Sunday, 30 September 2018

BERAPA LAMA MASA UNTUK IBU-IBU MELAHIRKAN ANAK

Assalamualaikum..




Sewaktu pertama kali nak melahirkan anak sulung saya 11 tahun lalu , saya selalu fikir "mesti berjam-jam saya kat dalam labour room nanti.." sebab saya fikir orang sakit nak bersalin ni memang lama.. Rupa-rupanya memang lama pun..ahhaahh..

Bayangkan lah, darah keluar jam 8 pagi, tapi sakit2 start jam 10 pagi. Tunggu suami datang bawak pi hospital , sampai hospital jam 12. Disuruh tunggu kat ward dulu sebab katanya pintu masih tertutup.Padahal masa tu dah sakit giler tak hengattt..

Jam 2 baru masuk labour room , bersalin jam 7 lebih dan saya di tolak keluar ke ward jam 4 pagi..Hahahha..Lama oi..

Tapi korang jangan la fikir semua orang bersalin tu lama sampai berjam-jam.. Masa saya bersalin anak kedua tak lama pun.Sama juga dengan ramai lagi ibu-ibu lain yang tempoh melahirkan anak tu sekejap je.Ada yang tak sampai 1 jam pun kat dalam labour room.

Kalau tak percaya meh baca perkongsian ibu-ibu ni yang sudi berkongsi pengalaman berapa jam diaorang duduk dalam labour room.


Klik untuk baca komen penuh





kalau korang nak baca komen penuh ibu-ibu ni boleh la klik pada gambar love2 pink kat atas tu ye..
 Abaikan komen Fariq Jalil tu..hahah.. Tahniah pasaipa entah!

Bagi ibu-ibu yang bakal melahirkan anak korang jangan susah2 hati.Memang biasa lah ibu nak melahirkan anak ni dia akan fikir macam-macam benda buruk. Tapi korang kena abaikan perasaan tu..

Korang kena keep positif, kena bergembira,.. Kena selalu berbual dengan orang sekeliling., Jangan murung2 nanti melarat sampai lepas bersalin , takut jadi meroyan pulak.

Masa dalam labour room tu nampak je nurse lalu sementara tunggu bukaan tu , korang ajak la dia berbual.Walaupun dia menyampah korang berbual je supaya jangan ada rasa takut tu muncul.

sekian..




REVIEW DAN SINOPSIS KDRAMA WITCHS LOVE

Assalamualaikum..



Saya baru habis tonton kdrama Witchs Love . Drama ni sebenarnya tak de dalam senarai drama yang saya nak tengok sepanjang bulan oktober ni. Tapi tertengok la jugak sebab saya suka kdrama yang genre fantasi ni.hehe.

Tajuk: Witchs Love

Genre : comedy . Fantasy

Pelakon;
Yoon So-Hee - Kang Cho-Hong
Hyun Woo - Ma Sung-Tae
Hong Bin - Hwang Je-Wook


Drama ni bermula dengan sorang kanak-kanak yang diculik 25 tahun lalu dan diselamatkan oleh sepasang adik beradik ahli sihir. Selepas diselamat kan. demi menjaga identiti mereka supaya tak terdedah , mereka dah lenyapkan ingatan kanak-kanak ni.

Selepas 25 tahun kanak-kanak ni pun dah besar dan macam biasa la, kdrama ni...Budak tu anak orang kaya. Jadi lah dia lelaki kaya yang muda, kacak (tak kacak sangat sebenarnya) dan sedikit ego. Namanya Ma Sung Tae. Tapi kanak-kanak ni tak berapa ingat kejadian yang menimpa dia 25 tahun lalu.

Disebab kan kejadian yang 25 tahun lalu tu , dia ada dapat 1 parut kat dada dia.Parut luka yang dia tercedera masa nak selamatkan diri masa diculik dulu.

Ingatan nya tentang kejadian tu cuma samar-samar je.Dia selalu bermimpi tentang kejadian tu.Tapi mimpi tu tak sepenuhnya. Yang muncul dalam mimpi dia cuma keadaan hujan dan bangunan lama.



Kebetulan satu hari dia dapat jumpa bangunan lama tempat yang dia diselamatkan dulu. Tempat tu sebuah restoran sup yang sangat terkenal. Dia pun beli bangunan tu sebab bangunan tu rupanya tak de pemilik.

Lepas dia beli dia buat keputusan nak duduk di bangunan tersebut dalam masa sama dia nak dapatkan kembali ingatan dia tentang kes penculikan 25 tahun lalu. Bangunan tersebut didiami 3 orang ahli sihir. sorang perempuan muda , cantik .. Namanya  Kang Cho Hong , dan 2 orang nenek dia.

Satu hari Kang Cho Hong ni putus cinta. Sebab kecewa sangat kuasa sihir dia tiba-tiba je hilang. Dia jumpa sorang ahli sihir lain , dan dinasihatkan mencari seorang lelaki yang memang ditakdirkan untuk dia dan dia kena cium lelaki tu

Punya lah susah nak mencari nya, Untuk mencari lelaki tu dia kena pakai satu telinga ahli sihir yang akan keluarkan bunyi loceng bila lelaki yang ditakdirkn untuk dia tu dekat dengan dia.

Selepas dia putus cinta yang buat dia kecewa dulu, ada dua lelaki yang semakin dekat dengan diri dia. Sorang tu pelukis komik nama  Hwang Jae wook dan sorang lagi si Ma Sung Tae yang kena culik dan tinggal bersama dia dalam bangunan restoran tu.

Tapi dia lebih tertarik dengan Ma Sung Tae sebab lelaki tu la yang ada sebelah dia masa telinga ahli sihir tu berbunyi. Sebab dia nak dapatkan semula kuasa dia yang hilang, punya la susah dia nak menggoda si Ma Sung Tae ni.



