Thursday, 14 March 2019

APA YANG BOLEH IBU MENGANDUNG LAKUKAN SEPANJANG MENANTI HARI UNTUK BERSALIN

Hello...helloo..ada orang ke yang nak baca ni??



Tahun 2006 when i was pregnant anak pertama, rasa lambat sangat baby nak keluar. Sepanjang 9 bulan tu saya lalui dengan rasa bosan yang tak tahu nak buat apa.

Maklum la, anak pertama . Kalau anak dah 3,4 orang mungkin tak timbul pun isu bosan nih..Hahah.. Tapi sebab anak pertama dan masa tu saya tak bekerja dan  setiap hari tunggu suami balik kerja pun saya rasa cukup lama.




Bila orang tanya pasal kandungan je mesti saya kata "lambatnya nak bersalin.." sampai orang menyampah dah dengar.

Untuk bakal-bakal ibu mungkin korang pun sedang melalui apa yang saya pernah lalui. So hari ni lets me share some tips untuk korang lalui tempoh kehamilan korang tanpa rasa bosan menunggu.

Berjumpa dengan kawan-kawan atau saudara mara.

Mungkin ada ibu mengandung yang moodnya tak menentu. Selalu rasa nak marah dan rimas. Korang boleh keluar dan berjumpa dengan kawan-kawan atau pergi melawat saudara mara. 

Saya sendiri pernah pulang sekejap ke kampung sebab nak jumpa mak , anak saudara dan adik beradik lain. Bila kita berinteraksi dengan ramai orang tak la bosan sangat sendirian di rumah.Tapi kena ada persetujuan dari suami juga tau.

Rasanya dia ok je dan izinkan memandangkan dia sendiri tahu yang kita bosan di rumah.

Bercuti bersama suami atau Babymoon.

Diusia kandungan 6-8 bulan , ramai ibu mengandung yang dah tak mengalami morning sickness atau alahan yang teruk. Ambil peluang ini untuk pergi bercuti sebelum korang melahirkan anak.

Selepas melahirkan anak nanti korang mungkin tak akan dapat pergi bercuti dalam masa terdekat ke tempat-tempat best memandangkan korang kena melalui confinement process yang agak lama. So masa ni lah yang perlu korang gunakan untuk berehat dan meluangkan masa dengan suami.

Jangan bercuti dalam keadaan kesihatan yang tak baik sebab ianya mungkin akan mengubah mood percutian korang. Ada juga wanita hamil yang mengalami alahan sepanjang dia hamil. Yang ni memang tak sesuai nak pergi bercuti.

Belajar ilmu menguruskan anak kecil.

Banyak laman web yang berkongsi tips dan panduan menguruskan anak yang baru lahir. Korang kena tahu beberapa perkara sebelum melahirkan anak terutamanya bab breastfeeding, jaundice dan premature birth.

3 benda ni sangat penting untuk korang belajar. Gunakan tempoh sepanjang mennati kelahiran ni dengan belajar perkara-perkara penting tentang proses melahirkan dan juga penjagaan bayi.

Korang juga boleh gunakan masa ni untuk berbual dengan mereka yang lebih berpengalaman untuk korang dapatkan lebih banyak ilmu. Gunakan sosial media untuk dapatkan lebih banyak maklumat. Namun hati-hati kerana tak semua maklumat tu benar dan korang kena juga dapatkan nasihat dari yang lebih pakar.




Belajar ilmu agama (bagi orang islam)

Bila korang dah melahirkan anak nanti korang akan ambil masa yang sangat lama untuk menyesuaikan diri korang dengan masa yang tidak teratur.

Jadi sementara ada masa ni boleh la korang pergi belajar mengaji atau mendengar kuliah agama. Ianya terapi juga bagi ibu mengandung. Malah anak dalam kandungan pun suka je dengar orang mengaji ni tau. 

ok..tu je..kalau ada yang nak kongsi kan tips lain boleh la tinggalkan komen di bawah.


No comments:

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();