Advertisement

HARI DEEPAVALI

HARI DEEPAVALI | Hari Deepavali disambut dengan sederhana pada tahun ini. Tahun ini deepavali disambut dengan norma baharu di tambah dengan tempoh PKPB diseluruh Malaysia. 

Apa itu Hari Deepavali atau Dewali

Deepavali atau Diwali atau perayaan cahaya diperingati oleh penganut agama Hindu sebagai penghargaan kemenangan yang baik terhadap kejahatan pada bulan ketujuh kalendar Hindu. Doa kesyukuran dan upacara pembersihan berlangsung di kuil dan altar  di seluruh negara. 

Deepavali disambut pada bulan Kartik Hindu pada bulan Oktober / November. Ia juga dinamakan Perayaan Lampu. 

Ini adalah hari kegembiraan yang meriah dan rakyat Malaysia mengunjungi rakan-rakan mereka yang beragama Hindu untuk mengucapkan selamat maju jaya dan mengambil bahagian dalam perayaan dan perayaan.

Perkataan "Deepavali" adalah gabungan perkataan 'Dipa' dan 'Gavali', yang pertama bermaksud 'cahaya' dan yang terakhir bermaksud 'berturut-turut'. Demikian melambangkan barisan cahaya yang dapat dilihat di rumah-rumah selebriti Hindu. Ketika cahaya menghilang, perayaan ini melambangkan kemenangan kebaikan atas kejahatan.Tradisi Hari Deepavali

Beberapa hari sebelum perayaan Deepavali rumah-rumah orang Hindu dan juga kawasan sekitarnya dibersihkan dari atas ke bawah.

Pintu masuk rumah-rumah Hindu dihiasi dengan 'kolam', reka bentuk bunga yang rumit di tanah yang menandakan kepercayaan agama. Konotasi agama ini, berkisar pada Dewi Kekayaan, dewa Lakshimi (Laksmi). Banyak yang percaya bahawa Dewi Lakshimi (Laksmi) hanya akan memasuki rumah dengan 'kolam' di pintu masuk.

Kolam adalah bentuk lukisan yang dilukis dengan menggunakan tepung beras / kapur / serbuk kapur / serbuk batu putih yang sering menggunakan serbuk berwarna semula jadi / sintetik di Malaysia dan beberapa negara Asia yang lain.

Cahaya cahaya, sama ada "vilakku" (lampu minyak yang terbuat dari tanah liat) atau lampu elektrik berwarna-warni, menerangi tempat tinggal orang kaya dan miskin, menandakan perayaan yang akan datang

Makanan Tradiusi di hari Deepavali

Orang-orang Hindu akan menyediakan banyak kuih dan gula-gula tradisional untuk hari itu, di antaranya adalah "murukku", "omopadi", "athirrsam", "achi murukku", "laddu" dan "mysore pahu". Ini dibuat beberapa hari sebelum Deepavali.

Pada pagi Deepavali, banyak penganut Hindu bangun sebelum matahari terbit untuk mandi minyak herba ritual., Mereka mengenakan pakaian baru. Kemudian mereka pergi ke kuil di mana upacara diadakan.Selebihnya mereka mengedarkan kuih-muih dan gula-gula kepada jiran dan rakan mereka dan ramai yang mempunyai "rumah terbuka" untuk rakan mereka yang bukan beragama Hindu, seperti kebiasaan di Malaysia. 

Kebanyakan penganut Hindu yang taat cenderung vegetarian, tetapi itu tidak mengubah kenyataan bahawa Deepavali adalah hari untuk menikmati banyak makanan India yang lazat seperti permen manis, puding nasi dan murukku yang selalu popular.


Catat Komen

6 Ulasan

 1. Happy Deepavali. Esok celebrate.

  BalasPadam
 2. Tahun ni sambut Deepavali dalam norma baharu

  BalasPadam
 3. Keunikan yang ada di Malaysia. Meraikan sambutan perayaan pelbagai kaum. Happy Deepavali to all Indian Friends.

  BalasPadam
 4. moga penganutnya bergembirakan suasana deepavali norma baharu

  BalasPadam
 5. Semua berada dalam norma baharu. Ada yang terpaksa menyambut berjauhan daripada keluarga. Moga ianya bukan alasan untuk tidak berhubung satu dengan yang lain.

  BalasPadam
 6. Selalu tengok anak-anak masyarakat India buat kollam depan pintu sempena perayaan Deepavali.

  BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)