya kelihatan agak janggal namun rata-rata penumpang tidak kisah untuk membuka seluar masing-masing dan hanya berseluar dalam.


.











Penumpang yang menyertai  'No Pants Subway Ride' mengenakan kembali seluar setelah keluar dari Stesyen keretapi bawah tanah Manhattan, New York,.

Nasib baik lah kat Malaysia tak de acara pelik macam ni. Kalau tidak ada jugak yang hilang selera makan. Orang Malaysia ni seluar dalam pun 3 bulan sekali baru merasa beli lain. Faham-faham je la cemana rupa seluar dalam 3 bulan sekali tu ye.. Benang tercabut getah longgar, jahitan dah tetas.. Tapi luaran memang tip top..gaya macam artis..


hahahah...

Tuesday, 8 January 2019

SAKIT PERUT DAN RASA TIDAK SELESA RUPANYA ALAT PERANSANG S3KS TERSEKAT DI USUS





Pelbagai cara dilakukan bagi menyambut dan meraikan Tahun Baharu.

Namun, apa yang berlaku di Zhejiang, China ini bukan sahaja pelik tetapi tak masuk akal.

Seorang lelaki telah memasukan alat perangsang seks yang berukuran 20 sentimeter ke dalam duburnya pada 1 Januari lalu.

Disebabkan rasa tidak selesa di bahagian dubur dan perutnya, lelaki berusia 20-an itu telah menyerah diri ke hospital.

Menurut laporan berita Hangzhou News, lelaki itu mengakui bahawa dia melakukan perkara tersebut sekadar untuk suka-suka dan menghabiskan masa hampir setengah hari demi mengeluarkan objek tersebut namun temui jalan buntu.





Semasa pemeriksaan dilakukan pasukan perubatan di sana, mereka mendakwa alat tersebut kini tersangkut di bahagian ususnya dan dua orang doktor ditugaskan menyempurnakan ‘tugasan’ 'alat berkenaan.

Lebih mengerikan apabila objek tersebut diperbuat daripada kaca dan diameter objek ini di antara 5 sentimeter.

Lelaki ini bagaimanapun dibenarkan meninggalkan hospital sehari selepas menerima rawatan di bahagian usus dan perut bagi memastikan tiada komplikasi lain.

Sejurus dibenar pulang, lelaki itu juga berjanji untuk tidak melakukan perkara sama di masa akan datang.

sumber; Awani