Skip to main content

MAIN COP PARKING DAN BILA ORANG MARAH DITAMPARNYA ORANG TU - COP PARKING BOLEH DI DENDA RM2K DAN PENJARA



Budaya cop parking memang budaya lapuk dan kebudak-budakan. Sama macam kita naik bas sekolah, member yang naik dulu akan cop tempat duduk kita. Kita yang naik lambat pun dapat tempat duduk dan Yang naik awal terpaksa berdiri. Adil tak?? dah tentu lah tidak...

Walaupun macam tu masih ada yang rasakan benda ni biasa dan boleh diamalkan. Cop parking boleh dikenakan denda sehingga rm2000 atau pun penjara.

Perbuatan menanda tempat letak kenderaan awam atau lebih dikenali sebagai 'cop parking' menggunakan kerusi, kon, pasu bunga, berdiri atas petak dan sebagainya di atas petak meletakkan kenderaan boleh didenda atau penjara jika disabit kesalahan.

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) memaklumkan, undang-undang berkenaan merupakan kesalahan di bawah Seksyen 50(3) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang boleh diguna pakai di semua kawasan sama ada di tempat awam mahupun di premis swasta termasuk pusat beli-belah.



Baru-baru ni telah viral video dan gambar tentang sepasang suami isteri berbangsa Cina yang dikatakan menampar seorang pemandu berbangsa Arab gara-gara berebut tempat parking kereta.




" Main cop parking dan bila orang marah, ditamparnya orang tu. Bukan nak racist, but this Chinese guy & his wife just slap people while they claim parking as their while kereta myvi tu dah tunggu lama. After panggil security baru tau nk lari. Sorry, record tak clear bcause i was shaking.

Cerita dia, that Myvi dah tunggu belakang parking tu before the previous car kluar. dan tetiba wife Chinese tu keluar from kereta and stay there untuk cop parking for her husband. Her husband pusing satu round untuk sampai ke parking yang wife dia cop while myvi tu dah tunggu lama.





Then bila dah sampai, dia pintas myvi tu dan terus masuk parking dan keluar kereta like nothing happens. So yang kereta myvi ni of course la bengang dan ckp kat dia why suddenly take that parking while diorang dah tunggu lama. Btw, yang drive myvi tu was Arabian.





Then the Chinese guy tengking laki tu dan tampar. Dia yg buat salah dan dia yg tampar orang. Then my friend called security and diorang terus nak chaw.

After that, I ask the Arabian guy to make a police report, but apa yang sedihnya kat sini is he told me that police will do nothing since dia Arabian. Hmmm kat sini dah tunjukkan sisi negative rakyat Malaysia kat orang luaršŸ˜”

Some Chinese were so good and know how to respect people but some are not. I respect Chinese who have a manners. My boss and colleague are also Chinese but they were nice and know how to respect others. Some Chinese je yang tak tau nak hormat orang dan tunjuk gangster."

sumber: @nurshfka

Comments

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …