Showing posts with label SOSIAL MEDIA. Show all posts
Showing posts with label SOSIAL MEDIA. Show all posts

Monday, 11 February 2019

SEBELUM TINGGALKAN KOMEN ANGGAP ORANG TU ADA DEPAN MATA KITA

Hi semua..



Hari ni saya scroll IG nampak la luhan hati Nabila huda tentang netizen sekarang yang sesuka hati tinggalkan komen melampau tanpa fikirkan perasaan rakan artis di sosial media.







Memang betul apa yang diluahkan oleh Nabila huda tu. Saya sendiri baca komen-komen netizen ni macam orang tak de adab dan rasa hormat. Kurang ajar dan sangat memalukan. Apalagi bila ianya ditulis oleh mereka yang dewasa, berakal dan nampak baik.

Ada yang guna gambar profile dengan nampak biji mata je. berjubah labuh , berniqab . Gambar profile bersama anak dan isteri. Gambar bersama ahli keluarga..Tapi rupanya gambar profile tu semata-mata nak tutup busuk hapak dia

Bila tulis komen dah macam puaka lagaknya. Langsung tak de rasa malu. Dia fikir komen puaka yang dia tulis tu cuma dibawa oleh orang yang dia tuju. Padahal semua orang baca. Kemudian orang view details sosial media nya,.

Terpampang jelas anak siapa, isteri siapa, anak nya sekolah dimana, rumahnya di mana.. Malu la sikit dengan peranagi buruk sendiri tu.

Tak de siapa akan anggap kita baik bila kita tulis komen kasar dengan bahasa kesat. Apa lagi bila kita tinggalkan koemn berunsur fitnah pada orang lain. terus orang cop kita ni kaki fitnah dan mulut jahat.

Itu bab artis .. Di ruangan komen orang biasa macam kita2 ni pun  mereka tak ada rasa hormat. Sesuka hati je menyindir, melabel orang dengan gelaran tak baik, menghasut orang lain untuk benci kita seolah-oleh mereka tu kebal api neraka.





Orang yang dilabel jahat, hati busuk  dan sebagainya tu tak pernah pun bercakap buruk pada dia tapi dia pulak asyik mencanang keburukan orang Siap menghasut dengan post-post yang mengundang rakan lain untuk komen negatif..

Saya ni pun bukan nya baik..Manusia biasa je tapi bila saya nak tinggalkan komen tu saya akan anggap orang tu ada depan mata saya. Bayangkan bila dia didepan mata kita , apa perasaan dia bila mendengar segala kritikan kasar kita pada dia.

Dah tentu dia pun akan berkasar dengan kita. silap2 kena saman.

Boleh je kita nak menulis di sosial media kita tentang artis itu ini cuma jangan melampau dan menfitnah,.. Jangan berkata kesat, maki hamun dan sebagainya.  dan kalau nak menuduh pastikan ada sumber. Jangan serkap jarang je..


Bye..

Monday, 15 October 2018

MOTORSIKAL HILANG : NETIZEN KUMPUL DUIT GANTI MOTORSIKAL PENDAKWAH





Untung jadi orang baik. Ramai yang prihatin bila kita didalam kesusahan. Semua orang berlumba-lumba nak bantu kita. Begitu lah yang terjadi pada Ustaz Muda ini. Kehilangan motorsikal yang dialaminya baru-baru ni membuatkan pengguna laman sosial sepakat mengumpul derma untuk menggantikan Motorsikalnya yang hilang.




Pada 18 september lalu Motorsikal milik Ustaz Addien iaitu seorang pendakwah telah hilang di Giant Batu Caves. Motorsikal dengan plat no : CEA 2633 itu baru dibeli 2 bulan lalu.

Atas keprihatinan netizen dan pengikut ustaz Addien di twitter satu tabung di buka oleh Injangnation bagi memudahkan derma disalurkankan.







Kehilangan motorsikal milik ustazAddien ini menyukarkan nya untuk bergerak memandangkan beliau menggunakan motorsikal untuk mengajar dan berdakwah.

Malah beliau pernah dihubungi seseorang yang tidak dikenali agar memasuk kan sejumlah wang jika ingin mendapatkan motorsikalnya kembali.

Ustaz Addien juga pernah beberapa kali menolak untuk menerima sebarang bantuan selepas kehilangan motorsikalnya. Namun netizen tetap prihatin dan tahu kesusahan yang dialami beliau.

Tabung #RM1NJANGNATION adalah satu saluran untuk korang yang nak membantu mereka-mereka yang memerlukan terutamanya pengguna twitter . Tabung ni hanya untuk bantuan dalam malaysia saja.

Yang tahu lebih lanjut tentang tabung #RM1NJANGNATION ni boleh baca thread yang dikongsikan ni.


"RM1 adalah nilai minima yang dicadangkan. Hal ini kerana, RM1 adalah jumlah yang kelihatan tidak membebankan dan proses pemindahan wang boleh dilakukan dengan mudah menerusi sistem perbankan atas talian.

Walaubagaimanapun, sumbangan dalam jumlah yang besar juga amatlah dialu-alukan. Penyumbang yang menyumbang dalam jumlah besar akan diminta untuk memaklumkan nama mereka kepada mana-mana admin #RM1NJANGNATION untuk tujuan perekodan dan audit akaun.

Penerima sumbangan akan dipilih, background dan masalah mereka akan diteliti sebelum kempen ini dimulakan dan hanya akan berakhir apabila dana yang diperlukan cukup untuk menyelesaikan masalah mereka.






Namun begitu kami menerima sumbangan anda dalam apa jua bentuk sekalipun, baik dari segi wang ringgit, nasihat, hebahan ataupun doa agar projek ini berjaya setiap kali ianya berlangsung.

Jumlah kutipan akan diberitahu setiap hari supaya kita aware dengan baki yang masih belum mencukupi untuk menyelesaikan masalah atau meringankan beban penerima.


Jumlah wang yang perlu dikumpul akan dinyatakan, berserta tujuannya. #RM1NJANGNATION hanya akan aktif apabila sedang mengutip dana dan akan berhenti apabila jumlah wang terkumpul cukup. Kemudian hasil kutipan akan diserahkan pada penerima.

Ianya diharap akan menjadi sebuah projek yang berterusan untuk menghulurkan bantuan dan meringankan beban insan-insan yang terpilih."


IKUT 5 TIPS INI DAN ANDA AKAN MENJADI SOSIAL MEDIA INFLUENCER YANG TERBAIK



Orang muda sekarang ramai yang berlumba-lumba nak menjadi media sosial influencer. Mungkin sosial media influencer dianggap perkara yang sia-sia bagi mereka yang tak tahu fungsi influencer tu sendiri tapi sebenarnya sosial media Influencer memberi kesan yang sangat baik bagi perniagaan-perniagaan besar dalam tempoh 5 tahun kebelakangan ni.

Tengok la berapa banyak iklan-iklan yang dibuat oleh sosial media Influencer ni mewakili jenama-jenama dan syarikat besar. Dengan kuasa viral di tangan mereka, produk dan perkhidmatan lebih cepat sampai kepada sasaran .




Tapi jangan tak tahu nak jadi sosial media influencer ni pun ada caranya. Ada yang sampai kena mengeluarkan wang sendiri agar lebih cepat mendapat pengikut dan mudah dikenali.

Kali ni saya nak kongsikan beberapa tips yang korang  patut buat kalau nak jadi sosial media influencer..


Langkah 1 . Anggap ianya seperti pekerjaan sepenuh masa
Kalau nak dianggap sebagai seorang sosial media influencer yang serius korang kena lah mendapat kepercayaan dari orang lain. Korang boleh anggap apa yang korang buat sekarang adalah pekerjaan sepenuh masa.

Kalau setakat ada bakat dan kreatif saja tapi tak berjaya buat orang percaya dengan korang, tak kan buat wakil2-wakil perniagaan berminat dan ambil korang. Korang kena berusaha buat yang terbaik.

Korang boleh share personal life korang secara percuma untuk permulaan. Ramai sosial media influencer yang bermula dengan mempromosikan sesuatu dalam bentuk pengajaran atau sesuatu yang berkaitan bakat diaorang dengan secara percuma saja.

Korang juga kena ada jadual untuk publish video atau post-post korang supaya lebih teratur.




Langkah 2. Bersemangat dan konsisten.
Ramai sosial media influencer yang berjaya hanya sekerat jalan sebab diaorang tak konsisten. Mereka tak de interaksi dengan pengikut mereka.

Diawalnya memang agak susah nak dapatkan like dan komen apa lagi nak orang follow kita tapi kalau kita konsisten update, dan ada interaksi dengan pengguna sosial media yang lain, mesti akan ada hasilnya.

Makin lama orang akan follow kita sebab dia tahu perkongsian kita menarik. Tak de siapa nak follow akaun yang kejap timbul kejap tenggelam.

Jadi kalau nak orang follow kita , sentiasa update dan konsisten.



Langkah 3. Comuniti is King.
Pernah dengar orang kata "content is king"?? tetapi yang sebenarnya tanpa pengikut setia, kandungan yang baik cemana pun tak kan di pandang. Korang terpaksa bersetuju dengan yang ni.. Pengikut setia ni la yang akan mula share dan orang lain akan nampak content dalam sosial media korang.

Walaupun jumlahnya sikit je tapi dengan bantuan diaorang ni la pengguna sosial media lain akan terhubung dengan korang. Makin hari makin ramai kenal.

Jaga diaorang baik-baik ye. Jangan nak ikut kepala sendiri je. kena faham apa yang pengikut sosial media korang nak?Apa yang diaorang suka dan apa yang diaorang tak suka.? Apa yang boleh buat korang nampak 'wow' .


Langkah 4. Sentiasa cipta sesuatu yang baru
Nak buat korang nampak wow dimata pengikut sosial media korang kena la cipta sesuatu yang baru. Kalau buat video kena la kreatif..Kalau ambik gambar biar nampak menarik. Boleh masuk kan unsur-lucu lucu sebab kat sosial media ni kalau benda kelakar kejap je orang kongsi pada orang lain.

Boleh juga buat video yang bagi pengajaran pada orang lain, yang ada mesej2 yang baik.

Kalau 2,3 tahun lepas , setakat selfie dengan produk je mungkin benda yang orang rasa menarik tapi sekarang dengan lebih banyak sosial media influencer yang buat kelainan , korang kena buat sesuatu yang baru.Tak boleh dah setakat selfie.

Korang boleh guna kan IG, youtube atau twitter sebab apa yang saya nampak di 3 platform ni la bermula nya video-video yang jadi viral.

Di samping konsisten,  kandungan nya juga perlu menghiburkan.





Langkah 5. Berhubung dengan jenama-jenama besar.
Cara paling mudah untuk mendapatkan perhatian jenama-jena kat luar nun ialah dengan menghantar mesej secara terus kepada mereka di Instagram atau Twitter.

Kalau korang tak mulakan , diaorang tak kan nampak korang.

Tak payah buat portfolia yang gah bukan main. Kandungan yang ada dalam sosial media korang tu dah cukup untuk diaorang nilai korang ni influencer yang macam mana..


Wednesday, 11 July 2018

INI ALASAN MENGAPA RAMAI ANGGAP INSTAGRAM SEMAKIN KURANG MENARIK

Sekarang ni rasa macam dah kurang layan instagram. Ada je ambil gambar-gambar cantik-cantik..Tapi rasa macam tak kuasa nak letak kat instagram.Hahaha...

Ceh!!perasan gambar cantik.Cantik kat mata sendiri la..Asal mata sendiri rasa sedap pandang tu maknanya gambar tu cantik la..Hahhah...




Memang dah rasa kurang gemar dengan instagram ni sebab terlalu banyak sangat benda yang instagram nak buat sampaikan dah jadi sama macam sosial media yang lain.Tak de beza pun .Setuju ke tidak?


Yang masih blur-blur tak tahu nak setuju ke tidak ini saya senaraikan  sebab utama kenapa saya rasa instagram dah tak best macam dulu.


Iklan terlampau banyak. Sedangkan iklan kat tv pun kita tak suka tengok.Ni kan pulak kat sosial media kita.Baru scroll 5 gambar dah iklan. Kalau dulu 10-11 gambar baru ada iklan .


Tapi sekarang scroll 5-6 gambar je lepas tu ada iklan.Sakit hati kita tau..Iklan yang kita dah tekan "love' pun masih lagi lalu ,2 ,3 kali sehari..


Tu iklan dari Instagram sendiri.Yang iklan kat komen2 post tu lagi la banyak.Naik bebulu je mata ni. Pemilik akaun nak report pun dah penat jari.


Tapi nak buat cemana..Benda free..Walaupun nama je akaun kita,betul tak?



Yang kedua nya highlight dan insta stories..??Gambar dan video  jugak ..kan??


Yang paling pelik kenapa nak kena letak gambar kat highlight dan insta story tu sedangkan memang instagram tu sendiri untuk letak gambar. Lepas diaorang upload pandai-pandai la mereka  delete sendiri..




Kemudian muncul la  insta famous yang mengambil kesempatan.Buat paid review guna insta story.cukup 24 jam gambar review hilang. Peniaga juga yang sedih..duit dah melayang..huhu




Yang ketiga explore.Ini lah yang paling saya tak suka. Dah kenapa gambar-gambar orang yang kita tak follow ni muncul? Saya tak follow mereka la..Kalau saya nak tengok mereka, pandai-pandai la saya cari akaun mereka tu nanti..


Menyemak je lah!!


Yang tak best juga bila post yang baru-baru tak muncul pun.Tapi post yang 6 hari lepas muncul lebih awal. Kalau seminggu tak buka Instagram , jenuh la saya dok scroll nak bagi keluar gambar yang terkini.


Bukan setakat kena scroll je tau.kena tekan "love " sekali. kalau tidak nanti kita buka keluar lagi gambar yang sama..


Bosan nya!!

Yang terkini instagram dah boleh tanya-tanya soalan pula.Dah sama macam coriouscat. me je..

Sepatutnya bila kerap update , instagram ni jadi lebih baik tapi dah sama macam sosial media lain. Pengguna terpaksa juga la buka akaun dan layan walau ada 4,5 applikasi yang sama sebab nak mengikut trend.


Lagi-lagi kita yang bergelar blogger ni.Kalau tak de media sosial yang ramai pengguna ni memang tertinggal kebelakang la kita.


Sebenarnya ada banyak lagi sebab mengapa ramai yang anggap instagram semakin kurang menarik.Tapi yang pastinya instagram dah jadi sama je macam sosial media yang lain. Orang bosan layan benda yang sama.Nak buat apa buka instagram kalau apa yang ada di insta kita boleh tengok di facebook.


sekian...




Tuesday, 20 February 2018

BLOCK, UNFRIEND, UNFOLLOW

Block,unfriend,unfollow..

Korang pilih yang mana?




sekian lama guna facebook saya tak pernah unfriends rakan facebook saya. Biasanya saya block terus.nampak macam kejam ..Kan??

Tapi demi menjaga hati sendiri itu je jalan yang terbaik.

Tak guna saya unfriend dia kalau dia dan saya masih boleh tengok apa saya update, apa dia update .. Dah tak suka, angkat kaki je la..

Kawan datang dan pergi.Susah nak jumpa yang ikhlas. Sedangkan saya punya ikhlas pun kadang2 saya tak jumpa dan tak rasa.Ini kan pulak ikhlas dalam diri orang lain.


Kalau saya tak suka orang tu, saya tak suka ambik tau pasal dia.Jadi kalau saya tau orang tu tak suka saya, saya pun tak suka dia ambik kisah hal saya.

Sebab tu saya rasa untuk mengelak kan masalah masing-masing tak puas hati ni block adalah jalan terbaik. Bagi saya menjaga hati sendiri adalah yang paling utama. 

Saya tak suka perasaan bila tengok orang , saya rasa sakit hati.Perasaan tu tak best jadi kita kena buat sesuatu supaya yang baik2 je ada dalam circle kita

Unfollow ..Saya cuma guna untuk rakan yang selalu sembang politik dan isu2 yang boleh mengelirukan saya,.Tapi dalam masa sama saya suka berkawan dengan dia dan dia tak de masalah dengan saya.,

Tujuan saya unfollow supaya saya tak membalas apa yang dia update sebab saya sedar dia ada pendirian dia sendiri tentang politik dan isu yang dia perjuangkan.





Saya tahu saya ni manusia biasa yang ada kelemahan .Saya pun tahu kadang2 status2 saya ada yang buat orang kecik hati..Jadi untuk tak mengecilkan hati kawan saya tu , baik saya unfollow je.

Unfriends..saya tak guna fungsi ni di mana2 sosial media saya. dari instagram, twitter dan facebook saya tak unfriends orang,.

Bagi saya unfriends tak mampu mengubah apa-apa keadaan.Lagi2 semua media sosial saya tak di private kan jadi unfriend tak bagi kesan apa-apa.

Korang pulak macam mana?

sekian..