Skip to main content

Posts

Showing posts with the label SEGMEN ENTRY TERBAIK 2014

4 ENTRY TERAKHIR.....

Assalamualaikum...






Hari ni kita baca entry yang berilmiah sikit..
selalunya jamu yang ringan2..
yang tak bagi berat kepala..kan??
hari ni sambil guling2 tu tak de buat apa..
sila la baca entry2 yang saya senaraikan ni...
mana tau..cair sikit otak tu..hahahahahah...

Entry pertama...

Merawat selsema anak..
Ini wajib semua orang tau..
Tak de la nanti bila dah ada ank mula la
gelabah sampai tak tidur malam bila anak selsema..
eh!macam mengata diri sendiri je..eekekek...
terima kasih pada Butik gebu Gebusebelum menulis entry bermanfaat ni.

Entry kedua...

Apa beza sekolah campur dan sekolah perempuan..
Entry ni santai je sebenarnya..
tapi bagi yang tak pernah bersekolah di sekolah perempuan
macam ahkak ni ,rasa macam..."ooooo..ye ke." la jugak..hehe..
terima kasih padaKhairiahsebab menulis entry ini

Entry ke tiga

mencari alasan untuk bercuti...
rasanya siapa yang suka tuang2 kerja tu
elok la baca ye..
semoga lepas ni insaf sikit..ahhaahh
terima kasih untuk YangBaik kerana menulis ent…

HARI NI KITA BELAJAR TENTANG SEJARAH...

Assalamualaikum..



Siapa suka sejarah??
saya suka sejarah diri sendiri ..Ok la..sejarah jugak tu..hahaha
Sejarah negara saya minat jugak.
Bila sampai je 31 Ogos baru la
ramai nak cerita pasal sejarah negara..

Suka saya baca tentang sejrarah tanah melayu
yang ditulis oleh Bloggerlelaki ni..
Ringkas je tapi banyak benda yang kita boleh tahu..
makcik memang suka la baca sejarah yang ringkas2 ni..
kalau panjang meleret makcik nampak bantal dengan bintang je..hahah
kalau nak baca boleh klik sini..
Ada video kuala lumpur tu..
kena tengok tau..

Itu tentang sejarah tanah Melayu..
cemana pulak kalau hari bersejarah dalam hidup kita??
kalau saya dah tentu la hari bersejarah saya masa kawen tu..heheh.
sama la macam Cik Ash ni..
seronok la tu dah kawen..siap buat entry..
Nak baca boleh ke blog Cik Ash..
klik sini..

Kadang2 bertemu dengan orang yang kita kagumi juga
boleh menjadi sejarah dalam hidup kita.
lagi2 bila bertemu di tempat yang tidak di duga..
Cer baca entry dari Ujie nih..
Lelaki yang dik…

MAKANAN SEDAP-SEDAP TAPI JANGAN LUPA TENTANG HALAL

Assalamualaikum...



Saya tengah diet nih..
cekal kan je lah hati ni bila tulis entry nih...
hahah..sebab entry yang bakal kawan2 baca nanti akan penuh dengan
gambar makanan sedap2..
Mujur la saya tak letak gambar2 tu kat blog saya nih..
kalau tidak memang menyanyi2 la perut saya petang nih..hehehe..

Entry makan2 yang pertama saya nak kongsi kan
ialah tentang satu cafe  kat seksyen 13 shah Alam..
Nak tahu cafe apa namanya tu??
sila bacaentry ini..
mana la tau kot2 hujung minggu nak pi makan2 ..
nak bawak keluarga atau kawan2..
Paling buat saya nak menjerit ialah Pasta Daging Dendeng dia..
wah!!!melompat2 saya tengok..hhahah..

Entry makan yang kedua ni pun buat saya ketap2 bibir je
menahan sakit dihati..hahahah
Si Ayu ni ha..
nak tayang kat kita betapa hebat nya dia memasak..
masak apa tu??
cer teka??klik siniuntuk tengok hasil masakan nya yang
boleh lawan Che Mat Gebu..heheh

Memang seronok kalau dapat makan hasil masakan sendiri..
Tapi kadang2 kita nak juga la
sekali sekala makan kat lua…

ENTRY YANG SANTAI-SANTAI JE...

