Monday, 23 September 2019

KANTOI : ASTRO DEDAHKAN DATA PENGGUNA PADA PIHAK KE 3.

Hi semua..

Korang mesti pernah terima panggilan telefon dari wakil insuran kan? Mesti korang tertanya-tanya dari mana la diaorang ni dapat no phone kita. Nak kata kita ni artis tak jugak. wakil rakyat pun bukan. Tapi macam mana diaorang boleh hubungi kita.



Hari ni saya nak cerita pengalaman saya dihubungi seorang wakil insurans yang telah mengkantoikan dari mana dia dapat no tel kita. Dan dalam kes saya ni pihak yang terkantoi ialah Astro.

Astro lah yang mendedahkan no phone saya ni kat wakil insurans tersebut.

Kisahnya macam ni..

Oleh sebab saya dah pasang Unifi TV kat rumah jadi saya dan suami sepakat nak tamatkan perkhidmatan Astro. Jadi suami saya pun call Astro dan bagitau la tujuan nak potong astro tu. Selepas dah bincang2 mata bersetujulah kami untuk menamatkan perkhidmatan Astro.





Keesokan hari nya saya dapat panggilan dari seorang wakil insuran. Panggilan diterima oleh nombor telefon saya yang saya gunakan untuk daftar akuan astro, tapi  akaun astro ni menggunakan nama suami.

Bila dia hubungi no tel saya tapi nak bercakap dengan suami , kat situ je dah buat saya pelik.

Lepas tu dia silap sebut nama suami saya.

Masa saya daftar akaun astro dulu, ada satu huruf yang saya tulis salah. Jadi orang Astro tu mungkin dah salah tengok dan ingat huruf L ialah I.

Bila wakil insuran tu tanya " ..Boleh saya cakap dengan Encik ******?

Terus saya tanya dia.. " ni astro ke? semalam kan dah called. Ada apa urusan lagi ye?"

Dia jawab "bukan...saya bukan dari astro. Saya dari bank *****..

Saya: Ye ke?? tapi nama ni dan no tel ni cuma guna untuk akaun astro je. So macam mana awak boleh dapat no tel saya untuk cakap dengan nama ***** ni?

Dia terus tak tau nak jawab apa. dia gelak2 dan tanya boleh tak cakap dengan suami . Of course la saya kata tak boleh. Hahaha.. suami saya memang tak kan bercakap dengan wakil bank melalui phone.



Jadi sebelum letak telefon tu saya sempat la buat luahan kecewa sebab Astro jual data pengguna pada wakil insurans.

Jadi tahu lah saya selama ni yang dedahkan no kita ialah company2 besar macam ni.

Pernah dulu telefon rumah asyik berdering dan yang tel tu ialah scammer. Dari mahkamah la, dari SPRM la..Balai Polis, menang peraduan.. Padahal no tel rumah ni tak de digunakan untuk bagi kat orang pun kecuali sekolah anak-anak.

Ada kemungkinan besar TM sendiri yang dedahkan no tel pengguna pada scammer. Sejak tu no tel rumah ni kalau berbunyi tak pernah saya jawab. Sekolah pun akan call guna no handset je.

jahat betul!



3 comments:

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();