Monday, 24 December 2018

GADIS DEDAH PENGALAMAN DI TIPU PENGASAS PRODUK KECANTIKAN KETIKA BEKERJA DI MOOD REPUBLIK

Dah banyak kita dengar tentang pengasas produk yang hanya mementingkan keuntungan semata-mata sampai tahap menganiaya orang lain. Kalau sebelum ni cerita pasal produk timbang kilo yang dikeluarkan oleh pengasas-pengasas produk menjadi perhatian tapi kali ni lain pula apabila seorang gadis mendedahkan dia dan beberapa rakan nya di tipu oleh seorang pengasas produk kecantikan berkaitan bayaran ketika bekerja di Mood Republik.





Dalam tweet nya gadis tersebut meluahkan rasa kecewa apabila pengasas produk tersebut bukan sahaja tidak membayar seperti yang dijanjikan malah ,mereka juga di kerah bekerja 14 jam tanpa henti dan tidak dibenarkan duduk.

Jika mereka ingkar mereka akan dimarah dan ada juga yang dipukul.

Berikut pendedahan gadis tersebut yang hanya dikenali sebagai Tjasyaa:




Aku kerja under satu produk local jual foundation dekat mood republik. Start kerja hari khamis, masa tu dia kira gaji. Dia cakap sehari rm70. First time dengar mmg down tp dia cakap dia sediakan hotel. So yeah okay tk payah cari tempat tinggal lah kan sbb dah disediakan.


Ada 4 org pekerja termasuk tasya. Lepastu tiba2 awal pagi tu ada 4 lagi pekerja. So ada 8 org pekerja under satu booth. Mmg pack gila babbbbsss. Kitorang kerja selama 14 jam tanpa henti. TAK BOLEH DUDUK UOLLSSS. Kalau duduk kena marah, kena sound, ada yg sampai kena pukul pallete


Lepastu bila makan turn by turn. Ingatkan kerja ni kerja shift kan sbb gaji pun sikit. Biasa org dpt rm100 sehari. Ni mmg bodo la owner dia sumpah penipu. Gatal tangan nak expose supaya org tak tertipu ya Allah. Kau berniaga kot.


First day tu mmg tak rehat. Kalau senyap sikit dia dah tanya ‘ mana suara kau? ‘ ‘ kenapa korang tkde buat sales lgi ni? ‘. 1 set tu rm80 yaaaa. Mcm mana nak dpt commission? Kena jual 30 set keatas baru kira rm5 per set. LOLLLL. What do u expect bijjj.


Let say lah korang jual 29 set je selama 3 hari. Still commission tak kira okay? 30 set terjual baru kira rm5 per set. Hehehehe. Nampak x permainan dia?


So ceritanya. First day kerja tu mmg tasya dgn member lg 3 org dah cakap nak quit tak dapat nak teruskan even tasya dah jual 9 set dalam sehari. Serious tak tahan kena berdiri tanpa henti. Zzzzzzz. So we decided to quit. Then pagi esok tu kitorang mmg siap2 nak checkout


Before checkout tu, pekerja hotel tu dah ketokk pintu sbb dia cakap hari ni checkout eh klu tak kena tambah duit. Bila kitorang tanya kenapa harini bukan dia book utk 4 hari ke. Akak tu ckp eh taklah utk 2 hari je. Amende kau prmpuan gila bangsattt ya Allah dia tipuu kitorang


Nasib baik tergerak hati tau nak quit kalau tak kitorang kena stay kat situ pakai duit kitorang. Sumpah laa bangsat la jd org. Org dtg nak kerja kot kau senang2 tipu org. Patutlah tiap tahun tkde org beli produk tu. kau sendiri berniaga tak jujur.


Then guess what?!! Kitorang kerja 2 hari dapat rm50 sahaja!!!!!!! Part paling bangsat la. Dia cakap sebab apa? Sebab kitorang check out awal habis duit dia burn kat hotel. Weh kalau kau tk jd extend duit diorg pulangkan la. Mcmlah kitorang ni bodoh x pernah tidur hotel


Pastu akak receptionists tu cakap boss korang book hotel 2 hari je ni manada sampai 4 org. Sumpah kau penipuuuuuu. Harap2 lah suatu hari nnt Allah balas la dkt perniagaan tu.


RM50 FOR 2 FREAKING DAYS BEKERJA. BODOOOOOOOOOOO LAAAAAAAAAAAAA SUMPAH TAK HALAL










Ramai yang meminta supaya gadis ini mendedahkan nama pengasas produk tersebut memandangkan tidak mahu ada orang lain yang menjadi mangsa kepada pengasas produk ini.

Namun ada antara komen yang berani mendedahkan nama pengasas tersebut dan tidak hairan lah mengapa pengasas produk ini mengharapkan jualan yang tinggi. Produk ini tidak dikenali ramai dan SENDU!


6 comments:

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();