Wednesday, 31 July 2019

RESEPI LENGKAP NASI DAGING BERSAMA ACAR TIMUN NENAS DAN KARI DAGING.

Hi semua..



Dah lama sebenarnya nak buat Nasi Daging. Tapi asyik bertangguh sebab periuk nasi rosak. Dah lama periuk nasi rosak. Lepas tu masak nasi guna dapur. Lama2 jadi terbiasa masak guna dapur. Nasi pun lebih sedap. Sebab kita kawal api.

Bila dah selesa malas la nak beli periuk nasi. Rasa-rasa macam boleh je masak nasi daging guna api dapur. So kita try la. Semua boleh tabik saya sebab pandai masak nasi daging guna api dapur je. Hahaha.. Poyo nya.!

Dalam masa cuma 1 jam setengah siap la Nasi Daging, Daging rebus, air asam, acar timun nenas dan kari daging. Tu pun kena tunggu kejap suami pi beli nenas. Rasanya lagi cepat siap kot kalau nenas memang dah ada.








Biasanya orang makan nasi daging dengan air asam dan dagung rebus je kan? Tapi kali ni kita tambah la sikit lauk nya supaya meriah. Sebab tu saya buat gulai daging tu. Air asam tu guna 4 biji cili padi. Pedas nya bukan main, 

Kalau korang jenis tahan pedas tak pe la kot.Tapi saya memmang tak tahan pedas2 ni. 4 biji cili pun dah rasa pedas sangat. Dah la dalam acae timun nenas tu pun dah letak cili sebiji. Kiranya resepi ni sesuai untuk orang yang suka makanan pedas.





Jom lah kita cerita pasal resepinya pulak. Cara memasak nya memang mudah dan ringkas. Sebab tu la kejap je memasaknya. Campak2 je semua dah siap. Untuk resepi Nasi Daging lengkap bersama acar timun dan kari daging resepinya adalah seperti di bawah,.




Resepi nasi Daging

Bahan-Bahan A:

300g daging
5 mangkuk air.
1 sudu garam
3 kuntum bunga cengkih

Bahan-Bahan B.

4 cawan beras
3 sudu besar minyak masak
1 sudu minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
1 kuib ayam
 1 paket kecil rempah sup
1/2 cawan susu cair
1 helai Daun pandan

Cara-cara masak nasik:

Masuk kan semua bahan A dalam periuk dan masak sampai daging lembut. Daging tu tak payah potong.Biarkan je seketul macam tu.

Bila daging dah lembut , angkat dan tos kan daging tu. Air rebusan daging simpan sebab kita nak guna untuk masak nasi.

Cuci beras dan tos kan. Dalam periuk masuk kan minyak masak dan minyak sapi. Bila dah panas tumis kulit kayu manis.








Masuk kan rempah sup dan 1 susu cair.. Masuk kan kuib ayam dan daun pandan.

Masuk kan beras yang dah di bersihkan tadi. Kacau sebati dan kemudian masuk kan 5 cawan air rebusan daging. 

Kalau guna rice cooker masuk 4 cawan air rebusan dah cukup. Tapi kalau guna dapur baik masuk kan 5 cawan sebab takut api dapur ni dah kita perlahan kan pun dia masih lagi kuat.

Kawal la api. Jangan sampai hangus pulak nasi tu nanti.kacau2 sikit. Bila nasi macam dah masak sikit perlahan kan api. tutup periuk supaya nasi kembang cantik.

Kemudian kita beralih pulak untuk Masak Gulai daging.Resepi gulai daging ni saya dah masak banyak kali dan resepi lengkapnya seperti di bawah.



Resepi Gulai Daging Paling sedap dan simple

Untuk gulai daging ni saya buat cuma untuk 200g daging. Bukan guna daging rebus tadi tau. Daging rebus tadi kita ketepikan sekejap.

Bahan-Bahannya:

200g daging
5 sudu besar minyak masak
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
\1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 tangkai daun kari
2 sudu besar rempah daging
1 cawan santan cair
1 biji ubi kentang
1 sudu besar kerisik

Cara-caranya:

Panaskan minyak masak. Tumis Daun kari , bunga lawang, bunga cengkih , kulit kayu manis, bawang besar , bawang putih dan halia yang sudah dihiris. Tumis sampai naik bau.

Masuk kan rempah daging dan kerisik. Masuk kan santan cair dan ubi kentang.

Masuk kan daging,. Masak sampai daging lembut, naik minyak dan sedikit pekat. Masuk kan 1 cawan air. dan masak hingga mendidih.

Masuk kan garam dan kalau suka serbuk perasa silakan.. Tapi saya tak letak sebab dalam nasi tadi dah ada kuib ayam.

Dah siap!

Kemudian boleh la kita beralih ke Resepi Acar timun dan nenas. Yang ni mudah sikit sebab kita tak payah masak. Potong2 saja dan resepinya ringkas. Cuma kali ni saya tak guna cuka sebab tak suka acar timun nenas yang terlalu masam. Saya cuma guna lemon sahaja.






Resepi Acar Timun Nenas yang simple dan sedap.

Bahan-Bahan:

1 biji timun
1 biji nenas saiz kecil
1 biji bawang besar
1 biji lemon
1 biji cili padi merah
garam hujung2 sudu saja
1/2 sudu gula.

Cara-Caranya:

Potong kulit  timun dan nenas kemudikan bersihkan.Pastikan mata nenas di buang supaya lidah tak gatal. Timun di belah dua bahagian dan di hiris nipis2. Kalau suka tebak sikit pun ok.

Pemudian potong pula nenas. Potong tebal pun boleh. Kalau nipis2 nanti dia jadi lembik pulak.

Masuk kan cili padi. masuk kan bawang besar yang dah dihiris nipis. Masuk kan garam dan gula. Kemudian akhir sekali perah sebiji lemon . kacau sebati dan siap untuk di hidangkan.

Dan yang last sekali kita nak buat air asam. Wajib ada air asam kalau masak Nasi Daging. Air asam ni untuk makan sekali dengan Daging rebus tadi. Bagi yang tak makan daging rebus dan air asam, boleh la makan dengan kari daging saja.

OK..jom kita buat air asam yang pedas terangkat . Yang pasti simpla dan sedap.


Resepi air asam yang sedap dan Mudah

Bahan-bahan:

4 tangkai cili padi
1 biji tomato
1 biji bawang besar
sedikit belacan
1sudu kerisik
sedikit garam
sedikit gula
4 -5 sudu perahan lemon.
1./2 cawan air.

Cara-Caranya:

Masuk kan semua bahan dalam pengisar dan masuk kan 1/2 cawan air. Kisar sampai halus.

Bagi yang tak suka kisar korang boleh hiris2 je semua bahan dan campur kan sekali. Dah siap untuk dihidangkan.

 Lepas tu hiris daging yang direbus tadi nipis-nipis. Kalau suka korang boleh bakar kejap daging tu dalam oven untuk bagi daging tu cantik . tak nak nak pun tak pe.

Kemudian boleh la dihidangkan ..

Selamat mencuba ..


Thursday, 25 July 2019

KESILAPAN YANG SELALU DIBUAT KETIKA FACEBOOK LIVE

Hi semua..

