Showing posts with label luar negara. Show all posts
Showing posts with label luar negara. Show all posts

Thursday, 24 January 2019

SUKA TAYANG KEMEWAHAN , INSTAFAMOUS DITAHAN KERANA MENJUAL BEG TANGAN YANG DIBUAT DARI KULIT ULAR



Zaman sekarang ni bila kita terlalu menunjuk kan kemewahan di laman sosial, mesti apa yang kita buat, kemana kita pergi akan menjadi perhatian ramai orang. Dalam ramai-ramai tu pula bukan semuanya yang sekadar memerhati malah ada juga yang mula menyiasat latar belakang dan aktiviti kita seharian.




Nasib buruk, terdedahlah segala keburukan kita. Dan mungkin jika kita pernah melanggar undang-undang pasti ianya akan menjadi bualan hangat di sosial media.

Seperti yang berlaku pada instafamous dari London ini, Stephanie Scolaro atau lebih dikenali sebagai Rich Kids Of Instagram, beliau di tahan oleh pihak berkuasa atas dakwaan menjual bag tangan yang dibuat dari kulit ular



Stephanie Scolaro sangat popular di Instagram. Beliau memiliki lebih dari 100 ribu followers. Wanita ini diberi gelaran Rich Kids of Instagram kerana kerap mempamerkan kekayaannya.

Dipetik dari The Sun, Stephanie ditahan pihak berkuasa di rumahnya di Marylebone, London, selepas kegiatan nya mengimport barangan mewah bernilai 18 ribu poundsterling di kesan. Ketika di tahan di rumahnya pihak berkuasa menemui 35 topi dan banyak bag kulit yang kemudian nya turut di rampas.

Barang-barang mewah yang diimpor Stephanie rupanya berupa bag dan topi baseball yang diperbuat dari kulit ular. Dia menjual berbagai bag dan topi kulit ular di satu website membeli belah yang dibuatnya dan di Instagram.




Dalam online website nya dia menulis bahawa bag dan topi yang dijualnya diperbuat dari kulit ular Python. Menurut pihak berkuasa penjualan barang fashion dari kulit ular yang dilakukan Stephanie adalah sesuatu yang melanggar undang-undang .

Hakim Michael Gledhill QC menyebut instafamous tersebut sebagai penyelundup kulit ular yang ego.
Stephanie membantah kenyataan hakim tersebut dan  dia mengaku dirinya bukanlah pembunuh ular.



Stephanie menjelaskan selepas berita penahanan nya tersebar dia mula menerima kecaman dari pengikut-pengikutnya malah ada yang bertindak mengancam akan menyiram wajahnya dengan asid.

Kini Stephanie Scolaro sudah disahkan bersalah atas dakwaan penyelundupan kulit ular tanpa izin. Dia dihukum menjalani 12 bulan kerja sosial atau 160 jam bekerja tanpa dibayar.


Wednesday, 23 January 2019

BAYI 13 BULAN MAUT DI KELAR IBU KANDUNG



Tidak diketahui apa sebenarnya ada dalam fikiran seorang ibu yang berusia 36 tahun ini apabila dia ditahan polis kerana  telah mengelar leher bayi nya sendiri hingga mati.

Kejadian berlaku di Lombok Timur pada jam 4 petang waktu Indonesia tadi mengakibatkan bayi lelaki nya, Muhammad Ridwan Maulana yang berusia 13 bulan mati di tempat kejadian






kejadian tersebut turut disahkan sendiri oleh pihak polis.

"Iya benar. Kejadiannya pada hari Rabu 23 Januari 2019 sekira pukul 04.00, telah terjadi kasus pembunuhan seorang anak balita berumur 13 bulan atas nama Muhammad Ridwan Maulana. Alamat Dusun Tunjang Utara, Desa Paokmotong yang dilakukan oleh ibu kandung sendiri,"



Polis juga mendedahkan mangsa dibunuh dengan cara di pangku kemudian lehernya dikelar menggunakan sebilah parang. Selepas melakukan perbuatan kejam tersebut , suspek kemudian nya meletak kan anaknya diatas lantai di bilik bahagian tengah dan suspek terus menuju kerumah kakak nya , Johariah yang berada bersebelahan dengan rumahnya

Suspek kemudian nya memberitahu pada kakaknya bahawa dia telah mengelar leher bayinya sendiri . Johariah kemudian nya terus menuju ke lokasi kejadian dan melihat anak saudaranya berlumuran darah dan sudah meninggal dunia.






Menurut pihak polis lagi motif kejadian mungkin berkaitan dengan gangguan jiwa yang dialami oleh suspek namun siasatan masih dilakukan dan polis sedang mengambil keterangan pihak keluarga.

sumber: detik.com

Tuesday, 15 January 2019

WABAK CHIKUNGUNYA DI HATYAI, WARGA PERLIS DINASIHATKAN BERHATI-HATI




SONGKHLA: Wabak virus chikungunya, jangkitan yang biasanya berlaku di Afrika, telah dilaporkan di kesan berlaku di Hat Yai City, yang memerlukan perhatian dan penjagaan.

Dr Kriangsak Liewchanpattana berkata berpuluh-puluh pesakit telah mendapatkan rawatan dan nasihat di kliniknya di bandar tersebut yang terkenal dengan  pelancongan dan hab ekonomi di wilayah selatan.




Beliau berkata penyakit itu mula tersebar di Afrika Selatan, terutamanya di Tanzania dan Mozambique. Ia mula dikenali 65 tahun yang lalu sebagai "gungunwala". Orang yang dijangkiti penyakit ini akan mengalami simptom demam dan sakit sendi.

Penyakit ini tersebar di kalangan orang ramai yang berpunca dari gigitan nyamuk Aedes yang juga menyebabkan demam denggi.


Pesakit chikungunya dan demam denggi kedua-duanya mengalami demam tinggi, tetapi mereka yang terjejas oleh chikungunya mengalami kesakitan di pergelangan pergelangan kaki, pergelangan tangan dan jari.

Dr Kriangsak berkata cara pencegahan terbaik wabak Chikungunya ialah dengan mengawal nyamuk dan mengelakkan diri dari digigit di tempat di mana penyakit itu sedang merebak.

Langkah-langkah tersebut termasuklah  mencegah nyamuk daripada mempunyai akses kepada air dan penggunaan penghalau serangga dan kelambu.

Beliau berkata tidak ada ubat-ubatan khusus untuk merawat chikungunya. Pesakit chikungunya kebanyakan diberi ubat sakit dan demam.

Gambar: NSTP

Rakyat Malaysia di negara ini, khususnya di Perlis, dinasihatkan supaya mengurangkan aktiviti pelancongan ke Thailand, khususnya Hatyai, berikutan penularan wabak chikungunya di wilayah itu, baru-baru ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan Perlis, Teh Chai Ann berkata, pihaknya kini memantau ketat pelancong dari negara jiran itu yang memasuki negara ini.

Menurutnya, pemantauan itu ditumpukan di setiap pintu masuk sempadan Malaysia-Thailand, iaitu di Padang Besar dan Wang Kelian, selain di Jeti Kuala Perlis bagi pengunjung yang menaiki feri dari Satun, Thailand.

Katanya, pihak berkuasa, termasuk Jabatan Kesihatan negeri akan melakukan pemeriksaan di pintu masuk dan mengenal pasti individu yang berisiko membawa virus itu agar penularan wabak penyakit itu dapat dikawal di negeri ini.

“Kita khuatir jika sempadan tidak dikawal dengan baik, penyakit itu boleh merebak dengan pantas ke negara ini.




“Jadi, saya meminta supaya orang ramai dapat memberikan kerjasama kepada Jabatan Kesihatan negeri seandainya mereka perlu menjalani pemeriksaan ketika berada di pintu sempadan,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Teh berkata, pihaknya turut bekerjasama dengan pasukan keselamatan dalam memastikan langkah kawalan dan keselamatan bergerak seiring.

“Ini kerana, pintu masuk di Padang Besar menjadi pilihan utama pelancong dari Hatyai kerana jaraknya lebih dekat berbanding pintu masuk di Bukit Kayu Hitam, Kedah.

“Selain itu, kita juga sarankan pelancong dari Perlis menjalani rawatan pemeriksaan sekiranya mereka menghidap demam panas, ruam di badan dan berasa sengal sendi sejurus pulang dari Thailand,” katanya.

Semalam, media tempatan Thailand, Bangkok Post, melaporkan virus chikungunya iaitu jangkitan yang biasanya berlaku di Afrika dikesan berlaku di Hatyai.

Menurut laporan media berkenaan, berpuluh-puluh pesakit mendapatkan rawatan di klinik di bandar raya berkenaan akibat jangkitan virus berkenaan

Monday, 14 January 2019

GAMBAR AKSI PENDUDUK NEW YORK NAIK TRAIN TANPA SELUAR SEMPENA NO PANTS SUBWAY RIDE








"No Pants Subway Ride " adalah acara tahunan yang diadakan oleh Improv Everywhere setiap bulan Januari di New York City. Tarikh nya berubah dari tahun ke tahun dan diumumkan pada awal Disember. Untuk tahun ini acara diadakan pada 11/1/2019.

Acara tahunan ini awalnya bermula dengan  gurauan kecil  tujuh orang lelaki dan telah berkembang menjadi perayaan antarabangsa dengan disertai berpuluh-puluh kota di seluruh dunia yang berpartisipasi setiap tahun.

Rupanya ada jugak acaran tahunan yang tak de faedah macam ni. Saya pun kurang pasti sejarah acara ni macam mana tapi mungkin ianya hanya untuk suka-suka sahaja. 

Sejumlah penumpang keretapi bawah tanah  dilihat tidak memakai seluar sempena  'No Pants Subway Ride' di Manhattan, New York, Amerika Syarikat.   



Dalam acara  ini para penumpang yang tiba diStesyen keretapi akan berpakaian lengkap. Namun sebaik mereka tiba untuk menaiki keretapi , mereka kemudian nya akan membuaka seluar atau pun skirt dan hanya memakai seluar dalam lalu menaiki keretap bawah tanah.



Walaupun ianya kelihatan agak janggal namun rata-rata penumpang tidak kisah untuk membuka seluar masing-masing dan hanya berseluar dalam.


.











Penumpang yang menyertai  'No Pants Subway Ride' mengenakan kembali seluar setelah keluar dari Stesyen keretapi bawah tanah Manhattan, New York,.

Nasib baik lah kat Malaysia tak de acara pelik macam ni. Kalau tidak ada jugak yang hilang selera makan. Orang Malaysia ni seluar dalam pun 3 bulan sekali baru merasa beli lain. Faham-faham je la cemana rupa seluar dalam 3 bulan sekali tu ye.. Benang tercabut getah longgar, jahitan dah tetas.. Tapi luaran memang tip top..gaya macam artis..


hahahah...

Tuesday, 8 January 2019

SAKIT PERUT DAN RASA TIDAK SELESA RUPANYA ALAT PERANSANG S3KS TERSEKAT DI USUS





Pelbagai cara dilakukan bagi menyambut dan meraikan Tahun Baharu.

Namun, apa yang berlaku di Zhejiang, China ini bukan sahaja pelik tetapi tak masuk akal.

Seorang lelaki telah memasukan alat perangsang seks yang berukuran 20 sentimeter ke dalam duburnya pada 1 Januari lalu.

Disebabkan rasa tidak selesa di bahagian dubur dan perutnya, lelaki berusia 20-an itu telah menyerah diri ke hospital.

Menurut laporan berita Hangzhou News, lelaki itu mengakui bahawa dia melakukan perkara tersebut sekadar untuk suka-suka dan menghabiskan masa hampir setengah hari demi mengeluarkan objek tersebut namun temui jalan buntu.





Semasa pemeriksaan dilakukan pasukan perubatan di sana, mereka mendakwa alat tersebut kini tersangkut di bahagian ususnya dan dua orang doktor ditugaskan menyempurnakan ‘tugasan’ 'alat berkenaan.

Lebih mengerikan apabila objek tersebut diperbuat daripada kaca dan diameter objek ini di antara 5 sentimeter.

Lelaki ini bagaimanapun dibenarkan meninggalkan hospital sehari selepas menerima rawatan di bahagian usus dan perut bagi memastikan tiada komplikasi lain.

Sejurus dibenar pulang, lelaki itu juga berjanji untuk tidak melakukan perkara sama di masa akan datang.

sumber; Awani

Sunday, 18 November 2018

INI YANG AKAN TERJADI PADA ANDA JIKA HANYA MAKAN MEE SEGERA SELAMA 3 MINGGU

Hi..



Korang suka makan mee segera? Mee segera memang sedap sebab ada serbuk perasa ,ada rasa pedas-pedas . Lagi-lagi kalau time sejuk-sejuk hari hujan, waktu yang paling best untuk makan mee segera,

Tapi ramai yang kata tak elok amalkan makan mee segera. Ada orang kalau makan mee segera mesti akan sakit kepala, migrain atau pun cepat muak. Saya sendiri kalau makan mee segera cuma boleh habiskan separuh saja. Tak mampu nak habiskan sebungkus.


Pernah juga terbaca pengalaman seorang gadis penggemar mee segera yang akhirnya menderita akibat cyst. Dikatakan cyst menjadi aktif kerana gadis tersebut kerap makan mee segera.

Betul ke Mee segera ni bahaya??

Berlaku di China seorang gadis yang juga pelajar kolej membuat keputusan makan mee segera selama 3 minggu berturut-turut. Ianya bagi menjimatkan wang bersempena dengan Single day yang jatuh pada setiap 11.11 .


Akibatnya Hong Jia dimasuk kan ke hospital akibat demam yang tinggi. Hong jia mengakui disebabkan itu dia terpaksa mengeluarkan wang simpanan nya hanya untuk membayar kos perubatan nya di Hospital.





Friday, 2 November 2018

TAK MAHU ANAK PEREMPUAN, BAYI KECIL DIBUANG KE TEBING OLEH BAPA KANDUNG


Seorang bayi perempuan yang baru lahir ditemui di tebing jalan  di selatan China dipercayai di baling oleh bapa kandungnya . Namun dia ditemui selamat dari sebarang kecederaan selepas dia terjatuh di kanopi pada sebatang pokok.





Kakitangan di sebuah hospital di perbandaran Magui di wilayah Gaozhou, Guangdong, membuat laporan polis selepas mereka menyedari kehilangan seorang bayi yang baru dilahirkan.

Pegawai polis mula mengesan bapa bayi tersebut yang hanya dikenali sebagai Li. Dia mengaku mengambil bayi itu dari hospital dan memandu ke tempat kejadian.

Dia kemudian nya memasukan bayi tersebut ke dalam beg plastik dan melemparkannya ke tepi tebing, lapor Gaozhou Television.



Polis berkata bapa bayi itu mengakui dia tidak mahu anak perempuan lagi memandangkan dia sudah mempunyai 2 orang anak perempuan.

Li segera ditahan dan polis dan misi mencari dan menyelamat dilancarkan serta merta. Ketika mereka tiba di tempat kejadian, bayi tersebut telah hilang selama 10 jam.

"Masalah utama semasa misi menyelamat dan mencari ialah keadaan tebing yang sangat curam" kata timbalan ketua balai polis Magui, Feng Youshi.

Pada kira-kira jam 1 petang hari Jumaat, para penyelamat mula menemui bayi yang terletak di antara cabang-cabang pohon kira-kira 30 meter (100 kaki) dari tanah. Dia jatuh kira-kira 70 meter dari tempat dia di buang, kata laporan itu.



Walaupun mengalami kesulitan, bayi itu tidak mengalami kecederaan serius dan selepas dirawat di hospital di bawah pemerhatian, dia kemudiannya dibawa pulang ke rumah bersama ibunya.