Assalamualaikum...

sedap nya...
saya terliur betul tengok Mee segera kat blog kathy ni.
menusuk ke kalbu betul la..
nak tau cerita pasal mee segera ni
boleh la singgah baca.
klik sini..

**************************************

Best nya...
bila dapat luang kan masa dengan kawan2..
lagi2 kalau kita sibuk bekerja,
Untung la dak Syahirah ni..
dapat luang masa dengan kawan2 ni..
dah kerja nanti nak jumpa pun susah tau..

(siapa yang mata tak berapa nak nampak macam makcik ni
harap besar kan mata tu bila masuk blog Syahiran ni ye,.
malap je kaler nya..hahaha..)

*****************************************

Ingat tak cerita tentang penyanyi Achik spin meninggal sebab kemalangan dulu??
Ni ada sorang peminat Achik Spin..
nak baca kenangan2 dia bersama band kegemaran dia ni??
boleh singgah baca ramai2..
Siap dia beli CD lagi..
memang minat sungguh ni..
Klik sini untuk baca..

Ini ialah 3 entry terbaik 2014 yang terpilih untuk
SEGMEN ENTRY TERBAIK 2014 hari ini..
Kita tengok entry mana yang kan terpilih lagi…

MENULIS DARI PENGALAMAN

Assalamualaikum...
Masa saya baca entry-entry yang join segmen entry terbaik hari tu, saya perasan yang banyak entry2 yang best datangnya dari pengalaman sendiri. Bila baca rasa lebih terkesan dan jelas penceritaan nya. Entry yang dikongsikan juga bukan sekadar kosong saja tapi ada pengajaran dan kita yang membaca pun terbawa-bawa emosi nya.


Orang kata bila menulis dari pengalaman ialah lebih mudah  untuk kita susun ayat tu .betul tak?
kat bawah ni saya ada 2 entry yang saya rasakan  cukup bagus kalau kawan-kawan dapat baca sama..
Entry dariRos reeza ni saya rasa semua orang patut tahu la.. malang ni bukan kita tau datang nya bila. sekurang-kurang nya sedikit ilmu yang dikongsi dapat  membantu kawan-kawan di kemudian hari. Jemput baca..klik sini..
Entry kedua pulak dari Aisy nasiha. Entry ni mungkin boleh beri pengajaran jugak pada kawan2 supaya tak kira la kat mana pun kawan2 pergi,bila dah bawak anak tu  bukan mata saja yang perlu pantau anak tapi  pastikan anak kita betul2 ada deka…

SAYA NAK CERITA TENTANG HOBI...

Assalamualaikum...



Saya selalu fikir apa sebenarnya hobi saya..
sebab saya paling suka luangkan masa untuk 3 perkara saja..
Luang masa dengan anak dan suami,
buat kek,biskut dan cuba resepi2 baru jumpa,
dan last sekali dah tentu la blogging..
Apa pulak hobi awak??

Macam tuan blog herba Tiharani ..
dah lama kenal sampai saya tahu salah
satu hobi dan minat dia ialah pada benda2 berkaitan bunga dan pokok..
sampaikan dia buat satu entry tentang bunga cantik2 ni..
yang suka bunga cantik2 boleh la
pi baca dan jamu mata..

Bagi yang suka blogging macam saya ni
mesti tahu tentangnuffnang..kan?/
selain menulis kita boleh juga isi duit poket..
Nak tahu cemana boleh dapat duit tu?
baca la entry ringkas yang tulis oleh Puteri kenari ni.
tahu yang asas dulu cukup la..heheh

Tapi untuk permulaan  duit  tu tak penting ..yang penting
Mantapkan penulisan kita dulu..
cerita santai2 pun menarik perhatian orang untuk
baca sampai habis walau pun panjang berjela..
macam Entry dari MummyDearie ni.
Bila cerita…

BERGADUH , SOMBONG DAN MELENGAH-LENGAHKAN KERJA

Assalamualaikum...

Kita semua ni memang tak sempurna..kan??
tak kira la kau menteri ke,kau cikgu ke,
artis  ke,imam masjid ke,tok penghulu ke...
memang tak sempurna..
ada je sikap buruk kita yang agak susuah kita nak buang.




Suka bergaduh.,,
Pernah jumpa orang kaki gaduh.
dengan jiran bergaduh,dalam kelas begaduh.
dekat laman sosial bergaduh,tempat kerja bergaduh..
sampai ke dalam stadium bergaduh..
macam dalam entry ini..
bergaduh dalam stadium memang memalukan..
masuk pulak muka dalam suratkabar..
Anak cucu kenang sampai tua...

Sombong...
meninggi diri pun salah satu yang berpunca dari sombong..
kedekut pun ada kena mengena dengan sombong..
Tapi ada orang jadi sombong sebab letih..
tak pernah dengar??
kalau tak percaya cer bacaentry ni..
gara2 letih sampai  terkeluar sikap sombong tu..



Melengah-lengah kan kerja..
Yang ini saya sendiri pun ada..
"kejap ye.." .."nanti sat.."..jap lagi la.."
buruk nya sikap ini..
Ada perkara-perkara yang kita kena segerakan..
nak t…

MUKA BLOGGER NI MIRIP SEORANG ARTIS

Assalamualaikum...



Dah ramai blogger yang saya terperasan muka diaorang macam artis..
Ada lah 4,5 orang..
kalau buat entry senarai blogger yang muka cam artis pun best jugak nih..
hahahahah...tapi tak payah la..
penat nak menggeladah blog orang.
bukan nya ingat pun url sorang2 tu..heheh..

Tapi blogger yang seorang ni
memang ada iras2 seorang artis lama..
Awal2 dulu saya dah perasan dah..
Tapi kita tak rapat pun..
jadi saya tak la cakap kat dia..
last2 ada blogger lain yang bagi tau kat dia..

kalau tak percaya ,
meh jenguk baca entryIni..

sama tapi tak serupa..

hahahha...

Ini ialah salah satu  entry terbaik 2014 yang terpilih untuk
SEGMEN ENTRY TERBAIK 2014 hari ini..
Kita tengok entry mana yang kan terpilih lagi esok ye..
jemput singgah dan baca entry2 terbaik  di atas..
terima kasih.



sekian...




CERITA LUAR NEGARA

Assalamualaikum...


Dah nak habis pun cuti sekolah..
rasanya ramai yang dah kesahkan hal2 anak2 pulak..
Dah tak de dah rancangan jalan2 makan angin..

Kalau ada rancangan untuk makan angin
apa kata jenguk entry dari Aimi Syahirah ni..
pengalaman dia bercuti dan membeli belah di satu negara yang
memang jadi tempat percutian idaman ramai orang..
Yang best nya tentang satu bangunan Oren ni
Apa istimewanya bangunan oren ni??
Ahkak2 kena baca..kompem suka..heheheh..
klik siniye..



Mungkin ada yang teringin nak bercuti atas kapal mewah??
ala2 titanic gitu..
yang bujang2 tu kalau bercuti atas kapal mewah,
mula la berangan jumpa jodoh kat atas kapal..kan?/
kau pikir kau siapa???Rose???Jack???hahhaha...

Sebenarnya kawan2 boleh tengok
gambar sebenar kapal Titanic tu
kat blog Parihh..
nak tau tak kenapa kapal tu tenggelam??
sebab angkara kapten kapal tu yang mencabar tuhan.
kena baca la kalau nak tahu lebih2 ok..
pi blog Parihh dan baca.kliksini

Tak pun ..kawan2 nak bercuti kat rumah je..
sambil lay…

JOM BACA ENTRY YANG TERPILIH...

Assalamualaikum..



Ada ke yang dah lupa tentang segmen Entry terbaik tu??
jangan lupa pulak sebab entry2 tu akan saya review dalam entry khas.
Jadi kita boleh sama2 baca entry yang terpilih tu ye..

Dibawah ni antara entry2 yang telah di Review..
klik untuk baca ok..
Banyak entry yang bagus2..
yang ada banyak cerita menarik..

Dalam satu entry ada dua atau 3 link entry terpilih..
jadi kena baca betul2 ok..:)


1-http://www.dianarashid.com/2014/12/baca-ini-kalau-nak-tahu-caranya.html
(Cik iman , sal, Allen)

2-http://www.dianarashid.com/2014/12/sungguh-tak-sangka.html
(coretanhatiibu)

3-http://www.dianarashid.com/2015/01/2-kisah-cinta-yang-berbeza.html
(afzal, scarlett O'hara)

4-http://www.dianarashid.com/2014/12/kisah-sedih-dibulan-june.html
(Rafina Mimi)

5-http://www.dianarashid.com/2015/01/cerita-luar-negara.html
(Aimi , Parihh , Mar)

6-http://www.dianarashid.com/2015/01/muka-blogger-ni-mirip-seorang-artis.html
(Etuza)

7-http://www.dianarashid.com/2015/01/bergaduh-sombong-dan-melengah…

2 KISAH CINTA YANG BERBEZA

Assalamualaikum...




Saya percaya setiap orang mesti ada cerita sendiri
sebelum nak mendirikan rumahtangga dengan pasangan.
Awak pun mesti ada kisah2 cinta yang awak kenang.. kan??
Tak kan cerita awak sama je macam cerita
cinta jiran sebelah umah tu..
mesti la ada lain nya sikit..betul tak??

Saya suka cerita cinta dari blog Afzal ni..
Walaupun rekaan semata-mata tapi
tapi ianya kisah cinta yang best..
Ada siapa2 yang ada kisah yang sama dengan jalan cerita ini??
Dah la kelakar..tak percaya jom baca..
klik sini untuk baca.. (Pensil)



Tapi...tak semua orang bertuah ada
kisah cinta indah untuk dikenang..
ada jugak kisah cinta yang sangat memedihkan
hingga 100 kisah indah pun tak mampu menutup
luka dari cerita cinta yang kecundang.

Seperti yang terjadi pada sahabat blogger kita ni..
perkara macam ni
kalau boleh dalam mimpi pun kita tak mau berlaku.
kisah cinta yang menyedihkan dari blogger Scarlett O'hara
Klik sini untuk baca(warkah terakhir...)

Ini adalah dua entry yang terpilih untuk
s…

BACA INI KALAU NAK TAHU CARANYA..

Assalamualaikum..




Beruntung sangat kita ni sekarang kan??
kalau tak tahu apa2,ada banyak orang yang boleh tunjuk ajar.
Dari orang yang kita tak kenal dan jumpa
pun kita boleh belajar macam2..

Saya teringat dulu masa era semua orang baru nak
berjinak2 dengan telefon bimbit ni,
banyak betul sms2 suruh langgan itu ini.
Tak sedar duit pun banyak kena potong ..
nak padam tak reti.

taPi sekarang boleh tengok je kat blog Sal
dia ada buat entry tentang
Cara Padam caller Ringtone bagi Pengguna HotLink.

Lepas tu datang pulak zaman suka buat blog..
heheh..best betul tengok blog orang ada bunga2..
ada gambar gerak2..
tak tahu nak masuk kan gambar gerak2..
baca entry cik Iman ni..
dia ada buat entry Tutorial: Masukkan Gambar Bergerak Dalam Teks

Tak payah dah nak tanya abang la ,akak la..
Cik Iman dah tunjuk cara nya nih..

Lepas tu tak lama kemudian kita pun kawen..
ada anak..nak le belajar buat macam2 untuk anak kan??
tertanya-tanya cemana la nak buat biskut baby..
Asyik makan bubur je..kita buat …