Skip to main content

Posts

Showing posts with the label anak suka makanan mentah

KEBAIKAN MENGAMALKAN RAW FOOD DIET UNTUK ANAK-ANAK

Assalamualaikum...




Saya sangat kagum dengan ibu bapa sekarang yang mengamalkan clean eating untuk anak-anak.Memang memerlukan kesabaran dan disiplin yang tinggi kalau nak amalkan pemakanan seperti ini.Corak pemakanan Clean Eating ini menekankan pengambilan yang sihat, semulajadi dan bebas dari bahan-bahan yang mengandungi pengawet, pewarna tiruan. dan perisa tambahan yang dibuat dari zat kimia.

Kebanyakan ibu bapa mendidik anak-anak mereka dengan corak makanan clean eating  ni dengan dimulakan pengambilan makanan secara mentah .Misalnya makan lobak macam tu saja..macam makan jajan.Setakat makan salad ni ala, pejam mata je tau..hahaha...kagum!

Bagi yang dah ada anak besar-besar  tu mungkin agak terlewat nak terapkan  raw food diet.Biasanya bab makan ni memang kena didik dari kecil sebab lebih mudah nak perkenalkan makanan mentah dan makanan  semulajadi ni pada mereka. Bila dah besar umur dan 6,7 tahun memang agak sukar sebab waktu ni mereka dah ada makanan kegemaran mereka sendiri.Tap…