Monday, 30 July 2018

PERSEDIAAN MIKHAIL UNTUK MASUK KE DARJAH 1



Tahun depan anak saya ni akan masuk ke sekolah kebangsaan. Sekolah yang sama dengan kakak nya. Tapi budak ni tak habis-habis cakap yang dia nak duduk 1 kelas dengan kakak dia.Padahal kakak dia tu dah darjah 5.

Apa pun persediaan tetap kena buat terutamanya penguasaan untuk membaca, mengira dan menulis tu saya dah terapkan sejak tahun lepas lagi. Alhamdulillah dia boleh membaca, mengira dan menulis.Cuma bab mengira tu memang lambat sikit tapi masih sempat kalau nak mahirkan dia..



Semalam sempat la ke Kedai Buku Hasani Group dan beli beberapa buah buku kerja dan buku kemahiran untuk tambahkan lagi kemahiran budak ni.Sebelum ni ada beli beberapa buah buku kerja lain di Hasani Group dan Alhamdulillah dia dah habiskan semuanya.So kali ni kita tambah lagi untuk pastikan dia tak lupa.

Maklum je la budak2 ni kalau lama2 tinggal mula la lupa macam-macam..kan?Ni lah 3 buku yang saya pilih semalam.Harga setiap 1 rm2.50 je. Saya beli buku matematik tambah dan tolak dan juga bahasa malaysia.


Setakat ni bab tambah dan tolak memang tak de masalah. Saya pun ajar sekali sekala je.Bukan hari-hari belajar pun.Tapi Alhamdulillah dia boleh faham apa kita ajar.

Cuma banyak  main-main sangat. Kita pulak tak boleh nak marah takut dia menangis lepas tu tak de mood nak belajar..Jadi kena banyak lah bersabar,


Bab membaca dan menulis pun dah bagus sangat..dah boleh baca, boleh menulis.tulisan pun cantik.hahah..Cuma belum boleh baca laju-laju je.Kalau baca laju-laju entah apa-apa je dia sebut.Lepas tu dia kata "benda merepek apa dia tulis ni..ibu?" padahal dia yang baca merepek.



Semalam kat kedai buku tu saya tengok ada satu buku tu  untuk 5-7 tahun dah diajar untuk buat ayat dari perkataan yang dia bagi.Saya memang ingat nak belikan buku tu sebab nampak bagus juga untuk bagi dia kemahiran dalam buat ayat ni.Maklum la selama ni bercakap lintang pukang.hahaha..

Dasyat nya budak 6-7 tahun dah diajar buat ayat sekarang ni..kan??Zaman saya dulu masuk darjah 1 baru nak belajar mengeja.Sebab tu la budak2 sekarang bijak-bijak.

Tapi kita akan bagi dia belajar bab tu masa cuti sekolah nanti lah. Risau pulak semua nak diajar sekarang ni nanti dia mula la jemu.Sebab dia ni suka tengok tv dan main lawan-lawan je. Belajar memang tak nak.Pergi tadika  pun kena paksa.

Padahal dia dok rumah bukan buat apa pun.Pergi sekolah ramai kawan pun dia merungut bosan.Harap-harap masuk darjah 1 nanti datang lah rajin nya tu. Latih la pagi=pagi nak kena membebal..kan??hahah

sekian..

Thursday, 26 July 2018

MAYAT BAYI BARU LAHIR DITEMUI DALAM TANDAS PESAWAT AIR ASIA



MAYAT BAYI BARU LAHIR DITEMUI DALAM TANDAS PESAWAT AIR ASIA New Delhi- 1 mayat bayi yang baru lahir ditemui dalam sebuah pesawat Air Asia India yang ketika itu mendarat di New Delhi, India.

Mayat tersebut di tinggalkan begitu saja di tandas pesawat berkenaan pada Rabu 25/july2018.

Ibu bayi tersebut dikatakan salah seorang penumpang penerbangan domestik pesawat tersebut dan sekarang beliau masih ditahan untuk siasatan lanjut.

Sehingga sekarang identiti wanita tersebut masih belum didedahkan oleh Ketua Polis New Delhi .

Insiden yang berlaku membabitkan penerbangan dari Bandar Guwahati ke New Delhi.Seorang kru pesawat yang menemui mayat tersebut mengatakan bayi tersebut sudah tidak bernyawa ketika ditemui di tandas pesawat berkenaan.

sekian




Wednesday, 25 July 2018

REVIEW SKINCARE PRODUCT : DARI 1 AKAN JADI 10

Assalamualaikum..

Hi semua..




REVIEW SKINCARE  PRODUCT : DARI 1 AKAN JADI 10 Masa saya buat review untuk skincare dulu memang rasa seronok sangat sebab dapat duit dan dapat produk..

Dapat buat paid review ni memang best,.Terutamanya untuk produk kosmetik dan skincare.Sekali je kita review, esok lusa mesti dapat offer buat paid review lagi untuk produk skincare lain pulak.

Benda tu tak putus-putus..ada je yang akan cari kita.

Best ke tidak kalau macam tu??Best la..dapat duit dapat produk.kan??tapi bila makin lama , saya rasa makin tak seronok.Tak bebas nak menulis sebab job dah bertindih-tindah.Kau tolak yang tu datang yang ni.Tolak pun tetap tak habis-habis selagi ada yang kau masih terima..


Apa yang hati kau nak tulis terpaksa kau letak tepi dulu sebab nak bagi laluan kat post berbayar.kalau dah kerap sangat letak tepi , hilang mood dan  lupa la apa personal post yang kau nak tulis dulu.

Masa banyak habis depan komputer.Nak berjalan pun kena tengok ada lagi ke post yang masih pending.Serabut kot.Rasa macam kerja masuk office pulak.

Payment masuk macam air tapi hati tak seronok.ayat "pergi la..ibu tak ikut" tu dah biasa sangat padahal dulu pergi kedai depan tu pun habis semua nya nak ikut.


Jadi adik-adik sekalian..nak bagi tau..Bila kita buat paid review ni besar tanggungjawab nya.Untuk adik2 yang masih bersekolah tu , yang ada hati nak buat paid review , hati kau kena kuat dan kau kena bijak bahagi masa.

Kau tak kan mampu fokus pada pelajaran kau kalau paid review berlambak-lambak sampai seminggu 5-6 post.

Memang la kau akan rasa kalau pandai bahagi masa boleh je fokus pada pelajaran.Percaya lah, tak ramai orang boleh buat tu.

Kau akan hilang rasa seronok nak berbual dengan orang , kau akan berada dalam dunia kau je. Bayang kan lah..habis waktu belajar  dan  ulangkaji kau sibuk dah pegang phone, buka laptop sebab nak siapkan paid review.Lepas tu kau kena fikir idea cemana nak bagi ramai nampak post kau.

Saya tak tahu kot ada blogger yang lepas post dan share artikel terus Offline dan bergumbira.Tapi yang saya kenal rata-ratanya akan sibuk cari cara untuk posting mereka di lihat lebih ramai orang.

Kemudian tak habis kat situ ke..Sekali sekala kena buat video, baca komen, semua tu tak kan kau mampu buat dalam setengah jam.Belum campur lagi dengan buka facebook , Ig twitter , youtube.

Kebanyakan instafamous dan blogger yang rajin buat review tu , kehidupan diaorang memang sibuk dan diaorang tak de masa untuk berbual-bual kosong bergelak ketawa lama2 .Diaorang keluar rumah berjalan pun kena ambik gambar, kena fikir apa benda yang boleh jadi bahan untuk tulisan diaorang.

Kalau kau nak duit banyak kau boleh buat paid review, tapi kalau kau nak kan ketenangan dan kebebasan baik kau fikir benda tu habis-habis. Lain la kalau kau ambik paid review 1 je seminggu. yang tu mesti tak de pening-pening kepala.Tapi percaya lah, dari 1 tu je akan jadi 10.hahahah

Tu belum masuk lagi bab muka kau kejap ok kejap tak ok sebab kena test pakai produk yang kau dapat.Tu tak payah la cerita.Panjang pulak nanti..

ok bye

TEMPAH PERSONALIZED GIFT CANTIK DAN MURAH DI PRINTCIOUS -

Hye Semua...

TEMPAH PERSONALIZED GIFT CANTIK DAN MURAH  DI PRINTCIOUS Baru-baru ni Maisara ada bagitau yang dia nak tote bag ada gambar dia. Kat sekolah ada kawan yang pakai totebag dengan gambar sendiri tu yang dia pun berkenan jugak. Budak-budak sekarang kuat betul termakan pengaruh sekeliling..kan?? Lagi-lagi kalau benda tu tengah viral , diaorang pun tak nak terlepas.

Bab nak tote bag dengan gambar sendiri ni saya memang tak de masalah nak buat sebab benda-benda yang custom gift ni cuma kat Printcious je yang paling cepat, dipercayai dan hasil kerja nya berkualiti.

Memandang kan baru-baru ni keputusan peperiksaan dia memuaskan hati saya jadi saya rasa ok jugak kalau saya berikan tote bag sebagai hadiah. lagipun bukan mahal harga custom tote bag tu.

Saya pun terus je buka website Princitous dan terus custom made tote bag yang dia nak. Saya memang suka memilih printcious sebab mudah nak gunakan tools yang disediakan.Senang nak faham.


 Bagi yang tak tahu cara nya , entry kali ni saya kongsikan cara nak sedign  menggunakan printcious dan juga barang-barang yang kita  boleh custom kat website printcious ni.


1- Step pertama korang kena ke website Printicious.com.my.

Kemudian Log In ke akaun yang korang dah daftarkan.

