Monday, 18 March 2019

AN OPEN LETTER TO MY BROTHER ,FRASER ANNING - DR ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI

Kalau korang semua follow Senator Fraser Anning di twitter korang mesti tahu yang dia sangat membenci orang islam terutamannya orang islam yang datang ke Australia. Banyak post-post dia di twitter yang meminta agar menyekat kedatangan orang islam ke negara tersebut,



Baru-baru ni , atas komen nya berkaitan insiden di New Zealand, seorang ramaja lelaki mencuri tumpuan dunia apabila remaja tersebut menyerang senator tersebut dengan sebiji telur.

Ramai yang menganggap tindakan remaja terbabit sebagi berani dan dia dianggap hero dunia. Banyak komen dan kecaman juga diterima Fraser Anning berkaitan komen nya itu.




Malaysia juga mengutuk keras komen yang dilontarkan oleh Fraser Anning yang mendakwa kejadian tersebut berpunca dari kehadiran orang Islam yang semakin meningkat dan menjadi punca serangan di Canberra yang menyebabkan 49 orang mati.

Anning turut dikritik oleh ahli partinya sendiri yang kebanyakannya melahirkan simpati terhadap mangsa serangan pengganas berkenaan.

Hari ini Mufti Wilayah Persekutuan , Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri menyampaikan surat terbuka untuk Fraser Anning. Surat tersebut didedahkan di laman twitter nya.



Dalam surat tersebut Dr Zulkifli menulis,  dakwaan Fraser Anning itu memberi kesan kepada lebih 1.8 bilion orang islam di seluruh dunia. Kenyataan Fraser Anning juga hanya berdasarkan propaganda dan khabar angin. 

"Orang yang berpendidikan seperti anda tidak seharusnya bergantung pada khabar angin ketika mengulas mengenai agama yang berusia 14 abad dan diikuti lebih dari 1.8 bilion orang."



Friday, 15 March 2019

BACA PENJELASAN LELAKI INI TENTANG ISU PENCEMARAN SUNGAI KIM KIM: ISTIHAR DARURAT ATAU PUN TIDAK

Rrtikel ini dipetik dari tweet saudara Adrian Lim Chee En di laman twitter nya.

PENCEMARAN SUNGAI KIM KIM: ISYTIHAR DARURAT ATAU TIDAK?








Ada yang desak perisytiharan darurat, ada yang tolak. Tapi berapa ramai yang faham apa yang didesak atau ditolak ni?

Fahamkan dulu "darurat" sebelum capai kesimpulan nak desak atau tolak perisytiharan darurat.

Ada 2 jenis darurat.

A. Darurat Keselamatan:
-Diisytihar oleh YDPA di bwh Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan

B. Darurat Bencana:
-Diisytihar oleh PM secara pentadbiran & eksekutif di bawah Perkara 25 Arahan No.20 Dasar & Mekanisme Pengurusan Bencana Negara MKN

Contoh Darurat Keselamatan:
-Darurat Komunis PKM 1948
-Darurat Sarawak 1966 (pergelutan kuasa kjaan negeri & Persekutuan)
-Darurat Mei 1969
-Darurat Kelantan 1977 (pergelutan kuasa pentadbir negeri Pas & kerajaan Persekutuan Umno)

Contih Darurat Bencana:
-Darurat Jerebu Sarawak 1997 (API lebih 600)
-Darurat Jerebu Pelabuhan Klang 2005 (API lebih 500)
-Darurat Jerebu Muar dan Ledang 2013 (API lebih 750)






Darurat Keselamatan:
Apabila diisytihar, undang-undang biasa TIDAK TERPAKAI. Kerajaan berkuasa gubal APA2 UNDANG2 meskipun ia melanggar dengan Perlembagaan Persekutuan.

Contoh: Kerajaan boleh tahan tanpa bicara orang-orang yang mengeruhkan keadaan.

Tempoh Darurat Keselamatan juga tidak terhad, maka timbul persoalan penyalahgunaan kuasa.

Contoh: Darurat Sarawak 1966, Darurat Mei 1969 & Darurat Kelantan 1977 yang disenaraikan di atas hanya dibatal pada tahun 2011.
(Dalam erti kata lain, darurat2 tersebut bertahan hampir 45 tahun!)


Darurat Bencana (yang bawah MKN):
Apabila diisytihar, membolehkan penggembalengan & kerahan bantuan diambil alih oleh kerajaan Persekutuan, Kementeriannya & agensi2nya. Pembiayaan pengurusan, pemulihan & sebagainya ditanggung oleh kerajaan Persekutuan.

Namun, seperti Darurat Keselamatan, 'kebaikan' Darurat Bencana adalah subjektif & perlu diteliti pro kontranya secara case by case.

Ia hanya diisytiharkan jika betul2 TIADA PILIHAN LAIN & kuasa yang darurat adalah SATU-SATUNYA percubaan untuk menangani masalah. (Percubaan ye, bukan jaminan)

Kedua-dua Darurat Keselamatan & Darurat Bencana boleh diumum untuk Pasir Gudang, kalau betul2 tiada pilihan lain.
-Blh DK, sbb peruntukan DK sangat luas- "keselamatan, ekonomi, nyawa terancam".
-Blh DB, sbb ini kan "bencana".


Tapi sebelum argue nak darurat ke tak, teliti secara rasional:
Ada tak benda yang tidak mampu dilakukan sekarang sebab bukan darurat?
Ada tak kerja yang hanya mmpu dibuat dengan adanya darurat?

Kalau takde, buat apa nak perintah berkurung, jadikan bandar dead town, jejaskan semangat federalisme dan lain-lain? Gila kah?

Kene faham. Darurat bukan magic dimana sekali pakai semua masalah setel. Ia hanya diisytihar jika memang TIADA PILIHAN LAIN, maka TERPAKSA CUBA darurat yg tidak menjamin apa-apa penyelesaian.

Sebab tu jarang darurat diisytihar, kecuali Komunis 1948/ Mei 1969. Itupun masalah tak selesai pada ketika itu.

Perlu darurat ke tak, (tanya soalan-soalan sebegini:)
i) Kerajaan negeri takde duit sebab tu Federal kene biayai segala kos? Tidak.
ii) Wujud ketegangan antr negeri & pusat sbbtu kerja tdk blh diselaraskan? Tidak juga.

So nk isytihar darurat kenapa? Yang desak darurat, faham ke tak apa yang dituntut ni?

Jika perisytiharan darurat mendatangkn lebih banyk benefit berbanding tiada darurat, desaklah darurat. Sebab itu satu2 nya percubaan yang ada dan kita rela gadai segalanya.

Memandangkn tiada benefit mampu dicapai dengan darurat, malah lebih parah keadaan terjadi, tak perlulah isytihar darurat.

Sebenarnya pemimpin2 kerajaan dahulu pun tau kesan darurat, tapi memilih untrk pura-pura tidak tau & desak perisytiharan darurat bagi mengeruhkan keadaan & raih sokongan politik.

Saya tunjuk dalam tweet berikut.

Tau tak, zaman Najib PM, lebih 220 RIBU (lebih 10 kali ganda sekarang) mangsa terkesan dengan banjir 2014. Berpuluh2 mati, kerosakan rumah bagai cecah berbilion2.

Najib (Umno) tak isytihar darurat meskipun didesak Ketua Penerangan Umno si Annuar Musa.







Alasan Najib pada ketika itu: Sebab darurat tak boleh claim insurans.

TIPU. Sebab ada ke takde darurat, insurans memang tidak cover kerosakan akibat bencana alam seperti banjir, melainkan awak tambah premium untuk melindungi bencana alam.











Dua jenis pro-darurat:

A. Bona fide. Niat ikhlas. Dia tidak faham kesan darurat tapi ingat secara ikhlas darurat pnyelesaian masalah. So dia desak darurat.

B. Mala fide. Niat keji. Dia faham kesan darurat lebih parah. Tapi dia sengaja desak sebab nak keruhkan keadaan.


Kita sebagai manusia yang berhati perut kalau nak desak sesuatu, biar desakan itu ikhlas.

Kalau nak darurat, pastikan dulu darurat membuahkan faedah kepada mangsa2. Jangan jadi manusia keji ambil kesempatan atas musibah ini untuk berpolitik. Mangsa-mangsa tu bukan modal untuk kembali berkuasa.

ANAK TAK NAK MASUK SEKOLAH SEBAB NAK TENGOK LORI BOMBA..APA YANG DILAKUKAN SI AYAH BUAT NETIZEN TERHARU

Macam-macam karenah anak-anak yang kita terpaksa hadap lagi-lagi bagi anak yang dah mula ke sekolah. Setiap pagi nak menghadapi mood mereka yang tak menentu bukan nya perkara mudah.



Kalau tak pandai kawal , kita sendiri pun boleh naik angin juga. Tapi kita perlu ingat anak-anak kecil ini hanya inginkan perhatian kita.Tak salah jika kita memberi apa yang mereka mahu asalkan ianya tidak melampau batas.

Seperti yang berlaku pada anak kecil ini, tindakan nya yang tidak mahu masuk sekolah gara-gara ingin melihat lori bomba yang lalu dihadapan sekolah membuatkan siayah sanggup membaca ank kecil ini ke balai bomba bagi merasai pengalaman menaiki lori bomba.









jelas tergambar kegembiraan pada wajah sianak apabila dapat merasai pengalaman menaiki lori bomba.

Saudara Zulhelmi atau dikenali sebagi Amy Madusa yang juga merupakan seorang jurugambar berkongsi beberapa gambar yang diambil ketika bersama anknya di Balai Bomba Pandan Indah.




Tindakan nya itu juga mendapat pujian ramai dan and yang menggelarnya sebagai Father Of The Year.






Untuk pengetahuan semua staf-staf bomba sentiasa mengalu-alukan kedatangan pelawat-pelawat kecil ni sebagai memberi pendedahan kepada mereka agar mereka juga mempunyai minat untuk menjadi anggota keselamatan.

Kalau korang ada anak yang minat nak jadi ahli bomba boleh la bawa mereka ke balai bomba berdekatan.

"CIKGU, KAMI TAK PERNAH MAKAN PIZZA" LIHAT APA YANG DILAKUKAN GURU INI AGAR ANAK MURIDNYA DAPAT MAKAN PIZZA

Kerjaya sebagai guru memerlukan seseorang tu perlu dekat dengan pelajar mereka. Guru ni dekat nya seperti ibu dan ayah. sebab itulah ianya dianggap kerjaya yang sangat mulia.






Seorang guru mendapat pujian ramai selepas beliau berkongsi satu pengalaman sewaktu mengajar mengajar disebuah sekolah di Daro, Sarawak.

Kisah Alia Nadiera itu bukan sahaja mendapat pujian netizen malah pihak Pizza Hut sendiri yang sanggup menghantar Pizza untuk santapan anak-anak di sekolah tersebut.





Haritu ajar tajuk makanan dgn year 2. Then i ask,  siapa pernah makan pizza?  Nobody raised their hand.  Then, sorang budak ni 'cikgu, kami tak pernah makan, tu dia sorang ja pernah rasa pizza'

Pizza is like something realllllyyyy high end for them.  Mcm kita beli makeup la.  Kalau ada yg high end punya tu mmg jaga gila gila macam baby baru lahir.  Gituuuu 

I terdiam and was like seriously kids ðŸ˜­

I feel very sorry for them. But yeah man,  pizza hut is 2 hours away la paling dekat.  So,  i bgtau my mum. Luckily my mum mmg legend buat2 roti ni. And,  taadaaaa mini pizza project for my minions. I hope that this is enough to give them their very first pizza experience 



So here we are. Sedang menikmati pizza mini. On my birthday.  Food makes me happy so i make people happy by giving them food. Thats what i always do ðŸ™†






By the way,  the whole school gets to taste the pizza because its SKM and its only 32 of my kids. 🙆

(Ramai pulak tanya,  SKM tu sekolah kurang murid. Satu sekolah hanya ada 32 org murid)







Tweet tersebut telah mendapat lebih 6000 retweet dan mendapat perhatian pihak Pizza Hut .



