Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2018

PERSEDIAAN MIKHAIL UNTUK MASUK KE DARJAH 1

Tahun depan anak saya ni akan masuk ke sekolah kebangsaan. Sekolah yang sama dengan kakak nya. Tapi budak ni tak habis-habis cakap yang dia nak duduk 1 kelas dengan kakak dia.Padahal kakak dia tu dah darjah 5.
Apa pun persediaan tetap kena buat terutamanya penguasaan untuk membaca, mengira dan menulis tu saya dah terapkan sejak tahun lepas lagi. Alhamdulillah dia boleh membaca, mengira dan menulis.Cuma bab mengira tu memang lambat sikit tapi masih sempat kalau nak mahirkan dia..


Semalam sempat la ke Kedai Buku Hasani Group dan beli beberapa buah buku kerja dan buku kemahiran untuk tambahkan lagi kemahiran budak ni.Sebelum ni ada beli beberapa buah buku kerja lain di Hasani Group dan Alhamdulillah dia dah habiskan semuanya.So kali ni kita tambah lagi untuk pastikan dia tak lupa.
Maklum je la budak2 ni kalau lama2 tinggal mula la lupa macam-macam..kan?Ni lah 3 buku yang saya pilih semalam.Harga setiap 1 rm2.50 je. Saya beli buku matematik tambah dan tolak dan juga bahasa malaysia.

Seta…

MAYAT BAYI BARU LAHIR DITEMUI DALAM TANDAS PESAWAT AIR ASIA

MAYAT BAYI BARU LAHIR DITEMUI DALAM TANDAS PESAWAT AIR ASIA New Delhi- 1 mayat bayi yang baru lahir ditemui dalam sebuah pesawat Air Asia India yang ketika itu mendarat di New Delhi, India.

Mayat tersebut di tinggalkan begitu saja di tandas pesawat berkenaan pada Rabu 25/july2018.

Ibu bayi tersebut dikatakan salah seorang penumpang penerbangan domestik pesawat tersebut dan sekarang beliau masih ditahan untuk siasatan lanjut.

Sehingga sekarang identiti wanita tersebut masih belum didedahkan oleh Ketua Polis New Delhi .

Insiden yang berlaku membabitkan penerbangan dari Bandar Guwahati ke New Delhi.Seorang kru pesawat yang menemui mayat tersebut mengatakan bayi tersebut sudah tidak bernyawa ketika ditemui di tandas pesawat berkenaan.

sekian




REVIEW SKINCARE PRODUCT : DARI 1 AKAN JADI 10

Assalamualaikum..

Hi semua..




REVIEW SKINCARE  PRODUCT : DARI 1 AKAN JADI 10 Masa saya buat review untuk skincare dulu memang rasa seronok sangat sebab dapat duit dan dapat produk..

Dapat buat paid review ni memang best,.Terutamanya untuk produk kosmetik dan skincare.Sekali je kita review, esok lusa mesti dapat offer buat paid review lagi untuk produk skincare lain pulak.

Benda tu tak putus-putus..ada je yang akan cari kita.

Best ke tidak kalau macam tu??Best la..dapat duit dapat produk.kan??tapi bila makin lama , saya rasa makin tak seronok.Tak bebas nak menulis sebab job dah bertindih-tindah.Kau tolak yang tu datang yang ni.Tolak pun tetap tak habis-habis selagi ada yang kau masih terima..


Apa yang hati kau nak tulis terpaksa kau letak tepi dulu sebab nak bagi laluan kat post berbayar.kalau dah kerap sangat letak tepi , hilang mood dan  lupa la apa personal post yang kau nak tulis dulu.

Masa banyak habis depan komputer.Nak berjalan pun kena tengok ada lagi ke post yang masih pending.…

TEMPAH PERSONALIZED GIFT CANTIK DAN MURAH DI PRINTCIOUS -

Hye Semua...

TEMPAH PERSONALIZED GIFT CANTIK DAN MURAH  DI PRINTCIOUS Baru-baru ni Maisara ada bagitau yang dia nak tote bag ada gambar dia. Kat sekolah ada kawan yang pakai totebag dengan gambar sendiri tu yang dia pun berkenan jugak. Budak-budak sekarang kuat betul termakan pengaruh sekeliling..kan?? Lagi-lagi kalau benda tu tengah viral , diaorang pun tak nak terlepas.

Bab nak tote bag dengan gambar sendiri ni saya memang tak de masalah nak buat sebab benda-benda yang custom giftni cuma kat Printcious je yang paling cepat, dipercayai dan hasil kerja nya berkualiti.

Memandang kan baru-baru ni keputusan peperiksaan dia memuaskan hati saya jadi saya rasa ok jugak kalau saya berikan tote bag sebagai hadiah. lagipun bukan mahal harga custom tote bag tu.

Saya pun terus je buka website Princitous dan terus custom made tote bag yang dia nak. Saya memang suka memilih printcious sebab mudah nak gunakan tools yang disediakan.Senang nak faham.


 Bagi yang tak tahu cara nya , entry kali ni saya …

LAZADA BIG BABY FAIR 2018 DAN KONTEST #LAZADABABYSPY DI INSTAGRAM LAZADA MALAYSIA

Hye Semua...



Lazada Big Bay Fair kembali lagi.Ni lah masa yang baik untuk semua ibu bapa mendapatkan barangan bayi dan kanak-kanak yang berjenama dengan harga lebih jimat.

Zaman sekarang ni kalau nak berjimat ada banyak cara . Gaya hidup sudah berubah dan keperluan bayi juga semakin meningkat.Sudah tentu kos dan perbelanjaan pun perlu lah di kawal dengan baik.

Anda tentu mahu anak-anak mendapat kelengkapan dan keperluan yang terbaik dan lengkap..Bukan??Kerana itu lah Lazada mengadakan Big Baby Fair untuk sekian kali nya seperti tahun-tahun yang sudah.

Di Lazada Big Baby Fair kita boleh jimat kan perbelanjaan sekaligus membeli kelengkapan dan keperluan bayi tanpa mengeluarkan kos yang lebih.

Potongan sehingga 80% ditawarkan untuk banyak barangan bayi dan kanak-kanak pada Big Baby Fair kali ni yang akan diadakan bermula 25 July hingga 29 july ini di Lazada.com.my.




Dari jenama terkenal hinggalah produk tempatan semuanya ada tersedia untuk dihantar ke rumah anda.Antara jenama terkenal yan…

RESEPI ROTI YANG LEMBUT MUDAH DAN SEDAP- ROTI SOSEJ DAN ROTI AYAM

Assalamualaikum..
Ini entah kali ke berapa buat roti..Tapi last buat roti tahun lepas kot..hahahah.. Punya la lama dah tak buat tapi kali ni tergerak hati nak buat sebab anak tengah suka roti ikan bilis.Hari2 beli roti ikan bilis lama2 ibu pun rasa baik la ibu nya buat,



Mesti anak-anak puas makan.Roti buat sendiir tu lebih bagus sebab kita tak letak bahan pengawet pun.Bukan setakat ikan bilism ikan jaws pun kita boleh letak.hahah
Tapi bila dah siap uli doh anak-anak kata tak mau roti ikan bilis..Nampak sangat dah jemu..kan??Diaorang nak roti letak sosej  atau ayam je..Nak buat macam pizza tu..Katanya tak mau letak inti dalam roti..
Giteeeeww..banyak syarat nya tu.Tapi sebab nak bagi anak makan roti tetap jugak la kita buat.


Dengan kesabaran dan kecekalan yang tinggi kita pun buat la roti macam yang diaorang nak. Buat roti ni , bahagian yang susahnya cuma part menguli je..tapi kalau tak larat uli sikit2 pun tak pe la kalau setakat nak jamu tekak sendiri..
bukan nya senang tau menguli …

MAJIKAN TAMPUNG PERBELANJAAN PERCUTIAN 3500 PEKERJA BERCUTI DI TURKEY - UNTUNG LA....

Seronok nya kalau kerja dengan bos yang baik hati dan tahu menghargai setiap pekerja nya. Kalau gaji kecil pun tapi dapat bos yang memahami keadaan dan kesusahan pekerja nya pun dah cukup baik..kan??

Macam yang berlaku di India ni.. Seramai 3500 orang pekerja sebuah syarikat menerima durian runtuh dari majikan apabila mereka diberi peluang bercuti bersama di luar negara. Bukan sahaja dapat bercuti malah mereka turut diberi wang saku sebagai perbelanjaan ketika bercuti.

Majikan yang bergelar jutawan tersebut tidak mahu mendedahkan nama nya kepada umum namun nama beliau dikatakan pernah tersenarai di dalam Forbes dan  memiliki kekayaan lebih dari USD 20 milion


Jutawan tersebut membelanjakan hampir  USD 10 juta bagi membiayai percutian kakitangan nya di Hagia Sophia, Turki . Percutian tersebut diuruskan oleh Firus Baglikaya,  dari Turkey Travel Agencies Union (TURSAB), dan Murtaza Kalender, dari  Travel Shop Turkey dan turut di sokong oleh lementerian Budaya dan Pelancongan Turki.

Para …

"SUSAH LA MAU BUAT 3 KERJA SEKARANG..SUDAH TUA.." - TUHAN HANTAR UNCLE SELVAM

Assalamualaikum...

Sampai sekarang saya masih percaya apa sahaja  yang terjadi pada kita adalah kerana Allah nak tunjuk kan sesuatu pada kita . Sama ada perpisahan dan pertemuan.

Kita mungkin diuji dengan dipertemukan dengan seseorang yang akan mengejar kita tentang erti bersyukur..Tentang pengorbanan dan juga tanggungjawab. Tapi bagaimana cara kita menghadapi dan menerima ujian tersebut.??

Saya kongsikan satu kisah yang diceritakan oleh saudara Afiq Alim yang bertemu dengan seorang penjual aiskrim bernama uncle Selvam.Semoga kita ni memberi manfaat pada kita.


TUHAN HANTAR UNCLE SELVAM


"Aku belok slow je keluar simpang
Dari jauh aku perasan sorang uncle jual aiskrim
Parking boleh tahan tengah jalan la jugak

Bila dekat baru aku perasan 
Uncle ni terlelap atas motor dia
Enjin masih hidup




Aku faham perasan uncle ni
Dulu masa aku selalu ulang alik KL-JB atas urusan kerja pun,
Kalau dah ngantok
Kau nampak signboard RnR tu macam jumpa Nora Danish

Exit lorong. Parking. Tarik handbreak. 
Duduk tega…

KISAH BENAR : BALASAN KERANA BERKASAR DENGAN IBU

Assalamualaikum..

Jom baca kisah benar balasan seorang anak yang derhaka sebab berkasar dengan ibu dia yang suruh dia solat.Cerita benar ni di kongsi oleh Akmal Hizzat di akaun twitter dia.




Aku nak share sikit kisah yg bertajuk "Bahaya Derhaka Kepada Ibu". Benda ni terjadi kat aku sendiri masa aku umur 21 tahun. Ya, zaman jahiliah lagi masa tu. Ingatan aku tentang kisah ni masih fresh lagi, mungkin takkan lupa sampai bebila.


Masa tu aku tak sengaja tertinggikan suara kat mak aku, padahal mak aku suruh sembahyang je pun. Bodoh bukan?


Hari tu hari ahad, dalam pukul 5:30 ptg. Aku tengah syok gila tidur atas sofa dari pukul 3 petang sebab letih join program larian kat kawasan umah aku pagi tu. 5 pagi kot aku bangun.


So, masa tgah syok gila tidur kat sofa dgn suasana yg sejuk dan nyaman, tetiba aku terdengar satu suara memanggil2 aku dari jauh.


Haa aku ni mmg jenis kalau tidur lena mana pun mesti akan tersedar kalau dengar orang seru-seru nama aku, lebih-lebih lagi mak aku la ka…

SYUKUR ALHAMDULILLAH HARI-HARI DAPAT MAKAN DURIAN..

Assalamualaikum...


Musim durian tahun 2018 ni di sambut gembira rakyat Malaysia yang rata-rata nya memang suka kan raja buah ni. Kesian pada yang tak suka makan durian sebab terpaksa tutup hidung .Hahha,.

Pagi ni saya buka pintu rumah pun terbau cucur durian . Selalunya bau asap lori.. Bila terbau durian terus rasa bersyukur sebab masih berpeluang merasai salah satu nikmat dunia.Wah!!sampai gitu sekali...

Setelah bertahun-tahun harga durian macam nak beli sebentuk cincin belah rotan akhirnya tahun ni harga durian jatuh dan ianya disambut gembira ramai peminat-peminat buah durian.

Tahun-tahun sebelum ni memang harga durian macam makanan untuk orang kaya-kaya saja.Untung besar la siapa yang ada dusun durian tu. Boleh makan sendiri dan boleh buat jualan jugak.


Yang tambah best nya tahun ni juga selain musim durian , menjadi juga musim buah-buahan lain..Manggis dan rambutan pun bukan main berlumba-lumba pasang badan nak bagi orang nampak depa..hahhaha..

Alhamdulillah..Tahun 2018 murah re…

GAYA TUDUNG NURUL IZZAH SENTIASA JADI PERHATIAN NETIZEN

GAYA TUDUNG NURUL IZZAH SENTIASA JADI PERHATIAN NETIZEN Ramai jugak yang suka dengan  gaya tudung Nurul Izzah tu tapi saya belum tergerak hati nak cuba gaya tudung macam tu.. Tudung gaya tu sesuai dengan Nurul Izzah je kot,

Tapi kadang-kadang saya tengok Nurul Izzah paikai tudung gaya tu nampak selekeh jugak.hahhaha..Kalau dibentuk kan tudung tu cantik-cantik  nampak la kemas dan menarik.Tapi bila datang senget benget tu terus rasa tak mampu la nak tiru,hahaha.
Dah ramai yang cuba gaya tudung Nurul Izzah ni.Ada yang jadi tapi ada juga yang nampak macam tak jadi je.. Kalau bentuk muka bulat memang tak nampak la gaya Nurul Izzah tu.Kemudian ada juga yang pakai tudung gaya nurul Izzah ni tapi bahagian dagu tak tutup.
Cara betul dia , kita kena pakai tutup bahagian dagu tu.Kalau tidak memang tak nampak sama..Nampak biasa2 je..
Kadang-kdang orang kata "ni gaya tudung Nurul Izzah," tapi saya nampak macam tak sama je..lagipun Nurul Izzah pakai tudung bawal yang biasa tu je tau..Dia…

SUASANA DI PERANCIS SELEPAS MENANG PIALA DUNIA - 2 PENYOKONG MATI DAN RUSUHAN BESAR-BESARAN DI PARIS

Berakhirlah sudah demam Piala Dunia apabila Perancis menjulang Piala dunia untuk kali kedua . Kalau di Malaysia ni, malam tadi jalan memang lengang. Tapi di kedai-kedai makan dan restotan  yang ada skrin besar  semuanya penuh dan padat.

Setiap kali gol dijaringkan bergegar suasana di kedai-kedai makan tu.Itu lah penangan Piala Dunia di Malaysia walaupun pasukan kita tak layak pun ke Piala Dunia.Bayangkan kalau Malaysia ke Piala Dunia.Memang meriah..la..kan??

Itu di Malaysia, Tapi di Perancis suasana lebih meriah ,hangat dan dicemari dengan insiden yang menyedihkan hingga meragut nyawa 2 orang penyokong perancis .

Segelintir peminat yang sedang berpesta  melepaskan bom asap dalam warna kebangsaan - biru, putih dan merah -sebagai tanda kemenangan. Jalan-jalan mula dipenuhi orang ramai.

Orang ramai juga mula memanjat papan iklan dan perhentian bas di kawasan itu untuk mengibarkan  bendera sementara lagu kebangsaan Marseillaise dimainkan

 Namun, kemeriahan sambutan menjadi tidak terkawal…