Skip to main content

Posts

Showing posts with the label blogger

DUNIA BLOG MAKIN SURAM DISEBABKAN SOSIAL MEDIA

Hi semua..




Saya sebenarnya rindu sangat zaman awal-awal saya menulis blog dulu. Tahun 2010 waktu tu ramai blogger yang muncul dengan macam-macam gaya penulisan. tapi sekarang ni semakin suram. Semakin sepi dan tak banyak blog yang aktif.

Ni semua kerana dah ramai yang lebih seronok menulis kisah peribadi di sosial media macam facebook dan Instagram. Saya pun asa Instagram , Twitter dan facebook tapi keutamaan tetap saya berikan pada blog.

Bagi saya menulis di blog lebih seronok sebab kita bebas nak tulis apa saja. Tak de syarat..

Selalu juga saya pesan pada kawan-kawan yang aktif di Facebook dan Ig supaya lebih kerap menulis di blog.  Update la blog walaupun ringkas. walaupun seminggu 2, 3 kali.. Cuba lah update blog. Tapi diaorang mesti ada sebab sendiri kenapa tak boleh nak terus menulis di blog.






Ada yang kata malas nak buka laptop, malas nak masuk kan gambar, malas nak karang panjang2. Point utamanya ialah MALAS. Hahah.. Padahal kat Facebook dan Ig pun sehari update sampai 5,6 pos…

9 LIFESTYLE BLOGGER PILIHAN 2018

Hi semua...
Kalau sebut pasal lifestyle blogger mesti kita ada blogger pilihan kita sendiri. Blogger tu mesti lah yang selalu kita baca coretan nya di blog dan selalu kita ikuti di sosial media..kan? 
Untuk tahun 2018 ni ada 9 lifetyle blogger pilihan  yang memang saya kerap baca blog mereka dan ada entry mereka yang boleh saya katakan terbaik dan saya suka.
Lifestyle blogger pilihan 2018 yang saya senaraikan ini bukan sahaja aktif mengemaskini blog mereka malah mereka juga aktif di laman sosial . 


Blog Cikash.com bukanlah asing di kalangan blogger .Blogger yang sangat aktif berbalas komen di sosial media.Sangat Ramah CikAsh ni dengan pengikut-pengikut nya..Walaupun wajah nya masih menjadi misteri tapi blog nya tetap dikunjungi ramai terutamnya bagi kaki-kaki drama.

Blog CikAsh ni  banyak berkongsi tentang drama tempatan . Kalau nak tahu biaodata hero dan heroin drama atau pun nak tahu sinopsis dram terbaru , ini lah blog yang wajib kita singgah.Selain tu ada banyak resepi yang CikAs…

SHORT FORM - UBAH TABIAT BURUK YANG SATU INI DEMI ANAK-ANAK KITA

Assalamualaikum..

 9-10 tahun lalu, waktu tu saya masih belum ada akaun media sosial saya banyak guna sms dan panggilan telefon saja.Bila guna sms ni bukan boleh taip panjang-panjang.Sebab ruang tak cukup..Tulis pendek-pendek rugi pulak sebab duit potong sama je..jadi kita akan guna singkatan saja...Semua tu sebab nak jimat duit..heheh..

Tapi sekarang kita ada facebook ada whatsapp dan macam-macam lagi.Cuma tak faham kenapa kita masih guna singkatan untuk beberapa perkataan. X= tak , sy= saya , mkn = makan ..nak cepat ke?atau nak jimat ruang ke??atau sebab dah terbiasa..


Walau apa pun alasan kita dah sampai masanya kita ubah tabiat buruk kita tu.Buruk???jangan marah saya..Memang itu tabiat yang buruk dan boleh merosak kan penulisan kita.Saya sendiri pun dulu menulis dengan singkatan tu.Masa saya mula-mula menulis blog pun saya susah nak tinggalkan tabiat menulis guna singkatan.tapi saya ubah sikit-sikit..
Lama kelamaan jadi biasa..

Sekarang di whatsapp ke , facebook ke saya akan cuba…

WALAUPUN 3 HARI TAK UPDATE BLOG....

Assalamualaikum...


Lama nya makcik bercuti..3 hari tau kalau awak semua sedar..
Memang tak sedar la..kan??peduli apa update ke tidak..hahaha..
Tapi Alhamdulillah traffik dari google membuatkan
blog saya masih lagi mendapat pageview yang tinggi..
Tinggi bagi saya la..jangan la dibandingkan pageview saya dengan pageview blog lain..



Salah satu kesilapan blogger bila dia suka bandingkan pageview dia dengan blogger lain.
banyak kali pesan jangan bersaing dengan blogger lain..
Sebab kita masing2 menulis benda yang berbeza..
kalau nak bersaing, bersaing la dengan diri sendiri..
Esok pastikan pageview blog lebih banyak dari hari ni..
Minggu depan pastikan pageview lebh tinggi dari minggu ini..

macam tu caranya...
baru la tak stress dan semangat tu sentiasa ada..
tak la bila orang cerita pasal pageview blog orang ,
pasal uv dan sebagainya , terus kau nak sentap..
nak kecik hati, nak rendah diri ,
nak panjat tangga dan terjun ke bawah...
Lepas tu kena block, kena unfriends kau meroyan..

ha!!mu…

SAYA CUMA NAK MENULIS...

Assalamualaikum...



Hujan la kat sini..dari tengah malam tadi hujan..Tidur malam pun nyenyak.Mujur tak terbabas..heheh.Tapi  walaupun rasa malas nak bangun kena la bangun jugak,makcik ada banyak benda nak tulis nih..Satu hari kalau tak menulis kat blog ni memang teringat-teringat jugak la..Dah memang suka menulis dan membaca jadi cemana pun nak tulis juga.Bab orang datang baca tu hanya sebahagian kepuasan yang saya dapat dari menulis.

Tahu tak masa saya memula tulis blog ni saya bukan kisah pasal jumlah pelawat  dan jumlah pageview tu.Saya cuma nak menulis saja..Bila dipengaruhi oleh blogger-blogger lain baru la saya terpengaruh nak ada pembaca yang ramai.Tapi setakat itu saja la..Saya nak tulis dan orang ramai baca.Bab-bab lain saya tak mau buat.Sebab saya rasa saya cuma nak menulis saja..

Bila semakin lama jadi  blogger ni baru saya tahu rupanya ramai juga yang menulis untuk mendapatkan pengaruh..Berbeza dengan apa yang saya nak..Saya cuma nak tulis dan orang ramai baca.Kau nak ikut…