Skip to main content

Posts

Showing posts with the label kecantikan

ASMAK HAIR CARE - SET PENJAGAAN RAMBUT UNTUK SEISI KELUARGA YANG WAJIB ADA DALAM SETIAP RUMAH

Hye semua..

Masa kecil-kecil dulu selalu ramas-ramas daun dan bunga raya lepas tu lendir dia tu buat cuci rambut. Syampo Bunga Raya  buatan sendiri katanya. Kebetulan keliling rumah ada banyak pokok bunga raya .Jadi kalau setakat nak petik sampai togel pokok bunga raya tu tak de hal la. Tak de siapa nak marah.


Bila dah tua-tua ni nampak Syampoo Bunga Raya Asmak terus terimbas memori masa kecil-kecil dulu. Agaknya sebab tu la rambut masa sekolah dulu sangat cantik. Tak pernah la kusut masai. Rambut lembut je padahal tak de beli-beli syampoo pun. Maklum la..bukan orang senang. Ada duit lebihkan untuk keperluan lain.






Asmak Hair Cair

Syampoo Bunga Raya adalah satu satu produk dalam set Asmak Hair Care. Kalau sebelum ni MHAM pernah keluarkan Minyak Herba Asmak yang memang sangat mujarab . Sampai sekarang saya masih guna Minyak Herba tu tau.. Kali ni MHAM mengeluarkan Set Asmak Hair Care khas untuk penjagaan rambut untuk lelaki dan wanita.

Set penjagaan rambut ini juga wajib ada dalam setia…

CARA WANITA KOREA MENJAGA KECANTIKAN KULIT

Produk kecantikan Korea menguasai pasaran sejak 2016. Eksport produk penjagaan kulit Korea, yang juga dikenali sebagai K-Beauty, telah melebihi import di Korea Selatan. Hari ini, pasaran kecantikan Korea menduduki tempat di sepuluh teratas di seluruh dunia, dan lebih ramai orang terus jatuh cinta dengan produk dari negara tersebut

Salah satu perkara yang menjadikan produk penjagaan kulit dari Korea dan rutin kecantikan mereka menjadi ikutan ramai adalah kerana komitmen terhadap formula berkualiti yang meningkatkan dan memperbaiki kulit.




Fokus mereka adalah untuk menjadikan kulit lebih semulajadi , sihat dan tidak bercela. Di samping itu, rutin K-Beauty cenderung dengan pelbagai langkah dan produk yang digunakan pada waktu siang dan malam.

Jika anda ingin memulakan rutin penjagaan kulit Korea, maka pertimbangkan untuk mencuba enam jenis skincare ini.

1.Sunscreen
Produk Korea memberi tumpuan kepada melindungi kulit dari matahari untuk mengelakkan kerosakan, jadi pelindung matahari merup…

7 GAMBAR MAKEUP ILUSI YANG TAK PERNAH KITA BAYANG KAN

Sesekali tengok gambar makeup ilusi  yang kreatif-kreatif ni rasa gerun pun ada.. Kali ni saya kongsikan koleksi makeup ilusi yang saya ambil dari instagram Cedoviste dan juga  Mimi Choi..
 kedua-dua mereka ni memang terkenal dengan makeup Ilusi yang sangat wow dan yang tak pernah kita bayang kan.











macam mana?? menarik bukan??


sekian..

9 CARA WANITA BERHIAS YANG HUKUMNYA HARAM DIDALAM ISLAM

Assalamualaikum...



Perempuan mana yang tak suka cantik dan berhias?Kalau dah namanya wanita mestilah kita suka nampak cantik .Walau apa pun tujuan kita berhias pastikan ianya tidak lari dari syariat islam dan tidak melampau batas.

Sekarang ni kalau dilihat di media-media sosial ramai yang berkongsi tips berhias, bersolek , berfesyen dan sebagainya. Benda-benda macam ni bagus untuk golongan wanita supaya lebih bijak menjaga penampilan diri.

Namun jangan dilupakan ada beberapa perkara yang harus dititik beratkan oleh  wanita islam didalam berhias ini.

Islam tidak melarang wanita berhias dan mempercantik kan diri nya namun ada batas-batas yang harus diikuti oleh wanita untuk melindungi maruah dan kehormatan wanita islam supaya memberi imej yang baik pada orang lain.

Disini saya kongsikan 9 cara wanita berhias yang hukum nya haram dalam islam.




1- Bertatoo
Wanita yang mencacah tato di tubuhnya akan dianggap sebagai wanita yang nakal dan liar. Rasullullah sendiri melaknat wanita yang mencac…

INI YANG PATUT DILAKUKAN UNTUK ATASI MASALAH RAMBUT GUGUR SELEPAS BERSALIN

Assalamualaikum...



