Friday, 23 August 2019

MENCARUT DAN MAKI HAMUN ADALAH SATU DOSA TAK KIRA DENGAN NIAT BAIK ATAU SEBALIKNYA

Hi semua..

Kalau kita perhatikan zaman sekarang ni , orang-orang muda mencarut dan maki hamun tu macam perkara biasa je. Orang tua pun pandai juga mencarut tapi time marah je.


Sebab orang2 tua ni, masa kecik dulu diajar untuk tak guna bahasa kesat dalam percakapan seharian. Kita guna maki hamun ni time kita marah je. Tak de pun mencarut maki hamun sambil ketawa-ketawa ketika bertepuk tampar dengan kawan.

Tapi sebenarnya tak kira marah ke tak marah ke tetap tak boleh mencarut dan maki hamun tau. Haram dan berdosa tindakan kitta tu.

Yang muda-muda ni pulak mencarut tak kira tengah marah ke, tengah seronok ke, tengah beramah mesra ke.. Semuanya nak diselitkan juga dengan mencarut dan caci maki. heran la.. Hahah.

Saya tertarik dengan apa yang dikongsikan oleh saudara The Guy di laman twitter nya..

"Peringatan buat yang suka melazimi mencarut, saya kongsikan mutiara kata Ustaz Pahrol Mohd Juoi  tentang perbuatan tersebut :-

"Kalimah yang bakal disebut saat kita menghadapi Sakaratul Maut adalah kalam yang sering kita lazimi semasa kita hidup"







Kalau kita sering lazimi zikir La ilaha illallah maka in sya Allah saat menghadapi kesakitan Sakaratul Maut, kita akan ucapkan itu juga"

"Tapi kalau lidah kita sudah terbiasa dengan ucapan kasar dan mencarut, maka kalam itu jugalah akan automatik keluar saat menghadapi kematian"

Na'uzubillah, moga-moga Allah melindungi kita semua daripada kalam tersebut, dan permudahkan perjalanan sakaratul maut kita in sya Allah.

Bagi mereka yang bertanyakan bagaimana hendak berhenti atau kurangkan mencarut, berikut sedikit tips :-

i. Sucikanlah hati dengan lazimkan diri baca Quran, serta fahami contentnya. In sya Allah hati yang bersih akan menyumbang kepada lisan yang bersih jua.


ii. Ketika marah, instead of mencarut gantikan dengan zikir yang simple seperti "Subhanallah", "Masya Allah".

iii. Proses ni makan masa. Tidak ada masalah, ubahlah sikit-sikit, in sya Allah lama-lama akan ada hasilnya. "- TheXGuy





Pada yang suka dan terbiasa dengan mencarut dan maki hamun tu , beringat lah. Jangan nanti bila kita sakit, kemalangan ke, ucapan yang keluar dari mulut kita ialah hanya kata-kata yang tak baik..

Sebagai orang islam kita sebenarnya dilarang dari mencarut dan maki hamun. Hukum mencarut dan maki hamun adalah haram dan ada satu hadis dari Ibnu Abi al-Dunya dan Abu Naim; "Syurga adalah haram dimasuki oleh orang yang keji percakapannya"

Sekarang ni kalau kita tengok orang nak menegak kan agama islam pun guna carutan dan maki hamun. Padahal islam tak nak kita buat macam tu. Orang-orang macam ni lah yang memburuk kan lagi imej islam sendiri.






Niat tu bagus dah, Cuma cara nya saja yang tak betul dan dilarang agama. Sama la juga macam kita nak beramah mesra dengan kawan-kawan kita. Kita kata "tu satu cara kami berhubung..cepat mesra.." .. Padahal tak boleh tau. Niat baik tapi cara tak baik..

Lepas ni kita ubah kata-kata kita. Gantikan kata-kata kotor dan hina tu dengan kata-kata yang indah dengan memuji nama Allah dan Rasul.

bye..





1 comment:

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();