Showing posts with label blog. Show all posts
Showing posts with label blog. Show all posts

Tuesday, 16 January 2018

PARSE HTML FOR BLOGGER XML TEMPLATE



PARSE HTML FOR BLOGGER XML TEMPLATE sangat penting bagi  seorang blogger untuk memudahkan kerja-kerja edit template blog

Code yang kita nak letak di dalam edit HTMl blog kita perlu kita parse dahulu.

Kalau tidak mesti akan keluar eror sewaktu kita save template selepas kerja-kerja edit dilakukan. Terutamanya jika korang nak masuk kan code adsense di dalam blog. Code tersebut perlu lah di parse dahulu.

Masuk kan code ke dalam kotak di bawah dan klik pada "PARSE CODE HTML"



Small Tool Parse HTML






So korang pun kalau nak Parse code html boleh la guna Parse Tool HTML di sini.
Semoga Parse Tool HTML ini bermanfaat untuk semua dan untuk saya jugak..:)

sekian.

TUTORIAL CARA PASANG IKLAN GOOGLE ADSENSE DALAM ARTIKEL

Assalamualaikum..

 tutorial cara pasang iklan google ansense dalam artikel


TUTORIAL CARA  PASANG IKLAN GOOGLE ADSENSE DALAM ARTIKEL Ramai nya rakan blogger yang dah lulus akaun google adsense .Tahniah semua... Yang belum lulus tu InsyaAllah sikit hari lagi rezeki korang pulak. Tapi bukan semua orang tahu macam mana nak pasang iklan google adsense di blog. Untuk hari ni saya nak kongsikan cara betul pasang iklan google adsense didalam artikel supaya kita boleh menjana lebih lagi keuntungan dengan iklan dari google adsense ini.

Saya pun sebenarnya bukan pandai sangat.tapi sebab saya kerap tukar template blog , jadi dah beberapa kali masuk kan iklan adsense di bahagian dalam artikel tiba-tiba rasa macam dah pandai pulak.hahahah.

Tutorial ni khas untuk kawan-kawan yang minta saya ajarkan .Yang tak paham boleh rujuk gambar ye..


TUTORIAL CARA  PASANG IKLAN GOOGLE ADSENSE DALAM ARTIKEL

1- Mula-mula log in ke akaun Google Adsense korang.

klik pada "my ads"

Klik pada +new ads unit 

 tutorial cara pasang iklan google ansense dalam artikel


2- Pilih in article ads

 tutorial cara pasang iklan google ansense dalam artikel

3- Sekarang edit paparan iklan korang ikut citarasa korang . Letak nama dulu untuk iklan korang tu dibahagian  "Ad Unit Name" ..saya letak nama DALAM ARTIKEL supaya senang nak cari .

 Terserah korang nak edit macam mana.Nak kaler biru, kaler hitam , font besar ,kecik terpulang pada korang.

Kemudian klik pada SAVE AND GET CODE


 tutorial cara pasang iklan google ansense dalam artikel



4- Lepas tu korang akan sampai ke laman di bawah ni..Yang ada code Google adsense korang.

 tutorial cara pasang iklan google ansense dalam artikel


5- Sekarang  kita nak PARSE dulu code iklan  adsense korang tu. Korang klik link ni.. PARSE HTML FOR BLOGGER XML TEMPLATE .. Pergi semula kat laman google adsense korang tadi dan copy code yang dalam langkah ke 4 tu..

Lepas copy klik pada I'm Done.

Paste code tadi diruangan untuk parse tadi dan klik pada PARSE CODE HTML..(rujuk gambar bawah ni)


Terus code adsense korang jadi macam atas ni..

tinggalkan sekejap laman PARSE ni.

TUTORIAL CARA  PASANG IKLAN GOOGLE ADSENSE DALAM ARTIKEL


6- Sekarang buka korang punya Blogger  dan pergi pada Theme.

Klik pada Edit HTML

Kemudian klik kiri mana-mana bahagian dalam kotak html korang tu Lepas tu  tekan seretak CTRL+ F

keluar la kotak search dalam tu..

Dalam kotak search tu cari code ini <data:post.body/> kemudian tekan enter .

Code ni biasa nya ada 3..dan korang ambik yang ke tiga.

Nak ingat yang mana satu code yang ketiga tengok nombor tepi dia tu..

 tutorial cara pasang iklan google ansense dalam artikel


Tengok gambar atas ni..Yang kat atas sana kotak search. bila korang tekan enter dia akan highlight mana satu code yang korang cari.Tekan enter sekali lain dia akan gerak ke code yang kedua.tekan enter lagi dia gerak ke code ke tiga.

Code ke tiga saya di nombor 2169...Korang punya mungkin kat nombor  lain..

Sekarang korang berhenti kat code ke tiga tu..


7- Gantikan code <data:post.body/> dengan code bawah ni.

<div expr:id='&quot;post1&quot; + data:post.id'/>
<div class='googlepublisherads' style='margin:20px 0'>
<center>
--Letakkan kod unit adsense hasil parse disini--
</center>
</div>
<div expr:id='&quot;post2&quot; + data:post.id'><data:post.body/></div>
<script type='text/javascript'>
var obj0=document.getElementById(&quot;post1<data:post.id/>&quot;);
var obj1=document.getElementById(&quot;post2<data:post.id/>&quot;);
var s=obj1.innerHTML;
var t=s.substr(0,s.length/2);
var r=t.lastIndexOf(&quot;&lt;br&gt;&quot;);
if(r&gt;0) {obj0.innerHTML=s.substr(0,r);obj1.innerHTML=s.substr(r+4);}
</script>

Maknanya code yang korang cari tadi kat kotak search tu korang  gantikan dengan code yang saya bagi ni.Copy  paste je.. ok paham???



8- kembali semula ke  ruangan yang kita  Parse code tadi.. Sekarang copy code yang kita parse tadi. Dan paste kat bahagian yang tulis --Letakkan kod unit adsense hasil parse disini-- 


9- Klik pada Preview . Masa preview tak de la keluar iklan tu.Kita klik preview cuma sebab tak mau ada error je..keluar je gambar preview blog korang boleh la tekan SAVE THEME.

10. Tunggu la dalam 15-20 minit nanti keluar la iklan adsense tu..Tapi biasanya tak sampai 15 minit pun.. 10 minit gitu dah keluar.

Credit untuk Blog http://www.sensasi2020.com . Terimakasih Bro Kamil untuk Tutorial ni..Semoga entry tutorial cara pasang iklan google ansense dalam artikel ini dapat membantu korang .


Sekian..

Tuesday, 31 January 2017

BELAJAR BUAT BLOG : BAGAIMANA NAK DAPATKAN PENGUNJUNG BLOG YANG RAMAI.

Assalamualaikum...

Terima kasih untuk blogger Anuar yang menganjurkan   Contest SEO : Belajar Buat blog bagi mendidik lebih ramai orang untuk menulis blog dan sekaligus menjana pendapatan dari blog.Ini pertama kali saya turut serta dalam kontest SEO yang dianjurkan oleh rakan blogger. Hanya untuk memeriahkan dan memberi sokongan pada rakan blogger sahaja.

Sebenarnya ramai juga dikalangan rakan-rakan saya yang ingin belajar buat blog.Tapi mungkin tak tahu dari mana nak bermula dan saya pula tak pandai nak ajar orang.

Ini tahun ke 7 saya terlibat dengan dunia blog.Blog bukan saja menjadi medan untuk saya berkongsi pandangan dan buah fikiran tapi ianya juga membantu saya menjana pendapatan melalui blog.Kalau ditanya apa rahsia blog saya boleh bertahan selama 7 tahun , sama saja dengan blog-blog lain cuma mungkin blog saya mempunyai pembaca setia yang sekian lama bersama saya sejak awal saya menulis blog lagi.

BELAJAR BUAT BLOG

Memandangkan kepentingan blog yang semakin diguna pakai untuk tujuan perniagaan dan pemasaran , saya rasa semua orang perlu ada keinginan untuk belajar buat blog dan praktik kan sebaik mungkin.Dunia blog ini sangat luas.Ianya bukan sahaja melibatkan penulisan malah melalui blog kita juga kita  boleh berkongsi video dan fotografi.



Bagaimana nak dapatkan jumlah pelawat di blog kita?

Kalau nak dibandingkan jumlah pelawat blog saya dengan blog orang lain, jauh lagi yang perlu saya kejar.Tapi menulis blog ni tak boleh hanya pentingkan jumlah pelawat semata-mata.Kita perlu nampak lebih ikhlas dalam menyampaikan sesuatu di dalam blog kita.Ada banyak cara yang boleh kita lakukan jika nak kan jumlah pelawat yang ramai.Cuma jangan putus asa dan ikut tips dibawah:-

Entry yang Original
Menulis dengan idea sendiri.Bukan nya copy paste kerana entry yang di copy paste dari blog lain mudah di kesan oleh google .Kita boleh saja merujuk dari sumber-sumber lain dan mengolah menggunakan ayat kita sendiri.Cara ini lebih mendedkatkan kita dengan pembaca.

Menggunakan kata Kunci
Kita  juga boleh menulis menggunakan kata kunci atau keyword yang menarik yang membolehkan entry kita  berada di halaman pertama search engine.Saya jarang-jarang menggunakan kata kunci dalam blog saya .Saya masih belajar bab SEO .Dan harap-harap dapat lah ianya memperbaiki penulisan dalam blog saya.



Berkunjung ke blog lain
Jika kita baru menulis blog tapi kita mahu blog kita mendapat jumlah pelawat yang ramai , kita perlu melawat ke blog lain dan tinggalkan komen supaya kewujudan blog kita disedar.Blogwalking sangt penting bagi blogger yang baru menulis blog.Sewaktu awal-awal saya menulis blog, blogwalking adalah wajib untuk saya setiap hari.

Kongsikan Artikel
Kita juga boleh berkongsi artikel blog kita di facebook atau twitter..Hingga sekarang saya masih berkongsi artikel blog saya di facebook dan dari situ lah saya mendapat ramai pembaca setia.

Itu saja sedikit tips dari saya untuk pembaca-pembaca yang ingin belajar buat blog.

BELAJAR BUAT BLOG 








Pada yang ingin belajar buat blog boleh la dapatkan panduan belajar buat blog yang dilengkapi dengan rahsia menjana pendapatan melalui blog  dengan klik pada banner diatas.

Contest BELAJAR BUAT BLOG ini turut disertai oleh Blog:

  1. calrasepatrick.blogspot.com 
  2. nonasani.blogspot.my 
  3. missobsesi.blogspot.my 
  4. sayidahnapisah.com 
  5. mommyfiqa.com 
  6. bloggerlelaki.com 
  7. ciklapunyabelog.blogspot.my 
  8. dianarashid.com 
  9. susahsenangblogger.com 
  10. at-tarmizi.blogspot.my 
  11. myideakini.com 
  12. amirkhalis.blogspot.my 
  13. sayabukancikgu.com 
  14. messarah.blogspot.my 
  15. jangan-bukak.blogspot.my 
  16. fadzirazak.com 
  17. heroborneo.com 
  18. nikkhazami.com 
  19. misztrex.blogspot.my 
  20. ummizarra.com 
  21. infopelajar2u.com
  22. sabreehussin.com
  23. topseofriendly.blogspot.my
  24. ummiseri.com
  25. saidila.com
  26. qiyasaad.com
  27. kataubaid.com
  28. belajarbuatblogpercuma.wordpress.com
  29. iuzira.com
  30. hiburansabah.com
  31. heroborneo.com
  32. nasitambah.com
  33. aynorablogs.com
  34. ohtiptop.com
  35. jebengotai.com
  36. sensasi2020.com
  37. sayaazieera.blogspot.my
  38. jambubatublog.com
  39. adibsite.com
  40. sishawa.blogspot.my
  41. cikilamenari.blogspot.my
  42. alongxp.com
  43. elihjapahar.com
  44. jiesusanos.com


sekian..

Friday, 30 December 2016

APA PERKARA YANG KITA PATUT TULIS DALAM BLOG?

Assalamualaikum...



Kita cerita tentang blog ...Sebab sekarang ni ramai yang dah berminat nak buat blog.Cuma masalahnya mereka tak tahu nak tulis tentang apa dalam blog mereka ni.

Nak tulis blog tak semestinya kena tulis isu yang besar atau yang sangat-sangat penting untuk semua orang tahu.Isu yang kecil2 pun boleh juga kalau nak tulis.Satu sebab kenapa kita tak de idea nak tulis apa kat blog  ialah sebab kita sibuk nak tulis perkara-perkara yang semua orang patut tahu atau isu-isu besar yang sedang berlaku. Tulis tentang sarapan apa pagi tadi pun boleh je..

Saya banyak tulis tentang isu2 yang tak penting dan dalam post tu mesti ada satu komen macam ni.. , "tak penting pun benda ni ..."