Tapi sebenarnya lelaki yang ditakdirkan untuk dia tu ialah Hwang Jae Wook. Sebab masa telinga ahli sihir tu berbunyi Hwang Jae Wook pun ada tak jauh dari dia.

Tapi nak buat macam mana bila Cho Hong dan Sung Tae dah semakin rapat dan diaorang masing-masing dah jatuh cinta.

Ha..korang kena tengok la sendiri cerita selebih nya.


Bagi saya drama ni sama je dengan drama korea fantasi yang lain. Cuma nya ending dia , dia tak bersama dengan lelaki yang sebenarnya ditakdirkan untuk dia. Kenapa??tu korang kena tengok..tak best la saya cerita sini.

Cerita ni juga 12 episod je. Jadi ending dia macam nak bagi cepat habis je. Hwang Jae wook tu tak menonjol sangat watak nya. Lebih seronok kalau dia nampak lebih berusaha nak rebut Cho Hong padahal dia dikatakan " lelaki yang tak kan kecewakan Cho Hong dan akan setia dengan Cho Hong walaupun tahu yang Cho Hong seorang ahli sihir."

Tapi tak nampak pun benda tu.Nampak dia macam lelaki biasa yang minat pada kekasih orang lain.Hahahh..



Banyak watak yang macam tergantung, contohnya lelaki yang diupah untuk culik dia masa kecik cuma koma je tak bangun-bangun sampai ke sudah, Hubungan Seong Tae dengan mak dia tak kan la tak de berbaik ke ..kan??

12 Episod bagi saya macam tak cukup la untuk melengkap kan drama ni.

Tu je la..Kalau korang suka kan cerita magik2 ni boleh la tengok.Tapi tak de menarik sangat pun.. Biasa2 saja..


sekian..










Tuesday, 25 September 2018

APA PERLU BUAT JIKA ANAK BELASAN TAHUN TERLALU MINAT DENGAN KPOP

Assalamualaikum..



Saya faham sangat perasaan ibu-ibu bila anak dah makin besar dia berminat pada hiburan. Nak tak nak kita tak boleh elak.Biasa la bila budak remaja suka kan hiburan. Kita dulu pun minat dengar lagu-lagu dan ada artis kegemaran jugak..kan?

Cuma masa zaman kita dulu yang keluar kat radio cuma lagu Melayu dan lagu inggeris je. Cuma dengar kat radio. Kat tv jarang-jarang artis-artis tu didedahkan dengan kita kecuali lagunya saja yang kita setiap hari dengar di radio. Kalau yang berkemampuan sikit dapat la beli majalah kat kedai runcit. Bertukar tangan la majalah tu sampai lunyai.

Tapi zaman sekarang artis-artis serata dunia dah ada instagram, ada cenel youtube sendiri dan mereka ni boleh berhubunng dengan peminat peminat di sosial media. Tak kan kita nak sekat semuanya pada anak kita supaya dia cuma boleh balik sekolah dan pergi sekolah saja.

Anak-anak ni lagi kita sekat lagi dia memberontak . Tambah-tambah bila tengok kawan-kawan boleh ada semuanya tapi dia nak dapatkan sedikit kebebasan pun tak bolah.



Berbalik pada isu utama, apa nak buat kalau anak-anak sangat minat dengan artis kpop... Kenapa kita risau anak minat dengan Kpop? 

Itu lah persoalan utama yang kita patut tanya pada diri sendiri.Untuk dapatkan jawapan nya kita sendiri kena tahu artis kpop mana yang anak kita minat? Muzik yang bagaimana artis tersebut bawa? Apa imej artis kpop yang anak kita minat sangat tu.

Sekali sekala google la pasal artis kpop kegemaran anak kita. Ada tak perkara-perkara jahat yang disebarkan artis kpop tu pada peminat dan pengikut mereka. Masuk ke laman web kelab peminat artis kpop kegemaran anak tu.

Kita tak boleh setakat dengar orang kata artis kpop jahat.Selagi kita tak tahu perkara sebenarnya. Kadang-kadang ada netizen yang suka menyebarkan perkara-perkara yang tak betul dengan tujuan nak menakut-nakutkan orang.  Entah la apa tujuan nya .

Pandang la pulak kebaikan nya bila anak-anak minat kpop ni. Diaorang akan mula belajar bahasa asing. tak kan tak bangga bila anak-anak boleh menyanyi dalam bahasa korea dan memahami apa yang mereka nyanyikan. Umur belasan tahun dan boleh sikit2 berbahasa korea.

Kadang-kadang saya tengok pengikut dan peminat ni, mereka berbahasa korea dalam berbalas-balas komen sesama mereka sedangkan mereka dari negara yang berbeza.Diselitkan juga dengan bahasa inggeris. Kan bagus tu...

Ada juga yang sanggup kumpul duit semata-mata nak dapatkan album artis kegemaran. dapat pergi konsert dan macam-macam lagi.Semuanya diaorang usahakan sendiri. Kita tak la risau anak kita kelaur rumah dan bergaul dengan orang-orang yang kita tak kenal latar belakang.Lebih baik mereka duduk rumah melayan lagu kpop dan dengan masa yang sama kita juga pantau mereka dari belakang.

Jangan kerana kpop hubungan kita dengan anak jadi tak mesra. Selami minat anak kalau kita nak rapat dengan anak kita. jangan sekat tanpa menyiasat.

sekian.. 

Wednesday, 19 September 2018

INI SEBAB MENGAPA TAK BOLEH GUNA ESEN VANILA UNTUK PENAWAR SAKIT GIGI

Baru- baru ni tersebar di media sosial cara hilangkan sakit gigi yang dikongsikan oleh seorang wanita pengguna facebook menggunakan esen vanila. Ramai yang berkongsi posting dari wanita tersebut sekaligus menunjuk kan ramai yang percaya dengan keberkesanan nya malah tak mustahil ramai yang akan mencuba cara yang dikongsikan .


Posting tersebut telah mendapat perhatian Dr Ib Shah yang menyeru orang ramai agar jangan menyebarkan cara rawatan tersebut kerana dikatakan akan membahayakan nyawa pesakit. Menurut Dr Ib Shah di laman twitter nya cara rawtan tersebut akan menyebabkan infeksi pada gigi boleh merebak ke tulang.

Menurut Dr Ib Shah , selain mempunyai perisa tiruan, bahan kimia di dalam Artificial Vanila flavour tersebut hanya mampu membuatkan saraf menjadi kebas atau pun membunuh sarah tersebutsekaligus ianya menghilangkan rasa sakit pada gigi.

Tetapi jangkitan pada gigi masih ada dan ianya boleh merebak ke dalam tulang kita.



Dr Ib juga menyarankan agar pesakit mencabut gigi atau membuat rawatan kanal iaitu dengan membuang bahagian akar gigi yang sudah dijangkiti tadi dan menggantikan nya dengan tampalan.

5 hours ag

Sakit adalah indikasi kepada masalah yang sedang berlaku. Apabila gigi berlubang pada peringkat awal tidak sakit kerana hanya dibahagian luar. Sakit yang teruk biasanya terjadi apabila lubang pada gigi telah dalam dan sampai kepada saraf gigi.


Jika dibiarkan saraf ini akan mati dan menjadi sumber infeksi yang akan merebak ke bahagian tulang.

Bagaimana cara untuk merawat? Cabut gigi tersebut atau buang saraf yang terinfeksi dengan rawatan kanal akar.



Mengapa letak esen vanila tak membantu? 

Sudahlah  perasa tiruan, Bahan kimia dalam ARTIFICIAL vanilla flavour tersebut hanya kebaskan saraf atau pun membunuh saraf tersebut sekaligus menyebabkan tiada rasa sakit. Tapi! Infeksi pada gigi masih ada dan boleh merebak ke dalam tulang!

Rawatan kanal akar membuang akar yang terinfeksi tadi dan menggantikannya dengan tampalan.

Selain rawatan ini,boleh pilih untuk cabut gigi tersebut bersama saraf yang telah mati itu kerana ia adalah sumber infeksi pada tulang



Rawatan akar lebih baik dari cabutan kerana gigi masih boleh digunakan tapi apa yg penting sumber infeksi WAJIB dibuang untuk mengelakkan infeksi terus kedalam tulang.

Ini sudah menjawab kenapa sapu bahan kimia artificial vanilla sahaja BUKAN penawar sakit gigi.

Infeksi kedalam tulang boleh memburukkan keadaan dan antara komplikasi membiarkan infeksi tersebut adalah ludwig angina yang boleh membawa kematian!

Jadi jangan ambil remeh masalah sakit gigi dan percaya petua yang jumpa di internet dan merisikokan kesihatan diri

sekian..

Tuesday, 18 September 2018

YOUR GUIDE TO BUYING A NEW LAUNCH CONDO




Buying your first property can be an intimidating experience. You browse through websites to look for properties such as apartments unit in City Plaza and new launched condominiums. You start reading many articles regarding the guide to getting a property. However, you are still  unsure on where to begin, after all, this is a big decision that involves a lot of money. This article will guide you through the important things that you need to know before getting a new launched condominium and it might help you to reduce the stress throughout the buying journey.

1.      1. Budget planning
First of all, you will need to set a budget when it comes to buying a property. Set a realistic budget and stick to it. Know what you can afford to prevent getting yourself into a huge debt. After all, buying a property involves a huge sum of money and you definitely do not want to end up getting being in debt.

Get an approval in principle (AIP) for a bank loan so you will have an idea of how much loan you will received when you apply for a bank loan after that. An AIP will allow you to know how much loan you are eligible and your monthly mortgage repayment.

You can also check how much fund you have in your CPF account to help in funding your home. You are allowed to use the savings in the Ordinary Account up to the Valuation Limit for your first property. However, if it is the second property, you will then need to set aside approximately $80,500, which is the Basic Retirement Sum before you are allowed to use the remaining savings in the Ordinary Account.

Do consider the down payment for the property that you buy, commonly 20% of the price of your property. You are able to pay the down payment by using cash of CPF that consists of 5% Option Fee and 15% of Exercise Fee, Other than that, you will also need to pay for the Buyer’s Stamp Duty (BSD) and the legal fees.

Certain home buyers will need to pay the Additional Buyer’s Stamp Duty (ABSD) on top of the BSD:

Buyer

ABSD Rate
Singapore Citizen
1st property
NIL
2nd property
7%
3rd property and above
10%
Singapore Permanent Resident
1st property
5%
2nd property and above
10%
Foreigner

15%

Let us say if the property is bought by both Singapore Permanent Citizen and Singapore Citizen, the ABSD rate will then be higher.

2.      2. Shop around
After you planned your budget, you can start looking around for condominiums that fall within your budget range. You could also engage with a property agent in guiding you with recommendation and purchase process. If you wish to save money,you could do it on your own by doing research and finding information from various property websites out there.

3.     3.  Visit showroom
Buyer will be able to visit the show flats prior to the launching of the condominium, usually around one to two weeks before launching date. However, the actual price for the condominium is not released yet at this point.

You can complete the Expression of Interest form along with a black check to the developer’s account if you are interested in the property. The blank cheque will include 5% booking fee of the property and when the prices for the condominium are revealed, the amount will then be filled in accordingly.

That being said, you will have to be cautious as it is risky to hand in a black cheque. Hence, you are required to double check on the name of the developer’s account.

The great thing about registering before the price is revealed is that you stand a chance to participate in the ballot system along with people who have also registered their interests. You will then be invited to book a unit when you get a call from your ballot number. However, if you do not wish to proceed, your empty cheque will be returned to you.

4.     4.  Book your desired condominium unit
On the launch day, you will then need to go to the show flat to submit the ballot number and wait for your number to be called to book your unit. Once booking is done, you will be provided with a set of Property Details Information (PDI) documents by the developer. The PDI contains the floor plans, offered items, rules and regulations, and other related information of your desired unit. You will need to read the documents thoroughly to make sure you are satisfied with the unit.

5.     5.  Finalise loan and hire a lawyer
After getting the Option in your hand, you then need to approach the bank for loan application for your newly launched condominium. After you get your loan application approved, the bank will issue you with a Letter of Offer with all the terms and conditions.

You will also need to hire a lawyer to assist you in purchasing and conveyancing messages. Although the bank that you engage with will recommend you a firm, you could always choose to hire a lawyer on your own. Be sure to look around for a lawyer that offers you the best rate.

6.      6. Sale and purchase Agreement
Normally, the developer will provide you with the Sales and Purchase Agreement within 2 weeks of giving you the Option. You then have 3 weeks time to sign the agreement and proceed with the Option. You will have to pay 15% of the exercise fee, which is the remainder of your down payment. The payment for the exercise fee is within 9 weeks from the day you get the Option or at the time of signing the Sales and Purchase agreement, whichever that comes latter. Do take note that you are also required to pay for the BSD or ABSD on the Sale and Purchase Agreement within the 2 weeks of signing.

7.      7. Payment
You will have to start paying after 6 months of dealing with the above 6 steps. Payments will be made every few months for uncomplete developments based on the milestones achieved in the construction. When the Temporary Occupation Permit is obtained, you will then need to pay the final 40% of your unit price.

8.      8. Keys collection
Lastly, it is the keys collection. You can start engaging with interior designer and plan for a house warming party with your family and friends.

In conclusion, the steps to getting a new launched condominium unit is not that tedious after all, provided you follow the guide and plan ahead to avoid going through the unnecessary issues. If you are interested in getting a HDB flat, you can understand more on the process of getting a HDB flat by reading step by step guide to buying your first BTO flat and guide to buying a new HDB flat.


Monday, 17 September 2018

NETIZEN LANCAR KEMPEN #JAHANAMKANTM TANDA PROTES ATAS PERKHIDMATAN YANG MENGECEWAKAN



Selepas bertahun-tahun berbagai suara tidak puasa hati pengguna Streamyx dan Unifi diluah kan tapi ianya macam  tak diambil peduli oleh pihak berkenaan ,pada 15 Sepetember 2018 netizen mula melancarkan kempen #JahanamkanTM sebagai tanda protes.

Melalui akaun twitter Injang Nation kempen tersebut dilancarkan dengan menggunakan hashtag #JahanamkanTM . Daripada post yang dikongsi Injang Nation menjelaskan kempen tersebut adalah untuk memboikot TM serta perkhidmatan Streamyx dan Unifi yang amat mengecewakan.

Sebagai salah seorang pengguna Streamyx saya sendiri berasa kecewa dengan perkhidmatan dari TM ni. Kalau cuaca mendung je line pun slow kadang-kadang tak boleh online langsung. Lepas tu siang malam call kita suruh naik taraf guna Unifi sedangkan ramai yang komplain Unifi pun slow jugak. Saja je tu nak suruh kita bayar lebih. Geram sangat tau..

Padahal yang guna wifi kat rumah ni cuma saya sorang je..Suami guna data mobile dan Maisara online cuma masa cuti panjang je.Tu pun sekejap2 je dia online. Saya guna untuk update blog dan baca berita. Kadang2 online facebook dan twitter. Tu pun slow ya amat..

Kalau Unifi pun ok, bayaran pun ok, saya pun tak kisah nak naik taraf guna Unifi..Ni setakat nak suruh kita bayar mahal , tapi line tetap slow nak buat apa kami buang duit..kan??

Masa mula-mula guna Streamyx bukan main laju lagi.. Tapi makin lama makin slow..Korang fikir la sendiri apa benda dalam fikiran pelangan-pelanggan macam kami ni bila keadaan macam ni. Lepas tu siang malam call kita suruh naik taraf guna Unifi dengan bayaran berganda.

Saya bersetuju sangat dengan apa yang Injang Nation tulis dalam post dia ni..


PERHATIAN: Aku dengan ini melancarkan kempen #JahanamkanTM untuk memboikot TM serta perkhidmatan Streamyx dan Unifi yang telah mengecewakan kita selama bertahun-tahun dengan kelajuan internet yang lembab dan tidak stabil serta caj yang mahal, ikuti thread utk tahu cara-caranya.


Sudah pasti sebagai pengguna pelbagai cara telah kita lakukan untuk mendapatkan servis internet yang lebih baik dan murah dan umum sudah tahu bahawa Malaysia adalah antara negara SEA yang paling mahal dan lembab internetnya. Semua usaha kita telah menemui jalan buntu.


Pihak TM tak habis2 suruh kita restart modem, dan asyik berjanji akan menyelesaikan masalah dan kita terus membayar bil yang tinggi dengan rasa tidak puas hati. Luahan kita juga mendapat perhatian kerajaan, namun usaha yang telah kita lakukan nampaknya masih belum mencukupi.


Pihak TM kelihatan senang dan tenang melayan segala aduan namun tetap tidak mengambil sebarang tindakan dan inisiatif untuk memperbaiki keadaan. Usaha mereka hanya sekadar melengahkan dan membuatkan kita jemu untuk membuat aduan demi aduan. Kita dipermainkan.


Tiada desakan keras daripada pihak kerajaan juga adalah sesuatu yang amat mengecewakan. Akhirnya yang mendapat kesan buruk dari perkara ini adalah kita sebagai pengguna. Oleh itu kita harus buktikan bahawa, SUARA KITA WAJIB DIDENGARI DAN DIAMBIL KISAH!


Kempen ini mensasarkan pengguna-pengguna streamyx dan unifi yg berkira-kira atau 50/50 utk menamatkan perkhidmatan internet mereka. Ayuh, kali ini kita bersama-sama tamatkan perkhidmatan TM secara serentak. Utk pengetahuan, aku sendiri telah menamatkan perkhidmatan TM tahun lepas


Cara-cara:
1. Sebarkan tentang kempen ini di semua platform media sosial anda sepantas dan sebanyak yang boleh
2. Potong perkhidmatan streamyx dan unifi jika anda rasa tidak berbaloi lagi untuk terus membayar bil tinggi dengan perkhidmatan tahi dari TM


3. Kongsikan gambar anda menamatkan perkhidmatan TM (gambar borang/gambar anda sedang berurusan di kaunter) dengan hashtag #JahanamkanTM berserta sebab anda berbuat demikian di semua media sosial agar umum maklum mengenai kempen ini dan sebab ianya dimulakan


4. Gunakan alternatif lain untuk survive dan mengekalkan capaian internet anda (subscribe dengan ISP atau telco lain yang menyediakan servis internet) sehingga tuntutan kita sebagai pengguna internet di Malaysia dilaksanakan.


Selain itu hak kita untuk mendapat servis internet berkelajuan tinggi juga dinafikan apabila perkhidmatan Unifi hanya terhad untuk sesetengah kawasan sahaja. Bagi kawasan lain, kita terpaksa menggunakan Streamyx yang jauh lebih mahal dan lembab dari Unifi.


Diharap agar kempen #JahanamkanTM ini berjaya supaya mereka tahu dan merasakan keperitan yang telah kita lalui selama ini. Buktikan kita sudah muak dengan penindasan terhadap pengguna akibat dari monopoli perkhidmatan internet oleh pihak TM.


Please, please, please spread this like wildfire. Segala sokongan dan kerjasama anda semua didahulukan dengan ucapan terima kasih. Motherbarkers, you know what to do. AYUH BERJUANG!


Tuntutan kita:
1. Internet yang jauh lebih murah supaya semua rakyat Malaysia mampu untuk memiliki kemudahan ini
2. Internet berkelajuan tinggi dan stabil di semua kawasan termasuk luar bandar
3. Hapuskan monopoli TM jika mereka tidak mampu untuk memberikan servis terbaik

Sumber: InjangNation

Tuesday, 11 September 2018

APA PERLU BUAT KALAU SUAMI TAK BAGI SENTUH PHONE DIA

Assalamualaikum..

Cerita pasal suami suka sembunyi kan phone ni bukan nya cerita baru..kan?? Ramai je lelaki yang tak suka pasangan dia check phone atau sentuh phone dia.. Bukan semua lelaki sorok phone sebab dia curang tau.. Ada juga sebab yang lain..



Sebab utama dia sorok phone ialah kerana  dia tak percaya dengan orang sekeliling dia. Kalau dengan isteri pun dia sorok maknanya dia tak percaya kat isterinya la tu.

Isteri-isteri yang susah hati setiap hari  memikirkan masalah ni jangan risau. Pertama nya korang kena ubah pandangan dia pada korang. Korang kena lupakan sekejap pasal phone dia.Buat tak peduli je.

Ni tidak.. Pantang dia tinggal phone mula la korang nak ambik buka whatsapp dia la apa.. Dah macam lalat tau. Pantang bau belacan dia mai la.. hahahah..

Korang jangan obses sangat dengan phone dia tu.Korang pun ada phone kan? Jadi buat la macam dia buat jugak.Tidur dengan phone, pasang pasword, bawak phone masuk tandas dan bilik air...

Tunjuk kan pada dia korang pun ada kehidupan rahsia jugak. Tapi jangan la korang pun ikut sama pasang skandal, bela anak ayam, cari kekasih upahan ke apa tau..

Lama-lama nanti dia sendiri akan tersedar dan mula persoalkan apa yang korang buat. Masa ni baru kita bidas dia cukup2..hahahahha

Ni korang main terjah je..Mana mau nya kome wehhh!!!



Bukan lah saya nak kata suami yang sorok phone ni tak curang.memang kebanyakan nya curang la..hahah. Cumanya.. Korang sendiri kena fokus pada diri korang kalau nak tarik perhatian orang.

Percaya la , suami akan mula sedar adanya korang bila korang juga fokus pada diri sendiri berbanding asyik nak peduli hal dia je.

Berkepit dengan phone macam phone tu nyawa , baca mesej pun sorok-sorok tak bagi isteri tengok skrin, kerap dapat mesej walaupun di rumah, memang kehidupan yang tak normal walaupun benda tu ramai yang buat. 

Setiap perempuan akan ada rasa was-was tu. Kalau isteri  yang buat macm tu pun suami mesti akan nampak dan timbul rasa was-was. Jadi buat la untuk buat dia nampak kerisauan korang. Untuk buat dia  fikir macam korang fikir.

Orang lelaki ni akan sembunyikan  lebih banyak benda lagi bila mereka rasa  mereka sedang diperhatikan. 


sekian..

Thursday, 6 September 2018

WANITA INI KONGSI PENGALAMAN TERPAKSA JALANI PEMBEDAHAN TRANSPLANT GARA-GARA CONTACT LENS

Assalamualaikum..



Dah banyak sangat cerita-cerita tentang masalah yang dihadapi oleh pengguna contact lens atau kanta lekap terutamanya dikalangan wanita. Contact lens ni ada macam2 warna dan gaya jadi mesti lah ramai pengguna wanita yang kerap menggunakan nya.

Ada juga yang pakai contact lens bukan sebab nak cantik tapi sebab nak mudah kan pergerakan. Kalau pakai cermin mata tu mungkin leceh sikit . Cermin mata pun bukan murah.Kalau pecah ke, hilang ke memang "patah kaki" la kata orang.

Tapi bila dah pakai contact lens, masalah lain pulak yang dihadapi. Mata pulak dijangkiti kuman. Mungkin penjagaan nya tak betul dan mata tak sesuai menggunakan kanta lekap. Seperti yang dikongsikan oleh wanita ini yang dikenali sebagai Nia Adura , beliau berkongsi pengalaman mengerikan apabila matanya tiba-tiba dijangkiti kumank erana memakai kanta lekap.

Kanta lekap yang digunakan oleh saudara Nia ni bukan dia beli dari mana-mana online shop atau pasar malam tau.Tapi dari kedai optometrist . Ha!!jangan ingat kalau pakai contact lens dari pengedar yang berdaftar tu maknanya kita dah cukup selamat tau.

Petikan dari Facebook Nia Adura:




Assalamualaikum 

Rasa lama sis tak bersiaran kat facebook . Tengah menjaga diri dan mata. Mesti ramai taktau apa yg jadi kat sis or sapa yg tengok kat instagram depa akan tau. ☺️


~Ok ni sis nak cerita pengalaman sis rasa ngeri dalam hidup and sis nak kongsi and educate people pasal salah satu nikmat allah bagi iaitu mata kita.

~Awal bulan 8 haritu sis jalani satu pembedahan transplant cornea kalau nak tau lebih dalam boleh google.



~Puncanya adalah daripada contact lens yang kita pakai.Sis beli bukan dari Instagram ke apa ya. Ini yang dari kedai optometrist. Contact Lens ada kuman termasuk air contact lens yang kita guna and air dari paip jugak. Sebab ni sis dapat pengesahan sendiri daripada doktor. 

Benda ni memang nasib kena kat sis. Kalau jaga macam mana pon kalau nak kena,kena jugak lah.. Ok benda boleh jadi sebabnya kadang tangan or environment kita tak bersih and kuman ada merata cuma kita tak nampak. So kadang kita basuh pon tak bersih sangat and kita pegang lens berulang kali.

~ So disebabkn itu mata sis kena infection yang sangat teruk hingga nanah meleleh kluar tak berhenti and dalam mata sis  nanah dah tutup bahgian mata hitam and cornea sis. Kuman dah buat kerja cepat. Sebab tu cornea tepaksa ditukar dengan cornea lain which is kena order dari Us sebab takda penderma dari Malaysia.



~Sis takda gambar mata sis masa operate tu tapi boleh tengok gambar mata yang sis bagi tu macam tu lah keadaan mata yang dijahit luar sebab nak tutup mata dalam daripada bocor and satu lagi contoh keadaan jahitan dalam mata yang dah doktor buat transplant.

Satu operation sis dapat bius satu badan tapi dua lagi minor operation dapat bius hanya kat mata. So bayangkan dalam sedar kita rasa jarum cucuk bebola mata



- Apa yg sis nak cakap sekarang hargai nikmat deria mata yang Allah bagi. Bagi sis dah serik nak pakai lens or apa apa yang berkaitan dengan mata. Berdasarkan pengalaman sis yang sangat ngeri ni.

Even kadang eyelash extension pun yang berkaitan mata sebab chemical yang depa guna nak gam mata kita tu. Yang tu pon doktor dah bagi warning.

Sebab apa yang berkaitan mata benda liquid kuman yang jatuh dalam mata kita tak nampak and taktau bila akan jadi.

So kadang bila sis dengar kuman je tak kisah lah kuman dalam mata,paru paru and even dalam darah disebabkan satu contoh kes drip, injection putih kuman masuk melalui jarum tak bersih or yang handle tu tak jaga hygiene betul betul. So better beware lah.


~Oleh yang demikian jaga kebersihan betul betul .Pakai sanitizer selalu and kalau nak pakai lens tu terpulang . Tapi  selalu lah pi check mata kat klinik ke apa. Untuk langkah berjaga jaga.

sis hrap sedikit pengalaman ni boleh bagi input dan manfaat untuk hampa semua. 
SHARE lah untuk untuk knowledge org lain



Kalau dilihat pada gambar terakhir tu, adalah gambar selepas mata saudara Nia ni dah di tukar cornea nya. Ngeri..kan?? Menurut Nia lagi tempoh yang diambil untuk betul-betul kornea tu seseuai dengan mata dia ialah dalam setahun . Lama juga tu nak tunggu.

Kos untuk pembelian cornea tu saja adalah rm2200 .dan ambil masa 4 jam untuk pembedahan. Jadi korang yang menggunakan contact lens tu harap lebih berhati-hati dan hangan la terlalu kerap pakai contact lens ni.

sekian..


Wednesday, 5 September 2018

15 TIPS DAN TRICK INI MAMPU MENYELAMATKAN NYAWA ANDA

Assalamualaikum..

Malang tidak berbau. Tapi ianya mungkin boleh dielak jika kita melakukan sedikit persediaan. Orang kata sediakan payung sebelum hujan.

Jom tengok beberapa tips dan trick yang boleh membantu anda menyelamatkan nyawa anda .



1. Jika seseorang mengacukan pistol pada anda, cubalah untuk melakukan eye contact dengan orang tersebut. ianya memang keadaan yang sukar namun . Tetapi jika anda melihat terus kedalam mata nya sekurang-kurangnya dia akan  berasa tidak selesa dan mula meragui sama ada untuk menembak anda  atau tidak. Dan ini akan membantu anda melengahkan masa nya.

2. Sentiasa membawa cermin dan wisel semasa mendaki di pergunungan atau memasuki hutan. Cermin akan membantu untuk memancarkan sinar matahari dan memberi isyarat SOS, dan anda boleh meniup wisel didalam keadaan kecemasan

3. Sentiasa membawa gula-gula getah. Mengunyah gula-gula getah akan membantu mengurangkan tekanan serta mengekang selera makan anda.  ia juga boleh digunakan sebagai gam.

4. Sentiasa ingat 3 peraturan ini. Ia mengatakan bahawa seseorang boleh hidup 3 minit tanpa udara, 3 jam tanpa tempat tinggal, 3 hari tanpa air dan 3 minggu tanpa makanan.

5. Arang dan botol plastik boleh digunakan untuk menapis air. Selepas beberapa kali penapisan  anda hanya perlu mendidihkan  air tersebut-dan ia boleh diminum.

6. Apabila turun tangga, jangan memasuk kan tangan anda ke dalam poket anda. Sekiranya tangan anda berada dalam poket , kebarangkalian bahawa  kepala atau organ dalaman rosak meningkat dengan ketara ketika anda jatuh

7. Jika anda mendaki gunung kekalkan suhu badan anda supaya sentiasa hangat untuk mengelak kan anda diserang . Hypothermia (hipotermia) . Pakai pakaian yang tebal ketika mendaki..

8. Cuka  epal boleh digunakan untuk merawat luka. ianya mempunyai keupayaan untuk melambatkan penyebaran bakteria.

9. Ketika menaiki pesawat pilih tempat di bahagian ekor pesawat.  Kajian menunjukkan bahawa kebarangkalian kematian dalam penumpang yang duduk di tempat duduk di ekor pesawat hanya 23%.

10. Jika anda ingin berkhemah di dalam hutan ,mendaki gunung atau belayar, beritahu orang terdekat  kemana anda ingin pergi. Sekiranya anda tiba-tiba hilang dalam perjalanan, sekurang-kurangnya orang terdekat tahu di mana hendak mencari anda.

11. Letak kunci kereta anda di atas meja di sebelah katil. Jika perompak masuk ke rumah, anda boleh menakutkan mereka dengan menekan butang yang menghidupkan bunyi kecemasan di dalam kereta.

12. Kentang adalah makanan yang boleh membuatkan anda kekal kenyang dalam masa yang panjang. Kentang mudah tumbuh . Jadi jika anda ingin berkemah di dalam hutan jangan lupa membawa beberapa biji kentang

13. Tuala wanita  boleh digunakan untuk membalut luka yang besar. Ianya adalah alat yang sangat sempurna untuk menyerap darah.

14. Baking soda akan membantu memadamkan api. Sekiranya api sukar di kawal, tuang baking soda untuk memadamkan nya. Tapi sudah tentu untuk api yang besar memerlukan baking soda dengan jumlah yang banyak.

15. Ianya mungkin kelihatan mustahil untuk kondom menapung berat 2 liter air. Tetapi kondom terbuat dari bahan yang sangat elestik, Jadi satu cara kontraseptif  untuk membawa air yang banyak ialah dengan menggunakan kondom. Pastikan ianya yang belum digunakan..

Sekian.

MAKCIK NI JUAL NASI LEMAK JAM 2 PAGI, JAM 4 PAGI DAH HABIS

Assalamualaikum..

Bayang kan jam 2 pagi masa korang dalam perjalanan nak balik rumah selepas berpoya-poya tiba-tiba nampak ada kedai nasik lemak dalam samar-samar cahaya lampu jalan. Korang nak berhenti beli ke tidak??

kebetulan masa tu perut korang tengah lapar sangat. Jalan pulak sunyi..Kedai nasi lemak tu cuma diterangi lampu jalan dan sebiji lampu kecik.

Jangan risau dah ragu-ragu.Sila berhenti dan beli je nasi lemak tu sebab tu adalah kedai sorang makcik di Taman Temara, Ipoh , Perak. Di saat orang dah tidur makcik ni baru nak memulakan jualan nya. 


Dikalangan penduduk setempat kesedapan makanan jualan kedai Makcik Ah ni memang tak perlu di pertikaikan lagi. Memang sedap dan ramai pelanggan setianya. 

Di petik dari twitter Perak Power :



Makcik ni berniaga dah lama kabarnya. Harga nasi lemak nya juga masih tetap sama macam dulu. Ada yang dari tadika dah jadi pelanggan setia sampai dah masuk IPT.




Kalau tak salah saya Taman Temara ni Letak nya di Jelapang, Ipoh.. Makcik ni nampak dah berusia tapi gigih berjaga awal pagi menjual nasi lemak. Kita yang muda-muda ni masih kuat dan tenaga pun banyak. Mata pun masih tahan berjaga sampai jam 3,4 pagi untuk main game dan layan drama korea..

Jadi buat lah sesuatu yang berfaedah dan boleh menjana ekonomi sendiri..

sekian..


Tuesday, 4 September 2018

INI SEBAB MENGAPA PENIAGA ONLINE PERLU MENGGUNAKAN INSTAGRAM



Masih ada lagikah pengguna smartphone yang masih belum mempunyai Instagram? Dizaman sekarang Instagram dianggap sebagai aplikasi yang wajib ada dalam setiap smartphone.

Bukan sahaja digunakan sebagai sosial media yang menghubungkan anda dengan pengguna telefon pintar yang lain namun instagram juga dijadikan album gambar yang menyimpan berbagai memori .

Penggunaan Instagram sudah semakin meluas apabila ianya juga menjadi kepentingan bagi peniaga-peniaga online dan offline. Ianya menjadi pengenalan kepada syarikat-syarikat dan anda yang mempunyai perniagaan secara kecil-kecilan juga perlu menggunakan kelebihan ini .

Dengan panduan yang betul dan tepat Instagram memberikan anda cara yang mudah untuk meningkatkan jangkauan anda dan mendedahkan perniagaan anda kepada orang lain




Apa itu Instagram?

Instagram adalah rangkaian sosial untuk berkongsi foto dan video pendek. Kandungan visual daripada pengguna yang anda ikuti dipaparkan dalam format gaya garis masa  dan apa pun yang anda siarkan akan dipaparkan kepada orang yang mengikuti anda. Aplikasi ini sangat popular disebabkan kesederhaan penggunaan nya.


Berjuta-juta pengguna aktif membuka aplikasi ini setiap hari. Dianggarkan bahawa 90 peratus daripada  pengguna instagram adalah di bawah umur 35 tahun,. Antara jumlah tersebut , pengguna di kalangan  umur 16-24 tahun sahaja adalah seramai 41 peratus.

Bukankah ini peluang yang sangat bagus untuk anda meluaskan perniaagaan anda memandangkan kuasa membeli melalui online adalah dikalangan golongan muda dan berkerjaya.



Mengapa anda perlu mempunyai akauan Instagram?

Kos pengiklan menggunakan televisyen dan Radio memerlukan kos yang agak tinggi.Malah di facebook juga anda perlu membayar sejumlah wang agar posting anda dapat dilihat oleh lebih ramai orang.

Tetapi di Instagram , apa yang anda perlukan hanya jumlah pengikut yang ramai dan penggunaan hashtag yang tepat.

Instagram juga memudah kan produk jualan anda dilihat oleh orang lain memandangkan jumlah pengguna Instagram dari seluruh dunia yang ramai.

Selain dari itu anda boleh mengadakan giveaway atau contest hanya di instgram anda. Jika anda ingin meningkatkan jumlah follower dengan pantas dan meletupkan jualan produk anda di Instagram anda boleh dapatkan ebook Instagram Keboom .




Dengan jaminan pulangan wang 100% anda tak kan rugi kerana dalam ebook ni berbagai rahsia menjana pendapatan dari instagram akan di dedahkan.

sekian..



Monday, 3 September 2018

CUCUR JEJARI KETAM YANG SEDAP DAN RINGKAS UNTUK SARAPAN PAGI

Assalamualaikum..


Pagi-pagi buka peti sejuk lepas tu mula la pening kepala tak tahu nak masak apa.. Nampak ada crab stick dengan nuget je.. hahaha

Tu baru untuk sarapan pagi.. Nanti nak masak tengahari pun pening kepalaa, nak masak untuk minum petang pun peing kepala, nak masak untuk makan malam pun pening kepala jugak..Ha!! Susah tak jadi surirumah sepenuh masa ni..4 kali sehari wajib pening kepala. Tu belum tambah lagi dengan masalah-masalah lain.. hahahah..

Kalau untuk saya dan suami ni senang je.,makan je la apa yang ada.Tapi untuk anak-anak ni bukan boleh main masak je..Diaorang kan cerewet sikit bab makan jadi kita buat roti gulung sosej dan untuk saya dan suami terhidanglah cucur crab stick yang sedap menawan ni.

Tengok gambar nampak sedap je..kan??tapi sebenarnya memang sedap sangat tau.Tambah pulak saya letak macam-macam bahan dalam cucur tu memang meriah sungguh la warna nya.

Crab stick tu dah seminggu lebih dalam peti sejuk. Anak-anak memang tak suka tu. .Saya beli biasanya untuk saya makan dengan nasi bila dah jemu dengan ayam.Hahahha..Sedap tau makan crab stick bakar dengan nasik.Nanti cuba ok.

hari ni saya kongsikan cara dan resepi cucur crab stick yang selalu saya buat ni.Rasanya memang sedap.Untuk sebungkus cran stick tu boleh buat dalam 4 cawan tepung. Jom kita tengok resepinya.


Resepi Cucur Jejari ketam yang sedap.

4 cawan tepung gandum
1 bungkus crab stick
2 tangkai daun sup
1/2 biji lobak
2 tangkai cili padi (kalau tak nak pedas tak payah letak)
 garam secukup rasa
1 biji telur
air sejuk 2 cawan
Minyak untuk menggoreng

Cara-Caranya

 Panaskan minyak dalam kuali..

1- potong setiap crab stick kepada 4 bahagian.Kita tak mau dia kecik sangat atau besar sangat.Nak yang biasa2 je.. Potong 3 pun ok je..

2- lobak di potong dadu dan daun sup di hiris.

3- masuk kan semua bahan kedalam tepung termasuk garam.

4- masuk kan telur dan air kedalam tepung dan gaul sampai sebati. Jangan hancur kan jejari ketam tu.



5- Kemudian bila minyak dah panas kita goreng la cucur tu.. Api jangan kuat sangat..Nanati hangus siapa nak makan..hahahah.. 

Tambah2 ada telur tu memang tak payah masak guna api kuat pun..Buka api sederhana je..Nnati cucur jadi cantik je kaler dia..


Nampak tak betapa indahnya cucur kita ni??Cantik je kaler dia..kan??Tak payah nak goreng sampai kaler hitam ke , perang ke..Kaler gini lebih menyelerakan..Giteeeewww..  

Boleh makan cicah dengan sos atau makan gitu je.. Boleh bagi jiran2 jugak..sedap tau..


sekian..