Showing posts with label blogger. Show all posts
Showing posts with label blogger. Show all posts

Monday, 23 April 2018

9 LIFESTYLE BLOGGER PILIHAN 2018

Hi semua...

Kalau sebut pasal lifestyle blogger mesti kita ada blogger pilihan kita sendiri. Blogger tu mesti lah yang selalu kita baca coretan nya di blog dan selalu kita ikuti di sosial media..kan? 

Untuk tahun 2018 ni ada 9 lifetyle blogger pilihan  yang memang saya kerap baca blog mereka dan ada entry mereka yang boleh saya katakan terbaik dan saya suka.

Lifestyle blogger pilihan 2018 yang saya senaraikan ini bukan sahaja aktif mengemaskini blog mereka malah mereka juga aktif di laman sosial . 



Blog Cikash.com bukanlah asing di kalangan blogger .Blogger yang sangat aktif berbalas komen di sosial media.Sangat Ramah CikAsh ni dengan pengikut-pengikut nya..Walaupun wajah nya masih menjadi misteri tapi blog nya tetap dikunjungi ramai terutamnya bagi kaki-kaki drama.

Blog CikAsh ni  banyak berkongsi tentang drama tempatan . Kalau nak tahu biaodata hero dan heroin drama atau pun nak tahu sinopsis dram terbaru , ini lah blog yang wajib kita singgah.Selain tu ada banyak resepi yang CikAsh kongsi kan di blog nya. Kiranya blog Cikash.com ni memang tumpuan para wanita lah. Entry Pilihan :  Tiga Tanda Kucing Datang pada Kita .




Kalau sebut tisu Imaan mesti terus teringat blog Iuzira.com . Iuzira juga adalah lifestyle blogger yang sangat menonjol di tahun 2018 ni. Dia aktif menulis review dan macam-macam cerita lagi boleh baca di blog dia. Dari bab makan sampai la fesyen semuanya di kongsikan di blog Iuzira.com . 

Iuzira juga adalah seorang peniaga online yang jual tisu Imaan. Tisu yang tengah jadi viral sekarang ni la. cerita tentang Iuzira ni  juga pernah masuk dalam surat khabar Utusan Malaysia tau.Bukan biasa-biasa...Entry Pilihan :  Bagaimana Cara Menang Contest Atau Giveaway


seterusnya blog www.cahayapermata.my.com ni ...  Kenal blogger Alja ni dekat facebook. Blogger yang rajin sangat like2 dan komen di status rakan blogger lain.Sangat mesra dan manja orang nya. Memang disenangi ramai rakan blogger . Disebabkan tu juga la blog Alja ni sangat dikenali ramai. Antara lifestyle blogger yang  sering share kisah personal dan pendapat peribadi di blog.

Alja juga sering jadi pilihan untuk review produk dan tempat-tempat best di malaysia. Cantik manis orang nya ni.. Entry Pilihan: Sayang anak tangan-tangankan






Siapa lah yang tak kenal blog WawaAshiharaa.com ni..Beauty blogger yang selalu share tentang kecantikan di facebook.Dia rajin buat live makeup tau..Memang suka sangat tengok  cara dia makeup, sapu sana sini dah cantik..Kagum la dengan video2 makeup yang dia buat sebab tangan kita tak berseni macam dia..hahah..

Wawa juga memang jadi pilihan founder  produk untuk review skincare dan kosmetik diaorang. Tak ramai lifestyle blogger yang mampu buat apa yang Wawa buat.Bukan senang nak buat video ni tau.Entry Pilihan : Tips Blog Nampak Lebih menarik




Suka betul baca tentang resepi-resepi yang di tulis di blog Syamimisaad.com ni. Rajin memasak dia ni tau..selain perkongsian resepi blog dia juga ada tulis tentang review , tips rumahtangga dan yang paling best cerita tentang anak-anak beliau.Tapi sekarang macam dah kurang je share pasal anak-anak.Kita suka la baca cerita pasal anak-anak dia..hehhe

Apa pun syamimi memang rajin sangat update blog dan laman sosial nya. Itu lah ciri-ciri lifestyle blogger yang baik tau. Antara blog dan laman sosial nya yang lain dapat diseimbangkan dengan baik.Entry Pilihan: Di mana keikhlasan & Keberkatan dalam rumahtangga




Blogger yang saya kenali sejak awal saya menulis blog lagi. .Kalau sebut pasal kucing mesti ramai yang akan ingat dengan Tengkubutang.com.  Orang nya ramah dan selalu buat giveaway.Blog nya berkisar tentang kecantikan, tips dan juga resepi.Banyak juga reseou best2 yang TB kongsikan

Tengkubutang juga antara lifestyle blogger yang selalu dapat tawaran untuk review. Seronok baca review-review dari blog ni . Entry-entry juga tak kurang menariknya. Entry Pilihan : Resepi rendang Ayam Perak Sedap Dan Mudah  





Lifestyle blog yang terakhir ni siapa lah yang tak kenal.Zazaiman.com .. Nama nya saja mudah diingati .Kalau tidak tak la anak saya pun asyik menyebut nama Zaza Iman ni . Terjerit-jerit panggil Zaza iman di depan pintu pagar .. Lifestyle blogger yang paling aktif sejak dulu lagi.Kecil-kecil cili padi dia ni.Mana tak nya . Zaza ni juga suka menulis tentang buku motivasi.

Orang nya sangat berkeyakinan tak tak takut mencuba apa saja .daripada tak pandai makeup sekarang dah cantik dan makin bergaya. Suka sangat tengok perubahan Zaza ni dari awal dia berblog sampai la sekarang.Boleh dijadikan motivasi bagi blogger-blogger baru. Entry pilihan :  Best sangat Ke jadi Popular?


Korang pun mesti ada blogger pilihan 2018 ..kan?jom kongsikan diruangan komen..

sekian..

Friday, 4 November 2016

SHORT FORM - UBAH TABIAT BURUK YANG SATU INI DEMI ANAK-ANAK KITA

Assalamualaikum..

 9-10 tahun lalu, waktu tu saya masih belum ada akaun media sosial saya banyak guna sms dan panggilan telefon saja.Bila guna sms ni bukan boleh taip panjang-panjang.Sebab ruang tak cukup..Tulis pendek-pendek rugi pulak sebab duit potong sama je..jadi kita akan guna singkatan saja...Semua tu sebab nak jimat duit..heheh..

Tapi sekarang kita ada facebook ada whatsapp dan macam-macam lagi.Cuma tak faham kenapa kita masih guna singkatan untuk beberapa perkataan. X= tak , sy= saya , mkn = makan ..nak cepat ke?atau nak jimat ruang ke??atau sebab dah terbiasa..


Walau apa pun alasan kita dah sampai masanya kita ubah tabiat buruk kita tu.Buruk???jangan marah saya..Memang itu tabiat yang buruk dan boleh merosak kan penulisan kita.Saya sendiri pun dulu menulis dengan singkatan tu.Masa saya mula-mula menulis blog pun saya susah nak tinggalkan tabiat menulis guna singkatan.tapi saya ubah sikit-sikit..
Lama kelamaan jadi biasa..

Sekarang di whatsapp ke , facebook ke saya akan cuba tulis penuh..tak de singkatan..Jangan tak percaya pulak, memang ada orang yang tak faham dengan singkatan tu.terutamanya anak-anak kita.Macam mana kita nak ajar anak kita menulis dengan baik kalau kita sendiri menulis macam ni??



Demi anak-anak kita ubah la tabiat buruk kita ni.Jangan tunggu esok..Mula kan sekarang...


sekian..


Wednesday, 19 October 2016

WALAUPUN 3 HARI TAK UPDATE BLOG....

Assalamualaikum...


Lama nya makcik bercuti..3 hari tau kalau awak semua sedar..
Memang tak sedar la..kan??peduli apa update ke tidak..hahaha..
Tapi Alhamdulillah traffik dari google membuatkan
blog saya masih lagi mendapat pageview yang tinggi..
Tinggi bagi saya la..jangan la dibandingkan pageview saya dengan pageview blog lain..



Salah satu kesilapan blogger bila dia suka bandingkan pageview dia dengan blogger lain.
banyak kali pesan jangan bersaing dengan blogger lain..
Sebab kita masing2 menulis benda yang berbeza..
kalau nak bersaing, bersaing la dengan diri sendiri..
Esok pastikan pageview blog lebih banyak dari hari ni..
Minggu depan pastikan pageview lebh tinggi dari minggu ini..

macam tu caranya...
baru la tak stress dan semangat tu sentiasa ada..
tak la bila orang cerita pasal pageview blog orang ,
pasal uv dan sebagainya , terus kau nak sentap..
nak kecik hati, nak rendah diri ,
nak panjat tangga dan terjun ke bawah...
Lepas tu kena block, kena unfriends kau meroyan..

ha!!mula nak meroyan la tu....

**********************

Minggu ni saya nak buat giveaway..
tapi bukan di blog...Saya buat di facebook saja..
lebih ramai yang boleh join walaupun entah ramai ke tidak yang akan join.
belum tahu lagi..hahaha

Nak buat gA kena la letak gambar selfie seketoi..ada kena mengena ke?..hehe


Bila buat di facebook ni penaja pun tak la ramai..
ada sorang dua je..
Mudah sikit..kan??
Tempoh masa giveaway pun tak panjang..hanya dalam masa seminggu saja..

Belum masa nya rasa nak buat giveaway kat blog lagi..
sebab blogger sekarang ni asyik muka tu je yang join giveaway..
nak suruh like pun, depa dah like ..
kalau buat kat facebook nampak la muka2 lain..kan??

Ok la..esok tau..siapa belum add saya kat facebook boleh add sekarang.
Nanti terlepas pulak Giveaway tu..

sekian..

Tuesday, 20 September 2016

SAYA CUMA NAK MENULIS...

Assalamualaikum...



Hujan la kat sini..dari tengah malam tadi hujan..Tidur malam pun nyenyak.Mujur tak terbabas..heheh.Tapi  walaupun rasa malas nak bangun kena la bangun jugak,makcik ada banyak benda nak tulis nih..Satu hari kalau tak menulis kat blog ni memang teringat-teringat jugak la..Dah memang suka menulis dan membaca jadi cemana pun nak tulis juga.Bab orang datang baca tu hanya sebahagian kepuasan yang saya dapat dari menulis.

Tahu tak masa saya memula tulis blog ni saya bukan kisah pasal jumlah pelawat  dan jumlah pageview tu.Saya cuma nak menulis saja..Bila dipengaruhi oleh blogger-blogger lain baru la saya terpengaruh nak ada pembaca yang ramai.Tapi setakat itu saja la..Saya nak tulis dan orang ramai baca.Bab-bab lain saya tak mau buat.Sebab saya rasa saya cuma nak menulis saja..

Bila semakin lama jadi  blogger ni baru saya tahu rupanya ramai juga yang menulis untuk mendapatkan pengaruh..Berbeza dengan apa yang saya nak..Saya cuma nak tulis dan orang ramai baca.Kau nak ikut ke, nak percaya ke, nak terpengaruh ke itu saya  tak mau tahu..Cukup apa kau baca apa saya tulis je..kena baca..suka tak suka itu hak kau!hahaha

Sebab tu dulu orang kata.."kau buat blog ,.blog kena ada niche , pasang code itu, code ini.kena setting itu  la, ini la..blog tak bagus dirojak-rojak kan, kau kena belajar SEO,.." Tak de saya ikut..ahahah..Saya tulis ikut kepala sendiri je..Orang nak kata apa pasal blog saya terserah..Yang penting saya dapat tulis dan ada orang baca..Bab lain tolak tepi...Buat apa la nak fikir  banyak sangat kan??

Sebab itu ada yang pandang blog saya ni sebelah mata je..bagi diaorang tak de nilai sebab katanya saya berblog tak de teknik..heheh....Sebab itu bukan sasaran saya pun.Saya cuma nak menulis dan orang baca blog saya je..jadi sila la baca apa saya tulis...:)

sekian..

Wednesday, 14 September 2016

BETUL KE TENGOK STATISTIK BLOGGER LAIN BOLEH BUAT BLOGGER RASA RENDAH DIRI

Assalamualaikum...




Nak tahu tak macam mana saya mula datang minat nak tulis blog dulu?Semuanya bermula dengan melihat blog orang lain.Masa tu saya suka baca blog Eyriqazz.com.Itu lah blog pertama yang berjaya membuatkan saya berminat nak tulis blog.Dia suka kongsi turun naik blog dia..Dia menang peraduan la, dia dapat hadiah dari advertiser, dia dapat sponser bercuti.Dia dapat pi event blogger..Semua tu buat saya berminat nak ada blog juga.

Saya tak tahu macam mana orang lain boleh rasa down bila lihat statistik blogger lain?Sebab sebagai seorang blogger itu adalah perkara yang sangat menyeronok kan.Bila kita dapat tengok statistik blogger lain kita akan rasa lebih semangat nak menulis.Itu Yang saya rasa sepanjang lebih 6 tahun saya menulis di blog ni.Jangan kan statistik..Orang kongsi keyword  blog pun saya kemain teruja .hahahApa lagi kalau kongsi tentang income dari blogging ni..seronok tengok oi..

Bila saya berkongsi statistik blog ,saya tak pernah terfikir nak menunjuk-nunjuk.Bagi saya orang kena tahu statistik blog saya.Orang juga kena tahu yang saya terima bayaran untuk tulis review.Orang kena tahu yang saya seorang blogger ,.Orang kena tahu blog saya selalu dapat job berbayar untuk memperkenalkan sesuatu.Sebab itu saya sedia berkongsi semua tentang blog saya dengan orang lain.

Banyak kali saya pesan pada kawan-kawan blogger yang rapat dengan saya supaya berkongsi apa saja tentang blog kita di media sosial.Itu saja cara supaya orang nampak blog kita..Tapi ada yang malu, ada yang tak yakin..Yang sebenarnya uv tinggi ka rendah ka, kalau  berani share statistik blog kita maknanya kita betul-betul serius dengan blog kita.Bila kita dah share dengan orang lain, akan datang kita akan kongsi statistik blog kita yang dah meningkat banyak berbanding apa yang kita kongsi hari ini.Bila dapat advertorial job tu bagi tau je kat orang.Mana tahu ada rakan-rakan kita yang lain nak guna juga khidmat kita..Lama-lama nanti baru la orang percaya nak bayar kita untuk menulis.

Saya seorang blogger yang tak suka bersaing dengan blogger lain.Saya suka bersaing dengan diri sendiri.Hari ni pageview 10k..esok saya nekad nak lawan untuk dapat pageview 15k..Itu cara saya..Jadi sebab tu saya rasa saya tak pernah nak ada rasa marah, benci, dengki, rendah diri bila lihat statistik blogger lain.

Tapi bukan lah 24 jam kami bercerita pasal blog je..Macam saya sehari sekali kena la share pasal blog..Tapi lain2 masa ada jugak bercerita pasal anak, masak-masak, jalan-jalan  dan sebagainya.Tapi mungkin yang orang ramai nampak di media sosial tu cuma pasal blog je sebab rakan facebook saya ramai blogger.Jadi bila cerita pasal blog je ramai yang  nak like dan komen.Blogger memang macam tu la..Suka cerita dan baca tentang blogging ni.Kalau awak tak minat nak baca benda2 gini awak mungkin bukan blogger yang betul2 ada minat.Awak cuma ikut2 orang je..Awak cuma nak join comunity blogger ni atas sebab2 tertentu yang hanya awak sendiri saja tahu.Blogging kena ada minat.Tak boleh ikut2 orang je..

Pesanan saya untuk blogger-blogger yang mudah rasa dengki, iri hati , rendah diri tiap kali bogger lain kongsi apa2 perkembangan tentang blog dia, sampaikan rasa nak terjun tangga,nak hantuk kepala kat dinding...Minggu ni cuti sekolah ada banyak kem2 motivasi untuk pelajar sekolah..Pergi lah join kem-kem motivasi tu..Yang darjah 6 pun ada..Pergi bina keyakinan diri awak yang tak berapa matang tu.Awak tak sesuai untuk jadi blogger..

Kalau nak tau lagi kenapa blogger suka cerita pasal blog dia..pasal review pasal duit, pasal unit visitor dan pageview meh baca sini..

sekian..