Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2020

LUNCH BAG UNTUK MAISARA : BAGI SEMANGAT UNTUK IBU SIAPKAN BEKAL ANAK

Hi semua...
Sejak tadika sampai dah masuk umur 13 tahun , Maisara masih lagi bawa bekal ke sekolah. Jenis malas nak beratur membeli katanya. Lagipun dia sekarang pengawas jadi tak boleh makan lambat2 katanya. kena makan cepat2.  Jadi lunch bag sangat penting untuk maisara dari dulu sampai sekarang... Baru2 ni belikan dia lunch bag baru sebab yang lama dah koyak. Cantik tak??

Ikutkan jiwa ibu ni nak beli yang gambar frozen, gambar hello kitty. Masih dok ingat anak tu macam kanak-kanak riang lagi. Tapi kena sedar diri anak dah besar dan diri dah tua so kita pilih yang gambar Eiffle Tower ni.
Beli ni dapat free gift Keychain tau. Lunch bag memang kat zip dia korang kena letak keychain sebab mudah sikit nak buka. Zip dia kecik je. Kalau korang nak beli lunch bag pastikan korang beli yang jenis fabrik keras gini. 



Lepas tu bahagian tepi dia ada lining keras tu. Apa ke nama nya entah la. Tapi kalau tak de lining keras tu lunch bag cepat koyak kat bahagian jahitan tepi tu. Sebab bekal kan be…

REVIEW DAN SINOPSIS FILEM DEVAKI - FILEM THRILLER KANNADA 2019

Title : Devaki (2019) Director: H.Lohith Writer: H.Lohith Duration: 2h 9m Languange: Kannada, India. Date Release: July 2019 Cast: Pryanka Upendra, Kishore Rating: 5/10



Banyak sakit hati je bila tonton filem Devaki ni. Terlintas dalam fikiran teruk betul negara India ni. Diaorang macam pandang rendah pada wanita. Bila melibatkan orang atasan baru la ada tindakan nak dibuat.
Ini bukan filem india pertama yang saya tonton yang mendedahkan golongan lelaki yang suka pandang rendah dan meremehkan wanita. Lagi-lagi bila melibatkan polis. Alih-alih wanita jugak yang dipersalahkan.

Panjang lebar pulak luahan perasaan saya ni.Hahhaha. Baca sikit sinopsis filem Devaki ni.



Sinopsis Filem Devaki (2019) Aradhya , 10 tahun di culik ahli sendiket. Sepanjang tempoh kehilangan nya, Ibu Aradhya , Devaki berusaha mencari anaknya dengan bantuan pihak polis namun gagal.

Devaki seorang ibu tunggal yang ditinggalkan suami. Dia membesarkan anaknya sendiri dengan penuh kasih sayang.  Satu hari dia disahkan me…

REVIEW DAN SINOPSIS FILEM GUNDALA - FILEM SAINS FIKSYEN DAN AKSI DARI SEBERANG

Tajuk: Gundala
Pengarah: Joko Anwar
Penulis: Joko Anwar, Harya Suraminata
Pelakon: Abimana Aryasatya, Tara Basro, Bront Palarae
Genre:  Action ,Adventure, Sci-Fi
Durasi: 2 j 3m
Release Date: 26 -12-2019
Rating: 7/10


Siapa dah tengok filem Gundala ni boleh share juga komen korang ye. Ini adalah satu-satunya filem aksi dari seberang yang berjaya menawan hati saya. Selalunya kalau filem dari seberang ni yang saya suka cuma filem seram je. Filem cinta ke, aksi ke satu pun tak best. Tak boleh nak layan. Lagi2 kalau filem tu ada pak lawak. Terus hilang nafsu nak menonton.

Saya bagi rating yang tinggi juga untuk filem ni sebab bukan saja untuk jalan cerita tapi juga untuk pelakon-pelakon dia yang memang cap tangan la. Padahal saya ni bukan lah peminat Bront Palarae pun. Tapi bila dia dalam filem ni nampak kena sangat watak yang dia bawak tu.



Tambah pulak dia dengan parut melecur kat muka tu, nampak menyampah sangat perangai nya. Hahahah.

Hero filem ni, Abimana Aryasatya. Tertanya-tanya jug…

REVIEW DAN SINOPSIS FILEM ROH FASIK - INDONESIAN HORROR MOVIE

Tajuk: Roh Fasik (2019) Pengarah:Ubay Fox Penulis Skrip: Ubay Fox, Evelyn Afnilia Genre: Horror Durasi: 1j 30m Tarikh release: May 2019 Pelakon:Evan Sanders, Irwansyah, Denira Wiraguna  Rating:4/10
Sinopsis Filem Roh Fasik
Akbar mendirikan rumahtangga dengan Zahra dan mempunyai seorang anak perempuan (Amira). Selepas kematian isterinya (Zahra) akibat dibunuh, Akhbar hilang keyakinan diri, dan mula mempertikaikan takdir Allah. Hidupnya mula tiada hala tuju dan jauh dari tuhan.
Tidak lama kemudian Akbar mendirikan rumahtangga dengan Renata tapi mereka tidak bahagia seperti pasangan yang baru berkahwin.
Risau dengan keadaan Akbar, Hasan datang menjenguk Akbar dan menasihati Akbar supaya terus kuat dan kembali ke jalan yang benar namun Akbar tetap berkeras dan tidak menghiraukan nasihat Hasan.


Tanpa Akbar sedari, Renata dan Amira kerap di ganggu makhluk halus didalam rumah tersebut sehingga pernah iblis tersebut merasuk Renata. Disebab kan Akbar kerap tiada dirumah, Amira menghubungi Hasa…

REVIEW DAN SINOPSIS FILEM DOLITTLE - FILEM AKSI PENGEMBARAAN UNTUK KANAK-KANAK

Tajuk : Dolittle  Director: Stephen Gaghan
Story:Thomas Shepherd (Based on Doctor Dolittle by Hugh Lofting) Stars: Robert Downey Jr, Antonio Banderas, Michael Sheen, Emma Thompson, Rami Malek, John Cena, Kumail Nanjiani, Octavia Spencer, Tom Holland, Craig Robinson, Ralph Fiennes, Selena Gomez, Marion Cotillard. Running time: 101 minutes Country:United States Language: English Release date: January 23, 2020  Rating dari saya: 4/10




Saya bukan orang yang suka tonton cerita yang ada haiwan2 ni.  Kalau suami tonton NetGeoWild pun saya tertido dan kadang2 main games. 
Mula-mula nak tonton filem Dolittle ni pun saya agak mesti saya tidur je nanti. Ini kerana saya tak pernah tonton filem Dolittle yang sebelum ni. Filem Dolittle ni diadaptasi dari buku The Voyages of Doctor Dolittle karya Hugh Lofting.


Kalau yang tahun 1998 lakonan Eddie Murphy, filem nya tentang Dr. Dolittle di zaman moden. Tapi Dolittle yang baru di tayangkan ni berlatar belakangkan abad ke 19.
Jangan kan filem, buku nya p…

REVIEW KDRAMA THE GAME: TOWARDS ZERO

Drama: The Game: Towards Zero Director: Jang Joon-Ho Writer: Lee Ji-Hyo Episodes: 32 Release Date: January 22 - March 12, 2020 Runtime: Wednesday & Thursdays Language: Korean Country: South Korea genre: Fantasy, Thriller Stars: Ok Taec‑yeon, Lee Yeon-hee, Lim Ju‑hwan, Jung Dong Hwan

Sejak Taec Yeon buat gigi ni makin ensem pulak..kan?? Hahahaah.. Lepas keluar dari  join military bulan 3 tahun lepas , lama juga dia menyepi . Ingatkan tak nak berlakon dah..  Tiba2 je terus kena sambar buat drama. Drama terakhir dia yang saya tonton ialah Bring it On, Ghost tak ingat tahun bila.

Sekali lagi Taec Yeon berlakon dalam drama genre fantasy dan thriller.  Drama The Game: Towards Zero ini mengisahkan tentang Kim Tae Pyeong (Taec Yeon) yang kaya , kacak , bijak  dan juga dia ada kebolehan melihat kematian seseorang melalui mata mereka.



