Sunday, 13 October 2019

KONSERT GEGAR VAGANZA 6 2019 MINGGU 1

Hi semua..


Gegar Vaganza 6  (2019 ) kembali lagi selepas 6 tahun rancangan ni masih lagi mengekalkan pengacara yang sama iaitu nabil dan Jihan Musa. Terdiri dari barisan juri yang memang berpengalaman dalam bidang muzik iaitu Dato Ramli MS dan Hetty Kos Endang . Manakala juri jemputan ialah Ella.

Untuk Minggu pertama ni saya tengok penonton macam kurang meriah sikit la. Mungkin dah berusia tak larat dah la nak jerit kuat-kuat macam konsert-konsert tahun yang lepas2 ..Hahahah. Tahun ni macam tak pasti pulak siapa yang paling disebut-sebut sebelum konsert. Berbeza sikit macam tahun-tahun lepas bila ada peserta yang memang jadi tumpuan.






Contohnya Zamani, Mamat Exist, Shima.. Betul tak?? Tapi kali ni tak tahu siapa yang di tunggu-tungu. Tapi kalau ikut kan pilihan saya, saya nak tengok Wan. Apa pun jom baca review dari saya untuk konsert pertama Gegar Vaganza 6. Sumber gambar: Fb Astro Gempak Korang boleh tonton di Youtube Astro Gempak.



Peserta pertama minggu ni ialah Amir Sofarz - JANJIKU. Suaranya masih sedap. Masih segar dan rasanya boleh bersaing dengan artis-artis baru. Tapi pasaipa entah dia macam  menyepi je. Tak de ke lagu baru?

Harap-harap minggu depan dia menyanyi dengan lebih baik. Dia pun tak la tua sangat..kan?



Norshila Amin - RAMBU RAMBA punya persembahan, macam letih sangat tengok dia menyanyi.Sampai termengah-mengah. Saya yang tengok pun rasa letih.Tapi suaranya masih sedap.Dia pun sebenarnya masih aktif menyanyi. Dia kurus la.Tak gemuk pun.jelas pulak rasa. :(


Persembahan ke 3 pula dari Kool - BEBAS. Wujud lagi diaorang ni .Ingatkan dah tak de. hahaha.. :p . Tapi tinggal dua orang je la. Tengok persembahan diaorang ni teringat masa umur 16 tahun  dulu. Ternganga je tengok diaorang menari. Dan masa saya tengok persembahan diaorang dalam Gegar Vaganza ni pun saya dok ternganga juga sebab tak sangka larat lagi diaorang menari sambil menyanyi.Hahah. Harap2 kekal lama la dalam gegar Vaganza. Tahun lepas bekas isteri Hairi Kool pun ada tapi sekejap sangat. Tak puas tengok Safura..kan?


Nurfatima punya lagu - SELEMBUT SUTERA ni adalah lagu karok saya masa zaman muda-muda dulu la. Semput tau nyanyi lagu ni. Tapi dia nyanyi lagu ni best la. Masih sedap.tak de semput pun. Lagu ni tinggi memang saya ingat dia akan terkucil jugak. Cuma juri cakap pasal teknik nyanyian dia la.Yang tu saya tak tau la nak komen.Bagi saya kalau telinga ni sedap dengar kira dah cukup la tu.Hahha


Mazleela - TABAH . Siapa selalu dengar SuriaFM mesti tau la lagu ni. Persembahan dia ok la. Masih cantik orang nya.  Tapi dia punya bulu mata tu macam nak sapu lantai je. Pilih yang pendek sikit tak boleh ke. Muka dia macam Azian Mazuan Sapuan pulak. kan?


Persembahan ke 6 dari Naqiu.- EPISOD CINTA . Dia ni masih aktif menyanyi walaupun tak keluar tv. Suara dia pun masih sedap. Muka pun jambu. Tengok penyokong2 dia pun ramai perempuan.Hahah.. Hettykos Endang pun macam suka je persembahan dia. Ella pun suka. Korang suka jugak ke??


