Skip to main content

DI POLAND BUKU HARRY POTTER DAN BARANGAN HELLO KITTY DIBAKAR KERANA DI DAKWA MENGANDUNGI SIHIR

LONDON: Pastor Katolik di Poland membakar buku yang mereka katakan mengandungi sihir  termasuk salah satu novel Harry Potter JK Rowling, dalam satu upacara.

Gambar-gambar upacara tersebut turut  dimuat naik di Facebook Fundacja SMS Z NIEBA yang memiliki 22000 pengikut. Dalam keterangan pada posting tersebut pihak Catholic evangelism foundation mengutuk sihir dan penyembahan berhala



Tiga pastor dari Kota Koszalin utara, Poland dilihat membawa buku-buku dalam bekas besar dari dalam gereja ke pekarangan tempat dimana upacara membakar tersebut dilakukan.

Buku-buku itu kemudian dibakar dan di tonton oleh orang ramai. Topeng dan  pelbagai barangan seperti payung Hello Kitty juga terbakar..






Tindakan itu menimbulkan kekecewaan dari ramai pengguna Facebook, yang kebanyakannya meninggalkan komen yang mempersoalkan kewarasan mereka yang terlibat dan membuat perbandingan dengan Nazi Jerman.

Gereja Katolik adalah kekuatan yang kuat untuk konservatisme dalam masyarakat Poland, dan telah berada di barisan hadapan perdebatan dalam masyarakat Poland tentang peraturan LGBT dan peraturan pengguguran, yang membentuk sebahagian daripada perang kebudayaan yang lebih luas yang melibatkan kerajaan sayap populis dan lebih banyak pembangkang liberal.

Gereja juga bergelut dengan kejatuhan tuduhan pedofilia terhadap ratusan pastor, yang telah memberi persepsi buruk masyarakat terhadapat kedudukan pastor gereja.

Ini bukan kali pertama siri Harry Potter yang sangat popular telah menaikkan  kemarahan fanatik agama. Ada di antaranya percaya buku-buku itu diilhamkan oleh roh-roh jahat dan boleh membawa kesesatan pada anak-anak.






Selain di Poland tindakan sama juga di lakukan oleh Pastor gereja di Rusia.

Kids Against the Sorcerers, sebuah filem kartun 2016 yang dipromosikan oleh beberapa agensi pemerintah Rusia, menampilkan plot barat jahat yang disokong oleh NATO dan Harry Potter untuk menggulingkan dan memusnahkan anak-anak sekolah Rusia.

Comments

  1. apa dosaaaaa Hello Kitty tu !! hahaha selain daripada menjadi comel =D

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …