Sunday, 18 August 2019

LELAKI INI KONGSI TIPS BERGUNA BAGAIMANA UNTUK DAPAT CGPA 4.0

Hi semua..

Hari ni saya nak kongsikan pengalaman dan tips berguna bagi pelajar-pelajar yang nak score cgpa 4.0 untuk final exam nanti.  Tips berguna ni di kongsikan oleh saudara Azrel Aril @benzyrl di laman twitter nya. Perkongsian nya ni mendapat hampir 5 ribu retweet.

Semoga ianya dapat membantu korang dan semoga berjaya.






*****************************
"Alhamdulillah dah dapat sijil matrikulasi. So hari ni aku nak share macam mana aku study sampai dapat cgpa 4.0 (4flat both sem).





Untuk subjek math aku study soalan past year. Aku download soalan past year tu from internet. yang bestnya dia siap ada solution sekali. link dekat bawah

https://kwkang.jimdo.com/exam-papers/qs015-sm015/ups/



Untuk subjek chemistry pulak aku suka belajar dalam youtube. Actually belajar dalam lecture memang buat-buat faham. So bila nak dekat exam aku tengok video dalam youtube. channel ni cover both sem1 dengan sem2




Untuk biology takde cara lain rasanya korang memang kena hafal la. Tapi aku hafal bio guna nota yang aku dapat dari senior from KML which nota ni ringkas dan padat. Aku suka guna nota ni. (aku tak guna lecture note ) ๐Ÿ˜







Link nota bio yang best tu
https://drive.google.com/drive/folders/1-0uH7fNPVQTLekDB7wBQJ0lrNl45v3HU








Tips dari lecturer bio aku. Bila masuk je chapter baru buat overview chapter or buat mind map. contoh:-




Link overview/mind map bio :- https://drive.google.com/drive/folders/1zd0gcb9ccQFyzot5_1cYbxDOmcMpf54A

For Physics aku guna this note for last minute revision before entering exam hall
 https://drive.google.com/drive/folders/1-bZpF1dYNcM6w22fj8BhLQzR3PqVqFxh





Phy no need pon ingat formula since bmkpm so generous sebab bagi list of formula. Ada 78 formula free. Paper 2 focus more on soalan calculation and paper 1 focus teori dan konsep Physics.




But if ingat semua formula lagi bagus. Takyah bazir masa nak rujuk


Maybe channel ni boleh bantu korang if blur dalam lecture hall yang bagus boleh pause and ulang-ulang sampai paham. Lecture matrik ni Tq sir Rodhi๐Ÿ‘




Channel ni pun berguna untk korang belajar math. lecturer kuliah aku dulu ni ๐Ÿ˜†. Jangan lupa subscribe. Tq sir sarimi



Channel untuk study chemistry matrik





nah nota untuk pelajar Matrik ๐Ÿ‘
https://drive.google.com/drive/folders/1-qagZ0R49DE4V4sCQ_ougcG60KU3-dM3

One more tips, if boleh siapkan awal past year tu sebelum study week. sebab nanti if dah siap kau akan jadi rujukan rumet dan jiran-jiran. So walaupun dah siap awal boleh revise balik soalan tu dengar ajar diorang. Thanks rumet sebab selalu tanya soalan ๐Ÿ˜‰


To prepare for muet, u should practice like my lecturer said. for listening, u can play the cd tht comes with the muet textbook and can practice with roomates or classmates. for writing, please read the band 5/band4 sample essays.



For reading, my lecturer gave us sets of past year questions to practice with. For speaking, you must know  whom are your groupmates during the test. senang nak practice. tak lah awkward masa test. boleh tahu sape candidate a,b,c,d.


nak bahan study muet tekan link
https://drive.google.com/drive/folders/1pRmB1zS_bAmuZ7Ih99Wfk2ISTjdWuPs4


satu lagi pesanan nanti kalau buat video pam (pengajian am) pastikan semua ahli group function๐Ÿ™„. jangan susahkan member


for those yang tanya sambong mana lepas ni. Alhamdulillah dapat UiTM Sg Buloh. Tak sia-sia pergi iv jauh dkt uitm selayang nuhh.. Doakan ambo lulus .. - Azrel Aril -๐Ÿ˜‰๐Ÿ‘Œ

1 comment:

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();