Tadi dok scroll facebook nampak status kawan yang kata  ramai tak tengok dia live.  Hahaha... Saya punya rakan sosial media semua kelakar-kelakar. Makanya hari ni saya nak cerita sikit tentang facebook live. Korang yang selalu buat live boleh baca sebab saya nak terangkan beberapa kesilapan yang kita selalu buat semasa kita sedang facebook live.



Saya memang tak pernah buat Facebook live. Tapi saya selalu juga tonton Facebook live dari rakan2 facebook saya. Tak semua .. tapi kalau ada masa saya tonton la.

Bagi korang yang berniaga atau pun seorang influencer , facebook live ni sangat penting sebab dari sini kita boleh mendedahkan lagi jenama kita kepada orang lain.

Tapi kalau tak kena cara facebook live korang ada lah sia-sia. Kali pertama orang tonton la sebab nak tengok awak secara dekat. Kali kedua orang dah makin kurang, kali ketiga lagi kurang dan makin lama ada lah 1-2 viewer saja.

Sebab orang dah boleh tahu live awak "tak best".

Ada beberapa kesalahan yang korang buat ketika facebook live ni jadi punca kenapa facebook live korang tak dapat sambutan dari rakan2 lain.






1- Tak de tujuan.

Sebelum buat Facebook live pastikan korang tahu apa benda yang korang nak cakap. Jangan start Facebook live dah merapu tak tentu hala. Sembang-sembang kosong pun pastikan ianya ada input untuk orang lain. Sebelum online tulis la sikit apa benda2 penting yang korang tak nak lupa. Tentukan tujuan awak buat buat facebook live.

Kalau boleh sebelum live tu up status dulu bagitau yang korang nak buat Facebook live pada jam sekian-sekian sebab ada benda penting nak diberitahu. Tunjuk la sikit macam ada benda yang betul2 mustahak untuk pengetahuan orang lain .

2- Tak tetapkan tempoh masa untuk facebook live.

Dah bagitau pada kawan-kawan yang korang nak buat Facebook live jam 9 malam. kawan-kawan pun tunggu. Start jam 9 kawan-kawan masuk tengok, 9.05 korang masih lagi dok " share2 dulu, like2 dulu..tunggu kawan2 lain masuk ye..",,

Pot pet pot pet benda merapu yang tak penting je. Kalau nak orang share , awal2 awak dah kena cakap benda berfaedah dan menarik dulu. Baru la orang berminat nak share. Tak kira la walaupun time tu ada 2-3 orang viewer. Benda boleh cakap ulang2 kali bukan nya jadi masalah besar pun kalau start awal.

Korang tahu tak yang semakin lama tempoh Facebook live korang akan buat makin ramai yang tengok. Tapi kalau korang buang masa penonton, ianya tak kan menjadi.

Korang nak buat 1 jam facebook live, pasti kan dalam tempoh tu penuh dan padat. Sebab tu point no 1 tadi tu penting ..



3- Terdesak nak menjual

Siapa yang tonton facebook live korang sebenarnya bukan dia nak beli barang korang pun. Dia cuma nak tengok korang je. Mereka cuma nak kenal korang je. Nama pun sosial media.

Korang berniaga. Korang boleh kongsikan perjalanan susah payah korang dalam bisnes korang semasa buat Facebook live. Cerita sikit jatuh bangun korang sampai korang boleh keluarkan produk korang.

Jangan la live2 je terus susun produk depan korang. Nanti orang akan rasa.." ala..dah la facebook status pun asyik cerita pasal produk dia. Ni masa Facebook live pun nak cerita lagi.." . Bosan weh!!

Korang boleh ajak penonton korang terlibat sama masa Facebook live tu. Ajak main teka teki ke. siapa jawab betul ada hadiah. Tak perlu fokus sangat pada jualan korang. Masa Facebook live ni la korang nak ambik hati pengikut2 korang tu.

Nanti Facebook live kali kedua mesti diaorang tak sabar nak tunggu.

4- Jeda yang terlalu lama.

Yang ni kalau saya pun mesti terus stop tengok facebook live awak. Ni salah satu sebab kenapa live facebook kawan2 banyak yang saya tak tengok. Dia punya waktu berhenti tu bukan main lama.

"kejap ye.. nak ambik barang kat luar jap.." kita ni tunggu la , tengok dinding je macam orang bodoh.

 Tunggu seminit, dua minit, 3 minit. Suami lalu kat belakang tanya kita.." awak tengok dinding je ke?" Rasa bodoh tak??

Ada yang stop kejap nak tunggu penonton lain masuk dulu. Dah ramai baru nak start katanya. Sambil tu dia betul kan tudung, cabut bulu hidung, picit blackhead.

Korang rasa kawan2 tu nak tunggu ke? Tak.. kalau korang Mira Filzah atau Remy Ishak mungkin ramai yang tunggu. Tapi sayang  korang bukan artis popular. Korang sendu je.. Hahaha.

Benda 5 minit terus jadi 30 minit. Tunggu orang nak view je dah 15 minit. Buang masa. Dah la data mobile mahal. Internet pulak siput je.

5- Video dengan kualiti yang rendah.

Macam kita tengok tv la. Nak ke kita tengok filem atau drama macam tengok DVD cetak rompak. Gambar berkabus macam kat alam bunian, gambar pun gelap je. Tak nampak jelas muka korang.

 Bukan lah kena ada jurukamera khas bagai.

Cukup la ada tripod, pencahayaan yang bagus, internet yang laju. Suara yang jelas. Jangan la buat live dengan suara anak menangis, anak berebut buku.

Tak nak la facebook live gambar goyang2 rupanya anak tolong pegang phone. Kejap2 phone terbalik . Terkejut kita tiba2 nampak lampu siling je. Rupanya phone dia sandar kat gelas je. Heheheh




6 - Tak pandang kamera dan tak jawab soalan penonton

kadang-kadang ada soalan yang penonton tanya masa Facebook live tu korang try la jawab. Jangan  pilih2 soalan pulak. Si Minah tanya umur berapa kau tak jawab tapi bila Remy tanya berat badan berapa beriya2 kau jawab 40 kg.

Buat2 tak nampak je soalan dari penonton nanti orang malas nak tengok sebab kau tak nak layan dia. Kat status facebook kita pun kalau ada orang komen , lepas tu kita tak jawab. Ada orang yang jenis kecik hati dia delete terus komen dia tau. lepas tu unfollow kita.

Ni kan pulak kat Facebook live.  Jawab laju2 pun tak pe kalau soalan banyak. Tunjuk kan lah sikit kesungguhan korang untuk jawab soalan penonton tu. baru la korang akan disayangi dan disukai. Kalau sempat sebut la nama mereka yang sedang tonton Facebook live tu. cakap terima kasih ke, tanya makan kat mana malam ni.. Ramah dan mesra la sikit.






7- Membiarkan video yang tidak berkualiti kekal di facebook

Lepas korang baca post saya ni mesti korang teringat balik ada video-video Facebook live korang yang tak bagus dan banyak kesalahan yang korang buat.

Apa yang korang perlu buat ialah delete video tersebut sebab video tu mungkin akan di tonton oleh orang lain dan pandangan mereka pada facebook live korang ialah "video live dia ni tak best" dan itu akan buat dia tak kan tonton video live korang yang lain bila korang buat facebook live lagi.

kekalkan video live korang yang bagus dan menarik sahaja di dalam carian facebook.


Kesimpulan nya  untuk buat facebook live yang bagus dan menarik korang kena la lebih kerap buat facebook live. Jangan buat sekali, gagal dan korang terus stop. Makin kerap korang buat live  makin lama korang tahu apa yang penonton korang mahu.

Bila dah biasa buat live, on camera je terus orang view.


semoga berjaya.

Wednesday, 24 July 2019

RESEPI ROTI PIZZA MINI YANG SEDAP LEMBUT DAN MUDAH

Hi semua..

Anak-anak saya memang suka roti.Hari-hari kalau tak nak makan nasi pun diaorang ok yang penting kena ada roti. Bekal dan sarapan pun biasanya cuma roti. Sebab tu la saya selalu buat roti. Memang la beli lagi mudah tapi kalau buat sendiri lagi anak-anak suka makan sebab kita boleh letak apa yang anak suka.



Lepas tu kalau buat sendiri boleh buat banyak dan makan banyak. Ibu pun senang hati sebab tak payah masak benda lain. makan roti je la. Tapi kalau beli bukan boleh makan banyak-banyak sebab beli ada had nya.

Sebungkus roti pizza gardiner harganya rm2.35. Ada yang sampai rm3 tau. Bukan besar pun. Panjang dalam kurang 2 jengkal je. Kalau beli 10 dah rm20- 30. Buat sendiri kosnya pun kecik je la. Sebungkus cheese tu boleh pakai banyak kali . Lebih dari 20 biji roti boleh buat.

Kalau nak cheese murah sikit pakai la cheddar yang slice tu. Selalu saya pakai cheese tu je. Sekeping cheese potong 4. Sebab anak-anak saya ni tak suka cheese banyak. Dia suka ada rasa masin2 sikit je. Kalau banyak diaorang muak.






Sebungkus ada 10 keping. Dapat la buat untuk 40 biji roti. Harga sebungkus chedar slice tu dalam rm9.lebih je. Jimat. Nak letak topping cukup la letak sosej. Potong sosej nipis2 sikit. asal ada dah la. Diaorang bukan kkisah pun tebal ke tidak sosej tu. Yang penting ada,

Nak lain sikit boleh letak ayam. Ambik bahagian ayam yang banyak sisi. Cincing ayam halus2 atau kisar je. Lepas tu gaul dengan secubit garam dan lada sulah. Panas kan minyak dan tumis ayam tu sampai dia masak dan sebati dengan rasa lada sulah dan garam.

Nanti nak bakar roti sapu la kuning telur pada roti kemudian sapu sos dan mayonis. Tabur la ayam atau sosej yang kita buat tadi. atas nya kita letak cheese. Bakar dan siap!

Ok. Ni saya sediakan resepi lengkap buat roti mini pizza. Boleh try bila-bila je.

Bahan-Bahan- 

300g tepung gandum
2 sudu besar gula pasir
11g yis mauripan
2 sudu besar susu pekat
2 biji telur gred B
2 sudu besar majerin
300ml air suam

Topping:
sosej / ayam
sos cili/tomato
mayonis
Cheese.

Cara-Caranya:

1- Dalam mangkuk adunan masuk kan tepung dan gula pasir. Kacau sebati dan ketepi kan.

2- Masuk kan telur dan susu pekat dalam air suam. Kacau sampai sebati.

3- Kemudian masuk kan Yis ke dalam bekas campuran telur , susu dan air suam tadi. Biarkan selama 15-20 minit sampai yis kembang .

 4-  Sementara tunggu yis kembang boleh la siapkan bahan-bahan untuk topping mini pizza kita nanti.


  • Potong ayam
  • potong sosej
  • sediakan cheese
  • sos cili/ tomato/mayonis
5- Bila yis dah kembang naik membuak-buak tuang je air yis tadi kedalam Tepung bersama dengan 2 sudu besar majerin.






6- Uli sampai jadi . Uli dan uli..dan uli.. Kalau melekat kat tangan masuk kan tepung sikit-sikit. Uli lagi sampai jadi doh yang cantik.. Lagi lama kita uli lagi lembut roti nya. Sebab tu la orang sanggup beli mesin ntuk uli roti tau.

7- Kemudian rehat kan doh sekejap. Jangan letak dalam peti sejuk oulak. Roti nak rehat sambil mengembang di tempat yang suhu nya sedikit panas. Kalau cuaca panas lagi cepat la doh naik kembang cantik.

8- Bila doh dah naik kembang tumbuk2 sikit doh tu untuk keluarkan angin dia. kemudian uli lagi dalam 5-10 minit.

9- Kemudian boleh bahagi-bahagi kan doh. Buat bulat- bulat dan bahagikan doh. Tengok la boleh dapat berapa biji.

10- Masa ni dah boleh panaskan oven. Suhu 180.

11-  ambil satu doh dan kemudian tekan2 bahagian tengah nya  untuk kita letak topping pizza. 1 cm bahagian tepi tak payah tekan.

12- Sapu kuning telur pada  bahagian tepi pizza yang kita tak tekan tadi.

13- kemudian sapu sos di bahagian tengah nya , Letak ayam atau sosej yang kita dah sediakan  tadi. letak mayonis. dan last sekali telak cheese,

14- Kemudian masuk kan dalam oven, Bakar selama 30 minit dengan suhu 200 . Bergantung pada oven masing2.

15- dah siap boleh makan panas2.

kalau nak lagi mudah moyonis tu masuk kan dalam piping plastik tu je. Nanti picit je sikit . Lagi senang.

Ok tu je..

selamat mencuba dan semoga berjaya.. :)



Tuesday, 23 July 2019

CARA NAK BUANG IKLAN YANG MUNCUL DI SKRIN - POPUP ADS .

Hi semua..



Korang yang selalu online guna pc atau komputer mesti pernah alami keadaan di mana tiba-tiba je keluar ads atau iklan tak senonoh kat pc korang. Malu la kalau orang nampak iklan macam tu muncul kat pc kita. Padahal kita tak de pun buka benda bukan-bukan..

Bila kita buka apa-apa website pada phone kita yang menggunakan google akauan, kemudian google akauan tu  juga kita guna pada pc kita, memang biasa la keadaan macam ni.

Tapi benda ni boleh diatasi. Mudah je.

Ada banyak website yang bila kita layari akan keluar satu notification tanya " Allow notification" korang terus je tekan "block" . Jangan pilih "allow" ok..






Tapi ada juga website yang tak tanya apa pun tiba2 je selambak popup ads dia bagi.

kalau melalui pc ini cara yang korang boleh buat.

1- kat bahagian atas kanan pc korang ada 3 titik tu. Klik situ dan pilih setting.

2-  scroll sampai jumpa pop ups redirects dan ads . Macam gambar bawah ni.

3- Mula-mula klik la pada pop-ups redirects . lepas tu blocked semua iklan yang selalu ganggu korang.

4- kemudian pergi pulak ke Ads dan pilih iklan atau site yang korang tak nak .  Dah siap..

Jangan lupa restart balik pc korang.

Kalau guna phone pulak boleh ikut tutorial yang saya ambik kat twitter ni. Kredit untuk Kim Mohito sebab sudi sediakan tutorial yang sangat berguna nih.

1- mula-mula masuk kat chrome dan pilih setting

2- kemudian pilih site setting.

3- Pilis ads

4- Pastikan butang ni off supaya dapat block iklan2.



5- kemudian pi kat all site dan pilih mana2 iklan yang korang tak nak. pilih clear and reset.

selesai masalah.