..Yang kelakarnya kalau tak penting dia baca nak buat apa?Pergi la baca benda yang penting tu..



Biasa tengok tak kalau blog-blog atau ruangan akhbar yang cerita pasal artis tu, mesti ada yang komen " berita ni lebih penting dari bla..bla..bla.." sekadar sindirian la tu..Nak bagitau yang cerita pasal artis tu tak penting.Padahal terang-terang itu blog hiburan atau ruangan khas untuk berita hiburan .Dah tentu la dia akan cerita pasal artis je.

Nampak sangat dia pun suka baca benda tak penting.kan??

Jadi tulis je la..sebab ada ramai lagi orang yang suka baca benda2 yang ringan dan tak menyesak kan kepala otak.

Jom buat blog..

sekian..

Tuesday, 8 November 2016

SEBARKAN WALAU SEPOTONG AYAT

Assalamualaikum...

budak gemuk ni...Pipi makin bulat..Sekarang kalau jalan-jalan nak pakai shawl je..
Kalau malas sangat baru dia pakai tudung segera tu..
sekarang ni shawl yang singkat2 tu memang saya bagi kat dia je..
Kebanyakan nya yang saya dapat shawl free je..dulu selalu dapat shawl sebab join GA.
tersimpan je dalam almari sebab saya tak pakai shawl singkat2 ni..
kalau saya beli mesti nak yang labuh..
Awalnya keluar entri pagi ni..Auto publish je..Sebab 3 hari tak update blog.Risau kalau korang lupa kat blog makcik..heheh..Sebenarnya makcik cuti la 3 hari ni..Bawak anak balik kampung, jalan-jalan , makan-makan bagi gemuk..hahahah..Sudahnya anak tak gemuk, mak depa pulak yang gemuk..Lantak pi la..hahah.


Untuk entry pemanas badan ni kita keluar entry personal dulu la.Tak pa..kan??jangan marah ye..Bukan apa..ada orang kata jangan banyak sangat tulis pasal personal.Tak bermanfaat untuk pembaca.Tapi bagi saya lain pulak..Saya rasa tulis cerita peribadi pun boleh bagi manfaat pada pembaca jugak.Misalnya bila cerita pasal anak kita batuk, kita boleh selit-selit tips mengatasi anak batuk..Dalam setiap cerita peribadi kita tu kita selit kan tips atau panduan berguna untuk pembaca.
Budak ni kalau baru balik dari kampung memang bad mod sebab tak nak tinggal opah dia..
3 hari dah cirit ..Orang sebut cirit dia sebut berak cerdik.
Tapi tak mengganggu aktiviti jalan-jalan kami..
Pandai pulak cirit dia tu pilih masa untuk tercirit..hahah..
saya pakaikan dia diapers bila nak keluar .memang dia rimas sebab
dia memang dah lama free diapers..tak pe la..demi jalan2 dia sanggup..hahah
Korang kalau anak cirit boleh cuba bancuh susu pekat sikit..bagi dia minum..


Sebenarnya kita tak boleh nak nilai post yang blogger tulis tu bermanfaat atau sia-sia selagi kita tak baca.kadang-kadang tu ada orang yang malas nak baca blog-blog yang blogger dok cerita pasal anak sendiri.Mereka labelkan blog begini sebagai blog syok sendiri.

Bagi diaorang , blog yang bercerita macam rencana tu yang lebih bagus.Macam tulis dalam majalah.Tak mau cerita-cerita yang terlalu banyak "drama" .. Sedangkan ianya bukan satu kesalahan pun.Blog sekarang dah boleh jadi diary pada orang lain selain menjadi medan menyebarkan maklumat.Yang penting apa yang kita ceritakan tu berguna untuk orang lain.Jangan lupa.."Sebarkan lah walau sepotong ayat..."

sekian..


Thursday, 13 October 2016

KALAU NAK SELIT-SELIT LINK KORANG BOLEH JE..TAPI....

Assalamualaikum...

header baru tu...tak perasan ke??hehehh..
Blog saya tak banyak entry review produk..Memang kadang nampak macam banyak je dapat job review.tapi sebenarnya tak pun..seminggu ada satu, dua je entry review..Mungkin nampak banyak sebab saya selalu share walaupun entry review tu yang lama punya..

Kalau tengok entry yang saya tulis ada link online shop terselit tu bukan review berbayar tau..Cuma saya suka selit link diaorang ..Contohnya certa pasal rambut , apa salahnya saya letak link fb kawan yang berniaga produk penjagaan rambut..kan?kan??

Saya tak berapa suka blog saya terlalu banyak post pasal review je..seminggu satu, dua entry dah cukup...kalau berderet-deret siapa entah nak baca..Selalunya entry review bukan penyumbang utama traffic kat blog saya.Yang banyak menyumbang adalah entry tentang tips2 rumahtangga, tips cinta...heheh , petua, resepi dan cerita artis..:p

Korang pun kalau nak selit2 link korang kat blog saya boleh je tapi entry tu biarlah yang ada kena mengena dengan korang ye...

 *yang nak tahu cemana buat header 5 minit tu boleh pm saya ye..Whatsapp pun boleh..No whatsapp kat bawah sekali..

sekian..

Wednesday, 14 September 2016

BETUL KE TENGOK STATISTIK BLOGGER LAIN BOLEH BUAT BLOGGER RASA RENDAH DIRI

Assalamualaikum...




Nak tahu tak macam mana saya mula datang minat nak tulis blog dulu?Semuanya bermula dengan melihat blog orang lain.Masa tu saya suka baca blog Eyriqazz.com.Itu lah blog pertama yang berjaya membuatkan saya berminat nak tulis blog.Dia suka kongsi turun naik blog dia..Dia menang peraduan la, dia dapat hadiah dari advertiser, dia dapat sponser bercuti.Dia dapat pi event blogger..Semua tu buat saya berminat nak ada blog juga.

Saya tak tahu macam mana orang lain boleh rasa down bila lihat statistik blogger lain?Sebab sebagai seorang blogger itu adalah perkara yang sangat menyeronok kan.Bila kita dapat tengok statistik blogger lain kita akan rasa lebih semangat nak menulis.Itu Yang saya rasa sepanjang lebih 6 tahun saya menulis di blog ni.Jangan kan statistik..Orang kongsi keyword  blog pun saya kemain teruja .hahahApa lagi kalau kongsi tentang income dari blogging ni..seronok tengok oi..

Bila saya berkongsi statistik blog ,saya tak pernah terfikir nak menunjuk-nunjuk.Bagi saya orang kena tahu statistik blog saya.Orang juga kena tahu yang saya terima bayaran untuk tulis review.Orang kena tahu yang saya seorang blogger ,.Orang kena tahu blog saya selalu dapat job berbayar untuk memperkenalkan sesuatu.Sebab itu saya sedia berkongsi semua tentang blog saya dengan orang lain.

Banyak kali saya pesan pada kawan-kawan blogger yang rapat dengan saya supaya berkongsi apa saja tentang blog kita di media sosial.Itu saja cara supaya orang nampak blog kita..Tapi ada yang malu, ada yang tak yakin..Yang sebenarnya uv tinggi ka rendah ka, kalau  berani share statistik blog kita maknanya kita betul-betul serius dengan blog kita.Bila kita dah share dengan orang lain, akan datang kita akan kongsi statistik blog kita yang dah meningkat banyak berbanding apa yang kita kongsi hari ini.Bila dapat advertorial job tu bagi tau je kat orang.Mana tahu ada rakan-rakan kita yang lain nak guna juga khidmat kita..Lama-lama nanti baru la orang percaya nak bayar kita untuk menulis.

Saya seorang blogger yang tak suka bersaing dengan blogger lain.Saya suka bersaing dengan diri sendiri.Hari ni pageview 10k..esok saya nekad nak lawan untuk dapat pageview 15k..Itu cara saya..Jadi sebab tu saya rasa saya tak pernah nak ada rasa marah, benci, dengki, rendah diri bila lihat statistik blogger lain.

Tapi bukan lah 24 jam kami bercerita pasal blog je..Macam saya sehari sekali kena la share pasal blog..Tapi lain2 masa ada jugak bercerita pasal anak, masak-masak, jalan-jalan  dan sebagainya.Tapi mungkin yang orang ramai nampak di media sosial tu cuma pasal blog je sebab rakan facebook saya ramai blogger.Jadi bila cerita pasal blog je ramai yang  nak like dan komen.Blogger memang macam tu la..Suka cerita dan baca tentang blogging ni.Kalau awak tak minat nak baca benda2 gini awak mungkin bukan blogger yang betul2 ada minat.Awak cuma ikut2 orang je..Awak cuma nak join comunity blogger ni atas sebab2 tertentu yang hanya awak sendiri saja tahu.Blogging kena ada minat.Tak boleh ikut2 orang je..

Pesanan saya untuk blogger-blogger yang mudah rasa dengki, iri hati , rendah diri tiap kali bogger lain kongsi apa2 perkembangan tentang blog dia, sampaikan rasa nak terjun tangga,nak hantuk kepala kat dinding...Minggu ni cuti sekolah ada banyak kem2 motivasi untuk pelajar sekolah..Pergi lah join kem-kem motivasi tu..Yang darjah 6 pun ada..Pergi bina keyakinan diri awak yang tak berapa matang tu.Awak tak sesuai untuk jadi blogger..

Kalau nak tau lagi kenapa blogger suka cerita pasal blog dia..pasal review pasal duit, pasal unit visitor dan pageview meh baca sini..

sekian..

Monday, 16 May 2016

UNTUK PEMBACA SETIA, SILENT READER DAN PENYEWA TAPAK IKLAN

Assalamualaikum...



Baru saya tahu rupanya blog saya ni kawan2 suami saya kat tempat kerja pun baca..
Bagus2...jangan lupa suruh saudara mara juga baca tau..
lepas tu jangan lupa habaq kat depa..ni blog bini kawan tempat kerja ceq..
Ekekek..Blog saya tak banyak benda peribadi nak di cerita..
banyak tentang isu semasa je..

Kot kalau nak baca kisah kami suami isteri memang susah nak jumpa la..
Bukan tak dak..ada..tapi tak banyak..
setakat  cerita benda2 kosong saja..
maklum la..kami suami isteri lebih suka berbual tentang kami
sambil mengadap muka masing2..
Bila mengadap facebook dan  blog , cerita  hal rumahtangga kami tolak tepi.
Tapi kalau bab anak2 ok je..
boleh je pi jenguk2 facebook saya..ok..

Lupa nak habaq kat pembaca blog dan pemilik2 banner diatas ni..
PC saya ni dah ok tau..
kemain berdesup laju la sejak pi hantar ke kedi nun..
ada virus apa benda entah..
hantar pi kedai hari tu pun , saya tetap update blog macam biasa,,'
Walaupun guna tab je .nak buat cemana..kena usaha la..kan??dah orang bayar kat kita
macam mana pun kena update juga..

Saya memang online guna PC je sekarang ni..
dah tak pakai laptop sebab rosak .
berbaloi la guna laptop tu dulu..5 tahun dia bertahan tau.
Nak beli laptop lagi memang tak la..sebab tak perlu pun..
Dulu pakai laptop pun bukan saya bawak laptop tu keluar pun..takat pakai kat rumah ja..
jadi kalau ada duit lepas ni pun memang tak mau beli laptop
Nak beli PC je..beli yang lebih besaq..heheh

Orang pakai laptop ni yang selalu buat kerja kat luar je..kan??
ni setakat update blog kat rumah tak payah nak laptop2 sangat la..

Untuk Yang nak review meh pm ye..
Ramai tanya pasal review ni..tak pe tanya2 la dulu..mudah untuk sediakan bajet.kan??
Macam biasa harga rm50..post kekal di main page seminggu..
lepas tu link bisnes korang akan saya share di Instagram, facebook page dan personal.
ha..buka link entry saya tau yang saya share u..tapi link log atau facebook korang..
dari dulu sampai sekarang gini la cara saya..tak de berubah apa pun..

Walaupun ada rakan blogger yang kata saya patut naik kan harga tapi
saya tak rasa ianya bagus untuk saya dan rakan2 peniaga yang lain..
Biarlah kita saling membantu..kan??
awak bantu saya dan saya bantu awak..

Berminat meh  isi kotak kat bawah sekali..kat kotak hitam tu..ada tulis "contact"


sekian..


Tuesday, 26 January 2016

BACA DI FACEBOOK ATAU DI BLOG?

Assalamualaikum...



Saya rasa penyakit malas update blog ni macam dah sampai je..
Tapi saya kena kuat kan semangat nih..
buka juga blog untuk update.
Ikutkan hati nak lena je nih..hahha..
Kita ada tanggungjawab.kan??
jadi tak boleh nak lena sangat la.
ekekek..kena sedar diri tu...:p

Cakap asal update blog ni mesti ramai yang
susah nak kekalkan rentak update blog setiap hari.
Lagi2 sekarang ni kita ada facebook ada instagram..
kita rasa di situ lebih seronok kita menulis sebab respond lebih cepat.
tak sampai 5 minit dah ada yang like dan komen.

macam blog ni tak tentu..
kadang2 satu hari tu satu komen pun tak de,..
yang baca pulak nak dapat 10 pembaca dalam 10 minit pun payah..

Saya tak tahu la kalau saya sorang je yang rasa macam ni
tapi saya rasa sekarang orang dah tak suka sangat baca blog.
sebab maklumat yang mereka dapat dah ada di facebook , instagram
atau lama sosial lain nya.
Sebab itu bila kita nak menulis dah tak sesuai
kita cedok bulat2 apa yang ada di facebook
walaupun saya tahu ramai yang masih buat macam tu.
Lebih elok dan menarik ramai pembaca jika
kita mengulas satu2 isu tu atau menulis pendapat sendiri tentang
isu2 yang menjadi viral.

Sama jugak kalau blog kita menulis tentang resepi atau
tips2 kesihatan , fesyen dan  gaya hidup,
lebih elok kalau kita kongsikan maklumat baru pada pembaca
sebab kalau kita setakat kongsi apa yang orang lain dah kongsi
itu yang buat ramai orang fikir
"ala..baca kat facebook je la..blog ni sah2 copy dari facebook jugak.."
walaupun sebenarnya yang menulis di facebook tu
dia pun dapat maklumat dari blog2 yang dia baca..
jadi itulah  punca orang malas nak baca blog.

semoga berjaya..


sekian..


Tuesday, 5 January 2016

NENEK PUN DAH JADI BLOGGER.

Assalamualaikum..



Bila tengok anak2 saya yang makin membesar saya terfikir juga adakah saya akan terus menulis blog sampai dah jadi nenek?hahhah..harap2 nya macam tu la..semoga saya panjang umur..Dah tentu nanti saya akan banyak menulis tentang tips2 keluarga, tips jaga cucu, tips menguruskan anak yang masih dalam pantang bersalin, ececeh!!berangan banyak makcik nih...

setakat ni saya cuma kenal 2 orang blogger yang berstatus nenek.Mungkin ada lagi tapi saya tak tahu sebab dia tak menulis tentang cucu dia.Kalau ada sila letak link dia kat kotak komen.nanti saya update ye..

Jom kita tengok Blogger nenek yang memang kita tahu pembaca dan pengikut nya ramai..

1- kakcik Seroja
Blogger berstatus nenek ini emang aktif menulis blog sejak 2010.Mempunyai pengikut lebih dari 1000 dan lebih 2000 di google+.lebih mesra dengan panggilan kakcik .Pageview blog yang hampir mencecah 1juta dan setiap entry pasti disertakan dengan gambar2 menarik samada mengenai keluarga atau pun tentang pengembaraan nya ke negara luar antara nya India. Kakcik juga banyak menulis perkara berkaitan isu semasa .setiap kali saya blogwalking blog kakcik adalah antara blog terawal yang saya singgah setiap hari.Nak tahu apa yang best tentang penulisan kakcik boleh  jenguk sini dan baca entry2 menarik..Ini salah satu di antara entry kegemaran saya. http://kakciknurseroja.blogspot.my/2012/11/rosak.html


2-Mama maszull
Blogger nenek cantik ni mula menulis sejak 2010 .Nenek kepada Darwish dan Damia ini tutut berkongsi berbagai resepi masakan di blog nya. Dengan jumlah pengikut di blog seramai 2979 dan pengikut di google+ seramai 2212 , blog Mama Maszull boleh la di katakan sebagai blogger yang aktif di laman sosial.Agaknya sebab itu blogger nenek  ini mudah untuk diingati .Selain resepi Mama maszull juga banyak menulis tentang cucu-cucunya dan ada juga diselitkan entry berkaitan isu semasa.Kebanyakan entry yang di tulis agak ringkas dan mungkin sebab itu ramai yang suka kan blog ini.Antara entry kegemaran saya di blog Mama maszull ialah entry ini...http://maszull.blogspot.my/2012/12/bershopping-di-al-ikhsan-taman.html


Semoga kedua-dua blogger ini akan terus aktif menulis.Semoga berjaya..


sekian..

Monday, 4 January 2016

BLOG INI DULU PENUH DENGAN ENTRY SAMPAH

Assalamualaikum...



Entry saya untuk tahun 2015 ada 955 .
Kira ok la kalau nak dibandingkan dengan tahun 2013 dan 2012 tu.
harap2 tahun 2016 saya berjaya update entry lebih dari 1000.

Saya memang minat menulis blog ni..kalau saya tak update blog tu
bukan bermakna saya malas tau..tapi sebab tak sempat...
Sebab tu kalau saya nak buka blog  saya akan selesaikan semua kerja2 saya.
sebab saya tak mau ada gangguan bila saya menulis blog ni.

Tapi kalau bab anak2 ni saya memang
terpaksa juga la abaikan blog .
Keutamaan saya tetap pada anak2.
jangan tak tahu duit yang saya dapat dari blog ni
memang saya bagi pada anak2.
sebab saya rasa saya curi sikit masa untuk buat blog ni dari diaorang berdua.
Simpan la duit tu untuk masa depan, nanti tak payah nak pinjam2..kan??

Sebenarnya ada ramai lagi blogger yang
rajin update blog sampai sehari 7-8 entry dia publish.
Tapi ramai yang tak nampak semua tu sebab nya
mungkin blogger tu ada join Giveaway atau dia sekadar letak gambar dan publish.
jadi tak perasan pun entry dia yang  banyak tu.
saya sendiri kalau tengok kat bloglist saya
blogger tu update giveaway je memang saya letak tepi dulu.
saya utamakan untuk singgah kat blog yang "menulis' ni..heheh

Dulu ada blogger pernah kata pada saya update banyak2
buat apa kalau entry macam sampah.memang marah la jugak bila baca.
Berani dia kata entry saya macam sampah.
Saya tengok juga celah mana yang dia kata entry saya cuma sampah je.
masa tu saya memang tak join Giveaway sebab tak minat.
saya juga tak update gambar semata-mata dan publish.
Saya tulis tentang tips kesihatan, rumahtangga, topik semasa, macam2 lagi la..
jadi saya anggap dia cemburu kat saya..hahahha

Saya lebih suka kalau ..
Ini blog kita..kita nak tulis apa, nak update apa..
itu kita punya suka..asalkan ianya tak menyalahi undang-undang,.
kalau kita nak tulis "sampah' sekalipun itu hak kita.
"Sampah" pun boleh buat duit juga tau.
jangan pandang ''sampah " sebelah mata saja tau..

sekian..

Friday, 13 November 2015

AWAK KENAL SAYA KE??....TAPI SAYA TAK KENAL AWAK..

Assalamualaikum...

Ini pageview saya sekarang..
setiap hari ianya melebihi 10k..
Ok tak??

Tapi jangan ingat semua yang baca blog saya ni maknanya
dia suka blog saya..
Ada yang masuk untuk jadi perisik..
lepas tu kat whatsapp group mengata saya macam2.
Ni bukan tuduh2 ye,
tapi kenyataan..Saya tahu blog dia, fb dia.
Cuma sebelum ni tak pernah baca blog dia.

Bila saya tahu dia suka mengata saya
jadi saya pun pi la baca blog dia..
nak juga kenal2 siapa dia yang lagaknya macam kenal sangat kita ni.
ternyata saya memang tak kenal dia.

Cukup untuk tahu yang dia tak suka saya..
tahu lah saya apa yang perlu saya buat .
Saya memang tak de masalah dengan dia..
maksud saya , saya tak de apa2 perasaan pada dia..
Benci pun tidak, suka pun tak..
sebab saya tak kenal..

Saya tak boleh nak elak orang macam ni..
Saya pun tak tahu nak buat apa ,jadi saya biarkan je la.
Saya pernah Pm dia.saja tegur2 dia..
tapi saya acah2 je tanya sesuatu tentang hal masakan .
masa tu memang tak tergamak nak tanya
apa yang dia dok ceritakan hal saya kat group dia tu??
tapi saya buang jauh2 niat tu..
pertama sebab saya tak mau dia rasa saya musuh dia.
yang ke dua sebab saya berharap yang  satu hari nanti
tanggapan dia pada saya akan berubah..

tak nak pun tak pe la..
mana tau satu hari nanti dia rasa malas dah nak cerita hal saya.
hahaha...itu pun dah cukup baik..

Utuk adik blogger tu..
adik ke apa la..saya tak tau..
Saya harap adik jangan ambil tahu tentang saya.
sebab kita saling tidak mengenali..
Saya maafkan segala cakap2 belakang  dari adik.
saya masih waras dan sedar yang selama ni saya
memang tak pernah tulis, cakap, apa2 tentang adik.

Sampai sekarang tertanya2 adakah saya kenal  dia....??


sekian..

Monday, 2 November 2015

STATISTIK BULAN OKTOBER BLOG DIANARASHID.COM

Assalamualaikum...

Bulan lepas saya mengalami tragedi oktober..hahah.
Bulan paling menguji kesabaran saya sepanjang saya berblog ni.
Nak tayang statistik blog pun macam malas..
tapi untuk rekod sendiri kena la letak juga kat blog.

gambar atas ni menunjuk kan pageview bulan lepas..
screen capture bertarikh 1 november.

Bulan oktober 3 kali saya tukar template blog.
2 kali tukar kotak komen disebabkan masalah blog saya.
Ianya membuatkan kurang dikunjungi pelawat.
walaupun macam tu Alhamdulillah ramai yang masih
mengggunakan khidmat saya untuk review 'dan sewa kotak banner.
Setiap minggu sekurang2 nya satu review mesti ada.

Bulan oktober statistik untuk jumlah pelawat dan pageview ada  penurunan.
kalau bulan-bulan sebelum ni pageview lebih dari 300k
tapi untuk bulan oktober hanya lebih 200k sahaja jumlah page view yang diterima.
Berikutan berbagai masalah blog saya ni
sehari saya hanya menerima jumlah pelawat sekitar  2k
dan jumlah pageview hanya 6k-7k sehari..



Tapi alhamdulillah..masalah2 tersebut berjaya diatasi.
dan melangkah ke bulan november ni pageview
dan Uv dah kembali  seperti dahulu.
Malah ada peningkatan dari sebelum2 ni..

Sebelum ni saya ada share pasal iklan 8share.
Dah ramai ke yang join..?
bulan oktober  saya kurang share iklan2 8share sebab
nak tunggu dia bayar dulu bayaran saya yang dia sekat tu..
dan baru2 ni saya dapat email dia kata  dah diluluskan..
jadi bulan ni boleh la saya share kembali iklan2 8share.

Pernah la juga rasa malas nak berblog lagi..
tapi fikir2 saya dah panjat setengah..tak kan nak turun balik..
jadi saya teruskan saja la..
lagi pun dah katanya minat.
ada sokongan dari suami..kita buat je la..heheh
Rasa malas tu mesti ada la..walau kita minat apa bidang pun..
sesekali malas tu datang ianya macam nak menguji kita saja.



sekian..






Wednesday, 28 October 2015

PAGEVIEW DARI 10000 TERUS JADI 6000

Assalamualaikum...

Hampir sebulan  blog saya bermasalah..
Semuanya bermula bila saya tukar template dan tukar kotak komen.
Ada yang kata susah nak komen, lambat loading,
lepas tu tukar pulak template dan kata iklan tak keluar pulak..
macam-macam sampai saya pening kepala.


Saya ada juga tanyakan pendapat blogger lain tentang ni.
Tentang masalah iklan tak keluar saya minta
jasa baik blogger SEO yang hebat ni..Adzril Maizan sejahtera
Dia buat sekejap je dah ok..
Macam mana saya buat tak ok2 entah la..
hahaha...rasa malu je ..
dah la dia tak minta bayaran..
lepas tu siap nak sewa kotak iklan pulak..ekekekek..

Kemudian tak lama lepas tu kotak komen pulak tak keluar..
saya dah uninstall commentluv dan
fikir nak pakai kotak komen blogger je..
memandangkan ramai yang tak suka dan merungut
dengan commentluv yang bagi mereka tak mesra .
Ok..jadi kita tukar ke kotak komen blogger..

Bila dan buang commentluv, komen blogger pulak tak keluar.
Fikir sampai 2 hari cemana nak buat.
Mintak tolong kat blogger di BBN (Best Blogger Network)
terima kasih Encik Hasrul Hasan yang sudi menjelas kan tentang
cara nak atasi masalah komen..
tapi buat dengan kepala otak saya ni
tak boleh nak faham pulak..hahahh..

Ada juga tanya pada blogger Khaty Arbain..
Terima kasih sudi melayan pertanyaan saya yang macam2 ni..
Boring..saya tau tu..hahahh

Bagi yang tanya  macam mana saya buat untuk
atasi masalah kotak komen hilang tu...
mudah je..kalau dah  uninstall commentluv, dah tukar template,
tapi kotak komen blogger tak muncul,
awak update je entry baru..lepas tu mesti kotak komen blogger akan muncul.

Kesan dari masalah yang saya hadapi hampir sebulan ni..
pageview dan visitor blog saya merosot banyak.
Kalau sebelum ni pageview cecah 10k-11k..
tapi untuk 2-3 minggu ni pageview blog saya hanya 6k-7k sahaja.
sedih tapi nak buat macam mana..kan??

Tapi sekarang semua dah ok..
selama 2 hari memang saya cuma kisahkan blog saya ni je..
Alhamdulillah saya jumpa penyelesaian nya dengan membaca banyak blog2
yang saya google..pageview pun dah naik balik..
template pun dah tukar..loading lebih cepat..kan??
jangan ada yang merungut lagi lepas ni ye..
kalau tidak, pengsan la makcik!!!

sekian..

Tuesday, 29 September 2015

KENAPA SAYA TUKAR KOTAK KOMEN SAYA?

Assalamualaikum...



saya dah tukar kotak komen saya kepada yang lebih baik..
Baik untuk saya dan dah tentu baik untuk kawan2 yang rajin komen2 jugak..
Mungkin ada yang rasa ianya nampak rumit tapi percaya lah..tidak..
Awak cuma letak URL blog awak dan komen kemudian tekan submit comment..dah siap..

Bukan bermakna yang sebelum ni tak baik..
Cuma yang sebelum ni macam kurang adil untuk blogger yang datang blog saya.
Nak balas2 komen pun tak boleh..
lepas tu bila nak balas kunjungan rakan blogger
saya kena klik banyak benda baru sampai ke blog awak.

kenapa saya kata baik untuk awak..
sebab kat sini bila awak komen akan
keluar entry terbaru awak.
Sekurang2 nya dapat la mempromosikan entry yang awak tulis.
Dan sekaligus meningkatkan pageview dan jumlah pelawat untuk blog awak.

Mana tahu lepas baca entry saya orang nampak pulak entry awak
dengan tajuk yang menarik dan best terus dia klik..
tak ke menguntungkan awak??
jadi kalau nak promote entry awak secara percuma di blog saya
rajin2 la komen ye..

Saya nak promote blog awak2 dalam post saya setiap hari
memang tak mampu sebab awak semua ramai..
Saya memang terharu sebab ada yang setiap post saya dia
tak pernah terlepas untuk komen dan baca,
jadi ni mungkin ini sebahagian cara paling kecil saya untuk balas budi besar awak..


terima kasih  Untuk  Fariq Jalil yang bertungkus lumus buat kotak komen ni keluar


sekian..

Monday, 28 September 2015

JANGAN LUPA CASHOUT DUIT NUFFNANG DAN ENTRY YANG SENANG NAK DAPAT PAGEVIEW TINGGI.

Assalamualaikum...

Hari ni rutin harian  bermula macam biasa..
Hari ni jugak dah kena start blogwalking la..
Sejak raya haji tu mana ada bw sangat pun..
Macam tu la saya ni kalau anak-anak2 ada kat rumah..
Ada je aktiviti nak dibuat bersama..

Tambah pulak dapat anak yangkreatif macam Maisara.
Datang angin dia ajak buat rumah kotak..
Tetiap angin bertukar diajaknya buat origami..
Datang angin kus2 dia ajak main puzzle.
Dah la ibu diaorang ni masih berjiwa kanak2.
Mana mampu nak menolak.hahahh

Jangan lupa harini juga hari yang sesuai kalau
Nak cashout duit nuffnang.
Sampai hujung bulan ni saja ye.
Jangan terlupa pulak.
Kalau lupa kena tunggu hujung bulan depan la nampak nya.

Beberapa hari lepas ada yang bertanya pada saya
Macam mana nak dapatkan pageview yang tinggi setiap hari,
tapi tak mau tulis cerita2 panas dan gosip artis.
Mudah je..saya tahu bila dia tanya soalan ni
Dah tentu  dia tak berminat nak ber SEO ..kan??

Jadi apa yang saya cadang kan..
Tulis je resepi masakan..
Itulah cara paling mudah nak dapat pageview tinggi
Malah pelawat yangmasuk juga bukan untuk sehari dua tapi selama nya.
Yang penting jangan lupa masuk kan keyword2
Yang sesuai dalam entry resepi tu.

Saya nak tulis panjang2 pun
Nanti malas nak baca..kan??
Kalau tak paham pm atau whatsapp  la..
Tu pun kalau sudi..no tel ada kat tab atas di bahagian 'ads'.
Ada orang kata dia takut nak pm saya ni sebenarnya
Sebab dia rasa saya garang..
Wah!! macam tahu2 je saya makan orang..
saya suka bahagian pipi..
Ahahhahah

Sekian...



Tuesday, 8 September 2015

BUKAN KOPI SEGERA TAPI IANYA 5 DALAM 1

Assalamualaikum...



Minggu yang lesu dengan 1001 macam perasaan.
sampai terabai blog2 kesayangan hamba..
entah apa cerita langsung tak jengah..kan??
sibuk dengan hal ehwal diri sendiri..
nama je suri rumah tapi banyak benda nak buat adik ahkak sekalian..
sat2 lagi,petang ka kami pi blog ampa na,...


Lepas tu dalam dok kalut2 tu mai langau tak tau la dari mana..
dok melewaq kat blog ni..
dah halau pun dok kerumun lagi..kerumun apa entah..
cari taik la tu tapi tak jumpa..
last2 saya pukul guna batang penyapu hilang terus..hahaha..
Langau tu minta perhatian..kurang kasih sayang la kot..

Minggu lepas saya ada daftar JomNiaga Affiliate..
tu pun tak sempat pun nak belek2 apa benda semua tu..
baru daftar ja..tengok la kot sempat dalam minggu ni
saya cerita la pasal JomNiaga ni yang juga salah satu
peluang kita blogger untuk buat duit sikit...



masa awal bulan hari tu dok nekad dah..
lepas ni sehari ada 4 entry..
tapi semalam ja dah kemana dah azam tu..
tak boleh juga nak  buat..
nampak gayanya kena buat sehari 3 entry je la..
Tapi tu la..kalau 3 entry ja tak boleh la..
sasaran tu tak sampai...

Saya tengok ada 2,3 blogger
yang dah terima penulis tamu untuk blog diaorang.
best la.buat macam tu blog sentiasa update..kan??
saya pun nampaknya kena buat macam tu la..
tapi susah nak cari yang sejiwa dan sealiran dengan saya ni..
satgi ada ja yang tak kena..saya ni cerewet..
tapi kalau ada pun best juga..kalau lelaki cemana??
tak la adik ahkak tu bosan baca entry saya ..
sekali sekala ada kelainan bagus jugak..kan??
tengok la nanti cemana??


sekian...

Tuesday, 1 September 2015

STATISTIK BLOG DIANARASHID DOT COM - BULAN OGOS

Assalamualaikum..

Untuk rekod kita tampal dulu statistik blog untuk bulan ogos..
Kena tampal jugak ni...
Senang nanti...


Apa yang senang??
ha..nanti bila siapa2 nak beriklan dan tanya berapa uv dan pv blog 
Tak de la baru terkial2 nak godek sana sini cari statistik yang lepas..kan??
Macam sebelum ni..
Saya memang letak kat blog..
Jadi mudah nak cari..

Ada yang berminat nak beriklan di blog ni??
Silakan email saya ye..

Macam yang saya janjikan bulan ni 
Saya buka semula iklan banner di bawah header tu.
Sekarang ada dua ..
Saya nak tambah lagi 2 je..
Siapa berminat cepat2 pm..

Ada pendapat mengatakan iklan banner orang tak klik..
Sebab itu la nak buat banner buat dengan kreatif supaya orang tak tertanya2 iklan apa tu??..bagi yang dah biasa melayari laman web dan blog ni satu benda yang diaorang tak suka ialah bila terklik iklan..
Jadi kalau diaorang tak suka klik, diaorang nampak nama kedai awak dan barang jualan awak pun dah ok.
Nanti diaorang tahu kat mana nak dapat barang tu bila diaorang perlu..
Betul tak??

Kalau tak pandai buat banner upah je fiza suruh buat.
Nanti dia buat dan awak bayar je..
Tak payah pening2 kepala ..


Sekian..


Friday, 28 August 2015

MASALAH BESAR KE KALAU ENTRY TAK DE KOMEN?

Assalamualaikum...




Setiap kali saya tulis satu2 entry,saya berharap entry saya dapat banyak komen.
Bukan satu dua komen je..Paling sikit saya nak ada 10 komen untuk satu entry..
Blog saya ni blog yang santai je penulisan nya..
Saya tulis macam saya berbual2 je dengan awak..
Jadi bila tak de komen tu rasa macam bercakap sorang2 la..

Lain la kalau blog yang copy artikel2 berita kat Sinar ke,Hmetro ke, kan??
Yang tu kalau tak de komen pun tak kisah..
Dah tentu2 target dia ialah pageview dan jumlah pelawat sahaja.


kadang2 saya tengok ada blogger yang sangat ramai rakan blogger
yang rapat dan mesra dengan dia..
Saya agak blogger ni mesti mudah dapat banyak komen
dalam setiap entry dia.Tapi saya silap..
Mesra berbual di Facebook dan twitter bukan jaminan
 rakan blogger lain akan singgah dan komen2 kat entry kita.
padahal kalau di lihat entry yang dia tulis tu kadang2 melibatkan blogger lain jugak.
Contohnya tentang perjumpaan blogger , event blogger dan entry kipas lipas..hehe
entry yang puji2 blogger la maksudnya..

Bukan masalah besar pun kalau tak de komen,,kan??
Tapi saya terbaca kat blog HH..
antara sebab blog kurang komen ialah tak blogwalking,sombong,entry tak best.
Jadi awak fikir lah sendiri
awak yang mana satu ye..hahhaha..



Ada yang kata..
tak banyak komen tapi pageview saya tinggi tau..
Tipu la..entry personal cerita pasal anak,pasal beli barang dapur,
pi mandi kat kolam renang , kalau tak de komen ,jangan harap pageview pun tinggi..
kecuali kalau awak memang blogger terkenal ala2 Hanis zalikha ,Cik Epal, dianarashid
atau awak artis.

Jadi kalau nak komen banyak sila datang komen2 blog orang.
kalau tak nak dok je diam2 kat situ..
(pesanan untuk diri sendiri..heheh)

Eh!pernah tak masuk blog yang awak tak pernah baca pun sebelum ni..
 ,lepas tu awak baca2 ,cerita dia beli baju,beli sudu,
lepas tu awak nak komen sekali awak tengok tak de siapa komen..
awak pun kata.."tak de siapa pun komen entry dia,malas la aku nak komen.."
pernah??

sekian..

Thursday, 27 August 2015

APA PENDAPAT AWAK TENTANG BLOG SAYA...

Asslamualaikum...

Sejak awal bulan ni saya dah mula mengurangkan
banner iklan kat blog ni.
Saya tumpukan pada iklan review sahaja.
sebab tu saya kurangkan iklan banner
supaya pengunjung akan mudah view entry2 saya.
Sebelum ni ada yang bagitau blog saya nampak semak dengan iklan banner kat
bawah header tu.

Biasanya kat bahagian header saya
hadkan iklan banner hanya 4 sahaja.
kat sidebar pulak cuma ada iklan affiliatte dan nuffnang.
Tapi sejak awal bulan hari tu saya had kan 2 iklan banner sahaja.
insyaAllah..awal bulan ni saya buka semula 2 lagi iklan banner di bawah header tu..
saya harap kawan2 boleh view entry saya dengan mudah ye..

Saya sentiasa menglu-alukan
pendapat kawan-kawan tentang blog saya.
Walaupun saya dah kurang update blog macam dulu tapi
setiap hari tetap 2 entry akan saya publish.
Jadi pendapat kawan2 tu sangat penting untuk
saya memperbaiki blog saya.
Soal gaya penulisan tak best,entry tak menyengat tu
saya tak mau ambik kesah sangat dengan cakap2 orang sebab
pendapat orang lain2 tentang benda ni..

Ada orang suka menulis macam tu  atau macam ni..
ada orang suka penulisan yang santai tapi ada juga yang tidak.
Bagi saya,saya suka gaya menulis seperti sekarang.
Dan tak mungkin saya akan mengubah nya.
Kalau saya ubah ,mungkin makin kurang saya update blog
sebab itu bukan gaya saya.

bagi yang suka dan setia...terima kasih..
Yang tak suka..Terima kasih juga sebab
tak mungkin awak tiba2 je tak suka tanpa membaca entry saya..kan?/
jadi terima kasih sebab pernah membaca dan menilai saya..


sekian..