Showing posts with label keluarga. Show all posts
Showing posts with label keluarga. Show all posts

Tuesday, 19 February 2019

DR SHEIKH MUSZAPHAR TAK KISAH KALAU USTAZAH CUBIT ANAK

Hye semua...

Setiap ibu bapa pasti nak kan yang terbaik untuk anak-anak nya. Dunia dan akhirat biarlah seimbang dan cemerlang. Begitu juga dengan Angkasawan Negara Dato Dr Sheikh Muszaphar yang mempunyai 4 cahaya mata bersama Dr Halina hasil perkahwinan mereka selama 9 tahun.



Melalui instagram  beliau banyak berkongsi aktiviti seharian nya bersama anak-anak. Berbagai perkara dikongsikan memberikan inspirasi kepada ibu bapa lain dalam mendidik anak-anak.

Dato Dr Sheikh Muszaphar juga mendedahkan beliau tidak kisah jika ustazah yang mengajar anak-anak nya mencubit untuk memberi pengajaran.






Video yang dimuat naik oleh Dato Dr Sheikh Muszaphar menunjuk kan anak nya mengadu dimarahi ketika kelas mengaji.

Namun bagi Dato Dr Sheikh Muszaphar dia tidak kisah jika Ustazah tersebut mencubit dan memarahi anak nya Malah dia berteri kasih kerana sabar mendidik anak-anak nya .



Video - Tasha mengadu selepas kelas mengaji
I picked up Tasha from her Mengaji Class yesterday as usual but she was in a grumpy and sad mood .
Haha -

It seems that the Ustazah marah her for wanting to take a nap after reading only one page of the AlQuran
.
So here I am consoling her to feel better ... just one of those days .

I enjoy my Daddy time with the kids
As I send and pick them up for classes I always ask them to describe their day which is important to me ...







A child should always be happy inside . They are young and always curious . Learning things in a happy and loving environment is essential for their growth .
Hoping they will become great individuals someday .

Do make time to communicate with your child on a one-to-one basis everyday .
Be it during dinner time , playtime or even in the car while sending them to school like I do .

Just sharing ...
Salam Everyone ..
Love As Always ...

PS - My goal is for the kids to khatam AlQuran by 6 years old . Bella did it and soon Tasha too . InsyaAllah .

TQ Ustazah Salmiah for guiding my girls with your patience . Do push Tasha to do at least 3 pages a day . Cubit her if needed . I’m okay with that . Haha



Ini boleh menjadi contoh kepada ibu bapa zaman sekarang yang kebanyakan nya anak-anak mereka tidak boleh di sentuh atau di marahi oleh guru-guru. Banyak kes terjadi apa bila anak pulang dan mengadu di marah oleh guru , ibu bapa akan bertindak melulu dengan menyerang guru di sekolah.

Ianya adalah satu tindakan yang kurang bijak dan ibu bapa sepatutnya mampu mengawal perasaan dan tahu cara untuk mengatasi nya.

Saturday, 19 January 2019

DAH BERIBU HABIS UNTUK RAWAT KAKAK TAPI ALLAH BELUM IZINKAN." PENDEDAHAN KISAH KAHWIN LARI DENGAN SUAMI ORANG

Ramai rakyat Malaysia yang ambik keputusan menikah di Tahiland. Tak tahu la apa alasan mereka. Tapi ada satu kisah yang dikongsikan oleh pengguna Twitter Diyana Zahari tentang pengalaman keluarganya yang berdepan dengan masalah ahli keluarga nya yang berkahwin lari dengan seorang lelaki tempatan.

Lelaki tersebut dikatakan sudah berkahwin dan mempunyai latar belakang yang mencurigakan. Kisah ni memang sedih sebab melibatkan perasan ibu dan ayah mereka. :-

Tengah malam macam ni best jugak nak taip buat thread kisah kakak aku yang kahwin lari dekat thailand.

Sampai sekarang kakak tak balik ke pangkuan keluarga dan dia merupakan kakak yang paling baik dalam family aku :') Dia kahwin lari dengan lelaki yang dia paling benci.


Benda ni awalnya terjadi beberapa tahun lepas. Waktu kakak aku mula bekerja di kedai hardware sebagai kerani & boleh dikatakan buat kerja all in 1 la.

Kakak aku ni lembut orangnya dan jenis suka pendam masalah. Dialah adik beradik paling lembut dan baik gila.

Bayangkan waktu kakak study di kolej, boleh dikatakan tiap malam call mak ucap selamat malam dan sayang.

Kalau kakak balik cuti semester, dia mesti bagi duit dekat adik-adik dia. Bagi senyap-senyap tau.

Kakak ni jenis suka bangun solat malam dan mengaji tiap kali lepas solat maghrib.

Lepas kakak habis belajar kolej, dia bekerja dekat kedai hardware. Dia memang berniat kerja situ sambil tunggu offer kerja yang lebih baik lagi.

Btw, owner kedai tu laki orang, ada 3-4 orang anak dan memang jenis jantan gatal giler.





Aku namakan lelaki owner kedai tu : Si Hitam. Sebab fizikal dia buruk sama dengan hati dia yang hitam!

Kakak aku pernah bagitahu dia nampak si hitam ni bermesej lucah dengan orang. Siap orang tu hantar gambar lucah dekat si hitam tu.

Si hitam ni memang ada banyak kes dengan perempuan lain

Si hitam ni jenis pandai bercakap manis dengan perempuan, suka pergunakan agama dan mulut dia tu aku rasa nak bagi pelempang 1000 kali je! Geram gila aku ingat balik si hitam tu!

Pernah kakak aku meluah pada kakak lain yang dia rasa dah taknak gila-gila kerja dekat kedai tu. Tapi dia terpaksa teruskan jugak sebab dia nak cari duit bayar kereta tiap bulan. Kakak aku taknak menyusahkan ma abah.

Kakak pernah cakap yang dia benci gila-gila dekat si hitam tu!

One day kakak dapat offer interview untuk kerja di satu tempat ni. Kami mintak tolong orang untuk jadi kabel dan mudahkan kakak aku diserap masuk kerja.

