Skip to main content

KERUSI RODA YANG SELAMAT DAN TAHAN LASAK UNTUK BERCUTI DAN UMRAH

Hi semua..

Alhamdulillah sekarang dah masuk musim cuti sekolah dan ramai jugak kawan-kawan saya yang tengah buat persiapan nak bercuti bermula disember nanti. Ada juga yang pertengahan disember nanti nak pergi menunaikah Umrah di tanah suci.



Bila nak pergi bercuti dan menunaikah umrah dah tentu kita yang membawa orang tua ni berharap orang tua kita akan rasa selesa dan rasa selamat sepanjang menunaikan umrah atau pun bercuti. Ada mak ayah kita yang menolak untuk ikut kita kemana-mana sebab dia risau akan menyusahkan kita.Betul tak?


Untuk memudahkan dan buat mak ayah tak kan menolak untuk ikut bercuti saya nak perkenalkan Wheelchair yang tahan lasak dan selamat untuk bercuti dan menunaikan umrah. Memang banyak Wheelchair di pasaran tapi yang betul-betul selamat dan mudah digunakan ialah  dua jenis kerusi roda ini iaitu

1- Comfy Wheelchair Black Aluminium Lightweight Easy Carry Transit with Carry Bag 8.5kg (17")

2- Lohas Wheelchair Blue Air Compact Lightweight Travel w/ Bag 8.5kg (16")

Saya ceritakan sedikit tentang kerusi roda yang sangat sesuai untuk perjalanan jauh ni untuk rujukan kawan-kawan semua.




Kerusi roda ini adalah buatan Taiwan. Anggaran beratnya ialah cuma 8.5kg. Bermakna ianya boleh diangkat oleh remaja hinggalah orang dewasa. Walaupun ianya ringan tapi ia boleh menampung berat sehingga 100kg - 115kg.




Disokong dengan roda bersaiz 8 inci ianya cukup besar dan selamat untuk mereka yang berat mencecah 100kg atau lebih. Bahagian pemijak kaki atau footplate nya menggunakan plastik berkualiti tinggi. Ianya tak mudah rosak. Footplate ni juga boleh dilipat ke luar atau ke dalam untuk memudahkan kerusi roda ini di simpan atau di bawa kemana saja.

Tinggi wheelchair ni bila dah siap buka untuk digunakan ialah 88cm. Tapi bila dah dilipat untuk di simpan ianya hanya separas lutut orang dewasa saja. So tak de masalah kalau nak masuk kan dalam kereta atau korang punya  storage space tu limited.

That's why I highly recommend you use it kalau korang nak keluar negara, untuk bercuti atau menunaikan umrah. Sangat-sangat sesuai sebab korang faham-faham la bila buat umrah dengan orang tua yang tak boleh jalan, kita nak menguruskan mereka pun tak mudah terutamanya bila nak bersihkan diaorang.

Tapi dengan bantuan Wheelchair ni jadi mudah sebab tempat duduk nya dibuat dari nilon. Jadi ianya cepat kering bila terkena air.

Memang ada certain tempat yang ada khidmat sewa/pinjam  wheelchair. Tapi bukan sedikit orang yang nak menggunakan wheelchair tu. Boleh jadi juga ahli keluarga kita tak dapat guna wheelchair sebab wheelchair tak cukup. Ada juga wheelchair yang rosak dan tak selesa untuk digunakan.

Jadi lebih baik jika kita bawak sendiri wheelchair dan ahli keluarga kita pun selesa menggunakan wheelchair sendiri yang dia dah biasa kawal.

Jangan rasa terbeban bila bawak ibu bapa atau mereka yang kurang upaya menggunakan Wheelchair sebab dah banyak tempat yang memudahkan penggunaan kerusi roda. Keutamaan juga diberikan kepada mereka yang berkerusi roda dalam setiap urusan tak kira di hotel, airport dan juga ketika korang berada di dalam masjidil haram.

Sangat lah rugi jika korang tak manfaat kan kelebihan yang diberikan ni.




Sebenarnya zaman sekarang nak beli alat bantuan sokongan untuk orang tua atau mereka yang kelainan upaya tidak lah sukar kerana ada berbagai alat bantuan sokongan yang terdapat di Ielder.Asia yang berkualiti dan yang penting selamat digunakan.

Saya senaraikan di bawah ni beberapa barangan lain yang boleh didapati di Ielder.asia.

Electric wheelchair
Omron blood pressure monitor
Hospital bed
Adult diapers
Ripple mattress
Commode wheelchair
Oxygen concentrator
Suction pump

Kalau korang berminat nak dapatkannya boleh call us or whatsapp us at +6012-2288472 - Ika



Comments

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …