Skip to main content

Posts

Showing posts with the label fesyen

" I'M CHINESE BUT I LIKE TO BERHIJAB" INI SEBAB MENGAPA GADIS CINA INI SUKA BERHIJAB

Hi semua..

Masa zaman saya bersekolah dulu ada rakan non muslim yang tutur sama memakai baju kurung ke sekolah. Berbanding rakan-rakan mereka yang lain,mereka memilih untuk mengenakan baju kurung sebagai pakaian seragam. Nampak ayu dan sopan.

Pemikiran masyarakat sekarang sudah semakin terbuka, Bukan sahaja berbaju kurung malah ada non muslim yang mengenakan hijab dan menutup aurat dengan sempurna tak ubah seperti yang dituntut dalam agama islam.


Gadis yang dikenali sebagai Jia Qing mengakui sangat selesa mengenakan hijab setiap hari, Menurutnya , mempunyai ramai rakan yang berbangsa melayu membuatkan dia tertarik untuk mengenakan hijab seperti rakan-rakan nya yang lain.




Jia Qing juga mengakui apabila dia menutup aurat perasaan nya lebih tenang,


"I dah berkawan dengan orang malay lama kot , bila i tengok kawan-kawan I bertudung nampak ayu jaa semua , i tertarik dengan malay sebab bila tutup aurat i rasa tenang jaa😊.

Jia Qing juga sempat berkongsi gambar ketika pertama kali menc…

7 PENAMPILAN CANTIK DAN ANGGUN SHERRY AL HADAD SEPANJANG BIG STAGE MUSIM KE DUA

Hi semua..

Nama Sherry Al Hadad adalah nama besar dalam industri hiburan yang berjaya mengetengahkan bakat melebihi penampilan. Namun ramai yang lebih mengenali Sherry  kerana bakat dan penampilan nya seiring menjadi inspirasi dan dikagumi ramai.



Walaupun sering menjadi bahan jenaka namun Sherry tetap melangkah dengan senyuman dan sikap meredah dirinya amat disenangi ramai. Tidak hairan lah wanita anggun ini mempunyai ramai peminat yang sentiasa menyokong kerjayanya dan sering memberi kata-kata semangat setiap kali ada pihak yang cuba menjadikan nya sebagai satu bahan jenaka.






Sejak mengendalikan rancangan realiti Tv Big Stage, Sherry semakin dikagumi ramai dan sehingga siaran Big Stage musim kedua , gandingan Sherry dan Alif Satar dikatakan sebagai pasangan pengacara paling serasi.

Satu lagi yang menjadikan kemunculan Sherry dinanti-nantikan oleh penonton ialah kerana penampilan nya menggayakan berbagai busana. Ianya sangat elegent dan menyerlahkan kecantikan seorang Sherry Al Hadad.



BRIDESMAID DENGAN KOSTUM T-REX CURI TUMPUAN DI MAJLIS PERKAHWINAN

Anda dijemput ke majlis perkahwinan dan anda diberitahu  untuk memakai apa saja jenis pakaian yang anda suka. Jadi apa yang anda akan pakai ke majlis perkahwinan tersebut?

Cristina Meador, wanita yang menjadi viral di sosial media apabila dia memilih untuk mengenakan kostum dinosaur di sebuah majlis perkahwinan. Lebih mengejut kan dia adalah bridesmaid dalam majlis tersebut.



Setahun yang lalu Cristina menerima mesej dari kakak nya, Deanna, yang meminta agar dia menjadi bridesmaid di majlis perkahwinan yang akan berlangsung di Nebraska

Cristina terus bersetuju dan yang menjadi masalah baginya ialah dia tidak tahu pakaian yang bagaimanakah harus dipakai dimajlis itu nanti.

Tidak mahu adiknya terlalu memikirkan tentang pakaian yang akan dipakai di majlis tersebut, Deanna menjelaskan yang Cristina bebas untuk memakai apa saja pakaian yang disukai.


Dari memilih dress yang menawan dan manis di pakai Cristina sebaliknya memikirkan untuk mengenakan sesuatu yang lain dari kebiasaan. Dia memi…

KASUT SEKOLAH YANG BAGUS DAN TAHAN LAMA TAK PAYAH BELI 3,4 KALI

Hi..

Dah siap ke persiapan untuk anak-anak masuk sekolah tahun 2019 nanti? Saya ada dua orang anak. Yang si kakak tu tak banyak barang nak beli sebab semuanya dia dah ada. Cuma belikan baju sekolah sehelai dan kasut sekolah.Yang lain masih boleh di pakai.



Cuma adiknya saja yang beli banyak barang sebab nak masuk darjah 1. Tak la banyak sangat pun.Inuform 2 helai, beg sekolah, dan kasut sahaja. Alat tulis pun tak payah beli sebab memang ada banyak kat rumah ni.

Kebanyakan alat tulis , si kakak dan adik dapat masa aktiviti dan program kat sekolah dan tadika diaorang dulu.Memang simpan untuk kegunaan bila perlu. Jadi tak payah beli dah.

Baru-baru ni saya baca di facebook ramai yang merungut dengan harga kasut sekolah yang sangat mahal. kebanyakan nya berharga rm30 ke atas untuk sepasang kasut sekolah.




Saya ni pun bukan lah orang senang. Tapi bagi saya sejak dulu lagi macam tu lah harga kasut sekolah. Tak de beza pun. Lain la kalau korang memang nak kasut yang memang dari jenama mahal-m…

GAYA TUDUNG NURUL IZZAH SENTIASA JADI PERHATIAN NETIZEN

GAYA TUDUNG NURUL IZZAH SENTIASA JADI PERHATIAN NETIZEN Ramai jugak yang suka dengan  gaya tudung Nurul Izzah tu tapi saya belum tergerak hati nak cuba gaya tudung macam tu.. Tudung gaya tu sesuai dengan Nurul Izzah je kot,

Tapi kadang-kadang saya tengok Nurul Izzah paikai tudung gaya tu nampak selekeh jugak.hahhaha..Kalau dibentuk kan tudung tu cantik-cantik  nampak la kemas dan menarik.Tapi bila datang senget benget tu terus rasa tak mampu la nak tiru,hahaha.
Dah ramai yang cuba gaya tudung Nurul Izzah ni.Ada yang jadi tapi ada juga yang nampak macam tak jadi je.. Kalau bentuk muka bulat memang tak nampak la gaya Nurul Izzah tu.Kemudian ada juga yang pakai tudung gaya nurul Izzah ni tapi bahagian dagu tak tutup.
Cara betul dia , kita kena pakai tutup bahagian dagu tu.Kalau tidak memang tak nampak sama..Nampak biasa2 je..
Kadang-kdang orang kata "ni gaya tudung Nurul Izzah," tapi saya nampak macam tak sama je..lagipun Nurul Izzah pakai tudung bawal yang biasa tu je tau..Dia…

CARA BETUL PAKAI TUDUNG YANG SESUAI DENGAN BENTUK WAJAH SUPAYA NAMPAK CANTIK DAN BERSERI

Cantik je Fazura pakai tudung walaupun tak payah beriya nak lipat dan bentuk kan tudung dia.Ye la..Orang cantik..Kita bukan fokus sangat pada tudung dia..kan??Cer kalau wanita yang muka  sendu2 je pakai tudung macam ni memang tak selera nak tengok..ahhaha

Selalu sangat nampak bentuk kan tudung dengan gaya yang tak sesuai dengan bentuk wajah diaorang. Tu yang kadang2 kita nampak ada perempuan pakai tudung sampai bentuk wajah dan kepala nya jadi bulat macam bola.Sebab dia tak tahu nak bentuk kan tudung dia mengikut bentuk wajah dia yang sebenar.

Hari ni saya nak kongsikan lah sedikit tips cara membentuk tudung kita mengikut wajah supaya nampak cantik dan berseri.Lepas ni bila pergi kerja mesti kawan2 terkejut nampak muka lain dari selalu.

