Showing posts with label INSTAGRAM. Show all posts
Showing posts with label INSTAGRAM. Show all posts

Tuesday, 4 September 2018

INI SEBAB MENGAPA PENIAGA ONLINE PERLU MENGGUNAKAN INSTAGRAM



Masih ada lagikah pengguna smartphone yang masih belum mempunyai Instagram? Dizaman sekarang Instagram dianggap sebagai aplikasi yang wajib ada dalam setiap smartphone.

Bukan sahaja digunakan sebagai sosial media yang menghubungkan anda dengan pengguna telefon pintar yang lain namun instagram juga dijadikan album gambar yang menyimpan berbagai memori .

Penggunaan Instagram sudah semakin meluas apabila ianya juga menjadi kepentingan bagi peniaga-peniaga online dan offline. Ianya menjadi pengenalan kepada syarikat-syarikat dan anda yang mempunyai perniagaan secara kecil-kecilan juga perlu menggunakan kelebihan ini .

Dengan panduan yang betul dan tepat Instagram memberikan anda cara yang mudah untuk meningkatkan jangkauan anda dan mendedahkan perniagaan anda kepada orang lain




Apa itu Instagram?

Instagram adalah rangkaian sosial untuk berkongsi foto dan video pendek. Kandungan visual daripada pengguna yang anda ikuti dipaparkan dalam format gaya garis masa  dan apa pun yang anda siarkan akan dipaparkan kepada orang yang mengikuti anda. Aplikasi ini sangat popular disebabkan kesederhaan penggunaan nya.


Berjuta-juta pengguna aktif membuka aplikasi ini setiap hari. Dianggarkan bahawa 90 peratus daripada  pengguna instagram adalah di bawah umur 35 tahun,. Antara jumlah tersebut , pengguna di kalangan  umur 16-24 tahun sahaja adalah seramai 41 peratus.

Bukankah ini peluang yang sangat bagus untuk anda meluaskan perniaagaan anda memandangkan kuasa membeli melalui online adalah dikalangan golongan muda dan berkerjaya.



Mengapa anda perlu mempunyai akauan Instagram?

Kos pengiklan menggunakan televisyen dan Radio memerlukan kos yang agak tinggi.Malah di facebook juga anda perlu membayar sejumlah wang agar posting anda dapat dilihat oleh lebih ramai orang.

Tetapi di Instagram , apa yang anda perlukan hanya jumlah pengikut yang ramai dan penggunaan hashtag yang tepat.

Instagram juga memudah kan produk jualan anda dilihat oleh orang lain memandangkan jumlah pengguna Instagram dari seluruh dunia yang ramai.

Selain dari itu anda boleh mengadakan giveaway atau contest hanya di instgram anda. Jika anda ingin meningkatkan jumlah follower dengan pantas dan meletupkan jualan produk anda di Instagram anda boleh dapatkan ebook Instagram Keboom .




Dengan jaminan pulangan wang 100% anda tak kan rugi kerana dalam ebook ni berbagai rahsia menjana pendapatan dari instagram akan di dedahkan.

sekian..



Saturday, 3 December 2016

KENAPA PERLU DISABLE COMMENTS DI INSTAGRAM

Assalamualaikum...



Selepas sarapan tadi saya dok scroll instagram..Pagi-pagi kena la tengok gambar untuk menyegarkan mata..heheh..saya terbaca satu komen kat satu IG ni.."kenapa disable comments..takut kena kecam ke..?" wah!!!.mesti gambarnya mengundang sangat..kan??tu yang sampai terpaksa disable comments.



Bagi yang tak tahu cara nak disable comments di instagram , cuma korang perlu tap pada menu di gambar korang dan pilih "TURN OFF COMMENTING"   ..Itu je..senang kan??

Erm..jangan salah sangka..sebenarnya orang disable comments bukan sebab kena kecam tapi ada sebab lain.Ada setengah-setengah gambar yang pemilik akaun nya tahu , gambar tersebut berpotensi akan di spam oleh peniaga-peniaga online.



Teknik menjual di IG artis ni saya pun tak berkenan la.Kita follow Instagram seseorang  tu tujuan nya nak tengok gambar-gambar dia..tapi yang kita terpaksa hadap ialah komen-komen dari peniaga online yang sibuk mempromosikan produk sendiri.

Ada juga yang disable comments sebab untuk menjimatkan masa ..Kadang-kadang dia terima banyak sangat komen yang meminta pandangan dan pendapat..Jadi untuk satu hari tu dia tak mahu rakan-rakan dan pengunjung instagram nya rasa tertunggu2 atau ternanti2 dia menjawab komen2 mereka.Mungkin tak mahu rasa bersalah..

Disable comments ni juga sesuai untuk mereka-mereka yang rajin buat giveaway atau contest yang memerlukan peserta nya meninggalkan comments.Bila dah habis tempoh giveaway atau ontest tu maka dia pun disable comments pada gambar tersebut..


Jadi disebabkan itu pemilik akaun akan aktifkan fungsi disable comments di gambarnya.Tapi tak dinafikan ada pemilik akaun yang disable comments sebab tak mau di kecam.Dia juga buat macam tu sebab nak elak kan orang ramai jadikan akaun nya sebagai tempat bergaduh.Biasalah bila dikecam, ada la tukang pembela dan tukang menghentam..Orang yang kena kecam dok tepi je, yang tukang komen ni sampai tak tidur malam sibuk membalas kritikan ..hahahahah..Biasanya perkara macam ni kita akan jumpa di instagram artis-artis la..



Artis Malaysia la kot yang selalu disable comments ni..Dia tahu gambar yang dia post tu bakal mengundang kecaman orang tapi sengaja nak post jugak.Pandai post pandai la tanggung risiko..kan??ni tidak..dia pi disable comments pulak...hehhehe...Katanya untuk simpanan peribadi..Hukhuk..kalau simpanan peribadi buat la satu akaun peribadi yang diprivate kan ..Hanya untuk tatapan sendiri..betul tak??ke tak betul??hahahahha


Lepas tu nanti ada la yang acah2 tak suka ambik tahu hal orang komen kat bawah ni.." biar la dia.IG dia..suka hati la dia nak buat apa.."..eii..nampak macam positif kan??tapi negetif sangat sikap tu..Orang gini kalau meeting dia jadi tukang hidang air  dan kemas meja je..Bos tak kan terima dan minta apa2 buah fikiran dari dia ☺

sekian...

Thursday, 21 January 2016

INI SEBAB KENAPA AKAUN INSTAGRAM RAMAI ARTIS DI CEROBOH

Assalamualaikum..

Siapa kat ini suka layan IG macam saya?
nanti follow ye..dianarashid80..heheh

yang best kat Ig dah tentulah kita dapat tengok bermacam jenis gambar.
yang tak best pulak ialah banyak sangat la yang berjualan
Lagi satu ada yang kata akaun instagram paling mudah nak di ceroboh.
Tak tahu betul ke tak
tapi tengok je la akaun instagram artis2 kita tu..
banyak yang dah dia ceroboh dan diambil alih
oleh mereka-mereka yang tak bertanggungjawab.

Bila diaorang dah hack, memang tak kan dipulangkan balik
sebab akaun instagram tu akan di tukar nama
dan dijual kepda peniaga2 online yang nak kan
follower ekspres.

Saya sendiri pernah di tawarkan untuk beli satu Ig dengan harga rm150,
Terkejut saya bila dia tawarkan instagram degan ratusan ribu follower.
untuk apa la saya ada follower banyak tu?
saya bukan nya artis.
nak kata berniaga pun tidak.Jadi tolak baik2 je la..
Setakat ni saya bahagia dengan jumlah follower saya yang ciput tu.
heheh

Ada kawan saya kata dia malas nak letak gambar kat IG dia sebab
telfon tak best...kameranya tak cantik.
Nak kamera smartphone yang cantik , apa kata pakai je 
smartphone macam ni.
Kaki travel memang ramai pakai smartphone gini..
sebab tu gambar diaorang kat IG cantik2 meletopp kau..
klik sini kalau nak smartphone tu..


sekian..


Thursday, 3 December 2015

RISIKO RAMAI PENGIKUT DILAMAN SOSIAL

Assalamualaikum...



