Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2018

BERAPA LAMA MASA UNTUK IBU-IBU MELAHIRKAN ANAK

Assalamualaikum..




Sewaktu pertama kali nak melahirkan anak sulung saya 11 tahun lalu , saya selalu fikir "mesti berjam-jam saya kat dalam labour room nanti.." sebab saya fikir orang sakit nak bersalin ni memang lama.. Rupa-rupanya memang lama pun..ahhaahh..

Bayangkan lah, darah keluar jam 8 pagi, tapi sakit2 start jam 10 pagi. Tunggu suami datang bawak pi hospital , sampai hospital jam 12. Disuruh tunggu kat ward dulu sebab katanya pintu masih tertutup.Padahal masa tu dah sakit giler tak hengattt..

Jam 2 baru masuk labour room , bersalin jam 7 lebih dan saya di tolak keluar ke ward jam 4 pagi..Hahahha..Lama oi..

Tapi korang jangan la fikir semua orang bersalin tu lama sampai berjam-jam.. Masa saya bersalin anak kedua tak lama pun.Sama juga dengan ramai lagi ibu-ibu lain yang tempoh melahirkan anak tu sekejap je.Ada yang tak sampai 1 jam pun kat dalam labour room.

Kalau tak percaya meh baca perkongsian ibu-ibu ni yang sudi berkongsi pengalaman berapa jam diaorang duduk dalam…

REVIEW DAN SINOPSIS KDRAMA WITCHS LOVE

Assalamualaikum..



Saya baru habis tonton kdrama Witchs Love . Drama ni sebenarnya tak de dalam senarai drama yang saya nak tengok sepanjang bulan oktober ni. Tapi tertengok la jugak sebab saya suka kdrama yang genre fantasi ni.hehe.

Tajuk: Witchs Love
Genre : comedy . Fantasy
Pelakon; Yoon So-Hee - Kang Cho-Hong Hyun Woo - Ma Sung-Tae Hong Bin - Hwang Je-Wook

Drama ni bermula dengan sorang kanak-kanak yang diculik 25 tahun lalu dan diselamatkan oleh sepasang adik beradik ahli sihir. Selepas diselamat kan. demi menjaga identiti mereka supaya tak terdedah , mereka dah lenyapkan ingatan kanak-kanak ni.

Selepas 25 tahun kanak-kanak ni pun dah besar dan macam biasa la, kdrama ni...Budak tu anak orang kaya. Jadi lah dia lelaki kaya yang muda, kacak (tak kacak sangat sebenarnya) dan sedikit ego. Namanya Ma Sung Tae. Tapi kanak-kanak ni tak berapa ingat kejadian yang menimpa dia 25 tahun lalu.

Disebab kan kejadian yang 25 tahun lalu tu , dia ada dapat 1 parut kat dada dia.Parut luka yang dia ter…

APA PERLU BUAT JIKA ANAK BELASAN TAHUN TERLALU MINAT DENGAN KPOP

Assalamualaikum..



Saya faham sangat perasaan ibu-ibu bila anak dah makin besar dia berminat pada hiburan. Nak tak nak kita tak boleh elak.Biasa la bila budak remaja suka kan hiburan. Kita dulu pun minat dengar lagu-lagu dan ada artis kegemaran jugak..kan?

Cuma masa zaman kita dulu yang keluar kat radio cuma lagu Melayu dan lagu inggeris je. Cuma dengar kat radio. Kat tv jarang-jarang artis-artis tu didedahkan dengan kita kecuali lagunya saja yang kita setiap hari dengar di radio. Kalau yang berkemampuan sikit dapat la beli majalah kat kedai runcit. Bertukar tangan la majalah tu sampai lunyai.

Tapi zaman sekarang artis-artis serata dunia dah ada instagram, ada cenel youtube sendiri dan mereka ni boleh berhubunng dengan peminat peminat di sosial media. Tak kan kita nak sekat semuanya pada anak kita supaya dia cuma boleh balik sekolah dan pergi sekolah saja.

