Showing posts with label VIRAL. Show all posts
Showing posts with label VIRAL. Show all posts

Monday, 28 January 2019

ORANG PEREMPUAN TOLONG HATI-HATI DENGAN LELAKI YANG PANDANG KAU ATAS BAWAH - WANITA DEDAH PENGALAMAN DI GANGGU LELAKI GATAL

Walaupun wanita semakin ramai dalam dunia ni bukan bermakna kita selamat dari nafsu jahat lelaki-lelaki kat luar sana. Kalau diikutkan bab tenaga dan upaya ni orang wanita memang nampak lemah. Tapi itu bukan alasan untuk kita tak melawan dan bertindak.





Saya kagum dengan keberanian yang wanita dalam video ni tunjuk kan.Walaupun tak gunakan senjata tapi dia berani pula maki hamun lelaki yang buat perkara kurang sopan pada dia.

Pemilik akaun twitter Sarahaniesah1 ni juga sempat menceritakan apa yang sebenarnya berlaku padanya hingga bertindak memarahi lelaki berkenaan.









Sarahaniesah juga mendakwa dia pernah diganggu sebelum ini oleh lelaki lain. Lelaki tersebut memintanya mencuba seluar legging yang dibeli untuk kekasih nya dengan alasan saiz peha kekasih nya sama dengan saiz wanita ini.



So pada semua wanita berhati-hati dan sediakan lah spray ke payung ke supaya boleh dijadikan senjata bila berlaku perkara macam ni. Kalau tak de senjata apa menjerit lah sekuat hati. Jangan menjerit ketakutan, tapi jerit dengan rasa marah dan tegas.

Thursday, 24 January 2019

SUKA TAYANG KEMEWAHAN , INSTAFAMOUS DITAHAN KERANA MENJUAL BEG TANGAN YANG DIBUAT DARI KULIT ULAR



Zaman sekarang ni bila kita terlalu menunjuk kan kemewahan di laman sosial, mesti apa yang kita buat, kemana kita pergi akan menjadi perhatian ramai orang. Dalam ramai-ramai tu pula bukan semuanya yang sekadar memerhati malah ada juga yang mula menyiasat latar belakang dan aktiviti kita seharian.




Nasib buruk, terdedahlah segala keburukan kita. Dan mungkin jika kita pernah melanggar undang-undang pasti ianya akan menjadi bualan hangat di sosial media.

Seperti yang berlaku pada instafamous dari London ini, Stephanie Scolaro atau lebih dikenali sebagai Rich Kids Of Instagram, beliau di tahan oleh pihak berkuasa atas dakwaan menjual bag tangan yang dibuat dari kulit ular



Stephanie Scolaro sangat popular di Instagram. Beliau memiliki lebih dari 100 ribu followers. Wanita ini diberi gelaran Rich Kids of Instagram kerana kerap mempamerkan kekayaannya.

Dipetik dari The Sun, Stephanie ditahan pihak berkuasa di rumahnya di Marylebone, London, selepas kegiatan nya mengimport barangan mewah bernilai 18 ribu poundsterling di kesan. Ketika di tahan di rumahnya pihak berkuasa menemui 35 topi dan banyak bag kulit yang kemudian nya turut di rampas.

Barang-barang mewah yang diimpor Stephanie rupanya berupa bag dan topi baseball yang diperbuat dari kulit ular. Dia menjual berbagai bag dan topi kulit ular di satu website membeli belah yang dibuatnya dan di Instagram.




Dalam online website nya dia menulis bahawa bag dan topi yang dijualnya diperbuat dari kulit ular Python. Menurut pihak berkuasa penjualan barang fashion dari kulit ular yang dilakukan Stephanie adalah sesuatu yang melanggar undang-undang .

Hakim Michael Gledhill QC menyebut instafamous tersebut sebagai penyelundup kulit ular yang ego.
Stephanie membantah kenyataan hakim tersebut dan  dia mengaku dirinya bukanlah pembunuh ular.



Stephanie menjelaskan selepas berita penahanan nya tersebar dia mula menerima kecaman dari pengikut-pengikutnya malah ada yang bertindak mengancam akan menyiram wajahnya dengan asid.

Kini Stephanie Scolaro sudah disahkan bersalah atas dakwaan penyelundupan kulit ular tanpa izin. Dia dihukum menjalani 12 bulan kerja sosial atau 160 jam bekerja tanpa dibayar.


Saturday, 19 January 2019

DAH BERIBU HABIS UNTUK RAWAT KAKAK TAPI ALLAH BELUM IZINKAN." PENDEDAHAN KISAH KAHWIN LARI DENGAN SUAMI ORANG

Ramai rakyat Malaysia yang ambik keputusan menikah di Tahiland. Tak tahu la apa alasan mereka. Tapi ada satu kisah yang dikongsikan oleh pengguna Twitter Diyana Zahari tentang pengalaman keluarganya yang berdepan dengan masalah ahli keluarga nya yang berkahwin lari dengan seorang lelaki tempatan.

Lelaki tersebut dikatakan sudah berkahwin dan mempunyai latar belakang yang mencurigakan. Kisah ni memang sedih sebab melibatkan perasan ibu dan ayah mereka. :-

Tengah malam macam ni best jugak nak taip buat thread kisah kakak aku yang kahwin lari dekat thailand.

Sampai sekarang kakak tak balik ke pangkuan keluarga dan dia merupakan kakak yang paling baik dalam family aku :') Dia kahwin lari dengan lelaki yang dia paling benci.


Benda ni awalnya terjadi beberapa tahun lepas. Waktu kakak aku mula bekerja di kedai hardware sebagai kerani & boleh dikatakan buat kerja all in 1 la.

Kakak aku ni lembut orangnya dan jenis suka pendam masalah. Dialah adik beradik paling lembut dan baik gila.

Bayangkan waktu kakak study di kolej, boleh dikatakan tiap malam call mak ucap selamat malam dan sayang.

Kalau kakak balik cuti semester, dia mesti bagi duit dekat adik-adik dia. Bagi senyap-senyap tau.

Kakak ni jenis suka bangun solat malam dan mengaji tiap kali lepas solat maghrib.

Lepas kakak habis belajar kolej, dia bekerja dekat kedai hardware. Dia memang berniat kerja situ sambil tunggu offer kerja yang lebih baik lagi.

Btw, owner kedai tu laki orang, ada 3-4 orang anak dan memang jenis jantan gatal giler.





Aku namakan lelaki owner kedai tu : Si Hitam. Sebab fizikal dia buruk sama dengan hati dia yang hitam!

Kakak aku pernah bagitahu dia nampak si hitam ni bermesej lucah dengan orang. Siap orang tu hantar gambar lucah dekat si hitam tu.

Si hitam ni memang ada banyak kes dengan perempuan lain

Si hitam ni jenis pandai bercakap manis dengan perempuan, suka pergunakan agama dan mulut dia tu aku rasa nak bagi pelempang 1000 kali je! Geram gila aku ingat balik si hitam tu!

Pernah kakak aku meluah pada kakak lain yang dia rasa dah taknak gila-gila kerja dekat kedai tu. Tapi dia terpaksa teruskan jugak sebab dia nak cari duit bayar kereta tiap bulan. Kakak aku taknak menyusahkan ma abah.

Kakak pernah cakap yang dia benci gila-gila dekat si hitam tu!

One day kakak dapat offer interview untuk kerja di satu tempat ni. Kami mintak tolong orang untuk jadi kabel dan mudahkan kakak aku diserap masuk kerja.

Si hitam tu tahu kakak aku attend interview tempat tu!

Guess what?
Padahal ada possibility kakak dapat kerja end up tak dapat :(

So..bermula la episod kakak aku jadi mangsa si hitam tu.

Makin lama kakak aku berubah perangai. Dia jenis yang suka pendam sorang diri so kami satu family tak tahu yang kakak aku ada masalah.

Macam-macam benda dah mula berlaku. Aku sambung belajar jauh dari rumah & masa ni aku tak tahu apa yang terjadi.

Tiba-tiba kakak aku bagitahu yang dia decide untuk sambung degree di uitm machang. Ma abah izinkan kakak sambung belajar.






Selepas 3 tahun belajar, kakak dah berada di sem akhir (perlu attend internship berdekatan rumah), kakak senyap dan tak pulang ke rumah! Tak silap dah 2-3 hari.

Mak mesej kakak tak reply. Call tak angkat. So, kami buat keputusan untuk buat laporan polis yang kakak hilang .

Benda ni sampai ke balai polis machang (sebab kakak study dekat sana kan). Polis sana yang call & kitorang dapat berita yang sangat menyedihkan.

Kakak bagitahu pada polis..

"Saya sekarang selamat dengan suami saya"

Satu family terkejut!
SUAMI??????????

Mak hampir pitam kot 😢

Kitorang tak boleh reach langsung akak. Sebab "suami" dia tak bagi contact kami. YaAllah, luluh hati family.

Kitorang gunakan orang tengah untuk tahu lebih lanjut soal perkahwinan kakak tu.

Banyak info yang buatkan kami rasa sedih sangat.. Kakak takkan bertindak macam ni kot :(

Kami dapat tahu kakak dah berkahwin 5-6 bulan lepas dari tarikh kakak tak balik rumah.

Tarikh tu 2-3 hari sebelum raya haji.

Waktu raya haji 2016 kakak balik beraya dekat rumah. Kitorang sambut happy2 kot! Siap tangkap gambar family ramai-ramai, bergelak ketawa 😢

Diorang kahwin lari di narathiwat. Si hitam tu dah lama plan benda ni . Lepas kejadiah ni, family kami bertindak untuk dapatkan hak kami!

Nak tahu apa lelaki tu buat?
Dia yang beri arahan pada akak yang kakak tak boleh jumpa dan contact family! Kiranya akak ni dah jadi hak dia.

Keadaan kakak macam patung :( Kakak tunggu segala perintah dari si hitam tu sebelum bertindak segala benda.

Bayangkan my sis yang lain dan abg pergi rumah si hitam tu nak pergi tengok kakak..si hitam tu bagi arahan satu persatu baru kakak bertindak buat benda. Macam orang bodoh pulak.

Ma abah pergi mahkamah syariah dan fight benda ni. Macam mana boleh kahwin senyap-senyap tanpa minta kebenaran wali?? Patutnya wali tak izin baru boleh kahwin lari??

Kitorang jugak pertikai yang sijil kahwin diorang tu sah atau tak sebab diorang tak ada sijil kahwin malaysia.

So, mahkamah jatuhkan perintah faraq (berpisah sementara). Selang beberapa hari kakak balik rumah Tapi..keadaan kakak sangat teruk dan dingin dengan family.

Bila kami cuba bercakap dengan dia, kakak akan buat muka yang menjengkelkan dan dia sengaja nak buat kami sakit hati.

Btw, berpisah sementara tu biasanya mahkamah syariah jatuhkan perintah ni untuk mengesahkan satu perkahwinan tu. Kakak dah tak boleh tinggal sebumbung dengan si hitam tu :) so, dapat la jugak kakak balik rumah awal tahun 2017.

Disebabkan kakak perlu meneruskan intern dekat office berdekatan rumah, ma abah bagi kebenaran kakak keluar intern. Ma abah yang hantar kakak pergi dan balik office. Kitorang ingatkan benda ni akan settle tapi malangnya..keadaan makin teruk!

Ma abah fikir masa depan kakak. Kalau tak intern, kakak tak dapat grad. Tapi lain pulak yang jadi..selang sebulan dua kami dapat tahu yang....

Kakak byk kali ponteng waktu intern. Ada org nampak kakak keluar dengan si hitam tu! Dia keluar berjam-jam kot, maybe bawa balik rumah.

Boleh agak tak kenapa si hitam ni bawa kakak balik rumah dia? Si hitam ni memang gila! Dah ada anak bini nafsu tetap menggila!

Aku dengan kakak lain dan ma abah bincang benda ni. Kami decide keesokkan hari kami akan sekat kakak pergi intern!

Waktu ni memang drama gila ah.

Kakak dah bersiap nak pergi office tapi mak kunci pintu tak bagi keluar dan abah ajak bincang dgn kakak isu ponteng waktu office

Waktu abah bercakap dan tegur kakak, slow-slow kakak lain datang dekat dengan kakak aku lepas tu..terus grab handbag kakak!

Waktu ni memang gila.

Sebab kakak aku ni dah macam orang gila! Dia menjerit macam orang tak betul sebab kami nak ambil handbag dia!

Serius, kakak macam orang gila.

Dia menjerit sampai kalah suara kami. Padahal dia ni jenis lembut. Nak keluar suara pun ya Ampun..lembut tau.

Masa ni kami bergelut, sampai terselak segala benda weh. Kudrat kakak kalah 2 orang yang tengah bergelut. Kuat gila dia waktu tu

Abah aku join baru la mampu nak rampas handbag dia tu.

Kami nak rampas sebab nak ambil handphone dia. Tak bagi contact si hitam tu. Sebab makin lama makin teruk keadaan kakak.

Kitorang nak usaha sembuhkan kakak :(

Serius panjang cerita ni dan sangat complicated.

Aku ada lagi cerita kejadian dekat hospital, 6 orang polis datang rumah sebab kakak, kakak mengamuk sampai aku cedera dan cerita dekat mahkamah syariah yang si hitam ni bawak lari kakak ikut pintu belakang.

Nanti aku sambung sampai habis. Pengakhiran yang sadis. :)

Btw, aku terdetik nak taip cerita ni sebab aku dapat gambar ni dlm whatsapp family.

Kakak aku yang berdiri tengah tu. Diri dia yang dulu dah tak ada. Kami rindukan dia sangat-sangat. Tiap minggu mesti hadir dalam mimpi aku.



Okay, sorry berhenti tengah jalan cerita ni.

Lepas kitorang dah rampas handbag (ada handphone kak), laptop pun rampas, bilik kakak pun abah dah rosakkan tombol pintu (risau kakak buat hal kunci bilik je dan depression sorang diri)..bermula hidup kak yang kitaorang tak bagi keluar rumah

Kakak mula protes taknak turun tingkat bawah (rumah kami 2 tingkat) dan taknak makan. 24/7 duduk dalam bilik je. So, tiap hari, pagi tengahari malam..adik dan mak yang akan bawa makanan ke bilik kakak.

Mula-mula memang dia taknak makan. Lama-lama makan jugak sampai habis.

Kalau kitorang cuba nak borak dengan dia..memang teruk la dia menjerit marah dekat kitorang balik. Memang kakak cuba macam2 cara nak buat kitorang bencikan dia. Bayangkan dari sorang yang ada personaliti lembut dan baik tapi sekarang perangai dia berubah 360° ☹️

Ma yang dia sayang gila-gila ni pun dia boleh lawan dan bercakap kasar. Serius, personaliti dia memang berubah gila.

Tapi satu hari tu terkantoi! Laptop kakak yang rosak boleh guna balik. So, dia guna laptop nak berhubung dengan si hitam.

Ape lagi, terus kami rampas laptop tu..

Aku bukak laptop kakak & tengok history. Ada banyak gila dia hantar email dkt si hitam. Dia guna email kedai si hitam tu. Aku syak kakak masih buat kerja-kerja untuk kedai si hitam tu. Benda yang aku risau kakak ada send gambar tanpa ada subject. Aku risau kakak send gambar family

Kakak ni memang aku rasa macam..gila la! Dia memang selalu log out email kedai tu, macam selalu bersedia kalau kitorang rampas laptop tu. Tapi, dia terlupa nak log out fb sendiri..

Aku check mesej & nampak mesej si hitam tu.

"Abang tak tahan ni, abang rindu A (nama kakak)"

WTF

Aku dapat tahu jugak, kakak memang akan delete conversation di FB dengan si hitam tu. Sebab aku tengok di history banyak gila pop out mesej kakak dengan si hitam.

So mesej last yang aku baca tu mungkin kakak tak sempat delete.

Lepas rampas laptop, kakak buat hal lagi.

Senyap-senyap kakak curi phone adik lelaki. Bila tanya kakak, dia marah balik tak mengaku.

Lepas adik lelaki, adik perempuan pulak jadi mangsa handphone kena curi 🤦

Memang kakak yang curi pun. Ambil msa berbulan jumpa balik handphone

Tapi dua2 phone xboleh guna. Ada password & satu lagi tak dapat detect wifi.

Spanjang kakak ada dkt rumah, dia macam mayat hidup. Berjalan sambil termenung. Dduk dlm bilik termenung. Kitorang try borak, dia tengking kitorang balik.

Sampai la satu tahap dia macam cakap sorang diri.

Kami tak tahu apa yang dia cakap sorang2 tu. Sebab berbisik-bisik. Kitorang cuba macam-macam cara nak sembuhkan dia tapi tuhan belum izinkan lagi.

Sampai la masuk bulan ramadhan 2017. Kakak masih protes taknak turun makan tapi kami tetap bawa makanan ke bilik dia

Waktu ramadhan tu memang special gila makanan kakak. Nak beli makanan mesti ma abah akan fikir nak beli makanan special khas untuk kakak je. Sebab nak pastikan kakak makan sampai habis.

Waktu ramadhan mak memang tak putus-putus berdoa supaya kakak sembuh 😢

Satu hari tu, kakak tiba-tiba panggil mak dari tingkat atas. Mak masuk bilik kakak & terkejut banyak darah! Rupa-rupanya kakak gugur! Waktu ni bulan ramadhan lagi.

Ma abah terus bawa kakak ke hospital tapi kakak perlu dipindahkan ke hospital lain untuk cuci rahim dia.

Dari gua musang ke kuala krai. Aku yang teman kakak duduk dalam ambulan. Ma abah akan menyusul pergi ke hospital sana kejap lagi.

Waktu ni bila borak dengan kakak, dia akan balas segala pertanyaan aku dengan lembut. Aku yang tolong bawa kerusi roda kakak sepanjang berada di hospital

Aku tunggu kakak hingga waktu melawat habis. Selang beberapa minit lepas waktu berbuka puasa, ma abah tiba hospital. Kami bertiga berbuka puasa sambil minum air kotak je.

Mak pulak tengah rushing nak jumpa kakak dalam wad. Lepas settle jumpa kakak baru kami ada peluang nak makan nasi

Waktu makan, ma abah asyik cakap.. "Harap apa yang jadi ni akan sedarkan kakak dan harap dia akan berubah jadi diri yang asal".





Kitorang harap sangat dia sedar tapi, ada something yang terjadi keesokkan hari dekat wad :(

Waktu melawat, aku & ma abah yang tunggu kakak..tiba-tiba si hitam tu datang!

Dia datang dengan angkuh & cakap dengan kuat,

"A bagitahu abang..sape yang buat A jadi macam ni???" Lepas tu si hitam tu senyum sinis dekat ma abah! Satu wad dengar suara jantan gila ni

Waktu ni ma abah jadi kaku dan senyap! Aku protes keluar dari wad dan call family member lain.

Bila aku masuk balik wad, tiba-tiba satu wad kecoh ma abah gaduh dengan si hitam tu.

Jantan gila ni nak anak orang tapi layan parent orang biadap gila! Aku join buat kecoh jugak!

Si hitam ni boleh pulak dia tanya aku,

"Kau ni sape nak cakap macam tu ha??? Ni bini aku!"

Aku balas balik,

"Eh, kakak aku ni family kami. Apa hak kau senang nak ambik anak orang ni hah???"

Serius, kecoh gila dalam wad dan pak guard datang halau si hitam ni.

Aku menangis gila-gila waktu ni. Sebab aku kecewa..

Aku ingat kakak akan berubah tapi tak :(

Katil sebelah kakak aku yang bagitahu, dia bagi pinjam phone dia pada kakak. Sebab tu si hitam tu datang.

Patient katil sebelah minta maaf dengan kami sebab dia tak tahu pasal ni 😢

Oh ye, aku lupa nak cerita, ada satu kejadian selang seminggu selepas kakak aku balik rumah. Selepas mahkamah jatuhkan perintah faraq.

Si hitam tu ada datang rumah kami dan mengamuk luar rumah macam orang gila! Dia datang pukul 11 malam. Siang hari confirm takut malu dengan orang.

Bayangkan pukul11 malam, tiba-tiba satu family terkejut ada orang mengamuk dan menjerit macam orang gila depan rumah. Jiran selang 10 buah rumah pun dengar!

Dia mengamuk asyik cakap, "A tu bini aku, hak aku!"

Si hitam tu asyik ulang ayat tu je weh. Macam orang gila!

Abang aku hampir nak menumbuk tapi mak aku halang. Bila habis gaduh tu si hitam balik dan kitorang terus pergi balai polis buat laporan.

Kakak aku waktu tu masih ada handphone, dia sempat call si hitam tu cakap yang ma abah pergi balai..

Bila ma abah sampai balai, terus nampak so hitam tu dekat depan kaunter balai tu! WTF!

Kitorang nak buat report yang si hitam ni serang rumah kami tapi, pihak polis bagitahu balik..

"Kami taknak masuk campur isu family'

Si hitam ni serang rumah orang kot! Sakit hati gila!

Keesokan hari adik bongsu aku demam mengejut. Sebab dia terkejut kejadian mengamuk malam semalam. 2-3 hari jugak demam panas.

Benda ni bagi efek mental family aku kot. :(( Tak pernah jadi benda macam ni.

Panjang lagi cerita..macam-macam benda berlaku dalam masa setahun. 9 kali naik turun mahkamah syariah.

Nanti aku  sambung lagi.

Pukul2-3 petang nanti aku janji akan taip sampai habis. Sorry cerita tergantung kejap 🙏

Gais..jangan isukan pulak aku panggil "si hitam tu".

Sebab hitam bagi aku pure 100% hitam & bukan warna kulit. So, jantan tu perangai buruk dan hati hitam sebab tu kitorang panggil dia si hitam.

Hi, aku sambung balik cerita.

Isu kakak aku gugur tu memang buat kitorang rasa sakit hati gila. Sebab doktor check, kandungan kakak sebulan lebih / dua bulan.

Padahal mahkamah jatuhkan perintah faraq hampir 4 - 5 bulan. Maknanya diorang pernah bersama dalam tempoh faraq (berpisah sementara) tu!

Mana boleh brsama sebab mahkamah syariah nak sahkan dulu pernikahan diorang. Bayangkan kalau perkahwinan tak sah? Senang2 dia ajak anak orang berzina?

Ni jugak bukti yang kakak ponteng waktu kerja internship, jantan tu bawak balik rumah buat benda tak elok.

Bila kejadian ni berlaku, family bertambah strict dan makin berjaga-jaga risau ada perkara lain berlaku. Kitorang berusaha macam-macam cara nak sembuhkan kakak.

Sepanjang dalam tempoh naik turun mahkamah untuk fight soal perkahwinan kakak, memang kami sekeluarga penat sangat2.

Sebab jntan tu failkan kes ni di mahkamah Kota Bharu. Kami dari gua musang ke Kota Bharu ambil masa 3-4jam!

Jantan  tak guna tu jugak sengaja failkan di mahkamah Kota Bharu

- nak menyusahkan kami sekeluarga
- nak jaga aib dia. Dia malu nama dia tercemar di gua musang. Orang business kan. So takut malu la asyik pergi turun naik mahkamah syariah di gua musang

Aku dapat tahu si hitam ni TUKAR ALAMAT IC semata-mata nak failkan kes dia di mahkamah kota bharu.

IC lama dia alamat di gua musang, dia tukar alamat baru. Aku jumpa softcopy ic lama si hitam ni dalam laptop kakak.

Menyusahkan kami tahu tak?

Aku syak dia ada member org dalam ajar

Okay, next. Benda yang unexpected berlaku. 2 kali si hitam ni datang rumah kami dengan 2 orang polis.

Dia datang dengan kereta peronda polis. WTH? Apa kaitan dengan polis?

Dia datang waktu maghrib pulak tu. Dia cakap, dia nak jumpa kakak aku. Tapi ayah aku tak bagi.

First time dia dtg rumah kami waktu maghrib tu, abah buka pintu & speechless tengok si hitam dengan polis datang rumah.

Si hitam ni tiba-tiba acah baik nak bersalaman dengan abah. Abah sambut je la salam tu macam biasa, tapi rupa-rupanya...

Ada benda.

Tak silap aku, jantan tu nak salam mungkin sebab dia nak "kirim benda" dekat abah.

Beberapa hari lepas tu, ada ustaz tegur abah..dia nampak ada "something" ikut abah.

Ustaz tu dah tolong abah buang benda tu. Mujur dapat detect awal-awal.

2nd time, jantan tu datang lagi dengan polis, waktu maghrib lagi. Kitorang pelik, asal polis ni baik hati sangat nak teman si hitam ni datang rumah kami?

Padahal sebelum ni kami report si hitam serang rumah boleh pulak polis pertikai,

"Taknak masuk campur urusan keluarga" 🤦

2nd time si hitam tu datang rumah kami waktu maghrib memang abah tak buka langsung pintu.

Kami tanya polis yang follow si hitam tu untuk tunjuk kad polis tapi diorang tak nak bagi.

Sepanjang kakak dikurung dalam rumah ni, kami bagi makan minum dia yang cukup. Every week makan sedap. Kfc, masak spaghetti special, makan kek.

Memang cukup makan. Cuma mental akak yang kurang stabil. Mak selalu cuba nak borak dgn akak, taknak dia depress. Kawan-kawan kakak pun datang lawat.

3-4 kali jugak kakak cuba untuk lari dari rumah. Kami selalu berjaga-jaga, kunci pintu 24/7.

Pisau dan benda tajam dalam rumah pun mak simpan rapi dalam laci rumah. Risau kakak bertindak benda luar akal.

Pernah aku tengah borak dengan mak dekat dapur, tiba-tiba nampak kelibat kakak..

Kakak pakai baju cantik2, bawa handbag nak keluar dari rumah! Aku dengan mak terus kejar dari belakang cepat2! Macam aksi kejar mengejar pulak. Mak menjerit-jerit dari belakang sambil kejar kakak di ruang tamu.

Aku ni berbadan gempal tau. Aku sempat peluk kakak aku dri belakang!


Kakak aku ni kurus kering berat 41kg++. Tapi dia punya kekuatan kalah aku yang badan gempal ni.

Dia sempat buka pintu tapi mujur pintu grill utama mak aku sempat kunci.

Walau pintu grill kunci, tapi masih nampak orang dekat luar rumah kan. Waktu ni malu gila. Malu sangat-sangat..

Rumah aku tepi jalan raya. Berdekatan area kedai & sekolah rendah. Waktu tengahari mesti la ramai orang sebab budak sekolahbalik.

Kakak aku tanpa segan silu, dia menjerit macam orang gila depan rumah aku.

Dia menangis menjerit smbil panggil, "Abe, tolong saya abeee!" (Abe : si hitam)

Aku sempat tutup kepala dgn towel waktu pintu terbukak. Malu gila. Semua orang berdekatan berlari ke rumah kami, nak tengok apa yang berlaku.

Mujur ada pintu grill, kalau tak..aku tak tahu apa lagi yang kakak akan bertindak macam dia dah tak waras.

Btw, waktu aku bergelut dengan kakak ni..tangan dan kaki aku cedera berdarah 😅

Awalnya aku tak perasan berdarah, ma tegur bru aku perasan. Cermin mata pun patah.

Banyak kali jugak kakak cuba nak lari rumah. Benda ni berulang-ulang. Dia akan duduk depan pintu sambil menjerit-jerit panggil, "Abe". 😢

Jiran pun dah biasa bila dengar kakak menjerit ni. Orang tengok dari jauh je macam kakak ni tak waras.

Ada satu kejadian waktu petang, kami satu keluarga pelik..kenapa kakak melawa, pakai tudung kemas-kemas macam nak keluar rumah. Kitorang berlagak macam biasa, mungkin dia nak cuba lari dari rumah lagi.

Selang beberapa min. Ada 6 ORANG POLIS DATANG RUMAH

Polis bagitahu pada family,

"Kami dapat report yang ada orang CUBA UNTUK BUNUH DIRI di rumah ni".

Serius benda ni berlaku. Aku rasa macam drama pulak.

Sebab benda ni macam tak masuk akal! Macam mana la si hitam tu terfikir untuk plan dan buat benda ni.

Satu family terkejut, siapa yang nak bunuh diri? Polis tu bagitahu nama penuh kakak aku. Padahal kakak tengah rilek je, pakai lawa-lawa macam nak keluar rumah.

Polis tak nak bagitahu siapa yang report benda ni tapi kami memang dah syak.

Si hitam ni memang betul-betul gila, dia siap pergi heboh dekat tok imam suruh datang rumah kami pergi tengok yang kakak nak bunuh diri. Bukan setakat tok imam, dia jugak contact pakcik lain.

Okay, selingan kes cubaan bunuh diri ni. Buat pengetahuan korang, kami dah rampas semua benda yang ada potensi kakak boleh contact dengan si hitam.

Yang jadi misteri, diorang ni macam contact each other? Kami buat spotcheck di bilik kakak, cari phone yang kemungkinan kakak sorok

Tapi tak jumpa apa-apa benda pun dekat bilik kakak! Aku check dekat tubuh kakak kot yang kemungkinan dia sorok dekat badan dia tapi tak jumpa.

Sampai sekarang benda ni masih jadi misteri.

Sambungan kes bunuh diri tu.. Polis yang datang rumah siap bawak bag, mungkin emergency kit untuk tangkap orang tak waras / cuba bunuh diri.

Polis yang datang semuanya baik.
Macam biasa la ada polis sokong kami dan ada polis jenis keras kepala tersengih je bila dengar cerita kami.

Polis slow talk dengan kakak. Borak dengan ma abah.

Ada polis yang sengaja tanya kakak,

"Awak nak kalau kami tangkap mak ayah awak masuk lokap?"

Kakak aku cakap, dia tak kisah polis nak tangkap pun asalkan dia dapat keluar dari rumah kami.

Polis tu tanya lagi,

"Tak kisah mak ayah gadai nyawa?"

Kakak aku berkali-kali jawab dia tak kisah langsung.

Polis tu tak expect langsung benda tu keluar dari mulut kakak aku yang luaran nampak macam budak baik 😢

Waktu polis slow talk dengan kakak, banyak benda jugak kakak tipu..

Dia bagitahu pada polis yang kami kurung dia tak bagi makan. Padahal tiap hari mak & adik bawa makanan ke bilik dia. Dia cuma makan & tinggal pinggan kotor je. Tiap minggu ada je makanan special.

Skip segala benda terjadi hampir setahun, memang penat fizikal dan mental nak fight benda ni.

Sebab kami tahu..si hitam ni bukan nak sangat kakak. Dia sengaja nak balas dendam & nak menang dalam "perang" ni je.

Aku dapat info yang si hitam ni ada perempuan lain sepanjang tempoh faraq

Kes mahkamah mengenai isu perkahwinan kakak ni, 9 kali jugak tangguh. 2 kali kawan baik kakak teman kami untuk perbicaraan di mahkamah.

Tapi, dunia kakak ni ibarat ada jantan tu sorang je. Kawan baik dia pun, dia layan kasar.

Pernah aku tengok dari jauh, kawan kakak yang jenis sabar dan lembut tu pun tak mampu nak tahan perasaan marah, dia tegur kakak aku,

"A sedar la! Jangan buat macam ni! Ingat family! Ingat tuhan!"

Tapi kakak aku marah kawan dia balik.

Mulut kakak asyik terkumat kamit macam cakap sorang-sorang, kawan dia tengok dan rasa geram gila..dia tanya kakak aku..

"A! Dah la macam tu! Awak cakap dengan sape tu??"

Tapi kakak aku tengok kawan dia dengan pandangan kosong dan senyap je, tak jawab pertanyaan tu

Pernah dekat mahkamah, kami sekeluarga tunggu turn untuk perbicaraan, tiba-tiba kakak bangun & terus jalan macam zombi. Satu family terkejut, tiba-tiba je!

Kami berjemaah terus kejar kakak aku. Dia marah kami jangan ikut dia ke tandas.

Tapi..waktu nak ke tandas tu...

..kakak macam tengah tercari-cari benda. Aku bagi direction dia ke tandas.

Bila kakak masuk tandas, selang beberapa min.. SI HITAM TU KELUAR DARI TANDAS LELAKI sebelah!

Satu family terkejut.
Macam kakak aku ni dapat signal dia ada kat situ 😥

Si hitam tu buat muka rilek & duduk atas kerusi menunggu depan tandas perempuan.

Kami semua rasa geram gila. Aku geram nak sepak pukul je!




Serius benda ni memang pelik. Macam kakak aku ni dipanggil dan aku rasa jantan ni sengaja nak jumpa kakak sebelum perbicaraan mahkamah.

Bila kakak keluar dari tandas, automatik kakak macam orang tak waras..

Kakak terus nak pergi dekat, nak peluk si hitam buruk tu! Kami sekeluarga sempat halang.

Riuh jugak luar mahkamah. Kerani mahkamah marah kami dan si hitam ni play victim cakap kami yang serang dia.

So, perbicaraan diteruskan. Kami yang terakhir untuk naik court.

Okay, aku nak share isu mahkamah ni. Kami siasat sijil nikah narathiwat tu :

- 1 saksi orang thailand
- 1 nama saksi orang malaysia, IC DAN ALAMAT TAK WUJUD!

Kami check IC, TAK WUJUD.
Kami pergi check latar belakang alamat rumah saksi sijil nikah tu, MEREKA GUNA ALAMAT TIPU.

Alamat rumah tu milik kawan ma & abah. Walaupun tu rumah sewa tapi sebelum ni TIADA NAMA PENYEWA seperti dalam sijil nikah tu.

Dekat sijil nikah si hitam tu sengaja nak tunjuk acah banyak duit walau hutang berlambak..dia letak amount HANTARAN RM13K.

Kami tanya kakak, mana bukti RM13k tapi kakak senyap.

Tak kisah soal duit tapi soal maruah ni lebih penting! Kalau dalam sijil nikah pun boleh tipu..agak2?

So, perbicaraan mahkamah tamat.
Kerani mahkamah minta semua orang dan family berkumpul dekat satu ruangan untuk bagitahu apa keputusan mahkamah.

So, kerani mahkamah tu bagitahu..hakim dah putuskan..

PERKAHWINAN MEREKA SAH.

YaAllah .. sedih. Waktu kejadian di mahkamah ni sadis gila sebab..kami sekeluarga belum tahu keputusan tapi SI HITAM & GENG awal-awal dah tahu keputusan ni.

Diorang AWAL-AWAL DAH BAWA LARI KAKAK AKU IKUT PINTU BELAKANG MAHKAMAH!

Bayangkan waktu family tengah sibuk menunggu & nak dengar keputusan dari mahkamah..SI HITAM & GENG tu guna peluang ni untuk bawa lari kakak!

Kami tak sempat jumpa kakak lepas perbicaraan! Patutnya orang dalam mahkamah tu consider benda ni! Kenapa diorang tahu keputusan tu dulu??

Info tambahan lagi :

Sepanjang 9 kali tangguh perbicaraan mahkamah, kami ada hire peguam tapi..peguam tu blur gila! Dalam court tergagap & bila tanya soalan dia jadi macam bingung sikit. So, kami decide stop ambil peguam walau dah burn duit ribu jugak.

Padahal kami hire peguam yang orang recommend kot! Kiranya terbaik jugak :(

Isu pernikahan sah atau tak,

Pihak mahkamah cakap..kalau kahwin dekat narathiwat memang sah. Isu saksi tipu tu pihak mahkamah cakap tak apa. Asalkan ada saksi waktu mereka kahwin di masjid yang ada link / berdaftar dengan malaysia.

Waktu perbicaraan tu, si hitam bawa 3 orang saksi yang kami syak saksi tipu! Saksi tu tak ada bukti tertulis pun.

Imagine lepas habis perbicaraan, kau tengok muka si hitam ni keluar court senyum sinis gelak ketawa..waktu tu semua family rasa geram gila!

Lepas tahu keputusan mahkamah & kakak dibawa lari tu..memang semua menangis..

Perasaan kecewa, sakit hati dianiayai! Kami kehilangan family kami!

Kami fight benda ni demi masa depan kakak. Lagipun kami fight sebab si hitam ni orang jahat. Takkan ma abah nak bagi anak free-free dekat orang yang berhati setan?

Ma asyik cakap...
"Aku besarkan anak aku..aku lahirkan anak aku..tu anak aku!"

Sedih tengok mak merintih macam ni

Keesokkan hari, kami dapat tahu si hitam tu ada di gua musang.

Ma abah pergi rumah dia tanpa pengetahuan anak-anak lain.

Masa tu waktu pagi, ma abah pergi ketuk pintu dan gaduh!

Si hitam tolak ma sampai kepala ma hampir terkena simen!

Tangan abah pulak seliuh, ambil masa berminggu untuk sembuh!

Korang rasa ni jenis manusia apa ye? Sanggup buat orang tua macam ni?

Abang dan adik lelaki lain memang tunggu masa nak pergi cari gaduh tapi ma merayu pada diorang..

Ma taknak anak-anak lain cari pasal. Ma risau abang dan adik2 masih muda ada masalah lain. 😭

Benda ni terjadi around 2017 - awal tahun 2018. Sejak dari tu, kakak tak balik rumah dan tak contact family langsung.

Kakak jadi kuli kedai dia. Kalau pergi kedai tu akan jumpa kakak yang macam mayat hidup.

Kakak yang urus kedai, kakak pergi beli barang rumah sorang, kakak cari makan sorang diri.

Ada makcik yang terserempak dengan kakak, dia bercerita dekat mak sampai nak menangis sebab makcik tu cakap..dia kesian tengok keadaan kakak macam mayat hidup.

Aku pernah post cerita ni di FB sejak dari tu, ramai mula PM aku kongsi kisah dia pasal jantan ni.

1. Ada orang PM bagitahu kawan dia hampir kena rogol dengan si hitam ni.

2. Adik wife pertama dia pun hampir jadi mangsa sexual tapi family suruh senyap pasal isu ni

3. Ramai yang kena ganggu dengan jantan ni. Banyak gila orang komen di fb post yang diorang pernah kena ganggu

4. Jantan ni ada kisah lama yang dia pernah buat perempuan lain tergilakan dia

Majoriti mangsa diamkan diri.

Ada yang PM bagitahu aku..dia taknak buat report polis sebab dia takut 🤦

Oh ye, sepanjang tempoh perbicaraan mahkamah tu..hampir setahun jugak, si hitam tu ada perempuan lain. Ni pun aku dapat tahu dari orang lain.. 2-3 orang yang PM di fb cakap benda sama.

Jantan ni memang gila kan?

Kami dah berusaha nak berubat kakak. Dah beribu habis..tapi belum jumpa penawar. Orang yang pernah alami benda ni akan faham betapa susah nak cari penawar.

Ramai ustaz tak mampu nak buang "benda" kakak tu. Dah jumpa yang mahir berkaitan benda ni tapi ustaz tu dah tua & uzur :')

Ada roomate kakak PM di FB. Dia bagitahu..dia memang terkejut bila tahu cerita kakak tu.

Dia cakap..dia selalu nampak kakak menangis sorang diri waktu malam masa kakak masih belajar di uitm.

Dia tak rapat dgn kakak sebab kakak jenis pendam & pendiam.

Aku rasa si hitam psycho ni dia cuma nak kakak untuk jadi hamba dia je.

So sekarang si hitam ni dah dapat kakak jadi hak dia & sekarang kakak jadi hamba dia, free je :)

Ok. Aku stop sini je.

Sekarang kakak tinggal di daerah sama dengan kami tapi tak balik & tak contact pun kami.

Dengar cerita kakak dah beranak. Tak tahu macam mana life dia sebab si hitam tu memang nak kami putuskan terus hubungan keluarga.

Semua org nasihatkan kami utk redha.

Monday, 14 January 2019

INI LAH WANITA YANG SUARANYA ANDA KERAP DENGAR DI DALAM MRT






INI LAH WANITA YANG SUARANYA ANDA KERAP DENGAR DI DALAM MRT Bagi korang selalu menggunakan MRT , LRT atau pun di dalam Komuter , setiap kali tiba di destinasi akan ada suara yang buat pengumuman dimana destinasi korang.

Sebelum ni saya ingatkan suara tersebut guna suara robot. Rupanya ianya milik seorang wanita yang macam orang lain juga. 



Menurut satu komen di Twitter menyatakan untuk 15 minit rakaman suara pihak agency mengenakan bayaran sebanyak rm200 lebih. 

Wah!!memang boleh buat duit kalau ada suara yang bagus. Tak semestinya jadi penyanyi saja..Betul tak.

Agak-agak kalau suara serak-serak itik macam saya ni berapa la harga untuk 15 minit ye??



GAMBAR AKSI PENDUDUK NEW YORK NAIK TRAIN TANPA SELUAR SEMPENA NO PANTS SUBWAY RIDE








"No Pants Subway Ride " adalah acara tahunan yang diadakan oleh Improv Everywhere setiap bulan Januari di New York City. Tarikh nya berubah dari tahun ke tahun dan diumumkan pada awal Disember. Untuk tahun ini acara diadakan pada 11/1/2019.

Acara tahunan ini awalnya bermula dengan  gurauan kecil  tujuh orang lelaki dan telah berkembang menjadi perayaan antarabangsa dengan disertai berpuluh-puluh kota di seluruh dunia yang berpartisipasi setiap tahun.

Rupanya ada jugak acaran tahunan yang tak de faedah macam ni. Saya pun kurang pasti sejarah acara ni macam mana tapi mungkin ianya hanya untuk suka-suka sahaja. 

Sejumlah penumpang keretapi bawah tanah  dilihat tidak memakai seluar sempena  'No Pants Subway Ride' di Manhattan, New York, Amerika Syarikat.   



Dalam acara  ini para penumpang yang tiba diStesyen keretapi akan berpakaian lengkap. Namun sebaik mereka tiba untuk menaiki keretapi , mereka kemudian nya akan membuaka seluar atau pun skirt dan hanya memakai seluar dalam lalu menaiki keretap bawah tanah.



Walaupun ianya kelihatan agak janggal namun rata-rata penumpang tidak kisah untuk membuka seluar masing-masing dan hanya berseluar dalam.


.











Penumpang yang menyertai  'No Pants Subway Ride' mengenakan kembali seluar setelah keluar dari Stesyen keretapi bawah tanah Manhattan, New York,.

Nasib baik lah kat Malaysia tak de acara pelik macam ni. Kalau tidak ada jugak yang hilang selera makan. Orang Malaysia ni seluar dalam pun 3 bulan sekali baru merasa beli lain. Faham-faham je la cemana rupa seluar dalam 3 bulan sekali tu ye.. Benang tercabut getah longgar, jahitan dah tetas.. Tapi luaran memang tip top..gaya macam artis..


hahahah...

