Skip to main content

Posts

Showing posts from 2019

APA JENIS MAKANAN YANG MENGGUNAKAN LEMAK BABI (LARD)

Saya bukan lah traveler atau food hunter yang selalu kesana sini mencuba berbagai makanan luar. Tapi saya selalu menonton berbagai rancangan masakan dan dokumentari tentang makanan dan masakan luar negara.

Sedikit sebanyak memberi saya pendedahan berkaitan makanan dan masakan. Tak la kita ni dilabel sebagai kaki makan saja. Hahha.

Penting untuk kita tahu tentang masakan dan makanan luar  memandangkan kita ni orang islam yang  memang dilarang untuk makan makanan yang mengandungi bahan tidak halal.



Kali ni saya nak bercerita tentang penggunaan lemak babi dalam masakan. Mungkin ada yang rasa , betul ke ada lemak babi yang dimasuk kan dalam makanan? kenapa banyak sangat makanan yang boleh letak lemak babi? Macam tak logik je.. Tak kan Kek dan desert pun ada lemak babi?? Tak kan la laksa dan mee pun diaorang nak letak lemak babi?

Percaya atau tidak, lemak babi boleh la diumpamakan sebagai penyedap dalam masakan. Macam kita guna serbuk perasa la. Dalam mee goreng pun letak serbuk perasa, l…

JANGAN SKIP IKLAN KALAU ANDA TONTON VIDEO DI CHANNEL YOUTUBE INI

Waktu lapang saya memang suka tonton video di youtube. Ada banyak video yang bagus dan menarik di Youtube. Salah satunya ialah Channel Azfar Badrul. Kalau tonton video di Azfar badrul Channel ni saya pastikan yang saya tak skip iklan. Nak tahu kenapa??



Channel Azfar Badrul ni banyak mendedahkan kita dengan kisah-kisah tentang kemiskinan di Malaysia. Dah banyak tempat yang di terjah untuk membantu mereka yang kesusahan.

Ini adalah salah satu sebab kenapa bila korang tonton video dari Channel Azfar ni, korang tak patut skip iklan. Ini kerana pendapatan yang diterima Azfar melalui Youtube ni, disaluran kepada mereka yang kesusahan.



Kita nak derma setiap hari mungkin kita tak mampu dari segi kewangan dan masa tapi ini adalah salah satu cara untuk kita turut sama membantu dan melibatkan diri dalam usaha murni Azfar Badrul.



Sumbangan wang tunai turut ditunjuk kan dalam setiap video. Jadi korang boleh nampak wajah-wajah ceria, gembira dan terharunya bila mereka menerima sedekah. Dalam tak …

HAIQAL HANAFI KONGSI TIPS KEJAYAAN DINOBATKAN SEBAGAI RAJA PECUT ASIA TENGGARA

HAIQAL HANAFI RAJA PECUT ASIA TENGGARA 

Tahniah untuk Haiqal Hanafi yang dinobatkan sebagai Raja pecut Asia Tenggara apabila beliau menjuarai acara 100m lelaki di Sea Games Manila 2019.


Haiqal mencatat masa terpantas 10.35s mengatasi pelari dari Thailand Ruttanapon Sowan yang mencatat masa 10.49s  diikuti rakan senegaranya, Lac bandit Chuanchai juga dari Thailand di tempat ketiga  dengan catatan masa 10.52s.

Menurut Haiqal, rahsia kejayaan nya ialah solat 5 waktu, restu kedua ibu bapa,  solat hajat setiap malam, berdoa dan tawakal.



Di laman twitter nya dia meluahkan perasaan seolah-oleh tidak percaya dan berasa seperti bermimpi apa bila dinobatkan sebagai Raja Pecut Asia Tenggara.





Biodata Haiqal Hanafi Raja Pecut Asia Tenggara Sukan Sea Manila 2019 Nama penuh: Mohd Haiqal Hanafi
Tarikh lahir: 29 April 1999
Umur: 20 tahun (2019)
Tinggi: 169 sentimeter
Acara: 100 meter lelaki, 200 meter lelaki
Asal: Senawang, Negeri Sembilan







REVIEW DAN SINOPSIS KDRAMA CHOCOLATE 2019

Hi semua..

Sekarang banyak betul Kdrama yang best-best. Tapi korang perasan tak genre kdrama ni macam bermusim jugak la. Sekarang dah makin kurang Kdrama dengan genre fantasy. Tapi lebih kepada cinta yang lebih serius dan matang.



Contohnya macam cinta dalam perkahwinan dan alam pekerjaan. Kalau beberapa tahun sebelum ni genre fantasy dan horror memang mendominasi di banyak saluran tv yang menyiarkan Kdrama.

So untuk Kdrama terkini yang sedang ditayangkan saya nak review sikit tentang Kdrama tajuk Chocolate. Drama ni dibintangi oleh Ha Ji Won dan Yoon Kye Sang.




Kalau korang masih ingat Ha Ji won ni pernah berlakon drama Secret Garden pada tahun 2010. Memang meletup habis drama tu. Sekarang umurnya dah 41. Tapi masih cantik tau.

Yoon Kye Sang pulak adalah bekas anggota kumpulan G.O.D dulu. Banyak drama2 yang dia berlakon cuma watak sampingan saja.

Ok..jom baca sinopsis Drama Chocolate 2019. Posting ini saya dah kongsikan di laman IG saya dan facebook. Cuma tak lengkap saja. So ini dia …

KERUSI RODA YANG SELAMAT DAN TAHAN LASAK UNTUK BERCUTI DAN UMRAH

Hi semua..

Alhamdulillah sekarang dah masuk musim cuti sekolah dan ramai jugak kawan-kawan saya yang tengah buat persiapan nak bercuti bermula disember nanti. Ada juga yang pertengahan disember nanti nak pergi menunaikah Umrah di tanah suci.



Bila nak pergi bercuti dan menunaikah umrah dah tentu kita yang membawa orang tua ni berharap orang tua kita akan rasa selesa dan rasa selamat sepanjang menunaikan umrah atau pun bercuti. Ada mak ayah kita yang menolak untuk ikut kita kemana-mana sebab dia risau akan menyusahkan kita.Betul tak?


Untuk memudahkan dan buat mak ayah tak kan menolak untuk ikut bercuti saya nak perkenalkan Wheelchair yang tahan lasak dan selamat untuk bercuti dan menunaikan umrah. Memang banyak Wheelchair di pasaran tapi yang betul-betul selamat dan mudah digunakan ialah  dua jenis kerusi roda ini iaitu

1- Comfy Wheelchair Black Aluminium Lightweight Easy Carry Transit with Carry Bag 8.5kg (17")

2- Lohas Wheelchair Blue Air Compact Lightweight Travel w/ Bag 8.5kg …

SUAMI JANGAN BERKIRA DENGAN ISTERI KALAU UPAH MENYUSU ANAK PUN ISTERI TAK MINTA

Hi semua..


Saya teringat masa baru-baru lahir kan anak pertama saya berpantang di kampung ada kawan mak saya datang rumah. Sembang punya sembang dia cerita la pengalaman masa dia lepas lahirkan anak. Tiap kali dia bersalin suaminya akan belikan hadiah untuk dia.

Selalunya belikan kain dan dia akan buat la baju kurung . Kemudian yang paling best suami dia akan bagi imbuhan atau boleh la nak kata upah sebab menyusukan anak-anak.

Best kan jadi ibu ni??

Saya yang dengar pun rasa macam nak minta je upah dan hadiah. Tapi tidak le saya minta.Hahahah..

Sebab saya fikir ni kan anak saya, tak kan lah saya nak minta upah menyusu kan anak pulak. Itu lah yang dinamakan tolak ansur.

Kalau kat Malaysia ni, cer korang minta upah menyuskan anak kat suami korang. Tak pasal-pasal orang kata "Ibu jenis apa ni..menyusu pun nak minta upah." sedangkan benda tu tak salah pun. Korang boleh je minta dan suami wajib bagi mengikut apa yang dipersetujui oleh korang suami isteri.

Tapi cuba korang fikir …

KEDAI BIHUN SUP SEDAP DI BUKIT MINYAK PULAU PINANG - BIHUN SUP PAK HARUN

Hi semua. 
KEDAI BIHUN SUP SEDAP DI PULAU PINANG- BIHUN SUP PAK HARUN  Selalunya order bihun sup je. Tapi kali ni tekak nak makan mee sup pulak. Saya sendiri pun tak pernah makan kat kedai ni. Suami je yang selalu datang makan sini dengan kawan-kawan dia. Kali ni dia bawak bini dia pulak datang makan sini.





Hanya bini dia je yang boleh menentukan sama ada sup kat sini betul-betul sedap atau propa je. Hahaha.. Kedai bihun sup yang daging melimpah ruah ni namanya Kedai Bihun Sup Pak Harun terletak di Bukit Minyak.
Memang sentiasa ramai orang dan dibuka cuma pada hari bekerja. Sabtu Ahad tutup. tengahari pun ramai, petang pun ramai. Kalau nak datang masa tak ramai orang kena datang pagi la..dalam jam 9-10 pagi tu tak berapa ramai orang. Jam 4 petang biasanya diaorang dah nak tutup.
Tapi mana la tau kalau2 rezeki korang jam 4 dia masih buka.


Suami order bihun sup dan saya order mee sup. Ada disediakan dua sambal. Satu sos cili dan satu sambal kicap. Harganya pun berpatutan. Murah sangat l…

CARA GORENG IKAN MASIN SUPAYA RANGUP DAN TAK LIAT

Hi semua.. Saya bukan penggemar ikan masin. Tapi suami saya suka betul ikan masin. Padahal dia bukan makan ikan segar ni. Kalau seminggu mesti 3,4 kali dia nak saya gorengkan ikan masin.
Kalau boleh hari-hari dia nak ikan masin. tapi sebab saya ni sayang laki, tak mau dia kena darah tinggi ..tidak la saya nak gorengkan hari-hari kat dia. Biasanya kalau balik kampung saya di Beruas, dia akan beli ikan masin kedera.
Alah..yang sisik banyak tu. Yang tu saya pun suka jugak. Tapi kalau yang kering sekeping gitu saya tak suka. Keras dan rasanya kosong.

Contohnya macam ikan kering ni. Yang ni suami saya suka sangat nih. Dia siap beli dua bungkus. Ini ikan kering haruan. Dia beli kat Pendang. Kalau korang biasa dah dengan bendang, ikan haruan ni memang bendang tu tempat dia la. 





Harga dia tak la mahal sangat pun. Sebungkus ada dalam 3-4 ekor. Harganya rm5 je. Tapi agak masin sikit la. Mungkin sebab dia nak pastikan ikan ni tak hanyir. Sebab ni kan ikan darat. Ikan darat ni kalau buat ikan ma…

TOP RESTAURENT'S TO CHECK IN PENANG, MALAYSIA

Pulau Pinang sangat terkenal dengan pelbagai makanan yang sedap dan pernah mendapat julukan Syurga Makanan. Tak hairan lah sesiapa yang datang ke Penang pasti mencari-cari tempat makan yang sedap malah penduduk disini juga masing-masing mempunyai tempat makan pilihan selera mereka sendiri. So korang jangan pelik apasal saya  ni susah sangat nak kurus.😭😭



Korang yang memang tinggal di Penang tahu la  banyak sangat makanan sedap-sedap. Kalau kau kata kat sana sedap, nanti ada la menyampuk bagitau kat sinun lagi sedap. Gitu lah betapa banyaknya restoran yang sedap-sedap di Pulau Pinang ni

Mungkin makanan-makanan disini ada terdapat di negeri lain juga tapi terdapat keunikan dan kelainan pada makanan tersebut apabila diberikan sentuhan unik menggambarkan negeri Pulau Mutiara ini.🏝

Sebab tu jangan kata "eleh..kat tempat aku pun ada makanan ni..😒😒" Memang la ada tapi rasa tak sama okay. Jom Saya nak perkenalkan beberapa restoran best yang korang patut cuba di Pulau Pinang ni.