Hardy Mirza- ANGKASA . Dia ni ada lagi ke peminat dia? Lepas memang Singapore Idol tahun 2006 , lepas tu keluar satu lagu terus senyap je. Tak de apa2 berita tentang dia yang sampai ke Malaysia ni..kan?? Tapi diakui suaranya masih sedap di dengar dan walaupun ramai tak kenal dia saya rasa dia akan bagi saingan sengit dalam gegar Vaganza ni. 



 One Nation Emcees - ANAK KAMPUNG . Setakat buat persembahan kat pentas Gegar Vaganza ni mungkin benda kecik je kot untuk diaorang.Diaorang pernah buat persembahan kat pentas besar anugerah-anugerah berprestij. Kalau tak salah Juara lgau pun diaorang pernah masuk. So korang pun boleh agak la cemana persembahan diaorang. Memang best , meriah dan menghiburkan. Katanya Hettykos Endang "luar biasa".


Roy - RATNAKU . Dia ni menyanyi dari saya kecil lagi tau. Kecil yang memang kecil la. Tak sangka dia nak masuk Gegar Vaganza. Boleh agak la berapa banyak pengalaman menyanyi yang dia ada. Sedap nya lagu Ratna ni. Untuk persembahan Roy , memang best la. Dia nyanyi dengan muka selamba je. Rilek je dia walaupun dia kata gementar. Eh..dia cakap pun memang bunyi sedap la suara dia.


Feeza- UNGKAPAN KATA BERNAFS CINTA . Ni satu lagi lagu karok di zaman cintan cintun dulu. Lagu ni bukan semua orang boleh nyanyi kalau setakat vokal kau biasa2 je. Lagu tinggi sampai merah muka . Persembahan Feeza  ada banyak sangat kekurangan nya. Dia nyanyi macam sambil kejar muzik. Dato Ramli pun kata gitu tau.. Kecewa jugak la sebab kita kan suka lagu ni.. Tapi suara dia masih best. Sebab suara dia memang padu dari dulu lagi.







Syam Visa-  DALAM GERIMIS . Dia ni memang awal-awal saya dah agak persembahan nya teruk Sebab saya pernah dengar dia nyanyi live dulu.Suara dia tak sedap. Tu masa dia muda dulu la. Bayangkan dah berusia ni agak2 makin helok ke nyanyi live ??ahahah..Saya pun heran cemana orang boleh ramal yang dia akan ke final Gegar Vaganza ni.  Tony Stark?? korang ni biar betul...?????


Wan - BOSSANOVA. Ni yang saya tunggu-tunggu sebab saya tau nyanyian dia terbaik. Saya Follow dia kat IG tau sebab dia aktif menyanyi sampai sekarang kat majlis2 koporat sampai ke majlis kawen.Hahah. Dia unik . Mungkin ramai tak boleh terima cara dia menyanyi tapi itu yang buat orang nak tengok dia. Cuma ni kan pertandingan dan dia memang kena menyanyi dengan lebih jelas. Setuju dengan Hetty Kos Endang yang komen supaya dia nyanyi dengan lebih jelas.


Jatt- KHAYALAN - Lagu Raya kau.Terkejut saya sekali keluar lagu raya. Lagu ni tak best.Tapi dia nyanyi dengan bagus. Nada tinggi nya sangat baik. Macam dalam kaset pula. Masa dia menyanyi , kat belakang juri tu nampak ada ahli kumpulan Ruffedge bangun menyanyi sama.

Gegar Vaganza kali ni ada anugerah Artis Cili Padi Paling Power setiap minggu. Minggu pertama , Anugerah Artis Cili Padi Paling Power diberi kepada  NAQIU. Hadiahnya wang tunai RM3000 dan hadiah lain dari penaja.

Berikut adalah senarai lagu tugasan untuk minggu ke dua Gegar vaganza 6.

ADA LAGU ADA LAGI...

1. Jatt Ali - Dulu dan sekarang (Black Dog Bone)

2. Hardy Mirza - Demi Cinta (Izat )

3. Wann - Lamunan Hati(Wan)

4. Naqiu - Meraung (New Boys)

5. Syam - Untuk Mu selamany (Visa)

6. Nurfatima - Terlalu Cinta (Rossa)

7.One Nation Emcees - Raja Gelek (one Nation Emcees)

8. Roy - Jerat ( Harvey Malaiholo)

9. Amir - Dan Bila Esok (Sofarz)

10. Feeza - Cinta Tersimpul Rapi (Hanis Suraya)

11. Kool - Kau Dan Aku (Ning Baizura)

12. Norshila Amin - Kad UcapanMu (norshila Amin)

13. Mazleela - Apa KhabarMu diSana (Ramlah Ram)



Tuesday, 8 October 2019

PERTAMA KALI NAK BELI PERFUME? INI 30 PERFUME TERBAIK DI DUNIA KHAS UNTUK LELAKI

Setuju tak kalau saya kata ramai lelaki salah pilih perfume. Mereka fikir semua perfume sesuai dengan mereka. Tu yang kadang-kadang lalu sebelah lelaki tiba-tiba macam bau Kak Bedah. Hahha . Perfume lelaki berbeza dengan perfume wanita.



Kaum lelaki perlu tahu sedikit sebanyak tentang perfume yang sesuai untuk lelaki. Memilih perfume yang tepat akan menonjolkan imej dan personality lelaki tersebut. Aura seorang lelaki juga boleh terserlah dari perfume yang digunakan.

Pernah awak lalu disebelah lelaki dan terbau seperti bau yang busuk? Awak akan fikir "eii..pengotor la dia ni.."

Begitu juga jika lelaki tersebut mempunyai bau yang buat kita selesa. Pandangan kita pada lelaki tersebut pasti positif dan baik.






Saya kongsikan disini sedikit panduan bagi mereka yang ingin mencari perfume yang sesuai untuk lelaki. Posting asal adalah dari  saudara Januar Haikal . Awak boleh follow saudara Januar di laman twitter nya untuk baca posting asal nya.

1. Calvin Klein ONE or Calvin Klein BE 100 ML RM 190.



Paling basic dan classic tapi paling sedap didunia. Both Unisex tapi CK One lebih kuat dan CK Be berbau sedikit powdery.

Ketahanan: ★★★
Harga:★★

Untuk pertama kali beli? This is the best option.

2. BOSS BOTTLED #6 HUGO BOSS 100 ML RM290.


Ya Allah abang boleh cakap perfume ni Tiptop! Always my on the go Perfume. Campuran Fern, Bergamot, pineapple dan diblend sekali dengan Juniper dan geranium.

Ketahanan: ★★★★
Harga:★★★

Well establised from 1999. Kemain.

3. VERSACE EAU FRAICHE 100 ML RM 250. 




Ini, ini adalah Masterpiece. Paling Fresh didunia bila pakai. Tak tahu nak pilih yang mana? Eau Fraiche adalah pilihan yang tepat walaupon warna nya pudar pudar cinta.

Ketahanan: ★★★
Harga: ★★★

Campuran Lemon, Bergamot dan sage.

4. MONT BLANC LEGEND 100ML RM 350. 




Tak pasti samada perfume ini dibuat di Syurga ke apa sebab bau dia lazat sekali. 4 kali repeat beli dan keep using it until now sebab sedap nak mampos!

Ketahanan: ★★★★
Harga: ★★★★

Campuran Bergamot, rose, sandalwood dan oak moss.

5. CHANEL ALLURE HOMME EDITION BLANCHE 100 ML RM 550.


Gais, kalau ada duit lebih sket boleh cuba Chanel Homme penutup putih ni. Bila kau pakai ni confirm orang tertoleh toleh. Highly recommended kalau suka bau Citrus dan Fresh. Padu!

Ketahanan: ★★★★★
Harga: ★★★★★

6. GIVENCHY GENTLEMEN ONLY CASUAL CHIC 100 ML RM 400. 


One time haritu berhenti kejap beli perfume sebab tak jumpa bau yang rare & sedap until i found this germ! Ya Tuhan kalau peminat campuran Tonic of Cardamom,ginger dan birch sila beli.

Ketahanan: ★★★★★
Harga: ★★★

7. JO MALONE LIME BASIL AND MANDARIN OR ENGLISH PEAR AND FREESIA 100 ML RM 550.


First time nak beli tapi tak tahu nak beli yang mana? These are my favorite picks tapi nak cakap awal awal yang bau dia tak tahan lama sebab ia adalah COLOGNE.

Ketahanan: ★★
Harga: ★★★★★

8. VERSACE EROS OR EROS FLAME 100 ML RM 450.



Okay bau ni antara paling kuat so far yang abang pakai. Orang Arab paling suka sebab bau dia Padu dan tahan lama. Siap keluar Eros Flame warna merah pon sedap nak mampos what is this!

Ketahanan: ★★★★★
Harga: ★★★★

9. ACQUA DI GIO GIORGIO ARMANI 100 ML RM 350. 


Kepala otak dia apebenda wangi sedap nak mampos Acqua ni. Yang tahu je tahu. Dah confuse nak beli yang mana banyak sangat perfume kan? Ambil la ini dan bawak ke kaunter dan bayar.

Ketahanan: ★★★★
Harga: ★★★

10. SAUVAGE DIOR 100 ML RM 650.


Tak perlu nak bincang kot, Pernah menang Fragrance Of the Year, Men’s Prestige. Ni kalau bonus dah keluar baru abang nasihat beli okay? Kau jangan guna duit gaji bulanan kau tu, boleh meninggal dik haha.

Ketahanan: ★★★★★
Harga: ★★★★★

11. TOM FORD VELVET ORCHID 50 ML RM 1000.




Jika member korang pakai perfume ni maka couple lah dengan beliau kerana ternyata financial nya sungguh stable dan dia memiliki taste yang terlalu tinggi. Perfume ini Dewata raya dan Topnotch!

Ketahanan:★★★★★
Harga:★★★★★


12. CAROLINA HERRRERA CHIC FOR MEN 100 ML RM 300.



Jika terjumpa perfume ini dimana mana maka beli lah terus tanpa berfikir panjang sebab Perfume ni dah takde lagi. Bau Citrus, orange dan lemon yang terlalu sedap. Sangat recommend untuk cuba.

Ketahanan: ★★★★
Harga: ★★★

13. SEAN JOHN UNFORGIVABLE 100 ML RM 190.


Antara perfume mampu milik yang bau nya terlalu syahdu dan memorable. Normally orang pakai untuk pergi ke club dan during intimacy ehem ehem dan sorry abang tak pergi club gitu kene self-explained haha.

Ketahanan:★★
Harga:★★

14. BLEU OF CHANEL 100 ML RM 550. 


The master of All. The must have in list. The Everything. Bau paling mewah anggur anggur cinta berahi dan bila pakai jalan seorang balik pasti berteman dua atau tiga todiah. Wajib beli.

Ketahanan: ★★★★★
Harga: ★★★★★

15. PRADA INFUSION D’IRIS CEDRE 100 ML RM 380. 




Kang kalau cakap sedap korang cakap abang kata semua sedap tapi dah memang best nak buat camne. Nak bau mahal dan rasa lain sket dari orang lain boleh cuba Prada. Campuran mandarin orange dan Citrus

Ketahanan: ★★★
Harga: ★★★

16. GAULTIER 2 BY JPG 100 ML RM 350. 




Perfume ni abang dapat hadiah birthday masa umur 21. Dapat je terus menangis ya syahdu sangat sebab memang teringin. Tiada lagi, kalau nampak terus sambar. Bau sedikit sarsi dan Rootbeer tapi sedap giler.

Ketahanan:★★★★
Harga: ★★★

17. DKNY BE DELICIOUS FOR MEN 100 ML RM 250.




Dan ini, ini lah dia perfume mahal yang first time abang beli. Duduk punya la lama dekat sogo dengan ibu dan finally beli yang ni. Thank you ibu sebab teman naik bas Intrakota pergi Masjid Jamek lebiuh :’)

Ketahanan: ★★
Harga: ★★

18. MOSCHINO FOREVER OR MOSCHINO SAILING 100 ML RM 300.


Kenape abang letak “OR” di situ kerana Forever tu dah babai tiada lagi. Tapi kalau korang nampak Forever tu dimana mana, korang beli dulu yang itu kerana baunya begitu MasyaAllah sekali.

Ketahanan: ★★★★
Harga: ★★★


19. WHITE MUSK FOR MEN BODY SHOP 100 ML RM 120. 


Bau dia sangat susah nak explain. Macam bau Fabrik yang dilipat dan disimpan dalam Almari kayu, very Musky dan surprisingly sangat sedap. Takde budget yang besar lagi? Boleh cuba yang ini.

Ketahanan:★★★
Harga: ★

20. DAVIDOFF COOL WATER 100 ML RM 250. 


Terlalu basic tapi kalau nak cuba why not. Not a fan sebab bau dia tak tahan lama tapi good review from The Fragrance Foundation dan best selling. Don’t get me wrong, mungkin bagi korang best.

Ketahanan: ★★
Harga: ★★

21. A MEN ULTRA ZEST THIERRY MUGLER 100 ML RM 1000. 



Ya diriku sangat suka Perfume yang berbau orange, Citrus, Lemon dan ini adalah epitome untuk segala galanya. Such a masterpiece. Diblend pula dengan coffee i need to get this dah habis.

Ketahanan: ★★★★★
Harga: ★★★★

22. CAROLINA HERRERA 212 VIP MEN 100 ML RM 300.


Perfume yang kalau habis je abang akan beli,habis je beli. It fits the purpose of bila kau di tempat yang ramai orang, bau sangat kuat & orang akan tanya awakkk you single i single jom lah couple.

Ketahanan: ★★★★
Harga:★★★

23. CLINIQUE HAPPY FOR MEN 100 ML RM 190.


Ya gais ini lah definasi Perfume sedap dan murah mampu beli skincare dia pon best. Kalau pakai confirm korang Happy sebab memang wangi. Bau Fresh ape lagi hahahaha. Takde budget besar? Go for this.

Ketahanan: ★★★
Harga: ★★

24. ALIEN BY THIERRY MUGLER 50 ML RM 850. 



So perfume ni bau dia pelik yang very arousing, macam sarsaparilla dan vanilla juga sedikit manis. Very confusing yet attractive. Tokti pon pakai sebab bau dia lain dari yang lain.

Ketahanan: ★★★★★
Harga: ★★★★★

25. TOM FORD MANDARINO DI AMALFI 50 ML RM 1300. 


Ya nasib diberikan sebagai hadiah. Thanks Kak kay lebiuh kalau tak, memang tak mampu nak beli. Boleh cakap bau dia sangat exquisite, subtle, so expensive dan otherworldly.

Ketahanan: ★★★★★
Harga: ★★★★★★★★★


26. ULTRA VIOLET PACO RABANNE 100 ML RM 300. 


Sejujurnya abang tak berminat dengan One in Million sebab bau dia terlalu typical. So, Ultraviolet always the best pick. Bau dia manis dan different. Boleh cuba.

