Thursday, 28 February 2019

PANDUAN DAN CARA MENDAFTAR UNTUK ANDA YANG INGIN MULA BERNIAGA DI SHOPEE

Hye Semua...

Saya dah lama rasa teringin nak berniaga di Shopee. Tak tak tahu nak jual apa. Saya ni suka berniaga benda makanan je. Sesuai ke jual benda makan di Shopee tu?? Kalau biskut-biskut raya tu ok la kot.. Atau ada barang tertentu saja yang boleh di jual?





Kalau tak sekarang mungkin akan datang saya akan ada idea la nak jual apa. Tapi untuk sementara ni saya nak share dulu cara bagaimana untuk mula berniaga di shopee. Macamana cara nak daftar dan sebagainya akan saya terangkan dalam post ini.

Entry ini bersumberkan dari perkongsian pengguna twitter : @Mohd Zikrullah . Saya share kan di sini untuk rujukan saya dan pembaca yang lain.




Macam mana nak mula niaga di SHOPEE. 


1. Mula2 ko kena ada smartphone la. Wajib. Benda kedua kena ada ada pc atau laptop (optional. Dan ketiga kena internet yang stabil.)


2. Sebelum pergi lebih jauh. Ko kena tahu kenapa orang membeli di shopee.
- free shipping
-harga murah dan senang compare harga
-secure. Susah nak kena scam


3. Jadi firstly korang mestilah sign up account shopee. Nak menjual di shopee kena la ada akaun shopee. So download apps siap2. Kemudian buat satu akaun shopee. Akaun tu lah akaun membeli dan akaun tu juga ko menjual.







4. Nasihat aku untuk yang baru nak buat akaun, pastikan username/id korang tu pilih elok-elok. Aku suggest :
- bukan nama personal
- letak nama ssm kalau ada
- nama yang senang orang nak sebut dan taip


5. Kenapa bukan nama sendiri? Sebabnya nanti senang orang nak usha ko di media social yang lain. Orang taip je nama ko di fb atau google, terus keluar kan..malu oii nak2 kalau jual ubat kuat ke apa ke. Haha.


6. Lepas siap buat akaun shopee korang dah boleh mula membeli. Bukan menjual lagi. So sebelum pergi jauh. Korang apply dulu shopee free shipping program.


7. Shopee free shipping program ni apa? Ia kerjasama antara shopee dan poslaju/dhl untuk bagi free shipping pada buyer dan seller. Shopee tanggung free shipping dengan syarat-syarat tertentu.


8. Syarat free shipping tu
- kalau alamat pos tu semenanjung, cover postage bawah 5kg
- sabah sarawak cover 1kg ke bawah sahaja
- mesti minimum purchase rm40
- pembeli kena guna voucher yg shopee bagi


9. So korang apply la free shipping program tu pada link ni
https://help.shopee.com.my/my/s/article/What-is-Shopee-FREE-5KG-Shipping-Program-1542971592680

Dah masuk link ni korang scroll bawah-bawah dan klik. Pastu keluar gambar warna warni tu. Scroll sampai bawah, sehingga nampak perkataan sign up. So register la ya. Pastu tunggu approve ikut masa dia



10. sebelum kita proceed terus kepada menjual. aku share sikit pasal dropship. Aku jual baju kurung perempuan secara dropship je di shopee. aku tak pegang stock, aku tak keluar modal pon. aku just upload di shopee, dapat order, aku pass pada hq. Then dapat untung!!


11. Ni kriteria kalau korang nak jadi dropship mana-mana company.
- HQ tu senang dan pantas balas wasap ko. senang la ko nak tanya apa2.
-company tu memang buat dropship dan dia bagi guna shopee untuk jual barang dia
-Paling penting, postage dalam masa 2 hari selepas ko submit order!


12. Now kita pi ke bahagian seller. untuk upload produk. Untuk pc, klik mcm dalam gambar tu.



13. Pastu klik dalam gambar tu untuk mula upload produk! Untuk phone terus ada option upload produk. korang masukkan barang apa yang korang nak jual kat situ.




14. Ni tips masukkan gambar ye.
-pastikan gambar lawa, bukan gambar atas cadar busuk korang. haha
-paling kurang gambar first tu gambar yang sangat menarik, striking, dan lain daripada yg lain. korang edit pakai phone je. ni contoh yg aku buat. Baju umrah rm99. satu set lengkap



15. Ruang untuk upload gambar ada 9. So korang maximize kan ruang tu. Letak la side kiri kanan produk korang. Sebab customer suka tengok banyak gambar. Kalau letak satu je. Dia boring, then cari seller lain..


Seterusnya part produk name. Sini paling penting.. korang jangan letak nama produk korang tu. Contohnya, Kalau korang jual jam yang bernama G-Shock AXG22. Tapi korang letak kelebihan nama jam tu, Jam g-shock murah, jam g-shock tahan air, jam g-shock lelaki. Penuhkan 80 word ya..


16. Sebelum aku pergi jauh, pastikan korang isikan semua detail dulu bahagian shop setting. terutamanya address tu.





17. Ok, next bahagian produk description. Di shopee, kita buat hard sell terus. Bagi info tentang produk seringkas dan sepadat yang mungkin. tak perlu ayat bunga-bunga macam fb. Fb kita perlu buat copywriting yang power untuk pukau orang datang ke iklan kita, tapi shopee direct terus je!


18. Next, ko proceed bahagian detail produk. macam brand, material, and so on la. So kalau produk korang tu takde brand, jangan bantai je brand orang. Letak je "no brand" atau oem. Tak ada masalah punya. Still ada orang beli.


19. Seterusnya kalau produk korang single item je, macam minyak gamat. seketul macam tu je. takde size kecik besar, takde warna lain-lain. So proceed je tanpa klik bahagian variation. Tapi kalau produk korang banyak colour, size, atau kata lain banyak pilihan. Buat la variasi macam gambar ni



20. Lepas siap setup, variasi, korang boleh letak harga dan berapa stock yang ada untuk setiap variasi. SKU tu tinggal je.. Korang juga boleh buat harga borong, untuk tarik minat orang beli dengan harga lagi banyak dan lebih murah




21. lepas tu korang setting berat produk. yang panjang produk tu tal perlu. berat tu anggar-anggar je. tak perlu sampai ambik penimbang dan timbang satu-satu. Shipping fee tu korang setting manual dulu, sementara dpt free shipping. after dapat free shipping, turn on je nanti



22. Part last sekali bahagian upload produk ni, korang setkan produk tu ready stock atau pre-order. kalau ready stock, ko kena pos dalam masa 3 hari skrg, bulan 3 ni shopee tetapkan dalam masa 2 hari pulak! pre-order dalam masa 7 hari minimum. so korang pandai-pandai la ye.




23. Bila dah, siap semua setting tu, korang dah yakin, klik je publish. Produk kalau takde masalah, akan terus publish. Ada sesetengah produk, shopee nak review dulu. Takut langgar undang-undang. Selalunya mcm ubat kuat, kurus, suplement2 bagai tu.


24. Bila dah publish, korang list lagi produk lain, sampai la ada minimum 5 produk. jangan buat satu je, hambar betul nampak kedai korang nanti. Kalau takde produk sangat, ulang produk sama sampai 5 kali. tukar gambar first je..


25. Bila dah list macam ni, korang klik more operation tau, then tekan boost. Yang tu free marketing shopee bagi untuk setiap 4 jam. Tapi korang kena rajin klik la. Dia akan up iklan kita based on kategori yang kita set.
.


26. Now aku akan cerita sedikit sebanyak pasal list2 dalam gambar ni
-my product : tempat korang upload produ baru dan edit produk. kat situ juga nak boost produk

-my shop catogory: tempat korang kategorikan produk tu kategori apa, wanita ke, lelaki ke,mainan ke,




- my sales: ni tempat korang cek order masuk, dah post ke belum, cancel, complete atau order tu customer nak refund
-marketing centre : tu tempat korang, nak buat ads,buat voucher, buat diskaun, join shocking sale!


-my income: ni tempat korang cek income yang korang buat dari shoppe. berapa yang on going, brp yang dah release. so boleh trace dari sini income tu.

-my wallet: tempat korang tgk duit yang shopee release pada korang brp rm. lengkap kat sini dari tarikh, nama dan order.


27. So now, aku ajar tengok part my sales. my shop categories tu senang je.
so part my sale ni bahagian-bahagian macam dalam gambar.
-all
-unpaid
-to ship
-shipping
-complete
-cancellation
-return/refund


28. Daripada sini korang boleh tengok status order2 la. macam contoh aku bagi tu, tu aku punya hari ni. Alhamdulillah rezeki. kalau dekat "to ship" tu kita kena arrange shipment dahulu untuk print borang pos laju tu. Lepas klik arrange akan jadi no2 macam dalam gambar




29. To ship ni barang belum di pos lagi, sama ada masih di hq, atau sudah sampai poslaju tapi belum di scan. So selagi mana status masih di to ship, selagi tu shopee anggap benda tu belum pos. So hati2, jangan bagi peram lama kat situ, kalau lebih 3 hari akan auto cancel by shope


30. Kalau ready stock shopee bg 3 hari untuk korang pos. katakan hari ni dpt order, so hari terakhir kena post atau masuk dalam sistem poslaju iaitu hari sabtu. Kalau pre-order min 7 hari ko boleh setting. So macam produk aku jual ni, aku set 7hari bekerja. Alhamdulillah rezeki.


31. Bila barang dah masuk dalam katogori shipping, so ko dah selamat dari di cancel oleh shopee! So tunggu la sehingga customer dapat barang. Tapi jangan happy dulu. sebab shopee tak release duit pada ko lagi tu..


32. Selagi mana status masih di shipping, selagi tu shopee tak release duit. Bila nak dapat duit? Bila dah masuk status complete. Complete ni akan terjadi bila customer dapat barang, pastu dia tekan receive order ataupun selepas 3 hari customer dapat barang, so auto duit masuk!


FAHAM TAK NI? HAHAH..SENANG JE SEBENARNYAAA..slow2 okey..jangan blur. nanti faham la tuu.







33. Part cancellation tu bila mana customer tak buat payment dalam masa yang ditetapkan/ dia dah order, then berapa saat pastu dia cancel balik/ atau dia dah order semalam pastu request cancel dan seller approve, atau barang yang tak ikut masa postage yang ditetapkan oleh shopee.


34. Refund/refund ni bila ada masalah pada barang. customer tak puas hati dengan barang tu, atau kita salah post barang, so customer akaun request return atau refund la nanti!


Ok..tu je..

Panjang juga perkongsian saudara Mohd Zikrullah ni. Sebagai menghargai budi baik nya yang sudi berkongsi entry sangat bagus ni  korang boleh la jenguk-jenguk Kedai Shopee menjual baju umrah nilik Saudara Mohd Zikrullah ni..

Boleh la nak buat koleksi sendiri atau hadiahkan pada saudara mara korang..




BERTUKAR STATUS PERKAHWINAN DALAM SEKELIP MATA . BERSEDIAKAH AKU?

Ada 1 post paid review yang saya kena siapkan minggu ni. baru ambik gambar dan tulis 2,3 perenggan tapi tak boleh fokus . Ada sesuatu yang meresahkan saya. Saya selalu memikirkan tentang keluarga saya.



TIADA SATU CINTA PUN DALAM DUNIA INI YANG KAMU DAPAT PERTAHANKAN HINGGA KE ALAM AKHIRAT KECUALI SATU IAITU CINTA KEPADA ALLAH DAN TIADA SATU PUN DIDUNIA INI YANG MAMPU SELAMATKAN KAMU DI HARI AKHIRAT KECUALI CINTA PADA ALLAH DAN RASUL-NYA - DA'I WAN

Kelmarin saya terbaca satu 1 blog. Perkongsian blogger ni tentang status diri dia sekarang. Dia kata dia dah bertukar status jadi single. Segalanya hilang pergi dari hidup dia. Hilang sebuah keluarga yang dia bina.

Semua nya terjadi dalam hanya beberapa tahun. Dan dari cerita dia saya dapat agak puncanya adalah masalah kewangan.




Sebak dan sayu saya baca entry tu. Hidup kita ni boleh berubah dalam sekelip mata sahaja hanya dengan satu tindakan kecil kita.

Bayangkan kalau perkara tu terjadi pada saya. Saya tak bekerja, umur makin meningkat, saya tak de harta yang banyak dan tiba-tiba status saya bertukar.

Fuhh!!! boleh hilang arah rasanya..

Saya tahu setiap manusia akan melalui perpisahan. Tak semua yang ada dengan kita ni akan kekal abadi dengan kita. Mungkin cara perpisahan setiap dari kita ni je yang berbeza.

Tapi bersedia kah kita?? Saya memang tak bersedia apa pun. Saya hanya lalui saja hidup ni ikut apa yang telah diaturkan Allah.

Perjalanan hidup saya pernah berliku dan banyak buat saya menangis. Tapi selepas berkahwin segalanya jadi lancar dan saya rasa bahagia.

Bila saya dah rasa bahagia macam ni, ada juga terselit rasa sampai bila agaknya semua ni akan ada dengan saya, Berdebar weh!!!




Bangun pagi benda yang saya  fikir, "apa benda la nak jadi hari ni.. Ya Allah..permudah kan lah perjalanan hidup aku.."

Lepas tu bila nak tidur benda yang saya fikir ialah.." Entah apa la akan jadi esok.. takut nya aku dengan kehidupan ni Ya Allah.. Mudah kan lah perjalanan hidup aku esok."

Macam tu la saya setiap hari. Saya jadi risau dan takut dengan kehidupan ni. Sebab kita bukan nya boleh ramal masa depan kita..Kan??

Sedikit je tindakan kita akan mengubah seluruh kehidupan kita. Tapi buat masa sekarang saya hanya mampu berdoa dan menjaga keluarga saya ni sebaik mungkin..

Bye..

APA NAK BUAT KALAU DAPAT KAWAN YANG LEMBIK DAN SUKA MENGALAH

Hye semua..



Ok... sekarang kat Pulau Pinang dah Malam tau.Sekarang dah jam 12 malam.. Tempat korang pulak sekarang dah jam berapa??

Soalan tu macam pembaca blog ni 4 juta datang nya dari Dubai dan Afrika Selatan. Habuk!!!

Sebenarnya malam-malam macam ni saya selalunya dok melangut tengok drama korea. Tapi sebab Drama korea yang nak di tengok tu masih dalam proses mendownlod so sempat la saya merapu sikit kat blog ni untuk tatapan pembaca-pembaca  seluruh dunia..

Sekali lagi perasan macam pembaca dia dari Dubai dan Afrika Selatan.

Korang pernah tak berdepan dengan kawan yang lembik dan macam tak de upaya ?

Contohnya bila orang buat dia ke, orang buli-buli dia, dia diam je.. Dia biarkan je. Kita sebagai kawan dia mesti lah rasa geram macam nak tolong tampar-tampar je orang yang buat kawan kita tu..kan??




Tapi kawan korang ni cuma kata.. "jangan buat dia.. Dia tak sengaja.. Dia tu baik sebenarnya,.. "

Geram tak??Geram tak??

Selalunya apa tindakan korang supaya kawan korang ni sedar yang mereka-mereka tu sedang buli dan kena kan dia?

Bagi saya sebagai kawan saya hormat lah pandangan kawan saya tu. Mungkin bagi dia, apa yang kawan2 buat kat dia tu benda kecil je. Dia mungkin tak mahu bermusuh dengan sesiapa walaupun cara nya tu akan buat si pembuli lagi sedap membuli.

Saya juga akan duduk berbincang dengan kawan saya tu.Tanya dia "kau ok ke diaorang buat macam tu kat kau?"

Tanya dia baik..Mungkin masa tu dia akan berterus terang tentang perasaan sebenar dia.




kalau dia kata "Aku ok je.. diaorang tu tak de buat apa2 pun.."

korang percaya dan terima je la .. Dalam pada tu korang kena juga perhati2 kan kawan tu. Mana la tau kalau sampai satu tahap mereka cederakan dia ke..kan??

Ok..tu je.. kalau ada pandangan meh la kongsi2

Bye.


Wednesday, 27 February 2019

MESEJ NAKAL SYAZWAN ZULKIFLY DENGAN PEMINAT TERSEBAR

Ada lagi tea yang nak ditumpahkan hari ni.. Hahah. Nampaknya semua geng-geng bawang dah mula menyerang IG pelakon Syazwan Zulkifly apabila mesej peribadinya dengan seorang peminat tersebar di Instagram



Ramai yang nampaknya kecewa selepas membaca mesej nakal tersebut dan tidak menyangka mesej tersebut datang nya dari pelakon yang sangat dikagumi ramai.






Dalam satu post di instagram mendedahkan Pelakon tersebut bertanyakan soalan yang kurang sopan kepada peminat wanitanya.




Mesej tersebut dianggap sebagai gurauan yang melampau dan tidak sepatutnya di lakukan oleh mereka yang bergelar selebriti.



Syazwan Zulkifly sebelum ini terlibat dalam kes melibatkan bekas teman wanitanya. Namanya terus tenggelam hampir setahun. Namun kemunculan nya di dalam drama bersiri Pujaan Hati Kanda mengangkat namanya kembali dan  mula mendapat perhatian peminat.






Semoga Syazwan dapat tampil dan menjernihkan keadaan memandangkan dia sangat berbakat dan lakonan nya sentiasa mendapat pujian. Peminatnya juga terdiri dari golongan wanita. Dan ini tentu menjejaskan imej nya.


ALIFF AZIZ BUAT HAL LAGI - BELLA DEDAH ALIFF AZIZ MULA BERUBAH SELEPAS SHOOT DRAMA TERBARU

Tak serik-serik Aliff Aziz ni. Tak cukup di kecam oleh netizen satu masa dulu selepas kes dia bersama seorang pelakon di sebuah pusat hiburan kali ni sekali lagi dia buat hal.\



Perkara tersebut didedahkan sendiri oleh isterinya Bella Astillah di instagram nya. Bella mendakwa sikap Aliff mula berubah ketika pengambaran drama terbaru lakonan Aliff.

Selepas mendapat mesej dari seseorang yang mendakwa melihat Aliff di sebuah pusat hiburan bersama seorang pelakon wanita yang dalam keadaan mabuk, Bella dapat merasakan lelaki di pusat hiburan tersebut adalah benar suaminya.







Assalammualaikum, AND IT HAPPENED AGAIN. .
.
Sejak kes yang dulu, saya berikan peluang pada dia sebab setiap manusia buat kesilapan dan sebab saya pandang anak saya. But what I’ve been through korang takkan boleh imagine. 

Selepas Aliff habis shoot telemovie baru2 ni dia buat hal lagi dengan heroin yang bekerja dgn dia dlm tele tu. 2 hari sebelum habis shoot, dia dah start berkelakuan lain di mana dia dah tukar password phone dan bila saya paksa buka phone, dia buka tapi dia pandai dia dah delete whatsapp dia dengan heroin tu. 

Saya cakap dgn dia I’m not a kid kalau tak ada apapa kenapa perlu delete? So saya nakkan kepastian saya call heroin tersebut jawapan dia kepada saya 

“Ya Allah bella takde apapa pun, kenapa Aliff buat hal lagi ke? Boleh tak bagi Via jumpa dia Via nak cakap dgn dia ‘BACK TO ALLAH’ “ 

Rupanya org yang nasihat dan comfort saya ni org yang sama2 pergi club dgn Aliff, menari2 peluk dan mabuk sama2. 

Saya bila solat saya minta Allah beri petunjuk tentang rumahtangga saya, tak sangka doa saya dijawab dengan begitu cepat. Sangat cepat. Saya terkejut. 

Terima kasih kepada Insan yg dm saya kalau tak, saya ni takkan tahu apapa hanya dgn Ayden je kat rumah. Ingat, hiburan dunia ni hanya sementara. 

Kepada Aliff; kalau awak rasa bahagia dgn kehidupan mcm tu dan dah jumpa pasangan terbaik yang awak rasa serasi boleh pergi club sama2 yang boleh jaga makan minum pakai awak, teruskan.













Pendedahan Bella itu mengundang berbagai komen dan reaksi dari netizen. namun ramai yang merasakan Bella sepatutnya menyiasat terlebih dahulu video tersebut dan sumber nya.

Kesian betul dengan nasib Bella ni. Tapi mesej yang diterima Bella tu sebenarnya menguatkan lagi bukti bahawa Aliff memang sudah berubah kerana Bella sendiri mengakui Aliff berubah laku sejak 2 hari sebelum pengambaran drama tersebut tamat.



Pelakon yang dikaitkan dengan Aliff Aziz, Oktovia Manrose tidak berdiam diri dan menjawab tuduhan tersebut mendakwa hubungan nya dengan Aliff hanyalah sebagai rakan sahaja. Malah dia juga menafikan yang dia sedang mabuk ketika itu.


Dia juga mendakwa ketika itu mereka turut keluar bersama teman lain untuk mengelak kan fitnah..

Jalan cerita nya masih sama macam dulu dan nampaknya kaum wanita seperti Oktovia Manrose belum ambil pengajaran. Jangan sesekali keluar dengan suami orang walaupun ada teman lain lebih-lebih lagi anda berdua adalah orang yang dikenali ramai.

Semoga ada jalan penyelesaian untuk masalah dan kemelut yang dihadapi dalam rumahtangga Bella dan Aliff.


CEPAT SANGAT MASA BERLALU SAMPAI RASA TAK SEMPAT NAK BUAT BANYAK PERKARA

Hye semua...

Sekarang ni saya rasa macam masa berlalu dengan cepat sangat. Bila buat satu perkara tu , saya rasa macam tertinggal atau terabaikan benda yang lain. Buat A, terabai yang B.. Buat B, baru teringat C belum buat.

Fuhh!!!lap peluh..





Dengan usia yang dah makin meningkat ni rasanya saya perlu lebih cepat mengejar masa. Saya ni belum umur 40 tapi ada banyak benda yang saya rancang masih belum tercapai.

Ni la susahnya kalau banyak sangat keinginan. Tak tercapai dah rasanya. Hahah.. Tapi tak pe la kita buat mana yang termampu dulu. Yang penting kita usaha.



Untuk 2 minggu ni saya sibuk mengajar Mikhail untuk hafal 3 Qul. Anak lelaki saya ni sekolah aliran biasa saja. Bukan aliran agama jadi benda-benda ni semua atas bahu saya sendiri la.

Sekolah agama pun dia belum masuk lagi.Saya fikir tahun depan baru saya nak hantar dia ke KAFA. Pertama nya sebab nak dia mahir dengan bacaan al-quran. Yang kedua nak dia fokus dan perbaiki solat.

Sebab tu la untuk 2 minggu ni saya fokus pada Mikhail untuk menghafal 3 qul supaya solatnya lebih sempurna. Sebelum ni dia solat kita kena dok sebelah dan perbetul kan bacaan nya..

Saya harap dalam masa beberapa bulan lagi dia dah boleh solat tanpa di pantau. Bulan
9 nanti dah cukup 7 tahun. Risau sangat kalau dia tak mampu nak solat sendiri.

Maknanya bila dia masuk KAFA tahun depa basic tu dia ada ada. Dah boleh mengaji dan solat. So saya tak risau sangat .





Tapi 2 minggu ni saya rasa macam terabai pulak pelajaran yang lain. Terutamanya bacaan buku bahasa Inggeris. Seingat saya  dalam 2 minggu ni cuma 2 kali dia berlatih membaca buku English. Lepas tu matematik tambah dan tolak pun tak buat,.

Kalau sebelum ni memang saya suruh dia buat tambah dan tolak untuk latih dia. Membaca setiap hari .Tapi tetiba macam tak sempat. Ditambah pulak dengan anak saya sekarang tengah minat animasi Bayblade . Ada masa-masanya dia nak tonton Bayblade.

Waktu petang pun saya dah benarkan dia bermain kat taman permainan dengan kawan-kawan. Risau juga kalau anak terperuk dalam rumah. Nanti jadi lembik. hahah


Doakan saya lebih bijak menguruskan masa dan dipermudahkan saya untuk mendidik anak-anak dengan lebih baik.

Bye..

Tuesday, 26 February 2019

WANITA INI MAKAN KUMBANG CINA HIDUP SETIAP HARI UNTUK CEGAH PERTUMBUHAN KANSER

Seorang wanita California makan kira-kira lima Kumbang Cina setiap hari sebagai cara untuk mencegah pertumbuhan tumor kanser dan meningkatkan sistem imunnya.



Marcela Iglesias, ibu dari Los Angeles, California, percaya bahawa memakan Kumbang Cina hidup-hidup setiap hari adalah cara terbaik untuk mencegah kanser, merawat sakit kronik, arthritis dan pelbagai masalah pencernaan.

Kumbang Cina ini didakwa melepaskan toksin yang dipanggil "coleotoxin" apabila mereka mati, Teori ini disokong pada tahun 2011 dalam satu kajian yang mendapati bahawa coleotoxin mengurangkan pertumbuhan sel tumor lebih daripada 70 peratus.






Penyelidikan itu banyak diperdebatkan oleh ramai dalam komuniti saintifik, tetapi Iglesias tidak begitu peduli, mengatakan bahawa walaupun serangga itu sebenarnya tidak membantu mencegah kanser, ianya masih merupakan sumber protein yang hebat.

Wanita kelahiran Argentina ini berpindah ke California 20 tahun yang lalu dan membiak kan kumbang Cina di ruang tamu dan mendakwa bahawa kos membiak kan kumbang tersebut adalah sangat rendah.



Serangga ini hidup dalam bekas kecil, dan apa yang perlu dilakukan ialah menggantikan kepingan roti, gandum dan salad di dalam bekas makanan. Ianya membiak dengan banyak, jadi sangat penting untuk sentiasa memastikan bekalan makanan cukup.

Marcela mengatakan dia belajar tentang manfaat menelan kumbang hidup dari teman rapat yang mengidap kanser. selepas beberapa kali menjalani kemotrapi, rakan nya itu menolak dan enggan meneruskan rawatan kerana ia berasa sangat menyakitkan.

Sebaliknya, dia mula makan kira-kira 40-50 kumbang Cina setiap hari, dan dia telah bebas kanser selama enam tahun. Marcela menelan dos yang lebih kecil kerana dia tidak mengalami sebarang penyakit, jadi dia tidak perlu mengambil terlalu banyak.

Walaupun Marcela mengakui bahawa ramai yang menganggap apa yang dilakukan nya menjijik kan namun dia mendakwa dia langsung tidak berasa ianya jijik atau kotor, Setiap kali makan kumbang dia dapat merasa kan kumbang-kumbang itu bergerak di lidahnya namun ianya tidak memberi masalah kepadanya. Selepas makan dia akan minum jus saderi untuk mencuci mulutnya.



"serangga ini  mempunyai banyak manfaat kesihatan, bukan sahaja untuk merawat kanser tetapi arthritis, sakit kronik, masalah pencernaan dan banyak lagi - Makan serangga sangat popular di beberapa negara di Asia" kata Marcela Iglesias

Marcela mula makan Kumbang Cina sejak dua bulan lalu, jadi terlalu awal baginya untuk mengatakan jika ianya benar-benar berkesan,

 Dia juga menganggap makan kumbang Cina kurang menjijikan berbanding makan daging. serangga ini lebih mudah dicerna, mengandungi banyak protein dan anda tidak perlu bimbang tentang aspek etika, seperti bagaimana haiwan itu dianiaya atau bagaimana ia diuruskan ketika menyembelih.






Makan Kumbang Cina untuk manfaat kesihatan  sangat popular di negara asal Iglesias 'Argentina, serta beberapa negara Amerika Selatan yang lain selama bertahun-tahun, dan anda sebenarnya boleh menemui banyak artikel dan video mengenai nya di dalam taliann. Walau bagaimanapun, kajian saintifik masih belum mengesahkan kesahihan dakwaan ini.


KUCING INI ASALNYA BERWARNA HITAM KEMUDIAN BERTUKAR MENJADI WARNA PUTIH DALAM MASA SETAHUN

Hye semua..



Vitiligo, satu keadaan yang menyebabkan kehilangan warna kulit yang boleh berlaku kepada 1% manusia dan ianya jarang berlaku pada haiwan. Elli, salah seekor kucing yang mengalami Vitiligo, dilahirkan dengan bulu hitam, tetapi selepas setahun dia didiagnosis dengan keadaan misteri ini, bulunya hampir putih sepenuhnya.




Nicole, pemilik kucing ini , menjumpai Elli di sebuah ladang di Jerman,Ketika itu Elli hanya berusia sekitar 4 bulan. Dia ditemui dalam keadaan yang sangat kurus dan memerlukan rawatan perubatan.

Jadi Nicole mengambil nya dan memelihara Elli. Elli berwarna hitam dengan bintik-bintik putih di dada membuatkan dia kelihatan seperti memakai tuxedos berbulu.



Tetapi pada suatu hari, tuxedos Elli mula hilang warnanya. Pada mulanya ianya hanya tompok putih kecil tapi selepas sebulan berlalu, bulu hitamnya berubah menjadi tompok-tompok  hitam dan putih.



Selama beberapa bulan kemudian nya, bintik-bintik putih yang lebih kecil muncul di bulu hitam Elli, jadi Nicole membawanya ke doktor haiwan untuk mengetahui apa yang sedang berlaku.



Dia terkejut apabila mengetahui bahawa Elli menderita Vitiligo, keadaan yang sangat jarang berlaku yang menyebabkan perubahan warna kulit dan bulu. Nasib baik, kesannya adalah estetik semata-mata, jadi ia tidak mengganggu kesihatan Elli.





Setahun selepas Nicole melihat tempat putih yang pertama di bulu Elli, warna hitamnya kini bertukar menjadi warna putih, dengan kelabu dan bintik gelap. Ia masih berubah setiap hari , jadi pemiliknya membuat akauan Instagram khas untuk Elli, di mana dia berkongsi perubahan yang berlaku pada Elli. Kalau nak tahu perkembangan terkini Elli boleh la ke instagram nya Elli.vitiligo .



SAYA BUKAN PEJUANG - CEPAT JEMU DAN MUDAH MOVE ON

Hye semua..



Hari ni saya rasa rasa macam semua benda tak menjadi la. Cari barang pun tak jumpa. Badan rasa tak sedap. line internet pun slow. Makan tak berselera (ok..yang ni tipu --- Sarapan nasi goreng telur mata dan sosej 1.)

Terpaksa la hadap juga benda-benda yang tak best ni. Bukan selalu pun tapi bila sekali ianya terjadi rasa macam nak hantuk kepala kat dinding.

Hahah..

Bayangkan lah, pagi ni patutnya ada satu paid review yang saya kena post kat IG tapi tak boleh post. Entah apa tak kena dengan phone saya ni. Bila post guna web version boleh pulak.

Nanti nak kena update IG la agak nya nih.





Kemudian buka sosial media terus rasa semua cerita tak best. Tak habis lagi dengan topik Doula dan suhaimi Saad. Saya pun tak paham cemana netizen suka sangat bercakap dan layan benda yang sama sampai berhari-hari.tak jemu ke??

Hahahah..

So saya pilih untuk stop dulu dari layan facebook tu. Kita buka twitter dan layan Quora je la. Cari topik-topik best dan segar.

Saya ni kalau layan topik-topik viral ni sekadar untuk pengetahuan sahaja. Sekadar baca dan ambil tahu. tapi kalau dah sampai seminggu , dan komen-komen pun semua sama je saya rasa baik saya beralih ke topik lain.

Kalau nak suruh saya post setiap masa supaya pemikiran orang lain sama macam saya , itu bukan saya la kot. Tapi saya respect la kat pengguna sosial media yang layan topik sama setiap hari. Bagi saya mereka macam pejuang. Selagi tak selesai mereka tetap bersuara.





Saya pula jenis cepat jemu dan tak suka cakap banyak. jadi apa-apa isu pun saya bagi komen 1, 2 post di status media sosial , saya dah rasa cukup. Lepas tu boleh move on .

Ok.. tu je.. Nampak nya february bulan yang tak produktif untuk saya. Entry pun sikit je..hehe..

Bye..

Thursday, 21 February 2019

ASMAK HAIR CARE - SET PENJAGAAN RAMBUT UNTUK SEISI KELUARGA YANG WAJIB ADA DALAM SETIAP RUMAH

Hye semua..

Masa kecil-kecil dulu selalu ramas-ramas daun dan bunga raya lepas tu lendir dia tu buat cuci rambut. Syampo Bunga Raya  buatan sendiri katanya. Kebetulan keliling rumah ada banyak pokok bunga raya .Jadi kalau setakat nak petik sampai togel pokok bunga raya tu tak de hal la. Tak de siapa nak marah.


Bila dah tua-tua ni nampak Syampoo Bunga Raya Asmak terus terimbas memori masa kecil-kecil dulu. Agaknya sebab tu la rambut masa sekolah dulu sangat cantik. Tak pernah la kusut masai. Rambut lembut je padahal tak de beli-beli syampoo pun. Maklum la..bukan orang senang. Ada duit lebihkan untuk keperluan lain.






Asmak Hair Cair

Syampoo Bunga Raya adalah satu satu produk dalam set Asmak Hair Care. Kalau sebelum ni MHAM pernah keluarkan Minyak Herba Asmak yang memang sangat mujarab . Sampai sekarang saya masih guna Minyak Herba tu tau.. Kali ni MHAM mengeluarkan Set Asmak Hair Care khas untuk penjagaan rambut untuk lelaki dan wanita.

Set penjagaan rambut ini juga wajib ada dalam setiap rumah dan boleh digunakan seisi keluarga.

Asmak Hair Care terdiri daripada

  • Syampoo Bunga Raya 
  • Sevenis Hair Oil
  • Hair Moisturizer With Serum

Untuk mendapatkan rambut yang cantik lembab dan sihat lebih elok jika menggunakan ketiga-tiga produk di dalam Asmak hair Care ini. Asmak Hair Care sangat sesuai digunakan seisi keluarga

Syampoo Bunga Raya
Sebagai wanita yang bertudung sangat penting untuk kita jaga rambut. Maklum la, kita ni hari-hari tertutup je kepala ni. Kalau tak dijaga memang rambut akan berbau busuk masam. Kepala pun mudah ada kelalumur. Bila ada kelemumur tu kepala pun jadi gatal. Sebab tu pemilihan syampoo sangat penting.

Bagi saya sendiri saya suka Syampoo Bunga Raya ni sebab bau nya sangat wangi dan bau tu tahan lama. Korang yang dah terbiasa dengan syampoo yang banyak buih mungkin akan rasa tak biasa dengan syampoo ni sebab ianya syampoo yang tidak mengandungi buih.



Tak elok kalau menggunakan Syampoo yang banyak buih sebab mudah dapat kelemumur dan kulit kepala kering. Jangan tertipu dengan buih pada syampoo sebab ianya tak membuatkan rambut dan kulit kepala kita sihat.

Selain ekstrak bunga raya , terdapat minyak kelapa, Babassu Oil, Tea Tree Oil dan  Jojoba oil di dalam syampoo ini. Patut lah bila di gunakan rambut nampak lembab dan segar.Walaupun beberapa jam lepas mandi rambut masih nampak macam lembab rupanya terdapat kandungan berbagai minyak berkhasiat yang sangat bagus untuk semua jenis rambut termasuk la untuk kegunaan kanak-kanak.

Syampoo Bunga raya ni bagus untuk hilangkan kelemumur.


Hair Moisturizer With Serum
Istimewa dalam set Hair Care Asmak ni adalah hair moisturizer nya. Saya akui yang sebelum ni tak pernah pun pakai apa-apa hair moisturizer . Biasanya beli conditioner je. Heheh .. Kiranya ni pertama kali saya guna hair moisturizer.

Yang best tentang moisturizer ni ialah ianya disertakan dengan serum.



Warnanya jernih..Tak sama dengan hair conditioner . Bau juga tak kuat sangat. Bila sapu kat rambut, tangan tak rasa melekit atau berminyak macam conditioner.

Hair Moisturizer ni boleh digunakan oleh kanak-kanak. Ianya di reka menggunakan teknologi terkini yang sangat berkesan untuk melicinkan rambut, menjadikan nya lebih mudah diurus , rambut lebih bersinar, lembut dan berkilau.

Mousturizer ni digunakan ketika rambut kering. Hanya picitkan ke tapak tangan kemudian ratakan pada rambut.






Sevenis Hair Oil
Dalam Asmak Hair carn juga disertakan Sevenis Hair oil yang mengandungi lnght mineral oil, Tea tree oil, olive oil, argan Oil, Castor oil. coconut oil, Babassu oil yang juga bahan2 ni ada dalam Syampoo Bunga Raya.

Sebab tu kalau korang perasan bau minyak dan bau Syampoo dalam Asmak Hair Care ni sama. Sebab tu la bau harum ni kekal lama tau. Patut la lepas guna Hair Care ni rambut saya bau segar.


Untuk mudah kan anak-anak menggunakan Sevenis Hair Oil ni saya letak kan minyak ni dalam botol spray.. Jadi tak la tumpah minyak ni. Sama ada boleh sembur terus ke rambut atau ke tapak tangan. Harap-harap lepas ni MHAM boleh naik taraf botol Sevenis Hair Oil ni dalam botol spray supaya lebih mudah digunakan. Heheh..



Lepas dah ratakan hair oil pada rambut ada sisa-sisa minyak pada tapak tangan tu boleh la gosok kan pada siku supaya dapat elak kan kulit pada siku kering. Sevenis Hair oil ni juga sesuai untuk kegunaan bayi.