Itu je lah cara nya. Website cari makan memang selalunya akan jerat kita dengn iklan2 ni. Kebanyakan nya website yang merapu je la. Boleh elak kan dengan tak usah lagi layari website merapu macam tu ye. heheh..



WANITA INI DEDAH PENGALAMAN HAMPIR JADI MANGSA ROGOL DI HIGHWAY LATAR


Rata-rata kaum wanita mesti ada pengalaman berdepan dengan lelaki pervert. Tak kira la kat tempat kerja ke, kat sebelah rumah ke dan sebagainya. Tapi tak ramai wanita yang berani dan rasa perlu untuk ambil tindakan atau tampil ke depan dan ceritakan situasi yang diaorang alami. Mungkin sebab bagi mereka lelaki tu "tak ganggu sangat" atau "dia buat macam lelaki lain buat" je..

Jadi kita rasa macam tak pe la dibiarkan saja lelaki macam ni.

Sebenarnya bila kita biarkan saja lelaki macam ni ianya seolah-olah kita menggalak kan mereka dan mereka akan rasa tindakan mereka tu sesuatu yang normal dan orang tak kisah.

Lain kali diaorang buat lagi.Nampak mana-mana perempuan diaorang mula la nak ganggu bila ada peluang. Siulan-siulan nakal tu pun sebenarnya adalah satu gangguan seksual tau. Jangan pandang ringan benda ni. Lelaki tu pandang kita atas bawah pun adalah satu gangguan seksual walaupun cuma kita je yang nampak.






Jangan rasa "oh ..aku je yang lalui. Tak de bukti jadi kalau report pun tak de siapa nak percaya.." Jangan fikir macam tu tau. Lelaki pervert ni dia ada macam2 trick nak ganggu kita. Tak semestinya dia cuit kita je.

Pengguna Instagram @reenaroz mendedahkan pengalamannya diganggu seorang lelaki gila seks yang hampir-hampir menyebabkan dia menjadi mangsa rogol. Kejadian berlaku pagi tadi ketika dia dalam perjalanan menuju ke tempat kerja.





Dianggap sebagai hari yang paling menyeramkan dalam hidupnya kerana tidak menyangka akan bertemu dengan lelaki yang bertidak seolah-olah perogol bersiri. 


"Macam biasalah otw pergi kerja tiba-tiba dengar bunyi benda meletup kuat tapi tengok tak de apa-apa. So drive je la. Lama-lama rasa kereta macam berat je and senget sebelah. Bukak la tingkap lepas tu dengar bunyi pelik and bau hangit kuat giler . Rupanya tayar sendiri yang meletup.

So slow-slow daripada lane kanan pergi lane energency. Time tu kat highway LATAR so memang susah la kereta nak berhenti minta tolong. Dah la laju semua. Dah petak dah tak tahu nak buat apa Dah  kat lane emergency tu berhenti la kejap sebab nak call my dad bagitahu.

Time tengah call tu tiba-tiba datang seketul moto ni tah dari celah mana tak perasan.

Dia pun tanya la. "Apa jadi? Okay tak tu?"

Tengok muka dan dengar suara memang rasa baik la..kan . So aku letak la sikit kepercayaan aku kat dia and minta dia tolong tukar kan tayar. Yang buat aku lagi percaya sebab dia pakai seluar biru and macam boot polis so aku fikir dia polis la.

So okay dia keluarkan alat-alat tayar semua dia buat la. Time nak buka skru tu ada satu stuck tak boleh buka. Dia pun macam dah give up. Then aku cakap " Tak pe la bang kalau tak boleh tu. Nanti papa saya datang. Abang pergi la kerja dah lambat ni.








Dia pun macam tunjuk kesian kat aku apa semua dia macam usaha lagi la nak buka skru tu.

Tiba-tiba ada peronda datang tanya apa jadi apa semua then dia call orang guthrie cakap ada tayar melerup. " okay saya dah call nanti orang tu datang tukar kan..Awak tunggu je" Okay la, aku tunggu la. Aku ingatkan lelaki tadi pun pergi la sebab orang tadi dah call rupanya tidak. Dia ajak borak la apa semua. Aku pun layan tak layan la.

Kalau tak layan langsung kang dia cakap aku sombong sebab dia dah tolong sikit nanti tak pasal-pasal aku kena rompak pula. Tiba tengah borak tu dia datang dekat aku then dok raba-raba bontot aku. Ha time tu aku dah rasa something wrong and time tu juga aku rasa kena pukau tak boleh nak buat apa-apa.




Time dia raba tu aku rasa macam tak boleh nak bergerak mana-mana sumpah! Aku rasa aku cuba elak tapi aku rasa macam tak boleh nak gerak kan badan aku. Aku dah lost dah tak tahu nak buat apa. Dah la tak de siapa aku dengan dia je.

Then dia cakap nak duduk dalam kereta boleh? Panas la nak angin jap." Then aku tak tahu kenapa macam mana aku boleh ikut je cakap dia. So aku masuk la kereta dengan dia sementara tunggu orang tukar tayar tu datang. Dah duduk tu dia mula pegang peha aku lama-lama. hmm..faham-faham la kan tangan tu kemana.

Nasib aku macam tersedar aku tepis tangan dia. Ha time tu aku dah start shaking and dia mula mengganas. Dia tarik aku lagi dekat nak try cium aku and pegang dada aku. Aku tolak la muka dia tiba-tiba badan aku macam keras tak boleh nak gerak macam tadi. "ha sudah.Dia jampi aku lagi ke ni?" Aku cakap dalam hati. Aku nak keluarkan skill taekwando aku pun tak boleh sebab tak boleh nak gerak mana-mana.

Tapi nasib la orang tukar tayar tu datang. Cepat-cepat lelaki tu keluar kereta acah-acah macam kecemasan la konon. Lepas dia keluar tu aku macam tersedar balik . Then aku terus keluar dan jatuh terduduk sebab badan lutut shaking habis.








Then time tengah tukar tayar tu aku berdiri belakang kereta t9iba-tiba lelaki tu datang dekat aku gesel-gesel badan dia. Eeee..a ku rasa nak tendang je burung dia tapi aku takut. Tapi aku elak la. Aku jeling lelaki tu and pergi jalan kat depan.

Dah settkle apa semua tu orang tukar tayar tu pun pergi. Aku dah seram sebab lelaki tu ada lagi. Dia pergi kat motor dia ambik phone. Ha time tu aku dah agak dia nak apa and betul apa aku agak. Dia minta nombor aku sebab dia cakap senang apa-apa kecemasan call je dia. Buto la bukan tolong ikhlas pun. Tolong sebab nak raba ..Eee..sial la.

Mula aku tak nak bagi tapi aku fikir balik better aku ada nombor dia sebab nak buat report nanti senang. So aku layan la fia minta nombor apa semua.





Dah bagi nombor semua dia tiba -tiba tarik aku masuk kereta . 

Dia cakap "last lepas ni mesti tak jumpa dah" aku dah meronnta-ronta dalam tu nak buka pintu dai kunci. 

Dia try hard gilanak buka baju aku time tu. Ha..aku pun mengganas la balik. Aku jerit kuat-kuat buka tingkap apa semua. Pastu baru dia macam cool tak pegang aku. 

Then aku halau dia and ugut dia aku cakap 

" kalau tak keluar aku keluar kereta jerit minta tolong." 

pastu dia pun macam okay okay tak buat dah. Weh sumpah muka dia muka perogol. Sengih-sengih masa aku ugut macam tu. Dia ingat aku memain agaknya.

