Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2019

PANDUAN DAN CARA MENDAFTAR UNTUK ANDA YANG INGIN MULA BERNIAGA DI SHOPEE

Hye Semua...

Saya dah lama rasa teringin nak berniaga di Shopee. Tak tak tahu nak jual apa. Saya ni suka berniaga benda makanan je. Sesuai ke jual benda makan di Shopee tu?? Kalau biskut-biskut raya tu ok la kot.. Atau ada barang tertentu saja yang boleh di jual?





Kalau tak sekarang mungkin akan datang saya akan ada idea la nak jual apa. Tapi untuk sementara ni saya nak share dulu cara bagaimana untuk mula berniaga di shopee. Macamana cara nak daftar dan sebagainya akan saya terangkan dalam post ini.

Entry ini bersumberkan dari perkongsian pengguna twitter : @Mohd Zikrullah . Saya share kan di sini untuk rujukan saya dan pembaca yang lain.




Macam mana nak mula niaga di SHOPEE. 


1. Mula2 ko kena ada smartphone la. Wajib. Benda kedua kena ada ada pc atau laptop (optional. Dan ketiga kena internet yang stabil.)


2. Sebelum pergi lebih jauh. Ko kena tahu kenapa orang membeli di shopee.
- free shipping
-harga murah dan senang compare harga
-secure. Susah nak kena scam


3. Jadi firstly korang m…

BERTUKAR STATUS PERKAHWINAN DALAM SEKELIP MATA . BERSEDIAKAH AKU?

Ada 1 post paid review yang saya kena siapkan minggu ni. baru ambik gambar dan tulis 2,3 perenggan tapi tak boleh fokus . Ada sesuatu yang meresahkan saya. Saya selalu memikirkan tentang keluarga saya.



TIADA SATU CINTA PUN DALAM DUNIA INI YANG KAMU DAPAT PERTAHANKAN HINGGA KE ALAM AKHIRAT KECUALI SATU IAITU CINTA KEPADA ALLAH DAN TIADA SATU PUN DIDUNIA INI YANG MAMPU SELAMATKAN KAMU DI HARI AKHIRAT KECUALI CINTA PADA ALLAH DAN RASUL-NYA - DA'I WAN
Kelmarin saya terbaca satu 1 blog. Perkongsian blogger ni tentang status diri dia sekarang. Dia kata dia dah bertukar status jadi single. Segalanya hilang pergi dari hidup dia. Hilang sebuah keluarga yang dia bina.

Semua nya terjadi dalam hanya beberapa tahun. Dan dari cerita dia saya dapat agak puncanya adalah masalah kewangan.





Sebak dan sayu saya baca entry tu. Hidup kita ni boleh berubah dalam sekelip mata sahaja hanya dengan satu tindakan kecil kita.

Bayangkan kalau perkara tu terjadi pada saya. Saya tak bekerja, umur makin meningkat…

APA NAK BUAT KALAU DAPAT KAWAN YANG LEMBIK DAN SUKA MENGALAH

Hye semua..



Ok... sekarang kat Pulau Pinang dah Malam tau.Sekarang dah jam 12 malam.. Tempat korang pulak sekarang dah jam berapa??

Soalan tu macam pembaca blog ni 4 juta datang nya dari Dubai dan Afrika Selatan. Habuk!!!

Sebenarnya malam-malam macam ni saya selalunya dok melangut tengok drama korea. Tapi sebab Drama korea yang nak di tengok tu masih dalam proses mendownlod so sempat la saya merapu sikit kat blog ni untuk tatapan pembaca-pembaca  seluruh dunia..

Sekali lagi perasan macam pembaca dia dari Dubai dan Afrika Selatan.

Korang pernah tak berdepan dengan kawan yang lembik dan macam tak de upaya ?

Contohnya bila orang buat dia ke, orang buli-buli dia, dia diam je.. Dia biarkan je. Kita sebagai kawan dia mesti lah rasa geram macam nak tolong tampar-tampar je orang yang buat kawan kita tu..kan??





Tapi kawan korang ni cuma kata.. "jangan buat dia.. Dia tak sengaja.. Dia tu baik sebenarnya,.. "

Geram tak??Geram tak??

Selalunya apa tindakan korang supaya kawan korang ni s…

MESEJ NAKAL SYAZWAN ZULKIFLY DENGAN PEMINAT TERSEBAR

Ada lagi tea yang nak ditumpahkan hari ni.. Hahah. Nampaknya semua geng-geng bawang dah mula menyerang IG pelakon Syazwan Zulkifly apabila mesej peribadinya dengan seorang peminat tersebar di Instagram



Ramai yang nampaknya kecewa selepas membaca mesej nakal tersebut dan tidak menyangka mesej tersebut datang nya dari pelakon yang sangat dikagumi ramai.






Dalam satu post di instagram mendedahkan Pelakon tersebut bertanyakan soalan yang kurang sopan kepada peminat wanitanya.




Mesej tersebut dianggap sebagai gurauan yang melampau dan tidak sepatutnya di lakukan oleh mereka yang bergelar selebriti.



Syazwan Zulkifly sebelum ini terlibat dalam kes melibatkan bekas teman wanitanya. Namanya terus tenggelam hampir setahun. Namun kemunculan nya di dalam drama bersiri Pujaan Hati Kanda mengangkat namanya kembali dan  mula mendapat perhatian peminat.






Semoga Syazwan dapat tampil dan menjernihkan keadaan memandangkan dia sangat berbakat dan lakonan nya sentiasa mendapat pujian. Peminatnya juga terdiri…

ALIFF AZIZ BUAT HAL LAGI - BELLA DEDAH ALIFF AZIZ MULA BERUBAH SELEPAS SHOOT DRAMA TERBARU

Tak serik-serik Aliff Aziz ni. Tak cukup di kecam oleh netizen satu masa dulu selepas kes dia bersama seorang pelakon di sebuah pusat hiburan kali ni sekali lagi dia buat hal.\



Perkara tersebut didedahkan sendiri oleh isterinya Bella Astillah di instagram nya. Bella mendakwa sikap Aliff mula berubah ketika pengambaran drama terbaru lakonan Aliff.

Selepas mendapat mesej dari seseorang yang mendakwa melihat Aliff di sebuah pusat hiburan bersama seorang pelakon wanita yang dalam keadaan mabuk, Bella dapat merasakan lelaki di pusat hiburan tersebut adalah benar suaminya.







Assalammualaikum, AND IT HAPPENED AGAIN. .
.
Sejak kes yang dulu, saya berikan peluang pada dia sebab setiap manusia buat kesilapan dan sebab saya pandang anak saya. But what I’ve been through korang takkan boleh imagine. 

Selepas Aliff habis shoot telemovie baru2 ni dia buat hal lagi dengan heroin yang bekerja dgn dia dlm tele tu. 2 hari sebelum habis shoot, dia dah start berkelakuan lain di mana dia dah tukar password phon…

CEPAT SANGAT MASA BERLALU SAMPAI RASA TAK SEMPAT NAK BUAT BANYAK PERKARA

Hye semua...

Sekarang ni saya rasa macam masa berlalu dengan cepat sangat. Bila buat satu perkara tu , saya rasa macam tertinggal atau terabaikan benda yang lain. Buat A, terabai yang B.. Buat B, baru teringat C belum buat.

Fuhh!!!lap peluh..






Dengan usia yang dah makin meningkat ni rasanya saya perlu lebih cepat mengejar masa. Saya ni belum umur 40 tapi ada banyak benda yang saya rancang masih belum tercapai.

Ni la susahnya kalau banyak sangat keinginan. Tak tercapai dah rasanya. Hahah.. Tapi tak pe la kita buat mana yang termampu dulu. Yang penting kita usaha.



Untuk 2 minggu ni saya sibuk mengajar Mikhail untuk hafal 3 Qul. Anak lelaki saya ni sekolah aliran biasa saja. Bukan aliran agama jadi benda-benda ni semua atas bahu saya sendiri la.

Sekolah agama pun dia belum masuk lagi.Saya fikir tahun depan baru saya nak hantar dia ke KAFA. Pertama nya sebab nak dia mahir dengan bacaan al-quran. Yang kedua nak dia fokus dan perbaiki solat.

Sebab tu la untuk 2 minggu ni saya fokus pada Mik…

WANITA INI MAKAN KUMBANG CINA HIDUP SETIAP HARI UNTUK CEGAH PERTUMBUHAN KANSER

Seorang wanita California makan kira-kira lima Kumbang Cina setiap hari sebagai cara untuk mencegah pertumbuhan tumor kanser dan meningkatkan sistem imunnya.



Marcela Iglesias, ibu dari Los Angeles, California, percaya bahawa memakan Kumbang Cina hidup-hidup setiap hari adalah cara terbaik untuk mencegah kanser, merawat sakit kronik, arthritis dan pelbagai masalah pencernaan.

Kumbang Cina ini didakwa melepaskan toksin yang dipanggil "coleotoxin" apabila mereka mati, Teori ini disokong pada tahun 2011 dalam satu kajian yang mendapati bahawa coleotoxin mengurangkan pertumbuhan sel tumor lebih daripada 70 peratus.






Penyelidikan itu banyak diperdebatkan oleh ramai dalam komuniti saintifik, tetapi Iglesias tidak begitu peduli, mengatakan bahawa walaupun serangga itu sebenarnya tidak membantu mencegah kanser, ianya masih merupakan sumber protein yang hebat.

Wanita kelahiran Argentina ini berpindah ke California 20 tahun yang lalu dan membiak kan kumbang Cina di ruang tamu dan menda…

KUCING INI ASALNYA BERWARNA HITAM KEMUDIAN BERTUKAR MENJADI WARNA PUTIH DALAM MASA SETAHUN

Hye semua..



Vitiligo, satu keadaan yang menyebabkan kehilangan warna kulit yang boleh berlaku kepada 1% manusia dan ianya jarang berlaku pada haiwan. Elli, salah seekor kucing yang mengalami Vitiligo, dilahirkan dengan bulu hitam, tetapi selepas setahun dia didiagnosis dengan keadaan misteri ini, bulunya hampir putih sepenuhnya.





Nicole, pemilik kucing ini , menjumpai Elli di sebuah ladang di Jerman,Ketika itu Elli hanya berusia sekitar 4 bulan. Dia ditemui dalam keadaan yang sangat kurus dan memerlukan rawatan perubatan.

Jadi Nicole mengambil nya dan memelihara Elli. Elli berwarna hitam dengan bintik-bintik putih di dada membuatkan dia kelihatan seperti memakai tuxedos berbulu.



Tetapi pada suatu hari, tuxedos Elli mula hilang warnanya. Pada mulanya ianya hanya tompok putih kecil tapi selepas sebulan berlalu, bulu hitamnya berubah menjadi tompok-tompok  hitam dan putih.



Selama beberapa bulan kemudian nya, bintik-bintik putih yang lebih kecil muncul di bulu hitam Elli, jadi Nicole memb…

SAYA BUKAN PEJUANG - CEPAT JEMU DAN MUDAH MOVE ON

Hye semua..



Hari ni saya rasa rasa macam semua benda tak menjadi la. Cari barang pun tak jumpa. Badan rasa tak sedap. line internet pun slow. Makan tak berselera (ok..yang ni tipu --- Sarapan nasi goreng telur mata dan sosej 1.)

Terpaksa la hadap juga benda-benda yang tak best ni. Bukan selalu pun tapi bila sekali ianya terjadi rasa macam nak hantuk kepala kat dinding.

Hahah..

Bayangkan lah, pagi ni patutnya ada satu paid review yang saya kena post kat IG tapi tak boleh post. Entah apa tak kena dengan phone saya ni. Bila post guna web version boleh pulak.

Nanti nak kena update IG la agak nya nih.






Kemudian buka sosial media terus rasa semua cerita tak best. Tak habis lagi dengan topik Doula dan suhaimi Saad. Saya pun tak paham cemana netizen suka sangat bercakap dan layan benda yang sama sampai berhari-hari.tak jemu ke??

Hahahah..

So saya pilih untuk stop dulu dari layan facebook tu. Kita buka twitter dan layan Quora je la. Cari topik-topik best dan segar.

Saya ni kalau layan topik-to…

ASMAK HAIR CARE - SET PENJAGAAN RAMBUT UNTUK SEISI KELUARGA YANG WAJIB ADA DALAM SETIAP RUMAH

Hye semua..

Masa kecil-kecil dulu selalu ramas-ramas daun dan bunga raya lepas tu lendir dia tu buat cuci rambut. Syampo Bunga Raya  buatan sendiri katanya. Kebetulan keliling rumah ada banyak pokok bunga raya .Jadi kalau setakat nak petik sampai togel pokok bunga raya tu tak de hal la. Tak de siapa nak marah.


Bila dah tua-tua ni nampak Syampoo Bunga Raya Asmak terus terimbas memori masa kecil-kecil dulu. Agaknya sebab tu la rambut masa sekolah dulu sangat cantik. Tak pernah la kusut masai. Rambut lembut je padahal tak de beli-beli syampoo pun. Maklum la..bukan orang senang. Ada duit lebihkan untuk keperluan lain.






Asmak Hair Cair

Syampoo Bunga Raya adalah satu satu produk dalam set Asmak Hair Care. Kalau sebelum ni MHAM pernah keluarkan Minyak Herba Asmak yang memang sangat mujarab . Sampai sekarang saya masih guna Minyak Herba tu tau.. Kali ni MHAM mengeluarkan Set Asmak Hair Care khas untuk penjagaan rambut untuk lelaki dan wanita.

Set penjagaan rambut ini juga wajib ada dalam setia…

ANDA WAJIB TONTON VIDEO INI JIKA SELALU RASA DOWN BILA TENGOK ORANG LAIN BERJAYA DAN GEMBIRA

Hye Semua.



Masa usia saya awal 20 saya selalu cemburu tengok kehidupan orang lain. Nasib baik masa tu saya tak kenal lagi sosial media ni. Instagram, twitter pun belum ada.. Kalau tidak mesti stress hari-hari tengok orang lain gembira.

