Skip to main content

Posts

Showing posts with the label cas smartphone dengan cara yang salah

7 KESALAHAN KETIKA MENGECAS SMARTPHONE YANG KERAP KITA LAKUKAN

Assalamualaikum...



Sejak pakai smartphone  baru ni saya jaga sungguh smartphone saya tau..
Serik rasa masa smartphone dan tab rosak dulu.
Dah ada pengalaman smartphone rosak ni jadi kita berjaga-jaga je la..

Seingat saya smartphone dan tab saya rosak selepas saya cas
lepas cas nak on terus tak boleh dah..
Rupanya cassmartphone  dengan cara yang salah pun boleh menyebabkan
smartphone kita rosak..

Ni saya senaraikan kesalahan yang kita selalu buat bila cas smartphone.

1-cas hingga  penuh 100 %.
Sepatutnya kita cas 30% - 80 % sahaja sebab bila cas sampai 100% kita membuatkan
smartphone kita bekerja dengan daya berlebihan ketika  kita menggunakan nya.



2-Membiarkan smartphone habis bateri
Selalu pesan kat anak2 kalau lepas pakai tab jangan sampai terpadam.
keluar je warning terus cas..tapi tu la ..mana la nak dengar..
guna bateri sampai habis kemudian cas akan mengakibatkan ion lithium
dalam bateri mudah  rosak.

3-Cas smartphone berdekatan alat elektrik lain
saya cas smartphone dekat dengan …