Showing posts with label indonesia. Show all posts
Showing posts with label indonesia. Show all posts

Thursday, 1 June 2017

INI SEBAB MENGAPA LELAKI INI BERI NAMA ANAKNYA PAJERO SPORT

Assalamualaikum...



Semalam tular kisah seorang bayi yang diberi nama Pajero Sport.Ramai yang berasakan nama tersebut lucu dan tak kurang juga yang merasakan ianya nama yang tidak sesuai diberikan pada bayi tersebut.Tapi kalau dah ayahnya sendiri yang mahu macam tu apa lah yang netizen boleh buat selain mengkrtitik.



M Muis Iskandar ,39 dan isterinya Noviyanti ,34 dari wilayah Pamulang , Kota tangerang Selatan, Indonesia tidak pernah menyangka nama yang diberi pada anak nya bakal menular dan menjadi perbincangan hangat di media sosial dan beberapa kali dihubungi wartawan untuk menulis tentang nama anak keempat nya yang diambil sempena nama sebuah Model kereta Mittsubishi



Menurut Muis dia memberi nama anaknya yang berusia 1 minggu itu dengan nama  Pajero Sport kerana dia begitu tergila-gilakan kereta SUV itu.Menyedari yang dia tidak mungkin dapat membeli kereta tersebut kerana harga yang mahal, dia lantas memberi nama Pajero Sport pada anak nya.

Katanya lagi jika dia dijalan sambil menunggang motosikal dan bertembung dengan Pajero Sport , dia akan mengikut kenderaan tersebut sambil mengamati setiap bahagian pada kereta SUV itu.Kereta SUV tersebut bagi nya sangat mantap dan benar-benar memikat hatinya.


Noviyanti sendiri tidak pernah menghaklang niat suaminya untuk memberi nama Pajero Sport pada anak mereka.Sewaktu kandungan nya memasuki usia 8 bulan Muiz menyatakan ingin memberi nama Pajero Sport pada ank mereka .Noviyanti  malah menyokong cadangan suaminya itu walaupun dia sendiri tidak tahu bagaimana rupa sebenar Pajero Sport seperti yang dinyatakan suaminya .

Pasangan ini berharap bayi mereka nanti membesar  sehebat dan sekuat kereta SUV kegemaran mereka itu.

sumber: Merdeka.com

sekian...

Tuesday, 30 May 2017

BAND METAL INI DIANGGOTAI 3 GADIS CANTIK YANG BERHIJAB

Assalamualaikum...



Saya ada tonton  video persembahan satu kumpulan Metal di Youtube.Tapi kumpulan Metal yang satu ni berbeza dari kumpulan Metal yang lain.istimewanya ahli band Metal ni terdiri daripada 3 orang gadis cantik yang berhijab.

Kumpulan yang dikenali sebagai VOB (voice of baceprot)  ini berasal dari satu daerah dikenali sebagai Garut yang terletak di Indonesia.Mereka terdiri daripada Firdda Kurnia(gitar) ,Widi Rahmawati (bass) dan Euis Siti (drum).Mereka sangat terkenal kerana selalu membawakan lagu-lagu berentak Hip Metal Funky.

Band ini ditubuhkan pada tanggal 14 February 2014.Sejak dari itu mereka kerap membuat persembahan diserata tempat hingga lah nama mereka cukup dikenali peminat-peminat Metal di Indonesia hinggakan baru-baru ini nama mereka menjadi tumpuan beberapa media asing.

Tapi macam biasalah bila ramai yang menyokong tak kurang juga ada yang merasakan tindakan 3 gadis ini seolah-oleh menjatuhkan maruah wanita berhijab. Alasan nya wanita berhijab sepatutnya lebih sopan dan menjaga tata tertib.Tapi bagi saya yang dah menonton banyak  video-video mereka belum lagi nampak aksi mereka yang melampau dan tidak menjaga tata tertib.


Mungkin kerana itu lah ramai yang tetap menyokong dan mengharapkan  band VOB ini terus berjaya dan mengharumkan nama Indonesia memandangkan nama VOB (Voice Of Baceprot) juga sudah menjadi perhatian media asing.

Nak tengok persembahaan mereka jangan lupa tonton di Youtube :VoB (Voice of Baceprot) - Age Oriented

Sumber gambar :Rochman Rohim


sekian..

Saturday, 26 December 2015

LELAKI INI CETUS KONTROVERSI DENGAN SELAWAT NABI MENGGUNAKAN IRAMA LAGU GEREJA

Assalamualaikum...



Saya ada tonton satu video Selawat Nabi di youtube.
Selawat nabi yang dialun kan oleh salah seorang lelaki yang dikenali
sebagai Cak Nun.saya pun tak berapa kenal lelaki ni.
Dok klik2 tetiba je sampai kat video tu.

Apa yang menariknya
selawat nabi yang dialunkan oelh lelaki bernama Cak Nun
ini bukan lah seperti selawat Nabi yang biasa kita lun kan.
Tapi ianya menggunakan nada yang sama
dengan salah satu lagu gereja berjudul malam Kudus,.
lagu gereja yang sering dinyanyikan
oleh peganut kristian semasa menjelang krismas.

dalam video tersebut para jemaah yang lain juga
turut mengalunkan selawat nabi tersebut beramai-ramai.
Ketika habis sebaris selawat dia kemudian nya berhenti dan bertanya
sama ada ada antara mereka yang tidak bersetuju dengan
selawat yang dialunkan .Lalu dia meneruskan selawat nabi
selepas tidak ada yang mengangkat tangan sebagai tanda semua bersetuju.

Apa yang saya ketahui Cak Nun memang
dikatakan kerap melakukan perkara2 yang lain dari orang lain.
Apa yang dilakukan Cak Nun ini  mengundang banyak komen2
positif namun tak kurang juga
yang tidak bersetuju dengan apa yang dilakukan oleh Cak Nun.
Ada yang melabelkan dia sebagai gila dan ada jugak yang kata
dia merosak kan aqidah umat islam lain.

Pendapat pembaca macam mana pulak??

sekian...

Wednesday, 18 December 2013

PELAKON SINETRON,ASMIRANDAH RANCANG TUKAR AGAMA

Assalamualaikum...


Kalau korang peminat sinetron indonesia mesti kenal dengan pelakon Asmirandah..dia berkahwin dengan  Jonas Rivanno yang asalnya seorang Kristian dan memeluk islam.kemudian mereka bercadang untuk membatalkan perkahwinan kerana Jonas kembali ke agama asalnya.


Berita mengejutkan  artis cantik ini kabarnya,juga telah merancang keluar dari islam.


Anton, ayah Asmirandah mengakui belum tahu menahu tentang berita anak nya menukar agama .ayahnya juga enggan mengulas mengenai isu tersebut. "Andah belum sempat berbicara mengenai pindah agama. Saya belum dengar langsung dari dia,"


Sehingga waktu ini Asmirandah masih belum memberi apa2 penjelasan.Ayahnya  juga seolah2 terpukul dengan berita tersebut "Nanya saja sama dia. Kami sudah cukup kecewa," tambah Anton dengan kecewa.

sekian..

Monday, 11 November 2013

GAMBAR-GAMBAR UPACARA NGEREBONG DI BALI INDONESIA

Assalamualaikum...

Gambar-gambar menunjukkan ritual berusia lebih 100 tahun  yang masih diamalkan oleh penganut hindu  di Kuil Petilan Pengerebongan di Bali, Indonesia.



Ngeri: Penganut hindu di kuil Petilan Pengerebongan di Bali, Indonesia, menikam  leher tanpa mengalirkan darah dalam satu majlis tradisional. Mereka mengatakan bahawa mereka dilindungi untuk memasuki keadaan berkhayal


Upacara ini dikenali 
sebagai Ngerebong dan berlaku setiap 210 hari sepanjang setahun dalam kalendar Bali. Penganut hindu menikam diri mereka dengan  keris untuk bersatu dengan alam dan Tuhan



Upacara ini bukan sahaja membawa penduduk kampung lebih dekat kepada Tuhan mereka, ia juga membantu memberikan mereka rasa hidup bermasyarakat

pengikut hindu  Denpasar, Bali, mencuci muka dengan air panas selepas  dirasuk dan khayal


Disebelah malam pula perayaan diteruskan dengan mereka yang 
kuat agama dipakaikan dengan pakian tradisional

Orang ramai menyembah roh yang dipakaikan topeng 



Wanita muda ini dirasuk dan khayal. kelihatan seolah-olah mereka menari. Amalan ini bermula pada abad ke 19
sekian..