Skip to main content

APA YANG BOLEH IBU MENGANDUNG LAKUKAN SEPANJANG MENANTI HARI UNTUK BERSALIN

Hello...helloo..ada orang ke yang nak baca ni??



Tahun 2006 when i was pregnant anak pertama, rasa lambat sangat baby nak keluar. Sepanjang 9 bulan tu saya lalui dengan rasa bosan yang tak tahu nak buat apa.

Maklum la, anak pertama . Kalau anak dah 3,4 orang mungkin tak timbul pun isu bosan nih..Hahah.. Tapi sebab anak pertama dan masa tu saya tak bekerja dan  setiap hari tunggu suami balik kerja pun saya rasa cukup lama.





Bila orang tanya pasal kandungan je mesti saya kata "lambatnya nak bersalin.." sampai orang menyampah dah dengar.

Untuk bakal-bakal ibu mungkin korang pun sedang melalui apa yang saya pernah lalui. So hari ni lets me share some tips untuk korang lalui tempoh kehamilan korang tanpa rasa bosan menunggu.

Berjumpa dengan kawan-kawan atau saudara mara.

Mungkin ada ibu mengandung yang moodnya tak menentu. Selalu rasa nak marah dan rimas. Korang boleh keluar dan berjumpa dengan kawan-kawan atau pergi melawat saudara mara. 

Saya sendiri pernah pulang sekejap ke kampung sebab nak jumpa mak , anak saudara dan adik beradik lain. Bila kita berinteraksi dengan ramai orang tak la bosan sangat sendirian di rumah.Tapi kena ada persetujuan dari suami juga tau.

Rasanya dia ok je dan izinkan memandangkan dia sendiri tahu yang kita bosan di rumah.

Bercuti bersama suami atau Babymoon.

Diusia kandungan 6-8 bulan , ramai ibu mengandung yang dah tak mengalami morning sickness atau alahan yang teruk. Ambil peluang ini untuk pergi bercuti sebelum korang melahirkan anak.

Selepas melahirkan anak nanti korang mungkin tak akan dapat pergi bercuti dalam masa terdekat ke tempat-tempat best memandangkan korang kena melalui confinement process yang agak lama. So masa ni lah yang perlu korang gunakan untuk berehat dan meluangkan masa dengan suami.

Jangan bercuti dalam keadaan kesihatan yang tak baik sebab ianya mungkin akan mengubah mood percutian korang. Ada juga wanita hamil yang mengalami alahan sepanjang dia hamil. Yang ni memang tak sesuai nak pergi bercuti.

Belajar ilmu menguruskan anak kecil.

Banyak laman web yang berkongsi tips dan panduan menguruskan anak yang baru lahir. Korang kena tahu beberapa perkara sebelum melahirkan anak terutamanya bab breastfeeding, jaundice dan premature birth.

3 benda ni sangat penting untuk korang belajar. Gunakan tempoh sepanjang mennati kelahiran ni dengan belajar perkara-perkara penting tentang proses melahirkan dan juga penjagaan bayi.

Korang juga boleh gunakan masa ni untuk berbual dengan mereka yang lebih berpengalaman untuk korang dapatkan lebih banyak ilmu. Gunakan sosial media untuk dapatkan lebih banyak maklumat. Namun hati-hati kerana tak semua maklumat tu benar dan korang kena juga dapatkan nasihat dari yang lebih pakar.





Belajar ilmu agama (bagi orang islam)

Bila korang dah melahirkan anak nanti korang akan ambil masa yang sangat lama untuk menyesuaikan diri korang dengan masa yang tidak teratur.

Jadi sementara ada masa ni boleh la korang pergi belajar mengaji atau mendengar kuliah agama. Ianya terapi juga bagi ibu mengandung. Malah anak dalam kandungan pun suka je dengar orang mengaji ni tau. 

ok..tu je..kalau ada yang nak kongsi kan tips lain boleh la tinggalkan komen di bawah.


Comments

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …