Friday, 28 June 2019

RESEPI TAUHU BERLAUK AYAM YANG SEDAP DAN MUDAH

Hi semua..

Kakak saya yang no 2 saya panggil kakngah . Dia ni rajin betul memasak. kalau tiap kali balik kampung dia la yang masak. Mungkin sebab dia pandai masak banyak2 jadi tugas memasak tu macam dia yang pegang la. Kami ni kalau masak periuk kecil boleh la..Hahah..

Tahun 2018 lepas abang ipar saya meninggal dia terus balik ke kampung. Duduk dengan mak. jadi dia pegang lesen besar la kat dapur tu. Jangan memandai-mandai kau nak masuk dapur dia. kena bagitau dulu kau nak masak apa. baru boleh masuk. haha,,






Kakngah saya ni sejak duduk kampung dia berniaga benda-benda makanan ni. Kuih raya, laksa, mee kari, .. Sebut je la apa yang korang nak makan , InsyaAllah dia akan buat. Korang siap duit je. Sampai depan rumah dia hantar.

Kemarin nampak dia share gambar Tauhu Berlauk di facebook dia. Terus tanya resepi . Nak copy masuk blog. Heheh.. Masa mula-mula baca resepinya nampak macam mudah tapi tiba-tiba rasa macam susah je. Sebab lepas kukus nak kena goreng pulak.



Saya ni lemah betul kalau masakan yang kena kukus-kukus ni. Dah dapat bayangkan betapa huru hara nya dapur bila masak makanan berkukus nih. leceh la. haha.. Bagi yang suka kukus-kukus ni boleh la cuba.

Korang yang nak try resepi Tauhu Berlauk , ni dia resepi nya..

Bahan-bahan:

1 mangkuk isi ayam
2 bungkus tauhu telur
2 ketul tauhu biasa
2 biji cili merah
1 biji labu bawang besar
1 pokok daun sup
1 pokok daun bawang
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu serbuk lada putih
garam
Serbuk perasa (tak suka tak payah letak)
5 biji telur
mintak untuk menggoreng  (minyak kena banyak)






Cara-Caranya:

Bersihkan ayam dan cincang ayam hingga hancur.

Masuk kan tauhu Tauhu telur dan tauhu biasa ke dalam pengisar. Kisar sampai hancur. Jangan letak air,

hiris daun sup dan daun bawang. Hiris halus.

Bawang besar dan cili besar di cincang halus.



Kemudian masuk kan semua bahan yang dicincang dan dipotong ke dalam tauhu yang dah di kisar tu.

Masuk kan garam , lada hitam dan lada putih. kacau sebati

Panaskan pengukus. Bila pengukus dan panas masuk kan tahu ke dalam acuan dan kukus sampai tauhu masak.



Sejuk kan tauhu yang dah di masak.

Lepas tauhu dah sejuk , tu panaskan minyak dalam kuali.



Pukul telur dan celup Tauhu ke dalam telur. kemudian goreng hingga warna bertukar perang,

Siap untuk dihidangkan.

Korang boleh gantikan ayam dengan daging. Kakngah aku dan anak-anak nya tak boleh makan daging. Nanti kulit jadi gegata jadi dia letak ayam je,






Senang je sebenarnya,Tapi buat dengan malas apa pun tak jadi. bagi korang yang sekitar Beruas boleh la order Tauhu berlauk ni dari kakngah aku. Woowoo... sempat lagi tu promote..haha NI facebook dia - Heryantee 

Selamat mencuba..





Thursday, 27 June 2019

RESEPI PANCAKE YANG MUDAH DAN CEPAT DISEDIAKAN UNTUK SARAPAN PAGI.


Hi semua..

Ramai yang tak suka masak sarapan pagi sebab letih dan biasanya tak ramai yang suka sarapan diawal pagi. Paling senang beli je la.



Bukan nya apa, nak masak pagi-pagi tu leceh la.. Dah la nak kena siap cepat-cepat sebab nak pergi kerja atau anak nak ke sekolah. 

Tapi sebenarnya ada banyak sarapan pagi yang boleh disiapkan dengan cepat. Salah satunya ialah Pancake.


Saya punya pancake macam-macam rupa ada. sebab jarang la buat pancake sambil sukat-sukat bahan. Selalunya main letak je.

