Tuesday, 27 August 2019

SEMOGA BLOG DIANARASHID DOT COM CEPAT BEBAS DARI GOOGLE SANDBOX

Hi Semua..

Sedih betul bila try check blog kelmarin tengok-tengok blog saya masuk dalam Google Sandbox. Benda dah nak jadi. Jadi saya tabahkan je la hati ni. Tak tahu nak cakap cemana. Patut lah pengunjung tak ramai macam dulu. Rupanya ada entry yang tak di index Google.

Bagi yang tak tahu,blog kita ni kalau masuk dalam senarai Google Sandbox bermakna ada kemungkinan yang ada entry dalam blog kita tak di index Google. Kau pulun menulis hari-hari pun tak guna.




Banyak sebab nya kenapa blog kita masuk dalam Google Sandbox. Salah satu mungkin sebab banyak letak keyword dalam entry tu atau pun entry copy paste. tapi saya tak buat entry copy paste. Kalau dari sumber lain pun usaha juga letak link contohnya macam ambik kat twitter.

Tapi saya agak mungkin punca dari ambik gambar di google.Benda tu nanti kena tengok balik la.

Kalau korang nak check blog korang boleh la check kat Sandbox Checker ni.


Lepas tu akan keluar result sama ada korang punya blog masuk dalam Google Sandbox. Kalau tak masuk dalam Google Sanbox kiranya Alhamdulillah.. Tapi kalau ada masuk ke Google sanbox korang kena submit balik sitemap korang ke Google Webmaster.

Sebelum Submit tu kena edit dulu la entry korang yang tak de keluar kat enjin carian Google. Kiranya memang banyak la kerja nak kena buat.

Saya pun mula-mula pening nak kena check satu2 entry sama ada keluar ke tidak kat enjin carian. Kebanyakan nya tak keluar.




So sekarang ni saya dah submite sitemap. Cuma tunggu je la keputusan nya . tak tahu la bila. seminggu lagi saya nak check tengok dah keluar dari senarai dalam Google Sandbox atau pun belum.

Kalau dah keluar dari Sandbox saya akan buat satu entry apa cara yang saya guna untuk atasi masalah ni.Kalau tidak , memang kena edit balik la entry dan submit sekali lagi sampai berjaya.

Korang doakan lah ye semoga blog saya ok semula.

4 comments:

  1. x boleh la pulak msk sandbox checker ni

    ReplyDelete
  2. Semoga blog Diana Rashid pulih seperti biasa

    ReplyDelete
  3. GIRU PULAK YA MMG XFAHAM.MOGA BLOG DI KELUAR SAND BOX

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();