Sebenarnya tak susah pun.Tapi yang penting gunakan fabrik tudung yang mudah di bentuk.Kalau guna fabrik jenis satin memang susah la nak gaya kan tudung ni.kadang2 berjam2 didepan  cermin hanya sebab nak bentuk kan tudung je.

Leceh la..kan??

Jom kita …

Bagaimana MenJana Untung RM15,000 Sebulan Menjual Tudung, Walaupun Tanpa Premis!

Ini kisah dan pengalaman sebenar Puan Madihah yang berniaga tudung  dengan hanya menggunakan modal dari duit PTPTN!
Assalammualaikum & Hi!

Nama saya Madihah Mustafha!

Saya telah menceburi bidang perniagaan dengan menjual tudung sejak tahun 2012 lagi. Ketika itu, saya masih lagi sedang menuntut di sebuah IPT. Pada mulanya, saya hanya buat secara suka-suka sahaja. Saya hanya jual tudung ini kepada rakan-rakan terdekat sahaja.

Tapi lama-kelamaan, ramai pula yang nak beli tudung dari saya. Maklumlah, tudung yang saya jual ketika itu, memang kena dengan selera rakan-rakan yang rata-ratanya adalah golongan student. Tudung yang saya jual, harganya sedikit bajet, tetapi kualitinya tetap baik dan cantik!

Disebabkan permintaan yang semakin hangat! Maka, saya telah bertekad untuk menjalankan perniagaan tudung ini dengan lebih serius lagi.

Sebagai seorang yang bergelar pelajar ketika itu, saya memang tidak mempunyai modal yang besar. Jadi, nak tak nak, saya gunakan sebahagian duit PTPTN yang…

KENAPA WARNA-WARNA PASTEL JADI PILIHAN WANITA

Warna-warna pastel menjadi kegemaran ramai sejak pertengahan tahun 2010. Sebelum itu warna-warna pastel kurang menjadi pilihan dan kurang diberi perhatian. Malah ada yang tak tahu pun kewujudan warna-warna pastel.



Tapi sekarang warna-warna pastel menjadi pilihan utama , terutamanya wanita disebabkan warna pastel bersifat lembut dan menenang kan.

Warna pastel datang dari berbagai warna .. Biru, merah, hijau dan sebagainya. Warna pastel di gambarkan sebagai warna yang hampir kepada warna neutral , milky ,dan kurang kandungan kromatik yang kuat .

Warna pastel bukan lah warna baru.Kalau diluar-luar negara , sejak tahun 80 an lagi ramai pereka yang menghasilkan pakaian dar warna-warna pastel.Contohnya dalam siri Miami Vice, watak utamanya iaitu James ada menggayakan T-shirt berwarna pastel bersama suit .

Namun semakin lama warna-warna pastel semakin bertambah dan semakin di gayakan dia mana-mana sahaja sehingga lah ada yang menggunakan nya untuk majlis-majlis seperti Gaun perkahwinan.

Ada …

DAPAT TUDUNG BAWAL SEMPENA AIDIJUMA GOLD LABEL GA BY ANIES

Saya suka betul kalau orang buat Giveaway hadiahnya tudung. Lagi-lagi kalau tudung bawal Aidijuma . Belum menang pun dah berangan-angan pakai bawal Aidijuma . ahhaha..
Baru-baru ni angan-angan jadi kenyataan bila saya dapat hadiah dari Travel blogger yang satu ni.. Blogger anies ni memang rajin buat giveaway.
Murah rezeki Anies lepas ni..dapat la kot travel tempat2 best serata dunia . 

Terima kasih Anies sebab pilih blog ni sebagai salah satu pemenang. Sangat suka dengan hadiah dari Anies ni..Saya ni memang tak banyak tudung warna hitam. Masuk yang ni , ada dua je tudung hitam saya.hahhaha..
Cerita sikit pasal blog Anies. Blog ni niche travel. Memang selalu saya baca blog ni . Setakat ni dah banyak tempat yang Anies pergi antaranya Perancis, Egypt. China dan banyak lagi tau.
Setiap memori perjalanan nya akan di catatkan dalam blog dia.. Yang terbaru catatan perjalan Anies bersama Blogger Sal ke Hong Kong.
Banyak perkara-perkara menarik dikongsikan dalam blog AniesandYou . kalau koran…

GAMBAR JOY REVFA DENGAN GAYA TUDUNG ALA RAMBUT PALSU

Assalamualaikum...