Siapa ada follow saya kat facebook , kat instagram ..ada??
kalau tak de ni ha..facebook saya Diana Rashid
Instagram saya pulak di sini Diana Rashid

Wah..tetiba promote laman sosial sendiri ni dah kenapa kan??
saja la nak menambah ramai kawan dan rangkaian..gitewww...
Tapi semakin ramai rakan kita dilaman sosial semakin besar risiko nya.
Risiko nak bergaduh, risiko akaun nak kena hack,
risiko nak diganggu dengan ayat2 lucah dan sebagainya.
Dalam ramai2 tu bukan semua tu suka pada kita.
Jangan marah kalau tiba2 pendapat dan pandangan kita
ada yang bangkang dan silap2 dia capture screen untuk buat bahan jenaka.

Jangan terkejut juga bila ada yang jadi batu api.
Dia tengok awak baik dengan si A, dia pun
pergi kat awak mencocok awak dengan macam2 ayat yang
buat awak marah dan tiba2 awak rasa si A  ni umpama saingan awak .
Terus dari kawan jadi saingan pulak.



Macam baru2 ni berlaku kat Pak Nil.
katanya dah retak2 sikit hubungan dia dengan sorang kawan dia ni
gara2 orang dok cocok2 kawan dia.
kawan dia pulak rasa tercabar, terus maki hamun Pak Nil
dengan ayat2 tak sedap di dengar.
Siap ada video si kawan Pak Nil ni buang
benda yang paknil bagi kat dia ke dalam tong sampah.
Kesian Pak Nil tau..Tak pasal2 je..kan?

Sekian..

Monday, 29 December 2014

KENAPA TAK SUKA IGSHOP PRIVATE??

Assalamualaikum...



Tiap kali nak upload gambar,
saya suka upload di instgram..
terus gambar tu keluar kat fb dan twitter saya..
mudah..sebab tu saya suka instagram..

Kalau tengok ig saya,
saya follow lebih banyak dari orang follow saya..
itu biasa la..saya  bukan orang popular..heheh
tapi saya tak pernah paksa2 orang follow saya tau..
heheh..kalau ada yang sudi follow
itu makcik suka sangat..heheheh..

Tapi saya tak suka follow ig online shop yang private.
rasa nya ramai yang macam tu..

Ada igshop yang private kan ig mereka
dengan alasan kalau awak betul2 nak beli
awak mesti akan follow.

Tapi mereka mungkin tak tahu
yang pembeli ni suka survey2 harga dulu.
jadi bila di private kan,
hilang mood nak survey2 ni..

Dan sebab lain nya ialah  bila awak private kan ig awak,
pelanggan nak kena tunggu awak approved dulu
baru boleh tengok2 apa awak jual..
Bukan kita request terus awak approved.
ada setengah tu lepas 2 hari baru approved.
elok la kita pun dah beli dari orang lain.
awak jugak yang rugi..kan??

Kami pembeli pun sama macam peniaga juga.
tak suka buang masa..
jadi lebih suka membeli kat igshop yang
sentiasa dibuka untuk orang ramai..

bayangkan kalau awak pi kedai
nak beli satu barang penting yang awak nak guna dengan segera.
lepas tu tengok2 kedai tu tutup..
adakah awak akan ketuk2 pintu kedai tu,
dan tunggu sampai dia terbuka
atau awak akan cari kedai lain??


Sekian..

Saturday, 20 December 2014

BUAT DUIT DENGAN INSTAGRAM

Assalamualaikum..


Hari ni pagi2 lagi dah keluar rumah..
nak ke kedah sebab ada kenduri ..
Sebab tu bertolak pagi lagi.sampai kedah dalam jam 10,
lepas tu berenti beli jambu asam..
lepas tu sampai rumah bla..bla..bla...
meleret2 je la pulak ceritanya..

Saya tengok ada pemilik IG yang
marah2 bila jumlah folllower diaorang berkurangan..
Saya pun tak paham kenapa nak marah..
yang saya tahu akaun yang instagram buang tu
semua akaun palsu dan spam je..
nak marah kenapa entah..

Saya dulu pun selalu  check follower dan
Ig yang saya follow tu aktif ke tidak..
kalau lebih dari 4,5 bulan tak update terus saya unfollow je..
Semak tau..hehehe..
apa lagi kalau yang follow kita tu cuma guna akaun palsu.

Agaknya diaorang marah sebab follower tu jadi kurang..
ye la.kalau banyak baru la nampak popular..kan??
setakat follower 500 macam IG saya tu
tak payah nak marah kot..
tak terjejas periuk nasik..heheh..


memang ada orang cari duit sampingan dengan IG..
sebab saya pernah tengok 1 akaun IG ni..
dia terima bayaran untuk review..
selalunya blogger dan selebriti je yang buat gitu.kan??
ni tak..dia orang biasa saja..
tak de blog apa pun..
ada facebook ,Ig dan twitter je..
tapi dia kata dia ambik bayaran untuk review produk..

tapi macam tak de siapa berminat pun..heheheh..
mungkin sebab dia cuma orang biasa...
cer buat blog mesti jadi luar biasa..
ehehehehhe..

sekian...





Tuesday, 16 December 2014

ZIZIE IZETTE TAWAR HADIAH IPHONE6 KEPADA PENGIKUT INSTAGRAM

Assalamualaikum...


Sejak beberapa minggu lalu pelakon Zizie Izzete dengan bermurah hati
mula memberi hadiah2 menarik kepada pengikut2 instagram nya.
memang bertuah sangat siapa yang dapat hdiah dari pelakon cantik ni


Anatara hadiah yang pernah ditawarkan ialah
Telefon Pintar OPPO dan perfume berjenama.


Dan beberapa hari lagi dia akan
bagi iphone6 kepada pengikut2 laman IG nya
yang bertuah bersempena dengan bulan kelahiran nya.


Dengan hanya jawab beberapa soalan mudah dan kreatif
kawan2 mungkin adalah pemenang nya..


jom kita tengok siapa yang kena..

nak follow IG @Ziziezett klik di sini.. http://instagram.com/zizieizette

sekian..

Wednesday, 5 November 2014

MACAM NI LAH YANG MEREKA RASA..

Assalamualaikum..



Bayangkan ye...kita dok satu meja ramai2..
Kita tengah berbual2 dengan kawan-kawan kita..
kita pun keluarkan lah gambar2 kita masa pi bercuti hari tu..
Nak la kongsi apa kita buat kat sana,
mana tempat yang best..
Apa yang kita beli..




Tengah2 kita dok tayang gambar tu tiba-tiba  je
datang sorang makcik ke ahkak ke entah la..
"hey..awak semua..mai2..tengok ni..
Ahkak bawak kan barang baik punya..
ni untuk bagi ketat,bagi kecut bagi sempit,..
memang tak rugi la beli...bala..bla..bla..."

Boleh bayangkan tak sakit nya hati kita ni??
sakit kan?Rasa nak lempang2 je tukang jual barang tu...


ha!!!!macam tu la yang orang rasa bila
awak asyik menjual kat IG orang..


sekian..

Wednesday, 6 August 2014

PENGIKUT LAMAN INSTAGRAM NORA DANISH CECAH SATU JUTA


Assalamualaikum...

Wah..dah mencecah satu juta pengikut instagram pelakon cantik Nora Danish..
rasanya ini artis tempatan yang pertama 
Ada pengikut seramai ini..kan?
Kalau tak salah la..

selain disebabkan punya wajah yang cantik,
rasanya pengikut IG nya ramai sebab nak tahu
Tentang kelanjutan hubungan cinta nye dengan 
Nedim Nazri.
Ramai yang mengakui mereka ni
Sama cantik dan sepadan,.
Bercinta pun dah lama,
Bukan rahsia lagi..
Setiap kali Nora Danish memuat naik gambar mereka berdua,memang
Ramai yang memberi komen balas.
Ada komen -ve dan ada yang +ve.



Nora Danish juga artis yang rajin berkongsi aktiviti harian nya dengan anak lelaki nya,Rayqal..
Boleh dikatakan setiap hari pasti ada gambar insan2 tersayang dalam hidup nya
Akan di muat naik di laman instagram milik nya.



Selain itu gaya fesyen pasangan ini sentiasa menarik perhatian,
Malah anak lelaki nya juga cukup pandai bergaya
Tak ubah seperti model 

Jadi tak hairan la kenapa pengikut di laman Ig nya boleh mencecah 1 juta orang.

Sekian..



Monday, 10 March 2014

JANGAN SESUKA HATI MENGGUNAKAN HASHTAG #PRAYFORMH370 DI INSTAGRAM

Assalamualaikum...



Semakin ramai yang menggunakan hashtag #prayformh370 di laman sosial
terutamanya di instagram dan twitter...
dekat IG aku tengok hampir setiap satu minit ada
orang muat naik gambar dengan hashtag #Prayformh370.
sekarang ni dah mencecah lebih 120k.
Betapa prihatin nya kita semua
dan masing2 saling mendoakan semoga
dalam masa terdekat akan ada sedikit petunjuk
di mana mh370 berada.

 Artis terkenal dari korea pun menggunakn hashtag
tersebut di laman IG..
terima kasih..(macam depa baca blog aku je..)




Ada juga yang mengambil kesempatan dengan
menggunakan Hashtag #prayformh370 untuk menjual barang.
ada yang  jual shaklee la..jual tudung la..
Rasanya ramai yang tak bersetuju dengan
cara2 mereka yang berniaga guna hashtag ini.
Sebab nya nampak macam tak prihatin
dan tak hormat pada ruang yang
hanya dikhaskan untuk masyarakat dunia
meluahkan rasa sedih dan simpati pada magsa dan waris.



Paling tak boleh blah
bila ada yang saja2 nak dapatkan like
yang banyak untuk gambar peribadi mereka.
letak gambar buat muka comel
lepas tu hashtag #prayformh370 .
memang mengundang kemarahan orang ramai je..



Bayangkan la bila buka IG
dan tengok kat tag #prayformh370
banyak gambar2 dan ucapan  yang menyentuh hati ..
slide2 lagi tetiba gambar
itik muncung,gambar ank makan aiskrim,
gambar kelasih,aduh..dari rasa sedih
terus rasa nak bagi kaki je..
hahahah....

jadi jangan la bagi orang marah kita..
jangan sesuka hati menggunakan hashtag #prayformh370
untuk kepentingan diri sendiri..


sekian..

Tuesday, 4 March 2014

KAU DAH KENAPA DIK...???

Assalamualaikum....

Macam2 budak2 sekarang ni kan??
aku rasa kelakar je baca komen budak nih..
terbaca kat IG Nellydia Senrose




Mula2 ingtkan dia melawak je..
tapi tak kan la..kan??
hahah..

entah la...
budak2 kan??
zaman kita dulu pun masa budak2 mesti minat artis itu ini...
cuma masa tu kita tak de FB tak de IG tak de Wechat  macam 
sekarang yang membolehkan 
kita berhubung terus dengan artis yang kita minat..

cuma..
harap2 dia pilih la cita2 yang lain..
hehehe

sekian...



Thursday, 20 February 2014

DAPAT LAKI MACAM SHARNAZ AHMAD TAK KELUAR BILIK LE...

Assalamulaikum...



Betul ke isnin ni episod last drama Bukan Kerana Aku Tak Cinta??
terbaca kat IG tadi.
Belek2 IG nampak satu video ni..
part last sekali tu yang best..

Nampak romantik la Sharnaz Ahmad tu..
kalau aku jadi Qi bukan sikit cemburu nya..hahaha..
jom tengok...




pernah baca ada satu status dari sorang wanita bergelar isteri ni..
katanya kalau dapat laki macam Sharnaz tak keluar bilik la dia..

geli geleman je rasa..
mesti suami dia sedih kalau baca apa
dia tulis tu kan??
kalau aku cakap sapa perempuan tu mesti korang kenal..
tak la popular,tapi kalau sebut korang tau la dia tu siapa.

sekian...

Wednesday, 12 February 2014

6 INSTAGRAM SELEBRITI YANG OK UNTUK ANDA FOLLOW

Assalamualaikum...

Ramai yang ada instagram..ada juga yang tak ada..
sebab tak minat..kan??
Bagi orang yang suka tengok gambar macam aku ni 
instagram salah satu tempat untuk aku mencuci mata.
selain tu boleh tau apa artis buat..
kita bukan mengintai depa.tapi depa sendiri  yang tunjuk...

Nak follow IG selebriti jugak??
ini 6 yang ok untuk korang follow..
yang lain bukan tak ok tapi
asyik jual ubat aje ..
boring..

heheh

Nabila Huda


Nora Danish


Shila Amzah


Dato Siti Nurhaliza


Chef wan


Fynn Jamal



hik hik..yang ni pun nak jugak...
Nanti kita follow2 ye..
hehehehe

sekian...