Skip to main content

Posts

Showing posts with the label dekorasi

DEKORASI DAPUR DENGAN HANYA BERMODALKAN RM100

Hi..


Saya suka baca tips-tips dekorasi . kalau ada yang sesuai boleh la cuba. Macam-macam idea yang dikongsikan. Dalam tak sedar membantu kita untuk berjimat juga sebab tips dekorasi yang dikongsikan kebanyakan nya hanya mengeluarkan belanja yang murah dan tidak membebankan.






Cuma dalam bab dekorasi ni korang perlu gunakan bahan yang berkualiti dan kalau korang memang jenis suka susun atur rumah korang sebulan sekali atau 2 bulan sekali tak kisah nak guna barang dan bahan yang kualiti rendah.
Kalau untuk jangka masa panjang baik gunakan bahan yang berkualiti.
Hari ni saya nak kongsikan tips dekorasi dan makeover dapur yang dikongsikan oleh Saudara Nur Diyana . Tips ni dikongsikan di laman twitter oleh Tojimato. 



SEBELUM


SELEPAS
“Saya makeover sorang jer dapur saya ni, barang semua murah-murah sahaja. Maklumlah saya student kan, tak mampu nak beli barang mahal. Pada saya, kemas dan bersih dah cukup” 


"Table top saya balut dengan wallpaper PVC Kaison. Bukan plain tau, ada corak tim…

RUMAH BANYAK LAMPU : INI CARA RINGKAS DAN MUDAH UNTUK TURUNKAN BIL ELEKTRIK RUMAH ANDA

Assalamualaikum..






Zaman sekarang sebiji rumah memang ada banyak lampu. Ini antara punca kenapa bil elektrik di rumah kita semakin tinggi.Setakat ni ramai yang berjimat dengan cara menggunakan satu atau 2 lampu saha untuk satu ruangan.Nak jimat punya pasal..

Sekarang ramai yang suka dengan tips jimat.Kalau ada  tips jimat yang dikongsikan oleh orang ramai  tak salah untuk kita mencuba.Dalam banyak-banyak perkara yang dibelanjakan di rumah, bil Elektrik adalah salah satu perbelanjaan yang semakin meningkat dan ramai yang mahukan penggunaan elektrik yang menjimatkan.

Saya sempat baca satu thread di twitter berkaitan tips menjimatkan bekalan elektrik bagi rumah yang menggunakan Flourescent light . Atau nak mudah faham , lampu panjang tu.Lampu panjang ada dua jenis . Nak faham dengan lebih lanjut jom kita baca perkongsian dari saudara Firdaus Ali .

Kalau rumah korang banyak menggunakan lampu pada waktu malam ni adalah thread ringkas untuk turunkan bil rumah korang bulan depan




Thread ni foku…

MENGHIAS RUMAH SEMPENA KEDATANGAN HARI RAYA AIDILFITRI

Assalamualaikum



Setiap kali tibanya hari raya masing-masing akan sibuk memikirkan dekorasi raya .Ada yang nak mengecat , ada yang nak pasang wallpaper dan ada juga yang mengubah suai rumah.Tapi kalau saya ni tak de la sampai nak ubah suai rumah.Belum ada rezeki lagi bab tu.Teringin juga nak ubah suai rumah teres jadi banglo.Kahkahkah...Tapi buat masa ni kita tukar2 cat, langsir dan apa2 yang guna kos kecil2 sudah la..

Menghias Rumah Untuk Raya Walaupun tak ubah suai rumah tapi kita tetap nak juga rasa kemeriahan raya tu.Salah satu cara nya ialah dengan menghias rumah.
Sebelum menghias rumah biasanya saya akan rancang dulu apa yang perlu dibuat.Saya akan pastikan jenis perabot, warna dan keperluan setiap barangan.Kemudian saya akan mula merancang bajet yang diperlukan untuk menghias rumah.
Selepas bajet sudah ditentukan saya akan mula survey tempat-tempat jualan yang murah dan yang ada menyediakan khidmat penghantaran.Bagi saya Lazada adalah tempat yang sangat sesuai kerana di Lazada …

DIY : BARANG ROSAK DALAM RUMAH JADI HIASAN DINDING YANG MENARIK

Assalamualaikum...




Bila kita kata hasil seni dari barang terbuang mesti ramai yang membayangkan botol dijadikan bunga atau kertas dijadikan bakul..Betul??Tapi jangan tak tahu yang barang2 terbuang tu tak payah dijadikan benda lain pun boleh juga dijadikan hiasan dinding dan hasil seni yang menarik...
Tengok macam gambar ni..



Pintu rosak yang dah tak boleh pakai dihgantungkan di dinding dan nampak cantik pulak.Dilengkapi dengan hiasan lain di dinding seperti kerusi dan meja yang rosak menambahkan lagi seri pada dinding tersebut.Kalau korang yang lebih kreatif dan ada bahan barang2 rosak yang lain yang nak di buang tu boleh la hiaskan di dinding tu dengan lebih berseni lagi..


selamat mencuba..


sekian..

DIY : CARA MENGHIAS TANGGA

Assalamualaikum..

Korang yang ada rumah bertingkat2 tu mesti kadang2 rasa boring tengok tangga yang kosong je.Sesekali  nak ubah suasana jadi lebih ceria..kan??Selalunya apa yang kita buat ialah pasang permaidanai di tangga dan ada juga yang letak kan hiasan macam pasu bunga danmenghiasa dinding untuk cantik kan ruang di tangga.

hari ni saya nak kongsikan satu gambar ni..cara menghias tangga untuk nampak lebih kelainan yang diinspirasikan dari buku-buku kegemaran kita..Jom tengok...:)




Amacam??cantik tak?? Ok..tengok cara-caranya pulak...



Memula bersihkan tangga..lepas tu cat tangga dengan warna hitam.guna cat biasa yang guna untuk cat asa dinding tu..Kemudian baru cat guna warna yang kita nk ikut macam warna buku kegemaran kita tu la..kemudian lukis la..kena ada la bakat melukis tu suikit ye..

Buat gini lebih jimat dari nak beli permaidani dan hiasan pasu kecik2 ..anak2 pun suka tengok tangga warna warni macam ni..




selamat mencuba...

DEKORASI GAYA MEWAH DAN MODEN UNTUK BILIK KANAK-KANAK PEREMPUAN

Assalamualaikum...
Dekorasi bilik tidur yang betul sememang nya penting untuk perkembangan anak-anak kerana masa mereka berehat dan bermain adalah didalam bilik jadi ianya memang memberi kesan pada mereka  Menghias bilik anak-anak juga adalah perlu mengikut kemampuan dan kesesuaian dengan peribadi si anak.
Tumpun dekorasi tidak semestinya hanya pada katil tapi juga keseluruhan nya ..dari pemilihan warna dinding hingga lah permaidani.Dibawah ini disertakan sebahagian idea dan contoh menarik yang kawan-kawan boleh ikut dan mungkin memberikan idea untuk bilik anak perempuan.


Ruang santai  seperti diatas boleh disediakan jika bilik mereka mempuanyai ruang yang luas. Dan ia mungkin menjadi ruang kegemaran anak-anak anda.

Tidak semua kanak-kanak perempuan suka kan warna merah jambu. Gunakan warna lain yang lebih lembut seperti putih  , cream , peach atau ungu.

Pemilihan katil yang mengambar kan peribadi anak perempuan sedikit sebanyak akan membuatkan mereka  berasa lebih selesa diruang mer…

GAMBAR HIASAN BILIK TIDUR UNTUK KANAK-KANAK

Assalamualaikum..
Saya suka kalau bilik anak2 kecil ni katilnya rapat ke dinding.. sebab nampak lebih selamat sikit la... kalau anak kita dah jadi teruna atau dara tak pe la kot,. tapi kalau kanak-kanak saya lebih suka katil rapat ke dinding atau sekurang2 nya ada penghadang kat tepi katil tu... kalau tak memang kejap2 masuk bilik tengok anak..heheh.. takut jatuh katil je..:p
meh nak kongsikan hiasan bilik tidur  yang sesuai untuk anak-anak kita.. bukan saja cantik tapi ruang bilik nampak mewah walaupun hiasan nya sikit saja.. cuma hiasan dinding dan pencahayaan  yang banyak main kan peranan ..


















semoga gambar2 ini dapat lah memberi sedikit idea untuk kawan-kawan yang bercadang nak menghias bilik tidur anak..
semoga berjaya..