Ketahanan: ★★★★
Harga:★★★

27. GIVENCHY PLAY INTENSE 100 ML RM 300. 


Ya Allah gais, perfume ni bau dia memang intense. Tak boleh nak describe, a bit of Vanilla, sweet smell tapi sangat tahan lama. One of a kind. Dan ya bener, Justin adalah face of Givenchy play ini.

Ketahanan: ★★★★
Harga: ★★★

28. DUNHILL BLUE DESIRE AND RED DESIRE 100 ML RM 250.



Okay listen gais, Dunhill ni adalah paling basic juga. Maksudnya koleksi wajib ada tapi ramai pakai so bau dia jadi dah tak exclusive. Kalau kene dengan kulit awak, dia akan emit bau yang padu.

Ketahanan: ★★★
Harga: ★★

29. CALVIN KLEIN TRUTH 100 ML RM 250. 


Ini adalah perfume kedua yang abang beli selepas DKNY. Bau dia agak aromatic, sensual, watery dan ada campuran basil dan cardamom. Not sure Truth ni ada lagi ke tak dekat Malaysia, kalau ada sila consider.

Ketahanan:★★★
Harga: ★★

30. ABERCROMBIE AND FITCH 100 ML RM 400.


The only perfume yang abang tak pernah beli lagi, pernah cuba, pernah bau dan sangat sangat suka cuma macam tak berbaloi sebab mahal nak mampos baik beli Chanel hahaha. Add this into wish list.

Ketahanan: ★★★★
Harga:★★★★


Sumber: twitter Januar Haikal

VAPING HANYA MENUKAR KEBIASAAN MEROKOK ANDA. BUKAN MENGHILANGKAN KETAGIHAN

Bagi pengisap vape kau cakap la apa pun diaorang tetap tak boleh terima kalau kita kata vape tu bahaya. Kita kata vape haram pun dia sangkal ni kan pulak kalau kata vape bahaya. Lagi la diaorang tak boleh terima.




Dulu pernah tulis pasal bahaya vape , sampai kena serang la blog saya ni dengan kaki-kaki vape yang tak boleh terima kenyataan vape tu bahaya. Sekarang ni harap-harap kaki-kaki vape dulu yang marah dengan artikel saya tu sihat walafiat la.

Dah banyak sekarang ni bahaya vape yang mula muncul dan bagi kesan pada pengamalnya. Ada yang meletop, ada yang masuk hospital sebab batuk, ada yang sesak nafas, lungs infection. Semuanya sebab kesan panjang menghisap vape.

Niat tu bagus la, hisap vape sebab nak buang tabiat merokok. Tapi caranya tak betul malah tak de beza pun dengan merokok.






Mengikut apa yang saya baca pengalaman dan penceritaan orang yang merokok , merokok tu tak buat kan kita ketagih pun. Ianya cuma kebiasaan kita atau habit. Merokok tak kan buat kita ketagih tapi bila awak dah terbiasa merokok, awak akan merokok  bila ada masa lapang atau masa-masa yang awak selalu merokok. Misalnya selepas makan. ianya jadi habit pada awak untuk merokok selepas makan.

Maknanya awak boleh hentikan tabiat merokok ni walaupun tanpa vape. Vape bukan menghilangkan ketagihan, dia cuma menukar kebiasaan awak dari merokok kepada vaping.

Ni salah satu kes terbaru tentang vape yang dah voral di twitter. Asalnya kena denggi. Lepas tu berlaku lung infection pulak sebab vape.






Awak rasa bila awak hisap vape ianya lebih selamat, Sebenarnya tidak. Vape pun bahaya.

Menurut American Lung Association, menggunakan rokok elektronik atau vaping, khususnya yang jenis berperisa dan beraroma, dapat menyebabkan popcorn lung. Bronchiolitis obliterans atau lebih dikenali sebagai popcorn lung adalah keadaan dimana saluran udara terkecil dalam paru-paru (bronchioles) menjadi sempit kerana luka.

Walaupun terdapat rawatan untuk menghadkan dan mengurangkan penyakit ni namun , pada masa ini tiada ubat untuk paru-paru popcorn, dan ia dianggap mengancam nyawa.

Monday, 7 October 2019

RAHSIA RUMAH BESAR MEWAH INI DIJUAL DENGAN HARGA MURAH TERBONGKAR

Terbaca satu iklan jual rumah di twitter. Cantik juga ruang dalam rumah tu berdasarkan gambar-gambar yang agent tu tunjuk. Rumah tu memang luas dan ramai yang kata cantik.
Rumah 2 tingkat dengan 4 bilik. Ada 3 tandas dan lengkap dengan 7 kipas siling. Yang lagi best siap ada kabinet dapur dan tabletop.



Harganya juga cukup murah iaitu hanya 465k sahaja.  Biasanya kalau rumah macam tu memang boleh cecah 6-7 ratus ribu tau. Tapi kalau rumah cantik, dijual dengan harga murah mesti ada yang tak kena ni? Sama ada tuan rumah memang betul-betul baik hati dan tak kisah pasal duit atau pun....... Jeng Jeng jeng...!!!



Tak disangka-sangka muncul seorang bekas penyewa rumah tersebut  yang berkongsi rahsia disebalik rumah tu. Maaf sebab saya tak dedahkan nama  sebenar bekas penyawa ni dan juga lokasi sebenar demi mengelak kan sebarang salah faham.

Bagi yang tahu tu, tahu la.yang tak tahu jadikan lah cerita ni hanya sebagai panduan supaya menyiasat dahulu sejarah rumah sebelum membelinya..

07-10-2019

"Lepas beberapa tahun.. Tetiba nampak lagi rumah ni.. And all that emotions came back.. Aku takkan lupa macam mana owner rumah ni aniaya aku and suami. Ada sebab rumah ni jual murah.. Pengalaman selama aku tinggal situ sendiri. Will make a thread kalau ada yang nak tahu

Oklah ramai yang nak tahu.  So i will spill the beans. Ini adalah thread <- this is my first thread so bear with me pls.😅







Aku bagi introduction dululah eh. Aku sewa rumah ni dulu pun sebab sewa dia murah. Imaginela rumah cantik macam tu dia sewakan RM1k je. Murah weyh. Hati dah berbunga.  So siapkan agreement bagai, maka selamatlah pindah ke rumah idaman ni..

Semua urusan view rumah bagai suami aku yang uruskan. So aku memang tak pernah masuk. Masa pindah tu la baru first time masuk. Owner rumah ni Indian. Aku tak kisah sangat pasal tu masa ni.. Macam chill jelah kan

First thing yang buat tak selesa is, dia ada mini kuil yang letak patung tuhan tu betul2 tepi pintu master bedroom. Dah kosonglah ruang tu tapi you can still feel it and tak boleh nak elak. Aku letak Quran kat situ, nak sedapkan hati,bagi berani.

Atas ada 3 bilik. Master bedroom yang super big siap balkoni. 2 lagi bilik with adjoining toilet.  Masa aku duduk tu barang tuan rumah masih ada. Katil, wardrobe etc. Untuk orang yang baru kahwin macam aku masa tu, syukurr tal yah beli perabot dah.

Bawah pulak, lepas living room tu, ada satu ruang makan yang menuju ke dapur. Dekat ruang makan tu ada satu bilik stor agak luas. Boleh muat 1 katil single. That bilik pun rasa eerie je. Lampu ruang makan tu pulak dah berkelip2,so gelap.

Imagine selama 4 bulan aku stay situ, tak terkira brape kali blackout. Jenis blackout 1 taman terus. Sekali dengan UITM tepi rumah skali blackout. So selalulah kitaorang lari pergi Alam Budiman, taman sebelah. Tak silap ada masalah tiang letrik ke macam mana ntah.