INI YANG PATUT DILAKUKAN UNTUK ATASI MASALAH RAMBUT GUGUR SELEPAS BERSALIN  Sejak dari melahirkan anak pertama saya dah alami masalah rambut gugur.Masuk kelahiran anak ke dua pun masalah rambut gugur masih tak hilang.Rambut makin menipis walau dah cuba macam-macam petua dan syampoo.

Korang pun mesti alami masalah yang sama bukan.Ada yang terpaksa menghabiskan ratusan hingga ribuan ringgit hanya untuk mengatasi masalah rambut gugur selepas bersalin

Hari ni saya nak kongsikan tips dan cara yang saya lakukan untuk mengatasi masalah rambut gugur ni. Bertahun -tahun saya stress bila memikirkan tentang rambut dan sekarang boleh tersenyum gembira bila masalah ni saya dah berjaya diatasi.




Sekarang saya dah tak ada lagi masalah rambut gugur.

Saya ambil masa dua bulan  untuk disiplin kan diri saya dengan cara yang akan saya kongsikan ini.

1) Kekal hanya dengan 1 syampoo
Sebelum ni memang saya sentiasa mencari apa syampoo yang bagus untuk hilangkan rambut gugur ni.Saya cuba ma…

INI PUNCA KENAPA JERAWAT SUSAH NAK HILANG WALAUPUN DAH GUNA BERMACAM PRODUK

Assalamualaikum...



INI PUNCA KENAPA JERAWAT SUSAH NAK HILANG WALAUPUN DAH GUNA BERMACAM PRODUK Korang mesti pernah dengar ada orang yang mengadu ."saya dah pakai macam-macam produk tapi jerawat ni tetap ada.."

Pernah dengar..kan??

Jerawat ni biasanya terjadi kerana liang-liang pori kita tersumbat kemudian dia jadi nanah dan keradangan.Tu yang kadang kita nampak ada orang punya jerawat batu besar2 dimuka dia.

Ada kajian mengatakan tak ada seorang pun didunia ni yang hidupnya tak pernah ada jerawat kat muka..Jadi kalau ada orang kata "muka saya tak pernah ada  jerawat"...itu tipu semata-mata.

Jerawat ni bukan semata-mata sebab kotoran.Ada sebab lain juga kenapa jerawat muncul...Mengandung, kesan dari kosmetik, dan stress juga adalah punca jerawat muncul.

So jerawat ni bukan lah penyakit .Jangan serabut sangat kalau ada jerawat sebab bila stress jerawat tak kan hilang..

Dah berubat macam-macam, tapi jerawat tak hilang jugak.Buat rawatan resdung pun sudah, buat pemerik…

TIPS DAN TRICK SOLEKAN DAN KECANTIKAN YANG PERLU WANITA TAHU

Assalamualaikum..

Pagi ni saja la dok cari-cari info tentang bulu mata paslu..Tapi nampak ada banyak pulak benda-benda lain yang lebih menarik yang boleh di kongsi dengan kawan-kawan kat blog ni.. Apa lagi kalau bukan tentang tips kecantikan..hahah..Ingatkan apa benda la yang menarik sangat tu..kan??
Ada banyak juga tips2 kecantikan yang saya baru tahu.. Jom kita tengok kejap...




Tak boleh eik??saya selalu buat..konon nya nak bagi dia lekat banyak la..hahahah.. patut la maskara cepat kering..hehehhe.. lepas ni kena buat pelan-pelan2 je tau..:)



"test foundation on your neck.not your arm.."

Selalu juga test kat tangan...heheh..salah rupanya.. tapi kalau dok pilih2 foundation kat mall , agak susah nak selak tudung  untuk calit2 ni..kan??


Gitu rupanya..baru nampak neutral...kan??


Ha..yang ni saya baru tahu..biasanya memang bila eyeliner ni bercampur dengan alat makeup lain , pensel kecik ni la yang susah sangat nak guna..sampai sakit biji mata dok tekan2,  siap asah dah..tak ter…

KULIT CANTIK DAN GLOWING DENGAN KLAIRS MOCHI BB CUSHION PACT DAN KLAIRS MID DAY BLUE SUN LOTION

Assalamualaikum...

Tak tahan betul saya rasa dengan cuaca sekarang ni.Panas membahang sampai tak selesa dibuat nya.Kulit ni jadi macam kering, nampak kusam sebab terdedah dengan panas . dalam dok berkira-kira nak cari apa produk la yang bagus untuk lindungi kulit saya ni bila setiap kali keluar , dapat pulak saya kenal dengan Klairs. Klairs ni produk dari Korea.Dua produk yang saya nak review ni bukan sahaja bertindak sebagai melindungi kulit  tapi juga sebagai solekan..Saya suka packaging nya.Simple je.Tak payah nak letak gambar buah la, sayur  la , daun-daun hijau bagai.Simple kan??
Untuk yang belum tahu tentang produk Klairs ni hari ni saya akan  review sikit 2 produk dari Klairs ni. Yang pertama ni saya ada Klairs Mochi BB Cushion Pact dan yang kedua ni Klairs Mid Day Blue Sun Lotion SPF40..Saya pun tak tahu apa makna gambar depan packaging BB Cushion pact ni ni Tapi yang penting comel.Kalau korang perasan la produk skincare dari korea ni dia punya packaging tak de la gambar beri…

ADAKAH ANDA CANTIK?JOM CUBA UJIAN JARI INI..

Assalamualaikum..

Bolehkah ujian jari menentukan sama ada anda cantik atau hodoh?
Di laman sosial WEIBO ribuan pengguna menguji  kecantikan mereka menggunakan jari.
Jadi bagaimana untuk menentukan jika anda ' cantik'  atau tidak?

Letakkan jari telunjuk anda antara dagu dan hidung dan lihat jika bibir anda disentuh.
Jika ya,bermakna anda memang cantik.. tahniah, tapi jika tidak,abaikan saja..heheh

Beberapa selebriti Cina telah meletakkan gambar diri mereka mencuba ujian pelik ini
di mana majoriti peserta adalah wanita.
teori ini  digunakan oleh pakar bedah kosmetik untuk mewujudkan profil sempurna '
yang bersamaan dengan hidung, bibir dan dagu yang membuatkan wajah sempurna .

Dr Mark Holmes di Pusat Pembedahan McIndoe berkata ujian Ini
sebenarnya adalah ujian fide tulang untuk simetri wajah yang lebih rendah.
Ia dipanggil E -line Rickett .


jari tak menyentuh bibir..maknanya tak cantik..:p

jari menyentuh hidung bibir dan dagu..maknanya dia cantik..


ok.jom test kat muka kit…

INI PERKARA YANG WAJIB ANDA TAHU TENTANG TONER

Assalamualaikum..



Ada antara kita yang menggunakan Toner setiap hari.Tapi ada juga mereka yang tak memerlukan toner.Tapi kalau dah sekali guna korang akan dapat rasakan perbezaan kulit korang bila guna Toner.Kulit korang akan lebih baik dan kurang mengalami masalah.Itu antara kelebihan apabila menggunakan toner.


Gambar selfie selepas memakai toner. Ada macam umur 15 tak??ekekek.. cisssss!!!sangat kan??

Kalau dulu toner hanya digunakan untuk melembabkan kulit wajah kita.Tapi sekarang fungsi toner sudah dipelbagaikan . Saya start menggunakan toner sejak usia 19 tahun..Itu pun tak la secara tetap.Kadang bila dah habis tu , tak de duit tunggu berbulan jugak nak beli.hahahahah..maklum la..dulu kan tak pandai nak simpan2 duit ni..Dapat gaji je memang ingat nak enjoy je..heheh..

Tapi bila dah berusia ni Toner dah jadi macam benda wajib untuk saya.Salah satu fungsi toner ialah membuang sel kulit mati. paling bagus gunakan toner yang ada kandungan acid glycolic  dan lactic acid sebab ianya bo…

SENAMAN MUDAH UNTUK MENGHILANGKAN DOUBLE CHIN

Assalamualaikum...


Ramai yang selalu kaitkan double chin dengan masalah berat badan.orang yang mengakami masalah berat badan berlebihan biasanya memang mempunyai double chin .tapi ada juga yang tak ada mengalami masalah berat badan tetap ada double chin.


Double chin atau dagu berlapis boleh dikurangkan dengan diet yang sihat dan senaman setiap hari.Boleh juga selepas melakukan kardio kita lakukan sedikit senaman khas untuk mengurangkan double chin.Saya kongsikan cara senaman yang baik untuk menghilangkan double chin. sumber;brightside


Mula-mula warm up dulu.caranya tarik dagu keluar dan kedalam .Ulang 8 hingga 10 kali. Lakukan perlahan-lahan dengan bertahan 3 hingga ke 5 saat.

Buka mulut dan angkat bibir ke atas gigi bawah.Gerak kan kepala ke bawah .Kemudian angkat semula kepala ke atas sambil mulut di tutup.Lakukan perlahan-lahan sebanyak 5 hingga 7 kali.

Double Chin juga dikaitkan dengan kelemahan otot hyoid.Untuk menguatkan otot ini  keluarkan lidah dan cuba angkat seolah2 ingin m…