Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Hukum Main kutu

APA HUKUM SEBENAR MAIN DUIT KUTU DALAM ISLAM

Assalamualaikum...

Saya pun macam orang lain yang suka main kutu.Kita nak kumpul setiap bulan kadang-kadang tak boleh sebab asyik nak keluar je jadi cara terbaik ialah dengan main kutu duit.Kalau yang dapat awal-awal tu memang seronok la..cuma seronok kejap je..heheh...Tapi kalau dapat yang last paling syok sebab lepas dapat duit kau tak payah dah nak fikir pasal nak membayar .Dalam islam bermain kutu duit hukumnya haram jika tidak disertakan dengan akad lafaz hutang kpd kawan-kawan. Saya pun baru tahu tentang ni selepas ramai yang kongsikan tentang kutu duit ni di facebook.


 Ini yang saya copy di facebook:


Kuliah Ustaz Azhar Idrus

14/1/2017

Masjid Daerah Seberang Prai Tengah

Soalan :

Apakah hukum main duit kutu?

HARAM hukumnya sekiranya tidak menyatakan akad lafaz hutang kpd kawan-kawan.
Sekiranya kita penerima duit kutu pada bulan itu, kita perlu katakan :

"Saya berhutang kepada awak semua"

Sekiranya kita bayar bulan-bulan untuk kutu orang lain kita perlu katakan :
"Saya ba…