Wednesday, 11 September 2019

MAIN COP PARKING DAN BILA ORANG MARAH DITAMPARNYA ORANG TU - COP PARKING BOLEH DI DENDA RM2K DAN PENJARA



Budaya cop parking memang budaya lapuk dan kebudak-budakan. Sama macam kita naik bas sekolah, member yang naik dulu akan cop tempat duduk kita. Kita yang naik lambat pun dapat tempat duduk dan Yang naik awal terpaksa berdiri. Adil tak?? dah tentu lah tidak...

Walaupun macam tu masih ada yang rasakan benda ni biasa dan boleh diamalkan. Cop parking boleh dikenakan denda sehingga rm2000 atau pun penjara.

Perbuatan menanda tempat letak kenderaan awam atau lebih dikenali sebagai 'cop parking' menggunakan kerusi, kon, pasu bunga, berdiri atas petak dan sebagainya di atas petak meletakkan kenderaan boleh didenda atau penjara jika disabit kesalahan.

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) memaklumkan, undang-undang berkenaan merupakan kesalahan di bawah Seksyen 50(3) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang boleh diguna pakai di semua kawasan sama ada di tempat awam mahupun di premis swasta termasuk pusat beli-belah.



Baru-baru ni telah viral video dan gambar tentang sepasang suami isteri berbangsa Cina yang dikatakan menampar seorang pemandu berbangsa Arab gara-gara berebut tempat parking kereta.




" Main cop parking dan bila orang marah, ditamparnya orang tu. Bukan nak racist, but this Chinese guy & his wife just slap people while they claim parking as their while kereta myvi tu dah tunggu lama. After panggil security baru tau nk lari. Sorry, record tak clear bcause i was shaking.

Cerita dia, that Myvi dah tunggu belakang parking tu before the previous car kluar. dan tetiba wife Chinese tu keluar from kereta and stay there untuk cop parking for her husband. Her husband pusing satu round untuk sampai ke parking yang wife dia cop while myvi tu dah tunggu lama.





Then bila dah sampai, dia pintas myvi tu dan terus masuk parking dan keluar kereta like nothing happens. So yang kereta myvi ni of course la bengang dan ckp kat dia why suddenly take that parking while diorang dah tunggu lama. Btw, yang drive myvi tu was Arabian.





Then the Chinese guy tengking laki tu dan tampar. Dia yg buat salah dan dia yg tampar orang. Then my friend called security and diorang terus nak chaw.

After that, I ask the Arabian guy to make a police report, but apa yang sedihnya kat sini is he told me that police will do nothing since dia Arabian. Hmmm kat sini dah tunjukkan sisi negative rakyat Malaysia kat orang luaršŸ˜”

Some Chinese were so good and know how to respect people but some are not. I respect Chinese who have a manners. My boss and colleague are also Chinese but they were nice and know how to respect others. Some Chinese je yang tak tau nak hormat orang dan tunjuk gangster."

sumber: @nurshfka

1 comment:

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();