Showing posts with label butter chicken yang ringkas. Show all posts
Showing posts with label butter chicken yang ringkas. Show all posts

Saturday, 2 June 2018

RESEPI BUTTER CHICKEN YANG SEDAP DAN MUDAH MENGGUNAKAN AYAMAS

Rasa macam nak masak butter chicken la petang ni untuk berbuka puasa nanti.Tapi macam dah lupa je resepi butter chicken . Jumpa juga satu resepi Butter Chicken yang nampak umphh di twiitter hanya menggunakan  Ayamas.



Wah!!.Butter Chicken ni confirm sedap la..

Butter Chicken ni memang mudah je nak membuat nya. Tapi saya lupa bahan-bahan nya. Hehe.. Senangnya buat Butter Chicken ni sampaikan orang bujang pun boleh masak tau. Resepi yang saya dapat ni diambil dari twitter Aliffhaziqq

Ini resepi Ayamas Butter Chicken  yang sedap dan mudah.

Pic: aliffhaziqq


Bahan-bahannya:

1 paket Ayamas
2 sudu besar Butter 
3 ulas Bawang putih 
1 biji Bawang merah 
1 bji Cili 
1 tangkai Daun kari
1/2 tin Susu krimer 
3-5 sudu besar Whipping Cream 

1 senduk minyak masak untuk menggoreng

Cara-caranya:

Potong Ayamas mengikut saiz yang kita suka.
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam sampai garing.
kemudian ketepikan ayam

Dalam kuali lain cairkan butter dan tumis bawang dan cili hingga naik bau
.Masuk kan susu krimer dan juga whipping cream.
Masak sebentar sampai sedikit mendidih dan kemudian masuk kan ayam yang sudah di goreng tadi.

Kalau suka sedikit masin masuk kan garam.
Tapi Ayammas tu dah ada garam nya sendiri.Tak letak garam pun tak pe.

pic : godmisfit


Kemudian masuk kan daun kari. Kacau dan terus angkat dan hidangkan.

Butter chicken ni saya suka makan panas2. Jadi kalau 15 minit lagi nak makan baru saya masak.Memang layan lah..

Ok..jom masak..resepi dah ada nih...


sekian..