ZUL MUHAMMAD

PERNAHKAH ANDA BERJUMPA DENGAN DOPPELGANGER ANDA? - WILL DAN WILLIAM YANG BUAT RAMAI ORANG KELIRU

PERNAHKAH ANDA BERJUMPA DENGAN DOPPELGANGER ANDA? - WILL DAN WILLIAM YANG BUAT RAMAI ORANG KELIRU |  Cuba lihat dua gambar di bawah ni. Mesti korang rasa dua gambar ni adalah orang yang sama. Kan? Sebenarnya ada satu kebetulan yang boleh buat berdiri bulu roma korang semua iaitu mereka ialah lelaki yang berbaza. Gambar 1 ialah Will West dan manakala gambar 2 ialah William West. 

Gambar 1



Gambar 2

Bayangkan bila korang pergi ke satu tempat dan di tempat tu ada orang yang sama dan seiras dengan korang. 

Dua gambar ini diambil di sebuah penjara di Amerika Syarikat. Boleh tak korang bayangkan betapa susah nya pegawai penjara nak membezakan mereka berdua ni. Dah la nama pun dekat sama. Yang aneh nya mereka langsung tak ada apa-apa pertalian darah.


Ketika Will West tiba di penjara pada tahun 1903, polis diberitahu bahawa dia sudah berada di penjara, menjalani hukuman seumur hidup kerana pembunuhan peringkat pertama. Dia diperiksa oleh sistem pengenalan Bertillon, yang memadankan wajahnya dengan William West lain di pangkalan data mereka.

Nama yang sama, ciri wajah yang serupa, struktur tulang yang serupa, panjang hidung yang sama, bentuk mulut dan kedudukan mata yang sama..

Petugas itu bertanya kepada Will, “Sekarang apa?? Apa yang telah kamu buat sekarang? "

Will bingung dan menjawab bahawa ini adalah pertama kalinya di penjara.

Petugas itu melakukan pemeriksaan semula, dan yang pasti, lelaki itu sama persis tetapi tidak mempunyai kaitan dengan lelaki yang satu lagi. Pegawai tersebut  turut mempertikaikan kelemahan dalam kaedah Bertillon yang sedia ada, dan tidak lama selepas itu pihak berkuasa AS beralih ke cap jari.

Penggunaan cap jari telah bermula pada tahun 1858 di India, oleh Sir William James. Dia meminta penduduk tempatan untuk menandatangani kontrak perniagaan mereka dengan telapak tangan mereka. Ini adalah cara mudah tetapi bagus untuk mengenal pasti seseorang, walaupun Sir James tidak mengetahui ilmu di sebalik itu.

Ternyata, ini adalah kaedah yang boleh dipercayai untuk mengenal pasti identiti seseorang.

Kedua banduan itu menunjukkan corak cap jari yang sama sekali berbeza


Saintis pernah kata setiap orang ada sorang doppelgänger. Korang dah jumpa doppelgänger korang ?

Terima kasih kerana membaca artikel Pernahkan anda berjumpa dengan Doppelganger anda- Will dan William yang buat ramai orang keliru. Semoga artikel ini bermanfaat untuk semua.

Post a comment

10 Comments

  1. uish.. takmola jumpa, karang jenuh nak hadap camni ha hahaha

    ReplyDelete
  2. hahahaa..kalau ada saya lari dulu ^_^

    ReplyDelete
  3. setakat ni belum jumpa lg. syukur...

    ReplyDelete
  4. Subhanallah kejadian yg membuat manusia berfikir cara pengenalan identiti lebih efisyen

    ReplyDelete
  5. Susah juga kalau jumpa sebenarnya, sebabnya semua orang akan keliru juga nanti. Tapi macam menarik juga

    ReplyDelete
  6. pertama kali dengar pasal doppelganger masa layan runningman,... mereka pun percaya yang ada 7 org yang seiras dengan kita

    ReplyDelete
  7. uishh betul betul sama tu. Dah jumpa doppelganger, sepupu sendiri dengan kakak senior masa sekolah. iras iras je lah. itu pun dari pandangan orang lain lah.

    ReplyDelete
  8. uish mcm sebijik..nasib xpernah jumpa...haha

    ReplyDelete
  9. x penah jumpa lagi tp ex classmate dulu penah ckp, "ko ni sebijik mcm kawan aku". sy tanya, "betul ke sebijik?" "ya. mmg sebijik sgt. cuma beza tahi lalat je. kwn aku tu tinggal kat alor gajah."... hrp2 1 hari nnt sy bleh jumpa doppelganger sy hehehe

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)