RESEPI KEK PISANG MESTI JADI. KEK PISANG LEMBUT DAN GEBU

Kek Pisang mesti jadi . Kek Pisang lembut dan gebu . Kebetulan ada pisang di dapur yang memerlukan perhatian dan belaian dari saya. Makanya kita pun fikir elok juga kalau buat kek pisang. Dah lama anak-anak tak makan kek pisang. Selalunya kalau ada pisang di rumah ni saya buat goreng pisang atau pun cekodok je.

Kali ni berubah angin sikit buat kek pisang pulak la. Mikhail dan ayah nya memang suka pisang. Lagi-lagi Mikhail tu. Semua masakan yang ada pisang dia memang suka. Makan pisang saja pun dia boleh habiskan 1 sikat. Lagi-lagi kalau pisang emas dibawa belayar.Heheh.
Sebenarnya saya tak tahu saya guna pisang apa ni. Lupa pula nak ambik gambar. Untuk buat kek pisang koraang buat la guna pisang apa pun.Yang penting pisang yang manis. Jangan la buat guna pisang yang masam tu.





Entah apa nama pisang yang masam tu ye? Selalu orang buat pisang goreng. Yang tu tak sesuai nak buat kek pisang. Suami saya pun tak suka betul kalau beli goreng pisang dapat pisang masam tu. Kalau balik Perak, m…

RRESEPI KEK LABU YANG LEMBUT DAN GEBU

Kek Labu pulak dah.. Pantang start baking, terus mood nak baking macam-macam tu mai. Ni semuanya sebab Maisara la suruh buat kek coklat nak dibawa kesekolah. Ingat nak buat marble kek tapi malas pulak nak basuh bekas banyak-banyak. Jadi buat la kek coklat.

Terlajak bawak keluar barang-barang baking terus la buat kek labu memandangkan ada sebiji labu kat dapur.  Labu ni jiran yang bagi. Alang² tu boleh la hantar sepinggan kat jiran. Orang berbudi kita berbahasa ..kan??
Kek labu ni saya ambil resepi nya di pinterest. Nampak pada gambar dia tulis resepi dari Azlina Ina. Terima kasih untuk resepi kek labu yang lembut dan gebu ni.



Ni pertama kali saya makan kek labu. Memang tak pernah buat dan tak pernah makan sebab tak de sebab. 🤣🤣Cuma tak de rasa nak buat atau makan kek labu
Rupanya kek labu ni sedap betul. Dia tak manis sangat. Rasa lemak-lemak sikit. Jangan pelik pulak tengok kek labu saya tu siap ada topping coklat.
Maklum la anak2 jenis memilih makanan ni,kek tak de coklat memang …

RESEPI BEBOLA UBI KOPONG YANG SEDAP DAN MUDAH

Masa seminggu duduk di kampung bulan lepas kakak saya sempat la buat Bebola Ubi Kopong ni. Resepinya diambil di Facebook. Saya sendiri pun tak pernah makan kuih ni.

Bebola Ubi Kopong ni dibuat menggunakan ubi keledek. Hari tu kakak saya pergi pasar dibawa balik satu plastik besar Ubi Kledek. Ingat kan nak buat apa la Ubi Keledek Banyak-banyak ni. Rupanya nak buat Bebola Ubi Kopong.



Yang selebihnya dia buat Kuih Keria. Kuih Keria tu nanti saya kongsikan resepinya dalam entry lain. Rajion betul la dia ni memasak. Tapi yang bestnya selepas dia buat Bebola Ubi Kopong ni baru lah saya tahu yang Mikhail suka betul makan kuih-kuih yang dibuat dari ubi Keledek.

Nampaknya lepas ni nak beli Ubi Kledek banyak-banyak la. Jamu ubi keledek hari-hari biar semua kuat kentut. Hahha. Makan ubi Keledek ni nanti kuat kentut tau.

Bebola Ubi Kopong ni ada teknik tertentu untuk membuatnya. Selepas digoreng, bila kita koyak bebola ni akan ada ruang besar dalam bebola ubi ni.Sebab tu namanya kopong. Kalau bu…

BERAPA BANYAK AIR YANG SEPATUTNYA KITA MINUM SETIAP HARI.

Baru-baru ni saya terbaca tentang perdebatan beberapa pengguna twitter tentang jumlah air yang sepatutnya kita minum. Ini berikutan penjelasan seorang pengguna twitter yang menyarankan untuk kita minum air sebanyak mungkin. Menurut beliau minum banyak air mampu menurunkan berat badan.



Dia juga turut berkongsi pengalaman mmenurunkan berat badan selepas minum hampir 7 liter air setiap hari. Perkara tersebut mendapat tentangan ramai yang percaya tindakan lelaki tersebut hanya akan membahayakan nyawa kerana akan menyebabkan buah pinggang kita akan bekerja keras dan akan menyebabkan kerosakan.



Sebenarnya berapa banyak air yang kita patut minum setiap hari?
Berapa banyak jumlah air yang sepatutnya kita minum bergantung kepada aktiviti yang kita lakukan setiap hari. Jika kita kerap melakukan aktiviti lasak yang membuatkan kita lebih banyak berpeluh dan haus maka banyak lah air yang sepatutnya kita minum.

Namun jika kita tidak merasa haus atau rasa tidak perlu minum , maka tak payah lah minu…

GETARAN JIWA DENDANGAN PEMUZIK JALANAN DI PINGGIR JALAN BANDAR MELBOURNE AUSTRALIA INI BUAT RAMAI RAKYAT MALAYSIA TERSENTUH

Lagu Getaran Jiwa dendangan asal oleh Allahyarham Tan Sri P. Ramlee bukan lah asing bagi rakyat Malaysia , Singapura, Indonesia dan Brunei. Lagu ini banyak dinyanyikan oleh ramai penyanyi lain dengan berbagai-bagai versi.


Kerana itu lah lagu ini tak pernah jemu didengar dan sehingga kini lagu ini ada peminat nya yang tersendiri. Seiring dengan waktu lagu ini tetap didengari oleh mereka yang berbeza era dan ada  sebagai halwa telinga.


Kepelbagaian  gaya nyanyian yang berbeza membuatkan lagu ini semakin dikenali oleh negara luar dan siapa sangka irama Lagu getaran Jiwa ini turut didengdangkan dipinggir jalan di Melbourne, Australia dan bagi rakyat Malaysia yang kebetulan berada disitu , ianya adalah sesuatu yang amat membanggakan.

Video yang dikongsi oleh  Facebook Era (Malaysia), menunjuk kan sepasang  pemain muzik jalanan mendengkan kan lagu ini dengan nyanyian yang sangat merdu.




Video ini telah menarik perhatian ramai rakyat Malaysia dan telah dikongsi di pelbagai platform sosial m…

JIMAT BETUL BELI ALAT TULIS DAN BAG SEKOLAH DI SHOPEE

Hi semua..

Cuti sekolah 2019 belum mula pun lagi tapi saya dah buat persiapan barang anak-anak untuk sekolah tahun 2020. Nampak tak perancangan tu kena buat awal sementara ada duit ni. Masuk bulan 12 sibuk dah nak bercuti la, nak pergi makan kenduri la. Semua tu pakai duit tau.

JIMAT BETUL BELI ALAT TULIS DAN BAG SEKOLAH DI SHOPEE 


Saya ni kalau bab belanja memang akan fikir untuk barang-barang yang penting dulu. Sekarang ni paling penting sekali ialah beli barang sekolah anak-anak. So yang itu lah yang kita buat dulu. Bila masuk bulan 12 nanti , nak pergi jalan-jalan ke, makan kenduri ke,  keluar duit lebih pun tak risau dah sebab persediaan anak-anak untuk sekolah kita dah siap sedia.

Tidak la nanti dah balik bercuti mula la serabut dengan baju sekolah anak tak beli lagi, kasut sekolah pun baru nak beli. Sedar-sedar hujung tahun duit tinggal rm50. Heheh.

Tak perlu cari masa lapang nak buat persiapan sekolah anak. Kita beli kat Shopee saja. Jimat masa dan tenaga. Hari ni dah sampai …