Skip to main content

5 RESEPI BISKUT RAYA PALING SEDAP TAPI MUDAH DAN CEPAT DIBUAT

Hye Semua..

Selamat Hari Raya.. Tahun ni rajin betul saya buat kuih raya. Kalau tahun-tahun sebelum ni memang malas nak buat. Buat pun setakat brownies dan kek saja. Biskut-biskut tak buat pun. 

Tapi tahun ni saya buat biskut raya. Buat biskut raya yang senang dan simple je. Tapi sedap.  


Ini lah 5 biakut raya yang sempat saya buat. Nak buat ni pun jenuh la halau anak-anak balik kampung kejap. Kalau si kakak tu dia tak peduli sangat biskut raya ni. Dia nak makan je. 

Tapi si adik tu. Aduh!! dia nak buat sama. Nak uli tepung macam kita buat. Tu yang susah sikit. Sebab tu nak buat biskut raya kena la buat masa dia tak de di rumah ataupun masa dia tidur.








Kalau untuk makan sendiri tak pe la ajak dia buat sama-sama. Ni benda nak jamu kat orang memang tak boleh la buat dengan dia. Hahaha,. Pengsan nanti orang makan. Tak pasal2 masuk hospital.

kat bawah ni saya dah sertakan sekali resepi untuk biskut raya simple tapi sedap ni. Boleh la korang try buat.

Coco Crunch Bersalut Coklat

Bahan-Bahan:

1 bungkus coco crunch
200g coklat masakan (dark chocolate)
1 sudu besar majerin
100 paper cup

hiasan: Boleh letak almond, coklat rice atau gula warna warni macam saya guna ni..

Cara-Caranya:

1- Susun paper cup dan masuk kan coco crunch dalam semua paper cup . ketepikan dulu.
2- Hancur kan coklat dan cairkan - double boiler.
3- Masuk kan majerin dan kacau lagi sampai cair semuanya,
4- masuk kan coklat yang dah cair dalam piping bag.
5- paipkan coklat dalam paper cup yang ada coco crunch tadi.

Buat sampai habis,. Lepas tu letak kan bahan hiasan yang korang suka.

Sejuk kan .Bila dah keras masuk kan dalam bekas. 

Biskut ni kalau tak sorok memang cepat la habis.Tak sempat nak jamu kat tetamu. Hahah




Biskut Nestum rangup dan sedap

Bahan-Bahan:

3 cawan Tepung gandum
3 sudu besar Tepung jagung
3 cawan majerin
1 biji telur
2 cawan nestum yang sudah dikisar halus
1 cawan badam yang di cincang .
1 cawan gula ising
1 sudu kecil esen vanila

Hiasan: coklat masakan yang dicairkan dan juga nestum 

Cara-Caranya :

1- Masuk kan majerin, gula ising , telur dan esen vanila ke dalam bekas pengadun. Pukul sampai sebati.

2- Masuk kan tepung gandum. tepung jagung , serbuk nestum dan badan. Uli dengan tangan je sampai jadi doh yang lembut.

3- Canaikan atas papan lepas tu potong petak ikut sama saiz. Baru lah masak sekata bila di bakar nanti.

4- Boleh juga kalau nak buat bentuk lain. Ikut suka la nak buat cemana.

5- Lepas tu ambik satu keping dan gaul2 dengan nestum . 

6- Susun dalam loyang. Ulang proses ni sampai habis adunan. 

7- Lepas tu bakar. 20 minit dengan suhu 180.  Bila dah sejuk boleh la lorek kan dengan coklat  yang dah di cairkan.

Kalau tak suka coklat boleh sapu kuning telur je . Biskut ni sangat sedap kalau makan dengan kopi O petang hari.Hahah..

Rasanya sama macam rasa biskut Oat dalam kotak yang ada jual kat kedai tu. Sekotak tu mahal jugak la. Tapi isi tak banyak. Buat sendiri puas hati makan.






Biskut Chips Coklat Rangup

Bahan-Bahan nya:

75g gula perang
300g butter
300g tepung gandum
1 sudu esen vanila
50g nuts (almond/walnut)
50g chip chocolate

 Cara-caranya: 

1-Campur gula perang,esen vanila dan butter.Kacau sikit2 je bagi sebati Tak payah kacau sampai kembang .

2-.Lepas tu masuk kan tepung gandum.

3- Almond atau walnut tu cincang-cincang  dulu lepas tu bakar dalam 15 minit je.Lepas tu masuk kan ke dalam tepung tadi.uli supaya dia jadi doh.Uli pun sikit2 je.asal kan nuts tu merata kat dalam tepung

4- last sekali baru masuk kan chip chocolate. kacau sikit2 je sebab nanti coklat tu cair habis doh jadi kaler koko.

5- kemudian Simpan dalam peti sejuk dalam setengah jam. Bukan tempat beku..simpan kat bawah-bawah je..








6- 15 minit sebelum bakar panas kan oven.suhu 180 .

7- Lepas tu keluarkan doh tu dari peti sejuk .jemput2 dengan tangan je letas atas loyang..Loyang tak payah sapu apa-apa..Boleh guna sudu je kalau tak nak guna tangan

8- saya bakar 30 minit suhu 180. 

Bila dah masak sejuk kan dulu baru masuk kan dalam bekas.Kalau tengah panas memang dia nampak macam lembik2 lagi.tapi ok dah tu sebenarnya..Dah sejuk baru la dia betul-betul keras. resepi dan gambar dari : Resepi Biskut Chips Chocolate

Biskut sarang Semut

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
1 cawan gula ising
1 cawan tepung jagung
2 sudu besar tepung kastard
1/2 mentega  buttercup
1 sudu kecil esen vanila
sedikit pewarna kuning (saya tak letak)

Hiasan: paper cup , manik gula warna warni atau pun coklat rice.

Cara-Caranya:

1- Pukul mentega dan gula ising sampai kembang. masuk kan esen vanila dan pewarna. Kacau sebati
2- Masuk kan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard.
3- Uli sampai jadi doh.
4- kemudian tekap doh pada penyagat dan tekan perlahan-lahan, 
5- Cedok tepung yang dah di tekap pada penyagat tadi guna garfu dan masu kan dalam paper cup.
6- Taburkan hiasan dan bakar dengan suhu 180 selama 15 minit. 

Korang boleh guna cup yang kecil atau pun yang sedang je. saya guna paper cup saiz kecil. Buat yang kecil lagi bagus sebab raya orang nak try macam-macam biskut. kalau kita buat besar  nanti orang makan tak habis takut dibuang je.

Guna cup kecil sekali ngap je . Hahah 




Biskut Kacang

Bahan-bahannya: 

2 cawan kacang tanah yang dah di sangai - buang kulit dan kisar halus.
1 cawan majerin
1 cawan guna halus
1 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat

Hiasan: kuning telur

Campurkan semua bahan dan uli sampai jadi doh.

Tekap guna acuan yang korang suka.

Biskut ni akan jadi gebu bila dia tebal dan jadi rangup bila dia nipis. Jadi terserah korang nak biskut ni gebu atau rangup.

Sebelum bakar sapu kuning telur kat atas biskut.

Bakar dengan suhu 180 selama 20 minit. sejuk kan dan simpan dalam balang.

Yang dah habis biskut raya di rumah boleh la cuba resepi-resepi ni. Membuatnya pun tak lama. Boleh la dijamu pada tetamu yang datang.. Selamat mencuba



Comments

  1. done screenshot!🤣🤣...thanks for sharing..bestnya sempat buat biskut raya sendiri...kalau beli kat luar kadang² rasa gula je lebih.😂

    ReplyDelete
  2. rajinnya,... walaupun semua mudah2 resepi nk buatnya
    tp kerajinan tak pernah ada utk buat biskut ni hehehhe...

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…