Sebab tu kadang2 kaler pancake tu sekata. Kadang-kadang tompok2 je. Hahah.. Asalkan jangan lari banyak sangat sukatan nya tu. Nanti tak sedap pulak.




Pancake bukan je mudah dimasak tapi juga sedap dan mengenyang kan. Boleh dimakan dengan berbagai cara, Tapi dirumah saya, Nutella jadi pilihan.



Hari ni saya kongsikan satu resepi pancake yang selalu saya buat untuk sarapan pagi anak-anak. Tak sampai 10 minit untuk siapkan hidangan ni.


Resepi pancake yang mudah dan sedap. hidangan untuk 10 keping (saiz kecil)


Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
1 setengah  cawan susu penuh krim
1 sudu baking powder
2 sudu besar butter
1 biji telur
2 sudu besar gula
sedikit esen vanila





Cara-Caranya:

Masuk kan semua bahan dalam satu bekas. Kemudian pukul sampai bahan sebati dan tak de tepung yang berketul. Saya pakai pakai mixer (pukul lebih dari 3 minit)

Panaskan kuali leper. sapu sedikit butter pada kuali. (guna api kecil)

Bila dah panas senduk kan adunan ke dalam kuali.

Tunggu sampai bahagian atas sedikit berbuih.

kemudian alihkan pancake. Angkat pancake bila kedua-dua belah dah keperang-perangan.


Ulang sampai adunan habis.

Hidangkan bersama jem, marple syrup atau pun nutella. 

selamat mencuba

Tuesday, 25 June 2019

BALIK SEKOLAH DENGAN KESAN BENGKAK ~ BUDAK-BUDAK SEKARANG MEMANG DAH TAK MAKAN NASIHAT KE?

Hi Semua..

Waktu saya muat naik gambar-gambar ni di Facebook mesti ada yang fikir saya ni nak hentam cikgu je.. Hahahaha.. Padahal tak de pun hentam cikgu dalam post tu.

Mesti ada jugak yang fikir.. "ala..sikit je.."

Heh..Meh anak kau aku cubit sikit sampai lebam , sampai dia menangis.. Kita tengok dia punya sikit tu cemana.



So hari ni saya nak cerita apa yang jadi pada Mikhail ni. Ceritanya pendek saja.

Jumaat lepas dia balik sekolah dengan kesan bengkak kat atas mata. Bengkak tu memang jelas sangat jadi kakak nya terus menjerit sebab risau . Apa lagi kita ni, terus tanya dia jatuh kat mana.






Mikhail ni memang selalu terlanggar dinding dan jatuh sebab dia tak suka pakai cermin mata padahal dia rabun. Sebab tu mula-mula saya cuma syak dia jatuh.

Tapi benda yang jadi sebenarnya ialah kawan dia baling botol air dan kena bahagian atas mata tu.

Tak de kaitan pun dengan cikgu tau. Masa kejadian tu Mikhail kata dia menangis dan ada cikgu yang dah marah budak2 tu. Siap denda lagi.



Tapi yang buat saya geram sangat , lepas je cikgu tu keluar diaorang masih baling2 alat tulis pulak sampai hampir2 kena mata Mikhail.

Mikhail kata " adik terpaksa jaga-jaga sebab adik risau ..adik dah la tak nampak.."

Jenis tak makan saman dan tak serik pun. Budak2 sekarang memang tak reti takut dengan cikgu ke? Tak faham ke bila cikgu kata " jangan buat"..

Nak je saya pi sekolah jumpa budak2 tu lepas tu ugut nak bawak pi balai polis. Biar diaorang sedar sikit. Biasa budak2 kan takut polis. Tapi tak tahu la kot budak2 sekarang tak takut polis.

Alhamdulilllah anak-anak saya masih takut polis. Hahaha.

Saya ni tak nak la sampai benda gini pun nak pergi tunjuk muka kat sekolah. Nak telefon pun tak nak sebab nanti bercakap yang bukan2. Sebab tu saya lebih memilih untuk menulis. Bila tulis ni ayat kita pun tersusun dan terjaga..kan??



So kita pun tulis la aduan kita kat cikgu cuma melalui mesengger facebook saja supaya dia tak la anggap kita serius sangat ..kan??  Jadi kemarahan saya tu bukan lah pada cikgu tapi pada budak2 yang tak makan nasihat tu dan cuma luahkan kerisauan saya jika benda ni berulang lagi dan berharap budak2 tu diberi denda yang lebih mengesankan.





Tapi tu la.. cikgu senyap je.. Kita pun rasa tak pe la kalau dia diam je..

Tapi lepas ni kalau jadi apa2 pada ank saya tak de la nak mengadu-mengadu dah.. Ada budak yang buat hal dengan anak-anak saya memang saya terus pi balai je. Tak mau susahkan cikgu2 je.. Boleh gitu?

Bye..

Wednesday, 19 June 2019

ROGOL : SIAPA YANG BERSALAH. WANITA ATAU LELAKI?


Cara berpakaian punca wanita jadi mangsa rogol.

Nak setuju ke tidak korang terpaksa setuju.

"tapi ada perempuan tutup habis semua pun jadi mangsa rogol.."






Ye..sebab lelaki tu dah tengok perempuan yang berpakaian macam telanjang. Tak tahu la dia tengok kat mana. Kat tv ke, kat website ke, kat wasap video ke, kat dalam bas ke, kat tempat kerja ke..

Dia dok tahan2 lama2 tak tertahan jadi yang akan jadi mangsa ialah mana2 perempuan yang sempat dia "sambar".

Sebab tu lah wanita yang tak bersalah pun jadi mangsa kerakusan lelaki tak de moral ni.



Lelaki juga bersalah.. Lelaki salah sebab tak reti nak jaga pandangan.

Kan ke islam dah pesan pada lelaki jaga pandangan. Islam juga pesan pada wanita jaga aurat. Tanggungjawab tak boleh diletak pada satu pihak saja.

Wanita tolong lah bantu lelaki supaya dapat kawal nafsu mereka. Lelaki pula bantu wanita dengan menjaga mata  dan pandangan.

Jangan lah asyik buka website tak senonoh je. Jangan asyik tengok gambar-gambar artis seksi di laman sosial.

Kalau lelaki boleh pesan pada wanita supaya jangan berpakaian menjolok mata, lelaki pun patut tahu yang menonton video tak senonoh pun adalah satu dosa.







Jaga lah diri masing2 dan tahu tanggungjawab sendiri. Korang jangan fikir yang korang pandai jaga diri, tak lalu tempat gelap, ada bodyguard dan ada seni pertahankan diri jadi tak pe untuk korang pakai seksi.

Tindakan korang mungkin akan membuatkan orang lain menjadi mangsa.

Lelaki pula jangan fikir yang ianya tak pe kalau tengok tengok saja .. Tengok gambar dan video artis menari melentik-lentik, tengok video Kak KM, layan video sajat.. Mula-mula mungkin tak rasa apa. Tapi kalau hari-hari tak ke yang bawah tu meronta-ronta minta kebebsan???

Bye..

Tuesday, 18 June 2019

TUTORIAL EDIT GAMBAR GUNA PICSART SUPAYA ADA SATU COLOUR SAJA.

Hi semua..

Hari ni nak share tutorial edit gambar guna Picsart memandangkan ada yang tanya saya tahu tak cemana nak edit gambar supaya ada satu bahagian sahaja yang ada warna. Saya ada banyak apps untuk edit gambar dan salah satunya yang korang boleh guna ialah Picsart. So hari ni saya ajar cara edit gambar guna picsart. 



Maknanya dia nak ada ada warna untuk bahagian-bahangian tertentu saja. Contohnya macam gambar Maisara ni. Cuma bajunya saja yang ada colour.








Caranya senang saja. Mula-mula buka Picsart yang korang dah install dalam phone korang. Boleh pi ke Play Store untuk install.

Korang pilih la gambar apa yang korang nak edit. Saya pilih gambar Mikhail yang atas ni.

Kemudian pilih Effext dan pilih colour. Nampak kat gambar atas ni.. Akan keluar satu bulatan kat gambar korang.



Gerak kan bulatan tu pada warna dalam gambar yang korang nak. Saya nak warna kulit Mikhail je. Ada tanda + pada bulatan tu..kan? jadi pastikan warna yang korang nak betul2 kat tanda + tu.

Jadi saya gerak kan pada warna kulit Mikhail.



Jeng--jeng..Terus warna gambar bertukar. Kat situ ada Min Hue dan Max Hue. Korang boleh adjust la warna-warna tu.  tolak sikit tarik sikit. Ikut apa yang sedap kat mata korang la.