Semasa soal sioasat Li memberitahu polis bahawa dia tidak mahu anak perempuan lain kerana dia sudah mempunyai dua orang anak perempuan. Dia juga mempunyai seorang anak lelaki.





Mengikut tradisi keluarganya mereka akan mengutamakan anak lelak berbanding anak perempuan dan terdapat banyak laporan mengenaibayi-bayi perempuan yang ditinggalkan atau dibunuh.

Pada bulan lalu, media China melaporkan bahawa seorang bayi perempuan yang baru lahir  di sebuah hospital di wilayah tengah China, Hubei telah ditemui di sebuah saluran air. Polis berkata dia mungkin dibuang dari sebuah kereta yang sedang bergerak.

Tuesday, 9 October 2018

LUBANG BESAR MUNCUL DI TENGAH BANDAR. 2 MAUT DAN 2 MASIH HILANG





Beijing - Sebuah lubang  (sinkhole) berukuran besar tiba-tiba muncul tengah-tengah bandar di wilayah Dazhou, China., menyebabkan 2 orang mati dan 2 lagi masih hilang.

Kejadian berlaku pada pada ahad lalu. Dari empat orang yang jatuh ke dalam lubang tersebut, dua daripadanya berjaya  ditemui. Kedua-duanya dikejarkan ke hospital, namun meningal dunia.


Mereka yang terkorban tidak dinyatakan identiti namun mengikut laporan mereka baru mendirikan rumahtangga  beberapa hari sebelum kejadian.

Pada hari kejadian, mereka sedang berjalan dan tiba-tiba tanah runtuh dan membentuk sebuah lubang yang sangat besar.

Dua orang mangsa lain nya belum ditemui sehingga kini,


Menurut akhbar tempatan dua orang mangsa yang masih hilang adalah seorang lelaki bersama  seorang kanak-kanak. Mereka dikatakan terjatuh di kedalaman 10 meter di bawah tanah.


"Apa yang menyukarkan usaha menyelamat adalah permukaan jalan yang cukup tebal dengan lapisan tanah yang banyak,

Ketika kami tiba, lubangnya tidak sebesar ini, Ia hanya seluas dua meter panjang dan 2 meter kedalaman nya. Tapi ketika proses menyelamat , tanah runtuh dan menyebabkan lubang menjadi semakin besar. ucap Gao.

Kedudukan kabel-kabel elektrik  dan saluran paip air semakin menyukarkan lagi usaha menyelamat.

Kami perlu memindahkan ekskavator ke kawasan yang lebih rendah dan sekarang kami memiliki dua ekskavator besar yang boleh menggali tanah supaya dapat menjangkau kawasan yang lebih rendah dan untuk menggali lebih dalam," kata ketua Operasi menyelamat   Gao Mingyue

Lubang besar tersebut semakin membesar mencapai saiz 10 meter persegi. Lebih dari 40 orang anggota penyelamat dikerahkan dalam usaha mencari dan menyelamat 2 lagi mangsa yang hilang.



Punca utama  munculnya lubang tersebut masih belum diketahui pasti.  Lubang besar atau sinkhole pada tanah biasanya terjadi akibat air hujan yang larut di dalam batuan yang ada di bawah tanah . Akibatnya tanah  tidak mampu lagi menyokong beban yang ada di atasnya. Sinkhole boleh berlaku di kawasan lapang, jalan raya ataupun di dalam rumah.


Monday, 6 August 2018

DI TANGKAP SEDANG BERLAKU CURANG , WANITA GIGIT ZA**R SUAMI HINGGA PUTUS



VELLORE , INDIA: Polis Vellore pada Rabu lalu  menahan  seorang wanita berusia 45 tahun
 kerana menggigit  zakar suaminya sehingga putus selepas dia ditangkap berlaku curang  dengan seorang lelaki lain di kampung Thuraimoolai dekat Gudiyatham di daerah Vellore.

Menurut pegawai Polis yang menyiasat kes itu wanita tersebut yang dikenali sebagai  Jayanthi, telah didakwa dengan cubaan membunuh.