Kalau korang berminat nak dapatkan Asmak Hair Care atau salah satu dari Asmak Hair Care ni boleh la dapatkan nya sekarang. Ada banyak pengedar di seluruh Malaysia atau korang boleh dapatkan nya dengan menghubungi:


Websitehttps://mham.com.my


Instagramasmak.haircare

Hotline – 019-9708897

Wednesday, 20 February 2019

ANDA WAJIB TONTON VIDEO INI JIKA SELALU RASA DOWN BILA TENGOK ORANG LAIN BERJAYA DAN GEMBIRA

Hye Semua.



Masa usia saya awal 20 saya selalu cemburu tengok kehidupan orang lain. Nasib baik masa tu saya tak kenal lagi sosial media ni. Instagram, twitter pun belum ada.. Kalau tidak mesti stress hari-hari tengok orang lain gembira.

Hahahah..

Sekarang saya boleh tahu la kenapa orang muda sekarang mudah kemurungan dan tekanan perasaan. Bukan mudah nak menghadapi zaman yang hari-hari kita lihat orang gambira sedangkan kita tengah struggle nak bernafas .

Tapi percaya la adik-adik. Masa untuk korang gembira dan bahagia tu akan datang juga satu hari nanti. Kalau kawan korang ada semua benda masa umur dia 25, mungkin masa korang akan tiba ketika korang umur 30.

Macam yang dikatakan oleh pengacara TV, Hazeman Huzir dalam satu rancangan temubual ni.. Korang kena tengok dan semoga terus bersemangat.


Tuesday, 19 February 2019

DR SHEIKH MUSZAPHAR TAK KISAH KALAU USTAZAH CUBIT ANAK

Hye semua...

Setiap ibu bapa pasti nak kan yang terbaik untuk anak-anak nya. Dunia dan akhirat biarlah seimbang dan cemerlang. Begitu juga dengan Angkasawan Negara Dato Dr Sheikh Muszaphar yang mempunyai 4 cahaya mata bersama Dr Halina hasil perkahwinan mereka selama 9 tahun.



Melalui instagram  beliau banyak berkongsi aktiviti seharian nya bersama anak-anak. Berbagai perkara dikongsikan memberikan inspirasi kepada ibu bapa lain dalam mendidik anak-anak.

Dato Dr Sheikh Muszaphar juga mendedahkan beliau tidak kisah jika ustazah yang mengajar anak-anak nya mencubit untuk memberi pengajaran.






Video yang dimuat naik oleh Dato Dr Sheikh Muszaphar menunjuk kan anak nya mengadu dimarahi ketika kelas mengaji.

Namun bagi Dato Dr Sheikh Muszaphar dia tidak kisah jika Ustazah tersebut mencubit dan memarahi anak nya Malah dia berteri kasih kerana sabar mendidik anak-anak nya .



Video - Tasha mengadu selepas kelas mengaji
I picked up Tasha from her Mengaji Class yesterday as usual but she was in a grumpy and sad mood .
Haha -

It seems that the Ustazah marah her for wanting to take a nap after reading only one page of the AlQuran
.
So here I am consoling her to feel better ... just one of those days .

I enjoy my Daddy time with the kids
As I send and pick them up for classes I always ask them to describe their day which is important to me ...







A child should always be happy inside . They are young and always curious . Learning things in a happy and loving environment is essential for their growth .
Hoping they will become great individuals someday .

Do make time to communicate with your child on a one-to-one basis everyday .
Be it during dinner time , playtime or even in the car while sending them to school like I do .

Just sharing ...
Salam Everyone ..
Love As Always ...

PS - My goal is for the kids to khatam AlQuran by 6 years old . Bella did it and soon Tasha too . InsyaAllah .

TQ Ustazah Salmiah for guiding my girls with your patience . Do push Tasha to do at least 3 pages a day . Cubit her if needed . I’m okay with that . Haha



Ini boleh menjadi contoh kepada ibu bapa zaman sekarang yang kebanyakan nya anak-anak mereka tidak boleh di sentuh atau di marahi oleh guru-guru. Banyak kes terjadi apa bila anak pulang dan mengadu di marah oleh guru , ibu bapa akan bertindak melulu dengan menyerang guru di sekolah.

Ianya adalah satu tindakan yang kurang bijak dan ibu bapa sepatutnya mampu mengawal perasaan dan tahu cara untuk mengatasi nya.

Monday, 18 February 2019

9 CARA PALING BERKESAN UNTUK HILANGKAN MASALAH NAFAS BERBAU




Lebih daripada 80 juta orang mengalami halitosis kronik, atau nafas berbau. Dalam kebanyakan kes ia berasal dari gusi dan lidah.

Nafas yang berbau adalah perkara yang sangat memalukan, tetapi keadaan ini biasanya  ada cara tertentu yang mampu  anda lakukan  untuk mencegahnya. Dengan tips dan cara yang saya kongsikan ini  pasti dapat  membantu mengatasi masalah nafas berbau serta menjaga mulut anda sihat setiap hari.





1. Berus gigi dua kali sehari
Berus gigi anda dua hingga tiga minit sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk mengeluarkan serpihan plak dan makanan. Ia sangat penting untuk memberus gigi sebelum tidur. Anda mungkin boleh  mencuba tips tambahan ini:  berus gigi anda dengan baking soda untuk mengurangkan keasidan di dalam mulut dan menjadikannya sukar bagi bakteria yang menyebabkan nafas berbau.

2. Floss setiap hari
Flossing akan menghilangkan sisa-sisa makanan di antara gigi yang berus gigi anda tidak dapat jangkau. Sekiranya serpihan makanan tidak dibuang, bakteria akan mula memakannya, menyebabkan nafas anda berbau.

3. Berus atau gosok lidah anda
Untuk membuang apa-apa sisa  yang mungkin menebal di bahagian lidah tidak lah sesukar mana. Anda boleh mendapatkan alat untuk mengikis permukaan lidah dengan kos yang rendah.Alat ini ada dijual di farmasi dan kedai2 biasa ,Sekiranya anda tidak mempunyai pengikis lidah, anda boleh menggunakan berus gigi untuk menghilangkan.

4. Gunakan Mouthwash
Perlu diingat bahawa masalah gigi adalah punca bau mulut yang kronik, Menggunakan Mout rinse /mouthwash hanya akan menutupi bau dan tidak menyembuhkannya. Dalam sesetengah kes, berkumur menggunakan mouth rinse sebenarnya akan memburukkan lagi masalah nafas berbau.