Pizza Hut bersetuju untuk menghantar Pizza kepada anak-anak bertuah ini supaya anak-anak ini gembira

We're so touched by your story. Sorry we can't be nearer to you, but jgn risau. Kami akan hantar ðŸ• to your kids! Pizza is our love and joy. And we want eveyone to be able to enjoy it! Drop us a DM and we'll deliver some over. Jauh dari segi kilometer, tapi dekat di hati.❤


SUHAIMI SAAD ADALAH CONTOH TOXIC PEOPLE YANG SEMUA ORANG PATUT ELAK KAN

Hye semua..



Sebenarnya saya malas nak menulis tentang isu Suhaimi Saad ni. Tapi bila ramai yang bagi terlalu banyak perhatian pada dia, tergerak juga la jari ni nak menulis sesuatu sebagai teguran untuk korang yang membaca ni.

Jelas Suhaimi Saad ni antara toxic people yang  yang kita patut elak kan. Bila kata "perlu dielak " kan tu bermakna kita tak payah pedulikan dia. Biarkan dia dengan pendapat-pendapatnya.

Bila kita sebarkan apa yang dia luahkan sedikit sebanyak dia berjaya menyampaikan rasa hati dia kepada umum.

Kita nak sekat dia dari meluahkan pendapat-pendapat bodoh tapi dalam masa yang sama kita membantu dia menyebarkan fahaman dia.

Bila difikir-fikir siapa yang paling  bijak??





So lepas ni elak kan berkongsi pendapat toxic people di sosial media. Kalau kita takut fahaman mereka menular pada orang lain, kita yang patut berhenti dulu menyebarkan nya.

Contoh toxic people yang patut korang elak kan ialah mereka yang semua isu dia nak ulas walaupun pendapat nya tu tak diperlukan.

Ataupun mereka yang suka mengeluarkan pendapat yang menghina , menjatuhkan semangat orang lain dan juga yang memburuk kan hubungan dua pihak.

Please avoid toxic people at all. Diaorang cuma nak lihat kita berasa tak bahagia. Jangan bagi terlalu banyak perhatian pada mereka.Let them say whatever . Korang balas je dengan diam dan jangan pedulikan dia.

Dear Toxic people.. Korang tak rasa ke letih asyik complain itu ini tentang orang lain tapi diri korang sendiri pun tak bahagia. Dont search for happiness dengan cara menjatuhkan orang lain dengan pendapat-pendapat bodoh korang.





Thursday, 14 March 2019

LIHAT APA YANG ANAK-ANAK LELAKI INI BUAT UNTUK MENCERIAKAN AYAH MEREKA SEMPENA HARIJADI KE 62

Seorang lelaki dari New Jersey pasti tidak akan melupakan hari jadi ke-62 nya selepas anak-anaknya mencatatkan nombor telefonnya di sebuah papan tanda di pinggir jalan besar yang membuatkan orang ramai membuat panggilan dan  mengucapkan selamat kepadanya. Setakat ini Chris Ferry telah mendapat lebih daripada 15,000 panggilan dan teks daripada orang ramai di seluruh dunia.



Setiap kali sambutan harijadinya anak-anak nya akan membawanya ke restoran dan kemudian memaklum kan kepada pelayan bahawa hari tersebut adalah harijadinya. Anak-anak nya suka mengusiknya dan dia akan tersipu malu dan tidak selesa apabila pelayan membawa kek ke meja mereka.

Pada tahun ini, mereka membuat sesuatu yang baru dengan menyewa papan iklan di luar Linwood dan meletak kan nombor telefon ayahnya diatas papan tanda tersebut.

Awalnya mereka fikir ia akan menjadi satu jenaka namun lama kelamaan ianya mula tidak dapat dikawal apabila  Chris Ferry mendapat beberapa panggilan daripada orang asing secara rawak selepas gambar papan iklan tersebut menjadi viral.





Papan iklan itu dinaikkan pada 6 Mac, dan pada 12 Mac Chris Ferry telah menerima lebih daripada 15,000 panggilan dan teks hari lahir dari orang ramai di negara-negara seperti Filipina, Kenya, Luxembourg, Ireland, Guatemala, Nepal dan Australia.

Dia sebenarnya cuba menjawab setiap panggilan dan menjawab semua teks pada mulanya, tetapi akhirnya dia  menukar mail suaranya kepada "terima kasih kerana memanggil untuk mengucapkan selamat hari jadi, saya benar-benar menghargai ...".

Chris Ferry mendakwa dia mendapat 10 hingga 600 panggilan dalam masa hanya beberapa minit. Disebab kan itu dia tidak dapat lagi menggunakan telefon bimbitnya seperti biasa.


Chris mengetahu mengenai prank yang dilakukan oleh anak lelakinya pada Khamis minggu lalu ketika dia mendapat panggilan dari seorang lelaki bernama Nick yang ingin mengucapkan selamat ulang tahun kepadanya. "Bagaimana anda tahu hari jadi saya datang?" Ferry bertanya, lelaki itu menjawab "Saya melihatnya di papan iklan".

"Ayah saya memandu dengan serta-merta ke papan iklan itu dan mengambil gambar dengannya," kata seorang anak lelaki Ferry kepada CNN.




Memandangkan hari ulang tahun ke-62 Chris sudah berlalu itu tidak menjamin yang dia tidak akan menerima lebih banyak panggilan kerana papan iklan tersebut tidak akan diturunkan sehingga bulan April.

Chris hanya ketawa dengan apa yang berlaku jadi anak-anaknya mencadangkan tahun depan mereka boleh menyewa papan iklan yang lebih besar.

APA YANG BOLEH IBU MENGANDUNG LAKUKAN SEPANJANG MENANTI HARI UNTUK BERSALIN

Hello...helloo..ada orang ke yang nak baca ni??



Tahun 2006 when i was pregnant anak pertama, rasa lambat sangat baby nak keluar. Sepanjang 9 bulan tu saya lalui dengan rasa bosan yang tak tahu nak buat apa.

Maklum la, anak pertama . Kalau anak dah 3,4 orang mungkin tak timbul pun isu bosan nih..Hahah.. Tapi sebab anak pertama dan masa tu saya tak bekerja dan  setiap hari tunggu suami balik kerja pun saya rasa cukup lama.




Bila orang tanya pasal kandungan je mesti saya kata "lambatnya nak bersalin.." sampai orang menyampah dah dengar.