Kejadian itu berlaku pada awal pagi hari Isnin lalu .  Penduduk kampung bergegas membawa suami wanita terbabit yang mengalami pendarahan akibat dari bahagian alat sulitnya yang sudah  terputus ke Hospital Kerajaan Vellore . Dia kemudiannya di rujuk ke Rajiv Gandhi College Medical Hospital dan Hospital di Chennai untuk mendapatkan rawatan segera.

Suami wanita tersebut yang dikenali sebagai Senthamarai, 55, adalah seorang petani. Pada hari tersebut Jayanthi telah mengambil bahagian dalam festival kuil di kampung



Selepas acara di kuil kira-kira jam 1:30 pagi , Jayanthi beredar dari festival. Selepas 1 jam menghilang , Senthamarai yang bimbang  mula mencari isterinya . Dia kemudian menemui isterinya dalam keadaan yang memalukan bersama dengan seorang lelaki lain yang dikenali sebagai  Dhatchanamoorthi.

Marah dengan apa yang berlaku , Senthamarai mengugut  untuk mendedahkan hubungan mereka kepada orang ramai. Mereka mula bertengkar dan bergelut.

Dalam pergelutan yang berlaku, dhoti Senthamarai jatuh. Jayanthi yang ketika itu takut perbuatan mereka  diketahui ramai  terus menggigit zakar suaminya dan terus melarikan diri
bersama Dhatchanamoorthi

Senthamarai masih menerima rawatan dan keadaan nya dikatakan stabil.

**Lain kali pakai la seluar dalam..


Thursday, 26 July 2018

MAYAT BAYI BARU LAHIR DITEMUI DALAM TANDAS PESAWAT AIR ASIA



MAYAT BAYI BARU LAHIR DITEMUI DALAM TANDAS PESAWAT AIR ASIA New Delhi- 1 mayat bayi yang baru lahir ditemui dalam sebuah pesawat Air Asia India yang ketika itu mendarat di New Delhi, India.

Mayat tersebut di tinggalkan begitu saja di tandas pesawat berkenaan pada Rabu 25/july2018.

Ibu bayi tersebut dikatakan salah seorang penumpang penerbangan domestik pesawat tersebut dan sekarang beliau masih ditahan untuk siasatan lanjut.

Sehingga sekarang identiti wanita tersebut masih belum didedahkan oleh Ketua Polis New Delhi .

Insiden yang berlaku membabitkan penerbangan dari Bandar Guwahati ke New Delhi.Seorang kru pesawat yang menemui mayat tersebut mengatakan bayi tersebut sudah tidak bernyawa ketika ditemui di tandas pesawat berkenaan.

sekian




Monday, 23 July 2018

MAJIKAN TAMPUNG PERBELANJAAN PERCUTIAN 3500 PEKERJA BERCUTI DI TURKEY - UNTUNG LA....



Seronok nya kalau kerja dengan bos yang baik hati dan tahu menghargai setiap pekerja nya. Kalau gaji kecil pun tapi dapat bos yang memahami keadaan dan kesusahan pekerja nya pun dah cukup baik..kan??

Macam yang berlaku di India ni.. Seramai 3500 orang pekerja sebuah syarikat menerima durian runtuh dari majikan apabila mereka diberi peluang bercuti bersama di luar negara. Bukan sahaja dapat bercuti malah mereka turut diberi wang saku sebagai perbelanjaan ketika bercuti.

Majikan yang bergelar jutawan tersebut tidak mahu mendedahkan nama nya kepada umum namun nama beliau dikatakan pernah tersenarai di dalam Forbes dan  memiliki kekayaan lebih dari USD 20 milion


Jutawan tersebut membelanjakan hampir  USD 10 juta bagi membiayai percutian kakitangan nya di Hagia Sophia, Turki . Percutian tersebut diuruskan oleh Firus Baglikaya,  dari Turkey Travel Agencies Union (TURSAB), dan Murtaza Kalender, dari  Travel Shop Turkey dan turut di sokong oleh lementerian Budaya dan Pelancongan Turki.

Para pekerja akan bercuti di negara tersebut selama 1 minggu.



