Skip to main content

Posts

Showing posts with the label VIRAL

2 BERADIK INI AKAN BAIKI KASUT SEBELUM KE SEKOLAH UNTUK DAPATKAN DUIT BELANJA

Dizaman kini kebanyakan kanak-kanak hidup dengan selesa dan boleh dapat apa saja yang mereka mahu. Namun berbeza dengan dua beradik ini apabila mereka terpaksa berusaha sendiri bagi mendapatkan wang untuk perbelanjaan mereka dengan mengambil upah membaiki kasut di tepi jalan.



Manuelita dan adiknya Micko Borbon bersekolah di Palawan National School, Puerto Princesa yang terletak di Palawan, Filipina. Setiap hari kanak-kanak berusia 13 dan 12 tahun ini akan memulakan tugas membaiki kasut di tepi jalan .

Mereka akan menyiapkan seberapa banyak kasut yang boleh hingga cukup untuk perbelanjaan mereka dan kemudian barulah mereka akan kesekolah.





Kanak-kanak ini juga mengakui wang yang mereka dapat bukan sahaja digunakan untuk perbelanjaan makan di sekolah malah turut digunakan untuk projek sekolah yang memerlukan mereka untuk mengeluarkan perbelanjaan sendiri.

Manuelita dan Micko juga sangat mahir membaiki kasut. Malah ibu dan bapa mereka juga menjalankan perniagaan yang sama di jalan yang b…

WANITA INI DEDAH PENGALAMAN HAMPIR JADI MANGSA ROGOL DI HIGHWAY LATAR

Rata-rata kaum wanita mesti ada pengalaman berdepan dengan lelaki pervert. Tak kira la kat tempat kerja ke, kat sebelah rumah ke dan sebagainya. Tapi tak ramai wanita yang berani dan rasa perlu untuk ambil tindakan atau tampil ke depan dan ceritakan situasi yang diaorang alami. Mungkin sebab bagi mereka lelaki tu "tak ganggu sangat" atau "dia buat macam lelaki lain buat" je..

Jadi kita rasa macam tak pe la dibiarkan saja lelaki macam ni.

Sebenarnya bila kita biarkan saja lelaki macam ni ianya seolah-olah kita menggalak kan mereka dan mereka akan rasa tindakan mereka tu sesuatu yang normal dan orang tak kisah.

Lain kali diaorang buat lagi.Nampak mana-mana perempuan diaorang mula la nak ganggu bila ada peluang. Siulan-siulan nakal tu pun sebenarnya adalah satu gangguan seksual tau. Jangan pandang ringan benda ni. Lelaki tu pandang kita atas bawah pun adalah satu gangguan seksual walaupun cuma kita je yang nampak.






Jangan rasa "oh ..aku je yang lalui. Tak de bukt…

BERKONGSI PENGALAMAN BERSALIN DI JEPUN WANITA INI BUAT RAMAI YANG NAK BERSALIN DI JEPUN

Hi semua..

Hari ni saya terbaca pengalaman sorang wanita Malaysia yang bersalin di Jepun. Dia share rutin hari pertama selepas bersalin sampai la dia discharge. Memula baca komen ramai yang macam "wah..seronok nya bersalin di jepun..Layanan tip top gini."



Yang komen2 ni buat macam la kat Malaysia tak de layanan macam ni.Hahah.. Tapi ikutkan pengalaman saya bersalin dua kali di hospital kerajaan (Hospital Seri Manjung, Perak ) , macam ni la layanan yang nurse-nurse bagi.

Tak de beza pun. Hari-hari dia check jahitan, check kalau-kalau ada darah beku kat dalam. Nurse ajar macam mana nak menyusukan bayi. cara nak perah susu cemana, nak basuh punggung bayi cemana, Nak tukar diapers pun diajar.

Macam saya anak pertama tu dia ajar cemana nak tukar tuala wanita. saya duduk ward seminggu, 3,4 hari jugak la nurse yang tukarkan tuala wanita. Hari selebihnya saya minta nak buat sendiri sebab malu.hahah.. Nurse juga ajar kita pasal merancang keluarga,

Bab makan pun ok je..sedap2.Masakan…

TUNANG DI GODA ISTERI ORANG HINGGA AKHIRNYA TERPAKSA PUTUS KAN PERTUNANGAN

Hi semua..

Pertunangan adalah ikatan sementara untuk menuju ke alam perkahwinan. Bertunang bukan bermakna sidia adalah hak kita yang mutlak. Ianya lebih kepada fasa untuk mengenali seseorang dengan lebih dekat.



Dengan pertunangan kita akan dapat mengenali seseorang dengan lebih lagi dan inilah masa untuk mencari keserasian. Dalam tempoh bertunang akan ada ujian-ujian yang mungkin juga adalah petunjuk dari Allah bahawa sama ada sidia layak ataupun tidak untuk kita.


Ada yang dipermudahkan urusan sepanjang bertunang dan ada juga yang melalui beberapa konflik perasaan malah lebih dasyat lagi melibatkan orang ketiga.

Baru-baru ini saya dihubungi seorang pengadu  (Ira) yang meluahkan perasaan kesal dan kecewa atas sikap bekas tunang dengan seorang wanita berstatus janda yang menyebabkan hubungan pertunangan nya putus.



" Kisahnya bermula pada hujung bulan december 2018... Ada sorang perempuan whatsapp saya cakap dia buah hati baru tunang saya... Masa tu hnya Allah saja yang tahu perasaa…

"AKU CUCI BAJU, CUCI TANDAS, MAIN DENGAN ANAK.APA WIFE AKU BUAT?" - PERKONGSIAN LELAKI INI DAPAT PUJIAN NETIZEN

Sebagai pasangan suami isteri tugas menguruskan rumahtangga tentu saja dilebihkan kepada isteri. Sekian lama kita disogok dengan kata-kata tugas menguruskan kerja-kerja rumah adalah ditangan isteri namun masa dan zaman sudah berubah. Masyarakat perlu mengubah persepsi tersebut memandangkan isteri-isteri zaman sekarang juga terpaksa keluar rumah dan bekerja.

Perkongsian Saudara Iffat Saleh di laman twitter membuka mata ramai warga net berkaitan isu menguruskan kerja-kerja rumah dan mendidik anak. Saudara Iffat menjelaskan tugas menguruskan rumahtangga bukan lah terletak di tangan isteri sahaja.



"Setiap 2 hari, aku akan cuci kain.
Setiap 2 minggu, aku akan cuci tandas sehingga bersih.
Setiap petang aku main dengan anak-anak.
Apa wife aku buat?
Baca ni.

Sejak sebelum kahwin, masa study dulu, aku buat semua tu sendiri.
Iron baju
Basuh baju
Cuci tandas
Hampir kerja rumah, aku buat sendiri.
Kenapa lepas kawen, aku kena serah tugas?






Dah kahwin pun, aku buat semua tu sendiri. Bila wife …

ANAK TAK NAK MASUK SEKOLAH SEBAB NAK TENGOK LORI BOMBA..APA YANG DILAKUKAN SI AYAH BUAT NETIZEN TERHARU

Macam-macam karenah anak-anak yang kita terpaksa hadap lagi-lagi bagi anak yang dah mula ke sekolah. Setiap pagi nak menghadapi mood mereka yang tak menentu bukan nya perkara mudah.



Kalau tak pandai kawal , kita sendiri pun boleh naik angin juga. Tapi kita perlu ingat anak-anak kecil ini hanya inginkan perhatian kita.Tak salah jika kita memberi apa yang mereka mahu asalkan ianya tidak melampau batas.

Seperti yang berlaku pada anak kecil ini, tindakan nya yang tidak mahu masuk sekolah gara-gara ingin melihat lori bomba yang lalu dihadapan sekolah membuatkan siayah sanggup membaca ank kecil ini ke balai bomba bagi merasai pengalaman menaiki lori bomba.









jelas tergambar kegembiraan pada wajah sianak apabila dapat merasai pengalaman menaiki lori bomba.

Saudara Zulhelmi atau dikenali sebagi Amy Madusa yang juga merupakan seorang jurugambar berkongsi beberapa gambar yang diambil ketika bersama anknya di Balai Bomba Pandan Indah.




Tindakan nya itu juga mendapat pujian ramai dan and yang mengg…

"CIKGU, KAMI TAK PERNAH MAKAN PIZZA" LIHAT APA YANG DILAKUKAN GURU INI AGAR ANAK MURIDNYA DAPAT MAKAN PIZZA

Kerjaya sebagai guru memerlukan seseorang tu perlu dekat dengan pelajar mereka. Guru ni dekat nya seperti ibu dan ayah. sebab itulah ianya dianggap kerjaya yang sangat mulia.






Seorang guru mendapat pujian ramai selepas beliau berkongsi satu pengalaman sewaktu mengajar mengajar disebuah sekolah di Daro, Sarawak.

Kisah Alia Nadiera itu bukan sahaja mendapat pujian netizen malah pihak Pizza Hut sendiri yang sanggup menghantar Pizza untuk santapan anak-anak di sekolah tersebut.





Haritu ajar tajuk makanan dgn year 2. Then i ask,  siapa pernah makan pizza?  Nobody raised their hand.  Then, sorang budak ni 'cikgu, kami tak pernah makan, tu dia sorang ja pernah rasa pizza'

Pizza is like something realllllyyyy high end for them.  Mcm kita beli makeup la.  Kalau ada yg high end punya tu mmg jaga gila gila macam baby baru lahir.  Gituuuu 

I terdiam and was like seriously kids 

I feel very sorry for them. But yeah man,  pizza hut is 2 hours away la paling dekat.  So,  i bgtau my mum. Luckily m…

ORANG PEREMPUAN TOLONG HATI-HATI DENGAN LELAKI YANG PANDANG KAU ATAS BAWAH - WANITA DEDAH PENGALAMAN DI GANGGU LELAKI GATAL

Walaupun wanita semakin ramai dalam dunia ni bukan bermakna kita selamat dari nafsu jahat lelaki-lelaki kat luar sana. Kalau diikutkan bab tenaga dan upaya ni orang wanita memang nampak lemah. Tapi itu bukan alasan untuk kita tak melawan dan bertindak.





Saya kagum dengan keberanian yang wanita dalam video ni tunjuk kan.Walaupun tak gunakan senjata tapi dia berani pula maki hamun lelaki yang buat perkara kurang sopan pada dia.

TOLONGG!! Kaum perempuan dekat luar sana!! Tolong hati hati dengan mana lelaki yang suspicious pandang kau atas bawah pastu dok ikut kau. Tolong pergi kat tempat yg ramai orang!! Ini dah dua kali dah jadi kat aku. Sorry sebab menyumpah. (Nervous weh) pic.twitter.com/GdtJ4pUrD9 — sarahaniesah_ (@Sarahaniesah1) January 27, 2019 Pemilik akaun twitter Sarahaniesah1 ni juga sempat menceritakan apa yang sebenarnya berlaku padanya hingga bertindak memarahi lelaki berkenaan.









Sarahaniesah juga mendakwa dia pernah diganggu sebelum ini oleh lelaki lain. Lelaki tersebut memi…