Untuk bakal-bakal ibu mungkin korang pun sedang melalui apa yang saya pernah lalui. So hari ni lets me share some tips untuk korang lalui tempoh kehamilan korang tanpa rasa bosan menunggu.

Berjumpa dengan kawan-kawan atau saudara mara.

Mungkin ada ibu mengandung yang moodnya tak menentu. Selalu rasa nak marah dan rimas. Korang boleh keluar dan berjumpa dengan kawan-kawan atau pergi melawat saudara mara. 

Saya sendiri pernah pulang sekejap ke kampung sebab nak jumpa mak , anak saudara dan adik beradik lain. Bila kita berinteraksi dengan ramai orang tak la bosan sangat sendirian di rumah.Tapi kena ada persetujuan dari suami juga tau.

Rasanya dia ok je dan izinkan memandangkan dia sendiri tahu yang kita bosan di rumah.

Bercuti bersama suami atau Babymoon.

Diusia kandungan 6-8 bulan , ramai ibu mengandung yang dah tak mengalami morning sickness atau alahan yang teruk. Ambil peluang ini untuk pergi bercuti sebelum korang melahirkan anak.

Selepas melahirkan anak nanti korang mungkin tak akan dapat pergi bercuti dalam masa terdekat ke tempat-tempat best memandangkan korang kena melalui confinement process yang agak lama. So masa ni lah yang perlu korang gunakan untuk berehat dan meluangkan masa dengan suami.

Jangan bercuti dalam keadaan kesihatan yang tak baik sebab ianya mungkin akan mengubah mood percutian korang. Ada juga wanita hamil yang mengalami alahan sepanjang dia hamil. Yang ni memang tak sesuai nak pergi bercuti.

Belajar ilmu menguruskan anak kecil.

Banyak laman web yang berkongsi tips dan panduan menguruskan anak yang baru lahir. Korang kena tahu beberapa perkara sebelum melahirkan anak terutamanya bab breastfeeding, jaundice dan premature birth.

3 benda ni sangat penting untuk korang belajar. Gunakan tempoh sepanjang mennati kelahiran ni dengan belajar perkara-perkara penting tentang proses melahirkan dan juga penjagaan bayi.

Korang juga boleh gunakan masa ni untuk berbual dengan mereka yang lebih berpengalaman untuk korang dapatkan lebih banyak ilmu. Gunakan sosial media untuk dapatkan lebih banyak maklumat. Namun hati-hati kerana tak semua maklumat tu benar dan korang kena juga dapatkan nasihat dari yang lebih pakar.




Belajar ilmu agama (bagi orang islam)

Bila korang dah melahirkan anak nanti korang akan ambil masa yang sangat lama untuk menyesuaikan diri korang dengan masa yang tidak teratur.

Jadi sementara ada masa ni boleh la korang pergi belajar mengaji atau mendengar kuliah agama. Ianya terapi juga bagi ibu mengandung. Malah anak dalam kandungan pun suka je dengar orang mengaji ni tau. 

ok..tu je..kalau ada yang nak kongsi kan tips lain boleh la tinggalkan komen di bawah.


Wednesday, 13 March 2019

INI LAH WANITA YANG AKAN DIPAKAIKAN 2 GELANG DARI API NERAKA

Assalamualaikum..



Saya ni tak banyak barang kemas. Barang kemas yang rosak dan dah tak boleh di patri semula atau yang memang tak boleh dibaiki semuanya saya dah jual. Sayang memang sayang sebab setiap satu barang kemas tu ada kenangan nya.

Bukan senang nak dapatkan seurat emas bagi rakyat marhaen macam saya. kena kerja kuat, menyimpan, tahan selera nak itu ini. Main kutu pulak..Fuhh!!! mencabar..

Tapi bila dah dapat lepas tu rosak , rasa sedih la jugak.Saya ni ganas tau /Walaupun duduk rumah cuma buat kerja-kerja rumah tapi boleh rosak juga barang kemas tu.





Ada yang putus sebab tersangkut kat benang pakaian, tersangkut kat hanger , tu pasal rosak. Bila dah 2,3 kali dipatri makin lama makin tak boleh disambung lagi. So kita jual je la. dah jual, nampak duit hilang la sedih tu..Hahaha..

Bercakap pasal barang kemas ni saya kongsikan sesuatu khas untuk para wanita tentang wanita yang dipakaikan 2 gelang dari api neraka? Tahu tak siapa wanita tu?

Wanita tersebut ialah wanita yang gemar memakai perhiasan emas tapi tidak mengeluarkan zakat atas perhiasan tersebut.

Tak dapat dibayangkan betapa panas nya gelang  api neraka tersebut hinggakan kaum wanita ini meraung-dan merayu meminta keampunan namun jerita mereka hanyalah sia-sia.

Sesiapa yang ada emas dan nak bayar zakat emas boleh la rujuk di sini , untuk tahu sama ada korang layak untuk membayar zakat emas atau pun tidak.\

Bye..




Tuesday, 12 March 2019

RESEPI PISANG GORENG RANGUP DAN SEDAP

Hye ..

Malam tadi anak-anak request nak sarapan pisang goreng. Kebetulan ada pisang masih berbaki dalam peti sejuk. So dapat buat pisang goreng  untuk diaorang la pagi ni.



Anak-anak saya ni bukan jenis makan banyak. Jadi pisang 5 biji pun dah cukup untuk diaorang berdua.

Selalunya kalau buat pisang goreng mesti tak jadi. Melekat kat kuali la, pisang lembik la, adunan tak melekat kat pisang la, macam-macam masalah..

Tapi kali ni saya buat ikut resepi dari blog kak Azie Kitchen. Dia siap buat video  disini .Sebab tu yakin mesti jadi. Dan pisang goreng tu rangup sangat dan sedap. Anak pun suka siap bawak bekal pi sekolah.

Untuk resepi ni saya kurangkan bahan-bahan nya sebab pisang tak banyak.




Bahan-Bahan Pisang Goreng

5-6 biji pisang

1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji telur
air secukup nya.

2 cawan Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara nya.

Panaskan minyak dalam kuali.

Masuk kan semua bahan kecuali pisang kedalam 1 bekas dan kacau sebati. Adunan tak boleh terlalu cair atau terlalu pekat.

Asalkan melekat kat pisang pun dah cukup.



Asingkan satu senduk kecil bancuhan ke dalam bekas lain dan masuk kan 1 senduk kecil air kedalam nya. Ketepikan.

Potong pisang pada 2 bahagian dan celup ke dalam tepung .

Bila minyak dah panas, goreng pisang yang dah di celup dalam bancuhan tepung tadi.

Masa pisang dah separuh masak, siram bancuhan yang cair tadi ke dalam kuali. Siram tinggi-tinggi dan perlahan.

Boleh rujuk video pada link yang saya kongsikan di atas.



Kemudian balik-balik kan pisang dan bila dah garing boleh la angkat dan hidang kan.

Bila pisang goreng dah sejuk pun, ianya tetap rangup .

Yang saya buat ni tak la secantik Kak Azie buat tapi tetap sedap. kena berlatih kerap lagi ni supaya dapat kerak yang lebih cantik.

Korang try la resepi ni.Memang sedap dan terima kasih pada kak Azie..









Monday, 11 March 2019

DENGAN KAWAN CAKAP KASAR. DENGAN SUAMI DAN KEKASIH PUN CAKAP KASAR. DIMANA ISTIMEWANYA HUBUNGAN ANDA BERDUA

Hye semua..



Saya ni bukan lah lemah lembut sangat orang nya. Tapi kalau dengan orang yang kita sayang dan hormat, susah sangat nak keluar perkataan tak baik dari mulut ni. Semulajadi kita akan jaga percakapan kita dengan mereka

(tapi kalau tengah marah hilang sabar bagai tu lain cerita ye.hahahah)



Saya perhatikan zaman sekarang ada pasangan yang masing-masing bercakap kasar antara satu sama lain. Katanya dah terbiasa sebab dari berkawan, kemudian bercinta dah cakap kasar-kasar .

Katanya tu buat hubungan lebih mesra.

Saya terpanggil nak tulis pasal ni sikit la. ..I beg to differ!

Setakat cakap aku dan kau tu ok lagi la.Tapi kalau bergurau-gurau pun keluar perkataan sial, bodoh dengan mencarut bagai , apa bezanya hubungan korang dengan hubungan kawan-kawan lain.?

Tak nampak special pun hubungan korang tu.





Kita ni kalau boleh nak la hubungan perkahwinan ni diletak kan pada satu tahap yang sangat tinggi dan hubungan tu sangat special tak sama macam hubungan dengan kawan-kawan atau adik beradik.

Saya suka kalau tengok pasangan yang bila dengan kawan-kawan dia biasa-biasa je.Tapi dengan kekasih atau isteri dia romantik, penyayang, sopan santun,. Kita nampak kuasa cinta tu yang mengubah personaliti dia.

Memang la korang akan rasa its sound funny and all tapi bila ianya jadi korang punya habit mesti susah juga nak tinggal benda ni. Kalau ada dah ada anak-anak baru nak berubah. Lepas tu asyik tersasul depan anak-anak.

Anak-anak pulak ngikut cara korang bercakap. Pergi sekolah dengan kawan-kawan asyik bercakap maki hamun. Lepas tu budak-budak lain terikut-ikut .

So benda ni merosak kan genarasi kita tau. Lama-lama hilang budaya hormat menghormati, Sopan santun pun dah tak de.

Jangan fikir benda ni isu yang kecil dan remeh.

Nasihat aku pada muda mudi ni kalau masa awal bercinta dah dengar gf/bf korang cakap kasar, tegur la dia. Bagitau dia tak elok bercakap macam tu.Jangan korang join sekaki pulak.

Bila dah lama-lama ada krisis apa baru nak timbul isu "dia tak hormat saya.." Padahal kau yang bagi muka kat dia. Kau tak pesan dan didik dia.





Biasa la dik..Awal bercinta ni mulut dia busuk pun kau kata wangi. Apa lagi setakat dia cakap mencarut atau memaki. Semuanya kau dengar macam syair dan lagu romantis je.

Kalau dia betul-betul sayang kita dia akan hormat kita dan tak kan sesekali pun terdetik di hati dia untuk berkata yang tak baik.




Friday, 8 March 2019

PENSIL TEKAN NI BUKTI BUDAYA MEMBULI DIKALANGAN BUDAK DARJAH SATU


Rosak sudah pensil tekan si Mikhail. Belum merasa guna dah rosak. Geram pulak bila difikir-fikirkan. Disebabkan budak nakal yang mak pak nya tak perhatikan apa ada dalam bag sekolah anak, anak orang lain pula yang jadi mangsa.

Pensil tekan ini Mikhail dapat hari rabu minggu lepas. Hadiah hari sukan. Dapat satu set dengan buku.

Hari Khamis dia bawa ke sekolah.Tengaharinya balik dengan muka masam dia bagitau yang salah seorang budak nakal dalam kelas dia dah ambil pensil ni dan tak nak pulangkan.

Dia dah minta tapi budak tu ambik jugak.

Kita kat rumah ni dah mendidih je dengar. Tak suka betul jadi benda-benda gini. Ni satu contoh buli jugak ni.




Hari jumaat Mikhail ada temujanji untuk check gigi so Mikhail tak pergi sekolah. Saya telefon ke sekolah untuk bagitau yang Mikhail tak dapat pi sekolah sebab ada temujanji.

Dasar mak mak yang tak suka buli disekolah terus saya cerita kan pada kerani yang jawab phone tu tentang kes kawan sekelas dia yang rampas pensil Mikahil ni.

Saya suruh kerani tu sampaikan pada Teacher Lim, Guru kelas mikhail.

Disebab kan tu la pensil tekan ni dapat semula pada Mikhail. Tapi dah rosak. Langsung tak boleh digunakan. Saya buka semuanya jadi macam ni untuk nak tahu apa yang buat ianya tak boleh digunakan lagi.

Bayangkan kalau saya tak bagitau pada pihak sekolah, Rasa-rasanya dapat balik tak pensil ni. Selain untuk dapatkan pensil ni balik, tujuan saya bagitau pihak sekolah tentang ni supaya sikap budak tu boleh diubah sebelum terlewat.

Bila jadi macam ni harap nya cikgu dan ibu bapa budak ni boleh bagi perhatian pada sikap budak ni. Budak-budak ..biasalah nakal tu.Tapi nakal budak2 ni kalau tak diubah diakan bertukar jadi jahat.Itu yang kita tak mau.

Memang la pensil ni harganya berapa sen je. Tapi ini kenangan kot..Hadiah pertama anak kita dapat masa sukan sekolah.

Macam mana saya tahu mak ayah budak ni tak check apa ada dalam bag anak?

Pertamanya , pensil ni dipulangkan oleh budak tu sebab guru kelas nya yang mintak dia pulangkan. Bukan nya mak ayah dia yang pesan suruh pulangkan.

Yang kedua, melihatkan keadaan pensil ni saya tahu sepanjang hari dari khamis  hingga jumaat tu dia gunakan pensil ni. Ubat pensil tekan ni tinggal berapa batang je. Siap ada yang patah2 lagi.




Kalau dia sedar anak dia guna barang bukan milik dia, dah tentu dia akan suruh simpan baik2 dan pulangkan segera. Ni tidak, sampai rosak tau.

Bila anak pegang alat tulis yang bukan kita beli untuk dia, tak perasan ye? Tak tanya itu pensil siapa?Ambil kat mana? bila beli, berapa harganya? tak terasa nak ambik tahu ke?

bye!


AIR NESTUM AIS KEGEMARAN SUAMI UNTUK SARAPAN PAGI

Hye semua..

Pagi ni kita sarapan mee goreng dan telur separuh. Goreng sebiji telur lepas tu bahagi dua dengan suami.Ala romantiknya lahai..



Tak de romantik2 nya.. Ni jimat namanya./Hahahah.. Rasa macam besar sangat telur goreng tu.jadi kena kongsi dua la.




Bersama dengan air nestum ais. pagi2 dah minum ais..kan.. Awal pagi dan pecah peluh jadi buat ais la baru nyaman dan segar.

Siapa suka minum air nestum macam ni?



Masa baru-baru kawen suami bagitau yang dia suka sangat minum air nestum. Saya macam pelik sebab biasanya lelaki suka teh tarik kopi o tapi dia suka air nestum.

Heheh..Ala nampak comel sangat tau!

Tapi kopi dan teh tarik pun dia minum jugak. Cuma tak special macam nestum ais la..

Kalau di kampung suami saya , ada kedai yang jual air nestum macam ni. Tapi di Pulau Pinang tak de jumpa lagi yang jual.

Suami saya kata masa mula-mula datang ke Pulau Pinang dia order nestum ais, taukey kedai tu ketawa je dengar.hahah.




Sejak tu kalau nak minum nestum dia buat sendiri je.

Saya pun dari tak pernah-pernah bancuh nestum sekarang dah makin suka minum nestum. Cemana tak sihat gini??hahaha..

Kalau ikut citarasa suami saya , dia memang suka letak ais dalam nestum.Kalau bancuh panas2 tu ada masa-masanya saja dia minum.

2 sudu susu pekat, 2 sudu nestum, 2 cawan air. kemudian letak ais. Dah siap.

minum!!!! :)




Thursday, 7 March 2019

KULIT MUKA DAH TAK MENGELUPAS SELEPAS SEMINGGU MENGGUNAKAN AQUA WHITENING CREAM HANSEAGEE NATURE

Hye Semua..


Sejak sebulan lepas cuaca di negara kita ni bukan main panas sampai bagi kesan juga pada kulit muka ni. Muka cepat kusam dan kering.  Bila pakai makeup atau bedak jelas nampak kulit muka mengelupas terutamanya dibahagian dahi dan hidung.

Solekan jadi tak cantik dan tak sekata.

Saya jadi malas nak keluar rumah bila kulit dalam keadaan macam ni. Tapi nasib saya baik sebab saya jumpa satu produk yang diperkenalkan rakan-rakan blogger iaitu Hansaegee Nature : Aqua Whitening Cream. 

 Mula-mula baca review dari blogger lain rasa risau nak guna takut tak sesuai dengan kulit Tapi bila dah cuba beberapa hari terus jatuh cinta.






Aqua Whitening Cream 

Cream ni bukan cream yang berminyak macam cream biasa.  Cream ni ringan je. sekali tengok macam gam tepung ubi pun ada. Hahahah..

Part  yang best nya : Korang ambik sikit dan sapu pada belakang tapak tangan. Gosok sikit je dan lepas tu  keluar titisan air pada kulit kita. Itu lah yang buat kulit kita sentiasa lembab. saya jadi macam jakun sekejap sebab tak pernah guna cream yang macam ni weh!!!



Cream ni tak berminyak .Sebab tu bila kita pakai tak de jerawat atau kulit mengelupas. Tak de gatal-gatal atau rasa panas pada kulit. Semua jenis kulit boleh pakai cream ni

Musim panas macam ni bila sapu je Aqua  Whitening Cream pada kulit , rasa sejuk nyaman je. Selesa sangat..


Kelebihan Aqua Whitening Cream

Aqua Whitening Cream dari Hansaegee Nature ni sebenarnya bukan sahaja sebagai pemutih tapi yang best nya ianya juga melembab kan kulit.  Kiranya macam Moisturizer la jugak..

Ianya  memperbaiki lapisan kulit kering pada wajah saya. Sekarang ni kulit wajah jadi lembab dan cantik. Hari-hari nak tengok muka sendiri kat cermin. Heheheh..

Selain cream yang tidak melekit dan tidak berminyak ianya juga cepat meresap ke dalam kulit. Cream ni meningkat kan kelembapan pada kulit saya.

Bila kulit kita lembab kulit juga akan terhindar dari masalah penuaan dan garis halus pada bahagian tepi mata dahi dan mulut terutamanya


Kandungan Aqua Whitening Cream

Apa yang membuatkan cream ni sangat bagus untuk melembab dan mencerah kan kulit sudah tentu lah kerana kandungan bahan yang terdapat dalam Aqua Whitening Cream ni.

Tengok kandungan nya di bahagian kotak cream ni banyak betul bahan-bahan nya.Setiap bahan tu ada fungsinya sendiri.

Ada satu bahan dalam Aqua Whitening Cream ni yang dikenali sebagai Minyak Benih Camellia Japonica . Minyak ini boleh menyerap jauh ke dalam kulit. Fungsinya ialah :-

• tidak membuatkan pori kulit tersumbat, dan tidak menyebabkan jerawat
• memulihkan kulit kering & Sun Burn
• Mengekalkan kelembapan  jauh ke dalam kulit








Cara menggunakan Aqua Whitening Cream

Saya gunakan Aqua Whitening Cream setiap hari dan setiap masa. Setiap kali lepas solat muka pun masih bersih, keringkan dulu wajah dan kemudian saya apply cream ni. Oleh sebab ianya tak melekit dan buat wajah selesa saya tak de masalah nak gunakan cream ni sepanjang hari.



Calit sikit cream dan letak dekat dahi pipi dagu dan hidung. Kemudian saya ratakan keseluruh wajah. Bila dah rata tepuk-tepuk sikit muka tu.

Masa kita tepuk-tepuk tu la titisan air akan muncul pada kulit kita. Jangan lap pulak air tu.Biarkan saja pada wajah kita.

Pertama kali guna cream ni langsung tak de rasa gatal-gatal atau panas. Tak de bintik-bintik pada muka. Sangat selesa walaupun kita apply makeup selepas guna cream ni.

Makeup jadi cantik dan tak ganggu solekan kita. Saya memang recommend kan korang try produk ni sebab korang tak kan menyesal. Berbaloi dengan harga, Produk Korea ni weh!! Dah ramai yang review cakap best.



Korang nak try usha details kat bawah ni.:



Company name: Hansaegee Nature 





Wednesday, 6 March 2019

SERBA TAK KENA BILA SKRIN KOMPUTER ROSAK

Hye semua..



Mood nak menulis agak kelaut sikit gara-gara skrin komputer rosak. Tiba-tiba je skrin dah tak jelas. Macam keluar wap air pada skrin komputer saya.

 Terpaksa pakai skrin yang kecil dan rendah ni. Jenuh jugak la nak kena tunduk bila nak membaca apa-apa berita. Lepas tu paparan nya pun tak penuh..Kena kurangkan jadi 80% je. Tu pun keluar tulisan kecik2 pulak.

Skrin yang kecil ni pun rosal juga sebenarnya tapi masih boleh digunakan . Yang rosak cuma ada macam keluar belang biru dibahagian kiri skrin.





Nampak nya bulan depan la baru dapat skrin baru. Tabung tak penuh lagi. Huhu..

Tak pun tolak mur mur je 2 skrin ni kat kedai, Tambah duit sikit ambik skrin baru. Tapi ada harga ke skrin rosak ni. Hahah.. Daripada duduk buat semak je kat rumah ni baik la dijual je kan??



Komputer sangat penting di rumah saya ni memandangkan anak-anak juga menggunakan komputer kalau nak belajar. Saya juga selalu ambil contoh-contoh soalan untuk latihan anak-anak saya.

Bukan tak boleh guna phone tapi tak sesuai untuk anak-anak saya. Saya pula memang tak kan benarkan anak guna phone di hari persekolahan.Kalau cuti panjang baru dapat pegang phone.

Sebelum ni saya ada laptop yang berkhidmat hampir 5 tahun dengan saya. Tapi rosak . Tiba-tiba je dah gelap tak keluar apa. Hantar ke kedai pun tak dapat dia nak baik pulih.





Saya putuskan untuk guna komputer saja memandangkan nak menjaganya pun senang dan kalau rosak pun kos tak tinggi. Tahan lasak dan lebih mudah nak bagi anak-anak guna.

Risau kalau anak guna laptop, bila rosak nangis oi!!hahah..

Sekarang dah hampir 7 tahun saya guna komputer berbanding laptop.Kalau ada yang nak bagi laptop free tu boleh la guna.Tapi kalau nak beli tu mungkin tidak la.

Saya ni bukan bekerja. Dok rumah je hari2 jadi lebih sesuai guna komputer. Buka instagram, facebook dan twitter pun saya gunakan komputer. Jarang sekali saya guna phone untuk layari laman soial saya. Sebab tu la komputer ni penting untuk saya. :)




Monday, 4 March 2019

APA BARANGAN YANG KITA PATUT LETAK DALAM GOODIES BAG

Hye Semua...

Saya suka kalau dapat goodies bag bila pergi kenduri . Tapi tak berapa suka kalau dalam goodies bag ada junkfood. Kalau untuk budak-budak ok la kot letak junkfoof. Tapi kalau orang dewasa pun dapat junkfood macam tak best pulak rasa.



Budak-budak pun bukan semuanya suka junkfood tau. Jadi daripada bagi junkfood baik la bagi sesuatu yang boleh digunakan.Contohnya kalau untuk budak-budak bagi lah sapu tangan atau alat tulis

Alat tulis pun bukan mahal. Kadang-kadang tengok junkfood banyak sangat.Bila dikira-kira kos untuk semua junkfood dalam 1 goodies bag tu cecah 4-5 ringgit. padahal dengan jumlah wang rm5 tu dah boleh dapat pensil warna sekotak.

Kan lagi bagus bagi sesuatu yang baik untuk kanak-kanak..

Banyak kenduri yang saya pergi, selalu sediakan gula-gula untuk anak-anak. Kadang-kadang sampai terlalu banyak , budak-budak buang je kat tanah. Sayang tau.. Duit semua tu. Bukan nya turun dari langit. Hahah.

Antara barang yang murah sesuai untuk diletak kan dalam goodies bag kanak-kanak ialah alat tulis, pensil warna, set penjagaan diri (sikat, bedak, sapu tangan dan olive oil) , Buku membaca, set permainan seperti tali skipping, dam , gasing . Korang juga boleh bagi tali pengikat buku teks (book band) , dan banyak lagi . Kalau nak bagi junkfood cukup la selit 1-2 bungkusan kecil.






Untuk orang dewasa pulak jangan la bagi junkfood juga.kesian makcik pakcik yang ada kencing manis pun dia bagi gula-gula satu bungkus, siap dapat coki-coki. celah mana la makcik pakcik tu nak sumbat.  Kalau dia ada anak cucu pun bawak balik rumah buat berebut je.

Korang boleh bagi benda lain seperti bahan masakan, contohnya rempah ikan, rempah daging dan serbuk kunyit.. sejak beberapa tahun ni ada yang bagi kicap botol kecik tu, ada juga yang bagi roti. Benda-benda macam tu yang tentu orang akan guna.

Kalau sapu tangan tu memang dah biasa sangat orang bagi.Cuma nak pesan kalau bagi sapu tangan jangan la di gam kan sapu tangan tu. Ada orang yang gamkan sapu tangan tu sebab nak letak bunga-bunga. kalau letak gam habis rosak sapu tangan tu tau terus tak boleh guna.



Keluarga saya selalu sangat dapat sapu tangan. Korang rasa ada tempat ke nk simpan banyak2 tu. Tak de tempat.Jadi saya buka dan gunakan saja semua sapu tangan tu.



tengok ni. Saya buka satu-satu dan bersihkan, kemudian lipat. Boleh anak-anak bawak ke sekolah atau bila nak keluar.Sapu tangan ni semua masih elok. Sayang kalau tak digunakan.

Korang rasa apa lagi barang yang sesuai untuk di letak kan dalam goodies bag majlis kenduri kahwin?






Friday, 1 March 2019

KURANGKAN BEBAN BAYAR HUTANG PTPTN : CARA PERMOHONAN BAYAR HUTANG PTPTN GUNA KWSP

Hye semua..

Masih ramai lagi yang belum melangsaikan hutan PTPTN . Dengan kos hidup yang tinggi sekarang ni bukan senang nak maintain bayar PTPTN setiap bulan Tapi ada satu cara yang boleh korang gunakan untuk melangsaikan hutang PTPTN tanpa mengganggu gaji bulanan korang.



Caranya ialah dengan menggunakan Akaun 2 KWSP . Suami saya pun gunakan akaun 2 untuk bayar hutang rumah setiap bulan.

Tapi duit dalam akaun 2 tu kena cukup la. Kalau tak cukup tak dapat la KWSP  nak proses permohonan korang. Begitu juga dengan hutang PTPTN. Korang boleh ikut thread yang dikongsikan Cik Yaya ni di akaun twitternya tentang cara permohonan untuk bayar hutang PTPTN menggunakan akaun 2 KWSP.







Cik Yaya @ aliasyafida47 - Ada ke yang nak kurangkan beban bayar PTPTN bulan2?

Tahu tak PTPTN boleh dibayar guna akaun KWSP?


Okayy kita mulaaaaa. First of all, apa yang paling penting untuk apply kaedah ni ialah: AKAUN KWSP. Takde akaun KWSP, tak guna beb.

Make sure dalam akaun KWSP tu ade duit yeee. So the very first step is, korang kena daftar i-Akaun dekat mana-mana kiosk KWSP. (i-akaun ni adalah web/apps untuk semak penyata KWSP secara online). Just bawak ic je ke pejabat KWSP.

Lepas dah buat i-akaun tu, jangan lupa aktifkan dekat laman web i-akaun. Search je i-akaun KWSP dekat google atau download apps i-akaun. Then klik dekat members login, pastu masukkan password sementara yang korang dapat dekat sms.


Lepas dah aktifkan, korang dah boleh mohon untuk pembayaran PTPTN pakai akaun 2 KWSP. Akaun 2 sahaja yaa. Bukan semua.


Korang boleh cek baki pinjaman dekat laman web ptptn tauu. Login ptptn.gov.my. Nak cek amaun tunggakan pon semua ada kat sini. Jangan sampai tak perasan nama kena blacklist pulakk. Ehhh





Haa. Pas dah login klik kat penyata baki terperinci. Pastu klua cmniiii, TADAAAAAAA. Kat situ korang tengok lerr sendiri kalau ada amaun tertunggak tanpa korang perasan




So sambung kepada tajuk utama kita. Login i-akaun korang tuu. Saya explain untuk yang web version yee. Klik Withdrawal - New Application - Education

Keluar Pop-Up tu korang Klik OK


Institusi yang terlibat - PTPTN.
Bayar kepada - Pemberi Pinjaman
Peringkat - (Pilih lah diploma ke degree ke master ke)
Permohonan untuk - DIRI SENDIRI.

Nak guna akaun KWSP ayah/ibu pon boleh ye. Untuk pakwe/makwe tak boleh laa. Tak payah nak mengada.





Then klik SETERUSNYA - TERIMA
Update laa maklumat diri korang kat situ.

Dekat MAKLUMAT PENGELUARAN tu, korang kena masukkan nombor rujukan pelajar. Masukkan lah nombor matrik korang waktu belajar dulu.


Dekat situ jugak ada state kan AMAUN KELAYAKAN korang.

Based on baki Akaun 2 KWSP korang. Tu amaun maksimum. Nak apply semua boleh. Sikit pon boleh. Amaun tak kisah berapa pon. Depends korang lah nak bayar berapa.

Then klik SETERUSNYA


Then KWSP akan proses permohonan korang tu. Dalam masa kurang dari seminggu, korang akan terima 1 SMS dari KWSP. Macam saya ambil masa 2 hari je.




Lepas dah dapat mesej ni, korang kena pergi ke mana2 KWSP terdekat, untuk Thumb Print. Jangan lupa bawa IC yee. Lagi bagus kalau bawak copy ic jugak. Prepare skali transkrip dan sijil konvo yang original dan fotostat. Just in case dorang mintak.


Lepas dah Thumb Print tu, korang kena tunggu dalam masa 16 hari bekerja untuk kelulusan permohonan korang tu. Selalunya tak sampai 16 hari pon. Kejap je.


Nanti boleh semak korang punya status permohonan dekat i-akaun KWSP tu.



REMINDER:
Korang boleh apply lagi untuk permohonan akan datang. Banyak kali pon boleh as long akaun 2 korang tu ada duit lah yee. Dia bukan auto tolak akaun kwsp setiap bulan tau. Kena buat manual setiap kali nak apply. Follow je step yang sama untuk permohonan seterusnya.

Terima kasih untuk  Cik Yaya atas Thred ni. Bagi korang yang ada soalan atau keraguan boleh follow thread Cik Yaya ni diakaun twitter dia. Boleh baca komen2 lain untuk panduan.