Hahahah..

Sekarang saya boleh tahu la kenapa orang muda sekarang mudah kemurungan dan tekanan perasaan. Bukan mudah nak menghadapi zaman yang hari-hari kita lihat orang gambira sedangkan kita tengah struggle nak bernafas .

Tapi percaya la adik-adik. Masa untuk korang gembira dan bahagia tu akan datang juga satu hari nanti. Kalau kawan korang ada semua benda masa umur dia 25, mungkin masa korang akan tiba ketika korang umur 30.

Macam yang dikatakan oleh pengacara TV, Hazeman Huzir dalam satu rancangan temubual ni.. Korang kena tengok dan semoga terus bersemangat.


DR SHEIKH MUSZAPHAR TAK KISAH KALAU USTAZAH CUBIT ANAK

Hye semua...

Setiap ibu bapa pasti nak kan yang terbaik untuk anak-anak nya. Dunia dan akhirat biarlah seimbang dan cemerlang. Begitu juga dengan Angkasawan Negara Dato Dr Sheikh Muszaphar yang mempunyai 4 cahaya mata bersama Dr Halina hasil perkahwinan mereka selama 9 tahun.



Melalui instagram  beliau banyak berkongsi aktiviti seharian nya bersama anak-anak. Berbagai perkara dikongsikan memberikan inspirasi kepada ibu bapa lain dalam mendidik anak-anak.

Dato Dr Sheikh Muszaphar juga mendedahkan beliau tidak kisah jika ustazah yang mengajar anak-anak nya mencubit untuk memberi pengajaran.






Video yang dimuat naik oleh Dato Dr Sheikh Muszaphar menunjuk kan anak nya mengadu dimarahi ketika kelas mengaji.

Namun bagi Dato Dr Sheikh Muszaphar dia tidak kisah jika Ustazah tersebut mencubit dan memarahi anak nya Malah dia berteri kasih kerana sabar mendidik anak-anak nya .



Video - Tasha mengadu selepas kelas mengaji
I picked up Tasha from her Mengaji Class yesterday as usual but she was in a gru…

9 CARA PALING BERKESAN UNTUK HILANGKAN MASALAH NAFAS BERBAU

Lebih daripada 80 juta orang mengalami halitosis kronik, atau nafas berbau. Dalam kebanyakan kes ia berasal dari gusi dan lidah.

Nafas yang berbau adalah perkara yang sangat memalukan, tetapi keadaan ini biasanya  ada cara tertentu yang mampu  anda lakukan  untuk mencegahnya. Dengan tips dan cara yang saya kongsikan ini  pasti dapat  membantu mengatasi masalah nafas berbau serta menjaga mulut anda sihat setiap hari.





1. Berus gigi dua kali sehari
Berus gigi anda dua hingga tiga minit sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk mengeluarkan serpihan plak dan makanan. Ia sangat penting untuk memberus gigi sebelum tidur. Anda mungkin boleh  mencuba tips tambahan ini:  berus gigi anda dengan baking soda untuk mengurangkan keasidan di dalam mulut dan menjadikannya sukar bagi bakteria yang menyebabkan nafas berbau.

2. Floss setiap hari
Flossing akan menghilangkan sisa-sisa makanan di antara gigi yang berus gigi anda tidak dapat jangkau. Sekiranya serpihan makanan tidak dibuang, bakteria akan mul…

SUASANA BEST DAN TENANG SAMBIL MAKAN CENDOL BULUH , PADANG TEMBAK , LUMUT

Hye Semua..
Panas-panas macam ni kalau dapat cendol semangkuk memang sedap la. Teringat minggu lepas masa jalan-jalan kat Lumut dengan family ternampak kedai jual cendol ni. Namanya Cendol Buluh. Terletak di Padang tembak Lumut. Kalau jalan nak balik dari Teluk Batik atau Marina Island tu boleh nampak kedai ni kat tepi jalan je. 


Tapi sedap ke Cendol Buluh ni??
Masa mula-mula nampak papan tanda Cendol Buluh ni kami agak mungkin cendol ni ada kena mengena dengan buluh.Mana la tahu kalau dihidangkan dalam buluh atau ada buluh dalam cendol..hahaha..







Tapi sangkaan tu meleset ye tuan puan.. Tak de buluh langsung yang sampai pada kami. Cendol nya hanya di hidangkan dalam mangkuk biasa je. Gambar buluh pun tak de kat mangkuk tu..
Mungkin sejarah kedai ni ada kaitan dengan buluh tak pula kami tanyakan pada tuan punya kedai..next time la..hahhaha

Macam ni la Cendol yang kami pesan..Kami order Cendol Pulut 11 mangkuk. Semua makan 1 mangkuk sorang je memandangkan sebelum tu masing-masing dah be…