Tuesday, 17 September 2019

APA PERLU BUAT JIKA MENGUAP KETIKA SOLAT

Assalamualaikum..

Ada orang yang tiap kali solat mesti menguap. Ianya jadi macam tabiat. Start solat je sampai habis solat entah berapa kali menguap. Sah ke solatnya kalau menguap ketika solat? Menguap ketika solat hukumnya makruh. Jadi apa yang perlu dibuat jika menguap ketika solat?




Rasulullah SAW bersabda:

“Menguap ketika solat itu dari syaitan. Kerana itu bila kalian ingin menguap maka tahanlah seboleh mungkin”. (HR Thabrani).

Dalam riwayat lain Rasulullah SAW bersabda:

“Adapun menguap itu datangnya dari syaitan, maka hendaklah seseorang mencegahnya (menahannya) selagi boleh. Apabila ia berkata ha… bererti syaitan tertawa dalam mulutnya”. (HR Bukhari dan Muslim)







Bila menguap ketika kita sedang membaca Al-fatihah dalam solat kita kena ulang semula bacaan Al- fatihah tu. Kalau kita tak ulang semula tak sah la solat kita tu.

Boleh jugak kalau kita ulang semula ayat dimana kita terganggu dengan menguap tadi. Wajib betulkan bacaan kita sebab bila menguap angin yang keluar dari mulut kita mungkin dah mengubah sebutan huruf dan bacaan alFatihah kita .

Sama jugak kalau kita sedang angkat takbir tiba-tiba menguap, kita kena angkat takbir sekali lagi.

Tapi jangan la sampai menguap ternganga mulut. Tahan la sikit mulut tu dari terbuka. Jaga adab kita ketika solat.Jika tak boleh tahan dari terbuka mulut , tutup lah mulut dengan tangan kerana menguap sambil mulut terbuka ni akan buat syaitan masuk ke mulut kita.

RESEPI BUBUR ASYURA VERSI UTARA YANG SANGAT SEDAP DAN MUDAH

Hi semua..

Tiba lah musim orang buat bubur Asyura. Bubur Asyura ni biasa kita buat bila tiba tahun baru islam Iaitu pada bulan Muharam. Sepanjang bulan Muharam ni memang ramai la yang buat bubur Asyura. Di masjid-masjid pun ada buat program masak bubur Asyura.

Di malaysia ni macam-macam versi bubur Asyura. Ada yang manis, ada yang berempah, ada yang letak durian. letak lempuk letak pisang pun ada. Tapi untuk tekak saya dan kebanyakan orang utara kami lebih suka bubur Asyura yang rasa manis dan dalam nya ada kekacang dan jagung.





Keluarga saya di kampung pun dah buat bubur Asyura ni. Sayang nya saya tak dapat balik jadi kita ambik mood Asyura je la. Bubur Asyura yang kat Penang ni pun sama je macam kat Perak. kat sini pun ramai yang buat bubur Asyura jadi kita tumpang makan je la nampaknya.Hahah

Bagi yang nak cuba buat bubur Asyura kat sini saya kongsikan resepi Bubur Asyura yang kaka saya buat baru-baru ni. Saya nak buat kat rumah ni memang tak la sebab yang makan nya saya sorang je. Bagi yang nak cuba buat boleh la ambik resepi ni.

Resepi Bubur Asyura versi utara sedap dan mudah

Bahan-bahan nya.

1 1/2 kg tepung beras
2 biji ubi keledek - potong dan rebus separuh empuk
1/2 kilo kacang merah - rebus sampai empuk
1/2 kilo kacang tanah yang disangai dan dibuang kulit
1/2 kilo gula merah
1kg  santan + 3 cawan air
2 tin jagung
1/2 kilo kacang kuda yang dah di rendam dan di rebus empuk.
1/2 kilo kacang hijau rendam dan rebus sampai empuk
sedikit garam untuk buat bubur lebih rasa lemak.

* tos semua bahan yang direbus dan jangan ada air.









Cara-caranya.

Masuk kan tepung beras garam, santan dan air.. kacau supaya tak de tepung berketul.Nak mudah guna je penapis. Tapis adunan ke dalam kuali.

Letak kan atas api dan kacau  dengan api perlahan. Mula-mula akan ada meletup 2 macam gunung berapi.letupan kecil2 je.




Bila dia dah pekat sikit, Kita masuk kan Gula merah, dan semua kacang2 dan bahan yang dah direbus tadi.  kacang tanah, keledek, kacang kuda, kacang merah , kacang hijau, jagung.

Kacau sebati. Tempoh mengacau ni pun lama.. dalam sejam lebih. Sebab tepung tu kena betul-betul masak. Kalau tak masak nanti dia tak cukup pejal. potong pun lembik je.Jadi tak cantik.

Kalau nak letak pisang masak, letak masa last sekali.masa dah nak angkat baru letak pisang.

Bila dah masak masuk kan dalam talam besar tunggu sejuk baru lah potong.


Sumber: Heryantee Rashid

Sunday, 15 September 2019

JANGAN PERCAYA - TUALA WANITA BOLEH DIJADIKAN TOPENG MUKA UNTUK ELAK JEREBU

Banyak video hack dari luar negara yang sering kita tonton menjadi panduan di saat-saat kecemasan untuk membantu menjalani kehidupan seharian.



Contohnya menggunakan baking soda untuk mencuci karat dan juga menggunakan barang terpakai untuk dijadikan barangan yang boleh digunakan.

Di Malaysia sekarang musim jerebu melanda dengan menunjuk kan kenaikan IPU yang semakin hari semakin membimbangkan. Disebabkan itu terdapat pihak yang menyarankan agar menggunakan topeng muka yang dibuat menggunakan  tuala wanita.





Mesej yang bertebaran di group-group whatsapp yang memberi panduan cara membuat topeng muka menggunakan tuala wanita itu banyak di kongsi di banyak group whatsapp hinggakan ada yang mempercayai tuala wanita tersebut mampu menghalang manusia dari terhidu asap jerebu.

Pada mesej whatsapp tersebut turut disertakan kebaikan menggunakan topeng wajah dari jenama tuala wanita terbabit. Antaranya menghindari bakteria dan habuk.



Menurut Dr. Khairul Hafidz mesej tersebut yang banyak dihantar kepada kumpulan WhatsApp adalah sesuatu yang tidak patut dipercayai oleh orang ramai kerana ianya adalah palsu dan tidak benar.

Dr Khairul juga mencadangkan penggunaan topeng muka yang betul iaitu Mask 95 yang boleh didapati di farmasi.



Dalam beberapa tahun kebelakangan ini ramai yang mempercayai tuala wanita bukan sekadar digunakan ketika haid namun mereka percaya ianya mampu mengurangkan bacaan meter elektrik, menghilangkan panas badan, mengurangkan sakit sendi, dan banyak lagi perkara yang tidak masuk akal.

Pengasas produk tuala wanita mungkin sudah kehabisan idea untuk memasarkan produk mereka hingga mula menggunakan taktik "over claim " ini. Menghairankan mengapa ramai yang mempercayai taktik pemasaran seperti ini.


Saturday, 14 September 2019

DALAM RAMAI-RAMAI KAWAN MESTI ADA SORANG JADI PALAOTAOLOGIST

Hi semua..



Dalam ramai-ramai kawan yang korang ada mesti ada sorang dua yang kerjanya asyik nak membangkang  orang lain. Golongan ini juga suka memperlekehkan citarasa  dan minat orang. Kiranya dia punya pandangan dan minat je la yang bagus. Dia je la yang serba tau. Orang lain tak tau apa. Kita gelarkan orang macam ni sebagai Palaotaologist..

Palaotoa = Definisi buat palatau adalah buat kepala tahu. Bermakna buat pandai dalam semua perkara .

Kalau korang cerita pasal tempat makan yang korang rasa best dan sedap. Sedap dan best ni ikut tekak masing-masing. Tapi Bagi palaotologist tempat yang korang cadang kan tu tak best.




Dia juga akan pertikaikan dan memperlekehkan citarasa korang tu padahal tekak kita tak kongsi dengan tekak dia pun. Dia pun cadangkan la tempat yang dia yakin lebih best.

Bila dia dah cadangkan tu, kita pulak tak boleh bangkang. Kita dengar dan angguk je. Baru dia akan rasa seronok dan rasa dia betul. Padahal kita balik rumah kita gelak kan je perangai palatao dia tu.

Ini termasuk la dalam apa-apa saja isu. Tak kira bab kesihatan, rumahtangga, isu semasa, apa saja perkara si Palaotaologist ini akan membangkang dan tanpa di minta beliau akan memberi cadangan dan saranan yang kita tak perlukan pun tapi di paksa juga kita dengar dan terima walaupun kita tak rela. 




Thursday, 12 September 2019

REVIEW DAN SINOPSIS KDRAMA HOTEL DEL LUNA - CUKUP LA TONTON SAMPAI EPISOD 14 SAJA.

Hi semua.



Bila orang asyik update pasal Hotel Del Luna kita pun teringin jugak nak tengok.Ramai yang kata  drama ni best dan drama ni sedih. Mula-mula ada terbaca satu tweet yang kata drama Hotel Del Luna ni ada sikit-sikit macam Kdrama Goblin.

Oleh sebab saya ni peminat Drama Goblin memang tak sabar la nak tonton Hotel Del Luna walaupun terlewat sikit tonton berbanding orang lain. Episod terakhir Drama ni dah ditayangkan 2 minggu lepas kalau tak salah saya.

Minggu ni saya  tonton Hotel Del Luna. Dan hari ni saya buat keputusan untuk tak teruskan menonton.Cukup la sampai episod 14 saja. Cerita ni agak membosankan bagi saya. terlalu slow dan banyak babak yang membosankan.





Sinopsis Hotel Del Luna : Jang Man-Wol seorang wanita cantik, tangkas dan tidak pernah berubah wajahnya walaupun dia sudah berusia 1300 tahun. Dia juga adalah CEO Hotel del Luna.

Hotel ini terletak di tengah bandar Seoul dan kelihatan seperti bangunan yang sangat tua. Jang Man-Wo pernah membuat kesalahan besar beratus tahun yang lalu dan akibatnya dia dihukum menguruskan sebuah Hotel yang dikenali sebagai Hotel Del Luna.






Pertemuan nya ditakdirkan dengan seorang lelaki dalam satu insiden menyebabkan dia membuat perjanjian untuk mengambil anak lelaki tersebut setelah dewasa sebagai satu bentuk hukuman. Selepas beberapa tahun Koo Chan-Sung , kembali ke Korea selepas menamatkan pelajaran di luar negeri dan tiba lah masa untuk Jang Man Wol menuntut janjinya.



Koo Chan Sung mulanya curiga dan tidak mempercayai sumpah dan perjanjian antara Jang Man Wol dan ayahnya. Namun selepas bertemu Jang Man wol dia mula berasa takut dan tahu yang dia tidak mampu untuk melarikan diri dari Jang Man Wol.

Bermula la episod dimana dia terpaksa bekerja di Hotel Del Luna walaupun dia sedar dia lebih layak untuk bekerja di hotel yang lebih terkenal dan bertaraf antarabangsa. Menguruskan Hotel Del Luna bukan lah satu tugas yang mudah kerana Hotel tersebut bukan lah untuk manusia tetapi hotel untuk roh-roh yang singgah sebelum di bawa ke alam lain selepas kematian.

Kehadiran Koo Chan Sung mengembalikan semula orang-orang yang pernah hadir dalam hidup Jang Man wol beratus tahun dahulu.



Review Hotel Del Luna : Awal tadi saya dah bagitau yang saya bosan menonton drama Hotel Del Luna. Sebagai seorang yang suka kan drama bergenre fantasy saya dah tonton banyak drama lain yang lebih menarik dari Hotel Del Luna.

Episod2 awal Hotel Del Luna memang menarik namun apa yang saya lihat setiap episod jalan ceritanya sama saja. Hanya disi dengan babak hantu yang mengganggu manusia dan menyelesaikan masalah hantu-hantu tersebut.

Saya lebih seronok tonton gelagat Mi Ra dan Shancez . Setiap episod saya lebih tertunggu-tunggu hantu apa pulak yang akan di uruskan oleh Koo Chan Sung.



Babak paling saya tak suka dan bosan bila mereka berdiri di depan Pokok besar tu. Sembang lama sangat dan bosan bila mereka cuma bercakap pasal pokok yang dah berubah , masa untuk Jang Man Wol yang semakin singkat dan bagaimana kehidupan mereka selepas Jang Man Wol pergi.





Bagi saya babak tu cuma untuk memanjangkan masa tayangan saja. Risau pulak saya nak tulis lebih-lebih sebab takut peminat drama ni marah. Tapi citarasa kita kan tak sama. Ini hanya dari sudut pandangan saya sahaja.

Apa pun korang kena la tonton dan nilaikan sendiri. Jangan pegang pada review saya ni je. Mungkin saya ni tak pandai menilai. Hahaha.




INI PUNCA MENGAPA PERMAISURI AGONG DEACTIVATE AKAUN TWITTER

Kita patut beruntung sebab di zaman sekarang kita boleh berinteraksi dengan orang-orang besar negara hanya melalui sosial media. Boleh tahu apa aktiviti mereka dan kita boleh kenal mereka dengan lebih dekat.



Tak macam dulu , sebelum sosial media digunakan dengan meluas  kita cuma boleh lihat Raja dan permaisuri dalam tv dan surat khabar sahaja. Masa tu pun tak tahu Raja dan Permaisuri ada berapa orang anak, berapa cucu, hari ni masak apa, hari ni pergi melawat ke mana. Semua tak tahu melain kan benda tu keluar berita tv atau surat khabar.






Tapi sekarang lain.. Kita dah semakin dekat dengan golongan-golongan macam ni dan mereka pun tak kisah nak berkongsi cerita dengan pengikut-pengikut di sosial media.

Cuma bila dah makin dekat dan menonjol mula la ada yang tak suka dan tak selesa. Terus hilang rasa hormat sebab dia rasa macam dapat tengok hari-hari. Biasa la, manusia ni bila ada depan mata susah dah nak menghargai.Bila hilang dan susah nak jumpa terus rasa macam batu permata.





Mungkin kecewa  dengan kata-kata segelintir netizen yang mula tak senang duduk bila melihat kemesraan dan perhatian pengikut TuanKu Azizah Aminah Maimunah Iskandariah di laman twitter, Tuanku bertindak menutup akaun twitter nya kelmarin.

Ramai yang kecewa dan marah atas tindakan beberapa akaun  twitter yang berburuk sangka atas kemesraan Tuanku Azizah dan pengguna twitter lain nya.  Ada yang mengusulkan agar pemilik-pemilik akaun ini dikenakan tindakan tegas kerana menghina dan berlaku biadap.

Hingga kini beberapa akuan twitter yang terlibat dikatakan telah menutup akaun masing-masing.







Wednesday, 11 September 2019

MAIN COP PARKING DAN BILA ORANG MARAH DITAMPARNYA ORANG TU - COP PARKING BOLEH DI DENDA RM2K DAN PENJARA



Budaya cop parking memang budaya lapuk dan kebudak-budakan. Sama macam kita naik bas sekolah, member yang naik dulu akan cop tempat duduk kita. Kita yang naik lambat pun dapat tempat duduk dan Yang naik awal terpaksa berdiri. Adil tak?? dah tentu lah tidak...

Walaupun macam tu masih ada yang rasakan benda ni biasa dan boleh diamalkan. Cop parking boleh dikenakan denda sehingga rm2000 atau pun penjara.

Perbuatan menanda tempat letak kenderaan awam atau lebih dikenali sebagai 'cop parking' menggunakan kerusi, kon, pasu bunga, berdiri atas petak dan sebagainya di atas petak meletakkan kenderaan boleh didenda atau penjara jika disabit kesalahan.

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) memaklumkan, undang-undang berkenaan merupakan kesalahan di bawah Seksyen 50(3) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang boleh diguna pakai di semua kawasan sama ada di tempat awam mahupun di premis swasta termasuk pusat beli-belah.



Baru-baru ni telah viral video dan gambar tentang sepasang suami isteri berbangsa Cina yang dikatakan menampar seorang pemandu berbangsa Arab gara-gara berebut tempat parking kereta.




" Main cop parking dan bila orang marah, ditamparnya orang tu. Bukan nak racist, but this Chinese guy & his wife just slap people while they claim parking as their while kereta myvi tu dah tunggu lama. After panggil security baru tau nk lari. Sorry, record tak clear bcause i was shaking.

Cerita dia, that Myvi dah tunggu belakang parking tu before the previous car kluar. dan tetiba wife Chinese tu keluar from kereta and stay there untuk cop parking for her husband. Her husband pusing satu round untuk sampai ke parking yang wife dia cop while myvi tu dah tunggu lama.





