Showing posts with label VIRAL. Show all posts
Showing posts with label VIRAL. Show all posts

Tuesday, 23 July 2019

WANITA INI DEDAH PENGALAMAN HAMPIR JADI MANGSA ROGOL DI HIGHWAY LATAR


Rata-rata kaum wanita mesti ada pengalaman berdepan dengan lelaki pervert. Tak kira la kat tempat kerja ke, kat sebelah rumah ke dan sebagainya. Tapi tak ramai wanita yang berani dan rasa perlu untuk ambil tindakan atau tampil ke depan dan ceritakan situasi yang diaorang alami. Mungkin sebab bagi mereka lelaki tu "tak ganggu sangat" atau "dia buat macam lelaki lain buat" je..

Jadi kita rasa macam tak pe la dibiarkan saja lelaki macam ni.

Sebenarnya bila kita biarkan saja lelaki macam ni ianya seolah-olah kita menggalak kan mereka dan mereka akan rasa tindakan mereka tu sesuatu yang normal dan orang tak kisah.

Lain kali diaorang buat lagi.Nampak mana-mana perempuan diaorang mula la nak ganggu bila ada peluang. Siulan-siulan nakal tu pun sebenarnya adalah satu gangguan seksual tau. Jangan pandang ringan benda ni. Lelaki tu pandang kita atas bawah pun adalah satu gangguan seksual walaupun cuma kita je yang nampak.






Jangan rasa "oh ..aku je yang lalui. Tak de bukti jadi kalau report pun tak de siapa nak percaya.." Jangan fikir macam tu tau. Lelaki pervert ni dia ada macam2 trick nak ganggu kita. Tak semestinya dia cuit kita je.

Pengguna Instagram @reenaroz mendedahkan pengalamannya diganggu seorang lelaki gila seks yang hampir-hampir menyebabkan dia menjadi mangsa rogol. Kejadian berlaku pagi tadi ketika dia dalam perjalanan menuju ke tempat kerja.





Dianggap sebagai hari yang paling menyeramkan dalam hidupnya kerana tidak menyangka akan bertemu dengan lelaki yang bertidak seolah-olah perogol bersiri. 


"Macam biasalah otw pergi kerja tiba-tiba dengar bunyi benda meletup kuat tapi tengok tak de apa-apa. So drive je la. Lama-lama rasa kereta macam berat je and senget sebelah. Bukak la tingkap lepas tu dengar bunyi pelik and bau hangit kuat giler . Rupanya tayar sendiri yang meletup.

So slow-slow daripada lane kanan pergi lane energency. Time tu kat highway LATAR so memang susah la kereta nak berhenti minta tolong. Dah la laju semua. Dah petak dah tak tahu nak buat apa Dah  kat lane emergency tu berhenti la kejap sebab nak call my dad bagitahu.

Time tengah call tu tiba-tiba datang seketul moto ni tah dari celah mana tak perasan.

Dia pun tanya la. "Apa jadi? Okay tak tu?"

Tengok muka dan dengar suara memang rasa baik la..kan . So aku letak la sikit kepercayaan aku kat dia and minta dia tolong tukar kan tayar. Yang buat aku lagi percaya sebab dia pakai seluar biru and macam boot polis so aku fikir dia polis la.

So okay dia keluarkan alat-alat tayar semua dia buat la. Time nak buka skru tu ada satu stuck tak boleh buka. Dia pun macam dah give up. Then aku cakap " Tak pe la bang kalau tak boleh tu. Nanti papa saya datang. Abang pergi la kerja dah lambat ni.








Dia pun macam tunjuk kesian kat aku apa semua dia macam usaha lagi la nak buka skru tu.

Tiba-tiba ada peronda datang tanya apa jadi apa semua then dia call orang guthrie cakap ada tayar melerup. " okay saya dah call nanti orang tu datang tukar kan..Awak tunggu je" Okay la, aku tunggu la. Aku ingatkan lelaki tadi pun pergi la sebab orang tadi dah call rupanya tidak. Dia ajak borak la apa semua. Aku pun layan tak layan la.