Dia dah keluar aku cakap kat dia "Ingatkan tolong ikhlas" 

Dia cakap "eh..Ikhlas la. Apa pula tak". 

Pastu aku cakap " dah tu kenapa sampai nak raba?" 








WTF aku hangin betul time tu nak je aku jerit kat dia MEN ARE TRASH!! Tapi aku takut nanti tak pasal dia bantai aku ke apa..kan. Aku just jeling dia and tunjuk FUCK pastu aku terus blah. Ikutkan hati aku nak je langgar motor dia huh. Aku terus drive and rest dekat RNR Elmina tu sebab badan aku shaking lagi sampai sekarang


- reenaroz -

Pengajaran untuk orang perempuan yang memnadu sendiri tu hati-hati dengan lelaki yang nak membantu kita. Dalam kereta tu sediakan lah pepper spray . Kalau ada peluang nak minta bantuan jangan tangguh-tangguh.

Macam kejadian yang dialami ReenaRoz ni , dia ada peluang untuk minta bantuan pada staf lelaki yang tukar tayar tu. Tapi mungkin  sebab dia rasa terlalu takut nak bertindak , risau dicederakan atau takut jika staf tu tak percaya . so dia tangguh untuk buat macam tu.



PERKARA YANG SAYA BUAT KETIKA "ME TIME" .

Hi semua...

2,3 hari ni rasa macam tersekat dalam dunia sendiri sampai rasa tak kuasa dah nak melawan untuk keluar dari dunia ni.hahah.

Seronok tau bila kita ada dalam dunia sendiri ni. Tak de gangguan, tak de bising².

Anak yang banyak karenah sampai saya tak boleh duduk diam.


Nasib baik la saya ni ada anak². Allah pinjamkan supaya saya tak terlalu asyik dalam dunia sendiri. Saya rasa la kalau saya tak de anak mesti saya terkurung je dalam rumah. Sebab saya memang selesa macam tu.




br />
Saya suka tonton filem, dengar radio, baca buku,melukis, cuba resepi baru, masak2 dan hantar pada jiran..

Sebab tu saya rasa tak pe kalau saya kena kurung dalam rumah pun.hahaha.

Baking pun benda yang saya suka juga.


Kalau suami pergi kemana² bawak anak² itu lah "me time " saya. Saya tak kan habiskan dengan baring sambil layan sosial media. Tak kan!! Sebab itu je lah masa yang saya ada untuk buat perkara² yang saya suka.

Saya ada kawan yang "me time" dia adalah, tidur, tidur dan tidur. Dia boleh tidur satu hari suntuk bila anak² dan suami dia tak de dirumah. Katanya itu saja masa untuk dia tidur dengan cukup.




br />
Fuh!!bayangkan lah asyik tidur saja. Bukan tak seronok tidur lama² ni tapi bila tidur lama sangat badan jadi lemah macam orang demam. Sebab tu saya tak suka tidur lama. Saya kerap tidur tapi kejap² je.

Baca buku memandu ni bukan sebab nak ujian tapi sebab nak guna sepanjang memandu nanti


Bangun lewat tu bila saya tidur lewat je. Bangun pagi solat, siapkan sarapan kemas rumah, siap keperluan anak² dan suami lepas tu jam 10 pagi tu mula la mata mengantuk. Saya tidur la kejap time tu.

Petang pun kalau mengantuk saya tidur kejap. Tak de istilah tahan² mata bagi saya. Mengantuk je tidur la kejap 10- 20 minit. Tu la untungnya orang tak bekerja ni..kan?? Alhamdulillah.. Allah bagi rezeki bahagian ni untuk saya. Hahah

Yang tak dapat tidur sesuka hati tu mungkin rezeki awak lebih bab lain. Allah tu maha adil..

"Me time" korang pulak cemana??







Wednesday, 17 July 2019

BERKONGSI PENGALAMAN BERSALIN DI JEPUN WANITA INI BUAT RAMAI YANG NAK BERSALIN DI JEPUN

Hi semua..

Hari ni saya terbaca pengalaman sorang wanita Malaysia yang bersalin di Jepun. Dia share rutin hari pertama selepas bersalin sampai la dia discharge. Memula baca komen ramai yang macam "wah..seronok nya bersalin di jepun..Layanan tip top gini."



Yang komen2 ni buat macam la kat Malaysia tak de layanan macam ni.Hahah.. Tapi ikutkan pengalaman saya bersalin dua kali di hospital kerajaan (Hospital Seri Manjung, Perak ) , macam ni la layanan yang nurse-nurse bagi.

Tak de beza pun. Hari-hari dia check jahitan, check kalau-kalau ada darah beku kat dalam. Nurse ajar macam mana nak menyusukan bayi. cara nak perah susu cemana, nak basuh punggung bayi cemana, Nak tukar diapers pun diajar.

Macam saya anak pertama tu dia ajar cemana nak tukar tuala wanita. saya duduk ward seminggu, 3,4 hari jugak la nurse yang tukarkan tuala wanita. Hari selebihnya saya minta nak buat sendiri sebab malu.hahah.. Nurse juga ajar kita pasal merancang keluarga,

Bab makan pun ok je..sedap2.Masakan melayu semuanya..siap buah oren, buah lai, buah epal, tembikai susu pun ada..

kalau kat Jepun memang hidangan diaorang hari-hari banyak guna mangkuk jadi tak hairan la nampak macam banyak dia jamu. padahal sama je. hahah..






Jom baca sikit pengalaman Pja_Chan Ni.

So I baru lepas deliver baby dekat hospital Jepun Sabtu haritu .Kalau bersalin normal dekat hospital Jepun, kena stay wad 4-5 hari, kalau caeser 8-10 hari.

Sepanjang dekat wad tu ala2 macam camp how to become a mom la lebih kuran. Dorang akan ajar satu2 everything about newborn πŸ‘ΆπŸ»


This is my 2nd experience la join this ‘camp’. Sepanjang dekat hospital dorang akan jaga kita elok2. Cek luka jahitan every day for few times, cek blood pressure, air kencing ibu. Monitor berat baby & banyak mana susu baby minum everyday. Talk about family planning.


Paling best sekali especially for first time mother is dorang akan ajar satu satu about breastfeeding. Nurse/midwives akan ajar dan duduk teman kita breastfeed baby & cek. Dorang akan ajar position, how to hold baby dengan betul time breastfeeding. Cara tukar diapers buang taik pon dia ajar weh.


Dorang akan buat kelas ajar & demo macam mana nak mandikan baby dalam tub juga.

Routine hari2

Shower - breakfast - check up doc - kelas mandikan baby/family planning/baby check up - hi tea - dinner (and breastfeeding in between ikut timing baby every 3 hours)


Basically tu je la. So benda paling best dalam semua ni makanan hospital laπŸ˜‚

I deliver tengahari haritu. So dapat lunch tapi tak tangkap gambar plak. So ni la meal after delivery haritu. Ada gambar untuk hi tea and dinner je

Hi tea

Diner


Pantang food Jepun day 1 :πŸ˜† Breakfast - Lunch - Hi tea - Dinner πŸ˜‹






Pantang Jepun meal day 2 😁
Tembikai tu dia hidang sejuk2 weh 🀀






Pantang Jepun day 3 πŸ˜‹






Dinner harini special sebab memang bila bersalin dekat hospital sini, akan ada one meal special ala2 celebration meal la camtu untuk ibu yang baru lepas bertarung teran baby πŸ˜‚

Last meal breakfast pagi tadi sebab dah boleh discharge 😭 Haha sedih pulak boleh discharge. Kalau bukan 1st time mom stay 4 hari je. I’ll miss all the foods and all the layanan tiptop here 😭.




So sepanjang 56 hari i stay ward sini i makan sedap2 macam dalam gambar atas tu weh πŸ€ͺ Rasa mcm duduk hotel tak macam duduk hospital πŸ˜†πŸ€£ These are some of the meal served to me for the past 7 weeks

Disebabkan 98% yg quote thread ni cakap nak bersalin dekatt Jepun, anda haruslah menepati syarat2 ini

1) ada visa yang sah untuk stay sini. sama ada visa kerja/spouse/family/permanent resident.
2) kena masuk insurans. dekat jepun hampir semua rakyatnya (termasuk foreigner masuk insurans)


Tujuan saya membuat thread ini adalah hanya utk berkongsi pengalaman dan bukan lah untuk membanding-bandingkan dengan mana2 pihak. Semoga tiada salah faham di sini 😬 Yang baik kita ambil yg buruk kita tinggalkan
-Pja_Chan-






Biasalah orang kita ni selalu sangat rasa macam tempat orang lagi bagus dari tempat sendiri padahal sama je. Mungkin yang komen-komen tu belum pernah bersalin agaknya. Hahaha..

Tapi tak pe la. Nanti diaorang akan alami dan tahu yang tak de beza pun sebenarnya. Tambah pulak nurse-nurse kat sini siap datang rumah setiap hari bila kita dah keluar hospital.Dah la masa mengandung pun nurse datang , dah bersalin pun datang lagi.

Mana2 tempat pun sama je. Ada best dan tak best nya. Kalau kat Malaysia yang tak best nya cuma satu je. Bayaran hospital swasta tu mahal dari hospital kerajaan.

Menurut thread yang disediakan Pja_Chan ni kos hospital di Jepun sama je tak kira di hospital swasta atau kerajaan. Tapi kalau rutin hospital swasta pun sama je macam hospital kerajaan buat apa kita pilih2 ..kan?

ok bye..


TUNANG DI GODA ISTERI ORANG HINGGA AKHIRNYA TERPAKSA PUTUS KAN PERTUNANGAN

Hi semua..

Pertunangan adalah ikatan sementara untuk menuju ke alam perkahwinan. Bertunang bukan bermakna sidia adalah hak kita yang mutlak. Ianya lebih kepada fasa untuk mengenali seseorang dengan lebih dekat.



Dengan pertunangan kita akan dapat mengenali seseorang dengan lebih lagi dan inilah masa untuk mencari keserasian. Dalam tempoh bertunang akan ada ujian-ujian yang mungkin juga adalah petunjuk dari Allah bahawa sama ada sidia layak ataupun tidak untuk kita.


Ada yang dipermudahkan urusan sepanjang bertunang dan ada juga yang melalui beberapa konflik perasaan malah lebih dasyat lagi melibatkan orang ketiga.

Baru-baru ini saya dihubungi seorang pengadu  (Ira) yang meluahkan perasaan kesal dan kecewa atas sikap bekas tunang dengan seorang wanita berstatus janda yang menyebabkan hubungan pertunangan nya putus.



" Kisahnya bermula pada hujung bulan december 2018... Ada sorang perempuan whatsapp saya cakap dia buah hati baru tunang saya... Masa tu hnya Allah saja yang tahu perasaan saya..

Saya cuba tanya pada tunang tapi dia tak jawab... Gerak hati saya kuat mengatakan perempuan yang whatsapp saya tu adalah kakak angkat kepada tunang saya. Memang dari mula kenal dia lagi saya dah tak sedap hati. Naluri saya kuat mengatakan perempuan tu ada niat tak baik. tapi saya cuba fikir positif pasal dia.






Setiap kali saya dan tunang bergaduh dia akan masur campur, Api-apikan tunang saya supaya kami bedua bgaduh.. Apa yang saya tahu perempuan tu dah berkahwin. Saya cuba juga cakap dengan tunang pasal kak angkat dia tu tapi tunang tak percaya.. Masa bulan november 2018 hubungan saya dan tunang ada masalah. Kami ada sikit salah faham.


Saya tahu tunang saya selalu share masalah kami  pada kakak angkat dia...Dari situlah dia ambil kesempatan. Dia memang dah lama ada hati pada tunang saya ketika dia masih isteri orang lagi. Sikap dia menunjukan dia memang ada hati pada tunang saya... Ternyata anggapan saya pasal perempuan ni memang betul.

Sekarang dia dah rampah kebahagaian saya




Apa yang saya tahu dia baru bercerai setahun dengan ex suami dia.. Apa yang lebih memalukan perempuan ni seorang cikgu tadika di baling. Manakala tunang saya seorang askar di Kem Pengkalan Ulu kroh Perak...

 Hidup saya jadi kucar kacir sebab janda nie...

Masa dia kenal tunang saya dia dah tahu yang tunang saya tu dah berpunya.. Tapi dia cuba juga dekati tunang saya. 

Pernah beberapa kali tunang saya tak layan dia.. Cuba block kat whatsapp, Dia meroyan tulis macam-macam kat status whatsapp. Dia whatsapp saya cakap mcam-macam pasal tunang. Masa tu dia masih lagi isteri orang..






.
Tapi  dia boleh chat dengan lelaki lain. Saya pernah nampak perempuan tu letak gambar tunang saya di facebook. 

Masa awal-awal  kami bergaduh dulu ex saya pergi pada dia mungkin sebab terdesak dia nak lepas kan marah pada saya.

Saya dah banyak  berkorban untuk dia.. Kami kenal sebelum dia join army lagi.. Dekat 6 tahun tapi  dia kenal permpuan tu baru 2 tahun rasanya.

Dalam masa kami gaduh tu saya cuba ambil hati dia balik..Tapi gagal. Sejak dia kenal dengan permpuan tu sikap dia dah berubah.. Dari lelaki penyabar jadi panas baran.. Suka maki-maki...
Dulu saya adalah wanita yang paling dia sayang..saakrang dia buang saya macm sampah."

-Ira-



UMUR BERAPA KORANG ADA LESEN MEMANDU?

Hi semua..

Dah kurang sikit bersosial media dan update blog.Bukan tak ingat semua tu tapi buat masa ni fikiran asyik terfikir benda yang lebih penting.



Sebenarnya tengah bersedia untuk Ujian ambik lesen nih. Macam-macam la nak kena baca nak kena ingat. Sebenarnya dah lama dah fikir pasal nak ambik lesen tapi tertangguh atas sebab2 tertentu.

Masa baru kawin suami ajar drive, Masa tu kereta Iswara. Punya la susah payah belajar bawak kereta manual lepas tu dah boleh bawak , mengandung pulak. Hahah..

Terus berenti bawak kereta. Susah dengan alahan nya . Dengan malas nya. Lepas tu beranak pulak.Lagi la tak de peluang nak drive. Sedar2 anak dah besar. Syuruh bawak kereta manual terus tak reti.(Tepuk dahi je la.)