Si hitam tu tahu kakak aku attend interview tempat tu!

Guess what?
Padahal ada possibility kakak dapat kerja end up tak dapat :(

So..bermula la episod kakak aku jadi mangsa si hitam tu.

Makin lama kakak aku berubah perangai. Dia jenis yang suka pendam sorang diri so kami satu family tak tahu yang kakak aku ada masalah.

Macam-macam benda dah mula berlaku. Aku sambung belajar jauh dari rumah & masa ni aku tak tahu apa yang terjadi.

Tiba-tiba kakak aku bagitahu yang dia decide untuk sambung degree di uitm machang. Ma abah izinkan kakak sambung belajar.






Selepas 3 tahun belajar, kakak dah berada di sem akhir (perlu attend internship berdekatan rumah), kakak senyap dan tak pulang ke rumah! Tak silap dah 2-3 hari.

Mak mesej kakak tak reply. Call tak angkat. So, kami buat keputusan untuk buat laporan polis yang kakak hilang .

Benda ni sampai ke balai polis machang (sebab kakak study dekat sana kan). Polis sana yang call & kitorang dapat berita yang sangat menyedihkan.

Kakak bagitahu pada polis..

"Saya sekarang selamat dengan suami saya"

Satu family terkejut!
SUAMI??????????

Mak hampir pitam kot 😢

Kitorang tak boleh reach langsung akak. Sebab "suami" dia tak bagi contact kami. YaAllah, luluh hati family.

Kitorang gunakan orang tengah untuk tahu lebih lanjut soal perkahwinan kakak tu.

Banyak info yang buatkan kami rasa sedih sangat.. Kakak takkan bertindak macam ni kot :(

Kami dapat tahu kakak dah berkahwin 5-6 bulan lepas dari tarikh kakak tak balik rumah.

Tarikh tu 2-3 hari sebelum raya haji.

Waktu raya haji 2016 kakak balik beraya dekat rumah. Kitorang sambut happy2 kot! Siap tangkap gambar family ramai-ramai, bergelak ketawa 😢

Diorang kahwin lari di narathiwat. Si hitam tu dah lama plan benda ni . Lepas kejadiah ni, family kami bertindak untuk dapatkan hak kami!

Nak tahu apa lelaki tu buat?
Dia yang beri arahan pada akak yang kakak tak boleh jumpa dan contact family! Kiranya akak ni dah jadi hak dia.

Keadaan kakak macam patung :( Kakak tunggu segala perintah dari si hitam tu sebelum bertindak segala benda.

Bayangkan my sis yang lain dan abg pergi rumah si hitam tu nak pergi tengok kakak..si hitam tu bagi arahan satu persatu baru kakak bertindak buat benda. Macam orang bodoh pulak.

Ma abah pergi mahkamah syariah dan fight benda ni. Macam mana boleh kahwin senyap-senyap tanpa minta kebenaran wali?? Patutnya wali tak izin baru boleh kahwin lari??

Kitorang jugak pertikai yang sijil kahwin diorang tu sah atau tak sebab diorang tak ada sijil kahwin malaysia.

So, mahkamah jatuhkan perintah faraq (berpisah sementara). Selang beberapa hari kakak balik rumah Tapi..keadaan kakak sangat teruk dan dingin dengan family.

Bila kami cuba bercakap dengan dia, kakak akan buat muka yang menjengkelkan dan dia sengaja nak buat kami sakit hati.

Btw, berpisah sementara tu biasanya mahkamah syariah jatuhkan perintah ni untuk mengesahkan satu perkahwinan tu. Kakak dah tak boleh tinggal sebumbung dengan si hitam tu :) so, dapat la jugak kakak balik rumah awal tahun 2017.

Disebabkan kakak perlu meneruskan intern dekat office berdekatan rumah, ma abah bagi kebenaran kakak keluar intern. Ma abah yang hantar kakak pergi dan balik office. Kitorang ingatkan benda ni akan settle tapi malangnya..keadaan makin teruk!

Ma abah fikir masa depan kakak. Kalau tak intern, kakak tak dapat grad. Tapi lain pulak yang jadi..selang sebulan dua kami dapat tahu yang....

Kakak byk kali ponteng waktu intern. Ada org nampak kakak keluar dengan si hitam tu! Dia keluar berjam-jam kot, maybe bawa balik rumah.

Boleh agak tak kenapa si hitam ni bawa kakak balik rumah dia? Si hitam ni memang gila! Dah ada anak bini nafsu tetap menggila!

Aku dengan kakak lain dan ma abah bincang benda ni. Kami decide keesokkan hari kami akan sekat kakak pergi intern!

Waktu ni memang drama gila ah.

Kakak dah bersiap nak pergi office tapi mak kunci pintu tak bagi keluar dan abah ajak bincang dgn kakak isu ponteng waktu office

Waktu abah bercakap dan tegur kakak, slow-slow kakak lain datang dekat dengan kakak aku lepas tu..terus grab handbag kakak!

Waktu ni memang gila.

Sebab kakak aku ni dah macam orang gila! Dia menjerit macam orang tak betul sebab kami nak ambil handbag dia!

Serius, kakak macam orang gila.

Dia menjerit sampai kalah suara kami. Padahal dia ni jenis lembut. Nak keluar suara pun ya Ampun..lembut tau.

Masa ni kami bergelut, sampai terselak segala benda weh. Kudrat kakak kalah 2 orang yang tengah bergelut. Kuat gila dia waktu tu

Abah aku join baru la mampu nak rampas handbag dia tu.

Kami nak rampas sebab nak ambil handphone dia. Tak bagi contact si hitam tu. Sebab makin lama makin teruk keadaan kakak.

Kitorang nak usaha sembuhkan kakak :(

Serius panjang cerita ni dan sangat complicated.

Aku ada lagi cerita kejadian dekat hospital, 6 orang polis datang rumah sebab kakak, kakak mengamuk sampai aku cedera dan cerita dekat mahkamah syariah yang si hitam ni bawak lari kakak ikut pintu belakang.

Nanti aku sambung sampai habis. Pengakhiran yang sadis. :)

Btw, aku terdetik nak taip cerita ni sebab aku dapat gambar ni dlm whatsapp family.

Kakak aku yang berdiri tengah tu. Diri dia yang dulu dah tak ada. Kami rindukan dia sangat-sangat. Tiap minggu mesti hadir dalam mimpi aku.



Okay, sorry berhenti tengah jalan cerita ni.

Lepas kitorang dah rampas handbag (ada handphone kak), laptop pun rampas, bilik kakak pun abah dah rosakkan tombol pintu (risau kakak buat hal kunci bilik je dan depression sorang diri)..bermula hidup kak yang kitaorang tak bagi keluar rumah

Kakak mula protes taknak turun tingkat bawah (rumah kami 2 tingkat) dan taknak makan. 24/7 duduk dalam bilik je. So, tiap hari, pagi tengahari malam..adik dan mak yang akan bawa makanan ke bilik kakak.

Mula-mula memang dia taknak makan. Lama-lama makan jugak sampai habis.

Kalau kitorang cuba nak borak dengan dia..memang teruk la dia menjerit marah dekat kitorang balik. Memang kakak cuba macam2 cara nak buat kitorang bencikan dia. Bayangkan dari sorang yang ada personaliti lembut dan baik tapi sekarang perangai dia berubah 360° ☹️

Ma yang dia sayang gila-gila ni pun dia boleh lawan dan bercakap kasar. Serius, personaliti dia memang berubah gila.

Tapi satu hari tu terkantoi! Laptop kakak yang rosak boleh guna balik. So, dia guna laptop nak berhubung dengan si hitam.

Ape lagi, terus kami rampas laptop tu..

Aku bukak laptop kakak & tengok history. Ada banyak gila dia hantar email dkt si hitam. Dia guna email kedai si hitam tu. Aku syak kakak masih buat kerja-kerja untuk kedai si hitam tu. Benda yang aku risau kakak ada send gambar tanpa ada subject. Aku risau kakak send gambar family

Kakak ni memang aku rasa macam..gila la! Dia memang selalu log out email kedai tu, macam selalu bersedia kalau kitorang rampas laptop tu. Tapi, dia terlupa nak log out fb sendiri..

Aku check mesej & nampak mesej si hitam tu.

"Abang tak tahan ni, abang rindu A (nama kakak)"

WTF

Aku dapat tahu jugak, kakak memang akan delete conversation di FB dengan si hitam tu. Sebab aku tengok di history banyak gila pop out mesej kakak dengan si hitam.

So mesej last yang aku baca tu mungkin kakak tak sempat delete.

Lepas rampas laptop, kakak buat hal lagi.

Senyap-senyap kakak curi phone adik lelaki. Bila tanya kakak, dia marah balik tak mengaku.

Lepas adik lelaki, adik perempuan pulak jadi mangsa handphone kena curi 🤦

Memang kakak yang curi pun. Ambil msa berbulan jumpa balik handphone

Tapi dua2 phone xboleh guna. Ada password & satu lagi tak dapat detect wifi.

Spanjang kakak ada dkt rumah, dia macam mayat hidup. Berjalan sambil termenung. Dduk dlm bilik termenung. Kitorang try borak, dia tengking kitorang balik.

Sampai la satu tahap dia macam cakap sorang diri.

Kami tak tahu apa yang dia cakap sorang2 tu. Sebab berbisik-bisik. Kitorang cuba macam-macam cara nak sembuhkan dia tapi tuhan belum izinkan lagi.

Sampai la masuk bulan ramadhan 2017. Kakak masih protes taknak turun makan tapi kami tetap bawa makanan ke bilik dia

Waktu ramadhan tu memang special gila makanan kakak. Nak beli makanan mesti ma abah akan fikir nak beli makanan special khas untuk kakak je. Sebab nak pastikan kakak makan sampai habis.

Waktu ramadhan mak memang tak putus-putus berdoa supaya kakak sembuh 😢

Satu hari tu, kakak tiba-tiba panggil mak dari tingkat atas. Mak masuk bilik kakak & terkejut banyak darah! Rupa-rupanya kakak gugur! Waktu ni bulan ramadhan lagi.

Ma abah terus bawa kakak ke hospital tapi kakak perlu dipindahkan ke hospital lain untuk cuci rahim dia.

Dari gua musang ke kuala krai. Aku yang teman kakak duduk dalam ambulan. Ma abah akan menyusul pergi ke hospital sana kejap lagi.

Waktu ni bila borak dengan kakak, dia akan balas segala pertanyaan aku dengan lembut. Aku yang tolong bawa kerusi roda kakak sepanjang berada di hospital

Aku tunggu kakak hingga waktu melawat habis. Selang beberapa minit lepas waktu berbuka puasa, ma abah tiba hospital. Kami bertiga berbuka puasa sambil minum air kotak je.

Mak pulak tengah rushing nak jumpa kakak dalam wad. Lepas settle jumpa kakak baru kami ada peluang nak makan nasi

Waktu makan, ma abah asyik cakap.. "Harap apa yang jadi ni akan sedarkan kakak dan harap dia akan berubah jadi diri yang asal".





Kitorang harap sangat dia sedar tapi, ada something yang terjadi keesokkan hari dekat wad :(

Waktu melawat, aku & ma abah yang tunggu kakak..tiba-tiba si hitam tu datang!

Dia datang dengan angkuh & cakap dengan kuat,

"A bagitahu abang..sape yang buat A jadi macam ni???" Lepas tu si hitam tu senyum sinis dekat ma abah! Satu wad dengar suara jantan gila ni

Waktu ni ma abah jadi kaku dan senyap! Aku protes keluar dari wad dan call family member lain.

Bila aku masuk balik wad, tiba-tiba satu wad kecoh ma abah gaduh dengan si hitam tu.

Jantan gila ni nak anak orang tapi layan parent orang biadap gila! Aku join buat kecoh jugak!

Si hitam ni boleh pulak dia tanya aku,

"Kau ni sape nak cakap macam tu ha??? Ni bini aku!"

Aku balas balik,

"Eh, kakak aku ni family kami. Apa hak kau senang nak ambik anak orang ni hah???"

Serius, kecoh gila dalam wad dan pak guard datang halau si hitam ni.

Aku menangis gila-gila waktu ni. Sebab aku kecewa..

Aku ingat kakak akan berubah tapi tak :(

Katil sebelah kakak aku yang bagitahu, dia bagi pinjam phone dia pada kakak. Sebab tu si hitam tu datang.

Patient katil sebelah minta maaf dengan kami sebab dia tak tahu pasal ni 😢

Oh ye, aku lupa nak cerita, ada satu kejadian selang seminggu selepas kakak aku balik rumah. Selepas mahkamah jatuhkan perintah faraq.

Si hitam tu ada datang rumah kami dan mengamuk luar rumah macam orang gila! Dia datang pukul 11 malam. Siang hari confirm takut malu dengan orang.

Bayangkan pukul11 malam, tiba-tiba satu family terkejut ada orang mengamuk dan menjerit macam orang gila depan rumah. Jiran selang 10 buah rumah pun dengar!

Dia mengamuk asyik cakap, "A tu bini aku, hak aku!"

Si hitam tu asyik ulang ayat tu je weh. Macam orang gila!

Abang aku hampir nak menumbuk tapi mak aku halang. Bila habis gaduh tu si hitam balik dan kitorang terus pergi balai polis buat laporan.

Kakak aku waktu tu masih ada handphone, dia sempat call si hitam tu cakap yang ma abah pergi balai..

Bila ma abah sampai balai, terus nampak so hitam tu dekat depan kaunter balai tu! WTF!

Kitorang nak buat report yang si hitam ni serang rumah kami tapi, pihak polis bagitahu balik..

"Kami taknak masuk campur isu family'

Si hitam ni serang rumah orang kot! Sakit hati gila!

Keesokan hari adik bongsu aku demam mengejut. Sebab dia terkejut kejadian mengamuk malam semalam. 2-3 hari jugak demam panas.

Benda ni bagi efek mental family aku kot. :(( Tak pernah jadi benda macam ni.

Panjang lagi cerita..macam-macam benda berlaku dalam masa setahun. 9 kali naik turun mahkamah syariah.

Nanti aku  sambung lagi.

Pukul2-3 petang nanti aku janji akan taip sampai habis. Sorry cerita tergantung kejap 🙏

Gais..jangan isukan pulak aku panggil "si hitam tu".

Sebab hitam bagi aku pure 100% hitam & bukan warna kulit. So, jantan tu perangai buruk dan hati hitam sebab tu kitorang panggil dia si hitam.

Hi, aku sambung balik cerita.

Isu kakak aku gugur tu memang buat kitorang rasa sakit hati gila. Sebab doktor check, kandungan kakak sebulan lebih / dua bulan.

Padahal mahkamah jatuhkan perintah faraq hampir 4 - 5 bulan. Maknanya diorang pernah bersama dalam tempoh faraq (berpisah sementara) tu!

Mana boleh brsama sebab mahkamah syariah nak sahkan dulu pernikahan diorang. Bayangkan kalau perkahwinan tak sah? Senang2 dia ajak anak orang berzina?

Ni jugak bukti yang kakak ponteng waktu kerja internship, jantan tu bawak balik rumah buat benda tak elok.

Bila kejadian ni berlaku, family bertambah strict dan makin berjaga-jaga risau ada perkara lain berlaku. Kitorang berusaha macam-macam cara nak sembuhkan kakak.

Sepanjang dalam tempoh naik turun mahkamah untuk fight soal perkahwinan kakak, memang kami sekeluarga penat sangat2.

Sebab jntan tu failkan kes ni di mahkamah Kota Bharu. Kami dari gua musang ke Kota Bharu ambil masa 3-4jam!

Jantan  tak guna tu jugak sengaja failkan di mahkamah Kota Bharu

- nak menyusahkan kami sekeluarga
- nak jaga aib dia. Dia malu nama dia tercemar di gua musang. Orang business kan. So takut malu la asyik pergi turun naik mahkamah syariah di gua musang

Aku dapat tahu si hitam ni TUKAR ALAMAT IC semata-mata nak failkan kes dia di mahkamah kota bharu.

IC lama dia alamat di gua musang, dia tukar alamat baru. Aku jumpa softcopy ic lama si hitam ni dalam laptop kakak.

Menyusahkan kami tahu tak?

Aku syak dia ada member org dalam ajar

Okay, next. Benda yang unexpected berlaku. 2 kali si hitam ni datang rumah kami dengan 2 orang polis.

Dia datang dengan kereta peronda polis. WTH? Apa kaitan dengan polis?

Dia datang waktu maghrib pulak tu. Dia cakap, dia nak jumpa kakak aku. Tapi ayah aku tak bagi.

First time dia dtg rumah kami waktu maghrib tu, abah buka pintu & speechless tengok si hitam dengan polis datang rumah.

Si hitam ni tiba-tiba acah baik nak bersalaman dengan abah. Abah sambut je la salam tu macam biasa, tapi rupa-rupanya...

Ada benda.

Tak silap aku, jantan tu nak salam mungkin sebab dia nak "kirim benda" dekat abah.

Beberapa hari lepas tu, ada ustaz tegur abah..dia nampak ada "something" ikut abah.

Ustaz tu dah tolong abah buang benda tu. Mujur dapat detect awal-awal.

2nd time, jantan tu datang lagi dengan polis, waktu maghrib lagi. Kitorang pelik, asal polis ni baik hati sangat nak teman si hitam ni datang rumah kami?

Padahal sebelum ni kami report si hitam serang rumah boleh pulak polis pertikai,

"Taknak masuk campur urusan keluarga" 🤦

2nd time si hitam tu datang rumah kami waktu maghrib memang abah tak buka langsung pintu.

Kami tanya polis yang follow si hitam tu untuk tunjuk kad polis tapi diorang tak nak bagi.

Sepanjang kakak dikurung dalam rumah ni, kami bagi makan minum dia yang cukup. Every week makan sedap. Kfc, masak spaghetti special, makan kek.

Memang cukup makan. Cuma mental akak yang kurang stabil. Mak selalu cuba nak borak dgn akak, taknak dia depress. Kawan-kawan kakak pun datang lawat.

3-4 kali jugak kakak cuba untuk lari dari rumah. Kami selalu berjaga-jaga, kunci pintu 24/7.

Pisau dan benda tajam dalam rumah pun mak simpan rapi dalam laci rumah. Risau kakak bertindak benda luar akal.

Pernah aku tengah borak dengan mak dekat dapur, tiba-tiba nampak kelibat kakak..

Kakak pakai baju cantik2, bawa handbag nak keluar dari rumah! Aku dengan mak terus kejar dari belakang cepat2! Macam aksi kejar mengejar pulak. Mak menjerit-jerit dari belakang sambil kejar kakak di ruang tamu.

Aku ni berbadan gempal tau. Aku sempat peluk kakak aku dri belakang!


Kakak aku ni kurus kering berat 41kg++. Tapi dia punya kekuatan kalah aku yang badan gempal ni.

Dia sempat buka pintu tapi mujur pintu grill utama mak aku sempat kunci.

Walau pintu grill kunci, tapi masih nampak orang dekat luar rumah kan. Waktu ni malu gila. Malu sangat-sangat..

Rumah aku tepi jalan raya. Berdekatan area kedai & sekolah rendah. Waktu tengahari mesti la ramai orang sebab budak sekolahbalik.

Kakak aku tanpa segan silu, dia menjerit macam orang gila depan rumah aku.

Dia menangis menjerit smbil panggil, "Abe, tolong saya abeee!" (Abe : si hitam)

Aku sempat tutup kepala dgn towel waktu pintu terbukak. Malu gila. Semua orang berdekatan berlari ke rumah kami, nak tengok apa yang berlaku.

Mujur ada pintu grill, kalau tak..aku tak tahu apa lagi yang kakak akan bertindak macam dia dah tak waras.

Btw, waktu aku bergelut dengan kakak ni..tangan dan kaki aku cedera berdarah 😅

Awalnya aku tak perasan berdarah, ma tegur bru aku perasan. Cermin mata pun patah.

Banyak kali jugak kakak cuba nak lari rumah. Benda ni berulang-ulang. Dia akan duduk depan pintu sambil menjerit-jerit panggil, "Abe". 😢

Jiran pun dah biasa bila dengar kakak menjerit ni. Orang tengok dari jauh je macam kakak ni tak waras.

Ada satu kejadian waktu petang, kami satu keluarga pelik..kenapa kakak melawa, pakai tudung kemas-kemas macam nak keluar rumah. Kitorang berlagak macam biasa, mungkin dia nak cuba lari dari rumah lagi.

Selang beberapa min. Ada 6 ORANG POLIS DATANG RUMAH

Polis bagitahu pada family,

"Kami dapat report yang ada orang CUBA UNTUK BUNUH DIRI di rumah ni".

Serius benda ni berlaku. Aku rasa macam drama pulak.

Sebab benda ni macam tak masuk akal! Macam mana la si hitam tu terfikir untuk plan dan buat benda ni.

Satu family terkejut, siapa yang nak bunuh diri? Polis tu bagitahu nama penuh kakak aku. Padahal kakak tengah rilek je, pakai lawa-lawa macam nak keluar rumah.

Polis tak nak bagitahu siapa yang report benda ni tapi kami memang dah syak.

Si hitam ni memang betul-betul gila, dia siap pergi heboh dekat tok imam suruh datang rumah kami pergi tengok yang kakak nak bunuh diri. Bukan setakat tok imam, dia jugak contact pakcik lain.

Okay, selingan kes cubaan bunuh diri ni. Buat pengetahuan korang, kami dah rampas semua benda yang ada potensi kakak boleh contact dengan si hitam.

Yang jadi misteri, diorang ni macam contact each other? Kami buat spotcheck di bilik kakak, cari phone yang kemungkinan kakak sorok

Tapi tak jumpa apa-apa benda pun dekat bilik kakak! Aku check dekat tubuh kakak kot yang kemungkinan dia sorok dekat badan dia tapi tak jumpa.

Sampai sekarang benda ni masih jadi misteri.

Sambungan kes bunuh diri tu.. Polis yang datang rumah siap bawak bag, mungkin emergency kit untuk tangkap orang tak waras / cuba bunuh diri.

Polis yang datang semuanya baik.
Macam biasa la ada polis sokong kami dan ada polis jenis keras kepala tersengih je bila dengar cerita kami.

Polis slow talk dengan kakak. Borak dengan ma abah.

Ada polis yang sengaja tanya kakak,

"Awak nak kalau kami tangkap mak ayah awak masuk lokap?"

Kakak aku cakap, dia tak kisah polis nak tangkap pun asalkan dia dapat keluar dari rumah kami.

Polis tu tanya lagi,

"Tak kisah mak ayah gadai nyawa?"

Kakak aku berkali-kali jawab dia tak kisah langsung.

Polis tu tak expect langsung benda tu keluar dari mulut kakak aku yang luaran nampak macam budak baik 😢

Waktu polis slow talk dengan kakak, banyak benda jugak kakak tipu..

Dia bagitahu pada polis yang kami kurung dia tak bagi makan. Padahal tiap hari mak & adik bawa makanan ke bilik dia. Dia cuma makan & tinggal pinggan kotor je. Tiap minggu ada je makanan special.

Skip segala benda terjadi hampir setahun, memang penat fizikal dan mental nak fight benda ni.

Sebab kami tahu..si hitam ni bukan nak sangat kakak. Dia sengaja nak balas dendam & nak menang dalam "perang" ni je.

Aku dapat info yang si hitam ni ada perempuan lain sepanjang tempoh faraq

Kes mahkamah mengenai isu perkahwinan kakak ni, 9 kali jugak tangguh. 2 kali kawan baik kakak teman kami untuk perbicaraan di mahkamah.

Tapi, dunia kakak ni ibarat ada jantan tu sorang je. Kawan baik dia pun, dia layan kasar.

Pernah aku tengok dari jauh, kawan kakak yang jenis sabar dan lembut tu pun tak mampu nak tahan perasaan marah, dia tegur kakak aku,

"A sedar la! Jangan buat macam ni! Ingat family! Ingat tuhan!"

Tapi kakak aku marah kawan dia balik.

Mulut kakak asyik terkumat kamit macam cakap sorang-sorang, kawan dia tengok dan rasa geram gila..dia tanya kakak aku..

"A! Dah la macam tu! Awak cakap dengan sape tu??"

Tapi kakak aku tengok kawan dia dengan pandangan kosong dan senyap je, tak jawab pertanyaan tu

Pernah dekat mahkamah, kami sekeluarga tunggu turn untuk perbicaraan, tiba-tiba kakak bangun & terus jalan macam zombi. Satu family terkejut, tiba-tiba je!

Kami berjemaah terus kejar kakak aku. Dia marah kami jangan ikut dia ke tandas.

Tapi..waktu nak ke tandas tu...

..kakak macam tengah tercari-cari benda. Aku bagi direction dia ke tandas.

Bila kakak masuk tandas, selang beberapa min.. SI HITAM TU KELUAR DARI TANDAS LELAKI sebelah!

Satu family terkejut.
Macam kakak aku ni dapat signal dia ada kat situ 😥

Si hitam tu buat muka rilek & duduk atas kerusi menunggu depan tandas perempuan.

Kami semua rasa geram gila. Aku geram nak sepak pukul je!




Serius benda ni memang pelik. Macam kakak aku ni dipanggil dan aku rasa jantan ni sengaja nak jumpa kakak sebelum perbicaraan mahkamah.

Bila kakak keluar dari tandas, automatik kakak macam orang tak waras..

Kakak terus nak pergi dekat, nak peluk si hitam buruk tu! Kami sekeluarga sempat halang.

Riuh jugak luar mahkamah. Kerani mahkamah marah kami dan si hitam ni play victim cakap kami yang serang dia.

So, perbicaraan diteruskan. Kami yang terakhir untuk naik court.

Okay, aku nak share isu mahkamah ni. Kami siasat sijil nikah narathiwat tu :

- 1 saksi orang thailand
- 1 nama saksi orang malaysia, IC DAN ALAMAT TAK WUJUD!

Kami check IC, TAK WUJUD.
Kami pergi check latar belakang alamat rumah saksi sijil nikah tu, MEREKA GUNA ALAMAT TIPU.

Alamat rumah tu milik kawan ma & abah. Walaupun tu rumah sewa tapi sebelum ni TIADA NAMA PENYEWA seperti dalam sijil nikah tu.

Dekat sijil nikah si hitam tu sengaja nak tunjuk acah banyak duit walau hutang berlambak..dia letak amount HANTARAN RM13K.

Kami tanya kakak, mana bukti RM13k tapi kakak senyap.

Tak kisah soal duit tapi soal maruah ni lebih penting! Kalau dalam sijil nikah pun boleh tipu..agak2?

So, perbicaraan mahkamah tamat.
Kerani mahkamah minta semua orang dan family berkumpul dekat satu ruangan untuk bagitahu apa keputusan mahkamah.

So, kerani mahkamah tu bagitahu..hakim dah putuskan..

PERKAHWINAN MEREKA SAH.

YaAllah .. sedih. Waktu kejadian di mahkamah ni sadis gila sebab..kami sekeluarga belum tahu keputusan tapi SI HITAM & GENG awal-awal dah tahu keputusan ni.

Diorang AWAL-AWAL DAH BAWA LARI KAKAK AKU IKUT PINTU BELAKANG MAHKAMAH!

Bayangkan waktu family tengah sibuk menunggu & nak dengar keputusan dari mahkamah..SI HITAM & GENG tu guna peluang ni untuk bawa lari kakak!

Kami tak sempat jumpa kakak lepas perbicaraan! Patutnya orang dalam mahkamah tu consider benda ni! Kenapa diorang tahu keputusan tu dulu??

Info tambahan lagi :

Sepanjang 9 kali tangguh perbicaraan mahkamah, kami ada hire peguam tapi..peguam tu blur gila! Dalam court tergagap & bila tanya soalan dia jadi macam bingung sikit. So, kami decide stop ambil peguam walau dah burn duit ribu jugak.

Padahal kami hire peguam yang orang recommend kot! Kiranya terbaik jugak :(

Isu pernikahan sah atau tak,

Pihak mahkamah cakap..kalau kahwin dekat narathiwat memang sah. Isu saksi tipu tu pihak mahkamah cakap tak apa. Asalkan ada saksi waktu mereka kahwin di masjid yang ada link / berdaftar dengan malaysia.

Waktu perbicaraan tu, si hitam bawa 3 orang saksi yang kami syak saksi tipu! Saksi tu tak ada bukti tertulis pun.

Imagine lepas habis perbicaraan, kau tengok muka si hitam ni keluar court senyum sinis gelak ketawa..waktu tu semua family rasa geram gila!

Lepas tahu keputusan mahkamah & kakak dibawa lari tu..memang semua menangis..

Perasaan kecewa, sakit hati dianiayai! Kami kehilangan family kami!

Kami fight benda ni demi masa depan kakak. Lagipun kami fight sebab si hitam ni orang jahat. Takkan ma abah nak bagi anak free-free dekat orang yang berhati setan?

Ma asyik cakap...
"Aku besarkan anak aku..aku lahirkan anak aku..tu anak aku!"

Sedih tengok mak merintih macam ni

Keesokkan hari, kami dapat tahu si hitam tu ada di gua musang.

Ma abah pergi rumah dia tanpa pengetahuan anak-anak lain.

Masa tu waktu pagi, ma abah pergi ketuk pintu dan gaduh!

Si hitam tolak ma sampai kepala ma hampir terkena simen!

Tangan abah pulak seliuh, ambil masa berminggu untuk sembuh!

Korang rasa ni jenis manusia apa ye? Sanggup buat orang tua macam ni?

Abang dan adik lelaki lain memang tunggu masa nak pergi cari gaduh tapi ma merayu pada diorang..

Ma taknak anak-anak lain cari pasal. Ma risau abang dan adik2 masih muda ada masalah lain. 😭

Benda ni terjadi around 2017 - awal tahun 2018. Sejak dari tu, kakak tak balik rumah dan tak contact family langsung.

Kakak jadi kuli kedai dia. Kalau pergi kedai tu akan jumpa kakak yang macam mayat hidup.

Kakak yang urus kedai, kakak pergi beli barang rumah sorang, kakak cari makan sorang diri.

Ada makcik yang terserempak dengan kakak, dia bercerita dekat mak sampai nak menangis sebab makcik tu cakap..dia kesian tengok keadaan kakak macam mayat hidup.

Aku pernah post cerita ni di FB sejak dari tu, ramai mula PM aku kongsi kisah dia pasal jantan ni.

1. Ada orang PM bagitahu kawan dia hampir kena rogol dengan si hitam ni.

2. Adik wife pertama dia pun hampir jadi mangsa sexual tapi family suruh senyap pasal isu ni

3. Ramai yang kena ganggu dengan jantan ni. Banyak gila orang komen di fb post yang diorang pernah kena ganggu

4. Jantan ni ada kisah lama yang dia pernah buat perempuan lain tergilakan dia

Majoriti mangsa diamkan diri.

Ada yang PM bagitahu aku..dia taknak buat report polis sebab dia takut 🤦

Oh ye, sepanjang tempoh perbicaraan mahkamah tu..hampir setahun jugak, si hitam tu ada perempuan lain. Ni pun aku dapat tahu dari orang lain.. 2-3 orang yang PM di fb cakap benda sama.

Jantan ni memang gila kan?

Kami dah berusaha nak berubat kakak. Dah beribu habis..tapi belum jumpa penawar. Orang yang pernah alami benda ni akan faham betapa susah nak cari penawar.

Ramai ustaz tak mampu nak buang "benda" kakak tu. Dah jumpa yang mahir berkaitan benda ni tapi ustaz tu dah tua & uzur :')

Ada roomate kakak PM di FB. Dia bagitahu..dia memang terkejut bila tahu cerita kakak tu.

Dia cakap..dia selalu nampak kakak menangis sorang diri waktu malam masa kakak masih belajar di uitm.

Dia tak rapat dgn kakak sebab kakak jenis pendam & pendiam.

Aku rasa si hitam psycho ni dia cuma nak kakak untuk jadi hamba dia je.

So sekarang si hitam ni dah dapat kakak jadi hak dia & sekarang kakak jadi hamba dia, free je :)

Ok. Aku stop sini je.

Sekarang kakak tinggal di daerah sama dengan kami tapi tak balik & tak contact pun kami.

Dengar cerita kakak dah beranak. Tak tahu macam mana life dia sebab si hitam tu memang nak kami putuskan terus hubungan keluarga.

Semua org nasihatkan kami utk redha.

Tuesday, 13 November 2018

INI SEBAB MENGAPA ANDA SELALU BERBELANJA LEBIH DARI YANG ANDA RANCANG



Sebelum keluar berbelanja barang dapur dah jadi kewajipan pada kita untuk senaraikan apa barangan yang akan dibeli. Saya sendiri pun macam tu la. Buat list dan simpan dalam phone supaya mudah nak beli barang nanti. Tak de la terlupa beli atau terlajak beli.

Tapi bila dah sampai ke pasaraya tu , macam-macam benda lain yang tak de dalam senarai yang kita nampak menarik dan perlu beli.Sudahnya dari bajet RM300 terus jadi RM500 .

Tapi itu dulu la..Sekarag dah makin bijak berbelanja dan makin faham cara nak kawal diri supaya tak membeli barang yang tidak ada dalam perancangan.

Perbelanjaan terbesar setiap bulan bagi kebanyakan keluarga ialah berlanja untuk groceries. Setiap hari kita kena makan jadi tak de sebab kenapa kita tak perlu beli groceries.

Lain la kalau orang bujang yang memang tak memasak kat rumah. Hari-hari makan di kedai , jadi bajet untuk barangan runcit tak ada. Tapi kalau difikir-fikirkan kos nya tetap sama macam beli barang runcit untuk satu keluarga.

Jadi apa punca sebenar kenapa bajet membeli jadi berlebihan dan bagaimana cara nak mengatasinya?"-




1. KURANG PERANCANGAN
Kita tak boleh masuk satu kedai tanpa membuat perancangan dan membeli dengan hanya mengagarkan saja berapa jumlah yang akan di bayar.

Penting untuk korang senaraikan apa menu yang akan korang masak dalam minggu tersebut. Kemudian mula buat kira-kira dan senarai groceries yang akan dibeli. Tapi tak ramai yang buat macam tu.Kebanyakan dari kita akan pergi ke pasaraya kemudian dia ambil barang-barang yang setiap bulan dia beli.

Contohnya : beras, minyak masak, bawang dan beberapa bahan asas. Lepas tu sampai masa nak masak baru la dapat idea nak masak apa. Bila check barang tengok-tengok ada bahan yang tak de. Terpaksa keluar berbelanja lagi.

Sedangkan belian yang sebelum nya kita dah habiskan sejumlah wang yang kita dah bajetkan untuk perbelanjaan dapur.

Kan dah rugi namanya tu...

So lepas ni kalau nak senaraikan barang dapur yang akan dibeli , kena fikirkan juga apa menu dan hidangan yang akan kita masak.



2. PETI SEJUK YANG BESAR
Bagi wanita yang dah bekeluarga , peti sejuk sangat penting. Kalau boleh nak peti sejuk yang besar dan ada banyak ruang. Boleh letak macam-makan dalam peti sejuk yang besar.

Memang bagus kalau ada peti sejuk r sebab makanan boleh tahan lama dan menjimatkan wang kita. Tak payah kerap makan di luar.

Tapi ada setengah orang tak tahu nak manfaat kan peti sejuk mereka. Mereka membeli semata-mata memikirkan ada banyak ruang kosong di dalam peti sejuk yang perlu di isi.

Bila dah terlalu banyak barang yang dibeli pasti ada bahan masakan yang sudah luput tarikh, sayur yang sudah tidak segar, dan bahan mentah yang sudah tidak boleh dimakan.

Sebaiknya beli barang yang mentah seperti sayuran, ayam, daging, udang atau makanan laut dalam kuantiti yang sedikit. Untuk makanan seperti nuget, kentang , sosej , mayonis dan makanan lain nya perlu lah di teliti tarikh luputnya.

Kalau korang yakin tidak mampu menghabiskan semuanya dalam masa 1-2 minggu, korangperlu menghadkan pembelian nya.

Peti sejuk juga tidak perlu di penuhi dengan barang kerana peti sejuk memerlukan ruang yang mencukupi untuk pengudaraan. Jika sarat dan terlalu banyak  susah untuk bahan makanan dalamnya menjadi sejuk malah kita juga akan menggunakan lebih banyak elektrik.


3. TERPENGARUH DENGAN MUSIM JUALAN MURAH
Ketika membeli belah pada musim jualan murah kita memang akan mudah terpengaruh untuk membeli barangan yang tidak penting dan yang kita tidak perlu.

Bila kita tengok harga barangan tu murah , terus kita beli sebab kita fikir "Bukan selalu dapat harga murah macam ni.." padahal barang tu korang tak perlukan pun. Tak guna kalau setakat harga nya murah tapi terbiar je dalam rumah kita tanpa disentuh.




Saya suka keluar membeli barang dapur dengan suami saya sebab bila saya nak ambil sesuatu barang , saya akan minta pendapat dia sama ada perlu atau tidak saya beli benda tu. Saya tanya dia "makan tak benda ni kalau saya masak.."

Anak-anak saya pula memilih makanan jadi kena bijak membeli dan tahu apa yang perlu dibeli atau tidak. Risau kalau dah beli tiba-tiba anak kata tak suka benda tu. membazir .Jadi bila nak beli barang dapur tanya juga pendapat ahli keluarga kita.

Bye..

Friday, 8 June 2018

"HARI INI KAMI TERPISAH NAMUN SAYA TETAP CARI DIA" - DATO FAZLEY KONGSI VIDEO DI MASJID BERSAMA ANAK



Seperti biasa hari jumaat semua kaum lelaki akan ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat.Tak terkecuali juga dengan Dato Fazley dan anak nya.

Namun Dato Fazley ada berkongsi sebuah video untuk kita renung-renungkan bersama..

Sayu pulak rasa lepas tonton video yang di kongsi oleh Dato Fazley ni. Begitu lah kasihnya seorang ayah pada anak nya.Untung siapa yang masih ada ayah .

Nak-nak pulak ayah yang penyayang macam dato Fazley ni.

 Caption yang di tulis nya sangat menyentuh hati dan menggambarkan betapa dia sangat menyayangi anaknya. Lebih rasa sayu bila anak nya memeluk erat ketika melihat ayahnya berada di depan mata,.


"Tahun ini, semua orang sibuk dengan video raya yang paling sedih. Secara tak sengaja, hari ini saya dan anak sulung saya, terbuat drama sedih jugak. 

Kisahnya begini...setiap Jumaat kami akan berusaha untuk solat bersama namun yang sering memisahkan kami adalah trafik jam dan hujan. Sebab Payish akan ke masjid dari sekolahnya dan saya akan bergegas ke masjid dari ofis. Bermakna, waktu kami tiba di masjid tidak sama. Jadi, kami akan sentiasa berusaha untuk mencari masing-masing sebelum solat bermula. Namun hari ini, saya tak jumpa Payish dan Payish pun tak jumpa saya.
.
Jadi saya bergegas keluar ke bawah masjid, cuba sedaya upaya untuk mencari Payish. Apabila saya melihat kelibat Payish, sebak sangat rasa melihat dia sedang terduduk kekecewaan kerana tidak dapat bersua dengan saya di masjid. Bila saya jumpa dia, terus airmata dia bercucuran dengan ungkapan “Didaaa, I thought I won’t see you today.” Terus saya dipeluknya.
.
Inilah agaknya yang dimaksudkan oleh arwah Bapak - Kasih sayang adalah syurga keluarga. Rasa macam bertahun tak nampak anak sendiri walhal baru berpisah berapa jam sahaja 😭"

.



sekian..

Friday, 13 April 2018

ANAK; MAKIN BESAR MAKIN PERLU DI PERHATIKAN...

Tu dia...memang tak sempat sungguh hari ni nak buka blog , nak update sosial media.. Tak sempat!tak sempat!!

Esok pulak dah cuti sekolah. Anak-anak memang sentiasa nak ibu bagi perhatian kat diaorang je.Kalau anak-anak masih kecil lain ceritanya pulak..kan??Dah besar cerita lain  dah..hahaha..




Alhamdulillah..Anak-anak masih lagi rasa tak boleh berenggang dengan ibu diaorang ni.Risau juga bila fikirkan ada anak-anak yang semakin menginjak remaja dah tak boleh duduk semeja dengan mak ayah.

Bila mak ayah ajak makan sekali pun dah tak mahu.Biasa dengar kes-kes macam tu..kan?Bila anak dah menginjak umur nya anak-anak nak jalan sama-sama dengan mak ayah pun dah tak mau.

Harap-harap anak-anak kita semua tak macam tu lah..

Saya ni dah ada anak dara sorang.. Baru umur 11 tahun.. Mungkin belum sampai lagi fasa suka memerap dalam bilik sendirian tu..Akan datang tak tahu lah..InsyaAlllah..saya akan cuba la untuk buat dia rasa lebih seronok bila  bersama ibu dan ayah.

Pernah dulu saya bertanya pada sorang rakan yang saya terserempak di jalan, "..anak yang sulung nya mana?"

Dia jawab.." dia rumah..dia dah besar tak mahu lagi ngikut saya ni kemana-mana ... Kalau nak jalan bawak yang kecil ni je la..

Baru-baru ni pergi kenduri rumah kakak ipar di segamat pun , dia tak nak ngikut..4 hari dia sorang di rumah.."

Wah!!padahal anak nya tu baru je umur 16. kalau saya memang saya angkut bawak jalan..tak de sebab nak duduk di rumah sendirian . Tambah-tambah diusia macam tu , orang kata lagi la perlu diperhatikan.

Betul tak??

sekian..