Anak-anak ni lagi kita sekat lagi dia memberontak . Tambah-tambah bila tengok kawan-kawan boleh ada semuanya tapi dia nak dapatkan…

INI SEBAB MENGAPA TAK BOLEH GUNA ESEN VANILA UNTUK PENAWAR SAKIT GIGI

Baru- baru ni tersebar di media sosial cara hilangkan sakit gigi yang dikongsikan oleh seorang wanita pengguna facebook menggunakan esen vanila. Ramai yang berkongsi posting dari wanita tersebut sekaligus menunjuk kan ramai yang percaya dengan keberkesanan nya malah tak mustahil ramai yang akan mencuba cara yang dikongsikan .

Posting tersebut telah mendapat perhatian Dr Ib Shah yang menyeru orang ramai agar jangan menyebarkan cara rawatan tersebut kerana dikatakan akan membahayakan nyawa pesakit. Menurut Dr Ib Shah di laman twitter nya cara rawtan tersebut akan menyebabkan infeksi pada gigi boleh merebak ke tulang.
Menurut Dr Ib Shah , selain mempunyai perisa tiruan, bahan kimia di dalam Artificial Vanila flavour tersebut hanya mampu membuatkan saraf menjadi kebas atau pun membunuh sarah tersebutsekaligus ianya menghilangkan rasa sakit pada gigi.
Tetapi jangkitan pada gigi masih ada dan ianya boleh merebak ke dalam tulang kita.


Dr Ib juga menyarankan agar pesakit mencabut gigi atau m…

YOUR GUIDE TO BUYING A NEW LAUNCH CONDO

Buying your first property can be an intimidating experience. You browse through websites to look for properties such as apartments unit in City Plaza and new launched condominiums. You start reading many articles regarding the guide to getting a property. However, you are still  unsure on where to begin, after all, this is a big decision that involves a lot of money. This article will guide you through the important things that you need to know before getting a new launched condominium and it might help you to reduce the stress throughout the buying journey.
1.      1. Budget planning First of all, you will need to set a budget when it comes to buying a property. Set a realistic budget and stick to it. Know what you can afford to prevent getting yourself into a huge debt. After all, buying a property involves a huge sum of money and you definitely do not want to end up getting being in debt.
Get an approval in principle (AIP) for a bank loan so you will have an idea of how much loan yo…

NETIZEN LANCAR KEMPEN #JAHANAMKANTM TANDA PROTES ATAS PERKHIDMATAN YANG MENGECEWAKAN

Selepas bertahun-tahun berbagai suara tidak puasa hati pengguna Streamyx dan Unifi diluah kan tapi ianya macam  tak diambil peduli oleh pihak berkenaan ,pada 15 Sepetember 2018 netizen mula melancarkan kempen #JahanamkanTM sebagai tanda protes.

Melalui akaun twitter Injang Nation kempen tersebut dilancarkan dengan menggunakan hashtag #JahanamkanTM . Daripada post yang dikongsi Injang Nation menjelaskan kempen tersebut adalah untuk memboikot TM serta perkhidmatan Streamyx dan Unifi yang amat mengecewakan.

Sebagai salah seorang pengguna Streamyx saya sendiri berasa kecewa dengan perkhidmatan dari TM ni. Kalau cuaca mendung je line pun slow kadang-kadang tak boleh online langsung. Lepas tu siang malam call kita suruh naik taraf guna Unifi sedangkan ramai yang komplain Unifi pun slow jugak. Saja je tu nak suruh kita bayar lebih. Geram sangat tau..

Padahal yang guna wifi kat rumah ni cuma saya sorang je..Suami guna data mobile dan Maisara online cuma masa cuti panjang je.Tu pun sekejap2 j…

APA PERLU BUAT KALAU SUAMI TAK BAGI SENTUH PHONE DIA

Assalamualaikum..

Cerita pasal suami suka sembunyi kan phone ni bukan nya cerita baru..kan?? Ramai je lelaki yang tak suka pasangan dia check phone atau sentuh phone dia.. Bukan semua lelaki sorok phone sebab dia curang tau.. Ada juga sebab yang lain..



Sebab utama dia sorok phone ialah kerana  dia tak percaya dengan orang sekeliling dia. Kalau dengan isteri pun dia sorok maknanya dia tak percaya kat isterinya la tu.

Isteri-isteri yang susah hati setiap hari  memikirkan masalah ni jangan risau. Pertama nya korang kena ubah pandangan dia pada korang. Korang kena lupakan sekejap pasal phone dia.Buat tak peduli je.

Ni tidak.. Pantang dia tinggal phone mula la korang nak ambik buka whatsapp dia la apa.. Dah macam lalat tau. Pantang bau belacan dia mai la.. hahahah..




Korang jangan obses sangat dengan phone dia tu.Korang pun ada phone kan? Jadi buat la macam dia buat jugak.Tidur dengan phone, pasang pasword, bawak phone masuk tandas dan bilik air...

Tunjuk kan pada dia korang pun ada kehidu…

WANITA INI KONGSI PENGALAMAN TERPAKSA JALANI PEMBEDAHAN TRANSPLANT GARA-GARA CONTACT LENS

Assalamualaikum..



Dah banyak sangat cerita-cerita tentang masalah yang dihadapi oleh pengguna contact lens atau kanta lekap terutamanya dikalangan wanita. Contact lens ni ada macam2 warna dan gaya jadi mesti lah ramai pengguna wanita yang kerap menggunakan nya.

Ada juga yang pakai contact lens bukan sebab nak cantik tapi sebab nak mudah kan pergerakan. Kalau pakai cermin mata tu mungkin leceh sikit . Cermin mata pun bukan murah.Kalau pecah ke, hilang ke memang "patah kaki" la kata orang.

Tapi bila dah pakai contact lens, masalah lain pulak yang dihadapi. Mata pulak dijangkiti kuman. Mungkin penjagaan nya tak betul dan mata tak sesuai menggunakan kanta lekap. Seperti yang dikongsikan oleh wanita ini yang dikenali sebagai Nia Adura , beliau berkongsi pengalaman mengerikan apabila matanya tiba-tiba dijangkiti kumank erana memakai kanta lekap.

Kanta lekap yang digunakan oleh saudara Nia ni bukan dia beli dari mana-mana online shop atau pasar malam tau.Tapi dari kedai optometris…

15 TIPS DAN TRICK INI MAMPU MENYELAMATKAN NYAWA ANDA

Assalamualaikum..
Malang tidak berbau. Tapi ianya mungkin boleh dielak jika kita melakukan sedikit persediaan. Orang kata sediakan payung sebelum hujan.
Jom tengok beberapa tips dan trick yang boleh membantu anda menyelamatkan nyawa anda .


1. Jika seseorang mengacukan pistol pada anda, cubalah untuk melakukan eye contact dengan orang tersebut. ianya memang keadaan yang sukar namun . Tetapi jika anda melihat terus kedalam mata nya sekurang-kurangnya dia akan  berasa tidak selesa dan mula meragui sama ada untuk menembak anda  atau tidak. Dan ini akan membantu anda melengahkan masa nya.

2. Sentiasa membawa cermin dan wisel semasa mendaki di pergunungan atau memasuki hutan. Cermin akan membantu untuk memancarkan sinar matahari dan memberi isyarat SOS, dan anda boleh meniup wisel didalam keadaan kecemasan

3. Sentiasa membawa gula-gula getah. Mengunyah gula-gula getah akan membantu mengurangkan tekanan serta mengekang selera makan anda.  ia juga boleh digunakan sebagai gam.

4. Sentiasa ing…

MAKCIK NI JUAL NASI LEMAK JAM 2 PAGI, JAM 4 PAGI DAH HABIS

Assalamualaikum..
Bayang kan jam 2 pagi masa korang dalam perjalanan nak balik rumah selepas berpoya-poya tiba-tiba nampak ada kedai nasik lemak dalam samar-samar cahaya lampu jalan. Korang nak berhenti beli ke tidak??
kebetulan masa tu perut korang tengah lapar sangat. Jalan pulak sunyi..Kedai nasi lemak tu cuma diterangi lampu jalan dan sebiji lampu kecik.
Jangan risau dah ragu-ragu.Sila berhenti dan beli je nasi lemak tu sebab tu adalah kedai sorang makcik di Taman Temara, Ipoh , Perak. Di saat orang dah tidur makcik ni baru nak memulakan jualan nya. 

Dikalangan penduduk setempat kesedapan makanan jualan kedai Makcik Ah ni memang tak perlu di pertikaikan lagi. Memang sedap dan ramai pelanggan setianya. 
Di petik dari twitter Perak Power:



Makcik ni berniaga dah lama kabarnya. Harga nasi lemak nya juga masih tetap sama macam dulu. Ada yang dari tadika dah jadi pelanggan setia sampai dah masuk IPT.



Kalau tak salah saya Taman Temara ni Letak nya di Jelapang, Ipoh.. Makcik ni nampak dah…

INI SEBAB MENGAPA PENIAGA ONLINE PERLU MENGGUNAKAN INSTAGRAM

Masih ada lagikah pengguna smartphone yang masih belum mempunyai Instagram? Dizaman sekarang Instagram dianggap sebagai aplikasi yang wajib ada dalam setiap smartphone.

Bukan sahaja digunakan sebagai sosial media yang menghubungkan anda dengan pengguna telefon pintar yang lain namun instagram juga dijadikan album gambar yang menyimpan berbagai memori .

Penggunaan Instagram sudah semakin meluas apabila ianya juga menjadi kepentingan bagi peniaga-peniaga online dan offline. Ianya menjadi pengenalan kepada syarikat-syarikat dan anda yang mempunyai perniagaan secara kecil-kecilan juga perlu menggunakan kelebihan ini .

Dengan panduan yang betul dan tepat Instagram memberikan anda cara yang mudah untuk meningkatkan jangkauan anda dan mendedahkan perniagaan anda kepada orang lain




Apa itu Instagram?Instagram adalah rangkaian sosial untuk berkongsi foto dan video pendek. Kandungan visual daripada pengguna yang anda ikuti dipaparkan dalam format gaya garis masa  dan apa pun yang anda siarkan ak…

CUCUR JEJARI KETAM YANG SEDAP DAN RINGKAS UNTUK SARAPAN PAGI

Assalamualaikum..


Pagi-pagi buka peti sejuk lepas tu mula la pening kepala tak tahu nak masak apa.. Nampak ada crab stick dengan nuget je.. hahaha
Tu baru untuk sarapan pagi.. Nanti nak masak tengahari pun pening kepalaa, nak masak untuk minum petang pun peing kepala, nak masak untuk makan malam pun pening kepala jugak..Ha!! Susah tak jadi surirumah sepenuh masa ni..4 kali sehari wajib pening kepala. Tu belum tambah lagi dengan masalah-masalah lain.. hahahah..
Kalau untuk saya dan suami ni senang je.,makan je la apa yang ada.Tapi untuk anak-anak ni bukan boleh main masak je..Diaorang kan cerewet sikit bab makan jadi kita buat roti gulung sosej dan untuk saya dan suami terhidanglah cucur crab stick yang sedap menawan ni.
Tengok gambar nampak sedap je..kan??tapi sebenarnya memang sedap sangat tau.Tambah pulak saya letak macam-macam bahan dalam cucur tu memang meriah sungguh la warna nya.
Crab stick tu dah seminggu lebih dalam peti sejuk. Anak-anak memang tak suka tu. .Saya beli biasany…