Thursday, 13 June 2019

5 RESEPI BISKUT RAYA PALING SEDAP TAPI MUDAH DAN CEPAT DIBUAT

Hye Semua..

Selamat Hari Raya.. Tahun ni rajin betul saya buat kuih raya. Kalau tahun-tahun sebelum ni memang malas nak buat. Buat pun setakat brownies dan kek saja. Biskut-biskut tak buat pun. 

Tapi tahun ni saya buat biskut raya. Buat biskut raya yang senang dan simple je. Tapi sedap.  


Ini lah 5 biakut raya yang sempat saya buat. Nak buat ni pun jenuh la halau anak-anak balik kampung kejap. Kalau si kakak tu dia tak peduli sangat biskut raya ni. Dia nak makan je. 

Tapi si adik tu. Aduh!! dia nak buat sama. Nak uli tepung macam kita buat. Tu yang susah sikit. Sebab tu nak buat biskut raya kena la buat masa dia tak de di rumah ataupun masa dia tidur.








Kalau untuk makan sendiri tak pe la ajak dia buat sama-sama. Ni benda nak jamu kat orang memang tak boleh la buat dengan dia. Hahaha,. Pengsan nanti orang makan. Tak pasal2 masuk hospital.

kat bawah ni saya dah sertakan sekali resepi untuk biskut raya simple tapi sedap ni. Boleh la korang try buat.

Coco Crunch Bersalut Coklat

Bahan-Bahan:

1 bungkus coco crunch
200g coklat masakan (dark chocolate)
1 sudu besar majerin
100 paper cup

hiasan: Boleh letak almond, coklat rice atau gula warna warni macam saya guna ni..

Cara-Caranya:

1- Susun paper cup dan masuk kan coco crunch dalam semua paper cup . ketepikan dulu.
2- Hancur kan coklat dan cairkan - double boiler.
3- Masuk kan majerin dan kacau lagi sampai cair semuanya,
4- masuk kan coklat yang dah cair dalam piping bag.
5- paipkan coklat dalam paper cup yang ada coco crunch tadi.

Buat sampai habis,. Lepas tu letak kan bahan hiasan yang korang suka.

Sejuk kan .Bila dah keras masuk kan dalam bekas. 

Biskut ni kalau tak sorok memang cepat la habis.Tak sempat nak jamu kat tetamu. Hahah




Biskut Nestum rangup dan sedap

Bahan-Bahan:

3 cawan Tepung gandum
3 sudu besar Tepung jagung
3 cawan majerin
1 biji telur
2 cawan nestum yang sudah dikisar halus
1 cawan badam yang di cincang .
1 cawan gula ising
1 sudu kecil esen vanila

Hiasan: coklat masakan yang dicairkan dan juga nestum 

Cara-Caranya :

1- Masuk kan majerin, gula ising , telur dan esen vanila ke dalam bekas pengadun. Pukul sampai sebati.

2- Masuk kan tepung gandum. tepung jagung , serbuk nestum dan badan. Uli dengan tangan je sampai jadi doh yang lembut.

3- Canaikan atas papan lepas tu potong petak ikut sama saiz. Baru lah masak sekata bila di bakar nanti.

4- Boleh juga kalau nak buat bentuk lain. Ikut suka la nak buat cemana.

5- Lepas tu ambik satu keping dan gaul2 dengan nestum . 

6- Susun dalam loyang. Ulang proses ni sampai habis adunan. 

7- Lepas tu bakar. 20 minit dengan suhu 180.  Bila dah sejuk boleh la lorek kan dengan coklat  yang dah di cairkan.

Kalau tak suka coklat boleh sapu kuning telur je . Biskut ni sangat sedap kalau makan dengan kopi O petang hari.Hahah..

Rasanya sama macam rasa biskut Oat dalam kotak yang ada jual kat kedai tu. Sekotak tu mahal jugak la. Tapi isi tak banyak. Buat sendiri puas hati makan.






Biskut Chips Coklat Rangup

Bahan-Bahan nya:

75g gula perang
300g butter
300g tepung gandum
1 sudu esen vanila
50g nuts (almond/walnut)
50g chip chocolate

 Cara-caranya: 

1-Campur gula perang,esen vanila dan butter.Kacau sikit2 je bagi sebati Tak payah kacau sampai kembang .

2-.Lepas tu masuk kan tepung gandum.

3- Almond atau walnut tu cincang-cincang  dulu lepas tu bakar dalam 15 minit je.Lepas tu masuk kan ke dalam tepung tadi.uli supaya dia jadi doh.Uli pun sikit2 je.asal kan nuts tu merata kat dalam tepung

4- last sekali baru masuk kan chip chocolate. kacau sikit2 je sebab nanti coklat tu cair habis doh jadi kaler koko.

5- kemudian Simpan dalam peti sejuk dalam setengah jam. Bukan tempat beku..simpan kat bawah-bawah je..






6- 15 minit sebelum bakar panas kan oven.suhu 180 .

7- Lepas tu keluarkan doh tu dari peti sejuk .jemput2 dengan tangan je letas atas loyang..Loyang tak payah sapu apa-apa..Boleh guna sudu je kalau tak nak guna tangan

8- saya bakar 30 minit suhu 180. 

Bila dah masak sejuk kan dulu baru masuk kan dalam bekas.Kalau tengah panas memang dia nampak macam lembik2 lagi.tapi ok dah tu sebenarnya..Dah sejuk baru la dia betul-betul keras. resepi dan gambar dari : Resepi Biskut Chips Chocolate

Biskut sarang Semut

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
1 cawan gula ising
1 cawan tepung jagung
2 sudu besar tepung kastard
1/2 mentega  buttercup
1 sudu kecil esen vanila
sedikit pewarna kuning (saya tak letak)

Hiasan: paper cup , manik gula warna warni atau pun coklat rice.

Cara-Caranya:

1- Pukul mentega dan gula ising sampai kembang. masuk kan esen vanila dan pewarna. Kacau sebati
2- Masuk kan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard.
3- Uli sampai jadi doh.
4- kemudian tekap doh pada penyagat dan tekan perlahan-lahan, 
5- Cedok tepung yang dah di tekap pada penyagat tadi guna garfu dan masu kan dalam paper cup.
6- Taburkan hiasan dan bakar dengan suhu 180 selama 15 minit. 

Korang boleh guna cup yang kecil atau pun yang sedang je. saya guna paper cup saiz kecil. Buat yang kecil lagi bagus sebab raya orang nak try macam-macam biskut. kalau kita buat besar  nanti orang makan tak habis takut dibuang je.

Guna cup kecil sekali ngap je . Hahah 




Biskut Kacang

Bahan-bahannya: 

2 cawan kacang tanah yang dah di sangai - buang kulit dan kisar halus.
1 cawan majerin
1 cawan guna halus
1 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat

Hiasan: kuning telur

Campurkan semua bahan dan uli sampai jadi doh.

Tekap guna acuan yang korang suka.

Biskut ni akan jadi gebu bila dia tebal dan jadi rangup bila dia nipis. Jadi terserah korang nak biskut ni gebu atau rangup.

Sebelum bakar sapu kuning telur kat atas biskut.

Bakar dengan suhu 180 selama 20 minit. sejuk kan dan simpan dalam balang.

Yang dah habis biskut raya di rumah boleh la cuba resepi-resepi ni. Membuatnya pun tak lama. Boleh la dijamu pada tetamu yang datang.. Selamat mencuba



4 comments:

  1. done screenshot!🤣🤣...thanks for sharing..bestnya sempat buat biskut raya sendiri...kalau beli kat luar kadang² rasa gula je lebih.😂

    ReplyDelete
  2. rajinnya,... walaupun semua mudah2 resepi nk buatnya
    tp kerajinan tak pernah ada utk buat biskut ni hehehhe...

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();