Skip to main content

SENARAI 50 UBAT KURUS YANG MENGANDUNGI BAHAN TERLARANG



Selain melakukan aktiviti fizikal, pengambilan pil menguruskan badan adalah antara yang sering dilakukan oleh orang ramai untuk menurunkan berat badan dengan cepat meskipun perlu berdepan risiko membahayakan kesihatan dan nyawa.

Sikap segelintir wanita yang begitu terdesak untuk mempunyai bentuk badan langsing menyebabkan lambakan produk perlansingan badan atau ubat kurus dijual sewenang-wenangnya di kedai jamu dan ubat-ubatan.

Terdapat pelbagai jenis pil di pasaran, termasuk yang mengandungi bahan terlarang seperti sibutramine, dan kebanyakan produk ini tidak menerangkan secara terperinci kandungan sebenarnya.

Lebih merisaukan lagi apabila ubat-ubat kurus ini dipercayai tidak mempunyai kelulusan dari KKM dan dipercayai mengandungi bahan-bahan terlarang.

Berikyt adalah sebarai 50 ubat kurus yang mempunyai bahan terlarang .





1. 7 Day Slim Capsule - Sibutramine
2.Acai Berry ABC 500mg Soft Gel - Sibutramine
3.Acai Berry Slimming Herbal Soft Gel -Sibutramine
4. Amberine Capsules - Sibutramine
5. Arma Sin Gang San Langsing- Sibutramine
6. Arma Sin Gang San Langsing Ayu- Sibutramine
7. Best Slim Pills - Sibutramine
8. Bionex Capsule - Sibutramine
9. Bodybeaus Capsule - Sibutramine


10. BodySlim Herbal Capsule - Sibutramine
11. Botanical Gold Capsule- Sibutramine
12. Botanical Gold Soft Gel- Sibutramine
13. Cantik Langsing - Bisacodyl
14. Chantique Beauty Slimming Herbal - Spironolactone
15.Chinese Herbal Heritage Herbal Slimming Tea BN 131703-Microbial > limit
16. Dewi Pelangsing - Sibutramine
17. Figure Up - Sibutramine
18. GorgeouSlim Herbal - Sibutramine
19. Guar Gum Suplemen Serat Tinggi - Sibutramine


20. Kintop Capsule- Sibutramine
21. Lami or Lasmi Capsule- Sibutramine
22. Langsing Alami Kapsul - Sibutramine
23. Langsing Alami (Lami) capsule- Sibutramine
24.Lax-9 slimming milk(Banned by Food Division)- Sibutramine
25. Li Da Capsule 350mg- Sibutramine, Phenolphthalein & Sildenafil
26. Lida Slimming - Sibutramine
27. Lipo 8 Burn Slim Capsule- Sibutramine
28. Lipo 9 Burn Slim Detox Capsule - Sibutramine
29. Meizitang (Botanical Slimming Soft Gel) - Sibutramine

30. My Slimming Herbal Capsule - Sibutramine
31. Obe XLIM - Sibutramine
32.P57 Hoodia Cactus Slimming Capsule - Sibutramine
33. Phyto Shape or Phyto Hape- Sibutramine
34. Quick Slim - Phenylbutazone & Sildenafil
35. Rami Ramping Alami - Sibutramine
36.Rapidly Slimming 350mg Capsule- Sibutramine & Phenolphthalein
37. Sehat Langsing Capsule - Sibutramine
38.Sexy Plus Doom Capsule - Sibutramine
39. Slim 10- Fenfluramine
40. Slimfast Diet Kapsul - Sibutramine



41. Slimina Weight Loss Capsule - Sibutramine
42. Slimming untuk Pria 
dan Wanita Kapsul- Sibutramine
43. Slimmix Botanical Gel - Topiramate
44.SlimRich BotanicalSlimming Capsule 350mg - Sibutramine
45. Slym 4 You Capsule -Sibutramine, Spironolactone & Canrerone
46. Sukenlo - Sibutramine
47. Sulami Kapsul - Sibutramine
48. Sumo Qurus Tablet- Phenobarbital
49. Tian Ma Du Zhong Wan Capsule - Cyproheptadine
50. Xiyouji Qingzhi 300mg Capsule- Sibutramine

*Produk ubat kurus lain yang tidak tersenarai dalam senarai ini, tidak semestinya tidak mengandungi bahan terlarang


Apakah kesan pengambilan produk terlarang ini?

Hasil kajian interim menunjukkan pesakit-pesakit telah mengalami kesan kardiovaskular seperti serangan jantung dan strok dengan kadar yang lebih tinggi berbanding dengan kumpulan yang menerima ubat-ubatan plasebo. Begitu juga kesan negatif organ dalaman seperti buah pinggang dan hati.

Ia dikontraindikasi bagi pesakit yang mempunyai sejarah penyakit arteri koronari, kegagalan jantung kengestif, penyakit arteri periferal, arrithmia, strok dan hipertensi tidak terkawal.

Ibu mengandung tidak dibenarkan mengambil sibutramine kerana boleh menjejaskan janin..

sekian.

sumber: KKM

Comments

  1. bahaya makan ubat kurus...lebih baik elakkan jer

    ReplyDelete
  2. banyaknya produk yang menipu customer

    ReplyDelete
  3. pernah nampak banyak produk ni dekat iklan fb hmmmmm mesti ramai yg taktahu lg ni. thanks info

    ReplyDelete
  4. dulu2 masa zmn muda2 penah la try tp lama2.... takmo lah akak.... skrg dh tua, kawal lah makan apa yg patut... senam2 ke apa kan

    ReplyDelete
  5. Ya Ampun...ada yg familiar ada yg pernah kena approach utk review..hahaha..tapi Sally sendiri tak yakin boleh kurus, malas nak review..haha

    ReplyDelete
  6. Banyaknya produk yg ada bahan terlarang. Ramai yg tak tau ni

    ReplyDelete
  7. Tengok senarai ni jadi takut dibuatnya. Tapi iklan produk-produk tu ade je dekat majalah dan facebook.. huhu

    ReplyDelete
  8. Bagus artikel ni atleast kita tahu which products yang terlarang dan boleh kita ambik.

    ReplyDelete
  9. Idok ler saya nak try ubat kurus ke apa sebab mengundang risiko dan bahayakn kesihatan kita.kalau nak kurus puasa atau diet dan workout.mudah

    ReplyDelete
  10. mak aihh..banyaknya produk kurus..nasibla kita tak makan ubat2 kurus macm ni..dah kurus oiii

    ReplyDelete
  11. Dalam banyak2 ubat kurus kat atas ni ada satu ubat tu TB selalu tengok iklan dia memang dasyat.. acai berry tu laa.. iklan sampai org dok komen pm pm .. fuh laris

    ReplyDelete
  12. lax-9 tu mcm biasa je tengok. yang lain tu tak pnh tgk. apa pun, nak kuris biarlah secara semulajadi je la kan.

    ReplyDelete
  13. Thanks you so much for informing us about the banned products, will share it out so that people will be aware of it too.

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …