Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2019

TAK HORMAT LAGU NEGARAKU: PELAKU PATUT DIBERIKAN HUKUMAN BERAT

Hi semua..

Sejak kita kecil lagi kita diajar setiap kali lagu Negaraku berkumandang, kita kena bangun berdiri tegak sebagai tanda hormat. Kalau tidak memang tokwan dan opah kita jeling je. Ada yang siap kena tibai kaki tu sebab malas nak berdiri tegak.

Orang dulu-dulu memang sangat jaga bab ni sebab diaorang je yang betul-betul faham betapa susahnya nak mencapai  kemerdekaan dan ketika di jajah. Apabila lagu Negaraku mula dimainkan , ianya bagikan sesuatu yang perlu dihargai dan dihormati .




ok? berikut adalah laman semak keputusan peperiksaan online SAPS Ibu Bapa yang rasmi oleh KPM

Tapi sekarang ada pihak yang nak tunjuk kerasa kepala dengan tak menghormati lagu Negaraku. Ketika lagu kebangsaan dimain kan mereka hanya duduk seperti orang yang tak de kewarganegaraan.

Baru-baru ni tersebar sebuah video dimana sekumpulan lelaki yang tidak berdiri ketika lagu kebangsaan berkumandang.

Lebih mengecewakan mereka ni bukan nya orang muda.  Tak tahu la kalau mereka ni memang sebenarnya bukan w…

SURAT UNTUK MAKCIK CLEANER DARI GADIS KECIL USIA 9 TAHUN INI MENYENTUH HATI WARGANET

Abigail Tan, gadis kecil berusia 9 tahun ini telah menyentuh hati warganet apabila dia mengirim sepucuk surat bagi menghargai seorang makcik cleaner disekolah nya. Surat tersebut dimuat naik ke laman twitter oleh anak wanita yang bekerja sebagai cleaner di sekolah tersebut yamg dikenali sebagai Khairunnisa.

Pada 29/09/2019 @Khai_afifah dalam tweetnya menceritakan betapa surat tersebut telah membuat dia berasa terharu kerana kerja dan usaha ibunya dihargai.








"Mak aku kerja sebagai cleaner di sekolah SJKC. Tapi harini aku pula rasa sangat terharu ada murid ni buat mak aku macam ni. Kerja dan usaha mak aku dihargai. " tulisnya di twitter.


Sehingga ke hari ni Tweet tersebut telah mendapat lebih 30k retweet dan like.
Dalam surat tersebut Abigail meluahkan rasa terima kasihnya  kepada makcik cleaner kerana membersihkan tandas dengan sempurna hingga memudahkan mereka menggunakan tandas setiap hari. 



Tersentuh dengan kebaikan hati gadis kecil tersebut , ibu Khairunnisa sempat mengam…

API KELUAR DARI BAWAH TANAH. PENDUDUK ANGGAP IANYA FENOMENA ALAM LUAR BIASA

Penduduk Ringinsurup, Desa Kupuk, Kecamatan Bungkal, Kabupaten Ponorogo Jawa Timur, dikejutkan dengan kerjadian berupa api dari bawah tanah milik seorang penduduk disitu

Kejadian ini menjadi viral sejak seminggu lalu dan mula tersebar.Penduduk setempat menganggap perkara itu sebagai sesuatu yang ajaib.



Menurut penduduk setempat perkara tersebut sebenarnya bukan baru berlaku. Malah ianya sudah berlarutan sejak sebulan yang lalu. Mereka sendiri tidak pasti apakah punca berlakunya perkara aneh di tanah milik seorang penduduk dikenali sebagai Bonatun



Video kejadian juga turut tersebar di sosial media dan menyebabkan ramai yang datang sendiri ke Ringinsurup untuk menyaksikan fenomena alam tersebut.

Penduduk juga sudah beberapa kali menyiram air bagi memadam api. Namun selepas apinya padam , akan muncul pula api di kawasan lain nya.



Kejadian tersebut membuatkan tempat tersebut berbau kurang enak dan keluarga yang mendiami tanah tersebut hidup dalam keadaan kurang selesa memandangkan jarak …

REVIEW FILEM HINDI SUPER 30. FILEM 2019 WAJIB TONTON

Hi semua..

 Hari ni saya nak review filem hindi tajuk Super 30.  Tak ramai yang tahu filem ni dah keluar kecuali kalau kau memang betul² suka tonton filem Hindi dan ambik tahu tentang bila filem.baru nak keluar.



Sebelum tu meh baca sinopsis dulu. Sumber : facebook Diana Rashid.

Korang pernah tengok filem hindustan tajuk Super 30. Pelakon Hrithik Rosyan.

Cerita tentang sorang lelaki genius matematik nama Anand yang terlalu suka sangat dengan Matematik.Sampai kan Gf dia pun cemburu pada matematik tu 🤣🤣




Satu hari dia terima tawaran ke CAMBRIDGE sebab dia pernah hantar satu artikel ke sana. Artikel tu pihak cambridge suka dan pilih dia.

Dia dan keluarga dia pun mula la buat persiapan nak ke Cambridge.  Besar belanjanya..ayah dia posmen je.  Dan benda tu tak la mudah.. kalau bab belajar ni tak de sokongan dari menteri diaorang. Impian nak pi cambridge tu pun macam mustahil dah.




Dia rasa susahnya nak dapat duit buat dia rasa duit tu sangat penting . Dia terima tawaran mengajar kat kolej.…

SIAPA PESERTA GEGAR VAGANZA 2019 PILIHAN DIANARASHID DOT COM

Hi semua..

13 oktober 2019 akan bermula rancangan kegemaran ramai Gegar Vaganza 2019. Setiap tahun ni je rancangan realiti tv yang boleh di menawan hati ramai penonton. mesti banyak lagu-lagu lama yang menggamit memori kita semua. sebab tu ramai yang suka tengok rancangan ni.



 Seramai 13 artis lama yang bakal berentap merebut gelaran Juara Gegar Vaganza 2019. Kalau tahun lepas pemenangnya ialah Noryn Aziz, tahun 2019 ni siapa pulak. Harap-harap juara yang dipilih mampu lah mennadingi Siti Nordiana.

Setakat ni cuma dia sorang je yang menjadi. Yang lain lepas jadi juara terus senyap. Kalau keluar berita pun cuma pasal berlian palsu. Hehehe.

Cakap pasal berlian palsu, untuk tahun Gegar Vaganza 2019 penaja nya ialah farm Fresh dan Cuckoo.. Mesti kurang drama penaja tahun ni..kan? Di bawah ni adalah senarai peserta Gegar Vaganxa 2019.

1. Sham Visa
2. Jatt Black Dog Bone
3. Roy
4. Ameer Sofazr
5. Hady Mirza
6. Naqiu Boboy
7. Wann
8. Mazleela
9. Feeza
10. Noorshila Amin
11. Nurfatima
12. Ko…

KANTOI : ASTRO DEDAHKAN DATA PENGGUNA PADA PIHAK KE 3.

Hi semua..

Korang mesti pernah terima panggilan telefon dari wakil insuran kan? Mesti korang tertanya-tanya dari mana la diaorang ni dapat no phone kita. Nak kata kita ni artis tak jugak. wakil rakyat pun bukan. Tapi macam mana diaorang boleh hubungi kita.



Hari ni saya nak cerita pengalaman saya dihubungi seorang wakil insurans yang telah mengkantoikan dari mana dia dapat no tel kita. Dan dalam kes saya ni pihak yang terkantoi ialah Astro.

Astro lah yang mendedahkan no phone saya ni kat wakil insurans tersebut.

Kisahnya macam ni..

Oleh sebab saya dah pasang Unifi TV kat rumah jadi saya dan suami sepakat nak tamatkan perkhidmatan Astro. Jadi suami saya pun call Astro dan bagitau la tujuan nak potong astro tu. Selepas dah bincang2 mata bersetujulah kami untuk menamatkan perkhidmatan Astro.





Keesokan hari nya saya dapat panggilan dari seorang wakil insuran. Panggilan diterima oleh nombor telefon saya yang saya gunakan untuk daftar akuan astro, tapi  akaun astro ni menggunakan nama suami.

REVIEW KDRAMA THE GREAT SHOW - BUKAN DRAMA KOMEDI TAPI DRAMA YANG ANNOYING

Hi semua...

Aku dah la tak suka budak-budak lepas tu pi tengok pulak kdrama The Great Show ni lagi geram je dengan perangai budak-budak.



Drama ni annoying sebab ada budak² macam ni. Kalau aku la memang kena penampar dah 4 beradik tu. Lagi2 yang lelaki tu. Kurang ajar sangat.

Korang rasa budak2 dalam The Great show ni punya perangai comel ke tidak??

Nak tahu kena tengok la. The Great Show.

Drama ni tentang seorang ahli politik ,Wie Dae Han yang kalah masa pilihanraya.  Dia kalah pada senior dia.

Lepas dia kalah dia tak boleh dah jadi Ahli Dewan dia berhenti dan kerja jadi pemandu. Tapi semangat nak jadi ahli politik masih tebal.

Satu hari datang sorang gadis yang mengakui dia anak kepada Dae Han dan paksa Dae Han terima dia dan adik² nya. Duduk serumah la Dae Han dengan 4 beradik tu.Lepas dia buat DNA test ternyata gadia tersebut bukan anak dia.

Awalnya dia halau budak² ni keluar sebab tak suka. Tapi satu hari dia dapat idea nak jaga budak² ni untuk raih perhatian dan populariti supay…

APA PERLU BUAT JIKA MENGUAP KETIKA SOLAT

Assalamualaikum..

Ada orang yang tiap kali solat mesti menguap. Ianya jadi macam tabiat. Start solat je sampai habis solat entah berapa kali menguap. Sah ke solatnya kalau menguap ketika solat? Menguap ketika solat hukumnya makruh. Jadi apa yang perlu dibuat jika menguap ketika solat?




Rasulullah SAW bersabda:

“Menguap ketika solat itu dari syaitan. Kerana itu bila kalian ingin menguap maka tahanlah seboleh mungkin”. (HR Thabrani).

Dalam riwayat lain Rasulullah SAW bersabda:

“Adapun menguap itu datangnya dari syaitan, maka hendaklah seseorang mencegahnya (menahannya) selagi boleh. Apabila ia berkata ha… bererti syaitan tertawa dalam mulutnya”. (HR Bukhari dan Muslim)







Bila menguap ketika kita sedang membaca Al-fatihah dalam solat kita kena ulang semula bacaan Al- fatihah tu. Kalau kita tak ulang semula tak sah la solat kita tu.

Boleh jugak kalau kita ulang semula ayat dimana kita terganggu dengan menguap tadi. Wajib betulkan bacaan kita sebab bila menguap angin yang keluar dari mulut k…

RESEPI BUBUR ASYURA VERSI UTARA YANG SANGAT SEDAP DAN MUDAH

Hi semua..

Tiba lah musim orang buat bubur Asyura. Bubur Asyura ni biasa kita buat bila tiba tahun baru islam Iaitu pada bulan Muharam. Sepanjang bulan Muharam ni memang ramai la yang buat bubur Asyura. Di masjid-masjid pun ada buat program masak bubur Asyura.

Di malaysia ni macam-macam versi bubur Asyura. Ada yang manis, ada yang berempah, ada yang letak durian. letak lempuk letak pisang pun ada. Tapi untuk tekak saya dan kebanyakan orang utara kami lebih suka bubur Asyura yang rasa manis dan dalam nya ada kekacang dan jagung.





Keluarga saya di kampung pun dah buat bubur Asyura ni. Sayang nya saya tak dapat balik jadi kita ambik mood Asyura je la. Bubur Asyura yang kat Penang ni pun sama je macam kat Perak. kat sini pun ramai yang buat bubur Asyura jadi kita tumpang makan je la nampaknya.Hahah

Bagi yang nak cuba buat bubur Asyura kat sini saya kongsikan resepi Bubur Asyura yang kaka saya buat baru-baru ni. Saya nak buat kat rumah ni memang tak la sebab yang makan nya saya sorang je. …

JANGAN PERCAYA - TUALA WANITA BOLEH DIJADIKAN TOPENG MUKA UNTUK ELAK JEREBU

Banyak video hack dari luar negara yang sering kita tonton menjadi panduan di saat-saat kecemasan untuk membantu menjalani kehidupan seharian.



Contohnya menggunakan baking soda untuk mencuci karat dan juga menggunakan barang terpakai untuk dijadikan barangan yang boleh digunakan.

Di Malaysia sekarang musim jerebu melanda dengan menunjuk kan kenaikan IPU yang semakin hari semakin membimbangkan. Disebabkan itu terdapat pihak yang menyarankan agar menggunakan topeng muka yang dibuat menggunakan  tuala wanita.





Mesej yang bertebaran di group-group whatsapp yang memberi panduan cara membuat topeng muka menggunakan tuala wanita itu banyak di kongsi di banyak group whatsapp hinggakan ada yang mempercayai tuala wanita tersebut mampu menghalang manusia dari terhidu asap jerebu.

Pada mesej whatsapp tersebut turut disertakan kebaikan menggunakan topeng wajah dari jenama tuala wanita terbabit. Antaranya menghindari bakteria dan habuk.



Menurut Dr. Khairul Hafidz mesej tersebut yang banyak dihantar…

DALAM RAMAI-RAMAI KAWAN MESTI ADA SORANG JADI PALAOTAOLOGIST

Hi semua..



Dalam ramai-ramai kawan yang korang ada mesti ada sorang dua yang kerjanya asyik nak membangkang  orang lain. Golongan ini juga suka memperlekehkan citarasa  dan minat orang. Kiranya dia punya pandangan dan minat je la yang bagus. Dia je la yang serba tau. Orang lain tak tau apa. Kita gelarkan orang macam ni sebagai Palaotaologist..

Palaotoa = Definisi buat palatau adalah buat kepala tahu. Bermakna buat pandai dalam semua perkara .

Kalau korang cerita pasal tempat makan yang korang rasa best dan sedap. Sedap dan best ni ikut tekak masing-masing. Tapi Bagi palaotologist tempat yang korang cadang kan tu tak best.




Dia juga akan pertikaikan dan memperlekehkan citarasa korang tu padahal tekak kita tak kongsi dengan tekak dia pun. Dia pun cadangkan la tempat yang dia yakin lebih best.

Bila dia dah cadangkan tu, kita pulak tak boleh bangkang. Kita dengar dan angguk je. Baru dia akan rasa seronok dan rasa dia betul. Padahal kita balik rumah kita gelak kan je perangai palatao dia tu…

REVIEW DAN SINOPSIS KDRAMA HOTEL DEL LUNA - CUKUP LA TONTON SAMPAI EPISOD 14 SAJA.

Hi semua.



Bila orang asyik update pasal Hotel Del Luna kita pun teringin jugak nak tengok.Ramai yang kata  drama ni best dan drama ni sedih. Mula-mula ada terbaca satu tweet yang kata drama Hotel Del Luna ni ada sikit-sikit macam Kdrama Goblin.

Oleh sebab saya ni peminat Drama Goblin memang tak sabar la nak tonton Hotel Del Luna walaupun terlewat sikit tonton berbanding orang lain. Episod terakhir Drama ni dah ditayangkan 2 minggu lepas kalau tak salah saya.

Minggu ni saya  tonton Hotel Del Luna. Dan hari ni saya buat keputusan untuk tak teruskan menonton.Cukup la sampai episod 14 saja. Cerita ni agak membosankan bagi saya. terlalu slow dan banyak babak yang membosankan.





Sinopsis Hotel Del Luna : Jang Man-Wol seorang wanita cantik, tangkas dan tidak pernah berubah wajahnya walaupun dia sudah berusia 1300 tahun. Dia juga adalah CEO Hotel del Luna.

Hotel ini terletak di tengah bandar Seoul dan kelihatan seperti bangunan yang sangat tua. Jang Man-Wo pernah membuat kesalahan besar beratus…

INI PUNCA MENGAPA PERMAISURI AGONG DEACTIVATE AKAUN TWITTER

Kita patut beruntung sebab di zaman sekarang kita boleh berinteraksi dengan orang-orang besar negara hanya melalui sosial media. Boleh tahu apa aktiviti mereka dan kita boleh kenal mereka dengan lebih dekat.



Tak macam dulu , sebelum sosial media digunakan dengan meluas  kita cuma boleh lihat Raja dan permaisuri dalam tv dan surat khabar sahaja. Masa tu pun tak tahu Raja dan Permaisuri ada berapa orang anak, berapa cucu, hari ni masak apa, hari ni pergi melawat ke mana. Semua tak tahu melain kan benda tu keluar berita tv atau surat khabar.






Tapi sekarang lain.. Kita dah semakin dekat dengan golongan-golongan macam ni dan mereka pun tak kisah nak berkongsi cerita dengan pengikut-pengikut di sosial media.

Cuma bila dah makin dekat dan menonjol mula la ada yang tak suka dan tak selesa. Terus hilang rasa hormat sebab dia rasa macam dapat tengok hari-hari. Biasa la, manusia ni bila ada depan mata susah dah nak menghargai.Bila hilang dan susah nak jumpa terus rasa macam batu permata.





Mungkin…

MAIN COP PARKING DAN BILA ORANG MARAH DITAMPARNYA ORANG TU - COP PARKING BOLEH DI DENDA RM2K DAN PENJARA

Budaya cop parking memang budaya lapuk dan kebudak-budakan. Sama macam kita naik bas sekolah, member yang naik dulu akan cop tempat duduk kita. Kita yang naik lambat pun dapat tempat duduk dan Yang naik awal terpaksa berdiri. Adil tak?? dah tentu lah tidak...

Walaupun macam tu masih ada yang rasakan benda ni biasa dan boleh diamalkan. Cop parking boleh dikenakan denda sehingga rm2000 atau pun penjara.
Perbuatan menanda tempat letak kenderaan awam atau lebih dikenali sebagai 'cop parking' menggunakan kerusi, kon, pasu bunga, berdiri atas petak dan sebagainya di atas petak meletakkan kenderaan boleh didenda atau penjara jika disabit kesalahan.
Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) memaklumkan, undang-undang berkenaan merupakan kesalahan di bawah Seksyen 50(3) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang boleh diguna pakai di semua kawasan sama ada di tempat awam mahupun di premis swasta termasuk pusat beli-belah.


Baru-baru ni telah viral video dan gambar tentang sepasang suami isteri berbangsa…

SMARTPHONE ANDA ADA CIRI-CIRI NI BERMAKNA ANDA SUDAH TUA

Hi Korang..

Sambil-sambil main candy crush saya update blog kejap. Siapa je lagi yang main Candy Crush sekarang ni kan?? Hahah.. Tapi game ni sangat setia dimainkan oleh golongan ibu-ibu macam saya ni tau. Biasanya kalau bosan mengadap sosial media ataupun rancangan tv tengah iklan baru lah saya buka kejap game Candy Crush ni.



Selesai satu level tu dah rasa hebat sangat dah.Hahah. Kadang-kadang tu sempat juga main game Candy Crush sebelum nak lelap mata. 5 kali main tak selesai jugak level tu terus la tidur. Bukan lama pun nak selesaikan satu-satu level tu. Cuma dalam 3-5 minit je. Kebanyakan golongan ibu dan ayah yang berusia awal 40 am ke atas cukup suka Candy Crush. Game  bounching ball pun ada jugak.hehe

Satu lagi golongan usia macam saya ni kalau korang perasan suka betul pakai casing phone yang jenis flip. Kan??kan??



Bukan apa, kami ni risau phone jatuh. Malas nak beli baru sebab dah selesa dengan apa yang sedang digunakan. Bila rosak nak kena beli baru lepas tu nak kena belaja…

COMPARING PEOPLE FOR RETWEET AND LIKE. LULZ LOSER GILA - BEN AMIR

Hi korang..

Since nama Ben Amir tengah jadi sebutan sekarang ni, saya nak cerita sikit pasal Ben Amir yang korang minat sangat tu. Eh! Tak de pun nak spill the tea. Cuma nak cerita Ben Amir ni dah lama berlakun. Kalau korang perasan dia banyak berlakon drama-drama kat RTM.



Memang orang kurang bagi perhatian dekat dia. Dalam Iklan scammer pun dia jadi scammer kalau korang perasan la. Tapi sejak drama Sweet Dreams ditayangkan di Astro  bukan main ramai lagi peminat nya tu. Masa ni orang baru nampak siapa Ben Amir.





Oleh sebab dia selalu berlakun jadi jahat je dulu saya tak berapa minat dia ni. Heheh..

Setaip pelakon lelaki yang mula mendapat perhatian peminat-peminat drama terutamanya wanita, mesti tak kan lari dari kecaman netizen terutamanya lelaki.



Tak tahu la nak kata cemburu ke, saja-saja nak usik sebab nak tumpang glamour ke, atau apa je alasan nya, kita tak tahu la.

Baru-baru ni Ben Amir ada tweet "comparing people for RT and Like. Lulz loser gila.." selepas satu tweet …

The Benefits of Subscribing to Weekly Flower Delivery | Little Flower Hut

One of the services of the florists is the flower subscription. If you are thinking of giving your wife fresh flower bouquets every week, a Flower Delivery on weekly subscriptions is your best option. You can rely on the expertise and reliable services of the Little Flower Hut Florist for all the bouquets to arrive your home or to the recipient’s home on weekly basis. Subscribing to the florist’s weekly flower delivery yields many benefits. Here are some of those:



Regular Supply of Fresh Flowers 
You don’t need to place orders every now and then if you want to have fresh flowers every week. The weekly flower delivery can be arranged with your florist. The beautiful design of the hand bouquet will surely add vitality to any room or space.



Finest Selections of Blooms
Subscribing to weekly flower delivery assures you of the finest selections of blooms. Your online florist will give you only the finest blooms handpicked and handcrafted personally into wonderful bouquets. You are on top of …