Oleh sebab dah lupa bawak manual suami suruh la bawak kereta auto. Senang je katanya. Dia pun ajar dan memang senang pun. Boleh la bawak walaupun kura2 lagi laju. Hahah..

Tapi tak tahu kenapa tetiba stop. Seingat saya sebab merajuk dengan suami rasanya. Dia janji nak bagi saya drive tapi tetiba dia tido. Tak jadi keluar terus merajuk. Dah kena pujuk belanja KFC , dah berbaik pun tak juga drive nya. Jadi malas pulak..Hahahah

Banyak sangat halangan nya. Kali ni tak boleh tangguh. Habis juga duit tu ke lain kalau tak cepat-cepat ambik lesen kereta.



Saya ni dah nak masuk umur 40 jadi daya ingatan tu bukan nya kuat pun.Tu yang jenuh la nak mengingat papan tanda, undang-undang jalan raya bagai. Bab memandu tu saya memang tak fikir pun. Cuma bab RPK dan RSM ni je yang bikin tak tidur malam. ;p

Suami kata jangan paksa-paksa sangat nanti stress. Soalan senang je katanya..

Alahai..senang la bagi dia sebab dia dulu ambik lesen masa belum umur 21. Mana ada RPK ni. Ni daya ingatan orang tua umur 39 mana sama dengan yang umur 20. Kan????

Tapi bila kita dok rilek2 lagi la risau. Terus tak jadi nak berwasap ke, berfacebook  bagai. Kena berlatih buat ujian balik.

Dah dekat umur 40 baru nak ambik lesen buat apa?? Bukan kerja pun.. Kan?? Tapi kita fikir panjang je la.

Tahun depan si Kakak dah naik sekolah menengah. Si adik pulak dah kena masuk KAFA. Siapa nak ngantor semua tu.? Selama ni memang la ayahnya yang ambik hantar sebab diaorang sesi pagi. Tapi Tahun depan dua2 nya dah kena masuk sesi petang.






Nak tak nak kena jugak la ada lesen memandu. Harap-harap masuk tahun depan saya dah ada lesen dan dah berani nak bawak kereta ke jalan raya. Setakat ni bawak dekat2 rumah ni je.Tak pernah bawak ke jalan raya. Takut..

Sebab tu la saya ambik lesen Auto je. sebab nak kena mahir cepat. Suami kata tak pe la sebab kereta kat rumah pun kereta auto. Nak beli kereta pun dah banyak kereta auto sekarang ni.Lain la kalau  tetiba saya nak bawak lori ke pulak.hahah.. memang tak la nak bawak lori.. Hahah

Korang ambik lesen masa umur berapa?

Ok..tu je la nak cerita. sambung membaca.. Bye..






Sunday, 14 July 2019

"AKU CUCI BAJU, CUCI TANDAS, MAIN DENGAN ANAK.APA WIFE AKU BUAT?" - PERKONGSIAN LELAKI INI DAPAT PUJIAN NETIZEN


Sebagai pasangan suami isteri tugas menguruskan rumahtangga tentu saja dilebihkan kepada isteri. Sekian lama kita disogok dengan kata-kata tugas menguruskan kerja-kerja rumah adalah ditangan isteri namun masa dan zaman sudah berubah. Masyarakat perlu mengubah persepsi tersebut memandangkan isteri-isteri zaman sekarang juga terpaksa keluar rumah dan bekerja.

Perkongsian Saudara Iffat Saleh di laman twitter membuka mata ramai warga net berkaitan isu menguruskan kerja-kerja rumah dan mendidik anak. Saudara Iffat menjelaskan tugas menguruskan rumahtangga bukan lah terletak di tangan isteri sahaja.



"Setiap 2 hari, aku akan cuci kain.
Setiap 2 minggu, aku akan cuci tandas sehingga bersih.
Setiap petang aku main dengan anak-anak.
Apa wife aku buat?
Baca ni.

Sejak sebelum kahwin, masa study dulu, aku buat semua tu sendiri.
Iron baju
Basuh baju
Cuci tandas
Hampir kerja rumah, aku buat sendiri.
Kenapa lepas kawen, aku kena serah tugas?






Dah kahwin pun, aku buat semua tu sendiri. Bila wife nak buat, aku cakap

"Kalau nak tolong, nanti jangan komplen sakit pinggang sakit lutut ye"

Tapi selalunya memang lepas dia tolong, malamnya aku kena urut hahaha


Lepas dapat anak, aku masih buat semua kerja.
Kalau aku terlalu penat, tertidur. Baru wife yang buat kerja tu.
Rasa bersalah bila dia yang buatkan kerja-kerja tu. Entah kenapa.


Mungkin sebab dia dah lahirkan anak-anak, jaga diorang setiap hari.
Beban tugas sebagai suri rumah pun berat tau, jangan memain. Wife pernah menangis depan aku beberapa kali sambil cakap

"Penat tau tak"

Kesian betul


Setiap kali dia marah anak (tak kemas mainan atau bergaduh), aku akan pujuk

"Kita nak marah, niat untuk mengajar. Jangan untuk lepas geram. Kesian kat anak-anak"

Kemudian dia nanges. Alololo~


Back to the point, kenapa aku buat semua kerja rumah?
Sebab aku ada 2 anak lelaki. Aku kena tunjuk kat diorang bahawa kerja rumah tu lelaki yang kena buat.
Tak semestinya perempuan yang buat.


Dan dua budak comey tu memang menolong aku.

Tolong sapu sampah
Tolong masukkan baju dalam mesin
Tolong jemur
Tolong angkat
Tolong lipat baju

So aku didik siap-siap melalui teladan. Bak kata orang tua-tua

"Dont tell, show!"


Nak kemas rumah, aku tak boleh suruh anak-anak, diorang tak faham
Aku kena kemas dulu, sambil tu ajak la diorang. Baru diorang follow

My small beloved family.

* Untung jadi tak hensem, dapat wife cantik & anak hensem2 hahaha "

- @Iffatsalleh

Susah nak jumpa lelaki yang sanggup menguruskan kerja-kerja rumah walaupun ada isteri yang tak bekerja. Tapi demi kasihkan isteri dan anak-anak suami perlu juga menunjukkan teladan yang baik pada anak-anak supaya mereka juga sedar bahawa tugas di rumah perlu dilakukan bersama-sama.





Tidak ada perbezaaan lelaki atau perempuan untuk menguruskan kerja-kerja rumah. Salah satu sebab mengapa ada suami yang tak permah membantu kerja-kerja rumah adalah kerana tidak dididik untuk melakukan nya. Sejak dari kecil hanya ibu saja yang menguruskan segalanya.

Bila anak dah besar satu kerja rumah pun tak tahu nak buat. Jadi isteri la yang bersusah payah menguruskan rumahtangga, Dah la terpaksa bekerja ,  rumah pun nak diuruskan sendiri. Lebih baik tak payah kahwin.

So pada lelaki-lelaki diluar sana yang nak berkahwin dan yang sudah berkahwin, tahu ke buat kerja-kerja rumah ni??


Friday, 12 July 2019

REVIEW FILEM KUMBALANGI NIGHTS : FILEM MALAYALAM TANPA AKSI TAK MASUK AKAL

Hi Semua.

Hari ni aku nak review sikit satu filem Malayalam yang aku baru tonton ni. Filem Kumbalangi Nights bukan nya filem aksi lawan-lawan polis tangkap penjenayah atau cerita hero kuat boleh sepak kereta sampai melayang semata-mata nak membasteras Rasuah. Filem Kumbalangi Nights adalah filem keluarga yang sangai santai tapi jalan cerita yang menarik sampai korang tak duga dia punya jalan cerita tu.



Filem Kumbalangi Nights adalah filem Malayalam di tayang pada 2019. Maknanya filem ni masih baru. Pelakon-pelakon nya pun kita tak kenal. Ada lah sorang dua yang macam kita biasa tengok kat filem-filem tamil. Cuma watak yang diaorang pegang cuma watak untuk melengkapkan cerita saja.

Kisahnya : ada 4 beradik berbeza ibu tinggal dalam satu rumah. Dan diaorang ni tak bekerja pun.Cuma tangkap ikan sebab depan rumah diaorang ada sungai yang sangat cantik. Aku suka sangat rumah diaorang ni sebab ada sungai ni la. Tasik ke sungai tak tahu la..Tapi cantik betul pemandangan kampung Kumbalangi ni.Yang ni korang kena tengok sendiri la...






Saji, Bonny, Bobby dan Frankie. Diaorang tak berkerja. Frankie (bongsu) masih belajar dan dia duduk asrama. Aktif main bolasepak dan dia sedar kehidupan dia tak macam kawan-kawan sekolah dia yang lain. Bila cuti panjang semua pergi jalan-jalan tapi dia balik rumah abang-abang dia dan kena mengadap perangai abang-abang dia yang tak berapa matang.

Dah la tak kerja, girlfriend pun tak de. kat kampung tu rumah diaorang la yang paling buruk, dan diaorang ni memang orang tak pandang la. Nak buat menantu pun orang takmau.

Diaorang sendiri sedar benda tu tapi diaorang cuma anggap macam "tak pe la..nak buat cemana..". Entah macam mana satu hari si Bobby ni jatuh cinta kat gadis sekampung dia Nama Baby. Baby ni dah lama crush la kat si Bobby sejak sekolah lagi. Seronok la dia bila dapat Bobby walaupun Bobby tu tak de siapa yang nak pun. Hahah..



Bila dah ada GF, dia pun nak kawen la dengan si Baby. Jumpa la abang ipar si Baby sebab Baby dah tak de ayah jadi abang ipar dia yang kerja sebagai tukang gunting rambut tu la jaga diaorang sekeluarga.

Tapi abang ipar si Babay tak suka sebab Bobby ni duit pun tak de, kerja pun tak. Nak bercukup pun , abang nya Saji yang bayarkan. Lagi la dia geram. Abang Ipar baby ni jenis jaga standart la. Dia fikir dia la lelaki paling sempurna kat situ. Memang berlagak habis.






So macam mana pun si Bobby terpaksa la kerja. Kerja kat kilang ikan.

Si saji pulak di takdirkan dia terpaksa bawak balik sorang perempuan yang baru bersalin ke rumah tu. Semuanya sebab dia jadi punca suami wanita tu mati.

Bonny pulak jatuh cinta kat sorang perempuan warga asing yang datang melancong. Perempuan tu kena halau dari homestay sebab bawak balik Bonny ke Homestay tu. Jadi perempuan warga asing tu pun ikut balik la kerumah buruk bonny.



Bayang kan lah cemana 2 perempuan dan sorang baby masuk ke dalam satu rumah yang orang kampung anggap rumah paling buruk.

Tapi yang best nya kejadian-kejadian ni yang buat hubungan diaorang 4 beradik jadi lebih kuat. Dari suka bergaduh berguling-guling sampai la diaorang sepakat hidup bersama.






Korang kena tengok apa kejadian yang buat saji terpaksa bawak balik isteri kawan dia kerumah, Apa punca Abang ipar baby tak bagi Bobby dan Baby kawin. Apa jadi pada abang ipar Baby? Dan yang best sekali diaorang boleh duduk sama-sama makan sekali. Dulu tak de nya.. Main bedal je ikut suka. Hahah..

Ringan je ceritanya tapi menarik. Bagi korang yang bosan dengan aksi tak masuk akal filem2 tamil boleh la korang tonton filem ni.

Bye.


RESEPI IKAN NYOK-NYOK MASAK CUKA YANG SIMPLE DAN SEDAP.

Hi semua..

Saya ni walaupun suka makan benda-benda masam tapi tak berapa minat masak cuka. Setakat makan sikit-sikit ok la. Agaknya sebab tu Masak cuka ni memang tak de dalam menu wajib masak. Tapi kalau ahli keluarga saya yang lain diaorang memang suka la ikan masak cuka ni. Mak saya pun suka sangat.

Ini Ikan Masak cuka yang di masak oleh kakak saya. Nampak sedap..kan?? Tiap kali ada kenduri kat rumah mesti ada Ikan masak cuka ni. Senang dimasak, tak mudah basi dan bahan-bahan nya juga simple je.

Biasanya ikan yang digunakan untuk masak cuka ni ialah ikan Tongkol, ikan merah, Ikan nyok-nyok dan banyak lagi la. Tapi kata kakak saya kalau nak lebih sedap gunalah ikan tenggiri. Ikut lah selera korang nak gunakan ikan apa. Semuanya boleh asalkan ikan tu digoreng dahulu.








Selain ikan ada juga yang buat Masak Cuka ni menggunakan ayam. Bagi yang tak suka ikan boleh la gantikan dengan ayam. Goreng ayam tu lepas tu masuk kan dalam masak cuka ni.

Bagi yang suka ada syur-sayur sikit boleh la letak kan timun. Cuma kalau letak timun tak boleh la lebihkan air sebab timun kan ada kandungan air.Nanti banyak sangat kuahnya jadi tak sedap pulak. Masak cuka ni biasanya kuah tak banyak. Sikit-sikit je sebab masam ada cuka.

Tak suka timun cukup la letak cili besar. Nak pedas sikit letak cilipadi. Kalau cili besar banyak, saya kutip cili besar tu je la. Suka rasa manis2 pedas cili tu. Cilipadi tak berani nak kutip.Hahahah..


Ok..Ni resepi nya.. Resepi Ikan Nyok-Nyok Masak Cuka Simple dan Sedap.

Bahan-Bahannya :

2 ekor ikan Nyok-nyok (Ikan digaul garam & kunyit dan digoreng) 
7-8 biji bawang merah di belah 4 
5-6 ulas Bawang putih dibelah 2
1 inci Halia (dihiris) 
1 sudu teh Biji sawi
5-6 biji Cili api / cili besar merah & hijau 
1 senduk Cuka
Garam secukup rasa 
Serbuk perasa (optional)
Timun/Tomato (optional)
1 senduk minyak masak
Air.


Cara-Caranya

1- Goreng ikan dah ketepikan.

2- Panas kan minyak dalam kuali. Tumis biji sawi, halia, bawang merah dan bawang putih,

3- Bila dah naik bau masuk kan cuka dan air. Jangan masuk kan air banyak sangat. 1 senduk cuka untuk 1 senduk air. Tapi kalau suka kuah banyak lebih kan air. cuma jangan sampai hilang rasa masam cuka.








4- masuk kan ikan dan cili. Masak hingga mendidih

5- masuk kan garam . Angkat dan hidangkan.

Mudah je kan?? Kalau dah tak tahu nak masak apa boleh la cuba resepi Ikan masak cuka ni. Sedap dan cepat dimasak.

Selamat mencuba..

Bye...