Showing posts with label apa perlu buat jika anak batuk. Show all posts
Showing posts with label apa perlu buat jika anak batuk. Show all posts

Thursday, 26 November 2015

APA TINDAKAN SAYA JIKA ANAK-ANAK BATUK?

Assalamualaikum...

Sebenarnya dah 3 hari saya batuk sampai nak tidur malam pun tak nyenyak.Kejap2 terjaga sebab batuk ni..Saya tak de ambil apa2 ubat.Cuma berpantang tak makan benda berminyak dan yang berkacang . Malam tadi pun makan malam saya buat kan sup ayam yang tak payah tumis2 bawang bagai.semuanya masuk dalam satu periuk dan masak je sampai ayam betul2 masak.

kalau nak cerita tentang tips2 anak batuk, atasi masalah anak kerap batuk dan sebagainya memang banyak info2 yang kita akan dapat dari google ni..Saya pun ada juga guna beberapa petua yang sya jumpa di google.Yang penting kita usaha untuk menyembuhkan penyakit selain berdoa semoga kesihatan anak2 beransur pulih..



Ubat batuk?Buat masa ini cuma anak pertama saya saja yang pernah diberi ubat batuk beberapa tahun lalu..Anak kedua saya yang berusia 3 tahun pernah diberi ubat batuk tapi dia muntah kan balik sebelum dia telan dan sejak tu saya tak pernah beri anak makan ubat batuk. kalau pergi klinik doktor akan beri ubat batuk tapi tak pernah diaorang makan..tapi saya tetap bawa mereka ke klinik untuk pemeriksaan risau kalau ada apa2 penyakit lain.

Masa mula2 dulu marah jugak saya pada anak2 yang tak mau makan ubat bila batuk.Ye la..hati ibu mana lah yang sanggup dengar anak dia setiap malam batuk dan susah nak tidur..kan?/tapi semakin lama saya rasa yang lebih baik anak2 saya tak terlalu manja dengan ubat.Setakat selsema dan batuk baik mereka sembuh dengan sendiri.tapi macam saya kata tadi , saya tetap pantau dan dapatkan pemeriksaan doktor.


Apa yang saya beri jika anak batuk..?selalunya saya akan beri pati delima,atau pun jus apple tanpa gula.Saya tak pernah beri madu pada anak kerana mereka tak suka kan rasa dan bau nya.Untuk anak bawah setahun saya pernah baca yang madu tidak sesuai untuk mereka..jadi mungkin sebab tu anak2 saya tak gemar madu sebab tak pernah diberi sejak kecil..saya juga memberi mereka minum banyak air sebab cara ni akan membuatkan kahak lebih mudah dikeluarkan.


sekian..