KERUSI RODA YANG SELAMAT DAN TAHAN LASAK UNTUK BERCUTI DAN UMRAH

Hi semua..

Alhamdulillah sekarang dah masuk musim cuti sekolah dan ramai jugak kawan-kawan saya yang tengah buat persiapan nak bercuti bermula disember nanti. Ada juga yang pertengahan disember nanti nak pergi menunaikah Umrah di tanah suci.



Bila nak pergi bercuti dan menunaikah umrah dah tentu kita yang membawa orang tua ni berharap orang tua kita akan rasa selesa dan rasa selamat sepanjang menunaikan umrah atau pun bercuti. Ada mak ayah kita yang menolak untuk ikut kita kemana-mana sebab dia risau akan menyusahkan kita.Betul tak?


Untuk memudahkan dan buat mak ayah tak kan menolak untuk ikut bercuti saya nak perkenalkan Wheelchair yang tahan lasak dan selamat untuk bercuti dan menunaikan umrah. Memang banyak Wheelchair di pasaran tapi yang betul-betul selamat dan mudah digunakan ialah  dua jenis kerusi roda ini iaitu

1- Comfy Wheelchair Black Aluminium Lightweight Easy Carry Transit with Carry Bag 8.5kg (17")

2- Lohas Wheelchair Blue Air Compact Lightweight Travel w/ Bag 8.5kg (16")

Saya ceritakan sedikit tentang kerusi roda yang sangat sesuai untuk perjalanan jauh ni untuk rujukan kawan-kawan semua.




Kerusi roda ini adalah buatan Taiwan. Anggaran beratnya ialah cuma 8.5kg. Bermakna ianya boleh diangkat oleh remaja hinggalah orang dewasa. Walaupun ianya ringan tapi ia boleh menampung berat sehingga 100kg - 115kg.




Disokong dengan roda bersaiz 8 inci ianya cukup besar dan selamat untuk mereka yang berat mencecah 100kg atau lebih. Bahagian pemijak kaki atau footplate nya menggunakan plastik berkualiti tinggi. Ianya tak mudah rosak. Footplate ni juga boleh dilipat ke luar atau ke dalam untuk memudahkan kerusi roda ini di simpan atau di bawa kemana saja.

Tinggi wheelchair ni bila dah siap buka untuk digunakan ialah 88cm. Tapi bila dah dilipat untuk di simpan ianya hanya separas lutut orang dewasa saja. So tak de masalah kalau nak masuk kan dalam kereta atau korang punya  storage space tu limited.

That's why I highly recommend you use it kalau korang nak keluar negara, untuk bercuti atau menunaikan umrah. Sangat-sangat sesuai sebab korang faham-faham la bila buat umrah dengan orang tua yang tak boleh jalan, kita nak menguruskan mereka pun tak mudah terutamanya bila nak bersihkan diaorang.

Tapi dengan bantuan Wheelchair ni jadi mudah sebab tempat duduk nya dibuat dari nilon. Jadi ianya cepat kering bila terkena air.

Memang ada certain tempat yang ada khidmat sewa/pinjam  wheelchair. Tapi bukan sedikit orang yang nak menggunakan wheelchair tu. Boleh jadi juga ahli keluarga kita tak dapat guna wheelchair sebab wheelchair tak cukup. Ada juga wheelchair yang rosak dan tak selesa untuk digunakan.

Jadi lebih baik jika kita bawak sendiri wheelchair dan ahli keluarga kita pun selesa menggunakan wheelchair sendiri yang dia dah biasa kawal.

Jangan rasa terbeban bila bawak ibu bapa atau mereka yang kurang upaya menggunakan Wheelchair sebab dah banyak tempat yang memudahkan penggunaan kerusi roda. Keutamaan juga diberikan kepada mereka yang berkerusi roda dalam setiap urusan tak kira di hotel, airport dan juga ketika korang berada di dalam masjidil haram.

Sangat lah rugi jika korang tak manfaat kan kelebihan yang diberikan ni.




Sebenarnya zaman sekarang nak beli alat bantuan sokongan untuk orang tua atau mereka yang kelainan upaya tidak lah sukar kerana ada berbagai alat bantuan sokongan yang terdapat di Ielder.Asia yang berkualiti dan yang penting selamat digunakan.

Saya senaraikan di bawah ni beberapa barangan lain yang boleh didapati di Ielder.asia.

Electric wheelchair
Omron blood pressure monitor
Hospital bed
Adult diapers
Ripple mattress
Commode wheelchair
Oxygen concentrator
Suction pump

Kalau korang berminat nak dapatkannya boleh call us or whatsapp us at +6012-2288472 - Ika



Post a comment

1 Comments

sila tinggalkan komen anda...:)