Skip to main content

KANTOI : ASTRO DEDAHKAN DATA PENGGUNA PADA PIHAK KE 3.

Hi semua..

Korang mesti pernah terima panggilan telefon dari wakil insuran kan? Mesti korang tertanya-tanya dari mana la diaorang ni dapat no phone kita. Nak kata kita ni artis tak jugak. wakil rakyat pun bukan. Tapi macam mana diaorang boleh hubungi kita.



Hari ni saya nak cerita pengalaman saya dihubungi seorang wakil insurans yang telah mengkantoikan dari mana dia dapat no tel kita. Dan dalam kes saya ni pihak yang terkantoi ialah Astro.

Astro lah yang mendedahkan no phone saya ni kat wakil insurans tersebut.

Kisahnya macam ni..

Oleh sebab saya dah pasang Unifi TV kat rumah jadi saya dan suami sepakat nak tamatkan perkhidmatan Astro. Jadi suami saya pun call Astro dan bagitau la tujuan nak potong astro tu. Selepas dah bincang2 mata bersetujulah kami untuk menamatkan perkhidmatan Astro.





Keesokan hari nya saya dapat panggilan dari seorang wakil insuran. Panggilan diterima oleh nombor telefon saya yang saya gunakan untuk daftar akuan astro, tapi  akaun astro ni menggunakan nama suami.

Bila dia hubungi no tel saya tapi nak bercakap dengan suami , kat situ je dah buat saya pelik.

Lepas tu dia silap sebut nama suami saya.

Masa saya daftar akaun astro dulu, ada satu huruf yang saya tulis salah. Jadi orang Astro tu mungkin dah salah tengok dan ingat huruf L ialah I.

Bila wakil insuran tu tanya " ..Boleh saya cakap dengan Encik ******?

Terus saya tanya dia.. " ni astro ke? semalam kan dah called. Ada apa urusan lagi ye?"

Dia jawab "bukan...saya bukan dari astro. Saya dari bank *****..

Saya: Ye ke?? tapi nama ni dan no tel ni cuma guna untuk akaun astro je. So macam mana awak boleh dapat no tel saya untuk cakap dengan nama ***** ni?

Dia terus tak tau nak jawab apa. dia gelak2 dan tanya boleh tak cakap dengan suami . Of course la saya kata tak boleh. Hahaha.. suami saya memang tak kan bercakap dengan wakil bank melalui phone.



Jadi sebelum letak telefon tu saya sempat la buat luahan kecewa sebab Astro jual data pengguna pada wakil insurans.

Jadi tahu lah saya selama ni yang dedahkan no kita ialah company2 besar macam ni.

Pernah dulu telefon rumah asyik berdering dan yang tel tu ialah scammer. Dari mahkamah la, dari SPRM la..Balai Polis, menang peraduan.. Padahal no tel rumah ni tak de digunakan untuk bagi kat orang pun kecuali sekolah anak-anak.

Ada kemungkinan besar TM sendiri yang dedahkan no tel pengguna pada scammer. Sejak tu no tel rumah ni kalau berbunyi tak pernah saya jawab. Sekolah pun akan call guna no handset je.

jahat betul!



Comments

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …