Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Aku

PELUPA TERUK DAH NI....

Assalamualaikum...



Saya ni ada sikap pelupa tau..bukan sikit2 dia punya lupa tu..hari2 ada je benda yang saya lupa.maklum la..dah tua..hehhhehe..kadang2 upa kunci kat mana, lupa nak tutup air, lupa macam2 lagi...

Terbaru..lupa suami kat mana...


Teruk kan?? suami tido dalam bilik pun boleh lupa.kalau duduk rumah banglow 4 tingkat lain la..ni rumah sekangkang kera pun boleh tak ingat..Nampak gaya kena makan kismis lebih banyak ni..

Kalau lupa tarikh temujanji dengan klinik tu memqng banyak kali dah la..sampai pernah nurse telefon tanya apasal tak mai klinik..yang kelakar nya boleh pulak saya tanya nurse.."pi klinik untuk apa"..lupa yang saya ni ada anak..hahahah...

Sekian..


MASAKAN IBU MEMANG YANG TERBAIK

Assalamualaikum..



Aku ni bukan pandai sangt memasak..
kalau rasa nak makan biasanya aku google je resepi2..
Tapi Biasanya kalau masak yang cincai2 tu
mesti maisara puji sedap sangt sampai peluk2 aku ..hahah
Yang paling dia suka bila aku masak sup ayam..



Tak susah pun sup ayam aku..
bahan pun tak lengkap..
tapi tu la yang dia paling suka..
kalau masak sup siap
dengan sup bunjut ke,dengan rempah sup ke memang
dia kurang selera sikit..

Sup ayam aku..
rebus ayam dengan ubi kentang..
lepas tu tumis kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih.
tumis sekali dengan bawang merah,bawang putih dan halia.
tumis sampai garing campak je terus dalam ayam dan kentang yang tengah di rebus tu..
lepas tu potong2 daun sup,campak je dalam periuk.
boh garam..
tunggu masak,dah siap..
hahahaha..senang kan..tu pun makan sampai 2,3 kali tambah..

Satu lagi yang dia suka..
ayam masak sos mutiara..
korang pernah buat ayam masak sos mutiara ni??
tak kan tak pernah..
guna sos mutiara la..
tak kan sos mutiara pun t…

BERBUKA PUASA DENGAN HIDANGAN BUFFET MEMANG SATU PEMBAZIRAN

Assalamualaikum..




Bulan puasa tahun ni saya tengok kat insta tak ramai yang post gambar makanan..
malam2 baru nampak..kalau siang2 memang tak la..
Biasanya kalau siang2 ni blogger2 la yang post gambar makanan..
Hidangan2 buffet yang "erm.."sangat..hahhaha
Tuntutan kerja..nak buat cemana..dah dibayar tak reti2 nak buat kerja??
hahahhah..

Cakap pasal Buffet..
saya tak berapa gemar dengan buffet..
Bagi saya buffet ni membazir la..
walaupun ada yang kata.."murah..sempena ramadhan.."
tapi saya tetap kata ianya membazir.
walaupun bukan hari2 pun kita berbuka dengan cara tu..
tapi pendapat saya ianya membazir...

kalau masak sendiri boleh makan sampai sahur..
tapi kalau buffet habis kat situ je la..
seorang bayar paling murah belas2 ringgit jugak..
tak kan nak pi makan sorang..
bawak anak isteri , mak  dan biras..heeheh
.habis paling sikit pun tak sampai seratus la..
tapi bagi saya yang kedekut ni ianya membazir..


lagipun saya tengok suami dan anak2 saya
tak sesuai dengan …

MACAM BIASA TENGOK..BLOGGER KA?

Assalamualaikum...

kejadian semalam ketika membeli kasut raya.. (ececeh..nak bagitau jugak dia dah beli kasut raya).

Gadis baju hijau  : ni..blogger kan??

Saya:  Ha???bukan...salah orang kot..

Gadis baju hijau:  OO..ya ka?sorry..tengok muka macam nak sama .Tu yang kami tegoq.hahaha..(dia gelak..malu kot..)

Saya:  Tak pa..ramai orang muka sama. ..hahhaha..(gelak jugak tu)

***************

Suami tanya..

kenapa tak mengaku??