Untuk membuat sendiri cecair mouthwash anda, campurkan air bersama beberapa titis minyak peppermint. Kemudian kumur selama 10-15 saaat. Anda juga boleh menggunakan teh hitam atau hijau untuk berkumur, menurut satu kajian oleh University of Illinois di Chicago, mencuci mulut anda dengan teh hitam atau hijau menyekat pertumbuhan bakteria yang menyebabkan bau mulut.

5. Jumpa doktor gigi anda
Cara terbaik untuk memastikan bahawa anda mengekalkan kebersihan mulut yang baik adalah dengan berjumpa doktor gigi anda dengan kerap. Sekiranya anda mempunyai nafas berbau yang kronik, anda perlu berjumpa doktor gigi anda terlebih dahulu untuk mengetahui sebarang masalah pada gigi anda.

Atau, jika doktor gigi anda percaya bahawa masalah itu disebabkan oleh sumber sistemik (dalaman) seperti jangkitan, dia akan merujuk anda kepada doktor pakar untuk membantu memulihkan penyebab masalah tersebut.

6. Berhenti merokok dan elakkan produk tembakau
Sekiranya anda memerlukan satu lagi sebab untuk berhenti, inilah yang mudah: merokok menyumbang kepada nafas berbau. Tembakau cenderung mengeringkan mulut anda dan boleh meninggalkan bau yang tidak menyenangkan yang tersisa walaupun selepas menyikat gigi anda.

7. Basahkan peluit anda
Pastikan minum air yang mencukupi (enam hingga lapan cawan 8) setiap hari untuk mengelakkan mulut kering. Minum air akan membantu mengawal bau mulut kerana ia membantu membasuh zarah makanan dan bakteria iaitu penyebab utama nafas berbau.

Sekiranya anda mempunyai mulut kering atau mengambil ubat-ubatan yang menyebabkan anda mempunyai mulut yang kering, berbincanglah dengan doktor gigi anda.



8. Makan sugarless candy atau chewy gum tanpa gula.
Makan gula-gula atau chewy gum akan membantu membasuh sisa makanan dan bakteria makanan yang menyebabkan nafas berbau.

9. Lebihkan pengambilan lobak merah, batang saderi atau epal.
Makanan ringan, buah-buahan dan sayur-sayuran segar meningkatkan aliran saliva di antara makanan untuk mencuci bakteria dari gigi, lidah dan gusi yang boleh menyebabkan nafas berbau.

Makanan ringan ini juga boleh membantu mengurangkan nafas berbau yang disebabkan oleh kelaparan atau puasa. Perut kosong dari melangkau makanan boleh menyebabkan nafas berbau asid dalam perut.


Tuesday, 12 February 2019

SUASANA BEST DAN TENANG SAMBIL MAKAN CENDOL BULUH , PADANG TEMBAK , LUMUT

Hye Semua..

Panas-panas macam ni kalau dapat cendol semangkuk memang sedap la. Teringat minggu lepas masa jalan-jalan kat Lumut dengan family ternampak kedai jual cendol ni. Namanya Cendol Buluh. Terletak di Padang tembak Lumut. Kalau jalan nak balik dari Teluk Batik atau Marina Island tu boleh nampak kedai ni kat tepi jalan je. 



Tapi sedap ke Cendol Buluh ni??

Masa mula-mula nampak papan tanda Cendol Buluh ni kami agak mungkin cendol ni ada kena mengena dengan buluh.Mana la tahu kalau dihidangkan dalam buluh atau ada buluh dalam cendol..hahaha..








Tapi sangkaan tu meleset ye tuan puan.. Tak de buluh langsung yang sampai pada kami. Cendol nya hanya di hidangkan dalam mangkuk biasa je. Gambar buluh pun tak de kat mangkuk tu..

Mungkin sejarah kedai ni ada kaitan dengan buluh tak pula kami tanyakan pada tuan punya kedai..next time la..hahhaha


Macam ni la Cendol yang kami pesan..Kami order Cendol Pulut 11 mangkuk. Semua makan 1 mangkuk sorang je memandangkan sebelum tu masing-masing dah bedal KFC.hahahh..

Dalam cendol ni dia letak jagung , pulut, kacang merah, air gula merah dan kacang tanah.



Tak de apa yang istimewa pun dalam cendol ni. Rasa santan nya juga kurang. Tak rasa santan Original. Lagi sedap kalau cendol ni guna santan asli. Saya lebih suka cendol yang guna santan asli. 

Saya pernah makan satu cendol yang sedap.Tak ingat dimana saya beli tapi dalam cendol , hiasan atas nya ditaburkan kacang tanah yang di hancur kan . kacang tanah yang tak dihancurkan juga diletak kan di bahagian bawah cendol.. Bila makan terasa ada bau kacang dan rasa kacang yang sedap dalam setiap suapan cendol nya..








Yang best nya cendol buluh ni ialah aisnya di kisar. kalau korang mencari cendol di Malaysia ni  susah nak jumpa Cendol yang aisnya di kisar. Mungkin peniaga tak de modal nak beli mesin pengisar. Tepuk dahi!! 

Itu je la yang apa saya boleh katakan tentang rasa Cendol Buluh nI. Saya bagi 2.5 bintang saja la..



Bagi yang tak suka Cendol korang boleh order makanan lain kat sini. Ada Mee kari, Mee rebus, laksa dan bihun sup juga. Datang awal-awal sikit sebab biasanya kalau hari ahad banyak makanan dah habis lewat petang dan diorang dah siap-siap nak tutup kedai.


Susana kat Cendol Buluh ni tenang je.Jarak antara meja ke meja tu jauh2 jadi kita nak sembang2 sambil makan pun tak la segan sangat. Tempat duduk untuk budak kecil disediakan. Makanan pun cepat sampai. Ruang kedai dia pun luas dan selesa walaupun di tepi jalan je, kereta lalu lalang tapi selesa..



Ini lah sebahagian wajah-wajah penunggu cendol yang kehausan.. hahaha.. Ni sebahagian nya saja ye tuan puan.. Maklum la, 11 orang punya rombongan cik kiah memang suasana meriah kalau kemana-mana..

Korang yang nak try cendol Buluh ni boleh la singgah kedai ni. harga berpatutan, servis cepat dan selesa. Kedai pun bersih..  Letak nya di Lumut perak.