Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2019

RESEPI TAUHU BERLAUK AYAM YANG SEDAP DAN MUDAH

Hi semua..

Kakak saya yang no 2 saya panggil kakngah . Dia ni rajin betul memasak. kalau tiap kali balik kampung dia la yang masak. Mungkin sebab dia pandai masak banyak2 jadi tugas memasak tu macam dia yang pegang la. Kami ni kalau masak periuk kecil boleh la..Hahah..

Tahun 2018 lepas abang ipar saya meninggal dia terus balik ke kampung. Duduk dengan mak. jadi dia pegang lesen besar la kat dapur tu. Jangan memandai-mandai kau nak masuk dapur dia. kena bagitau dulu kau nak masak apa. baru boleh masuk. haha,,






Kakngah saya ni sejak duduk kampung dia berniaga benda-benda makanan ni. Kuih raya, laksa, mee kari, .. Sebut je la apa yang korang nak makan , InsyaAllah dia akan buat. Korang siap duit je. Sampai depan rumah dia hantar.

Kemarin nampak dia share gambar Tauhu Berlauk di facebook dia. Terus tanya resepi . Nak copy masuk blog. Heheh.. Masa mula-mula baca resepinya nampak macam mudah tapi tiba-tiba rasa macam susah je. Sebab lepas kukus nak kena goreng pulak.



Saya ni lemah betul kal…

RESEPI PANCAKE YANG MUDAH DAN CEPAT DISEDIAKAN UNTUK SARAPAN PAGI.

Hi semua..

Ramai yang tak suka masak sarapan pagi sebab letih dan biasanya tak ramai yang suka sarapan diawal pagi. Paling senang beli je la.


Bukan nya apa, nak masak pagi-pagi tu leceh la.. Dah la nak kena siap cepat-cepat sebab nak pergi kerja atau anak nak ke sekolah. 
Tapi sebenarnya ada banyak sarapan pagi yang boleh disiapkan dengan cepat. Salah satunya ialah Pancake.


Saya punya pancake macam-macam rupa ada. sebab jarang la buat pancake sambil sukat-sukat bahan. Selalunya main letak je.

Sebab tu kadang2 kaler pancake tu sekata. Kadang-kadang tompok2 je. Hahah.. Asalkan jangan lari banyak sangat sukatan nya tu. Nanti tak sedap pulak.



Pancake bukan je mudah dimasak tapi juga sedap dan mengenyang kan. Boleh dimakan dengan berbagai cara, Tapi dirumah saya, Nutella jadi pilihan.



Hari ni saya kongsikan satu resepi pancake yang selalu saya buat untuk sarapan pagi anak-anak. Tak sampai 10 minit untuk siapkan hidangan ni.

Resepi pancake yang mudah dan sedap. hidangan untuk 10 keping (sa…

BALIK SEKOLAH DENGAN KESAN BENGKAK ~ BUDAK-BUDAK SEKARANG MEMANG DAH TAK MAKAN NASIHAT KE?

Hi Semua..

Waktu saya muat naik gambar-gambar ni di Facebook mesti ada yang fikir saya ni nak hentam cikgu je.. Hahahaha.. Padahal tak de pun hentam cikgu dalam post tu.

Mesti ada jugak yang fikir.. "ala..sikit je.."

Heh..Meh anak kau aku cubit sikit sampai lebam , sampai dia menangis.. Kita tengok dia punya sikit tu cemana.



So hari ni saya nak cerita apa yang jadi pada Mikhail ni. Ceritanya pendek saja.

Jumaat lepas dia balik sekolah dengan kesan bengkak kat atas mata. Bengkak tu memang jelas sangat jadi kakak nya terus menjerit sebab risau . Apa lagi kita ni, terus tanya dia jatuh kat mana.






Mikhail ni memang selalu terlanggar dinding dan jatuh sebab dia tak suka pakai cermin mata padahal dia rabun. Sebab tu mula-mula saya cuma syak dia jatuh.

Tapi benda yang jadi sebenarnya ialah kawan dia baling botol air dan kena bahagian atas mata tu.