Friday, 4 January 2019

BUDAK INDIA TAK AMBIL SUBJEK ARAB TAPI VELU BOLEH INGAT APA YANG USTAZ INI AJAR SAMPAI KE HARI INI

Kerjaya sebagai guru memang dipandang mulia. Tanpa guru tak banyak perkara yang akan kita tahu. Banyak perkara yang kita tahu sampai ke hari ni datangnya dari ajaran seorang guru. Terima kasih untuk guru-guru kita.







Guru yang baik pasti akan diingati oleh anak muridnya. Seperti pelajar ini yang dikenali sebagai Velu, Pelajar SK Taman Jasmin, Kajang. Velu masih mengingati apa yang diajar oleh ustaz disekolahnya 2 tahun lepas. Walaupun sekarang sudah berusia 11 tahun dan hampir 1 tahun lebih ustaz tersebut sudah tidak mengajar disekolahnya dia tetap mengingati beberapa perkataan arab yang diajar.















Walaupun berbeza agama dan fahaman tapi pelajar ni memang jelas sangat menghargai gurunya. Beruntung lah siapa yang dapat anak murid macam ni. 

Monday, 24 December 2018

GADIS DEDAH PENGALAMAN DI TIPU PENGASAS PRODUK KECANTIKAN KETIKA BEKERJA DI MOOD REPUBLIK

Dah banyak kita dengar tentang pengasas produk yang hanya mementingkan keuntungan semata-mata sampai tahap menganiaya orang lain. Kalau sebelum ni cerita pasal produk timbang kilo yang dikeluarkan oleh pengasas-pengasas produk menjadi perhatian tapi kali ni lain pula apabila seorang gadis mendedahkan dia dan beberapa rakan nya di tipu oleh seorang pengasas produk kecantikan berkaitan bayaran ketika bekerja di Mood Republik.





Dalam tweet nya gadis tersebut meluahkan rasa kecewa apabila pengasas produk tersebut bukan sahaja tidak membayar seperti yang dijanjikan malah ,mereka juga di kerah bekerja 14 jam tanpa henti dan tidak dibenarkan duduk.

Jika mereka ingkar mereka akan dimarah dan ada juga yang dipukul.

Berikut pendedahan gadis tersebut yang hanya dikenali sebagai Tjasyaa:




Aku kerja under satu produk local jual foundation dekat mood republik. Start kerja hari khamis, masa tu dia kira gaji. Dia cakap sehari rm70. First time dengar mmg down tp dia cakap dia sediakan hotel. So yeah okay tk payah cari tempat tinggal lah kan sbb dah disediakan.


Ada 4 org pekerja termasuk tasya. Lepastu tiba2 awal pagi tu ada 4 lagi pekerja. So ada 8 org pekerja under satu booth. Mmg pack gila babbbbsss. Kitorang kerja selama 14 jam tanpa henti. TAK BOLEH DUDUK UOLLSSS. Kalau duduk kena marah, kena sound, ada yg sampai kena pukul pallete


Lepastu bila makan turn by turn. Ingatkan kerja ni kerja shift kan sbb gaji pun sikit. Biasa org dpt rm100 sehari. Ni mmg bodo la owner dia sumpah penipu. Gatal tangan nak expose supaya org tak tertipu ya Allah. Kau berniaga kot.


First day tu mmg tak rehat. Kalau senyap sikit dia dah tanya ‘ mana suara kau? ‘ ‘ kenapa korang tkde buat sales lgi ni? ‘. 1 set tu rm80 yaaaa. Mcm mana nak dpt commission? Kena jual 30 set keatas baru kira rm5 per set. LOLLLL. What do u expect bijjj.


Let say lah korang jual 29 set je selama 3 hari. Still commission tak kira okay? 30 set terjual baru kira rm5 per set. Hehehehe. Nampak x permainan dia?


So ceritanya. First day kerja tu mmg tasya dgn member lg 3 org dah cakap nak quit tak dapat nak teruskan even tasya dah jual 9 set dalam sehari. Serious tak tahan kena berdiri tanpa henti. Zzzzzzz. So we decided to quit. Then pagi esok tu kitorang mmg siap2 nak checkout


Before checkout tu, pekerja hotel tu dah ketokk pintu sbb dia cakap hari ni checkout eh klu tak kena tambah duit. Bila kitorang tanya kenapa harini bukan dia book utk 4 hari ke. Akak tu ckp eh taklah utk 2 hari je. Amende kau prmpuan gila bangsattt ya Allah dia tipuu kitorang


Nasib baik tergerak hati tau nak quit kalau tak kitorang kena stay kat situ pakai duit kitorang. Sumpah laa bangsat la jd org. Org dtg nak kerja kot kau senang2 tipu org. Patutlah tiap tahun tkde org beli produk tu. kau sendiri berniaga tak jujur.


Then guess what?!! Kitorang kerja 2 hari dapat rm50 sahaja!!!!!!! Part paling bangsat la. Dia cakap sebab apa? Sebab kitorang check out awal habis duit dia burn kat hotel. Weh kalau kau tk jd extend duit diorg pulangkan la. Mcmlah kitorang ni bodoh x pernah tidur hotel


Pastu akak receptionists tu cakap boss korang book hotel 2 hari je ni manada sampai 4 org. Sumpah kau penipuuuuuu. Harap2 lah suatu hari nnt Allah balas la dkt perniagaan tu.


RM50 FOR 2 FREAKING DAYS BEKERJA. BODOOOOOOOOOOO LAAAAAAAAAAAAA SUMPAH TAK HALAL










Ramai yang meminta supaya gadis ini mendedahkan nama pengasas produk tersebut memandangkan tidak mahu ada orang lain yang menjadi mangsa kepada pengasas produk ini.

Namun ada antara komen yang berani mendedahkan nama pengasas tersebut dan tidak hairan lah mengapa pengasas produk ini mengharapkan jualan yang tinggi. Produk ini tidak dikenali ramai dan SENDU!


Wednesday, 21 November 2018

SAHABAT TAMPIL DEDAH SIKAP SEBENAR EDI REJANG, LELAKI YANG DIKATAKAN MENGHINA PROMOTER CARLSBERG

Hi..



Baru-baru ni tersebar satu video seorang lelaki yang memarahi seorang promoter Carlsberg kerana menawarkan sample minuman keras di bahagian non halal di Pasar Besar Giant. Tindakan lelaki tersebut mendapat kecaman ramai apabila  tindakan nya itu dianggap sebagai memalukan dan "mencari pasal"



Video yang dimuat naik ke sosial media dengan menggunakan akaun bernama Edi Rejang menjadi tular dalam masa 1 hari sahaja. Dia dianggap racist dan sengaja mencetuskan huru hara. Kata-katanya terhadap gadis promoter tersebut juga agak kasar dan tidak sopan.

Selepas mendapat berbagai kecaman dari video yang mengundang kemarahan orang ramai itu Edi Rejang dikatakan telah dibuang kerja akibat tindakan melulunya itu. Seorang sahabat yang tinggal di kawasan flat dimana Edi Rejang tinggal mendedahkan juga sikap sebenar Edi Rejang.




Dipetik dari laman twitter milik @fiqsunny

"Mengenai isu Edi Rejang. Dia kenalan saya di flat. Apabila viral isu berkenaan, saya terkejut dan kesal dengan tindakan berkenaan. Cuba tak masuk campur. 
Tapi harini, saya berkesempatan pulang ke flat dan temui beliau. Beliau menangis, teresak.

Saya cerita peribadi, Edi Rejang. Saya tak berapa rapat, tapi kenal. Bila kau tinggal flat, semangat toleransi kau lebih tinggi dari tempat lain. Sering saya tengok dia bantu orang lain. Dia urus keluarga dengan baik.

Setiap hari saya akan nampak dia hantar anak ke sekolah. Anak dia sekolah jenis kebangsaan, sekolah cina. Edi Rejang mungkin tak berpendidikan, tapi dia tak lupa beri pendidikan terbaik pada anak anak.

Saya bukan nak sokong Edi. Tapi hari ini, Edi Rejang jumpa saya menangis teresak, syarikat yang dia kerja selama sepuluh tahun, buang dia serta merta.

Isteri tak kerja, Edi Rejang ada anak anak yang perlu ditanggung. Edi Rejang mungkin bodoh, tapi macam mana nasib anak dan isteri.

Edi Rejang hanya maki seorang. Tapi Edi Rejang dan keluarga dimaki bertubi tubi oleh ribuan masyarakat. Wajah dia terpampang di pelbagai media. Ini harga yang patut dia terima hasil kebodohan dia.

Saya berani jamin, tindakan Edi Rejang bukanlah mempunyai sebarang motif politik. Hanya kebodohan melulu beliau.

Saya cuma buat kebaikan, fikirkan nasib keluarga Edi Rejang. Saya tak mahu bela perkara dan kebodohan Edi Rejang. Saya hanya mahu pastikan kebodohan beliau tidak diwarisi.

Pendidikan amat penting. Edi Rejang hilang perkerjaan. Anak beliau mungkin didesak berhenti sekolah dan tindakan lain.

Saya dimaklumkan Edi Rejang ada jumpa pimpinan. Saya harap, pimpinan berkenaan secepat mungkin selesaikan perkara ini."





Melalui komen balas ramai yang menggesa Edi Rejang agar membuat permohonan maaf agar dapat menjernihkan suasana dan mungkin dengan cara tersebut orang ramai dapat memaafkan dan melupakan tindakan nya itu.

Amat penting bagi kita agar berhati-hati dalam memuat naik status atau video di sosial media. Tidak semua pendapat kita perlu di hebahkan dan dirasakan betul. Lagi-lagi apabila kita tinggal di negara yang mempunyai berbilang bangsa kaum dan agama seharusnya kita semua saling bertolak ansur dan memahami cara hidup orang lain.

Semoga Edi Rejang dan kita semua menjadikan perkara ini sebagai pengajaran dimasa hadapan agar sentiasa berhati-hati.





Wednesday, 14 November 2018

PEMILIK HOMESTAY DEDAH APA YANG BERLAKU SELEPAS SEWAKAN HOMESTAY PADA PELAJAR IPTS.

Hi..



Seorang pemilik homestay mendedahkan perbuatan sekumpulan pelajar IPTS yang menyewa hosmestay miliknya beberapa hari lalu melakukan perbuatan yang tidak senonoh. Dalam akaun twitter nya  @FareezSarifudin turut meluahkan kesal kerana ini lah pertama kali dia mendapat penyewa yang tidak bertanggungjawab sepanjang dia mengusahakan homestay tersebut.




Semasa melakukan pembersihan di juga turut menemuk kotak kondom yang memungkin kan ada berlaku perkara yang tidak senonoh di homestay milik nya.









Banyak komen-komen yang berkongsi pendapat agar pengusaha homestay memastikan setiap penyewa mempunyai hubungan yang sah.

Saya pun bersetuju dengan pendapat mereka. Sepatutnya pengusaha homestay kena lebih berhati-hati agar tak tergolong dalam kalangan mereka yang bersubahat. Perkara yang boleh dielak kan  sepatutnya di cegah lebih awal.




Pastikan mereka ada kad atau sijil perkahwinan. Tetapkan juga syarat tertentu melibatkan fasiliti dalam homestay tersebut supaya semuanya dalam keadaan yang selamat, tidak rosak dan perabot berada dalam keadaan asal.



Friday, 2 November 2018

BETULKAH YAKULT DAN SUSU KULTUR LAIN BAHAYA UNTUK DI MINUM ?

Hi..





Baru-baru ni saya ada terbaca luahan seorang ibu yang anaknya mengalami muntah-muntah , suara jadi serak dan tak boleh bernafas selepas minum susu kultur dari satu jenama terkenal.





Banyak komen-komen yang mengatakan susu kultur ni memang bahaya kalau diminum. Tak kira lah jenama apa pun. Tapi saya kurang bersetuju lah dengan komen-komen macam tu sebab tak de penjelasan lanjut pun yang membuktikan susu kultur ni bahaya.

Setakat cakap bahaya je memang la boleh tapi perlu lah dijelaskan dengan lebih lanjut. Setakat yang saya tahu susu kultur tak bahaya selagi ianya diambil tidak berlebihan dan di simpan dengan cara yang betul.

Tapi kalau ada anak yang minum kemudian mengalami muntah-muntah dan sesak nafas ianya mungkin disebabkan anak anda mempunyai alahan terhadap susu tersebut.

Kalau anda perhatikan, kebanyakan susu kultur botolnya kecil sahaja. Contohnya seperti Yakult. Botolnya memang kecil. Sekali sedut je dah habis. Sebenarnya itulah jumlah susu kultur yang patut diminum. Bukan minum untuk hilangkan dahaga. Kalau rasa nak hilangkan dahaga baiklah minum air kosong saja.

Kemudian susu ni lepas buka tak boleh di simpan semula. Kita kena habis kan susu tersebut. Kalau simpan selepas dibuka bakteria baik dalam susu tersebut telah rosak dan mungkin tak selamat untuk diminum.

Susu kultur memang ada gula.Sebab tu dia ada dalam saiz yang kecil.Susu ni juga bukan untuk diminum setiap masa. Anak  saya pun minum susu kultur. Saya tak risau tentang kandungan gula sebab anak-anak saya memang tak minum minuman manis yang lain. Setiap hari mereka cuma minum air kosong. Jadi setakat sebotol kecil susu kultur untuk 2-3 kali dalam seminggu bukan masalah besar.





Tapi kalau anak anda jenis minum berbagai minuman manis , bergas, makan gula-gula setiap hari rasanya anda patut risau tentang kandungan gula bukan sahaja dalam susu kultur tapi dalam makanan lain yang anak anda ambil.

Susu kultur mengandungi Probiotik. probiotik ialah mikro organisma hidup yang memberi kebaikan kepada kesihatan apabila diambil dalam kuantiti mencukupi. Kalau anda ambil dengan sukatan yang mencukupi dan tak berlebihan , ianya mampu mencegah kanser usus

Ada juga yang kata susu kultur ni kalau dah digoncang tak boleh minum dah sebab bakteria baik tu dah mati. Itu pun tak tepat. Mana mungkin bakteria boleh mati hanya disebabkan kita goncang botol air.

Cuba anda ambil air paip dan letak dalam botol kemudian goncang. Berani tak anda minum air tu dengan alasan bakteria dah mati. Anda sendiri pun tentu tak nak minum..bukan. Bakteria tak kan mati dengan semudah itu..



Susu kultur juga sangat bagus kalau diminum selepas anda bersenam dan melakukan aktiviti lasak.
Disarankan agar ianya diambil setiap hari, antara 1-2 botol sehari untuk orang dewasa, semasa atau selepas makan.

Kanak-kanak hanya boleh ambil 1 botol setiap hari,

Kalau ditanya susu kultur apa yang paling baik, saya sarankan anda ambil Yakult. Keluarga saya tak ambil Yakult setiap hari. Hanya 3-4 kali seminggu sahaja.

Setiap isnin Yakult Lady akan datang hantar yakult ke rumah. Selama lebih 3 tahun mengamalkan nya belum pernah lagi Yakult beri kesan tak baik pada keluarga saya.

Yakult tidak bertujuan untuk menghilangkan dahaga, ia hanya minuman probiotik. Ia bukan pengganti yogurt dan susu, jadi anda perlu juga makan yogurt dan minum susu walaupun minum Yakult.

Botol kecil Yakult adalah untuk satu dos yang  lengkap.

Bye..


Monday, 15 October 2018

MOTORSIKAL HILANG : NETIZEN KUMPUL DUIT GANTI MOTORSIKAL PENDAKWAH





Untung jadi orang baik. Ramai yang prihatin bila kita didalam kesusahan. Semua orang berlumba-lumba nak bantu kita. Begitu lah yang terjadi pada Ustaz Muda ini. Kehilangan motorsikal yang dialaminya baru-baru ni membuatkan pengguna laman sosial sepakat mengumpul derma untuk menggantikan Motorsikalnya yang hilang.




Pada 18 september lalu Motorsikal milik Ustaz Addien iaitu seorang pendakwah telah hilang di Giant Batu Caves. Motorsikal dengan plat no : CEA 2633 itu baru dibeli 2 bulan lalu.

Atas keprihatinan netizen dan pengikut ustaz Addien di twitter satu tabung di buka oleh Injangnation bagi memudahkan derma disalurkankan.







Kehilangan motorsikal milik ustazAddien ini menyukarkan nya untuk bergerak memandangkan beliau menggunakan motorsikal untuk mengajar dan berdakwah.

Malah beliau pernah dihubungi seseorang yang tidak dikenali agar memasuk kan sejumlah wang jika ingin mendapatkan motorsikalnya kembali.

Ustaz Addien juga pernah beberapa kali menolak untuk menerima sebarang bantuan selepas kehilangan motorsikalnya. Namun netizen tetap prihatin dan tahu kesusahan yang dialami beliau.

Tabung #RM1NJANGNATION adalah satu saluran untuk korang yang nak membantu mereka-mereka yang memerlukan terutamanya pengguna twitter . Tabung ni hanya untuk bantuan dalam malaysia saja.

Yang tahu lebih lanjut tentang tabung #RM1NJANGNATION ni boleh baca thread yang dikongsikan ni.


"RM1 adalah nilai minima yang dicadangkan. Hal ini kerana, RM1 adalah jumlah yang kelihatan tidak membebankan dan proses pemindahan wang boleh dilakukan dengan mudah menerusi sistem perbankan atas talian.

Walaubagaimanapun, sumbangan dalam jumlah yang besar juga amatlah dialu-alukan. Penyumbang yang menyumbang dalam jumlah besar akan diminta untuk memaklumkan nama mereka kepada mana-mana admin #RM1NJANGNATION untuk tujuan perekodan dan audit akaun.

Penerima sumbangan akan dipilih, background dan masalah mereka akan diteliti sebelum kempen ini dimulakan dan hanya akan berakhir apabila dana yang diperlukan cukup untuk menyelesaikan masalah mereka.






Namun begitu kami menerima sumbangan anda dalam apa jua bentuk sekalipun, baik dari segi wang ringgit, nasihat, hebahan ataupun doa agar projek ini berjaya setiap kali ianya berlangsung.

Jumlah kutipan akan diberitahu setiap hari supaya kita aware dengan baki yang masih belum mencukupi untuk menyelesaikan masalah atau meringankan beban penerima.


Jumlah wang yang perlu dikumpul akan dinyatakan, berserta tujuannya. #RM1NJANGNATION hanya akan aktif apabila sedang mengutip dana dan akan berhenti apabila jumlah wang terkumpul cukup. Kemudian hasil kutipan akan diserahkan pada penerima.

Ianya diharap akan menjadi sebuah projek yang berterusan untuk menghulurkan bantuan dan meringankan beban insan-insan yang terpilih."


Wednesday, 3 October 2018

KHIDMAT BIRTHDAY JINGLE BERBAYAR DARI GADIS INI LEBIH BERBALOI DARI UCAPAN BERBAYAR JANNA NICK

Assalamualaikum..



Baru-baru ni kecoh bila Pelakon Janna Nick dikatakan mengenakan bayaran bagi khidmat ucapan harijadi . Janna Nick dikatakan mengenakan bayaran sebanyak rm50 untuk 1 ucapan di IG Story miliknya.

Apa yang dilakukan Janna bukan sahaja mengundang kritikan netizen malah beberapa artis turut menyifatkan apa yang dilakukan Janna Nick sesuatu yang amat memalukan.

Walaupun ada yang merasakan harga tersebut terlalu mahal namun khdmat ucapan berbayar tersebut tetap mendapat sambutan peminat-peminat Janna Nick.

Macam tu la artis..Segenap ruang boleh buat duit. lagi-lagi kalau ada peminat setia.Terus peminat bagi sokongan.Ramai yang percaya mereka yang menggunakan khidmat ucapan berbayar dari Janna Nick ni terdiri dari ahli-ahli kelab peminatnya sendiri.

Cakap pasal khdmat ucapan berbayar ni , saya rasa ada lah lebih berbaloi kalau korang gunakan khidmat ucapan berbayar dari seorang gadis di twitter ni. Mungkin mengambil inspirasi dari services yang Janna Nick buat, beliau menawarkan khidmat ucapan istimew menggunakan jingle.

Ianya lebih menarik kerana dah ramai yang menggunakan khidmat Birthday Jingle dari @Takaharasuiko ni. Bukan sahaja disertakan dengan ucapan yang disediakan sendiri oleh kita tapi ucapan tersebut digunakan dalam jingle tersebut.





Setakat ni services birhday Jingle dari dia memang mendapat sambutan .Tak tahu la dia akan buka services ni sampai bila tapi korang kena cepat2 la ye. Sebab katanya dah bersusun yang nak guna khidmat dia ni.

Thursday, 6 September 2018

WANITA INI KONGSI PENGALAMAN TERPAKSA JALANI PEMBEDAHAN TRANSPLANT GARA-GARA CONTACT LENS

Assalamualaikum..



Dah banyak sangat cerita-cerita tentang masalah yang dihadapi oleh pengguna contact lens atau kanta lekap terutamanya dikalangan wanita. Contact lens ni ada macam2 warna dan gaya jadi mesti lah ramai pengguna wanita yang kerap menggunakan nya.

Ada juga yang pakai contact lens bukan sebab nak cantik tapi sebab nak mudah kan pergerakan. Kalau pakai cermin mata tu mungkin leceh sikit . Cermin mata pun bukan murah.Kalau pecah ke, hilang ke memang "patah kaki" la kata orang.

Tapi bila dah pakai contact lens, masalah lain pulak yang dihadapi. Mata pulak dijangkiti kuman. Mungkin penjagaan nya tak betul dan mata tak sesuai menggunakan kanta lekap. Seperti yang dikongsikan oleh wanita ini yang dikenali sebagai Nia Adura , beliau berkongsi pengalaman mengerikan apabila matanya tiba-tiba dijangkiti kumank erana memakai kanta lekap.

Kanta lekap yang digunakan oleh saudara Nia ni bukan dia beli dari mana-mana online shop atau pasar malam tau.Tapi dari kedai optometrist . Ha!!jangan ingat kalau pakai contact lens dari pengedar yang berdaftar tu maknanya kita dah cukup selamat tau.

Petikan dari Facebook Nia Adura:



Assalamualaikum 

Rasa lama sis tak bersiaran kat facebook . Tengah menjaga diri dan mata. Mesti ramai taktau apa yg jadi kat sis or sapa yg tengok kat instagram depa akan tau. ☺️


~Ok ni sis nak cerita pengalaman sis rasa ngeri dalam hidup and sis nak kongsi and educate people pasal salah satu nikmat allah bagi iaitu mata kita.

~Awal bulan 8 haritu sis jalani satu pembedahan transplant cornea kalau nak tau lebih dalam boleh google.



~Puncanya adalah daripada contact lens yang kita pakai.Sis beli bukan dari Instagram ke apa ya. Ini yang dari kedai optometrist. Contact Lens ada kuman termasuk air contact lens yang kita guna and air dari paip jugak. Sebab ni sis dapat pengesahan sendiri daripada doktor. 

Benda ni memang nasib kena kat sis. Kalau jaga macam mana pon kalau nak kena,kena jugak lah.. Ok benda boleh jadi sebabnya kadang tangan or environment kita tak bersih and kuman ada merata cuma kita tak nampak. So kadang kita basuh pon tak bersih sangat and kita pegang lens berulang kali.

~ So disebabkn itu mata sis kena infection yang sangat teruk hingga nanah meleleh kluar tak berhenti and dalam mata sis  nanah dah tutup bahgian mata hitam and cornea sis. Kuman dah buat kerja cepat. Sebab tu cornea tepaksa ditukar dengan cornea lain which is kena order dari Us sebab takda penderma dari Malaysia.



~Sis takda gambar mata sis masa operate tu tapi boleh tengok gambar mata yang sis bagi tu macam tu lah keadaan mata yang dijahit luar sebab nak tutup mata dalam daripada bocor and satu lagi contoh keadaan jahitan dalam mata yang dah doktor buat transplant.

Satu operation sis dapat bius satu badan tapi dua lagi minor operation dapat bius hanya kat mata. So bayangkan dalam sedar kita rasa jarum cucuk bebola mata



- Apa yg sis nak cakap sekarang hargai nikmat deria mata yang Allah bagi. Bagi sis dah serik nak pakai lens or apa apa yang berkaitan dengan mata. Berdasarkan pengalaman sis yang sangat ngeri ni.

Even kadang eyelash extension pun yang berkaitan mata sebab chemical yang depa guna nak gam mata kita tu. Yang tu pon doktor dah bagi warning.

Sebab apa yang berkaitan mata benda liquid kuman yang jatuh dalam mata kita tak nampak and taktau bila akan jadi.

So kadang bila sis dengar kuman je tak kisah lah kuman dalam mata,paru paru and even dalam darah disebabkan satu contoh kes drip, injection putih kuman masuk melalui jarum tak bersih or yang handle tu tak jaga hygiene betul betul. So better beware lah.


~Oleh yang demikian jaga kebersihan betul betul .Pakai sanitizer selalu and kalau nak pakai lens tu terpulang . Tapi  selalu lah pi check mata kat klinik ke apa. Untuk langkah berjaga jaga.

sis hrap sedikit pengalaman ni boleh bagi input dan manfaat untuk hampa semua. 
SHARE lah untuk untuk knowledge org lain



Kalau dilihat pada gambar terakhir tu, adalah gambar selepas mata saudara Nia ni dah di tukar cornea nya. Ngeri..kan?? Menurut Nia lagi tempoh yang diambil untuk betul-betul kornea tu seseuai dengan mata dia ialah dalam setahun . Lama juga tu nak tunggu.

Kos untuk pembelian cornea tu saja adalah rm2200 .dan ambil masa 4 jam untuk pembedahan. Jadi korang yang menggunakan contact lens tu harap lebih berhati-hati dan hangan la terlalu kerap pakai contact lens ni.

sekian..