Mungkin ianya satu kelebihan tapi bagi Tae Pyeong ianya satu kelemahan pada dirinya. Dia rasa dia tak normal dan susah nak menjalani kehidupan macam orang la…

REVIEW FILEM ALADDIN 2019 -

Title: Aladdin Director: Guy Ritchie Cast: Will Smith Mena Massoud Naomi Scott Marwan Kenzari Navid Negahban Nasim Pedrad Release Date:  2019-05-23  Running Time:  128 min Distributor:  Walt Disney Pictures Rating dari Saya : 8/10




Ni satu lagi filem lama. Nak kata lama sangat tak jugak. Release bulan 5 tahun 2019. Tapi dah banyak kali juga anak-anak tengok filem Aladdin ni. Anak-anak saya siap hafal lagu nya. punya la banyak kali dah tengok sampai dah boleh hafal lagu2 dalam filem ni.
Filem ni ada dalam berbagai bahasa. Tak tahu la siapa pelakon2 Malaysia yang buat alih suara ni. Diaorang kata yang puteri Jasmine  tu Zulin Aziz, betul ke??


Tak payah la saya bagi sinopsis nya. Siapa je la yang tak tahu cemana jalan cerita Aladdin dan Jin Pelita ni..kan? Saya teruskan saja ke review Filem Aladdin 2019.
Mungkin ada yang tertanya-tanya, sesuai ke anak-anak tengok filem ni.Biasa la filem barat ni bukan  semuanya sesuai untuk tontonan anak-anak. kata je "U" tapi banyak sangat bab…

REVIEW FILEM THE SINISTER SURROGATE (2018)

Tajuk: The Sisnister Surrogate  Directors: Isak Borg, Dena Hysell-Cornejo (as Dena Hysell) Writer: Adam Rockoff Stars: Jaclyn Hales, Kelly Thiebaud, dan  Brian Ames. Taglines: She'll Do Anything to Get What She Wants Genres: Thriller Country: USA
Language: English
Release Date: 13 October 2018
Rating dari saya: 4/10




Filem lama tapi baru tonton je. Dah tak de buat apa ni kita tulis review untuk filem ni  pulak. Filem Sinister Surragate ni filem tahun 2018 lakonan Jaclyn Hales, Kelly Thiebaud, dan  Brian Ames.

hah!!gitu..nama pelakon nya pun tak terkenal.. Hahahah.. Lepas ni saya nak tulis review untuk filem-filem lama pulak la. Mana tahu kalau ada yang nak baca dan tertarik nak tonton.

Saya ni memang suka tonton filem yang macam drama-drama sikit. Biasanya filem drama ni, walaupun filem aksi tapi dia tak la ganas atau kejam sangat. Kalau filem romantik dia tak la romantik sangat. gitu!!!



The Sinister Surrogate mengisahkan sepasang suami isteri, Danielle dan Josh yang dah lama berk…

REVIEW KDRAMA ROMANTIC DOCTOR , TEACHER KIM 2 - (DOCTOR ROMANTIC 2)

Tajuk: Romantic Doctor, Teacher Kim 2 ( Dr. Romantic 2)
Episod pertama: 6 Januari 2020 Bahasa: Bahasa Korea Bilangan episod: 16 Genre: Medical drama, Melodrama, Filem romantik Director: Yu In Sik Writer: Kang Eun Kyung Barisan pelakon: Ahn Hyo‑seop, Lee Sung‑kyung,Kim Min-jae,Shin Dong‑wook, Han Suk Kyu, Yoon Bo Ra, Park Hyo Jo, Im Won He.

Musim pertama Romantic Doctor, Teacher Kim dulu saya tak sempat tengok pun. Jadi review Kdrama Romantic Doctor musim ke 2 ni tak de perbandingan dengan musim pertama dulu. Saya pun tak tahu musim pertama kdrama ni  sangat best atau tidak.

Kdrama Romantic Doctor, Teacher Kim 2 atau pun nama lain judul Kdrama ni ialah Doctor Romantic 2 dah sampai episod 10 pada 4 february 2020.


Drama ni mengisahkan seorang doktor , Boo Yong Joo atau dikenali sebagai Master Kim. Dia ni doktor yang kurang suka bersosial dengan doktor2 lain kecuali dengan pasukan dia sendiri di Hospital Doldam. Itu pun cuma hal berkaitan kerja dan tak melibatkan langsung hal2 peribadi.