Skip to main content

LELAKI INI KONGSI TIPS BERGUNA BAGAIMANA UNTUK DAPAT CGPA 4.0

Hi semua..

Hari ni saya nak kongsikan pengalaman dan tips berguna bagi pelajar-pelajar yang nak score cgpa 4.0 untuk final exam nanti.  Tips berguna ni di kongsikan oleh saudara Azrel Aril @benzyrl di laman twitter nya. Perkongsian nya ni mendapat hampir 5 ribu retweet.

Semoga ianya dapat membantu korang dan semoga berjaya.






*****************************
"Alhamdulillah dah dapat sijil matrikulasi. So hari ni aku nak share macam mana aku study sampai dapat cgpa 4.0 (4flat both sem).





Untuk subjek math aku study soalan past year. Aku download soalan past year tu from internet. yang bestnya dia siap ada solution sekali. link dekat bawah

https://kwkang.jimdo.com/exam-papers/qs015-sm015/ups/



Untuk subjek chemistry pulak aku suka belajar dalam youtube. Actually belajar dalam lecture memang buat-buat faham. So bila nak dekat exam aku tengok video dalam youtube. channel ni cover both sem1 dengan sem2




Untuk biology takde cara lain rasanya korang memang kena hafal la. Tapi aku hafal bio guna nota yang aku dapat dari senior from KML which nota ni ringkas dan padat. Aku suka guna nota ni. (aku tak guna lecture note ) 😁







Link nota bio yang best tu
https://drive.google.com/drive/folders/1-0uH7fNPVQTLekDB7wBQJ0lrNl45v3HU








Tips dari lecturer bio aku. Bila masuk je chapter baru buat overview chapter or buat mind map. contoh:-




Link overview/mind map bio :- https://drive.google.com/drive/folders/1zd0gcb9ccQFyzot5_1cYbxDOmcMpf54A

For Physics aku guna this note for last minute revision before entering exam hall
 https://drive.google.com/drive/folders/1-bZpF1dYNcM6w22fj8BhLQzR3PqVqFxh





Phy no need pon ingat formula since bmkpm so generous sebab bagi list of formula. Ada 78 formula free. Paper 2 focus more on soalan calculation and paper 1 focus teori dan konsep Physics.




But if ingat semua formula lagi bagus. Takyah bazir masa nak rujuk


Maybe channel ni boleh bantu korang if blur dalam lecture hall yang bagus boleh pause and ulang-ulang sampai paham. Lecture matrik ni Tq sir RodhiπŸ‘




Channel ni pun berguna untk korang belajar math. lecturer kuliah aku dulu ni πŸ˜†. Jangan lupa subscribe. Tq sir sarimi



Channel untuk study chemistry matrik





nah nota untuk pelajar Matrik πŸ‘
https://drive.google.com/drive/folders/1-qagZ0R49DE4V4sCQ_ougcG60KU3-dM3

One more tips, if boleh siapkan awal past year tu sebelum study week. sebab nanti if dah siap kau akan jadi rujukan rumet dan jiran-jiran. So walaupun dah siap awal boleh revise balik soalan tu dengar ajar diorang. Thanks rumet sebab selalu tanya soalan πŸ˜‰


To prepare for muet, u should practice like my lecturer said. for listening, u can play the cd tht comes with the muet textbook and can practice with roomates or classmates. for writing, please read the band 5/band4 sample essays.



For reading, my lecturer gave us sets of past year questions to practice with. For speaking, you must know  whom are your groupmates during the test. senang nak practice. tak lah awkward masa test. boleh tahu sape candidate a,b,c,d.


nak bahan study muet tekan link
https://drive.google.com/drive/folders/1pRmB1zS_bAmuZ7Ih99Wfk2ISTjdWuPs4


satu lagi pesanan nanti kalau buat video pam (pengajian am) pastikan semua ahli group functionπŸ™„. jangan susahkan member


for those yang tanya sambong mana lepas ni. Alhamdulillah dapat UiTM Sg Buloh. Tak sia-sia pergi iv jauh dkt uitm selayang nuhh.. Doakan ambo lulus .. - Azrel Aril -πŸ˜‰πŸ‘Œ

Comments

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …