Skip to main content

Posts

Showing posts with the label kulinari

INI TIPS YANG KITA PERLU TAHU UNTUK BUAT BISKUT RAYA

Hai semua..




Dah masuk 2 minggu lebih kita berpuasa. Waktu-waktu macam ni apa lagi yang disibuk kan oleh kaum ibu kalau bukan dengan persiapan buat kuih raya. Saya ni cuma dah ada senarai kuih raya je.nak buat tu nampaknya belum sampai mood nya lagi.Mungkin  minggu terakhir baru nak sinsing lengan buat kuih raya.

Bagi yang nak membuat kuih raya mungkin dah mula mencari-cari tips dan panduan membuat kuih raya suapaya kuih raya yang dibuat nanti menjadi dan tidak lah hanya dijamu ke tongsampah saja.

Maklum lah, benda buat setahun sekali ni kadang2 tak menjadi walaupun kita dah ikut resepinya dengan betul mengikut langkah demi langkah.Tapi tengok-tengok kuih raya tak jadi pulak.

Jadi hari ni saya nak kongsi kan beberapa tips ringkas untuk memastikan biskut yang kita buat tu jadi cantik, sedap macam yang kita inginkan.

1- sukatan yang tepat - Pastikan setiap sukatan bahan adalah tepat. Jangan lah main agak-agak je. Kalau setakat goreng ikan tak pe la nak agak2 berapa banyak garam dan kuny…

4 MAKANAN INI SEPATUTNYA TIDAK BOLEH DIPANASKAN SEMULA

Bulan puasa ni kurang sikit masa kita untuk memasak di dapur.Dapat la ibu-ibu berehat sikit.Tak macam selalu yang setiap hari kena masak 3 kali.

Tapi bila bulan puasa kita cuma masak 2 kali je. Sekali pada waktu petang untuk berbuka dan sekali lagi untuk bersahur.

Tapi ada juga yang masak sekali je . Dia masak waktu petang tu dan lauk lebihan berbuka tu dipanaskan semula untuk dimakan pada waktu sahur.

Tahu tak sebenarnya ada makanan  yang kita tak patut panaskan semula untuk dimakan ketika bersahur atau waktu lain.

1- Cendawan - Memasak cendawan memerlukan masa yang singkat .Ianya tak boleh dimasak terlalu lama sebab ianya sejenis makanan yang mudah rosak .

Saya sendiri bila memasak, cendawan tu saya masuk kan last sekali.Kacau2 sikit dan mendidih terus angkat dan dihidangkan.

Cendawan juga sebaiknya di habiskan.Jangan simpan untuk esok la, untuk makan malam nanti la sebab kalau kita simpan mungkin itu akan meneybabkan kita alami sakit perut.

Sebab itu cendawan tak boleh dipanaskan …

SARAPAN YANG BOLEH DISEDIAKAN MENGGUNAKAN ROTI

Assalamualaikum...



Kalau masa cuti sekolah sebelum ni masak untuk sarapan pagi pun lewat.Tapi bila anak-anak dah start sekolah  pagi-pagi lagi dah kena memasak .

Tapi anak-anak saya kalau sarapan pagi cukup dengan roti canai atau roti.Tak la susah sangat nak menyediakan nya.

Oleh sebab anak-anak saya sangat cerewet bab makan ni , banyak juga hidangan yang saya sediakan adalah yang menggunakan roti.



Sebab roti ni memang diaorang makan,.Jadi apa-apa hal pun roti kena ada..kemudian baru kita fikir nak jadikan roti ni sebagai apa.

Saya kongsikan jenis makanan dan masakan yang boleh korang buat dengan menggunakan roti yang mesti anak-anak korang akan suka.Tak la diaorang boring je hari-hari makan roti sapu kaya.


-Puding roti
Banyak versi puding roti ni.Ada yang bakar dan ada yang kukus..Saya buat buat puding biasanya  kosong je..ada juga yang tambah prune, tambah jagung , hirisan starawberri atau badan..macam-macam benda lagi boleh letak.Kalau pelbagaikan resepi puding roti ni memang tak …

KAJIAN MENDAPATI PENGGEMAR CHEESE PANJANG UMUR

Assalamualaikum..



Tadi saya terbaca di Bright Side tentang orang yang suka makan keju...Ada berita baik untuk penggemar cheese . Lepas ni saya kena paksa anak-anak makan cheese la sebab diaorang tak suka cheese kecuali cheese dalam pizza.heheh..Berita baiknya ialah  produk tenusu kegemaran ramai ni dikatakan  dapat membantu korang  hidup lebih lama.Alhamdulilllah.... ❤❤

Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nature Medicine, keju  mengandungi bahan kimia khas yang boleh membantu untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, melambatkan proses penuaan dan meningkatkan jangka hayat .



Ahli-ahli sains pada mulanya menjalankan eksperimen ke atas tikus makmal dan mendapati bahawa keju membantu mereka untuk hidup lebih lama.

Soal selidik kemudiannya dijalankan di kalangan 800 orang di Itali, dan didapati bahawa mereka yang kerap makan keju mengalami kurang tekanan darah tinggi dan penyakit kardiovaskular. kecenderungan mereka untuk mengalami masalah kegagalan jantung adalah kira-kira 40…

KACANG KUDA YANG MACAM BURUK TU BUKAN SEBAB DIA BURUK LA...

Assalamualaikum..

Semalam  merasa jugak makan kacang Kuda..Dah lama juga teringin nak makan kacang kuda ni..Susah nak jumpa orang jual.Kalau  nak beli kena pergi pasar malam la..Tapi malas nye lahai nak ke pasar malam dengan budak Mikhail ni..Boleh kurus tau kalau pergi pasar malam dengan dia.


Kacang kuda ni saya beli kat kedai Melayu.Sebelum ni saya ada la kirim suruh suami belikan kacang kuda.Dia beli kat kedai Bangladesh , yang dia bawak balik ialah kacang kuda kaler macam buruk je..Macam dah tak boleh makan..Tak jadi nak masak sebab saya tanya kat facebook ramai yang kata tak pernah tengok kacang kuda buruk macam tu..


Jadi saya ingat nak pulangkan tapi suami kata tak payah la..simpan je.Maka terbiar la kacang kuda tu dalam almari dapur.Esoknya saya pergi ke kedai depan rumah ni. Kakak sorang ni dia kahwin dengan bangladesh jadi saya tanya dia ada tak jual kacang kuda?Hampanya saya bila tengok kacang kuda yang dia jual pun bukan kacang kuda yang kaler kuning..Tapi kaler hitam maca…

4 CARA MEMILIH STRAWBERI YANG TERBAIK

Assalamualaikum..



Masa Maisara umur 2 tahun dia suka sangat makan strawberi.Kalau keluar mesti belikan untuk dia..Ibu pun tumpang sekaki..Tapi sejak dia dah besar ni memlih makan tak nak dah buah strawberi.Beli pun ibu makan sorang je la..Biasanya kalau korang pergi pasaraya beli strawberi , macam mana korang pilih?..Untung siapa yang duduk di tanh tinggi CH tu..kan??senang nak dapat strawberi segar..

Saya kongsikan cara dan tips untuk memilih strawberi yang terbaik..Mungkin lepas ni tak payah la rasa was-was buah ni elok ke tidak..kan??



LIHAT
Elak kan strawberi yang kelihatan pucat atau mempunyai tompokan hijau ataupun kuning.Strawberi tidak akan masak selepas dipetik

RASA
Pilih strawberi yang bersaiz sederhana untuk rasa yang lebih optimum

HIDU
Gunakan deria bau ketika memillih buah strawberi di kedai. Strawberi yang sudah sedia untuk dimakan seharusnya berbau 'manis-manis strawberi'.

SENTUH
Strawberi yang telah masak kebiasaannya berstruktur pejal.Elak kan strawberi yang terla…

8 SEBAB KENAPA ADA WANITA TAK SUKA MEMASAK UNTUK KELUARGA

Assalamualaikum...



Orang tua-tua kata orang perempuan kena pandai memasak untuk pikat hati suami dan anak-anak.Wanita pandai memasak adalah wanita yang membahagiakan rumahtangga..Sampai macam tu sekali la penting nya orang perempuan untuk tahu memasak.Sebab tu boleh dikatakan setiap wanita  ada buku resepi dirumah mereka.Tapi ada juga yang tak suka memasak sebab dia tak pernah memasak.Kes yang macam ni kalau dia cuba memasak mesti dia akan suka memasak.Tapi ada sebab lain juga kenapa wanita tak suka memasak.Nak tahu??jom kita tengok sebab-sebab kenapa wanita tak suka memasak.



1-Kena masak setiap hari.
Memasak ni nak kena ada mood tau.Bukan Boleh dipaksa2.Kadang2 tu nak juga makan di luar.atau pun ada suami , kakak, mak , sepupu atau orang lain yang tolong masak kan..Saya sendiri kadang2 boring makan masakan sendiri.

2-memasak ambil masa
memasak pun kena ada kesabaran.Bukan pergi je dapur terus siap masak.kadang2 tu ada masakan yang susah2 tu nak kena tunggu sampai sejam kat dapur.Ket…

TREND 2016: NAKED CAKE SEBAGAI KEK PERKAHWINAN

Assalamualaikum..



Saya cukup suka tengok hiasan kek yang cantik2..Tak dapat makan pun tak pe asalkan dapat tengok..
rasa boleh kenyang kot kalau tengok kek banyak2..hahahah..Kita yang tengok ni memang la seronok je ..kan??Tapi orang yang menghias tu macam nak pengsan, pecah peluh menghiaskan satu2 kek tu.Sebab tu la harga nya ya ampun mbakkk ..ada yang sampai cecah ribuan ringgit.Kiranya kalau kek perkahwinan kita takat harga 300 tu kita akan dapat kek yang hiasanya biasa2 je la..heheh..

Bagi yang tak lama lagi nak melangsungkan perkahwinan mesti masa ni dah fikir2 nak kek yang macam mana..Meh la makcik nak tunjuk gambar2 Naked cake. Naked caked adalah salah satu trend terkini cake perkahwiann tau..kalau sebelum ni naked cake hanya untuk majlis2 biasa..Tapi bila naked cake di jadikan kek perkahwinan...boleh ke?Jom tengok gambar2 cantik naked cake dijadikan kek perkahwinan.















 Macam mana??ok tak kalau nak jadikan Naked cake sebagai kek perkahwinan??cantik ke?sesuai ke??Yang satu lagi ja…

TIPS MEMASAK TANPA MENGGUNAKAN MSG (Monosodium glutamate)

Assalamualaikum...


Saya ni kat rumah memang tak gunakan serbuk perasa maca ajinomoto,adabi atau apa je la brand nya.
Sebab utama nya ialah saya tak boleh makan semua tu..
nanti parut jahitan kat dahi saya saya ni  akan jadi bengkak dan kepala saya sakit.
kalau makan kat luar pun saya siap pesan jangan bubuh ajinomoto semua tu..
Tapi kalau sikit je tak terkesan sangat..

Ada juga orang yang bila memasak memang dia nak bubuh jugak MSG tu ..
Kalau tak memang dia tak yakin masakan nya sedap.
Bila dia rasa pun dia kata tak sedap.
sebab nya dia dah terbiasa dengan rasa MSG tu..



Saya ada tips kalau nak masak sedap tanpa guna MSG..
yang pertamanya bahan mesti lengkap.
kadang2 kita akan kata.
"tak payah bawang pun tak pe..."
sedangkan ianya memberi kesan pada masakan kita.


Yang kedua masuk kan garam sedikit demi sedikit.
Biasanya masakan kita tak sedap disebab kan terlebih garam
dan terkurang garam..Bukan sebab tiada MSG.

Dan yang ketiga gantikan MSG dengan bahan lain.
Contohnya untu…