Kalau tak layan langsung kang dia cakap aku sombong sebab dia dah tolong sikit nanti tak pasal-pasal aku kena rompak pula. Tiba tengah borak tu dia datang dekat aku then dok raba-raba bontot aku. Ha time tu aku dah rasa something wrong and time tu juga aku rasa kena pukau tak boleh nak buat apa-apa.




Time dia raba tu aku rasa macam tak boleh nak bergerak mana-mana sumpah! Aku rasa aku cuba elak tapi aku rasa macam tak boleh nak gerak kan badan aku. Aku dah lost dah tak tahu nak buat apa. Dah la tak de siapa aku dengan dia je.

Then dia cakap nak duduk dalam kereta boleh? Panas la nak angin jap." Then aku tak tahu kenapa macam mana aku boleh ikut je cakap dia. So aku masuk la kereta dengan dia sementara tunggu orang tukar tayar tu datang. Dah duduk tu dia mula pegang peha aku lama-lama. hmm..faham-faham la kan tangan tu kemana.

Nasib aku macam tersedar aku tepis tangan dia. Ha time tu aku dah start shaking and dia mula mengganas. Dia tarik aku lagi dekat nak try cium aku and pegang dada aku. Aku tolak la muka dia tiba-tiba badan aku macam keras tak boleh nak gerak macam tadi. "ha sudah.Dia jampi aku lagi ke ni?" Aku cakap dalam hati. Aku nak keluarkan skill taekwando aku pun tak boleh sebab tak boleh nak gerak mana-mana.

Tapi nasib la orang tukar tayar tu datang. Cepat-cepat lelaki tu keluar kereta acah-acah macam kecemasan la konon. Lepas dia keluar tu aku macam tersedar balik . Then aku terus keluar dan jatuh terduduk sebab badan lutut shaking habis.








Then time tengah tukar tayar tu aku berdiri belakang kereta t9iba-tiba lelaki tu datang dekat aku gesel-gesel badan dia. Eeee..a ku rasa nak tendang je burung dia tapi aku takut. Tapi aku elak la. Aku jeling lelaki tu and pergi jalan kat depan.

Dah settkle apa semua tu orang tukar tayar tu pun pergi. Aku dah seram sebab lelaki tu ada lagi. Dia pergi kat motor dia ambik phone. Ha time tu aku dah agak dia nak apa and betul apa aku agak. Dia minta nombor aku sebab dia cakap senang apa-apa kecemasan call je dia. Buto la bukan tolong ikhlas pun. Tolong sebab nak raba ..Eee..sial la.

Mula aku tak nak bagi tapi aku fikir balik better aku ada nombor dia sebab nak buat report nanti senang. So aku layan la fia minta nombor apa semua.





Dah bagi nombor semua dia tiba -tiba tarik aku masuk kereta . 

Dia cakap "last lepas ni mesti tak jumpa dah" aku dah meronnta-ronta dalam tu nak buka pintu dai kunci. 

Dia try hard gilanak buka baju aku time tu. Ha..aku pun mengganas la balik. Aku jerit kuat-kuat buka tingkap apa semua. Pastu baru dia macam cool tak pegang aku. 

Then aku halau dia and ugut dia aku cakap 

" kalau tak keluar aku keluar kereta jerit minta tolong." 

pastu dia pun macam okay okay tak buat dah. Weh sumpah muka dia muka perogol. Sengih-sengih masa aku ugut macam tu. Dia ingat aku memain agaknya.

Dia dah keluar aku cakap kat dia "Ingatkan tolong ikhlas" 

Dia cakap "eh..Ikhlas la. Apa pula tak". 

Pastu aku cakap " dah tu kenapa sampai nak raba?" 








WTF aku hangin betul time tu nak je aku jerit kat dia MEN ARE TRASH!! Tapi aku takut nanti tak pasal dia bantai aku ke apa..kan. Aku just jeling dia and tunjuk FUCK pastu aku terus blah. Ikutkan hati aku nak je langgar motor dia huh. Aku terus drive and rest dekat RNR Elmina tu sebab badan aku shaking lagi sampai sekarang


- reenaroz -

Pengajaran untuk orang perempuan yang memnadu sendiri tu hati-hati dengan lelaki yang nak membantu kita. Dalam kereta tu sediakan lah pepper spray . Kalau ada peluang nak minta bantuan jangan tangguh-tangguh.

Macam kejadian yang dialami ReenaRoz ni , dia ada peluang untuk minta bantuan pada staf lelaki yang tukar tayar tu. Tapi mungkin  sebab dia rasa terlalu takut nak bertindak , risau dicederakan atau takut jika staf tu tak percaya . so dia tangguh untuk buat macam tu.



Wednesday, 17 July 2019

BERKONGSI PENGALAMAN BERSALIN DI JEPUN WANITA INI BUAT RAMAI YANG NAK BERSALIN DI JEPUN

Hi semua..

Hari ni saya terbaca pengalaman sorang wanita Malaysia yang bersalin di Jepun. Dia share rutin hari pertama selepas bersalin sampai la dia discharge. Memula baca komen ramai yang macam "wah..seronok nya bersalin di jepun..Layanan tip top gini."



Yang komen2 ni buat macam la kat Malaysia tak de layanan macam ni.Hahah.. Tapi ikutkan pengalaman saya bersalin dua kali di hospital kerajaan (Hospital Seri Manjung, Perak ) , macam ni la layanan yang nurse-nurse bagi.

Tak de beza pun. Hari-hari dia check jahitan, check kalau-kalau ada darah beku kat dalam. Nurse ajar macam mana nak menyusukan bayi. cara nak perah susu cemana, nak basuh punggung bayi cemana, Nak tukar diapers pun diajar.

Macam saya anak pertama tu dia ajar cemana nak tukar tuala wanita. saya duduk ward seminggu, 3,4 hari jugak la nurse yang tukarkan tuala wanita. Hari selebihnya saya minta nak buat sendiri sebab malu.hahah.. Nurse juga ajar kita pasal merancang keluarga,

Bab makan pun ok je..sedap2.Masakan melayu semuanya..siap buah oren, buah lai, buah epal, tembikai susu pun ada..

kalau kat Jepun memang hidangan diaorang hari-hari banyak guna mangkuk jadi tak hairan la nampak macam banyak dia jamu. padahal sama je. hahah..





Jom baca sikit pengalaman Pja_Chan Ni.

So I baru lepas deliver baby dekat hospital Jepun Sabtu haritu .Kalau bersalin normal dekat hospital Jepun, kena stay wad 4-5 hari, kalau caeser 8-10 hari.

Sepanjang dekat wad tu ala2 macam camp how to become a mom la lebih kuran. Dorang akan ajar satu2 everything about newborn πŸ‘ΆπŸ»


This is my 2nd experience la join this ‘camp’. Sepanjang dekat hospital dorang akan jaga kita elok2. Cek luka jahitan every day for few times, cek blood pressure, air kencing ibu. Monitor berat baby & banyak mana susu baby minum everyday. Talk about family planning.


Paling best sekali especially for first time mother is dorang akan ajar satu satu about breastfeeding. Nurse/midwives akan ajar dan duduk teman kita breastfeed baby & cek. Dorang akan ajar position, how to hold baby dengan betul time breastfeeding. Cara tukar diapers buang taik pon dia ajar weh.


Dorang akan buat kelas ajar & demo macam mana nak mandikan baby dalam tub juga.

Routine hari2

Shower - breakfast - check up doc - kelas mandikan baby/family planning/baby check up - hi tea - dinner (and breastfeeding in between ikut timing baby every 3 hours)


Basically tu je la. So benda paling best dalam semua ni makanan hospital laπŸ˜‚

I deliver tengahari haritu. So dapat lunch tapi tak tangkap gambar plak. So ni la meal after delivery haritu. Ada gambar untuk hi tea and dinner je

Hi tea

Diner


Pantang food Jepun day 1 :πŸ˜† Breakfast - Lunch - Hi tea - Dinner πŸ˜‹






Pantang Jepun meal day 2 😁
Tembikai tu dia hidang sejuk2 weh 🀀






Pantang Jepun day 3 πŸ˜‹






Dinner harini special sebab memang bila bersalin dekat hospital sini, akan ada one meal special ala2 celebration meal la camtu untuk ibu yang baru lepas bertarung teran baby πŸ˜‚

Last meal breakfast pagi tadi sebab dah boleh discharge 😭 Haha sedih pulak boleh discharge. Kalau bukan 1st time mom stay 4 hari je. I’ll miss all the foods and all the layanan tiptop here 😭.




So sepanjang 56 hari i stay ward sini i makan sedap2 macam dalam gambar atas tu weh πŸ€ͺ Rasa mcm duduk hotel tak macam duduk hospital πŸ˜†πŸ€£ These are some of the meal served to me for the past 7 weeks

Disebabkan 98% yg quote thread ni cakap nak bersalin dekatt Jepun, anda haruslah menepati syarat2 ini

1) ada visa yang sah untuk stay sini. sama ada visa kerja/spouse/family/permanent resident.
2) kena masuk insurans. dekat jepun hampir semua rakyatnya (termasuk foreigner masuk insurans)


Tujuan saya membuat thread ini adalah hanya utk berkongsi pengalaman dan bukan lah untuk membanding-bandingkan dengan mana2 pihak. Semoga tiada salah faham di sini 😬 Yang baik kita ambil yg buruk kita tinggalkan
-Pja_Chan-





Biasalah orang kita ni selalu sangat rasa macam tempat orang lagi bagus dari tempat sendiri padahal sama je. Mungkin yang komen-komen tu belum pernah bersalin agaknya. Hahaha..

Tapi tak pe la. Nanti diaorang akan alami dan tahu yang tak de beza pun sebenarnya. Tambah pulak nurse-nurse kat sini siap datang rumah setiap hari bila kita dah keluar hospital.Dah la masa mengandung pun nurse datang , dah bersalin pun datang lagi.

Mana2 tempat pun sama je. Ada best dan tak best nya. Kalau kat Malaysia yang tak best nya cuma satu je. Bayaran hospital swasta tu mahal dari hospital kerajaan.

Menurut thread yang disediakan Pja_Chan ni kos hospital di Jepun sama je tak kira di hospital swasta atau kerajaan. Tapi kalau rutin hospital swasta pun sama je macam hospital kerajaan buat apa kita pilih2 ..kan?

ok bye..


TUNANG DI GODA ISTERI ORANG HINGGA AKHIRNYA TERPAKSA PUTUS KAN PERTUNANGAN

Hi semua..

Pertunangan adalah ikatan sementara untuk menuju ke alam perkahwinan. Bertunang bukan bermakna sidia adalah hak kita yang mutlak. Ianya lebih kepada fasa untuk mengenali seseorang dengan lebih dekat.



Dengan pertunangan kita akan dapat mengenali seseorang dengan lebih lagi dan inilah masa untuk mencari keserasian. Dalam tempoh bertunang akan ada ujian-ujian yang mungkin juga adalah petunjuk dari Allah bahawa sama ada sidia layak ataupun tidak untuk kita.


Ada yang dipermudahkan urusan sepanjang bertunang dan ada juga yang melalui beberapa konflik perasaan malah lebih dasyat lagi melibatkan orang ketiga.

Baru-baru ini saya dihubungi seorang pengadu  (Ira) yang meluahkan perasaan kesal dan kecewa atas sikap bekas tunang dengan seorang wanita berstatus janda yang menyebabkan hubungan pertunangan nya putus.



" Kisahnya bermula pada hujung bulan december 2018... Ada sorang perempuan whatsapp saya cakap dia buah hati baru tunang saya... Masa tu hnya Allah saja yang tahu perasaan saya..

Saya cuba tanya pada tunang tapi dia tak jawab... Gerak hati saya kuat mengatakan perempuan yang whatsapp saya tu adalah kakak angkat kepada tunang saya. Memang dari mula kenal dia lagi saya dah tak sedap hati. Naluri saya kuat mengatakan perempuan tu ada niat tak baik. tapi saya cuba fikir positif pasal dia.






Setiap kali saya dan tunang bergaduh dia akan masur campur, Api-apikan tunang saya supaya kami bedua bgaduh.. Apa yang saya tahu perempuan tu dah berkahwin. Saya cuba juga cakap dengan tunang pasal kak angkat dia tu tapi tunang tak percaya.. Masa bulan november 2018 hubungan saya dan tunang ada masalah. Kami ada sikit salah faham.


Saya tahu tunang saya selalu share masalah kami  pada kakak angkat dia...Dari situlah dia ambil kesempatan. Dia memang dah lama ada hati pada tunang saya ketika dia masih isteri orang lagi. Sikap dia menunjukan dia memang ada hati pada tunang saya... Ternyata anggapan saya pasal perempuan ni memang betul.

Sekarang dia dah rampah kebahagaian saya




Apa yang saya tahu dia baru bercerai setahun dengan ex suami dia.. Apa yang lebih memalukan perempuan ni seorang cikgu tadika di baling. Manakala tunang saya seorang askar di Kem Pengkalan Ulu kroh Perak...

 Hidup saya jadi kucar kacir sebab janda nie...

Masa dia kenal tunang saya dia dah tahu yang tunang saya tu dah berpunya.. Tapi dia cuba juga dekati tunang saya. 

Pernah beberapa kali tunang saya tak layan dia.. Cuba block kat whatsapp, Dia meroyan tulis macam-macam kat status whatsapp. Dia whatsapp saya cakap mcam-macam pasal tunang. Masa tu dia masih lagi isteri orang..






.
Tapi  dia boleh chat dengan lelaki lain. Saya pernah nampak perempuan tu letak gambar tunang saya di facebook. 

Masa awal-awal  kami bergaduh dulu ex saya pergi pada dia mungkin sebab terdesak dia nak lepas kan marah pada saya.

Saya dah banyak  berkorban untuk dia.. Kami kenal sebelum dia join army lagi.. Dekat 6 tahun tapi  dia kenal permpuan tu baru 2 tahun rasanya.

Dalam masa kami gaduh tu saya cuba ambil hati dia balik..Tapi gagal. Sejak dia kenal dengan permpuan tu sikap dia dah berubah.. Dari lelaki penyabar jadi panas baran.. Suka maki-maki...
Dulu saya adalah wanita yang paling dia sayang..saakrang dia buang saya macm sampah."

-Ira-



Sunday, 14 July 2019

"AKU CUCI BAJU, CUCI TANDAS, MAIN DENGAN ANAK.APA WIFE AKU BUAT?" - PERKONGSIAN LELAKI INI DAPAT PUJIAN NETIZEN


Sebagai pasangan suami isteri tugas menguruskan rumahtangga tentu saja dilebihkan kepada isteri. Sekian lama kita disogok dengan kata-kata tugas menguruskan kerja-kerja rumah adalah ditangan isteri namun masa dan zaman sudah berubah. Masyarakat perlu mengubah persepsi tersebut memandangkan isteri-isteri zaman sekarang juga terpaksa keluar rumah dan bekerja.

Perkongsian Saudara Iffat Saleh di laman twitter membuka mata ramai warga net berkaitan isu menguruskan kerja-kerja rumah dan mendidik anak. Saudara Iffat menjelaskan tugas menguruskan rumahtangga bukan lah terletak di tangan isteri sahaja.



"Setiap 2 hari, aku akan cuci kain.
Setiap 2 minggu, aku akan cuci tandas sehingga bersih.
Setiap petang aku main dengan anak-anak.
Apa wife aku buat?
Baca ni.

Sejak sebelum kahwin, masa study dulu, aku buat semua tu sendiri.
Iron baju
Basuh baju
Cuci tandas
Hampir kerja rumah, aku buat sendiri.
Kenapa lepas kawen, aku kena serah tugas?






Dah kahwin pun, aku buat semua tu sendiri. Bila wife nak buat, aku cakap

"Kalau nak tolong, nanti jangan komplen sakit pinggang sakit lutut ye"

Tapi selalunya memang lepas dia tolong, malamnya aku kena urut hahaha


Lepas dapat anak, aku masih buat semua kerja.
Kalau aku terlalu penat, tertidur. Baru wife yang buat kerja tu.
Rasa bersalah bila dia yang buatkan kerja-kerja tu. Entah kenapa.


Mungkin sebab dia dah lahirkan anak-anak, jaga diorang setiap hari.
Beban tugas sebagai suri rumah pun berat tau, jangan memain. Wife pernah menangis depan aku beberapa kali sambil cakap

"Penat tau tak"

Kesian betul


Setiap kali dia marah anak (tak kemas mainan atau bergaduh), aku akan pujuk

"Kita nak marah, niat untuk mengajar. Jangan untuk lepas geram. Kesian kat anak-anak"

Kemudian dia nanges. Alololo~


Back to the point, kenapa aku buat semua kerja rumah?
Sebab aku ada 2 anak lelaki. Aku kena tunjuk kat diorang bahawa kerja rumah tu lelaki yang kena buat.
Tak semestinya perempuan yang buat.


Dan dua budak comey tu memang menolong aku.

Tolong sapu sampah
Tolong masukkan baju dalam mesin
Tolong jemur
Tolong angkat
Tolong lipat baju

So aku didik siap-siap melalui teladan. Bak kata orang tua-tua

"Dont tell, show!"


Nak kemas rumah, aku tak boleh suruh anak-anak, diorang tak faham
Aku kena kemas dulu, sambil tu ajak la diorang. Baru diorang follow

My small beloved family.

* Untung jadi tak hensem, dapat wife cantik & anak hensem2 hahaha "

- @Iffatsalleh

Susah nak jumpa lelaki yang sanggup menguruskan kerja-kerja rumah walaupun ada isteri yang tak bekerja. Tapi demi kasihkan isteri dan anak-anak suami perlu juga menunjukkan teladan yang baik pada anak-anak supaya mereka juga sedar bahawa tugas di rumah perlu dilakukan bersama-sama.




Tidak ada perbezaaan lelaki atau perempuan untuk menguruskan kerja-kerja rumah. Salah satu sebab mengapa ada suami yang tak permah membantu kerja-kerja rumah adalah kerana tidak dididik untuk melakukan nya. Sejak dari kecil hanya ibu saja yang menguruskan segalanya.

Bila anak dah besar satu kerja rumah pun tak tahu nak buat. Jadi isteri la yang bersusah payah menguruskan rumahtangga, Dah la terpaksa bekerja ,  rumah pun nak diuruskan sendiri. Lebih baik tak payah kahwin.

So pada lelaki-lelaki diluar sana yang nak berkahwin dan yang sudah berkahwin, tahu ke buat kerja-kerja rumah ni??


Friday, 15 March 2019

ANAK TAK NAK MASUK SEKOLAH SEBAB NAK TENGOK LORI BOMBA..APA YANG DILAKUKAN SI AYAH BUAT NETIZEN TERHARU

Macam-macam karenah anak-anak yang kita terpaksa hadap lagi-lagi bagi anak yang dah mula ke sekolah. Setiap pagi nak menghadapi mood mereka yang tak menentu bukan nya perkara mudah.



Kalau tak pandai kawal , kita sendiri pun boleh naik angin juga. Tapi kita perlu ingat anak-anak kecil ini hanya inginkan perhatian kita.Tak salah jika kita memberi apa yang mereka mahu asalkan ianya tidak melampau batas.

Seperti yang berlaku pada anak kecil ini, tindakan nya yang tidak mahu masuk sekolah gara-gara ingin melihat lori bomba yang lalu dihadapan sekolah membuatkan siayah sanggup membaca ank kecil ini ke balai bomba bagi merasai pengalaman menaiki lori bomba.









jelas tergambar kegembiraan pada wajah sianak apabila dapat merasai pengalaman menaiki lori bomba.

Saudara Zulhelmi atau dikenali sebagi Amy Madusa yang juga merupakan seorang jurugambar berkongsi beberapa gambar yang diambil ketika bersama anknya di Balai Bomba Pandan Indah.




Tindakan nya itu juga mendapat pujian ramai dan and yang menggelarnya sebagai Father Of The Year.






Untuk pengetahuan semua staf-staf bomba sentiasa mengalu-alukan kedatangan pelawat-pelawat kecil ni sebagai memberi pendedahan kepada mereka agar mereka juga mempunyai minat untuk menjadi anggota keselamatan.

Kalau korang ada anak yang minat nak jadi ahli bomba boleh la bawa mereka ke balai bomba berdekatan.

"CIKGU, KAMI TAK PERNAH MAKAN PIZZA" LIHAT APA YANG DILAKUKAN GURU INI AGAR ANAK MURIDNYA DAPAT MAKAN PIZZA

Kerjaya sebagai guru memerlukan seseorang tu perlu dekat dengan pelajar mereka. Guru ni dekat nya seperti ibu dan ayah. sebab itulah ianya dianggap kerjaya yang sangat mulia.






Seorang guru mendapat pujian ramai selepas beliau berkongsi satu pengalaman sewaktu mengajar mengajar disebuah sekolah di Daro, Sarawak.

Kisah Alia Nadiera itu bukan sahaja mendapat pujian netizen malah pihak Pizza Hut sendiri yang sanggup menghantar Pizza untuk santapan anak-anak di sekolah tersebut.





Haritu ajar tajuk makanan dgn year 2. Then i ask,  siapa pernah makan pizza?  Nobody raised their hand.  Then, sorang budak ni 'cikgu, kami tak pernah makan, tu dia sorang ja pernah rasa pizza'

Pizza is like something realllllyyyy high end for them.  Mcm kita beli makeup la.  Kalau ada yg high end punya tu mmg jaga gila gila macam baby baru lahir.  Gituuuu 

I terdiam and was like seriously kids Γ°Ÿ˜­

I feel very sorry for them. But yeah man,  pizza hut is 2 hours away la paling dekat.  So,  i bgtau my mum. Luckily my mum mmg legend buat2 roti ni. And,  taadaaaa mini pizza project for my minions. I hope that this is enough to give them their very first pizza experience 



So here we are. Sedang menikmati pizza mini. On my birthday.  Food makes me happy so i make people happy by giving them food. Thats what i always do Γ°Ÿ™†






By the way,  the whole school gets to taste the pizza because its SKM and its only 32 of my kids. πŸ™†

(Ramai pulak tanya,  SKM tu sekolah kurang murid. Satu sekolah hanya ada 32 org murid)







Tweet tersebut telah mendapat lebih 6000 retweet dan mendapat perhatian pihak Pizza Hut .



Pizza Hut bersetuju untuk menghantar Pizza kepada anak-anak bertuah ini supaya anak-anak ini gembira

We're so touched by your story. Sorry we can't be nearer to you, but jgn risau. Kami akan hantar Γ°Ÿ• to your kids! Pizza is our love and joy. And we want eveyone to be able to enjoy it! Drop us a DM and we'll deliver some over. Jauh dari segi kilometer, tapi dekat di hati.❤


Monday, 28 January 2019

ORANG PEREMPUAN TOLONG HATI-HATI DENGAN LELAKI YANG PANDANG KAU ATAS BAWAH - WANITA DEDAH PENGALAMAN DI GANGGU LELAKI GATAL

Walaupun wanita semakin ramai dalam dunia ni bukan bermakna kita selamat dari nafsu jahat lelaki-lelaki kat luar sana. Kalau diikutkan bab tenaga dan upaya ni orang wanita memang nampak lemah. Tapi itu bukan alasan untuk kita tak melawan dan bertindak.