Kalau korang tak adjust nanti gambar tu warna nya tak sekata. So pandai-pandai korang la nak adjust dia cemana. kalau nak tambah bagi ada dua colour klik pada tanda + kat bawah tu, Pilih lagi colour yang korang nak. 







Oleh sebab saya nak cuma Colour Mikhail je yang menyerlah, saya guna pemadam tu dan padam warna-warna daun kat belakang Mikhail jugak. Daun2 tu colour sama dengan kulit Mikhail, so kita tak nak yang tu.. Kita pun padam la ..

Dah siap..cemana??Senang je..kan?? Dah siap save je la. Bye.

Monday, 17 June 2019

BACA ARTIKEL DAN DAPAT REWARD DENGAN CASHZINE - PELUANG JANA INCOME DENGAN MUDAH

Hi Semua..

Saya nak share satu applikasi buat duit yang sangat bagus untuk korang yang memang nak kumpul duit sikit-sikit. Applikasi Cashzine ni adalah aplikasi yang menyediakan artikel-artikel untuk bacaan umum.




Korang yang suka membaca tu, di samping boleh tambah pengetahuan bab isu semasa boleh la jadikan ianya sebagai duit poket. Lepas la untuk beli jajan. Heheh..






Lagi banyak korang baca lagi banyak la duit yang masuk. Selain tu korang boleh share artikel tu dan dapat lebih lagi coin untuk korang tebus ke wang tunai.

Untuk 1000 coin korang boleh tebus rm1. 1000 coin ni mudah je korang nak dapat. Cuma baca artikel dan share saja.



Pada korang yang nak join boleh klik sini dan masuk kan invitation code: 1499424 untuk dapatkan 800 coins secara percuma. Senang2 je dah dapat 800 coins. pergi kat bahagian "Me" dan pilih "Enter Invition Code"  ..Paham ye?





Bagi yang nak download apps ni , apa yang korang perlu buat ialah download apps Cashzine lat sini . Klik. http://lzzhuocai.com/?1499424

Kemudian daftar la untuk buat akaun korang. Masuk kan email dan pasword.

Kemudian buka email yang dia hantar untuk pengesahan akaun.






kemudian korang dah boleh login dan baca artikel kemudian share kalau mahu duit lebih. Coins akan diupdate terus ke akaun cashzine korang.

Mudah je..kan.. Jom try dan jangan liupa masuk kan invitation code untuk dapat coins percuma.

Bye..

LAPORAN PENTAKSIRAN PERTENGAHAN TAHUN MIKHAIL UNTUK TAHUN 2019

Hi Semua..

Kalau update blog ni maknanya ada la benda nak cerita. Kalau tak de benda diam sendu je la blog ni.kan???

Macam biasa ceritanya pasal anak. Minggu lepas sempat ke sekolah Mikhail sebab ada pelaporan pentaksiran. Sedia tahu tahap 1 tak de peperiksaan tapi diaorang ada pentaksiran ni..  Nak cerita pun bukan paham sangat pun. Hahaha..



Walaupun tak paham bukan bermakna kita tak payah ambik tahu. Kena juga tahu prestasi anak-anak kita kat sekolah walaupun tak di tumpukan pada akedemik semata-mata. Bagi yang tak tahu apa benda Pentaksiran Bilik darjah (PBD) boleh la klik untuk lebih faham.





Bab akedemik saya tak risau sangat pada Mikhail ni. Berbeza dengan kakak nya yang bab akedemik memang kurang menarik bagi dia. Dia belajar macam terpaksa. Harap-harap makin besar kakak boleh berubah.

Masa UPSR ni ibu ayah masih rasa "tak pe..Dunia kanak-kanak dia masih banyak nak diteroka" tapi nanti dah naik sekolah menengah tolong lah berubah wahai kakak.. Tumpu pada PT3. Hahah.\\

Balik semula pada Mikhail, saya dapat respond yang sangat baik dari guru kelas nya. Tak de masalah bab pelajaran. CUMA.....

Mikhail tak suka bercakap dalam kelas. Dia lebih banyak diam.

WAHHHHHH!!!! Ni sesuatu yang mengejutkan..Hahahah..

Berbezanya perangai dia kat rumah dengan kat sekolah. kalau kat rumah asyik sebut nama dia je. Kuat mengusik, suka buat apa yang orang larang, tak boleh di tegur,

Sebenarnya dari dia tadika lagi kami dah tau dia suka berpura-pura depan cikgu.haha.. Depan cikgu nya baik ya amat.Lagi2 depan cikgu yang dia suka.

Kalau la satu hari nanti cikgu mengadu kata dia nakal, kami tak kan terkejut sebab itu lah Mikhail yang sebenarnya.

Tahap pengusaaan dalam tp2 dan tp4. Tak de tp5 dan tp6 lagi.Tak pe la..baru darjah 1.. Perlahan-lahan lah.



Tapi untuk pelajaran Pendidikan kesenian (muzik dan PSV) dua-duanya dapat PT2 saja. Nampak sangat dia memang tak minyak seni. Menyanyi ke melukis ke.. Tak minat, Kat rumah pun dia cuma suka lukis bayblade dan Ultraman. Tu pun sebab dia minat bayblade dan Ultraman. kalau tak minat dua benda tu, sah tak de dia rasa nak melukis.





Kalau bab menyanyi lagi la dia tak minat. dengar lagu pun dia kata bising. Cemana???hahah..

Tu je la nak cerita pasal Mikhail.Simpan la semuanya kat sini. Mana tau kot2 ada sesiapa baca boleh la




Thursday, 13 June 2019

5 RESEPI BISKUT RAYA PALING SEDAP TAPI MUDAH DAN CEPAT DIBUAT

Hye Semua..

Selamat Hari Raya.. Tahun ni rajin betul saya buat kuih raya. Kalau tahun-tahun sebelum ni memang malas nak buat. Buat pun setakat brownies dan kek saja. Biskut-biskut tak buat pun. 

Tapi tahun ni saya buat biskut raya. Buat biskut raya yang senang dan simple je. Tapi sedap.  


Ini lah 5 biakut raya yang sempat saya buat. Nak buat ni pun jenuh la halau anak-anak balik kampung kejap. Kalau si kakak tu dia tak peduli sangat biskut raya ni. Dia nak makan je. 

Tapi si adik tu. Aduh!! dia nak buat sama. Nak uli tepung macam kita buat. Tu yang susah sikit. Sebab tu nak buat biskut raya kena la buat masa dia tak de di rumah ataupun masa dia tidur.








Kalau untuk makan sendiri tak pe la ajak dia buat sama-sama. Ni benda nak jamu kat orang memang tak boleh la buat dengan dia. Hahaha,. Pengsan nanti orang makan. Tak pasal2 masuk hospital.

kat bawah ni saya dah sertakan sekali resepi untuk biskut raya simple tapi sedap ni. Boleh la korang try buat.

Coco Crunch Bersalut Coklat

Bahan-Bahan:

1 bungkus coco crunch
200g coklat masakan (dark chocolate)
1 sudu besar majerin
100 paper cup

hiasan: Boleh letak almond, coklat rice atau gula warna warni macam saya guna ni..

Cara-Caranya:

1- Susun paper cup dan masuk kan coco crunch dalam semua paper cup . ketepikan dulu.
2- Hancur kan coklat dan cairkan - double boiler.
3- Masuk kan majerin dan kacau lagi sampai cair semuanya,
4- masuk kan coklat yang dah cair dalam piping bag.
5- paipkan coklat dalam paper cup yang ada coco crunch tadi.

Buat sampai habis,. Lepas tu letak kan bahan hiasan yang korang suka.

Sejuk kan .Bila dah keras masuk kan dalam bekas. 

Biskut ni kalau tak sorok memang cepat la habis.Tak sempat nak jamu kat tetamu. Hahah




Biskut Nestum rangup dan sedap

Bahan-Bahan:

3 cawan Tepung gandum
3 sudu besar Tepung jagung
3 cawan majerin
1 biji telur
2 cawan nestum yang sudah dikisar halus
1 cawan badam yang di cincang .
1 cawan gula ising
1 sudu kecil esen vanila

Hiasan: coklat masakan yang dicairkan dan juga nestum 

Cara-Caranya :

1- Masuk kan majerin, gula ising , telur dan esen vanila ke dalam bekas pengadun. Pukul sampai sebati.

2- Masuk kan tepung gandum. tepung jagung , serbuk nestum dan badan. Uli dengan tangan je sampai jadi doh yang lembut.

3- Canaikan atas papan lepas tu potong petak ikut sama saiz. Baru lah masak sekata bila di bakar nanti.

4- Boleh juga kalau nak buat bentuk lain. Ikut suka la nak buat cemana.

5- Lepas tu ambik satu keping dan gaul2 dengan nestum . 

6- Susun dalam loyang. Ulang proses ni sampai habis adunan. 

7- Lepas tu bakar. 20 minit dengan suhu 180.  Bila dah sejuk boleh la lorek kan dengan coklat  yang dah di cairkan.

Kalau tak suka coklat boleh sapu kuning telur je . Biskut ni sangat sedap kalau makan dengan kopi O petang hari.Hahah..

Rasanya sama macam rasa biskut Oat dalam kotak yang ada jual kat kedai tu. Sekotak tu mahal jugak la. Tapi isi tak banyak. Buat sendiri puas hati makan.






Biskut Chips Coklat Rangup

Bahan-Bahan nya:

75g gula perang
300g butter
300g tepung gandum
1 sudu esen vanila
50g nuts (almond/walnut)
50g chip chocolate

 Cara-caranya: 

1-Campur gula perang,esen vanila dan butter.Kacau sikit2 je bagi sebati Tak payah kacau sampai kembang .

2-.Lepas tu masuk kan tepung gandum.

3- Almond atau walnut tu cincang-cincang  dulu lepas tu bakar dalam 15 minit je.Lepas tu masuk kan ke dalam tepung tadi.uli supaya dia jadi doh.Uli pun sikit2 je.asal kan nuts tu merata kat dalam tepung

4- last sekali baru masuk kan chip chocolate. kacau sikit2 je sebab nanti coklat tu cair habis doh jadi kaler koko.

5- kemudian Simpan dalam peti sejuk dalam setengah jam. Bukan tempat beku..simpan kat bawah-bawah je..






6- 15 minit sebelum bakar panas kan oven.suhu 180 .

7- Lepas tu keluarkan doh tu dari peti sejuk .jemput2 dengan tangan je letas atas loyang..Loyang tak payah sapu apa-apa..Boleh guna sudu je kalau tak nak guna tangan

8- saya bakar 30 minit suhu 180. 

Bila dah masak sejuk kan dulu baru masuk kan dalam bekas.Kalau tengah panas memang dia nampak macam lembik2 lagi.tapi ok dah tu sebenarnya..Dah sejuk baru la dia betul-betul keras. resepi dan gambar dari : Resepi Biskut Chips Chocolate

Biskut sarang Semut

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
1 cawan gula ising
1 cawan tepung jagung
2 sudu besar tepung kastard
1/2 mentega  buttercup
1 sudu kecil esen vanila
sedikit pewarna kuning (saya tak letak)

Hiasan: paper cup , manik gula warna warni atau pun coklat rice.

Cara-Caranya:

1- Pukul mentega dan gula ising sampai kembang. masuk kan esen vanila dan pewarna. Kacau sebati
2- Masuk kan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard.
3- Uli sampai jadi doh.
4- kemudian tekap doh pada penyagat dan tekan perlahan-lahan, 
5- Cedok tepung yang dah di tekap pada penyagat tadi guna garfu dan masu kan dalam paper cup.
6- Taburkan hiasan dan bakar dengan suhu 180 selama 15 minit. 

Korang boleh guna cup yang kecil atau pun yang sedang je. saya guna paper cup saiz kecil. Buat yang kecil lagi bagus sebab raya orang nak try macam-macam biskut. kalau kita buat besar  nanti orang makan tak habis takut dibuang je.

Guna cup kecil sekali ngap je . Hahah 




Biskut Kacang

Bahan-bahannya: 

2 cawan kacang tanah yang dah di sangai - buang kulit dan kisar halus.
1 cawan majerin
1 cawan guna halus
1 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat

Hiasan: kuning telur

Campurkan semua bahan dan uli sampai jadi doh.

Tekap guna acuan yang korang suka.

Biskut ni akan jadi gebu bila dia tebal dan jadi rangup bila dia nipis. Jadi terserah korang nak biskut ni gebu atau rangup.

Sebelum bakar sapu kuning telur kat atas biskut.

Bakar dengan suhu 180 selama 20 minit. sejuk kan dan simpan dalam balang.

Yang dah habis biskut raya di rumah boleh la cuba resepi-resepi ni. Membuatnya pun tak lama. Boleh la dijamu pada tetamu yang datang.. Selamat mencuba



Tuesday, 11 June 2019

PENGALAMAN PERTAMA KALI DISERANG GEGATA ATAU KELOPAK GARAM

Hi semua..

5 hari  sebelum raya macam mimpi ngeri bila tiba-tiba nak bangun sahur badan jadi gatal2. Sambil panaskan kuah dan nasi terasa macam gatal-gatal je kat betis ni. Tak kan nyamuk banyak sangat kot saya fikir.
Sekali tengok betis bengkak-bengkak macam nyamuk gigit.

Saya perhati je kat dinding ke , kat lantai ke kot-kat ada nyamuk. Macam tak percaya je nyamuk gigit banyak sampai jadi gitu.

Eh!!dah habis sahur pun gatal lagi . Sampai ke siang masih tergaru-garu satu badan pulak. Kulit dah start bengkak sana sini.

Tunjuk kat suami.. Sah!!kena kelopak garam ataupun Gegata





Mula dok fikir apa yang saya makan sampai timbul gegata sedangkan sebelum ni saya tak pernah kena gegata atau kelopak garam ni.

Memang ada makan kepah semalam nya. Tapi sebelum tu pun ada makan juga.Tapi tak jadi Gegata. Tanya pendapat suami.

Katanya "mesti tak tahan dengan bodywash yang baru tu.."

Oh!!betul jugak tu.. Sebelum ni rumah kami ni semua guna LIFEBUOY. Tapi sengaja suami nak tukar selera jadi dia belikan bodywash LUX. 

Lux bau nya lebih kuat dan wangi. Seronok betul guna.Tapi kesan nya azab..hahah. Mula-mula tak mau ke Klinik sebab fikir kalau sapu garam nanti ok lah kot.

Dah lumur garam satu badan pun tak jadi apa. Pakej sekali dengan tak boleh tidur malam.Siang nya suami terus ambik cuti dan pergi klinik Kesihatan. Tak mau pi klinik berbayar sebab nak buat checkup lebih detail.

Terbaca dulu kat post Doktor Khairil Faizie katanya mungkin akan ada pemeriksaan darah. So saya fikir baik ke Klinik kesihatan je.


Pergi klinik check tekanan darah dan pemeriksaan rutin je . Macam pelik pulak bila doktor tu tak tahu apa benda gegata tu. Sebut kelopak garam pun dia tak tahu jugak.

Karang kalau saya sebut Urticaria , doktor terkejut pulak muka kampung² gini pun sebut urticaria..kan??hahha.. 


Yang peliknya masa jumpa doktor tak timbul pulak bengkak² tu. Sebab dalam klinik tu aircond sejuk giler. 

Nasib baik la kat rumah masa bengkak² tu muncul saya ada ambik gambar. Jadi tunjuk le gambar tu kat doktor. Lepas dia tengok baru dia tau apa ke benda gegata tu.

So korang sebelum pi klinik snap dulu gambar gegata kara basa  korang tu ye sebab dia memang pandai menyorok bila kena aircond.


Dapat la 3 ubat ni.. ubat selsema dan gatal² kat atas tu pahit nya ya ampun.  Satu lagi tu ubat asma.   Penting tau ambik dua² ubat ni. Takut sesak nafas je boleh mati tau. 

Dan last tu ubat sapu je. Saya lumur satu badan. Pun gatal lagi. Memang kena juga ambik ubat makan.

Calamine lotion ni kalau korang sapu lepas tu korang sentuh, dia tak melekat pun kat tangan korang. Dia bukan macam bedak sejuk. Korang cuci dengan sabun baru dia hilang. Jadi jangan lah risau ye.

Ubat tu pi mana² bawak la. Nasib baik balik raya kat kampung saya bawak ubat. Raya kedua jam 4 pagi terjaga sebab badan gatal². Rupanya gegata lagi.

Terus bangun makan ubat dan tidur. Bangun pagi hilang terus bengkak² dan gatal².

Kalau jadi gegata terus la ke klinik. Tak payah la amalkan petua sapu garam la, minum madu la, makan benda pelik². Takut jadi lagi teruk. Pergi klinik ambik ubat selesai masalah. 

Bye