Showing posts with label CAT. Show all posts
Showing posts with label CAT. Show all posts

Friday, 9 August 2019

AYU ; KUCING YANG CEREWET DAN MEMILIH MAKANAN



Memperkenalkan ahli keluarga kami yang baru .. Ayu namanya. Nama penuh dia Puteri Ayu Nursyafikah Raudah. Nama bukan calang-calang ya. Tengok nama pun tahu dah kucing jenis apa ni. Jenis meliar dan ganas. Hahahh..

Sejak Jonjae lari dari rumah dan tak nak balik-balik walaupun di pujuk dengan makanan sedap-sedap hingga menjilat bulu, kami tak rasa nak ambik bela kucing lain. Tapi pernah jugak la ada yang siap offer nak bagi kucing tapi was-was nak ambik. Takut dia lari macam Jonjea. 






Sebelum ni bela kucing nama Cici pun lari jugak. Habis di tinggalkan anak-anak nya macam tu je. Sekarang dah ada Ayu ni rasa banyak la nak kena uruskan sebab Ayu ni kecik lagi. Tapi memang lincah dan jadi peneman  Mikhail setiap hari.



Tengok la tu... Hari2 dibelainya si Ayu ni. Takut juga kalau di cakar sebab Ayu ni masih baru lagi dengan kami. Takut tak biasa pulak.

Tapi Setakat ni Alhamdulillah..Ayu pun suka di geletek2. Haha.. Bab makan je rumit sikit nak membela si Ayu. Dia tak makan wet food yang dalam paket tu. Macam2 brand kami bagi dia tak mau. 

Bagi makan kibles, dia makan sikit2 je. Tapi makan la juga. sikit2. Tak la risau sangat. Sampai la satu hari tu ytetiba dia bawak masuk tulang ayam. Entah mana la di kutip nya. Siap bawak masuk rumah lagi. Mau tak hangin kita tengok. Bagi makanan elok2 dia tak mau. Yang kutip juga dia nak makan. 

Sejak tu tahu la saya yang dia cuma makan ayam.



KIta pun pergi la pasar malam beli ayam dan minta sikit lemak2 ayam kat tukang potong ayam tu. Balik rumah dah basuh potong ayam. rebus la ayam tu dengan lemak2 ayam nya. KIta letak sikit tuna untuk bau yang best.

Tapi haghammmmmmmmm... Tak de dia makan nya. Dah la masak satu periuk. Dalam la 2 bekas ais krim ni.



Siapa nak makan yang lebih tu?? Tunggu kita balik kampung raya haji ni nak angkut semua makanan yang dah dimasak tu untuk kucing2 kat kampung. Mesti habis licin depa makan. Biar je la ayu dengan kibles Friskies dia tu. Makan la sikit2 sampai kenyang.

Siap suruh memilih sangat makan nya. Kucing dengan tuan nya sama je.. Memilih makan.









Korang yang  pernah ada pengalaman kucing memilih makan ni, ada petua ke ,cara ke, atau makanan yang sesuai untuk kucing cerewet macam ni boleh la kongsikan pada saya kat komen ye,

Risau jugak la kalau dia kurang makan. @ bulan lagi kalau boleh nak spay dah Si Ayu ni. Dok nampak dah ada 2,3 ekor kucing jantan asyik tayang muka kat depan pagar ni. Padahal dulu mana ada lalu sini pun.