Tak de kaitan pun dengan cikgu tau. Masa kejadian tu Mikhail kata dia menangis dan ada cikgu yang dah marah budak2 tu. Siap denda lagi.



ROGOL : SIAPA YANG BERSALAH. WANITA ATAU LELAKI?

Cara berpakaian punca wanita jadi mangsa rogol.

Nak setuju ke tidak korang terpaksa setuju.

"tapi ada perempuan tutup habis semua pun jadi mangsa rogol.."







Ye..sebab lelaki tu dah tengok perempuan yang berpakaian macam telanjang. Tak tahu la dia tengok kat mana. Kat tv ke, kat website ke, kat wasap video ke, kat dalam bas ke, kat tempat kerja ke..

Dia dok tahan2 lama2 tak tertahan jadi yang akan jadi mangsa ialah mana2 perempuan yang sempat dia "sambar".

Sebab tu lah wanita yang tak bersalah pun jadi mangsa kerakusan lelaki tak de moral ni.



Lelaki juga bersalah.. Lelaki salah sebab tak reti nak jaga pandangan.

Kan ke islam dah pesan pada lelaki jaga pandangan. Islam juga pesan pada wanita jaga aurat. Tanggungjawab tak boleh diletak pada satu pihak saja.

Wanita tolong lah bantu lelaki supaya dapat kawal nafsu mereka. Lelaki pula bantu wanita dengan menjaga mata  dan pandangan.

Jangan lah asyik buka website tak senonoh je. Jangan asyik tengok gambar-gambar artis seks…

TUTORIAL EDIT GAMBAR GUNA PICSART SUPAYA ADA SATU COLOUR SAJA.

Hi semua..
Hari ni nak share tutorial edit gambar guna Picsart memandangkan ada yang tanya saya tahu tak cemana nak edit gambar supaya ada satu bahagian sahaja yang ada warna. Saya ada banyak apps untuk edit gambar dan salah satunya yang korang boleh guna ialah Picsart. So hari ni saya ajar cara edit gambar guna picsart. 


Maknanya dia nak ada ada warna untuk bahagian-bahangian tertentu saja. Contohnya macam gambar Maisara ni. Cuma bajunya saja yang ada colour.









Caranya senang saja. Mula-mula buka Picsart yang korang dah install dalam phone korang. Boleh pi ke Play Store untuk install.
Korang pilih la gambar apa yang korang nak edit. Saya pilih gambar Mikhail yang atas ni.
Kemudian pilih Effext dan pilih colour. Nampak kat gambar atas ni.. Akan keluar satu bulatan kat gambar korang.


Gerak kan bulatan tu pada warna dalam gambar yang korang nak. Saya nak warna kulit Mikhail je. Ada tanda + pada bulatan tu..kan? jadi pastikan warna yang korang nak betul2 kat tanda + tu.
Jadi saya gerak ka…

BACA ARTIKEL DAN DAPAT REWARD DENGAN CASHZINE - PELUANG JANA INCOME DENGAN MUDAH

Hi Semua..

Saya nak share satu applikasi buat duit yang sangat bagus untuk korang yang memang nak kumpul duit sikit-sikit. Applikasi Cashzine ni adalah aplikasi yang menyediakan artikel-artikel untuk bacaan umum.



Korang yang suka membaca tu, di samping boleh tambah pengetahuan bab isu semasa boleh la jadikan ianya sebagai duit poket. Lepas la untuk beli jajan. Heheh..





Lagi banyak korang baca lagi banyak la duit yang masuk. Selain tu korang boleh share artikel tu dan dapat lebih lagi coin untuk korang tebus ke wang tunai.
Untuk 1000 coin korang boleh tebus rm1. 1000 coin ni mudah je korang nak dapat. Cuma baca artikel dan share saja.


Pada korang yang nak join boleh klik sini dan masuk kan invitation code: 1499424 untuk dapatkan 800 coins secara percuma. Senang2 je dah dapat 800 coins. pergi kat bahagian "Me" dan pilih "Enter Invition Code"  ..Paham ye?





Bagi yang nak download apps ni , apa yang korang perlu buat ialah download apps Cashzine lat sini . Klik. http://l…

LAPORAN PENTAKSIRAN PERTENGAHAN TAHUN MIKHAIL UNTUK TAHUN 2019

Hi Semua..

Kalau update blog ni maknanya ada la benda nak cerita. Kalau tak de benda diam sendu je la blog ni.kan???

Macam biasa ceritanya pasal anak. Minggu lepas sempat ke sekolah Mikhail sebab ada pelaporan pentaksiran. Sedia tahu tahap 1 tak de peperiksaan tapi diaorang ada pentaksiran ni..  Nak cerita pun bukan paham sangat pun. Hahaha..



Walaupun tak paham bukan bermakna kita tak payah ambik tahu. Kena juga tahu prestasi anak-anak kita kat sekolah walaupun tak di tumpukan pada akedemik semata-mata. Bagi yang tak tahu apa benda Pentaksiran Bilik darjah (PBD) boleh la klik untuk lebih faham.






Bab akedemik saya tak risau sangat pada Mikhail ni. Berbeza dengan kakak nya yang bab akedemik memang kurang menarik bagi dia. Dia belajar macam terpaksa. Harap-harap makin besar kakak boleh berubah.

Masa UPSR ni ibu ayah masih rasa "tak pe..Dunia kanak-kanak dia masih banyak nak diteroka" tapi nanti dah naik sekolah menengah tolong lah berubah wahai kakak.. Tumpu pada PT3. Hahah.\\

5 RESEPI BISKUT RAYA PALING SEDAP TAPI MUDAH DAN CEPAT DIBUAT

Hye Semua..
Selamat Hari Raya.. Tahun ni rajin betul saya buat kuih raya. Kalau tahun-tahun sebelum ni memang malas nak buat. Buat pun setakat brownies dan kek saja. Biskut-biskut tak buat pun. 
Tapi tahun ni saya buat biskut raya. Buat biskut raya yang senang dan simple je. Tapi sedap.  

Ini lah 5 biakut raya yang sempat saya buat. Nak buat ni pun jenuh la halau anak-anak balik kampung kejap. Kalau si kakak tu dia tak peduli sangat biskut raya ni. Dia nak makan je. 
Tapi si adik tu. Aduh!! dia nak buat sama. Nak uli tepung macam kita buat. Tu yang susah sikit. Sebab tu nak buat biskut raya kena la buat masa dia tak de di rumah ataupun masa dia tidur.







Kalau untuk makan sendiri tak pe la ajak dia buat sama-sama. Ni benda nak jamu kat orang memang tak boleh la buat dengan dia. Hahaha,. Pengsan nanti orang makan. Tak pasal2 masuk hospital.
kat bawah ni saya dah sertakan sekali resepi untuk biskut raya simple tapi sedap ni. Boleh la korang try buat.
Coco Crunch Bersalut Coklat
Bahan-Bahan…

PENGALAMAN PERTAMA KALI DISERANG GEGATA ATAU KELOPAK GARAM

Hi semua..
5 hari  sebelum raya macam mimpi ngeri bila tiba-tiba nak bangun sahur badan jadi gatal2. Sambil panaskan kuah dan nasi terasa macam gatal-gatal je kat betis ni. Tak kan nyamuk banyak sangat kot saya fikir. Sekali tengok betis bengkak-bengkak macam nyamuk gigit.
Saya perhati je kat dinding ke , kat lantai ke kot-kat ada nyamuk. Macam tak percaya je nyamuk gigit banyak sampai jadi gitu.
Eh!!dah habis sahur pun gatal lagi . Sampai ke siang masih tergaru-garu satu badan pulak. Kulit dah start bengkak sana sini.
Tunjuk kat suami.. Sah!!kena kelopak garam ataupun Gegata





Mula dok fikir apa yang saya makan sampai timbul gegata sedangkan sebelum ni saya tak pernah kena gegata atau kelopak garam ni.
Memang ada makan kepah semalam nya. Tapi sebelum tu pun ada makan juga.Tapi tak jadi Gegata. Tanya pendapat suami.
Katanya "mesti tak tahan dengan bodywash yang baru tu.."
Oh!!betul jugak tu.. Sebelum ni rumah kami ni semua guna LIFEBUOY. Tapi sengaja suami nak tukar selera ja…