Showing posts with label keyboard and mouse for android. Show all posts
Showing posts with label keyboard and mouse for android. Show all posts

Thursday, 15 November 2018

KELEBIHAN DAN KELEMAHAN KEYBOARD AND MOUSE FOR ANDROID

Hi..


Cerita lama dan mungkin dah basi sebab dah berbulan beli android keyboard dan mouse ni ,.. Baru hari ni nak cerita kat blog. Bila tengok kawan-kawan blogger cerita pasal android keyboard yang diaorang beli terus teringat kita punya pengalaman tak cerita pun lagi kat blog. Hahhaha.. Harus la tak boleh ketinggalan..kan?




Padahal dah ambik gambar semua dulu masa baru-baru barang ni sampai..Tapi terperam je dalam phone tu. So hari ni saya nak cerita sikit tentang android keyboard dan mouse ni. Mungkin boleh jadi panduan sebelum korang beli . Sebab ada beberapa perkara tertentu yang korang kena tahu.

Kelebihan  Keyboard and Mouse For Android
Saya beli dua keyboard ni.Satu untuk saya dan satu untuk Maisara. Biasala.. Anak beranak dah jadi blogger harus la beli dua.

Harga nya tak sampai rm30 . Memang murah sebab barang ni dari China. Kalau korang nak beli dari seller tempatan kebanyakan nya harga cecah rm40. Jadi nak jimat beli la dari China. Tapi lambat sikit sampainya. Dalam masa 10 hari barang dah sampai.

Tak de la lama sangat pun. Lagipun bukan terdesak sangat nak pakai.


Beli android keybord ni disertakan dengan mouse juga. Saya beli android keyboard gambar Hello Kitty Pink dan Doraemon,. Yang Doraemon tu dapat mouse putih dan hello kitty mpuse pink. 

Korang boleh letak phone korang secara melintang atau menegak. sebab dia punya holder phone tu boleh dicabut dan di ubah ikut kesesuaian penggunaan phone korang.


Boleh letak menegak macam ni jugak..

Keyboard dia pun lembut je dan tak bising. Tak de pun bunyi 'tap..tap..tap.." bila kita menaip.  Sesuai kalau nak bawak keluar. Tak la mengganggu orang lain bila korang nak hantar email atau nak tulis blog.

Kelemahan Keyboard and Mouse For Android 
Kelemahan  Keyboard dan Mouse Android ni pulak ialah tak support semua phone.Phone anak saya tak sesuai dengan android keyboard ni. Anak saya guna Lenovo Vibe. Mungkin ada beberapa jenis phone lain yang tak support jugak.

Korang boleh tanya seller sendiri tentang ni sama ada phone korang sesuai guna keybord ni atau tak. Nanti dah beli rugi je sebab tak boleh guna.

Kemudian dia nya tak boleh copy and paste, Walaupun ada mouse tapi korang tetap kena guna jari comel korang kalau nak copy and paste.




Yang ketiga nya korang juga kena cabut cabel pada phone kalau berlaku error pada keyboard. Ada masanya bila korang tekan butang Shift , mula la keyboard jadi pening. Kejap keluar nombor, kejap keluar huruf .. Korang cabut dan pasang semula cable pada phone dan ianya boleh berfungsi semula dengan baik.

Tapi bagi saya kelemahan nya ni bukan lah masalah besar sangat pun.

Ianya tetap memudahkan kerja-kerja kita tanpa perlu membawa laptop. Terutamanya untuk draft entry, untuk balas email, update facebook atau pun streaming. Kalau nak buat live kat luar pun bagus juga sebab tak payah nak sendal phone kat botol sos.Hahahh.

Ok.. tu je..Semoga bermanfaat untuk semua.

Bye,