Kalau belum daftar sila daftar segera sebab biasanya bila daftar ada dapat diskaun tau..

2- pergi ke tab menu  dibahagian SHOP dan pilih bags .

Kat sini ada 4 jenis bag yang diberi.so kita pilih tote bags..


3- klik pada gambar tote bags . dan pilih pada CREATE YOUR OWN memandangkan kita nak letak gambar sendiri.

4- kemudian kita dah boleh mula design tote bag kita.Guna tool di bahagian kiri atas untuk masuk kan gambar dan text.

Pilih font side atau back side untuk letak kan gambar yang kita dah pilih tu.


dah siap dan kemudian klik pada DONE.

Lepas tu boleh buat payment dan tunggu je la tote bag tu akan sampai..Tak lama pun..Sepanjang pengalaman menempah dengan Printcious ni tak pernah lagi barang sampai lebih dari seminggu..So kita tunggu la nanti dah sampai saya tayang la kat blog ni...

Kalau korang nak custom gift yang lain pun sama je step macam kat atas ni.. Untuk pembayaran pulak korang boleh gunakan maybank2u atau bank transfer yang lain..

Setakat ni tak pernah saya ada masalah bab pembayaran ni,Kalau nak tau saya sendiri dah beberapa kali menempah beberapa barangan melalui Printcious .Kat bawah ni antaranya...






Ada beberapa barangan lain lagi pernah saya tempah.  Produk-produk yang dihasilkan Printcious memang berkualiti dan tahan lama.Macam bantal kat atas tu..Saya tempah  tahun 2016.Masih elok, tak pudar walau dah dibasuh berkali-kali , zip pun masih ok lagi.

Macam tu jugak dengan Mini Tees tu..Masih melekat kuat dan tak lusuh walaupun hari-hari berpanas dalam kereta ni..

Dibawah ni senarai kategori produk Printcious yang korang boleh tempah.Terserah nak design sendiri atau nak beli design yang dah sedia ada.Mana-mana pun ok dan cantik.Mesti puas hati sangat. Beruntungnya siapa yang dapat hadiah dengan barangan printcious ni.




Jika anda mencari button badge for university,lanyard atau magic mugs jangan lupa untuk menghubungi mereka. Mungkin anda ada sebarang acara harijadi atau perkahwinan?
photobooth rental adalah salah satu cara untuk menceriakan suasana.

LAZADA BIG BABY FAIR 2018 DAN KONTEST #LAZADABABYSPY DI INSTAGRAM LAZADA MALAYSIA

Hye Semua...



Lazada Big Bay Fair kembali lagi.Ni lah masa yang baik untuk semua ibu bapa mendapatkan barangan bayi dan kanak-kanak yang berjenama dengan harga lebih jimat.

Zaman sekarang ni kalau nak berjimat ada banyak cara . Gaya hidup sudah berubah dan keperluan bayi juga semakin meningkat.Sudah tentu kos dan perbelanjaan pun perlu lah di kawal dengan baik.

Anda tentu mahu anak-anak mendapat kelengkapan dan keperluan yang terbaik dan lengkap..Bukan??Kerana itu lah Lazada mengadakan Big Baby Fair untuk sekian kali nya seperti tahun-tahun yang sudah.

Di Lazada Big Baby Fair kita boleh jimat kan perbelanjaan sekaligus membeli kelengkapan dan keperluan bayi tanpa mengeluarkan kos yang lebih.

Potongan sehingga 80% ditawarkan untuk banyak barangan bayi dan kanak-kanak pada Big Baby Fair kali ni yang akan diadakan bermula 25 July hingga 29 july ini di Lazada.com.my.




Dari jenama terkenal hinggalah produk tempatan semuanya ada tersedia untuk dihantar ke rumah anda.Antara jenama terkenal yang terlibat dalam Baby fair kali ni ialah Poney, Lactokid, Mamy Poko, Huggies dan banyak lagi.

Anda juga boleh install aplikasi Lazada Malaysia dan boleh akses aplikasi ni di mana-mana saja anda berada dan bila-bila masa sahaja bagi memudahkan anda untuk mendapatkan banyak barangan bayi sempena Baby Fair kali ni.

Dengan adanya aplikasi Lazada malaysia anda tak kan terlepas Flash Sale yang berlansung untuk masa terhad. Semasa Flash Sale berlansung harga yang ditawarkan cukup-cukup murah .



Selain Flash Sale terdapat tawaran eksklusif yang  boleh anda nikmati seperti voucher , penghantaran percuma ,Hot Deals dibawah harga  RM49 dan juga Bundles  sepanjang tempoh Baby Fair.




Khas untuk anda yang ingin merebut berbagai hadiah hebat sempena Lazada Big Baby Fair ini , Lazada turut mengadakan contest #LazadaBabySpy dilaman Instagram.

Untuk menyertainya mudah sahaja..Syarat-syaratnya.:

1) Help your baby get dress up in Baby Spy theme.
2) Upload the picture on your profile (must be public profile).
3) Tell us what's the inspiration of the costume and how does your baby react to it?
4) Must include hashtag #LazadaBabySpy ..

TnC apply >> http://lzd.co/BBFPhotoContest



Kontest akan berlansung sehingga 26th July dan 3 pemenang bertuah akan diumumkan pada   28th July ..

Hadiah yang ditawarkan cukup menarik dan lumayan:

First Prize: RM1000 Lazada vouchers for Mother & Baby Products.
Second Prize: RM600 Lazada vouchers for Mother & Baby Products.
Third Prize: RM300 Lazada vouchers for Mother & Baby Products.

Jangan lupa save the date ; 25- 29 July 2018 untuk membeli belah sempena Lazada Big Baby Fair dan Rebut peluang menang hadiah dengan menyertai #LazadaBabySpy di instagram Lazada Malaysia.


sekian

Monday, 23 July 2018

RESEPI ROTI YANG LEMBUT MUDAH DAN SEDAP- ROTI SOSEJ DAN ROTI AYAM


Assalamualaikum..

Ini entah kali ke berapa buat roti..Tapi last buat roti tahun lepas kot..hahahah.. Punya la lama dah tak buat tapi kali ni tergerak hati nak buat sebab anak tengah suka roti ikan bilis.Hari2 beli roti ikan bilis lama2 ibu pun rasa baik la ibu nya buat,




Mesti anak-anak puas makan.Roti buat sendiir tu lebih bagus sebab kita tak letak bahan pengawet pun.Bukan setakat ikan bilism ikan jaws pun kita boleh letak.hahah

Tapi bila dah siap uli doh anak-anak kata tak mau roti ikan bilis..Nampak sangat dah jemu..kan??Diaorang nak roti letak sosej  atau ayam je..Nak buat macam pizza tu..Katanya tak mau letak inti dalam roti..

Giteeeeww..banyak syarat nya tu.Tapi sebab nak bagi anak makan roti tetap jugak la kita buat.



Dengan kesabaran dan kecekalan yang tinggi kita pun buat la roti macam yang diaorang nak. Buat roti ni , bahagian yang susahnya cuma part menguli je..tapi kalau tak larat uli sikit2 pun tak pe la kalau setakat nak jamu tekak sendiri..

bukan nya senang tau menguli roti  walaupun cara nya nampak mudah dan bahan pun ringkas2 je..
Kalau ada mesin memang untung sangat la..Kita goyang kaki je depan tv roti dah siap diuli..tunggu dibentuk dan di bakar je.

Tapi roti yang saya buat kali ni memang tak uli lama sebab saya ni tak sihat minggu ni.Batuk2 dan sakit kepala meyerang.Uli roti pun tak sampai 5 minit.

Walaupun uli tak lama tali roti tu naik cantik, lembut dan gebu jugak jadinya.Alhamdulillah.. 


Nampak macam pucat je roti ni kan??sebab tak diletak kan kuning telur kat atas nya;;Kalau letak kuning telur jadi cantik la perang2 kaler dia..Yang merah2 tu sos je..Tapi ni dah cukup masak dah..Jom saya ajarkan cara buat roti ni..Pakar-pakar buat roti jangan kecam pulak ye kalau cara kita tak sama..

Saya ni kalau buat apa2 pun cari cara paling mudah je...

Bahan-Bahan


Bahan A
11g Yis
2 sudu susu pekat
1 biji telur
250ml air


Bahan B
450g tepung gandum
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula kastor
2 sudu besar majerin


topping
Sosej di botol bulat2
Isi ayam /bawang di hiris nipis
Aonari seawed
sos cili
Mayonis



Cara-Caranya

1- Campur semua bahan A dalam satu cawan .Biarkan selama 20 minit.

2- Dalam satu bekas besar masuk kan semua bahan B. Gaul guna hujung jari saja sampai jadi serbuk.Tak mau adunan tu berketul tau..

3- Masuk kan bahan A tadi ke dalam tepung ... uli sampai sebati dan jadi doh.Kalau doh melekit sikit tak pe..jangan risau..nanti dia ok je..

4- Uli sampai 10-15 minit..(saya uli 5 minit je..) Kemudian tutup dan biar je dia berehat selama 1 jam .Lagi bagus kalau tak tempat yang tak de angin dan agak panas..Nanti cepat je doh kembang.

5- cukup satu jam , tumbuk2 sikit dok tu supaya angin dia keluar. kemudian uli sikit lagi dalam 5 minit..Bahagi-bahagi kan doh ikut saiz yang  kita nak.

6- Panas kan Oven... - Doh tu dibentuk kan bulat je dan tekan sikit bagi leper.kemudian letak la topping nya.terserah nak letak apa pun..Korang nak buat bentuk lain boleh je..

