Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Teknologi

KELEBIHAN DAN KELEMAHAN KEYBOARD AND MOUSE FOR ANDROID

Hi..


Cerita lama dan mungkin dah basi sebab dah berbulan beli android keyboard dan mouse ni ,.. Baru hari ni nak cerita kat blog. Bila tengok kawan-kawan blogger cerita pasal android keyboard yang diaorang beli terus teringat kita punya pengalaman tak cerita pun lagi kat blog. Hahhaha.. Harus la tak boleh ketinggalan..kan?




Padahal dah ambik gambar semua dulu masa baru-baru barang ni sampai..Tapi terperam je dalam phone tu. So hari ni saya nak cerita sikit tentang android keyboard dan mouse ni. Mungkin boleh jadi panduan sebelum korang beli . Sebab ada beberapa perkara tertentu yang korang kena tahu.

Kelebihan  Keyboard and Mouse For Android
Saya beli dua keyboard ni.Satu untuk saya dan satu untuk Maisara. Biasala.. Anak beranak dah jadi blogger harus la beli dua.

Harga nya tak sampai rm30 . Memang murah sebab barang ni dari China. Kalau korang nak beli dari seller tempatan kebanyakan nya harga cecah rm40. Jadi nak jimat beli la dari China. Tapi lambat sikit sampainya. Dalam masa 10 h…

ADAKAH ANDA BIJAK MENGAWAL PENGGUNAAN SMARTPHONE ANDA?

Assalamualaikum..



ADAKAH ANDA BIJAK  MENGAWAL PENGGUNAAN SMARTPHONE ANDA? Pagi ni saya bangun-bangun je tengok bateri phone dah merah.Terus cas phone sebab takut nanti nak guna baru gelabah nak cas.Sebenarnya kalau phone tu baterinya penuh pun bukan nya ada benda penting yang nak dibuat pun.Tak habis2 dok scroll IG dan twitter.Kadang-kadang buka fb baca ucapan selamat pagi dan Assalamualaikum rakan-rakan lain.heheheh

Saya ada telefon rumah jadi tak de masalah nak buat panggilan jika ada kecemasan.Cuma dua  tiga hari ni talian telekom tu macam bermasalah pulak.Kejap ada kejap tak de..Dah macam internet pulak.Bila angkat je ganggang phone tu tak de bunyi apa..Lampu kat telephone tu pun tak menyala.geram jugak rasa.

Sebab tu kena jugak la pastikan phone sentiasa ada bateri ..






Ada orang yang dia memang tak boleh berenggang dengan phone..Duduk je belek phone.Tengah memandu pun sempat lagi jeling2 phone padahal tak de siapa call pun.hahaha. Apa yang saya perhatikan orang macam ni mesti dia …

MESIN INI BOLEH MENCUCI RAMBUT DALAM MASA HANYA 5 MINIT

Assalamualaikum...

Selalu kalau pi saloon paling best sekali bila cuci rambut.. wah...enak bangat ..hehehhe..Tapi kalau saloon yang pemalas tu dia tekan2 sikit je kulit kepala kita.. Tak syok la..Saya suka yang siap urut2 bagai.. Mesti minggu depan saya datang lagi..
Di China seorang lelaki mereka cipta sebuah alat untuk mencuci rambut dalam masa 5 minit saja.. Kreatif sangat nih.. Bukan satu rekaan yang mudah saya rasa sebab selama ni orang cuci rambut guna tangan  tapi yang ni guna mesin.

Ini lah mesin yang direka oleh Chen Gongke, 38 tahun dari bandar China barat daya Leshan, Sichuan,  Chen mendapat idea untuk mereka mesin ini apabila nenek nya lumpuh dan tidak dapat membersihkan  rambutnya sendiri.

Untuk menghasilkan mesin ini Chen mengambil masa selama 16 tahun untuk menyiapkan nya. Kompenan paling penting dalam mereka cipta mesin ini ialah topi keledar. Sepanjang pembuatan mesin ini Chen telah menggunakan 18 buah topi keledar.

Ciptaan nya ini menggunakan topi keledar motosikal,…

UMUR 7 TAHUN PUN DAH BOLEH JADI PENGGODAM

Assalamualaikum..



Budak2 sekarang ni makin bijak la..Kita bagi makan apa entah.
betul tak??cer tengok anak kita sendiri la..
bandingkan pulak dengan kita dulu..masa kecik2..
Rukun negara pun kita tau masa darjah 6.
Diaorang baru darjah 1,2 dah sembang pasal BRIM..
hahahah....

Macam berita kat bawah ni..
Umor 7 tahun dah boleh jadi penggodamr dengan hanya
bantuan dari tutorial kat internet.



SEORANG kanak-kanak perempuan menggodam sebuah hotspot Wi-Fi dalam tempoh kurang dari 11 minit selepas menonton video tunjuk ajar atau tutorial di internet.Betsy Davies, 7, mengambil masa 10 minit 54 saat dalam usaha membuktikan bahawa betapa senang untuk seorang penggodam untuk mencuri data.
Davies merupakan seorang kanak-kanak yang digunakan dalam demostrasi oleh sebuah syarikat Virtual Provider Network (VPN) dalam meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai aktiviti godam.
Kebiasaannya, penggodam akan mencuri data berkaitan dengan bank simpanan, akaun e-mel, kata kunci dan juga pergerakan mangsa-man…

GADIS CANTIK INI IALAH PAKAR BAHASA ISYARAT

Assalamualaikum..


kenal tak gadis cantik ni??
Dia ialah pakar dalam bahasa Isyarat..
Bukan itu saja ..
dia juga boleh menjadi penyambut tetamu,
Penyampai berita, pakar terapi , dan dia juga
boleh menjadi pemandu pelancong..


Gadis cantik yang dikenali  sebagai Chihira
sebenarnya adalah sebuah robot yang dicipta bertujuan untuk
membantu orang kurang upaya yang cacat pendengaran.
namun ianya telah di pelbagaikan fungsi dan keupayaan
nya supaya dapat di gunakan untuk tujuan lain.

Chihira adalah android komunikasi yang di cipta
oleh Syarikat Toshiba Communication Android.
Gaya dan suaranya tidak ubah seperti manusia biasa.
Dia juga mampu mengubah mimik wajahnya.
mereka mengambil masa 1 tahun setengah untuk mencipta Chihira.

Dengan terhasilnya robot android seperti Chihira,
beban kerja manusia mungkin dapat dikurangkan
pada masa akan datang...

#makna kata ramai la yang tak de kerja dan jadi pemalas..ekekekek.



sekian..


SOUR POWER:PENYEMBUR LEMON TERUS KE MAKANAN ANDA

Assalamualaikum...



Biasanya bila kita nak kan jus lemon
kita akan potong2 buah tu lepas tu perah..
renyah nye kerja..kan??
tapi sekarang ni tak payah susah2 dah..
ada alat yang boleh memudahkan kerja2 macam tu..


Cuma cucuk je kat buah dan spray....
macam sembur perfume je..


Nak basuh pun senang je...
Paling sesuai digunakan pada lemon..

buah lain mungkin tak berfungsi sangt la alat ni..
cemana??suka tak??



sekian/..

IPOTTY-ALAT UNTUK MELATIH ANAK MENGGUNAKAN TANDAS

Assalamualaikum....'

Selamat pagi semua...
korang rasa kan...
ini ke cara yang betul untuk ajar anak buang air
 kat tempat yang betul???


Masa kita kecik2 dulu kita bermain kat padang sekolah..
panjat pokok,main kejar2 keliling umah..
main layang2 kat bendang..

Budak2 sekarang???
tersisih dari dunia luar.
kita rasa bila kita bagi ipad,tablet,laptop,komputer pada mereka,
mereka akan lebih nampak dunia luar.
tapi sebenarnya mereka cuma nampak saja
tapi tak mengalami semua tu..
satu kerugian besar bila ank kita cuma habiskan hari2 dia
dengan mengadap benda2 ni je..

tengok la..sampai nak berak kencing pun
masih boleh ngadap ipad..

nak tau lanjut pasal ipotty ni
boleh baca kat sini..(link)

sekian..