Saya suka sangat tengok wajah Joy Revfa ni sebab dia memang cantik orang nya.Gayanya juga sopan dan dia ni juga sebenar nya pemalu orng nya.
Baru-baru ni saya ada tengok Joy kongsikan gambarnya di instagram dengan gaya bertudung tapi bahagian dalam tudung tu ada shawl yang didandan seolah-olah seperti rambut palsu.

Ini lah gambar yang dikongsi Joy. Ramai juga yang ingatkan Joy mengenakan rambut palsu.
Tapi rupanya shawl yang didandan seperti rambut palsu.
Gaya pakai nya tu macam pakai turban saja katanya.

Cantik tak???









Jangan ada yang tiru gaya ni untuk pergi makan kenduri dah la ye..nanti orang kata bergaya melampau pulak..hahaha..
Joy mengenakan gaya ni hanya untuk rakaman video untuk produk kosmetiknya sahaja.Bukan untuk jalan-jalan kat luar tau.
Tapi nampak gaya ni macam sesuai je dijadikan kostum untuk majlis hari jadi atau event yang bertemakan retro atau Princess Muslimah.
sekian..



9 CARA WANITA BERHIAS YANG HUKUMNYA HARAM DIDALAM ISLAM

Assalamualaikum...



Perempuan mana yang tak suka cantik dan berhias?Kalau dah namanya wanita mestilah kita suka nampak cantik .Walau apa pun tujuan kita berhias pastikan ianya tidak lari dari syariat islam dan tidak melampau batas.

Sekarang ni kalau dilihat di media-media sosial ramai yang berkongsi tips berhias, bersolek , berfesyen dan sebagainya. Benda-benda macam ni bagus untuk golongan wanita supaya lebih bijak menjaga penampilan diri.

Namun jangan dilupakan ada beberapa perkara yang harus dititik beratkan oleh  wanita islam didalam berhias ini.

Islam tidak melarang wanita berhias dan mempercantik kan diri nya namun ada batas-batas yang harus diikuti oleh wanita untuk melindungi maruah dan kehormatan wanita islam supaya memberi imej yang baik pada orang lain.

Disini saya kongsikan 9 cara wanita berhias yang hukum nya haram dalam islam.




1- Bertatoo
Wanita yang mencacah tato di tubuhnya akan dianggap sebagai wanita yang nakal dan liar. Rasullullah sendiri melaknat wanita yang mencac…

TIPS DAN TRICK SOLEKAN DAN KECANTIKAN YANG PERLU WANITA TAHU

Assalamualaikum..

Pagi ni saja la dok cari-cari info tentang bulu mata paslu..Tapi nampak ada banyak pulak benda-benda lain yang lebih menarik yang boleh di kongsi dengan kawan-kawan kat blog ni.. Apa lagi kalau bukan tentang tips kecantikan..hahah..Ingatkan apa benda la yang menarik sangat tu..kan??
Ada banyak juga tips2 kecantikan yang saya baru tahu.. Jom kita tengok kejap...




Tak boleh eik??saya selalu buat..konon nya nak bagi dia lekat banyak la..hahahah.. patut la maskara cepat kering..hehehhe.. lepas ni kena buat pelan-pelan2 je tau..:)



"test foundation on your neck.not your arm.."

Selalu juga test kat tangan...heheh..salah rupanya.. tapi kalau dok pilih2 foundation kat mall , agak susah nak selak tudung  untuk calit2 ni..kan??


Gitu rupanya..baru nampak neutral...kan??


Ha..yang ni saya baru tahu..biasanya memang bila eyeliner ni bercampur dengan alat makeup lain , pensel kecik ni la yang susah sangat nak guna..sampai sakit biji mata dok tekan2,  siap asah dah..tak ter…