Mengikut perancangan  semua  pekerja tersebut  akan mengunjungi Istana Topkapi yang memiliki binaan berunsurkan Utsmaniyah yang digabungkan dengan  gaya Baroque Eropa,,kemudian mereka akan ke Hagia Sophia, dan juga merasai perjalanan di atas kapal yacht di selat Bosphorus.

Para pekerja juga akan turut diberikan wang perbelanjaan sepanjang mereka di sana.. Selain daripada itu mereka juga akan menginap di hotel-hotel di Istanbul, dan beberapa hotel mewah yang terkenal.

Selain dari pekerja-pekerja nya di India, percutian tersebut juga turut melibatkan pekerja nya di 20 negara lain .

Best nya dapat bos baik macam ni..Agaknya siapa lah jutawan dari India tersebut ,..kan??Ada yang kata jutawan tersebut ialah Mukesh Ambani ..Seorang ahli perniagaan Petrochemicals  , minyak  & gas... Betul ke??mungkin juga orang lain...  Boleh teka tak??

sekian..

Wednesday, 6 June 2018

GAMBAR KEJADIAN GUNUNG BERAPI MELETUS DI FUEGO GUATEMALA

Gunung  berapi Fuego Guatemala meletup sekali lagi pada hari Selasa 5 Jun 2018,  Angka kematian akibat letusan  tersebut  meningkat kepada sekurang-kurangnya 72 orang.

Ahad lalu gunung berapi ini meletus dan menggempar kan penduduk Guetamala.

Agensi bencana kebangsaan CONRED mengarahkan penduduk setempat berpindah  dan mengatakan bahawa gas panas dan batu lebur telah mengalir dari gunung berapi yang menghasilkan letusan terbesar dalam lebih empat dekad  , mandi abu di kawasan yang luas dan menghantar aliran lava melalui bandar-bandar berdekatan.

Pihak berkuasa berkata jumlah kematian telah meningkat kepada sekurang-kurangnya 72 orang sehingga hari isnin. 



















Sekian..

Thursday, 3 May 2018

INI SEBAB KENAPA KITA TAK BOLEH NAIK GAJAH BILA MELANCONG KE THAILAND




Saya ni walaupun seorang yang penakut dengan haiwan tapi saya sebenarnya pecinta haiwan jugak.Rasa sakit hati bila nampak ada orang aniaya haiwan. Tak sanggup nak tengok.

Tapi ramai yang tak sedar cara kita sendiri menggalak kan penganiyaan terhadap haiwan . Contohnya Gajah. Ramai orang kalau pergi ke Thailand mesti nak naik gajah. Tapi tahu tak bagaimana gajah tersebut di perlakukan untuk sesetengah pihak  mengaut keuntungan ?

Gajah yang di tangkap bukan sahaja di siksa malah ada gajah-gajah kecil di pisahkan secara paksa dari ibu mereka  atau di sebut sebagai "phajaan" . Kesian nya..

Kalau tak percaya cuba tengok gambar-gambar ni.. Apa perasaan korang selepas melihat gambar2 ini.?






Ini adalah keadaan di mana gajah-gajah sedang di latih supaya menurut perintah . Gajah-gajah ni bukan saja di latih setiap hari malah di perlakukan dengan kejam sekali.

Di ikat, di pukul sampai ada yang luka-luka.

Tapi bila kita pergi ke Thailand kita tengok gajah-gajah ni macam jinak sangat sampaikan ada yang anggap gajah ni haiwan yang di pandang suci oleh orang Thailand. Sedangkan orang tak tahu macam mana cara mereka menjinak kan gajah-gajah ni. Sangat kejam!

So korang kalau ke thailand tak payah naik gajah sebab ianya seolah-olah menyokong tindakan pihak tertentu ni . Kalau ramai2 sebarkan benda ni tak kan ada lagi sesiapa nak naik gajah  dan orang tempatan kat sana pun tak nak dah tangkap gajah dan gunakan untuk kepentingan sendiri.

sekian..