Pastu line fon. Kalau blackout, dengan line fon skali takde. 1 bar pun takde. Kosong! - ini yang paling aku tak suka. Tak tahulah kalau sekarang dah betulkan ke camne. Next pasal jiran. Jiran belah kiri Indian, sedare pada owner rumah. Suka buka radio kereta kuat2 macam hanat

Now mistik punya part..
Since aku tinggal berdua je (with few cats), kitorang jarang naik atas. Master bedroom tu kalau parent kitorang datang,bagi diorang tidur situ. And kalau ada tetamu barula ktorang tidur dalam bilik tu

Master bedroom tu bila kau masuk masih bau asap sembahyang diorang tu. Bilik lain tak bau eh. Bilik tu je. Bulu roma naik tu takyah ceritalah. Tapi aku tak pernah nampak depan mata. Dia kacau2 manja gitu. Ada sekali tu aku solat subuh, tepi aku ada botol plastik yang dah terbaring

Lepas je bagi salam, botol tu tergolek slowww je kat aku.. Eh eh eh ehhh.. Botol tu betul depan aku and kucing aku takde kat situ, kipas pun tak buka. Pernah skali tu plak aku balik kampung. Laki aku tinggal sorang. Masa tu dia kat bawah tengah  main game.

Tetiba kucing aku kembang ekor macam tengah marahkan something kat sudut tepi pintu rumah. Masalahnya tak nampak pape pn kt situ.lebih kurang macam nilah



Bulan puasa, aku nak kene prepare untuk sahur. Imagine bangun pukul 4 pagi pastu kene lalu ruang makan yang lampu kelip2 tu and duk dapur sorang2. tingkap depan sink tu sangatlah reflectivenya. Aku rasa kene perhati je. Bila aku start rasa meremang aku lari pergi depan. Ulang alik gitu jelah

Tangga rumah tu macam agak gelap juga. Selalu terperasan ada perempuan duduk kat tangga tu. Kawan laki aku prnah tumpang tidur kat ruang tamu. Bila dia tinggal sorang kat bawah, dia dengar suara panggil nama dia.. "Arip...arip..." and badan dia tak ley gerak pun.

Segala ayat quran yang teringat, dia main baca je. Nasib baik boleh gerak semula. Esoknya dia cerita kat kitorang.  Yang paling hardcore, ada satu malam ni laki aku and kawan dia dekat ruang tamu tengah sembang. Aku duduk dekat dengan pintu rumah tengah main2 kucing.

Jam tepat pukul 12. Tetiba laki aku dengan kawan dia terdiam and pandang ke arah aku. Aku tanya "Kenapa?"
Laki aku: "Ada orang panggil saya ke? Dengar macam orang jerit luar pagar panggil nama saya Awak takkan tak dengar. Saya dengar"

Even kawan dia pun dengar dengan jelas.

Aku cakap tak logiklah diorang je dengar sebab aku yang paling dekat dengan pagar rumah. Dia panggil nama je "Faisal!" mcm tu. Masa tu la member dia tengok jam-pukul 12tengah malam. Tak kan la jiran panggil trngah malam. Diaorang smpai keluar tengok kat pagar. Memang takde org.

Selama duduk situ, yang kene kacau hardcore mesti lelaki. Perempuan takde plak dia panggil2 nama ke, kasi stun ke.. Adik perempuan aku pernah stay seminggu dua, elok je.. Tapi aku tak beranila tinggal sorang malam2..so lepas 4 bulan, tetiba tuan rumah kata dia nak jual rumah

Kitaorang considering all the difficulties stay situ, terusla cari rumah lain. And until now, aku serik dah nak tinggal rumah yang ada tmpat sembayang. Senang cerita cari la rumah sewa yang muslim juga duduk.. Perasaan dia lain. Aura rumah pun lain. Susah nak describe.sekian "

sumber: twitter