Skip to main content

Posts

Showing posts with the label agama

PUASA ARAFAH PADA SEHARI SEBELUM AIDIL ADHA

Assalamualaikum..


PUASA ARAFAH PADA SEHARI SEBELUM AIDIL ADHA   Bangun je pagi ni anak tanya saya sama ada saya nak berpuasa hari khamis nanti.Macam mana saya boleh lupa tentang puasa Arafah ni?mungkin sebab teruja nak balik kampung dan khamis tu adalah cuti hari Kemerdekaan negara kita yang ke 60.Ibu nya pulak lebih teruja nak cuti berbanding anak.Hahaha..Mujur la dia ingatkan tentang puasa Arafah..



Puasa Arafah ialah puasa sehari sebelum Aidil Adha.Hukum melaksanakan puasa Arafah ialah sunat muakkad iaitu yang sangat digalak kan bagi umat islam.Puasa Arafah dilaksanakan pada 9 Zulhijah iaitu pada masa jemaah haji melakukan ibdah wukuf di Arafah.

Kalau macam kat negara kita ni Puasa Arafah adalah pada hari Khamis ni 31 Ogos 2017 bersamaan dengan 9 Zulhijjah.Hari jumaat kita sambut Hari Raya Aidil Adha iaitu pada 1 september 2017 bersamaan 10 Zulhijjah. -  Puasa Arafah pada sehari sebelum Aidil Adha

Kelebihan Puasa Arafah
Puasa Arafah mempunyai banyak kelebihan dan keistimewaan nya.Ter…

DALAM AL-QURAN ADA DIBERIKAN CARA MUDAH UNTUK BAYAR HUTANG

Assalamualaikum..



Hutang bukan saja membebankan orang yang berhutang malah orang yang memberi hutang juga turut merasai beban nya.Bila kita susah nak bayar hutang kan ke dah menyusahkan orang memberi hutang..betul tak?Hutang tidak diharamkan dalam islam.Kadang-kadang kita bukan nak sangat berhutang tapi keadaan yang memaksa kita untuk berhutang .Cuma bila dah berhutang tu usaha lah untuk membayarnya seperti yang kita janjikan. Kesian kadang orang tu dah berharap nak dapat duit dia balik tapi kita boleh dengan mudah je cakap "bulan depan la aku bayar..".. masa kita nak pinjam dulu dia bagi je, tapi masa dia nak kita tak boleh bagi.Kesian tak?
Tapi macam mana kalau memang tak dapat bayar hutang tu?Tak tahu celah mana lagi nak pi cari memang tak dapat nak bayar.Tak tahu kenapa susah sangat nak dapat bayar hutang ni? Dah rasa terbeban sangat , rasa malu  orang asyik minta cepat bayar hutang sampai nak jawab telefon pun takut.
Dalam Al-quran sendiri ada di berikan cara paling mu…

RAMBUT PEREMPUAN BUKAN AURAT: BACA PENJELASAN DARI DA'I WAN

Assalamualaikum...

Tengah dok layan lagu Amboi--amboi..Altimate ni..saya tergelak bila part "7 kali pergi usrah , dah pandai tepis fatwa.." hahahha...Saya rasa kelakar sebab sepanjang saya menulis blog golongan ni memang ramai saya nampak..Lepas tu pandai pulak tepis sana sini..Dah macam golongan anti hadis..kalau kita cop dia golongan anti hadis memang tak kan mengaku la..

Kebetulan ternampak satu post yang di tulis oleh dai Wan berkenaan satu post di twitter yang mempertikaian tentang rambut adalah aurat wanita.Jom baca penjelasan dari Dai wan berhubung perkara berkenaan.Adakah benar rambut wanita  bukan aurat ?



Telah sampai ke pengetahuan saya tentang perkelahian di Twitter pasal seorang Feminism yang pertahankan rambut bukan aurat.


"Rambut perempuan bukan aurat?"



Ya, benar. Tiada dalil khusus yang menyatakan rambut itu ialah aurat. Saya tak nafikan ni.
Namun begitu jangan awak lupa 2 perkataan penting di dalam Quran iaitulah Hijab & Khimar.
Hijab itu umpama sua…

APA HUKUM SEBENAR MAIN DUIT KUTU DALAM ISLAM

Assalamualaikum...

Saya pun macam orang lain yang suka main kutu.Kita nak kumpul setiap bulan kadang-kadang tak boleh sebab asyik nak keluar je jadi cara terbaik ialah dengan main kutu duit.Kalau yang dapat awal-awal tu memang seronok la..cuma seronok kejap je..heheh...Tapi kalau dapat yang last paling syok sebab lepas dapat duit kau tak payah dah nak fikir pasal nak membayar .Dalam islam bermain kutu duit hukumnya haram jika tidak disertakan dengan akad lafaz hutang kpd kawan-kawan. Saya pun baru tahu tentang ni selepas ramai yang kongsikan tentang kutu duit ni di facebook.


 Ini yang saya copy di facebook:


Kuliah Ustaz Azhar Idrus

14/1/2017

Masjid Daerah Seberang Prai Tengah

Soalan :

Apakah hukum main duit kutu?

HARAM hukumnya sekiranya tidak menyatakan akad lafaz hutang kpd kawan-kawan.
Sekiranya kita penerima duit kutu pada bulan itu, kita perlu katakan :

"Saya berhutang kepada awak semua"

Sekiranya kita bayar bulan-bulan untuk kutu orang lain kita perlu katakan :
"Saya ba…

RIMAS BETUL DENGAN DIA NI..ASYIK TERSENTAP JE..

Assalamualaikum....



Pagi ni saya baca tentang menjaga lidah..Saja la buat modal mengantuk..baca je post yang panjang2 tu mesti mengantuk .Senang sikit nak tido.letak je kepala terus terlelap..heheh..

Cakap pasal menjaga lidah..

Al-Bukhari dalam kitab Shahihnya no. 6475 dan Muslim dalam kitab Shahihnya no. 74 meriwayatkan hadits dari Abu Hurairah bahwa Rasulullah bersabda.

وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ اْلآخِرِ فَليَقُلْ خَيْرًا أَوْ لِيَصْمُتْ

“Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir maka hendaknya dia berkata yang baik atau diam”

(saya copy dari almanhaj.or.id)



Kadang2 kita ni cukup tak suka kat kawan2 kita yang kuat merajuk, kuat sentap.Kita siap pesan kat dia "jangan la sentap.." kita rimas kawan kita tu asyik tersentap je..tapi cer kita mudah kan saja benda ni..Kita jaga lidah kita.Berkata lah yang baik2 .InsyaAllah dia tak kan sentap..

Ada baiknya sebelum kita betul kan kawan kita tu , kita betul kan lidah kita ni.

jangan sentap ye ..


Sekian.…