Then bila dah sampai, dia pintas myvi tu dan terus masuk parking dan keluar kereta like nothing happens. So yang kereta myvi ni of course la bengang dan ckp kat dia why suddenly take that parking while diorang dah tunggu lama. Btw, yang drive myvi tu was Arabian.





Then the Chinese guy tengking laki tu dan tampar. Dia yg buat salah dan dia yg tampar orang. Then my friend called security and diorang terus nak chaw.

After that, I ask the Arabian guy to make a police report, but apa yang sedihnya kat sini is he told me that police will do nothing since dia Arabian. Hmmm kat sini dah tunjukkan sisi negative rakyat Malaysia kat orang luar😔

Some Chinese were so good and know how to respect people but some are not. I respect Chinese who have a manners. My boss and colleague are also Chinese but they were nice and know how to respect others. Some Chinese je yang tak tau nak hormat orang dan tunjuk gangster."

sumber: @nurshfka

SMARTPHONE ANDA ADA CIRI-CIRI NI BERMAKNA ANDA SUDAH TUA

Hi Korang..

Sambil-sambil main candy crush saya update blog kejap. Siapa je lagi yang main Candy Crush sekarang ni kan?? Hahah.. Tapi game ni sangat setia dimainkan oleh golongan ibu-ibu macam saya ni tau. Biasanya kalau bosan mengadap sosial media ataupun rancangan tv tengah iklan baru lah saya buka kejap game Candy Crush ni.



Selesai satu level tu dah rasa hebat sangat dah.Hahah. Kadang-kadang tu sempat juga main game Candy Crush sebelum nak lelap mata. 5 kali main tak selesai jugak level tu terus la tidur. Bukan lama pun nak selesaikan satu-satu level tu. Cuma dalam 3-5 minit je. Kebanyakan golongan ibu dan ayah yang berusia awal 40 am ke atas cukup suka Candy Crush. Game  bounching ball pun ada jugak.hehe

Satu lagi golongan usia macam saya ni kalau korang perasan suka betul pakai casing phone yang jenis flip. Kan??kan??



Bukan apa, kami ni risau phone jatuh. Malas nak beli baru sebab dah selesa dengan apa yang sedang digunakan. Bila rosak nak kena beli baru lepas tu nak kena belajar pulak guna phone baru tu cemana. Walaupun phone tu jenama sama je, dia punya paparan pun lebih kurang je tapi tetap tak biasa tau.





Phone Case jenis flip ni juga kalau korang perhatikan bahagian dalam dia ada macam poket kecil. Kat situ juga kami akan selitkan kertas. kadang2 kertas tu ada pasword  fb, mungkin juga no phone kawan atau saudara yang kami nak masuk kan dalam phone kejap2 lagi. hahah . Sebab tu la Flip Phone case akan jadi pilihan orang-orang tua macam saya ni.hahah



Phone orang tua juga dia punya brightness tu, kalau terang, terang sangat-sangat. Tapi kalau malap, habis tak keluar cahaya langsung. Malap tu phone saya la sebab saya tak suka silau.Nanti sakit kepala. Kalau yang bercermin mata tu mungkin terang  Ya ampun  la sampai terpancar cahaya tu ke wajah. Hahah

Berbeza dengan orang muda. Dia punya cahaya skrin phone tu mungkin 20 % -50 % je .

Sama juga dengan ringtone volume phone ni. Sehabis-habis kuat bunyi nya. Dah la bunyi bukan main nyaring lagi. Bila berbunyi je semua orang tengok kat kami. Jangan pelik sebab biasa nya bila dah tua ni kurang fokus dan kurang peduli siapa yang called.



Kadang2 phone dalam bag bunyi kami boleh buat tak tahu je sebab ingat kan phone orang lain. Siap ada vibrate pun tak perasan lagi tu. Lain la orang muda, lagi2 yang tengah bercinta. Asyik fikir "bila dia nak call I..Dia tak rindu I ke?" hehe.. Ada juga yang tunggu panggilan penting pasal hal2 kerja. Kan?

Macam tu la biasanya keadaan phone orang2 yang dah usia 40 ke atas ni. Saya ni pun belum umur 40 lagi tapi ciri2 phone orang tua tu dah ada dah. hehe.

*entry suka2 je..Jangan dok serius sangat boleh dak??Hahaha

Bye..








Monday, 9 September 2019

COMPARING PEOPLE FOR RETWEET AND LIKE. LULZ LOSER GILA - BEN AMIR

Hi korang..

Since nama Ben Amir tengah jadi sebutan sekarang ni, saya nak cerita sikit pasal Ben Amir yang korang minat sangat tu. Eh! Tak de pun nak spill the tea. Cuma nak cerita Ben Amir ni dah lama berlakun. Kalau korang perasan dia banyak berlakon drama-drama kat RTM.



Memang orang kurang bagi perhatian dekat dia. Dalam Iklan scammer pun dia jadi scammer kalau korang perasan la. Tapi sejak drama Sweet Dreams ditayangkan di Astro  bukan main ramai lagi peminat nya tu. Masa ni orang baru nampak siapa Ben Amir.





Oleh sebab dia selalu berlakun jadi jahat je dulu saya tak berapa minat dia ni. Heheh..

Setaip pelakon lelaki yang mula mendapat perhatian peminat-peminat drama terutamanya wanita, mesti tak kan lari dari kecaman netizen terutamanya lelaki.



Tak tahu la nak kata cemburu ke, saja-saja nak usik sebab nak tumpang glamour ke, atau apa je alasan nya, kita tak tahu la.

Baru-baru ni Ben Amir ada tweet "comparing people for RT and Like. Lulz loser gila.." selepas satu tweet yang membandingkan pelakon ni dengan seorang pelakon komedi popular  Ropie atau lebih popular dengan panggilan Pak Kodi.





"tengok sapa lagi ramai peminat. RT for Pak Kodi . Like Ben Amir"


Tweet tersebut mendapat 12.6k retweet dan 2669 like. Mungkin ini yang membuatkan Ben Amir sedikit terkilan kerana membandingkan dirinya dengan pelakon yang sudah lama dikenali ramai berbanding dirinya yang baru mendapat tempat di hati peminat drama Sweet Dreams.

 Bersabar je la Ben Amir. Bila dah jadi perhatian dan nama jadi sebutan memang tak kan lari dari dikritik dan dinilai. Perbandingan dalam dunia hiburan ni memang biasa sangat dah kita jumpa.

Perbandingan tu pulak nampak tak seimbang dan tak adil. Itu benda biasa yang digunakan sebagai hiburan mereka-mereka tak sedar ada hati yang terluka.

Lain la kalau compare Ben Amir dengan  Nazrief Nazri ke atau pun bandingkan dengan Raja Afiq..kan??





The Benefits of Subscribing to Weekly Flower Delivery | Little Flower Hut

One of the services of the florists is the flower subscription. If you are thinking of giving your wife fresh flower bouquets every week, a Flower Delivery on weekly subscriptions is your best option. You can rely on the expertise and reliable services of the Little Flower Hut Florist for all the bouquets to arrive your home or to the recipient’s home on weekly basis. Subscribing to the florist’s weekly flower delivery yields many benefits. Here are some of those:



Regular Supply of Fresh Flowers 
You don’t need to place orders every now and then if you want to have fresh flowers every week. The weekly flower delivery can be arranged with your florist. The beautiful design of the hand bouquet will surely add vitality to any room or space.



Finest Selections of Blooms
Subscribing to weekly flower delivery assures you of the finest selections of blooms. Your online florist will give you only the finest blooms handpicked and handcrafted personally into wonderful bouquets. You are on top of the best flowers in season every week.

Provides Ongoing Gift 
Subscribing to weekly flower delivery provides you with ongoing gift of beautiful and charming flower bouquets. It can be a gift that allows you to keep on giving. You can expect that the flower arrangement is always impressive. Sending flowers as gift on weekly basis is a very thoughtful way of expressing your emotions.



Saves Your Time
Subscribing to weekly flower delivery saves your time in picking and placing orders. You can always leave the job to the florist and have fresh flowers coming your way, even in your busy days. If you are too busy or you can’t find time to treat your wife for a dinner, then having fresh flowers every week is a sure treat and it saves you time.

Gives You the Best Gift 
On ordinary days and on occasions, you always have the best gift to give. You will never miss any occasion when you have fresh hand bouquets ready to be delivered to home every week. Each floral bouquet is guaranteed of artisanal value and appearance, making it a perfect gift to a celebrant. The florist assures you that delivery dates and even the flower arrangements are customizable tailored to your requests. You can easily change the schedule of the florist delivery to provide your needed flowers when you subscribe to weekly Flower Delivery. 

BIO-LIFE ASTAXANTHIN 6MG – YOUR EVER YOUNG SKIN GUARD: KULIT KEMBALI MUDA SELEPAS 2 BULAN


Hi semua..





Saya ada post gambar Astaxanthin di facebook minggu lepas. Ramai pulak yang macam berminat dengan produk tu. Saya baru je makan tu. Tak sampai seminggu lagi. Sebelum ni pernah juga Nampak produk Bio-life tu kat Watsons. Tapi yang 4 mg. Yang saya makan sekarang ni Bio-Life astaxanthin 6 mg.

Tak tahu la apa bezanya. Tapi hari ni saya cerita sikit la pasal astaxanthin 6mg ni. Bagi yang tertanya-tanya Bio-Life Astaxanthin ni ada kelulusan KKM ke? 
Ye.. Produk ni ada kelulusan KKM. Reg No: MAL15105003NC . Pada kotak nya juga ada Hologram Meditag.


Apa itu astaxanthin?

Ni bukan sekadar nama yang tertera pada botol Bio-Life ni tapi Astaxanthin ialah satu penemuan baru oleh ahli sains yang mendapati astaxanthin boleh memberi sumber yang baik dan terkuat kepada tubuh badan.

Astaxanthin ni adalah pigmen merah yang boleh didapati dalam orgasma hidup macam udang ikan dan ketam.

Bila kita amalkan ambil astaxanthin, ianya akan bertindak balas pada setiap bahagian kulit , mata dan jantung kita. Padahal ambil sebiji sehari je. Tapi power dia punya khasiat ni tak payah di sangkal lagi.
Kulit kita adalah  bahagian badan paling besar dan beratnya adalah 7% dari tubuh badan kita. Jadi bayangkan bahagian paling besar ni dah tentu lah memerlukan penjagaan yang rapi dari segi kebersihan terutamanya.

Tahu tak antara penyebab kulit kering dan rosak ialah kesan dari penggunaan bahan  pencuci atau penjagaan kulit kita. Sebab itu lah kita kena ambil Bio-Life setiap hari untuk membantu memulihkan kembali kulit kita dengan melindungi kulit, melembabkan kulit, menghalang penghasilan Melanin dan juga meningkatkan bekkalan nutrient ke tisu kulit.









Saya makan Bio-Life Astaxanthin 6mg ni untuk apa sebenarnya?

Lumrah manusia biasa bila semakin lama usia makin meningkat, salah satu perkara yang dia risau ialah bab kesihatan badan dan kulit.

Baca tak berita baru-baru ni yang kata “Ramai Rakyat Malaysia takut Tua..” Saya lah salah seorang nya tu. Kita takut tua bukan sebab takut mati atau takut tak cantik. Tapi bila tua ni segalanya jadi terhad untuk kita. Saya tak mau usia tua menghalang saya untuk bergerak dan kekal cergas macam orang lain.

Jadi kena lah ambil juga supplement. Dan untuk kecantikan kulit saya pilih Bio-Life astaxanthin 6mg kerana dengan pengambilan 6mg astaxanthin setiap hari mampu mengurangkan  kedutan dan meningkatkan keanjalan kulit.

Manakala kalau ambil 12mg setiap hari pulak sangat baik untul menghindari kita dari kulit gatal-gatal. Bagi yang pernah baca entry saya pasal gegata dulu mesti tahu yang saya ni memang alami masalah gatal-gatal pada kulit. Saya harap dalam masa sebulan dua nanti saya dah sembuh. Sekarang pun disamping saya dapatkan rawatan dari klinik saya juga makan Bio-Life Astaxanthin sebiji setiap hari..






Apa Kebaikan yang saya dapat kalau saya amalkan makan Bio-life Astaxanthin 6mg ni?


Saya baru je lagi makan Bio-life ni. So buat masa ni tak Nampak lagi la kesan nya. Tapi saya percaya apa saja supplement kesihatan dan kecantikan kalau diamalkan akan beri manfaat mengikut tujuan nya.

Bio-Life Astaxanthin ni khas untuk kembalikan kecantikan kulit. Ianya mengembalikan kemudaan kulit kita dari dalaman. Dalam tempoh dua bulan je kulit kita akan mula nampak pemulihan dan lebih elastic, kedut yang berkurangan.

 Astaxanthin 4 mg pun bagus juga sebenarnya. Cuma astaxanthin 6mg ni formula baru . Harga dia pun berbeza sikit la ye.

Terserah korang selesa makan yang mana tapi korang kena cuba lah yang formula baru ni. Mana tahu effect nya lebih lagi dari astaxanthin 4mg sebab astaxanthin ni kalau diambil lebih pun sangat bagus.




Macam mana Astaxanthin ni boleh bantu mengembalikan kulit muda remaja ?

Ok..ni panjang cerita nya. Korang mesti selalu kena panas dan mustahil la korang tak kena cahaya matahari. Kita kat Malaysia ni senang sangat nak terdedah pada cahaya panas matahari yang melampau.

Bila terdedah pada cahaya matahari , itulah punca utama kulit kita mula mengalami beberapa perubahan. Memula jadi merah , lepas tu kering , kemudian mengelebeh, kendur dan akhir sekali jadi berkedut.

Yang tak kena matahari jangan ingat kulit korang dah cukup selamat dari mengalami penuaan tau. Ada punca lain juga kenapa kulit korang cepat tua .Antara puncanya ialah Pencemaran, stress, merokok atau asap rokok , diet yang tak seimbang dan juga rutin skincare yang salah.

Disinilah Astaxanthin akan bantu semula kulit korang dari lapisan bawah kulit untuk kembali anjal dan berseri. Proses nya ambil masa tapi seawall 4 minggu dah boleh nampak perubahan nya. Masuk 2 bulan complete kulit makin sihat dan cantik.






Dimana boleh dapatkan Bio-Life astaxanthin 6mg ni?


Korang boleh dapatkan di farmasi dan drugstore yang berhampiran dengan korang. Guardian dan CARiNG Pharmacy pun ada juga. Senang je nak cari.  Harganya juga tak la mahal sampai beratus.

Kalau kat Guardian tengah ada sale harganya rm76. 98. Dan harga di CARiNG Pharmacy pulak Cuma rm79.90 . Korang boleh check untuk tahu dimana boleh dapatkan Bio-Life Astaxanthin 6 mg melalui Website Bio-Life Astaxanthin 6mg.

HATI-HATI DENGAN SCAMMER JUAL BARANG KEMAS INI.

Hi korang..

"Korang.. acik nak mintak tolong viralkan minah neh.. dia dah ambik duit acik RM99 .. acik bayar on 30th August.. sampai sekarang tak dpt brg.. bila acik pm page terus kena block.. tak dpt tengok dah page pompuan jahanam neh.. takpe.. tak kaya ko dgn duit celah gigi aku tu.. cuma aku takkan halalkan.. membusung lah ko makan duit org.. sekian thanks but no thanks"


Kesian akak ni dia kena scam kat facebook. Akak ni nak beli cincin harga rm99.  Bayaran dibuat pada 30 August 2019. Sampai sekarang barang tak dapat, dan dia pun dah di block dari facebook page scammer ni.

Kalau tengok pada Whatsapp Info ni dia siap tulis situ "Dropship will active On August 2018" bermaknan dari 2018 lagi dah buat kerja menipu ni.






Korang yang nak beli barang online hati-hati lah ye. Saya try cari  nama Mazad Lagacy kat Facebook Page dan nampak dia juga ada jual penapis air Coway. Saya rasa dia memang scammer yang banyak menipu la. No tel jual penapis air tu pun sama macam dalam Whatsapp tu.





Selain penapis air no tel tu juga digunakan untuk bisnes Jual pakaian , jual set hantaran, jual ubat kurap dan saya percaya ada banyak lagi bisnes yang diagunakan dengan nombor yang sama








Di bawah ni detail dia.

Hati-hati dengan Scammer jual barang kemas , scammer jual penapis air , scammer jual baju  dan macam-macam lagi.

Nama : Mardziah Binti Zahari
No akaun: 7011063088 - CIMB
No tel / Whatsapp : 011 - 1616 1082



Sunday, 8 September 2019

KERETA CUKUP SYARAT JADI BAHAN LAWAK YB FAHMI FADZIL

Hi Korang.

Setiap dari kita ada bahagian susah masing-masing. Tengok je macam senang sikit tapi sebenarnya tak pun. Sebab kita tak tunjuk. Kalau kita tunjuk macam-macam pulak kena tuduh nanti. Tak usaha la, pemalas la, tak berdoa la.. Faham-faham je la perangai manusia ni. Padahal orang yang mengata tu pun ada bahagian yang tak cukup dan tak senang  pun.



Senang sikit je dah pandang rendah kat orang lain. Baru nampak kereta berlopak macam ni dah sindir-sindir. kalau bijak sangat pergi la cari pemandu nya. Tanya apa kesusahan yang dia alami sampai kereta jadi macam ni.

Tu kan lebih baik dari upload disosial media. kamu tu  Ahli Dewan Rakyat. Bukan Ahli Mesyuarat Tingkap tau.



Mungkin niat kamu nak buat lawak kot tapi tak kelakar la kalau nak bahan orang susah, Ingat sikit ke belanja nak perbaiki kereta macam ni bagi elok sempurna. kalau Rm1k tu sikit untuk kamu, tapi tidak pada kebanyakan rakyat Malaysia ni.

Padan lah orang kecam. Layak ke jadi YB kalau macam ni cara dia "peduli rakyat" . Kesusahan rakyat mungkin satu lawak bagi kamu sebab kamu dah biasa duduk dalam kereta yang selesa, makan sentiasa ada dan tak payah peduli tentang sara diri.


Tapi bagi rakyat marhaen ni nak mengadakan sesuatu tu untuk cukup sempurna banyak yang kami kena lalui. Sebab tu kalau tak dapat yang terbaik, dapat yang boleh beri manfaat walaupun sedikit tetap kami syukuri.

Tapi dalam masa yang sama kami tetap berusaha. Mungkin Allah tak bagi sekarang..Nanti-nanti ada la tu..

Harap lepas ni kamu lebih peduli untuk selesaikan masalah rakyat. Bukan mengata dan judge orang sesuka hati. Dari tweet kamu tu pun tahu dah yang kamu anggap tuan punya kereta tak ambil peduli. Asal boleh bawak dah la. Gitu kan YB?




10 TEMPAT PALING ROMANTIK DI ASIA YANG PATUT ANDA LAWATI

Hi korang..

Hujung tahun biasanyaa waktu terbaik untuk kita bercuti makan angin. Pertama sebab negara kita ni bila hujung tahun mula la asyik hujan. Kedua sebab hujung tahun adalah waktu cuti sekolah anak-anak. Masa ni lah nak bawak anak jalan-jalan rasa angin dari negara luar.



Hujung tahun jugak adalah waktu orang langsungkan perkahwinan. banyak la orang melancong untuk tujuan berbulan madu. Sebab tu la bila hujung tahun je macam-macam pakej bercuti atau pakej melancong yang ditawarkan.

So hari ni saya nak kongsikan pada korang 10 tempat paling romantik di Asia yang patut korang pergi dengan orang yang korang sayang.






Maldives
Maldives adalah negara terkecil di Asia namun menjadi destinasi pelancongan popular yang merupakan tempat kegemaran pasangan yang sukakan aktiviti menyelam skuba.



Anda boleh pilih samaada Menginap di banglo terapung yang dikelilingi oleh alam semulajadi atau suite bulan madu di resort mewah.

Kebanyakan pasangan yang melawat Maldives memulakan perjalanan bulan madu mereka di ibu kota Male. Ini merupakan destinasi bulan madu yang sesuai untuk pasangan yang bersedia berbelanja secara mewah,


Phil Phi Islands di Thailand
Phi Phi Island pernah menjadi destina untuk pengambaran Filem The Beach, Jadi anda boleh tonton filem ini untuk ambil mood sebelum sampai ke Phi Phi Island.



Anda juga boleh menghabiskan masa bulan madu anda di Gua Viking, Palong Bay dan Koh Phi Phi Leh. Satu lagi pulau untuk berbulan madu yang hebat di Thailand ialah Koh Lipe, yang kecil, terpencil dan cantik.

Koh Samui adalah satu lagi perhentian bulan madu di Thailand yang eksotik yang menghidangkan hiburan malam tanpa had.! Ehem.. serta kelab malam di sepanjang Pantai Chaweng dan siangnya anda isi dengan menyelam skuba di perairan yang jernih.

Borneo - Malaysia
Buat apa pergi jauh-jauh kalau dalam Malaysia sendiri ada tempat yang sesuai untuk bulan madu anda. Pasangan yang menyukai alam semula patut berbulan madu di Borneo Malaysia kerana ini merupakan destinasi hutan hujan  bagi hidupan liar dan tanah semula jadi yang belum dimajukan.



Anda boleh melihat orang utan liar pada ekspedisi bulan madu anda dan meneroka pantai yang tidak disentuh di negeri Sarawak dan Sabah. Sarawak umumnya tempat yang kurang padat, manakala Sabah adalah tempat kegemaran di kalangan penyelam skuba dan pejalan kaki.

Anda juga boleh ke tempat Perlindungan Hidupan Liar Kinabatangan untuk melihat haiwan yang jarang di jumpai  dan semakin terancam.

Semenanjung Malaysia juga dikenali sebagai tempat teratas untuk  membeli-belah dan sering menjadi tumpuan pelancong. Pergi lah kemana sahaja di Malaysia dan anda akan menemui banyak pelancong Eropah yang bercuti di Malaysia.