Saya kagum dengan keberanian yang wanita dalam video ni tunjuk kan.Walaupun tak gunakan senjata tapi dia berani pula maki hamun lelaki yang buat perkara kurang sopan pada dia.

Pemilik akaun twitter Sarahaniesah1 ni juga sempat menceritakan apa yang sebenarnya berlaku padanya hingga bertindak memarahi lelaki berkenaan.









Sarahaniesah juga mendakwa dia pernah diganggu sebelum ini oleh lelaki lain. Lelaki tersebut memintanya mencuba seluar legging yang dibeli untuk kekasih nya dengan alasan saiz peha kekasih nya sama dengan saiz wanita ini.



So pada semua wanita berhati-hati dan sediakan lah spray ke payung ke supaya boleh dijadikan senjata bila berlaku perkara macam ni. Kalau tak de senjata apa menjerit lah sekuat hati. Jangan menjerit ketakutan, tapi jerit dengan rasa marah dan tegas.

Thursday, 24 January 2019

SUKA TAYANG KEMEWAHAN , INSTAFAMOUS DITAHAN KERANA MENJUAL BEG TANGAN YANG DIBUAT DARI KULIT ULAR



Zaman sekarang ni bila kita terlalu menunjuk kan kemewahan di laman sosial, mesti apa yang kita buat, kemana kita pergi akan menjadi perhatian ramai orang. Dalam ramai-ramai tu pula bukan semuanya yang sekadar memerhati malah ada juga yang mula menyiasat latar belakang dan aktiviti kita seharian.




Nasib buruk, terdedahlah segala keburukan kita. Dan mungkin jika kita pernah melanggar undang-undang pasti ianya akan menjadi bualan hangat di sosial media.

Seperti yang berlaku pada instafamous dari London ini, Stephanie Scolaro atau lebih dikenali sebagai Rich Kids Of Instagram, beliau di tahan oleh pihak berkuasa atas dakwaan menjual bag tangan yang dibuat dari kulit ular



Stephanie Scolaro sangat popular di Instagram. Beliau memiliki lebih dari 100 ribu followers. Wanita ini diberi gelaran Rich Kids of Instagram kerana kerap mempamerkan kekayaannya.

Dipetik dari The Sun, Stephanie ditahan pihak berkuasa di rumahnya di Marylebone, London, selepas kegiatan nya mengimport barangan mewah bernilai 18 ribu poundsterling di kesan. Ketika di tahan di rumahnya pihak berkuasa menemui 35 topi dan banyak bag kulit yang kemudian nya turut di rampas.

Barang-barang mewah yang diimpor Stephanie rupanya berupa bag dan topi baseball yang diperbuat dari kulit ular. Dia menjual berbagai bag dan topi kulit ular di satu website membeli belah yang dibuatnya dan di Instagram.




Dalam online website nya dia menulis bahawa bag dan topi yang dijualnya diperbuat dari kulit ular Python. Menurut pihak berkuasa penjualan barang fashion dari kulit ular yang dilakukan Stephanie adalah sesuatu yang melanggar undang-undang .

Hakim Michael Gledhill QC menyebut instafamous tersebut sebagai penyelundup kulit ular yang ego.
Stephanie membantah kenyataan hakim tersebut dan  dia mengaku dirinya bukanlah pembunuh ular.



Stephanie menjelaskan selepas berita penahanan nya tersebar dia mula menerima kecaman dari pengikut-pengikutnya malah ada yang bertindak mengancam akan menyiram wajahnya dengan asid.

Kini Stephanie Scolaro sudah disahkan bersalah atas dakwaan penyelundupan kulit ular tanpa izin. Dia dihukum menjalani 12 bulan kerja sosial atau 160 jam bekerja tanpa dibayar.