DIHARAMKAN MASUK STADIUM SELAMA SETAHUN LELAKI INI SEWA KREN UNTUK TONTON PERLAWANAN BOLASEPAK




Seorang peminat Kelab bola sepak Denizlispor , Turki baru-baru ini menjadi  tajuk utama media antarabangsa selepas menyewa kren semata-mata untuk menonton pasukan kegemaran nya bermain dalam perlawanan liga  selepas  dia diharamkan dari memasuki stadium selama satu tahun.

Ali Demirkaya yang berusia 37 tahun, aka 'Amigo Ali' terkenal sebagai salah seorang penyokong Denizlispor yang paling fanatik, dan pada hujung minggu lalu  dia membuktikan kesetiaan nya dan sokongan nya  kepada kelab tersebut  dengan menyewa kren agar dia dapat menonton perlawanan diantara Denizlispor menentang Gaziantepspor .




Demirkaya diharamkan memasuki stadium pasukannya selama satu tahun, selepas penglibatan nya dalam satu kejadian semasa perlawanan melibatkan Denizlispor pada tahun 2015. Bagaimanapun, dia menentang keputusan itu dan bersumpah untuk tidak membiar hukuman tersebut menghalangnya dan akhirnya minggu lalu dia memenuhi janjinya.

Amigo Ali berpendapat bahawa hanya kerana dia tidak dapat masuk ke stadium itu tidak bermakna dia tidak dapat menyokong pasukannya, jadi dia menghabiskan beberapa ratus dolar dengan menyewa kren perindustrian.



Dia kemudian  meminta operator kren  mengangkat nya  tinggi di atas stadium dimana dia dapat menonton permainan sambil mengibarkan  bendera hijau dan hitam Denizlispor. Aksi nya itu menjadi tumpuan penonton di dalam stadium tersebut,

Malangnya, Amigo Ali tidak dapat menjadi tumpuan terlalu lama kerana polis  tiba di tempat kejadian dan meminta operator kren menurunkan fanatik bola sepak tersebut. Ia tidak jelas sama ada dia didenda kerana aksi tersebut  tidak, tetapi dia pasti membuktikan bahawa larangan stadium semata-mata tidak akan menghalangnya dari menonton kelab kegemaran nya beraksi.



Menariknya, ini bukan kali pertama Ali Demirkaya menyewa kren untuk menonton perlawanan bolasepak.. Dia melakukan perkara yang sama pada bulan Februari, dan polis terpaksa membawanya ke bawah kerana dia menarik perhatian penonton..

Pada masa itu, dia memberitahu laman web peminat Denizlispor20 bahawa dia juga sedang mempertimbangkan untuk menyewa balon atau paraglider, jadi dia dapat menonton perlawanan pasukannya dari atas tanpa polis merosakkan pengalaman itu.

sekian.

Wednesday, 7 March 2018

SENARAI ORANG PALING KAYA DI DUNIA 2018



Senarai orang paling kaya di dunia untuk tahun 2018 ni saya baca di Forbes . terkejut jugak sebab kedudukan teratas sebelum ni , orang paling kaya ialah Bill Gates tapi sekarang tak lagi.

Jeff Bezos kini mengatasi kekayaan Bill Gates dan sekaligus diiktiraf sebagai orang paling kaya di dunia.Bos Amazon ini mempunyai nilai harta sebanyak US$112 Bilion.

Jeff Bezos berusia 54 tahun  dilahirkan pada 12 january 1964 adalah usahawan teknologi Amerika, pelabur, dan dermawan,. Dia juga  terkenal sebagai pengasas, pengerusi, dan ketua pegawai eksekutif Amazon, portal membeli-belah dalam talian terbesar di dunia.

Berikut adalah senarai 20 orang paling kaya di dunia .





 Kekayaan Bezos melonjak setelah saham Amazon naik 59% dalam masa 12 bulan. Ini menyebabkan kekayaan Bezos kemudian nya  naik US$ 39,2 Bilion

Itu adalah kenaikan paling tinggi sejak Forbes mula menyenaraikan  orang-orang terkaya sejak 1987.

sekian..