Antara yang paling menarik ialah Pulau Perhentian Malaysia yang juga merupakan destinasi yang romantis untuk anda dan pasangan.


Sapa, Vietnam
Sapa adalah sebuah bandar yang mengagumkan di Vietnam yang berbukit dan kaya dengan budaya dan dihiasi pemandangan indah dikawasan tanaman orkid.



Bagi saya Sapa adalah tempat terbaik dan menarik di Asia bagi anda yang sukakan alam semulajadi disebabkan kawasan nya yang berbukit dan berbagai aktiviti boleh anda lakukan di sini.

Anda boleh mendaki gunung, Melawat Taman Negara Hoang Lien, melawat ke Cat Cat Vilage ,Ta Phin Village dan meneroka gua yang terdapat disini.

Di bandar Sapa, terdapat sebuah muzium kecil dan terdapat gareja yang sederhana. Disini anda mungkin diganggu oleh peniaga-peniaga wanita untuk membeli barang-barang mereka, tetapi sangat seronok jika anda dapat berbual dengan mereka sambil merasai pengalaman berjalan di atas jalan-jalan curam di bandar gunung kecil ini.


Sri Lanka
Terletak di pantai selatan India, Sri Lanka adalah destinasi berbulan madu yang mesra, menarik, unik dan berpatutan. Rancang perjalanan anda sebelum kesini kerana musim panas adalah waktu yang paling sukar bagi anda yang sudah biasa dengan suhu sejuk dan lembab.



Perjalanan ke tempat jagaan Gajah terbesar didunia adalah satu kemestian, Ianya terletak di Kampung Pinawala. Tempat ini dibina untuk membiak kan gajah-gajah dan melindungi gajah-gajah yang berkeliaran di kawasan perkampungan.

Pastikan anda melawat bandar Galle yang menawan semasa anda berada di Sri Lanka. Terdapat sebuah bangunan tinggalan Belanda yang masih kukuh dan dijadikan Hotel iaitu Hotel Amangalla. Jangan lupa menikmati teh di situ kerana ramai yang ke hotel ini hanya untuk merasai teh nya yang sedap dengan rasa yang unik.



Sihanoukville, Kemboja
Kemboja mempunyai begitu banyak hotel dan resort dan itu lah yang menariknya di Sihanoukville iaitu destinasi peranginan mewah yang terkini dan makin menjadi tumpuan ramai pelancong.



Antara tempat- tempat terbaik dan mewah termasuk Sungai Terapung Ecolodge dan Sokha Beach Resort.

Koh Kong di Kemboja adalah perjalanan yang hebat Untuk pasangan yang ingin melihat gajah dan hidupan liar lain di Pergunungan Cardamom dan di sepanjang pantai anda boleh mengunjungi Koh Kong yang terletak hanya kira-kira 30 minit dari Sihanoukvillle jika anda menaiki bot laju.


Bali, Indonesia
Bali telah menjadi salah satu destinasi bulan madu yang paling popular sepanjang masa dan jelas mendapat tempat dalam senarai teratas pilihan pelancong.



Pantai yang santai, hutan liar, dan budaya yang menarik menjadi kan Bali sesuai untuk bulan madu dan percutian romantik anda dan pasangan.

Pantai-pantai yang popular dan ultra-indah untuk anda selusuri terletak di Legian, Sanur, dan Bali Selatan. Pantai-pantai ini pada umumnya lebih tenang dan lebih romantis daripada pemandangan di pantai Kuta.

Sekiranya anda mempunyai lebih banyak masa dan ingin meneroka bahagian lain di Indonesia dalam persekitaran yang kurang sesak anda boleh menuju ke Pulau Lombok untuk menikmati hari-hari romantis melihat air terjun, gunung berapi dan pantai.





Cebu, Kepulauan Filipina
Filipina mungkin destinasi yang kurang menjadi pilihan pasangan bulan madu, namun terdapat tempat yang indah untuk meraikan cinta anda. Cebu adalah destinasi untuk anda menikmati air jernih dan ketenteraman yang mendamaikan.



Cebu sangat cantik, dan banyak pasangan sering menikmati pelayaran romantis untuk meneroka pulau-pulau kecil. Kepulauan Palawan di Filipina juga merupakan perhentian yang sangat cantik untuk pasangan aktif yang ingin menjelajah gua,

Anda boleh pergi berkayak, dan cuba snorkeling.

Laos
Salah satu destinasi berbulan madu paling berwarna yang boleh anda temui ialah di Laos. Tempat ini penuh dengan kuil Buddha yang bersejarah yang akan menarik minat imaginasi anda dan mengajarkan anda beberapa perkara tentang seni, sejarah, dan budaya.



Kebanyakan tanah semulajadi di sini tidak disentuh dan tidak tercemar.

Mulakan perjalanan anda di Luang Prabang dan kemudian menuju ke Luang Namtha untuk tracking atau Vang Vieng untuk mengembara dan berkayak. Beberapa hotel yang anda boleh pertimbangkan untuk bulan madu anda adalah  Kamu Lodge dan Villa Maly.


Andaman, India
Bagi pasangan yang baru berkahwin Andaman adalah antara destinasi berbulan madu yang paling trend di India. Dengan pelbagai aktiviti untuk menjadikan anda sibuk, pantai terbaik di India dan pulau-pulau terpencil, Anda berpeluang  memberi pasangan anda masa dan kenangan yang indah.



Anda boleh menikmati keindahan pantai-pantai yang tenang dan terpencil dan menginap di salah satu resort mewah.

Selain itu terdapat sukan air, menyelam skuba, dan snorkeling bagi yang menggemari aktiviti sebegini.Bagi yang sukakan seni dan sejarah anda boleh  melawat muzium dan tempat bersejarah disekitar Andaman,