Alahai..Abang Lan  ni macam tak kenai bini dia..
bini dia pemalu ya amat..
Biar la ceq dok macam ni ja..
hahahha...

sebenarnya kan..dah 2,3  kali dalam tempoh 5 tahun tulis blog ni   ada orang tegur kat luar "blogger ka??" " macam biasa tengok la.." tapi memang saya tak mengaku pun..biar  kawan2 ,jiran2 dan saudara mara tu ja yang tau saya blogger.Orang lain tu kalau mai tanya saya depan2 ni memang saya tak mengaku.

kenapa??
pertama sebab saya malu.
kedua sebab saya rasa tak perlu  mengaku.
hahahha..

Awak baca  blog saya pun dah cukup..
saya menulis seba…

DIUSIA 35 INI....

Assalamualaikum...


Ada jugak rupanya yang mencari2 entry hari jadi di blog ni hari ni..
sengaja saya tak buat entry tu awal2 dan
tunggu dah penghujung hari untuk siap kan entry ni..

Sebenarnya hari jadi kali ni paling sedih saya rasa..
maklum la..dah tua2 ni hati mudah sangt tersentuh
walaupun perkara2 yang buat saya tersentuh tu
tak de la besar mana pun..benda kecik je..heehhe..

Mujur la setiap minit ada je mesej2 ucapan
Selamat hari jadi yang masuk di facebook,whatsapp,
email..terima kasih semua..
sekurang2 nya mesej2 tu boleh buat saya tersenyum..



Diusia 35 ni saya cuma harap saya akan dilayan dengan lebih baik
oleh orang2 sekeliling saya..
saya pun dah lama elak kan diri dari orang2 yang
boleh buat saya sakit hati dan jadi jahat mulut.
Bila dah berjauhan,maka masing2 dapat lah mengawal tutur kata.
malah di laman sosial pun saya pastikan orang2 yang
membawa unsur2 negetif ni jauh dari saya..
tak kira la sama ada pernah bertemu atau pun tidak..

Yang pastinya saya buat macam ni
semat…

BINI DIA MEMANG MACAM TU...

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...hari ni genap 10 tahun usia perkahwinan saya dan suami.. Doakan kami sekeluarga bahagia dan kekal bersama selamanya...




nampak tak bini dia balas cemana?? hahaahah...sabar je la ye...

sekian..

PERTANDINGAN SIAPA PALING MISKIN

Assalamualaikum...



Zaman dulu kalau dah namanya dok kampung2 ni  mesti bukan orang senang,Lagi2 kampung terpencil nun.Walaupun time tu dia tak la susah mana pun tapi bila dah tua2 ni nak cerita kat anak cucu,dia akan kata " ayah dulu orang susah..."hehehh...

Malam2 waktu menonton Tv dengan anak2,saya dan suami biasanya akan bercerita macam2 kat anak.Biasanya pengalaman2 masa kecil dulu.Dan selalunya cerita pasal miskin la.Dah tentu2 ibu dengan ayah depa ni bukan anak orang kaya pun.jadi itu lah cerita yang diulang2 cuma isinya berbeza.



Tapi tu la..bila dah ibu bercakap,ayah pun tak mau kalah.nak Jugak cerita hal dia pada anak2.
kalau ibu kata , "ibu dulu kalau sarapan pagi ni,tak de la ayam ka,daging ka..makan je la nasi goreng kosong.kadang2 makan dengan kopok ikan je.."Bila ayah dengar,ayah pulak tambah.."ayah dulu lagi susah..kadang2 nasi tu makan dengan minyak ikan je.."

Dok berlawan cakap masing2 tak mau kalah nak tunjuk kat anak yang ibu ayah ni mis…

NAMPAK LAPTOP TERUS SAKIT KEPALA...

Assalamualaikum...

Lama ceq cuti..
3 hari  blog tak update..hahha..
rasa syok je bila bebas dari dunia maya ni..
tapi bila balik rumah nampak laptop dan2 kepala otak kusut balik..
hahhaha..dok pikir  ada 3,4 review dah beratur tu..
kan bagus kalau ada pembantu.kan??ekekek..
berangan aih nak ada admin lain untuk blog ni..
tak mampu makcik nak membayar nya...
review pun saya ambik murah2 je lepas tu nak share berdua pulak..
sakit la gini..:)

Entah apa cerita yang tengah hangat sekarang ye??
ke tak de apa2 yang berubah pun??
Rindu sangt nak baca entry kawan2 yang bersusun kat bloglist tu?
sihat ka,sakit ka??
satgi lepas siap semua benda ni ceq pi baca ye..



Sebelum tu nak ajak pi baca blog kawan ni sat..
dia kata dah kembali aktif menulis blog..
harap2 berpanjangan la semangat menulis dia tu ye??
jangan tak sampai seminggu semangat tu kembali sejuk..dah la...
klik gambar tu untuk ke blog Noraini..



sekian...

SEMPENA HARI ISTIMEWA SAYA....

Assalamualaikum...
Tawaran untuk bulan 5 dan 6 ni.. Semperna hari istimewa saya.. heheheh...saya nak bagi diskaun la untuk peniaga2 yang berminat nak beriklan kat blog saya,..


Untuk kotak iklan 300x300 disidebar.. sewa hanya RM20 untuk 3 bulan. tawaran dari hari ni sampai 3/6.. tau kan 3/6 tu hari apa??ehem...hehheh

Sama jugak dengan iklan kat bawah header tu.. saiz 729x120.. RM20 untuk 3 bulan.. bermula hari ni sampai 3/6 depan kalau awak bagi banner cepat dapat la  pasang iklan tu sampai bulan 8 nanti..
tak kisah nak iklan kan apa.. nak raya ni kan ..boleh la siapa2 nak promot kain ke,baju ke kuih raya ke..blog ke...
OK..tu je..
bagi yang tak tau..
29hb ni hari ulang tahun perkahwinan saya..yang ke 10 tahun tau..:P
3/6 tu hari jadi saya la..heheh..

kalau nak mudah sikit whatsapp je saya ye...
0125977656

sekian...

DULU DIA BUKAN JENIS SUKA KE MASJID

Assalamualaikum...

Saya ni sebenarnya sibuk tau..saja la nak bagi tau..
sejak balik dari cuti2 minggu lepas punya sibuknya la dok menguruskan kain baju..
habis uruskan kain baju melayan pulak anak2 dan suami
yang tekak nak makan itu nak makan ini..amboi..pelik la pulak..
selera masing2 membuak2 ni..sampai saya perasan barang dapur
yang boleh pakai 2 minggu jadi seminggu je bertahan..
hahhaha...ni penangan bila anak2 dah makin membesar..
Ibu dengan ayah pun kemain pulun nak membesar sama..
ekekekke...

Cakap pasal sibuk..Suami saya orang yang tak suka sibuk..
bila sibuk muka susah nak senyum dah...menyampah pun ada..
ekekek...Dia kan kerja shift..
seminggu masuk pagi..seminggu lagi malam...
sampai ke masjid pun kena selang seminggu disebabkan kerja ikut shift tu.
Bermakna dalam seminggu yang dia ada peluang ke masjid tu,
dia mesti nak pergi..kau ajak la dia pi main futsal ke,pi perjumpaan itu ini..
memang dia tolak la..lebih baik dia ke masjid..

Aktiviti berjalan2 dan makan angin kami a…

KISAH SEDIH SEORANG IBU ..sedih la sangat!!!

Assalamualaikum...

Hari ni mesti ramai yang masih mengantuk ni..
termasuk la saya..
Hari ni kan hari isnin..eleh..padahal...
saya memang sentiasa mengantuk..hahahaha..
lagi2 bila Mikhail asyik la bangun menangis sampai 2,3 kali.
aih..sabar je la..

Lepas tu bila dia dah senyap ,
entah bunyi apa pulak entah kat luar nun..
mai dari rumah siapa entah la...

Bunyi ketuk2 papan..
payah betul la nak tidur nyenyak..
tak lama lepas tu bunyi kucing pulak bergaduh..
adoi..baru je nak lelap..
alarm dah berbunyi...
apo nak di kato??
den bangun dongan raso pasrah jo la...
sedih sangt tau..sampai nak nangis nih...

Jadi sekarang anak dah pi sekolah..
laki dah pi keja..
ceq nak sambung tidoq la.
(negeri 9 +kedah)

Hari ni jugak ramai yang berpuasa..
Alhamdulillah...
untung la siapa yang boleh puasa tu..
Satgi ceq bangun ceq update entry lain ye..

Yang nak khidmat review online shop
atau apa2 produk meh pm..
slot untuk minggu depan masih kosong.
minggu ni dah ada yang isi..
maklum la..saya buat review se…

KENA UNFRIEND DARI SENARAI RAKAN HANYA SEBAB TAK KOMEN

Assalamualaikum...



Kenapa kita sering ada sikap tak puas hati pada orang lain??
kenapa ye??saya pun selalu jugak terfikirkan benda ni..
kenapa la si A tu asyik tak puas hati je kat si B..
padahal mereka tu cuma rakan di facebook je..
Si B suka muat naik status menyakit kan hati..Mungkin..
Si B pernah hantar gambar "love" kat suami si A..Mungkin...

tapi..
pernah dengar tak ada orang sakit hati kat orang yang
tak pernah kacau dia..
Saya sendiri pernah alami benda ni..
Siapa jadi rakan saya di facebook
mesti tau yang saya ni jarang nak like2 atau komen2 status orang.
sebab masa saya banyak kat blog je..
facebook tu kira saya buka dalam 2,3 jam sekali je..
tu pun dalam 5-10 minit..lepas tu tutup..



Tak puas hati sebab saya tak komen2 dan like status dia..
tak pasal2 kena unfriend..sebab tu je..
Pelik..kan??kacau pun salah..tak kacau salah..
heheheh..macam ada sakit jiwa kat situ.
habis tu, nak di layan tiap kali dia update status ke?
memang tak la..saya bukan kaki facebook punya …

MULUT SAYA PUN ADA BISA JUGAK..

Asslamualaikum...


Bosan sebenarnya bila orang yang sama asyik kata kita ni sombong..tak nak bergaul.. Taknak berbual2 ..berat mulut..katanya.. padahal kita malas nak jawab .. tapi bila diasak2 dengan ayat2 macam tu rasa geram jugak..
Ikut kan hati nak je cakap.. saya bukan anti sosial.. saya cuma tak mau layan orang2 bodoh dan perkara2 bodoh.. itu je..
Cumanya kalau saya jawab depan2 dia macam tu mau dia hentak kepala saya.. ahhahah.. jadi bila saya diam je tu jangan la diusik.. maklum la..mulut saya ni pun berbisa jugak.. saya diam sebab saya tau bila saya berkata2 mungkin bisanya terkena kat orang tertentu..
kan??
sekian...

SAYA BUAT NI UNTUK DIRI SAYA DAN ORANG LAIN....

Assalamualaikum...





 Dulu saya selalu Ingatkan diri saya untuk tidak bercakap tentang orang yang saya benci..tapi kadang2 bila saya di cuit saya berbunyi jugak...tak boleh nak kawal..

Tapi hari ni saya rasa untuk atasi sikap buruk saya tu, saya ambik keputusan untuk memaafkan orang yang saya benci..saya ni tak kan benci orang kalau orang tu tak buat salah dengan saya..tak de la dok saja2 nak benci orang ..kan??
Ada sebab nya...

Tapi hari ni saya nak ubah semua tu...saya akan belajar memaafkan orang..selama ni saya mudah meminta maaf tapi tak mudah memaafkan sebab hanya fikirkan diri sendiri saja..

Tapi bila baca komen2 dari kawan2 blogger semalam saya rasa saya perlu jugam belajar untuk memaafkan orang lain....



Sekian...



TERIMA KASIH SEMUA..

Assalamualaikum

Terima kasih pada yang pm , whatsapp, email bagai ucap takziah pada kami sekeluarga..Arwah Tokwan dah selamat dikebumikan..
semoga Tokwan tenang di sana dan ditempatkan dikalangan orang yang beriman...

segala doa dan keprihat├Čnan kawan2 sanagt kami hargai..

Terima kasih..



Sekian...

HARI INI PUNYA HAL ..

Assalamualaikum...



Hari ni saya lambat update blog.. Sibuk menguruskan rumah selepas meninggalkan nya selama 2 hari.. kain baju menimbun-nimbun.. ditambah pulak beban kerja yang maisara bawak balik dari sekolah tadi.. jenuh jugak nak menyental nya...



Hari ni jugak hadiah Peraduan Variarasa Sunquick saya dah sampai.. Patutnya kena ambil sebelum 25 hb.. Tapi diaorang kata ambik lewat pun tak pe.. tak berdosa pun..hahah

Lepas tu hari ni saya buka balik buku penyata akaun blogging saya nih.. Rupanya dalam tempoh  3 bulan saya berjaya menjana lebih rm600 dari blogging.. Sebelum ni memang saya tak pernah kira pun..hahahha..



Ops!! sebenarnya bukan 3 bulan tapi 2 bulan..
dari bulan 10 sampai awal bulan 12
 Ok la..
tu je buat masa ni.. saya blogwaklking sekarang.. tunggu kedatangan saya ok..

sekian...

HANYA KERANA TELEKUNG...

Assalamalaikum...

Hanya kerana telekung terus lari dah masa untuk update blog ni.

Hari ni siapkan baju sekolah agama Maisara.lepas tu buka2 beg telekung dia.ambik masuk mesin.nak basuh..yang dok kat beg satu lagi pun campak jugak dalam mesin.

Ambik telekung baru dalam lemari..masuk kan dalam beg..lepas tu  buka balik,.."eh..telekung ni tak de getah kain dia..lupa pulak.." ha sudah..nak kena jahit getah pulak.mana ada getah kat rumah ni..Maisara mana reti ikat kain telekung.kena ada getah dia reti la..main sarung je..

Pi ke kedai..beli getah.lepas tu lajak dah kekedai beli barang dapur sekali.dok layan mikail main mesin kereta joget2 tu dah jam 12 setengah..ok..lari balik cepat2..

Jahit getah kat kain..dah la jahit pakai tangan.lepas tu tali yang ikat kepala tu pun kena tukar, kena jahit getah jugak...

2 setengah van nak datang dah ni..tetiba saya jadi hebat dalam bab jahit menjahit.tepat 2 setengah kain siap jahit semua...

Adoi..lepas tu masak pulak.ni baru siap semua.aduhai…

KEJADIAN PAGI INI...

Assalamualaikum...

Hari ni saya rasa macam tak sihat je....
rasa pedih sangat tekak ni..
macam nak terjadi kejadian batuk..
risau pulak nanti jangkit kat anak2..

Nak pi ambik ubat dulu pagi ni.
dapat mc boleh cuti..
hehe...
saya tak kerja..tak payah mc2 ...
mintak cuti dari suami je la...:p

Apa2 hal sila pm kat fb ke..email ke..ok..
mana tau kot2 saya tak buka blog ke setengah hari ni..

Ok...

Sekian




LOLIPOP?? BELUM MASANYA.....

Assalamualaikum....


Saya memang tak bagi anak2 makan lolipop..
sebab saya rasa lolipop ni bahaya
untuk budak2..
Bayangkan bila anak kita hisap2 lolipop tu
tiba2 gula2 tu tercabut dari batang nya..
boleh menyebabkan tercekik tau..

Saya dah banyak makan lolipop..
dah banyak kali jugak
tengah dok hisap2 lolipop
Tiba2 tercabut dari batang nya
sebab tu sampai sekarang saya tak bagi
lolipop pada anak2 saya...




Tapi mikhail dengan Maisara ni kerap sangat dapat lolipop dari sorang uncle ni.. tiap kali pi kedai uncle sorang ni mesti diaorang dapat lolipop.. suami kata tak kan nak tolak kot.. jadi dia bawak balik je la.
Sampai rumah dia sorok.. Bila ibu jumpa , jadi habuan ibu je la.. heheehhh..
Tunggu dah besar nanti  ibu bagi je makan lolipop ni. jangan risau ye anak2..hehehh
Sekian..


LUPA PULAK HARI NI KENA PI KLINIK

Assalamualaikum..

Saya pi klinik hari ni..
jam satu tadi baru sampai rumah..
kemudian masak2 dah lewat pulak nak update blog..

(macam la ada orang tanya..:heheh..)

Sepatutnya saya buat entry autopublish je.kan?
Tapi boleh pulak lupa hari ni kena pi klinik..
Tu pun sebab nurse telefon ke rumah tanya
kenapa tak datang klinik..ekeke..
bagus jugak la ke klinik hari ni sebab
nak jumpa doktor sekali..
Mikhail macam nak selsema je..
dah lama jugak la diaorang ni  taksakit2..

Tapi walaupun Mikhail macam tak sihat..
Ligat tetap ligat..sampai ingat nak balik je tadi..
rasa malas nak jumpa doktor..
tapi mengenangkan buku biru tu
dah dok dalam bilik doktor gigih la tunggu jugak...

selfie curi2 ni sebab nak intai kat belakang tu kot2 lelaki tu buat apa2 ke sebab masa ni klinik dah tak de orang..risau pulak maisara dengan budak kecik tu dok kat belakang2..

Segmen entry terbaik tu pun kita
sambung esok je la ye..
hari ni tak sempat dah...

Patut nya jam 10 tadi entry segmen tu keluar..kan??
baru rama…