7-kalau nak letak sosej sebatang dan lilit doh keliling sosej pun boleh.

8- Sapu loyang dengan majerin dan kemudian letak la roti yang dah korang bentuk kan tadi.Biar je roti naik kembang lagi sebelum di bakar.

9- Bila roti dah naik cantik, oven pun dah cukup panas boleh la masuk kan roti dalam oven.Bakar selama 30 minit suhu 200.

10- minit ke 15 keluarkan roti dan sapu dengan kuning telur. Masuk kan semula dalam oven. Bila dah masak boleh terus keluarkan dan makan..




Roti ni sangat sedap kalau di makan panas-panas..sebab tu la bila beli makan sikit je..tapi kalau buat sendiri makan 4,5 biji pun tak sedar..

kalau topping tu macam2 benda lain lagi korang boleh buat..Boleh letak cheese, daging cincang, serunding dan macam2 lagi..Boleh juga buat roti yang ada inti dalam nya.Letak kaya , jem atau sambal .

Buat roti ni korang kena kreatif sebab tak susah pun sebenarnya nak bagi dia sedap..

selamat mencuba..

MAJIKAN TAMPUNG PERBELANJAAN PERCUTIAN 3500 PEKERJA BERCUTI DI TURKEY - UNTUNG LA....



Seronok nya kalau kerja dengan bos yang baik hati dan tahu menghargai setiap pekerja nya. Kalau gaji kecil pun tapi dapat bos yang memahami keadaan dan kesusahan pekerja nya pun dah cukup baik..kan??

Macam yang berlaku di India ni.. Seramai 3500 orang pekerja sebuah syarikat menerima durian runtuh dari majikan apabila mereka diberi peluang bercuti bersama di luar negara. Bukan sahaja dapat bercuti malah mereka turut diberi wang saku sebagai perbelanjaan ketika bercuti.

Majikan yang bergelar jutawan tersebut tidak mahu mendedahkan nama nya kepada umum namun nama beliau dikatakan pernah tersenarai di dalam Forbes dan  memiliki kekayaan lebih dari USD 20 milion


Jutawan tersebut membelanjakan hampir  USD 10 juta bagi membiayai percutian kakitangan nya di Hagia Sophia, Turki . Percutian tersebut diuruskan oleh Firus Baglikaya,  dari Turkey Travel Agencies Union (TURSAB), dan Murtaza Kalender, dari  Travel Shop Turkey dan turut di sokong oleh lementerian Budaya dan Pelancongan Turki.

Para pekerja akan bercuti di negara tersebut selama 1 minggu.



Mengikut perancangan  semua  pekerja tersebut  akan mengunjungi Istana Topkapi yang memiliki binaan berunsurkan Utsmaniyah yang digabungkan dengan  gaya Baroque Eropa,,kemudian mereka akan ke Hagia Sophia, dan juga merasai perjalanan di atas kapal yacht di selat Bosphorus.

Para pekerja juga akan turut diberikan wang perbelanjaan sepanjang mereka di sana.. Selain daripada itu mereka juga akan menginap di hotel-hotel di Istanbul, dan beberapa hotel mewah yang terkenal.

Selain dari pekerja-pekerja nya di India, percutian tersebut juga turut melibatkan pekerja nya di 20 negara lain .

Best nya dapat bos baik macam ni..Agaknya siapa lah jutawan dari India tersebut ,..kan??Ada yang kata jutawan tersebut ialah Mukesh Ambani ..Seorang ahli perniagaan Petrochemicals  , minyak  & gas... Betul ke??mungkin juga orang lain...  Boleh teka tak??

sekian..

Sunday, 22 July 2018

"SUSAH LA MAU BUAT 3 KERJA SEKARANG..SUDAH TUA.." - TUHAN HANTAR UNCLE SELVAM

Assalamualaikum...

Sampai sekarang saya masih percaya apa sahaja  yang terjadi pada kita adalah kerana Allah nak tunjuk kan sesuatu pada kita . Sama ada perpisahan dan pertemuan.

Kita mungkin diuji dengan dipertemukan dengan seseorang yang akan mengejar kita tentang erti bersyukur..Tentang pengorbanan dan juga tanggungjawab. Tapi bagaimana cara kita menghadapi dan menerima ujian tersebut.??

Saya kongsikan satu kisah yang diceritakan oleh saudara Afiq Alim yang bertemu dengan seorang penjual aiskrim bernama uncle Selvam.Semoga kita ni memberi manfaat pada kita.


TUHAN HANTAR UNCLE SELVAM


"Aku belok slow je keluar simpang
Dari jauh aku perasan sorang uncle jual aiskrim
Parking boleh tahan tengah jalan la jugak

Bila dekat baru aku perasan 
Uncle ni terlelap atas motor dia
Enjin masih hidup




Aku faham perasan uncle ni
Dulu masa aku selalu ulang alik KL-JB atas urusan kerja pun,
Kalau dah ngantok
Kau nampak signboard RnR tu macam jumpa Nora Danish

Exit lorong. Parking. Tarik handbreak. 
Duduk tegak macam tu je lelap 1 jam bai.haha


"Uncle, mau beli aiskrim"

Dia terjaga
Merah mata dia

"Ngantok ka uncle? Berhenti tido dulu. Jangan bawak motor"

Dia senyum macam malu aku nampak dia terlelap kot

"Sudah tido la bawak moto. Malam pun kerja. Pagi hantar paper"

"Rest dulu uncle. Bahaya parking sini"
Aku pesan


Aku turun dari kereta
Aku berdiri belakang dia
Berbekal pengalaman selalu pergi thai masat
Aku urut tengkuk dia & belakang badan dia
Kasi segar

"Sana ada busstop tu uncle. U jalan sikit. I massage u kasi boleh bawak motor sampai sana"


Tersengih sengih Uncle Selvam kena urut
Dia hulur aku aiskrim lime vanilla




"Thank you thank you hehe. Sekarang saya sana parking.

Susahla mau buat 3 kerja sekarang. Duit tak cukup. Sudah tua"


Sambil aku karate belakang dia, aku kata
"Ini hari I doa sama Tuhan kasi u sihat & kuat. Kasi duit cukup"

Dia toleh belakang
Pandang muka aku
Senyum. Mata masih merah


Uncle Selvam adalah ingatan Tuhan hantar dekat aku hari ni

The struggle is real
Be nice to everyone 
Because we dont know their struggle "- Afiq Alim

Berbuat baik lah sesama manusia tak kira la walaupun kita ni berbeza warna kulit dan agama. Tak rugi pun buat baik dengan orang ni.Kita tak tahu apa kesusahan yang dialami oleh orang lain. Jadi saling lah menjaga hati dan berbuat baik..

sekian...

Saturday, 21 July 2018

KISAH BENAR : BALASAN KERANA BERKASAR DENGAN IBU

Assalamualaikum..

Jom baca kisah benar balasan seorang anak yang derhaka sebab berkasar dengan ibu dia yang suruh dia solat.Cerita benar ni di kongsi oleh Akmal Hizzat di akaun twitter dia.




Aku nak share sikit kisah yg bertajuk "Bahaya Derhaka Kepada Ibu". Benda ni terjadi kat aku sendiri masa aku umur 21 tahun. Ya, zaman jahiliah lagi masa tu. Ingatan aku tentang kisah ni masih fresh lagi, mungkin takkan lupa sampai bebila.


Masa tu aku tak sengaja tertinggikan suara kat mak aku, padahal mak aku suruh sembahyang je pun. Bodoh bukan?


Hari tu hari ahad, dalam pukul 5:30 ptg. Aku tengah syok gila tidur atas sofa dari pukul 3 petang sebab letih join program larian kat kawasan umah aku pagi tu. 5 pagi kot aku bangun.


So, masa tgah syok gila tidur kat sofa dgn suasana yg sejuk dan nyaman, tetiba aku terdengar satu suara memanggil2 aku dari jauh.


Haa aku ni mmg jenis kalau tidur lena mana pun mesti akan tersedar kalau dengar orang seru-seru nama aku, lebih-lebih lagi mak aku la kan.


Mak aku panggil aku berkali-kali suruh bangun solat sebab waktu Asar dah nak habis. Aku just jawab "Ye maa..kejap lagi...", kejap lagi aku pun 20 minit jugak la berlalu.


So mak aku kejut aku lagi suruh bangun sebab waktu Asar memang betul-betul dah hujung-hujung time tu. Haa di waktu dan saat inilah syaitan suka, perlahan-lahan dia jalankan kerja hasutan dia.



Dengan mood yang tengah syok dibuai mimpi, tiba-tiba aku berubah dari seorang anak yang lemah-lembut dan sopan-santun kepada seorang anak yang garang. (bodoh punya syaitan)


Masa mak aku kejut lagi sekali tu, dgn tegasnya aku jawab "YEEEEEEEEE!!", pastu aku terus bangun dan masuk bilik air untuk ambil wuduk.


Masa tegah ambil wuduk tu, hati aku asyik berkata-kata "kenapa aku jawab macam tu kat mak aku eh?? Bodohnya kenapa kenapa kenapa!"


Dengan penuh rasa sesal dalam diri, aku pun keluar dari bilik air dan terus bentang sejadah yg terlipat atas kerusi kat depan tv. Masa ni lah aku rasa lain mcm....


Elok je aku berdiri atas sejadah nak angkat takbir, tiba-tiba kedua-dua belah tapak kaki aku terasa panas. Tak pernah weh rasa mcm ni, rasa panas mcm kau pijak cerek air yang baru lepas masak. Aku dah mula risau, tapi aku teruskan je solat mcm biasa.


"Apasal tiba-tiba panas tapak kaki aku ni?? Ini ke balasan jawab macam tu kat mak aku tadi??", hati aku asyik berkata-kata je, yer memang tak khusyuk solat aku masa tu!


Bila aku sujud, kedua-dua tapak tangan aku yang menyentuh sejadah pun turut terasa panas yang dah semakin suam-suam. Waktu ni aku memang dah tak fikir apa, cuma nak habiskan solat cepat dan minta maaf kat mak aku je.

Aku teruskan solat macam biasa dengan penuh rasa sesal dan takut, dalam hati asyik menjerit-jerit "Ya Allah, ampunkan aku! Sesungguhnya aku tak sengaja!"


Then bila dah habis solat (walaupun tak khusyuk), rasa panas kat sejadah tadi beransur-ansur hilang. Since masuk rakaat kedua dah mula hilang dah, tapi aku tetap risau.


Tanpa melengahkan masa, aku pun lipat sejadah dan terus cari mak aku. Takut ni takut!


Elok je aku nak pergi ke dapur, rupa-rupanya nya mak aku memang dah lama perhati aku sembahyang. Aku pun terus meluru ke mak aku nak minta maaf.


Belum sempat aku cakap apa2, mak aku terus tanya aku dulu.

Mak: "Kau solat pakai sejadah atas kerusi tu ke?"

Aku: "A'ah ma"

Mak: "Laaa tak rasa panas2 ke?? Mama baru je guna sejadah tu buat lapik iron baju kemeja bapak kau tadi, banyak lak tu"

Aku: "Oh yeke..........."

---------------------------

Hahahah... serabut betul cerita ni..Tak pasal2 terkena..Apa pun cerita ni ada pengajaran nya..kan??Tu baru panas bekas seterika ..Kalau panas api neraka cemana la nak hadap..kan??


sekian..

Tuesday, 17 July 2018

SYUKUR ALHAMDULILLAH HARI-HARI DAPAT MAKAN DURIAN..

Assalamualaikum...


Musim durian tahun 2018 ni di sambut gembira rakyat Malaysia yang rata-rata nya memang suka kan raja buah ni. Kesian pada yang tak suka makan durian sebab terpaksa tutup hidung .Hahha,.

Pagi ni saya buka pintu rumah pun terbau cucur durian . Selalunya bau asap lori.. Bila terbau durian terus rasa bersyukur sebab masih berpeluang merasai salah satu nikmat dunia.Wah!!sampai gitu sekali...

Setelah bertahun-tahun harga durian macam nak beli sebentuk cincin belah rotan akhirnya tahun ni harga durian jatuh dan ianya disambut gembira ramai peminat-peminat buah durian.

Tahun-tahun sebelum ni memang harga durian macam makanan untuk orang kaya-kaya saja.Untung besar la siapa yang ada dusun durian tu. Boleh makan sendiri dan boleh buat jualan jugak.


Yang tambah best nya tahun ni juga selain musim durian , menjadi juga musim buah-buahan lain..Manggis dan rambutan pun bukan main berlumba-lumba pasang badan nak bagi orang nampak depa..hahhaha..

Alhamdulillah..Tahun 2018 murah rezeki kita semua..kan?






Dengar-dengar nya cempedak dan buah Dokong pun tengah tunggu masa nak pintas durian dan manggis ni.Sabar jap ye..Satu2 la...

Tapi nak pesan sikit la pada penggemar buah-buahan tempatan ni. Makan tu berpada-pada la..Buah-buahan malaysia ni kebanyakan nya ada gula yang tinggi.




Tu pasal la bila makan ada yang sakit tekak, darah naik, gula naik, pening kepala nak pitam , macam-macam lagi..Buah tu tak salah pun.


Yang salah nya cara kita makan tu. Dah makan buah berlambak-lambak boleh pulak minum teh Ais, kopi Ais, makan bubur durian roti jala bagai..Cemana tak sakit..



sekian..




Monday, 16 July 2018

GAYA TUDUNG NURUL IZZAH SENTIASA JADI PERHATIAN NETIZEN



GAYA TUDUNG NURUL IZZAH SENTIASA JADI PERHATIAN NETIZEN Ramai jugak yang suka dengan  gaya tudung Nurul Izzah tu tapi saya belum tergerak hati nak cuba gaya tudung macam tu.. Tudung gaya tu sesuai dengan Nurul Izzah je kot,

Tapi kadang-kadang saya tengok Nurul Izzah paikai tudung gaya tu nampak selekeh jugak.hahhaha..Kalau dibentuk kan tudung tu cantik-cantik  nampak la kemas dan menarik.Tapi bila datang senget benget tu terus rasa tak mampu la nak tiru,hahaha.

Dah ramai yang cuba gaya tudung Nurul Izzah ni.Ada yang jadi tapi ada juga yang nampak macam tak jadi je.. Kalau bentuk muka bulat memang tak nampak la gaya Nurul Izzah tu.Kemudian ada juga yang pakai tudung gaya nurul Izzah ni tapi bahagian dagu tak tutup.

Cara betul dia , kita kena pakai tutup bahagian dagu tu.Kalau tidak memang tak nampak sama..Nampak biasa2 je..

Kadang-kdang orang kata "ni gaya tudung Nurul Izzah," tapi saya nampak macam tak sama je..lagipun Nurul Izzah pakai tudung bawal yang biasa tu je tau..Dia tak guna pun bawal ciffon ke, bawal satin ke..

Jenis fabrik pun kena la sama baru la nampak gaya Nurul Izzah tu..

Kemudian bab labuh tu..Nurul Izzah pakai , labuh je tudung tu.Dapat kat bebudak sekarang jadi singkat pulak tudung nya..Lepas tu mengaku pulak tu gaya tudung Nurul Izzah.

Satu lagi gaya tudung Nurul Izzah , gaya yang dia pakai masa angkat sumpah kat parlimen hari ni. 16/7/2018/ .. Ramai yang tertanya-tanya .."gaya apa pulak ni?"



Ha!!nak viral jugak ke gaya tudung tu.tapi tengok gaya biasa je.dia pakai skarf yang silang .Kemudian cuma pakai tudung biasa dengan silang bahagian kanan ke kiri.dan bahagian kiri kat dalam tu dia tarik sikit ke depan dan pin.

simple je..Tak payah nak belit2 sakan sangat..

Tapi nampak macam ramai yang tak suka gaya tudung ni walaupun ada yang suka .Bagi saya dia mungkin pakai apa je ikut keselesaan dia.Yang penting tudung tu tetap labuh dan menutup aurat.


 Bagi pendapat saya , siapa yang nak pakai tudung Gaya Nurul Izzah ni  mungkin perlukan keyakinan diri yang tinggi. Takut nanti kerja kau asyik tengok cermin..hahah..

Sekian


SUASANA DI PERANCIS SELEPAS MENANG PIALA DUNIA - 2 PENYOKONG MATI DAN RUSUHAN BESAR-BESARAN DI PARIS

Berakhirlah sudah demam Piala Dunia apabila Perancis menjulang Piala dunia untuk kali kedua . Kalau di Malaysia ni, malam tadi jalan memang lengang. Tapi di kedai-kedai makan dan restotan  yang ada skrin besar  semuanya penuh dan padat.

Setiap kali gol dijaringkan bergegar suasana di kedai-kedai makan tu.Itu lah penangan Piala Dunia di Malaysia walaupun pasukan kita tak layak pun ke Piala Dunia.Bayangkan kalau Malaysia ke Piala Dunia.Memang meriah..la..kan??

Itu di Malaysia, Tapi di Perancis suasana lebih meriah ,hangat dan dicemari dengan insiden yang menyedihkan hingga meragut nyawa 2 orang penyokong perancis .

Segelintir peminat yang sedang berpesta  melepaskan bom asap dalam warna kebangsaan - biru, putih dan merah -sebagai tanda kemenangan. Jalan-jalan mula dipenuhi orang ramai.

Orang ramai juga mula memanjat papan iklan dan perhentian bas di kawasan itu untuk mengibarkan  bendera sementara lagu kebangsaan Marseillaise dimainkan

 Namun, kemeriahan sambutan menjadi tidak terkawal dan semakin buruk apabila ada segelintir dari mereka mula  memecahkan tingkap premis perniagaan di sepanjang laluan tersebut.

Pasukan polis terpaksa melepaskan  gas pemedih mata kerana banyak premis-premis rosak dan dipecah masuk ketika  hampir  sejuta orang berpesta  di Champs-Élysées . Kemeriahan  berakhir dengan tragedi apabila penyokong mula merusuh dan orang ramai bertempiaran lari menyelamatkan diri,.

Di bandar Annecy Alpine, seorang pengokong Perancis berusia 50 tahun patah lehernya  selepas melompat ke terusan ketika meraikan babak terakhir kemenangan  Perancis  4-2 .

Kemudian, di Saint-Felix iaitu kawasan yang  berdekatan, terdapat satu lagi kematian apabila seorang lelaki berusia 30-an memandu kereta dan melanggar sebatang pokok  pokok ketika dia meraikan kemenangan.

Terdapat juga masalah yang serius di bandar Lyon di timur, di mana beratus-ratus pemuda terus mengamuk, menyerang dan membakar kereta. Satu video menunjukkan sebuah kedai pakaian Lacoste sedang digeledah pencuri dan kemudian pencuri tersebut memakai baju Perancis kemudian berlari keluar.



















Suasana yang sepatutnya diraikan dengan gembira dan meriah berakhir dengan tragedi disebabkan sikap mereka yang tidak bertanggungjawab.

sekian..