Showing posts with label agama. Show all posts
Showing posts with label agama. Show all posts

Tuesday, 29 August 2017

PUASA ARAFAH PADA SEHARI SEBELUM AIDIL ADHA

Assalamualaikum..


PUASA ARAFAH PADA SEHARI SEBELUM AIDIL ADHA   Bangun je pagi ni anak tanya saya sama ada saya nak berpuasa hari khamis nanti.Macam mana saya boleh lupa tentang puasa Arafah ni?mungkin sebab teruja nak balik kampung dan khamis tu adalah cuti hari Kemerdekaan negara kita yang ke 60.Ibu nya pulak lebih teruja nak cuti berbanding anak.Hahaha..Mujur la dia ingatkan tentang puasa Arafah..



Puasa Arafah ialah puasa sehari sebelum Aidil Adha.Hukum melaksanakan puasa Arafah ialah sunat muakkad iaitu yang sangat digalak kan bagi umat islam.Puasa Arafah dilaksanakan pada 9 Zulhijah iaitu pada masa jemaah haji melakukan ibdah wukuf di Arafah.

Kalau macam kat negara kita ni Puasa Arafah adalah pada hari Khamis ni 31 Ogos 2017 bersamaan dengan 9 Zulhijjah.Hari jumaat kita sambut Hari Raya Aidil Adha iaitu pada 1 september 2017 bersamaan 10 Zulhijjah. -  Puasa Arafah pada sehari sebelum Aidil Adha

Kelebihan Puasa Arafah


Puasa Arafah mempunyai banyak kelebihan dan keistimewaan nya.Terdapat dalil mengenai puasa Arafah ini yang terkandung dalam hadis dari Abu Qatadah Ai Anshari Radhiallahu anhu bahawa Rasullullah s.a.w ditanya tentang puasa hari  Arafah dan baginda menjawab "puasa Arafah di hitung di sisi Allah sebagai penghapus dosa tahun sebelum nya dan tahun sesudahnya."

kelebihan puasa Arrafah

1-Allah akan mengampun dosanya selama dua tahun iaitu tahun sebelumnya dan tahun yang akan datang.

2-Allah akan melindungi nya dari berbuat dosa

3- Dibebaskan dari api neraka


Niat Puasa Arafah




Selamat menjalani ibadah puasa Arafah ..Semoga artikel Puasa Arafah pada sehari sebelum Aidil Adha ini  bermanfaat untuk semua,.

sekian..

Tuesday, 25 July 2017

DALAM AL-QURAN ADA DIBERIKAN CARA MUDAH UNTUK BAYAR HUTANG

Assalamualaikum..



Hutang bukan saja membebankan orang yang berhutang malah orang yang memberi hutang juga turut merasai beban nya.Bila kita susah nak bayar hutang kan ke dah menyusahkan orang memberi hutang..betul tak?Hutang tidak diharamkan dalam islam.Kadang-kadang kita bukan nak sangat berhutang tapi keadaan yang memaksa kita untuk berhutang .Cuma bila dah berhutang tu usaha lah untuk membayarnya seperti yang kita janjikan.

Kesian kadang orang tu dah berharap nak dapat duit dia balik tapi kita boleh dengan mudah je cakap "bulan depan la aku bayar..".. masa kita nak pinjam dulu dia bagi je, tapi masa dia nak kita tak boleh bagi.Kesian tak?


Tapi macam mana kalau memang tak dapat bayar hutang tu?Tak tahu celah mana lagi nak pi cari memang tak dapat nak bayar.Tak tahu kenapa susah sangat nak dapat bayar hutang ni? Dah rasa terbeban sangat , rasa malu  orang asyik minta cepat bayar hutang sampai nak jawab telefon pun takut.


Dalam Al-quran sendiri ada di berikan cara paling mudah untuk bayar hutang.Terserah pada kita nak mencuba nya atau tidak.Tapi kalau dah dalam Al-Quran tertulis ,dah tentu itu lah jalan dari Nya yang terbaik untuk kita ikut.


Firman Allah Ta'ala
"Barang siapa yang bertaqwa kepada Allah, Maka dijadikan baginya jalan keluar (atas semua persoalan)  - Ath-Thalaq :2-3

Itu lah janji Allah untuk orang-orang yang bertaqwa.Segala kesusahan nya di beri jalan keluar, dipermudahkan segalanya.Bukan setakat bayar hutang saja malah apa kesusahan dan kesulitan yang kita alami Allah akan beri pertolongan .Allah akan mendatangkan pada kita rezeki dunia dan rezeki akhirat..




Cuba kita fikir macam mana kita boleh mengharapkan jalan keluar untuk hutang yang kita tanggung sedangkan cara hidup kita pun penuh dalam maksiat dan keburukan. Yang wajib pun kadang buat kadang tak buat, apa lagi yang sunat. lepas tu kita harap yang hidup kita senang dan bebas hutang.Tengok pulak kerja kita macam mana.Elok kah kerja kita? elok ke cara kita bekerja?Kalau rasa ada yang tak kena berubah lah, atau cari lah kerja yang lebih baik.


Nak ubah kebiasaan kita sehari-hari memang bukan mudah.Tapi semuanya dari hati dan keazaman kita.Dah ada jalan untuk kita bahagia kenapa kita pilih untuk susah dan menderita.Bertaqwa kepada Allah , dan Allah akan permudahkan urusan kita.



sekian..



Sunday, 28 May 2017

RAMBUT PEREMPUAN BUKAN AURAT: BACA PENJELASAN DARI DA'I WAN

Assalamualaikum...

Tengah dok layan lagu Amboi--amboi..Altimate ni..saya tergelak bila part "7 kali pergi usrah , dah pandai tepis fatwa.." hahahha...Saya rasa kelakar sebab sepanjang saya menulis blog golongan ni memang ramai saya nampak..Lepas tu pandai pulak tepis sana sini..Dah macam golongan anti hadis..kalau kita cop dia golongan anti hadis memang tak kan mengaku la..

Kebetulan ternampak satu post yang di tulis oleh dai Wan berkenaan satu post di twitter yang mempertikaian tentang rambut adalah aurat wanita.Jom baca penjelasan dari Dai wan berhubung perkara berkenaan.Adakah benar rambut wanita  bukan aurat ?



Telah sampai ke pengetahuan saya tentang perkelahian di Twitter pasal seorang Feminism yang pertahankan rambut bukan aurat.


"Rambut perempuan bukan aurat?"





Ya, benar. Tiada dalil khusus yang menyatakan rambut itu ialah aurat. Saya tak nafikan ni.
Namun begitu jangan awak lupa 2 perkataan penting di dalam Quran iaitulah Hijab & Khimar.
Hijab itu umpama suatu perlindungan yang patut dibuat, khimar pula umpama 'Shawl' yang dipakai untuk menutup kepala.

Dua perkataan ini sebenarnya cukup terkait antara satu sama lain dalam bab aurat.
Makna kata apa:

Awak kena pakai 'Khimar' (Penutup kepala) yang bertujuan untuk 'Hijab' (Melindungi/perlindungan) kan diri sendiri.

2 perkataan yang saya sebutkan ini merupakan 'Perintah' Allah swt kepada lelaki & perempuan. Namun untuk perempuan perintah pemakaian Khimar tu khusus ada dalam surah An Nur ayat 31 sendiri.

Jadi disini, bila ia adalah perintah Allah swt, cuba tengok wanita zaman muhajirin dulu, turun shj wahyu pasal ni, mereka sanggup pergi robek langsir, terus gunakan kain langsir tu, pada waktu tu juga, terus balut dan litupkan kepala sendiri.

Rambut memang bukan aurat? Tetapi macam mana dengan arahan Allah swt untuk tutupkan kepala dan labuhkan ia?

Kan jelas dalam surah An Nur bukan?

Jika awak mengaku Islam, bukankah submit to the god order adalah everything untuk hati awak?

Ayat An Nur ayat 30-31 tu jelas 'Perintah' Tuhan kita.
X boleh kita denied, against. Bukan nak paksa awak ikut, tapi di situ ukuran pengabdian awak pada Tuhan macam mana?

Lagi satu, Tuhan takkan arahkan sesuatu yang sia-sia untuk kita. Sila fikirkan itu.

Sambung semula-
Makna kata sah-sah tak kira macam mana pun awak kena fikirkan cara, untuk pakai kerudung, tudung, shawl, atau apa-apa sahaja yang boleh tutupkan kepala awak dan awak kena labuhkan ia lebih dari dada awak.

Bukan saya suruh, tapi Tuhan kita.

Tuhan kita punya perintah. Dalilnya apa? Tu surah An Nur tu.

Teringin saya tambah lagi untuk mereka yang segolongan diluar sana:

Bagi saya 'Tudung' adalah jawapan paling cantik untuk laksanakan perintah Tuhan itu. Saya lelaki, tapi saya lahir dari seorang perempuan yang namanya 'Ibu'. Ibu saya sendiri sebagai perempuan akuinya. Pakai tudung memang dapat tunaikan perintah Allah swt dari 2 sudut yang telah 'Diperintahkan' iaitulah 'Tutup kepala' dan 'Labuhkan lebih dari dada'.

Jadi meskipun selepas ini kalau awak nak claim kata rambut bukan aurat, awak tetap 'Tak boleh expose' atau 'Tak boleh dedah' kan ia.

Betul bukan?

So dengan stand yang awak anggap awak betul hari ini, yang rambut awak bukan aurat awak telah tersalah dari sudut general meskipun specifically awak betul.

Kalaupun awak betul specifically, tetapi still kalau awak expose kan 'Hair' awak, awak telah jelas2 langgar perintah Allah swt, dan yang lebih malang, awak lakukan ia dalam keadaan awak dah sedar dan tahu yang awak memang telah salah dan tahu kesalahan itu.

Jangan.

Kembalilah pada pandangan secara majoriti semula, awak tak perlu nak payahkan diri awak menghadapi orang yang saban hari 'Membodoh' dan 'Mengherdik' awak hari-hari di Twitter itu.

Pilihlah jalan yang awak boleh tenang semula, damai semula, berjalan bukan dalam kecaman orang.
Awak mungkin cakap:

'X pe, ini between awak dengan Tuhan'.

Awak terlupa.

Habluminallah wa habluminannas:

Jagaan hubungan dengan Allah itu juga adalah jagaan hubungan dengan manusia.

Macam mana awak nak hidup dan mencapai ketenangan, bila awak hidup dipandang serong, dipandang salah, dan dipandang sebagai 'Pembawa fitnah' hari-hari.

Awak mungkin cakap awak kuat, tapi hati awak pasti akan 'Sakit', kerana awak juga manusia yang tak mampu menahan penatnya kritikan orang sebab 'Cara' yang awak pilih sendiri sedangkan punya banyak pilihan lain yang boleh buat awak untuk terus hidup dan beriman seperti biasa semula.

Ini nota hati saya untuk awak & semua yang sewaktu dengannya. Semoga Allah tunjukkan jalan yang lebih baik walaupun awak anggap ini adalah jalan yang terbaik sebab pilihan awak sendiri.

Maaf.

Bukan.
Ia bukan jalan kebenaran lagi.
Bagi saya ia sebuah 'Ujian' untuk awak mencari mana satu jalan kebenaran yang paling tepat & memang umumnya betul.

Tiada istilah pakai tudung itu payah, panas, susah dan menyusahkan kerana ada berjuta muslimah sekarang ditempat Nabi tinggal dulu telah pakai litupan kain utk tutup kepala di tengah-tengah panasnya padang pasir.

Mereka boleh & mereka sanggup bersusah payah.

Sebab itu usaha & bukti yang mereka cuba be the best dalam dapatkan 'Libasut Taqwa' (Pakaian taqwa).

Kita hari ini, duduk dalam kereta yang punya aircond udah merungut untuk bukaknya tudung panas.
Mungkin ada titik rujukan yang kita kena kembali untuk 'Refer' semula, kerana kita mungkin tersalah tanpa kita sedar dan kita ego akan ia.

Yang benar, Da'i Wan.

semoga bermanfaat untuk semua...Sebarkan supaya ramai yang tidak terpengaruh dengan golongan yang suka menyesatkan oorang lain dengan hujah2 yang mengkirtik hadis.

sekian..

Saturday, 21 January 2017

APA HUKUM SEBENAR MAIN DUIT KUTU DALAM ISLAM

Assalamualaikum...

Saya pun macam orang lain yang suka main kutu.Kita nak kumpul setiap bulan kadang-kadang tak boleh sebab asyik nak keluar je jadi cara terbaik ialah dengan main kutu duit.Kalau yang dapat awal-awal tu memang seronok la..cuma seronok kejap je..heheh...Tapi kalau dapat yang last paling syok sebab lepas dapat duit kau tak payah dah nak fikir pasal nak membayar .Dalam islam bermain kutu duit hukumnya haram jika tidak disertakan dengan akad lafaz hutang kpd kawan-kawan. Saya pun baru tahu tentang ni selepas ramai yang kongsikan tentang kutu duit ni di facebook.


 Ini yang saya copy di facebook:


Kuliah Ustaz Azhar Idrus

14/1/2017

Masjid Daerah Seberang Prai Tengah

Soalan :

Apakah hukum main duit kutu?

HARAM hukumnya sekiranya tidak menyatakan akad lafaz hutang kpd kawan-kawan.
Sekiranya kita penerima duit kutu pada bulan itu, kita perlu katakan :

"Saya berhutang kepada awak semua"

Sekiranya kita bayar bulan-bulan untuk kutu orang lain kita perlu katakan :
"Saya bayar hutang awak"

Manakala jika kita adalah orang terakhir yg dalam pusingan kutu, kita perlu berkata:
"Saya terima hutang awak semua kpd saya"


Sekiranya semua akad-akad ini dilafazkan maka hukum bermain duit kutu adalah HARUS.
**Jika tidak dilafazkan akad tersebut, hukumnya menjadi HARAM.
Tapi bagaimana dgn hukum main kutu yang dah lepas??
Mari beristighfar kepada Allah. Semoga Allah ampunkan dosa-dosa kita yang lalu kerana jahil tidak tahu hukum tersebut. Wallahua'lam

Saya pun tak de pulak lafaz akad ni.Jadi lepas ni kena buat la ye..Kalau ada yang buat group tu cukup la buat mesej bersuara..Tak mampu, taip je la..kan??Kalau nak lebih yakin buat je video.Sekarang kemudahan makin canggih.Tak de masalah nak buat semua tu..

Kalau ada yang rasa was2 nak main kutu ni baik la jangan main.Sebab macam tak ikhlas pulak nak "pinjamkan" duit pada orang lain..kan??baik kau main kutu yang macam kat bawah ni je...


sekian..

Thursday, 4 August 2016

RIMAS BETUL DENGAN DIA NI..ASYIK TERSENTAP JE..

Assalamualaikum....



Pagi ni saya baca tentang menjaga lidah..Saja la buat modal mengantuk..baca je post yang panjang2 tu mesti mengantuk .Senang sikit nak tido.letak je kepala terus terlelap..heheh..

Cakap pasal menjaga lidah..

Al-Bukhari dalam kitab Shahihnya no. 6475 dan Muslim dalam kitab Shahihnya no. 74 meriwayatkan hadits dari Abu Hurairah bahwa Rasulullah bersabda.

وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ اْلآخِرِ فَليَقُلْ خَيْرًا أَوْ لِيَصْمُتْ

“Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir maka hendaknya dia berkata yang baik atau diam”

(saya copy dari almanhaj.or.id)



Kadang2 kita ni cukup tak suka kat kawan2 kita yang kuat merajuk, kuat sentap.Kita siap pesan kat dia "jangan la sentap.." kita rimas kawan kita tu asyik tersentap je..tapi cer kita mudah kan saja benda ni..Kita jaga lidah kita.Berkata lah yang baik2 .InsyaAllah dia tak kan sentap..

Ada baiknya sebelum kita betul kan kawan kita tu , kita betul kan lidah kita ni.

jangan sentap ye ..


Sekian..