Skip to main content

REVIEW KDRAMA THE GAME: TOWARDS ZERO


Drama: The Game: Towards Zero
Director: Jang Joon-Ho
Writer: Lee Ji-Hyo
Episodes: 32
Release Date: January 22 - March 12, 2020
Runtime: Wednesday & Thursdays
Language: Korean
Country: South Korea
genre: Fantasy, Thriller
Stars: Ok Taec‑yeon, Lee Yeon-hee, Lim Ju‑hwan, Jung Dong Hwan


Sejak Taec Yeon buat gigi ni makin ensem pulak..kan?? Hahahaah.. Lepas keluar dari  join military bulan 3 tahun lepas , lama juga dia menyepi . Ingatkan tak nak berlakon dah..  Tiba2 je terus kena sambar buat drama. Drama terakhir dia yang saya tonton ialah Bring it On, Ghost tak ingat tahun bila.

Sekali lagi Taec Yeon berlakon dalam drama genre fantasy dan thriller.  Drama The Game: Towards Zero ini mengisahkan tentang Kim Tae Pyeong (Taec Yeon) yang kaya , kacak , bijak  dan juga dia ada kebolehan melihat kematian seseorang melalui mata mereka.



Mungkin ianya satu kelebihan tapi bagi Tae Pyeong ianya satu kelemahan pada dirinya. Dia rasa dia tak normal dan susah nak menjalani kehidupan macam orang lain.

Ye la.. bayang kan kalau bila pandang orang je, nampak orang mati jatuh bangunan, mati lemas, kena bunuh dan sebagainya. Ianya amat mengerikan bagi Tae Pyeong. Tapi kekurangan itu digunakan Tae Pyeong untuk membantu orang lain.




Tapi dalam ramai-ramai manusia yang dia boleh lihat kematian tu, ada seorang perempuan yang dia memang tak boleh nampak kematian perempuan ni. Kalau sebelum ni dia akan mengelak pandang wajah orang , tapi bila dengan Seo Joon Young , dia akan pandang terus-terusan wajah Joon Young.

Bila tengok wajah Joon Young baru dia rasa  macam orang lain punya pandangan.

Seo Joon Young seorang pegawai polis yang pernah kematian ayah masa dia kecil. Ayahnya juga seorang polis dan mati ketika menyiasat kes pembunuhan bersiri 20 tahun lepas. Pelaku nya dah ditangkap dan merengkok dalam penjara.



Tapi selepas 20 tahun, tiba-tiba ada satu penculikan berlaku dan cara penculik tu culik perempuan, sama macam pembunuh bersiri tu buat 20 tahun lepas. Masa ni la Tae Pyeong dapat bantu Joon Young menyiasat sama2 kes penculikan dan pembunuhan tu.

Selama 20 tahun Joon Young pendam rasa marah dekat pembunuh yang dalam penjara tu, rupa-rupanya polis tangkap salah orang. Yang dalam penjara tu bukan pembunuh dan penculik sebenar. Tae Pyeong nampak sendiri dalam mata mangsa yang dia nampak kat gambar, cemana pembunuh tu membunuh dan bagaimana wajah sebenar pembunuh tu. Yang dalam penjara tu bukan pembunuh sebenar...

Setakat ni drama ni baru masuk episod 10. Satu hari, 2 episod ditayang kan. Setiap minggu saya memang tunggu je drama ni. Saya suka jalan cerita dia yang buat kita tak tunggu lama untuk tahu jalan cerita dia. Baru masuk episod 10, tapi kita dah boleh tahu siapa pembunuh sebenar dan kenapa dia membunuh.

Tak de la macam setengah drama yang dah masuk episod 11, 12 pun masih lagi kita ni dalam teka teki. Boring jugak la kalau lama2 dok biar penonton tertanya-tanya, belit sana sini semata2 nak panjang kan episod. Betul..tak?



Bila terlalu banyak sangat teka teki nak di simpan sampai hujung episod sudahnya , last2 nanti ending dia diorang buat sambil lewa je. Kita tengok pun geram dan kata " ala..macam tu je ending dia..?".. Sebab dah cukup 16 episod... tak kan nak tambah lagi episod nya kan..Diaorang pun dah buat kira2 untuk bajet pengambaran tu.

Jadi ini yang saya suka tentang drama The Game: Towards Zero ni. Dia punya teka teki tu tak lama untuk kita tunggu dapat kan jawapan.

Cerita ni kurang babak2 lucu.. Lucu dia pun setakat geli sikit2 je. Haha.. Kalau korang amati betul-betul drama ni sedih. Saya sendiri dah berapa kali tahan air mata tengok drama ni. Mengingatkan kita pada mati juga.



Setiap orang akan mati, kita dah elak kan pun tapi bila dah tertulis kita akan mati bila dan dimana, sekian-sekian, kita buat la macam mana pun kita tetap akan mati pada waktu yang dah Allah tetapkan.

Satu lagi moral dalam drama ni ialah jangan menganiaya orang lain yang tak bersalah. Orang tu mungkin ada mak bapa, ada anak, ada orang yang mereka sayang. Bila kita aniaya orang tu, fikirkan lah perasaan ahli keluarga mereka. Kalau keluarga diaorang memaafkan apa yang kita buat, kira ok la.. Tapi kalau ada yang sampai berdendam, macam mana??

Tak pasal-pasal orang yang tak bersalah akan jadi mangsa akibat kerakusan diri kita...



Comments

  1. Bestnya drama ini.. dah 10 episod eh.. nak kena cari jugalah..

    ReplyDelete
  2. tgk gmbr heroin tu, mcm ada iras2 choi ji woo hehehe

    ReplyDelete
  3. uish.. cheq dah lama sgt tak tengok cerita-cerita korea ni.. bila baca ni mcm nak pi cari tengok jaa.. =D

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …